Pa ovakav naslov teme je samo jedan u nizu elemenata koji htjeli mi to priznati ili ne predstavlja prijetnju po opstanak naše Bosne i Hercegovine. Ne postoje nebošnjaci na Bošnjačkoj strani, već postoje građani BiH, koji se zaista osjećaju građanima BiH, a ne dijelom isključivo nekog od konstitutivnih naroda.
Žalosno je da u BiH postoje 4 vrste stanovnika: Bošnjaci, Srbi, Hrvati i građani koji su nažalost najranjivija kategorija BiH. Ja kao osoba iz mješanog braka svoje nacionalno poimanje vežem isključivo za pripadnost državi u ovom slučaju BiH, te se izjašnjavam kao Bosanac. I ne može me niko spriječiti u tome, ni pojedini elaborati forumaša, ni poslanici iz RS, jer moje je ustavno pravo sloboda svijesti i savjesti. Ako je u Jugoslaviji postojala mogućnost da se izjasne ljudi Jugoslavenima, ne vidim razloga da se i u BiH ne omogući ljudima da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pa čak i Behanci kako zahtjeva jedna grupa građana.
Očito je nekome u cilju, u ovom slučaju nekih bošnjačkih krugova, pokolebati ljude da se izjasne kao Bosanci, jer imaju jako puno problema sa bošnjačkom sviješću. Naime u ruralnijim sredinama Bošnjaci se i dalje izjašnjavaju kao Muslimani, a s druge strane kod većeg broja lijevo orjentiranih Bošnjaka javlja se antibošnjački bunt te se ljudi izjašnjavaju kao Bosanci. Taj strah je opravdan jer prema procjenama oko pola miliona ljudi u zemlji se osjaćča Bosancima, a oko 100 000 Muslimanima, što značajno može smanjiti udio Bošnjaka u slijedećem popisu. Što mi je moram priznati drago, jer će svijet vidjeti da BiH nije prosti zbir tri naroda. Nažalost nekih ovakvom stanju je mnogo doprinjela bošnjačka politika.