NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Locked
MuaDib

#26 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by MuaDib »

Interesantno je to, kako se stvari poimaju samim naslovom.
Pa ovakav naslov teme je samo jedan u nizu elemenata koji htjeli mi to priznati ili ne predstavlja prijetnju po opstanak naše Bosne i Hercegovine. Ne postoje nebošnjaci na Bošnjačkoj strani, već postoje građani BiH, koji se zaista osjećaju građanima BiH, a ne dijelom isključivo nekog od konstitutivnih naroda. 8)
Žalosno je da u BiH postoje 4 vrste stanovnika: Bošnjaci, Srbi, Hrvati i građani koji su nažalost najranjivija kategorija BiH. Ja kao osoba iz mješanog braka svoje nacionalno poimanje vežem isključivo za pripadnost državi u ovom slučaju BiH, te se izjašnjavam kao Bosanac. I ne može me niko spriječiti u tome, ni pojedini elaborati forumaša, ni poslanici iz RS, jer moje je ustavno pravo sloboda svijesti i savjesti. Ako je u Jugoslaviji postojala mogućnost da se izjasne ljudi Jugoslavenima, ne vidim razloga da se i u BiH ne omogući ljudima da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pa čak i Behanci kako zahtjeva jedna grupa građana.:)
Očito je nekome u cilju, u ovom slučaju nekih bošnjačkih krugova, pokolebati ljude da se izjasne kao Bosanci, jer imaju jako puno problema sa bošnjačkom sviješću. Naime u ruralnijim sredinama Bošnjaci se i dalje izjašnjavaju kao Muslimani, a s druge strane kod većeg broja lijevo orjentiranih Bošnjaka javlja se antibošnjački bunt te se ljudi izjašnjavaju kao Bosanci. Taj strah je opravdan jer prema procjenama oko pola miliona ljudi u zemlji se osjaćča Bosancima, a oko 100 000 Muslimanima, što značajno može smanjiti udio Bošnjaka u slijedećem popisu. Što mi je moram priznati drago, jer će svijet vidjeti da BiH nije prosti zbir tri naroda. Nažalost nekih ovakvom stanju je mnogo doprinjela bošnjačka politika.
irvinx1

#27 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by irvinx1 »

MuaDib wrote:Interesantno je to, kako se stvari poimaju samim naslovom.
Pa ovakav naslov teme je samo jedan u nizu elemenata koji htjeli mi to priznati ili ne predstavlja prijetnju po opstanak naše Bosne i Hercegovine. Ne postoje nebošnjaci na Bošnjačkoj strani, već postoje građani BiH, koji se zaista osjećaju građanima BiH, a ne dijelom isključivo nekog od konstitutivnih naroda. 8)
Žalosno je da u BiH postoje 4 vrste stanovnika: Bošnjaci, Srbi, Hrvati i građani koji su nažalost najranjivija kategorija BiH. Ja kao osoba iz mješanog braka svoje nacionalno poimanje vežem isključivo za pripadnost državi u ovom slučaju BiH, te se izjašnjavam kao Bosanac. I ne može me niko spriječiti u tome, ni pojedini elaborati forumaša, ni poslanici iz RS, jer moje je ustavno pravo sloboda svijesti i savjesti.
Same here

Ali nema nas u Ustavu :mrgreen:
XXS

#28 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by XXS »

Otidjite u osnovnu ili srednju skolu pa napravite anketu vezanu za nacionalno izjasnjavanje.
Tu cete najbolje vidjeti kakva je buducnost Bosanaca i koliko je ostalo od multikulturalnosti.

Sve dok multikulturalnost brane Bosnjaci, Srbi ili Hrvati, mrka nam je kapa, a upravo nam se to i desilo.
Prvo nas Srbi branise u Jugoslaviji, pa nas Bosnjaci branise u BIH.

A nas broj u rapidnom padu otkako nas brane.
neretvanac

#29 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by neretvanac »

Nebošnjaci na bošnjačkoj strani postoje samo ondje gdje su Bošnjaci većina.
Gdje god su Hrvati ili Srbi u BiH jasna većina, toga nema nikako ili zanemarivo.
Zakon prilagodbe.
vs84sa

#30 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by vs84sa »

neretvanac wrote:Nebošnjaci na bošnjačkoj strani postoje samo ondje gdje su Bošnjaci većina.
Gdje god su Hrvati ili Srbi u BiH jasna većina, toga nema nikako ili zanemarivo.
Zakon prilagodbe.
jel to trebamo i mi po zakonu :)
oni su se nacionalno opredjelili jos '91
Skijaš

#31 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

neretvanac wrote:Nebošnjaci na bošnjačkoj strani postoje samo ondje gdje su Bošnjaci većina.
Zakon prilagodbe.
Izjednačavaš strane a to nije u redu. U Sarajevu je i u najcrnjim danima rata postojao pluralizam dok je sa druge strane, kako u ratu tako i sada, na sceni jednoumlje. Svi koji ne misle kao Dodik su izdajnici, Ivanić i Čavić, koji su ideološki vrlo bliski Dodiku, bivaju šikanirani i tretirani kao poturice jer su se sa Dodikom razišli samo u 5 % stavova, kako bi tek u Nezavisnim, Glasu ili na RTRS-u prošao neko ko kaže da treba mijenjati diskriminirajući naziv četniteta. Oni su ugušili istinsku opoziciju i zato na teritoriji koju oni kontrolišu nema snažnijeg probosanskog djelovanja. Nema to veze sa pripadnošću plemenima.
KENJAC

#32 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by KENJAC »

Drgi moj Dibidusu !
Svatam te od rijeci do rijeci! I sam sam ti takav. Prvo su me izdali moji Srbi, a onda moji Bosnjaci. Ali ima tu nesto sto vrijedi spomenuti. Nisu me izdali svi Srbi niti svi Bosnjaci. E zbog tih meni dragih ljudi ponosan sam sto sam uradio to sto sam uradio. Sto sam branio Bosnu (kakvu sam ja zelio) i jebao mater onima sto su mi kucu razvalili i dosta raje pobili, a sad mogu mirno i ciste savjesti da jebem istu mater onima sto od one moje Bosne prave Dzamahiriju i utociste za najgore lopove. Ali to nema veze sa Srbima i Bosnjacima .... nema veze ni sa ljudima !!!
majstorS

#33 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by majstorS »

virtuelni bosanci..... haha dibidus nasmijao sam se slatko.

Ljudi moji da ja vama nesto objasnim. Bosna je bila srce juge i kao takva je pukla kao i juga. Srbi nece, a hrvati nikada nisu ni htjeli da zive u multi entnickoj Bosni jer Muslimani/Bosnjaci nisu htjeli da zive u Multi etnickoj SFRJ. Prema tome molim vas ohladite glave i skontajte da tog "bratsva i jedinstva" o kojem halucinirate vise nema, i da ce trebati 20-30 a mozda i 50 godina da se uklone rane ovog rata na svim stranama.

Alija izetbegovic je ubio moj "bosanski" duh kada je izasao iz SFRJ. Ja sam uvjek bio Jugosloven prvo, Bosanac drugo a tek negdje na kraju je bila moja svjest otome kako sam srbin.
tbv

#34 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by tbv »

majstorS wrote:virtuelni bosanci..... haha dibidus nasmijao sam se slatko.

Ljudi moji da ja vama nesto objasnim. Bosna je bila srce juge i kao takva je pukla kao i juga. Srbi nece, a hrvati nikada nisu ni htjeli da zive u multi entnickoj Bosni jer Muslimani/Bosnjaci nisu htjeli da zive u Multi etnickoj SFRJ. Prema tome molim vas ohladite glave i skontajte da tog "bratsva i jedinstva" o kojem halucinirate vise nema, i da ce trebati 20-30 a mozda i 50 godina da se uklone rane ovog rata na svim stranama.

Alija izetbegovic je ubio moj "bosanski" duh kada je izasao iz SFRJ. Ja sam uvjek bio Jugosloven prvo, Bosanac drugo a tek negdje na kraju je bila moja svjest otome kako sam srbin.
nije Bosna bila srce juge, Bosna je bila drzava koja je pristupila federaciji, zbog velikosrpskih snova Bosna je bila primorana da izadje iz te federacije, nikad nije Bosna bila juga u malom, juga je bila Bosna u velikom, jer to je historijski tok... Alija Izetbegovic je ubio i moj bosanski duh 93 kad je poceo da stvara naciju i pregovara sa agresorima, i na kraju ih (vas) nagradio sa RS...
Last edited by tbv on 16/08/2011 14:56, edited 1 time in total.
cucamonga

#35 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by cucamonga »

ti si ocito prvo srbin pa onda opet srbin pa onda opet srbin.
dobro je da ti ga Rašo nije ubio
XXS

#36 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by XXS »

majstorS wrote: Alija izetbegovic je ubio moj "bosanski" duh kada je izasao iz SFRJ. Ja sam uvjek bio Jugosloven prvo, Bosanac drugo a tek negdje na kraju je bila moja svjest otome kako sam srbin.
Kako su stvari bile jednostavne '92. i koliko je meni bilo jasno i cisto sto ja trebam da pucam na tebe i takve kao ti.
A sto se tice bosanskog duha, njega mi ne ubise ni Alija, ni Slobo, ni Radovan, ni Franjo, ni svi ostali prevrtljivci tvoga tipa (na sve tri strane) sto se osjecaju sigurno samo u okviru krda kojem pripadaju.
Alija nije ubio bosanski duh, Alija je ubio drzavu da bi dobio bosnjacki fildzan i takvi k'o ti mu trebate spomenik dici.
cucamonga

#37 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by cucamonga »

XXS wrote:
majstorS wrote: Alija izetbegovic je ubio moj "bosanski" duh kada je izasao iz SFRJ. Ja sam uvjek bio Jugosloven prvo, Bosanac drugo a tek negdje na kraju je bila moja svjest otome kako sam srbin.
Kako su stvari bile jednostavne '92. i koliko je meni bilo jasno i cisto sto ja trebam da pucam na tebe i takve kao ti.
A sto se tice bosanskog duha, njega mi ne ubise ni Alija, ni Slobo, ni Radovan, ni Franjo, ni svi ostali prevrtljivci tvoga tipa (na sve tri strane) sto se osjecaju sigurno samo u okviru krda kojem pripadaju.
Alija nije ubio bosanski duh, Alija je ubio drzavu da bi dobio bosnjacki fildzan i takvi k'o ti mu trebate spomenik dici.
:thumbup:
Skijaš

#38 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

Ljudi moji da ja vama nesto objasnim. Bosna je bila srce juge i kao takva je pukla kao i juga. Srbi nece, a hrvati nikada nisu ni htjeli da zive u multi entnickoj Bosni jer Muslimani/Bosnjaci nisu htjeli da zive u Multi etnickoj SFRJ
-Slovenija se povlači iz SFRJ
--počinje srpsko-hrvatski rat na području Hrvatske
---Bošnjaci se svrstavaju na stranu Beograda
----dolazi do uspostave HVO-a i Herceg Bosne
-----Milošević se pomiri sa podjelom BiH jer je to već dogovorio sa Tuđmanom i ne šalje vojsku na Posušje i Neum
------bez međunarodnog priznanja BiH, ista nestaje a Bošnjaci postaju Indijanci bez domovine

Je li to taj, tebi prihvatljiv, scenario ?

Ustavni okvir za multietničku državu je očuvan i sigurno je da će se šoviniste pobjediti. Sve gradski i demokratski. Kome se ne sviđa ideja multietničke države, slobodan je da sreću traži negdje drugo. To važi za ksenofobe iz bilo kojeg naroda, bilo da se radi o Bošnjacima, Srbima ili Hrvatima.
madner

#39 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by madner »

Nije Slovenija pocetak raspada SFRJ. Srbija je ta koja je jednostrano prekrsila ustav i stavila se iznad federacije.
hercegovac_pravi

#40 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by hercegovac_pravi »

madner wrote:Nije Slovenija pocetak raspada SFRJ. Srbija je ta koja je jednostrano prekrsila ustav i stavila se iznad federacije.
Ma jok bola...to nije istina... Yugu ti je moj jarane srušiJo Alija.....kakav Slobo i rušenje Ustava SFRJ kad još nije bio ni prvi metak opaljen... :-) :-)
Žalosno šta sve ljudi sebi umišljaju samo da bi opravdali zlo koje su učinili...
majstorS

#41 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by majstorS »

:sax: joj kakve debuloze ima ovde, fenomen pravi.

zaboravim kako svaku izvrnete. Da je nebo plavo, i da ja to kazem , slusao bi kako je nebo crno......

ps: zasto bi srbi rusili SFRJ kada je im pasala takva kakva je bila.
Skijaš

#42 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

majstorS wrote::sax: joj kakve debuloze ima ovde, fenomen pravi.
Postavio sam ti pitanje.

-Slovenija se povlači iz SFRJ
--počinje srpsko-hrvatski rat na području Hrvatske
---Bošnjaci se svrstavaju na stranu Beograda
----dolazi do uspostave HVO-a i Herceg Bosne
-----Milošević se pomiri sa podjelom BiH jer je to već dogovorio sa Tuđmanom i ne šalje vojsku na Posušje i Neum
------bez međunarodnog priznanja BiH, ista nestaje a Bošnjaci postaju Indijanci bez domovine

Je li to taj, tebi prihvatljiv, scenario ?
XXS

#43 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by XXS »

majstorS wrote: ps: zasto bi srbi rusili SFRJ kada je im pasala takva kakva je bila.
Jasta, da gubim vrijeme u raspravi s tobom.
Decko, mi od '92. ne pricamo istim jezikom. Ne razumijemo se! :evil:
majstorS

#44 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by majstorS »

XXS wrote:
majstorS wrote: ps: zasto bi srbi rusili SFRJ kada je im pasala takva kakva je bila.
Jasta, da gubim vrijeme u raspravi s tobom.
Decko, mi od '92. ne pricamo istim jezikom. Ne razumijemo se! :evil:
thank you captain obvious :mrgreen:
Skijaš

#45 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by Skijaš »

:-D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#46 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by pici »

majstorS wrote::sax: joj kakve debuloze ima ovde, fenomen pravi.

zaboravim kako svaku izvrnete. Da je nebo plavo, i da ja to kazem , slusao bi kako je nebo crno......

ps: zasto bi srbi rusili SFRJ kada je im pasala takva kakva je bila.
http://www.esnips.com/doc/13e208fd-f393 ... dum%20SANU

MEMORANDUM SANU (1986)

Evo šta je sadržao dokument SANU koji se smatra intelektualnom najavom agresivnog srpskog nacionalizma i krvavih ratova na Balkanu:

- granice Srbije nisu u skladu s etničkim sastavom i kao takve one se trebaju prekrajati jer, prema Memorandumu, Ustav iz 1974. je nanio mnogo štete Srbiji, zbog stvaranja autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, razvodnjavanje federacije, kao i zbog "umjetnih" administrativnih granica koje ne predstavljaju "pravu" sliku
- ugroženost srpskog naroda od strane drugih naroda unutar SFR Jugoslavije: asimilacija, iskorištavanje, istjerivanja, nemogućnost izražavanja, marginalizacija u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj sferi
- jačanje antisrpskih snaga unutar SFR Jugoslavije (Hrvati, Albanci)
- potreba za brzom akcijom da se spriječi propadanje Srbije i srpskog naroda.

Memorandum SANU imao je dalekosežan uticaj na razvoj nacionalizma u Srbiji, ali i direktan uticaj na Slobodana Miloševića koji je ideje izložene u Memorandumu pokušao provesti u djelo: antibirokratska revolucija i ideja o velikoj Srbiji koja je kasnije bila uzrok rata u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Autori Memoranduma su akademici Pavle Ivić, Antonije Isaković, Dušan Kanazir, Mihajlo Marković, Dobrica Ćosić, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, Ivan Maksimović, Kosta Mihajlović...
res publica

#47 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by res publica »

Žalosno je da u BiH postoje 4 vrste stanovnika: Bošnjaci, Srbi, Hrvati i građani koji su nažalost najranjivija kategorija BiH. Ja kao osoba iz mješanog braka svoje nacionalno poimanje vežem isključivo za pripadnost državi u ovom slučaju BiH, te se izjašnjavam kao Bosanac. I ne može me niko spriječiti u tome, ni pojedini elaborati forumaša, ni poslanici iz RS, jer moje je ustavno pravo sloboda svijesti i savjesti. Ako je u Jugoslaviji postojala mogućnost da se izjasne ljudi Jugoslavenima, ne vidim razloga da se i u BiH ne omogući ljudima da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pa čak i Behanci kako zahtjeva jedna grupa građana.:)
Očito je nekome u cilju, u ovom slučaju nekih bošnjačkih krugova, pokolebati ljude da se izjasne kao Bosanci, jer imaju jako puno problema sa bošnjačkom sviješću. Naime u ruralnijim sredinama Bošnjaci se i dalje izjašnjavaju kao Muslimani, a s druge strane kod većeg broja lijevo orjentiranih Bošnjaka javlja se antibošnjački bunt te se ljudi izjašnjavaju kao Bosanci. Taj strah je opravdan jer prema procjenama oko pola miliona ljudi u zemlji se osjaćča Bosancima, a oko 100 000 Muslimanima, što značajno može smanjiti udio Bošnjaka u slijedećem popisu. Što mi je moram priznati drago, jer će svijet vidjeti da BiH nije prosti zbir tri naroda. Nažalost nekih ovakvom stanju je mnogo doprinjela bošnjačka politika.
Vi koji sebe svodite samo na građane, uvijek ste mi bili sumnjiv državotvorni kapacitet. Identifikacija isključivo sa državom je OK, ali ako je to princip, da li bi se sutra identifikovao sa drugom državom, ako bi se preselio, ili ukoliko bi se u mjestu gdje živiš uspostavila druga država?
Ako je do kraja u pitanju građansko poimanje identiteta, onda tebi u principu nije bitno koja je država, već ti je bitno da ona poštuje tvoj građanski status, a tvoj etnički, vjerski i drugi identiteti da ostanu u domenu tvoje privatnosti. Dakle, sama država kao takva nije bitna, već je bitno ono što ti ona omogućava, pa ti ne bi smetalo da ti se nad glavom mijenjaju države?
nosara

#48 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by nosara »

res publica wrote:
Vi koji sebe svodite samo na građane, uvijek ste mi bili sumnjiv državotvorni kapacitet. Identifikacija isključivo sa državom je OK, ali ako je to princip, da li bi se sutra identifikovao sa drugom državom, ako bi se preselio, ili ukoliko bi se u mjestu gdje živiš uspostavila druga država?
Ako je do kraja u pitanju građansko poimanje identiteta, onda tebi u principu nije bitno koja je država, već ti je bitno da ona poštuje tvoj građanski status, a tvoj etnički, vjerski i drugi identiteti da ostanu u domenu tvoje privatnosti. Dakle, sama država kao takva nije bitna, već je bitno ono što ti ona omogućava, pa ti ne bi smetalo da ti se nad glavom mijenjaju države?
... i citavu lepezu gradjanskih prava, pride...

Pod tim uslovima, koga briga koja je drzava... To je razmisljanje sasvim u redu...
vs84sa

#49 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by vs84sa »

res publica wrote:
ako malo bolje pogledas sta si napisao shvatices da si totalno kontradiktoran. pa upravo ti Bosanci, kako ih ti nazivas "sumnjiv drzavotvorni kapacitet" stavljaju BiH na prvo mjesto, ispred etnosa i vjere. Dok je tebi kao takvom drzava totalno nebitna pa kao bosnjak mozes zivjeti i na teritoriji srbije ili hrvatske ili ine zemlje sve dok tvoje nacionalne interese zastupa vrhovni vjerski poglavar.
branimir stulic

#50 Re: NEBOSNJACI NA BOSNJACKOJ STRANI

Post by branimir stulic »

Moj dragi prijatelju...Najgore je sto sam i ja kao Bosnjak dosao u dilemu... da li sam iskoristen za nesto sto ni u snu nisam htio da gradim.
Locked