Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GOLFER

#26 Re: Opsada turista

Post by GOLFER »

alica.k wrote:
fixer wrote:Obozavam SA, ali manite se ovih iluzija.
http://www.virtualtourist.com/travel/Eu ... ajevo.html

evo vidi sta ljudi kazu. zamjerke su im uglavnom da se vidi jos da je bio rat, i neizostavne zamjerke na GRAS (naravno). ostalo sve pozitivno.
Sto se tice oziljaka od rata, to se mnogo komentarise, ali ne u negativnom smislu, ono ti tragovi dodju ko atrakcija, jedino sto ono im izazove mozda neku ''tugu'' u nekom smislu... GRAS je druga prica... Zao mi je kad vidim da ufate stranca i opale mu kaznu...
andromeda101

#27 Re: Opsada turista

Post by andromeda101 »

bosnianidiot wrote:
kasparaov wrote:nikakve mi koristi od tih stranaca nemamo, smamo stetu,sto zakrce ceste
niti spavaju,niti trose samo razgledaju nako. Lazem pojedu cevape ali sto je najtuznije ne dobiju racun,tako da opet drzavi nema nsita
Dok se svugdje u svijetu ulaz masno naplacuje kod nas sve dzaba mozes da vidis ili za neku sicu :S
Dok se ne uvede cijena koja odgvora npr.da vide neku znamenitost 5-10 eura nema od toga nista
u parizu da koristi stepenice nea tornju 7.5 eura :S
Jarane, da ti nisi iz Makarske?
:thumbup:

Neka njih. Sto vise to bolje. I ti iz cevabdzince ako ne daju racun, potrosice nesto od te zarade na drugom mjestu. Nema bolje atrakcije, nego kad je jeftino.

Neki podignu cjene, pa onda kukaju sto nema gostiju i krive na druge.

PS. A svi iz Makarske bujrum. ;-)
Mr.Penguin

#28 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

.
Last edited by Mr.Penguin on 23/03/2013 15:32, edited 1 time in total.
Logovan

#29 Re: Opsada turista

Post by Logovan »

Super tema. :thumbup:

Jako mi je drago što sve više i više turista dolazi u Sarajevo ali i u ostale dijelove Bosne i Hercegovine. :bih:
GOLFER

#30 Re: Opsada turista

Post by GOLFER »

zlo87 wrote:Super tema. :thumbup:

Jako mi je drago što sve više i više turista dolazi u Sarajevo ali i u ostale dijelove Bosne i Hercegovine. :bih:
Kada bi jos svi oni koji dolaze u Medzugorije sljetali avionima i boravili unutar granica Bosne eee to bi bilo :thumbup: al aBd doci ce i to vrijeme...

Inace razgovoru sa sigurno vise od 10-tak turista (upoznatih u razlicitim danima na sisi :-D ) Sarajevo im je definitivno vrhunac dotadasnjeg putovanja (a vecina ih je vec tada obisla vecinu EU) i vidis odmah da to nije suplja, jer jednostavno ljudi pricaju o gradu sa znatizeljom i interesovanjem, komentarisu mnoge stvari i ne mogu sakriti nikako iznenadjenost ljudima koji su prezivjeli tolika stradanja u ratu...
just principe

#31 Re: Opsada turista

Post by just principe »

fkt. imam osjecaj gdje god se okrenem turista, sta god cujem nije nas vec engleski, talijanski, spanski itd...
kad god sijevne blic znam ko je, kad god vidim da se skupina ljudi zaustavila na ulici posmatrajuci objekte znam ko je...I tako svaki dan :thumbup: imam osjecaj da su oko mene samo stranci :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

astrid wrote:....ima mnogo i Holanđana,a jednom Makedoncu sam ja tusristički vodić :oops: :D
Nisi bona, vodiĆ, nego vodiČ!
Bio Mujo turisticki vodic. I tako vodi on jednu grupu na Alpe i svi poginu osim Muje. I osude ga na smrt elektricnom stolicom, puste struju, njemu ništa. I puste ga doma. Nakon par mjeseci, opet Mujo vodi grupu turista na planinu i svi padnu u provaliju i poginu osim njega. I opet njega osude na elektricnu stolicu, puste struju, njemu opet ništa. I dojadilo njima i pitaju ga kako to radi, a on ce njima: "Ja sam jednostavno, loš vodic."
VerticalHairFactor

#33 Re: Opsada turista

Post by VerticalHairFactor »

Da, samo meni smetaju ovi iz Makarske - hodaju, razgledaju, ni na ćevape neće da odu... Makar baklavu neku da pojedu, ali ništa.. :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34 Re: Opsada turista

VerticalHairFactor wrote:Da, samo meni smetaju ovi iz Makarske - hodaju, razgledaju, ni na ćevape neće da odu... Makar baklavu neku da pojedu, ali ništa.. :lol:
Upravo suprotno, baš te i takve Makarane treba pozvati, ugostiti, naplatiti,...Da im fino bude.

Je li tako @andromeda101?
tandrlike_chandrlike

#35 Re: Opsada turista

Post by tandrlike_chandrlike »

bosnianidiot wrote:
kasparaov wrote:nikakve mi koristi od tih stranaca nemamo, smamo stetu,sto zakrce ceste
niti spavaju,niti trose samo razgledaju nako. Lazem pojedu cevape ali sto je najtuznije ne dobiju racun,tako da opet drzavi nema nsita
Dok se svugdje u svijetu ulaz masno naplacuje kod nas sve dzaba mozes da vidis ili za neku sicu :S
Dok se ne uvede cijena koja odgvora npr.da vide neku znamenitost 5-10 eura nema od toga nista
u parizu da koristi stepenice nea tornju 7.5 eura :S
Jarane, da ti nisi iz Makarske?
:lol: :lol:
Goblin

#36 Re: Opsada turista

Post by Goblin »

Sarajevo je jedinstven i neponovljiv grad,kod svih ljude sa strane izaziva divljenje i ushicenje. Drugo smo mi koji zivimo u njemu,pa nas svakodnevne brige i problemi taru,pa vidimo i sve tamne strane Sarajeva. pa nam nije do nicega. Biti u Sarajevu na 5-10-15 dana je fantasticno.
To sto mi nismo pripremljeni da iskoristimo te turiste,da im izvucemo pare,to je nasa lijenost i inertnost,u svakom slucaju to je druga tema.
Btw ,poznam dosta Makarana,koji dolaze u Sarajevo,oni znaju dobrih para skrsiti ovdje,uglavnom na cugu i provod. Hehehe,to su ipak morski Bosanci :D :D :D
andromeda101

#37 Re: Opsada turista

Post by andromeda101 »

PipiDugaDevetka wrote:
VerticalHairFactor wrote:Da, samo meni smetaju ovi iz Makarske - hodaju, razgledaju, ni na ćevape neće da odu... Makar baklavu neku da pojedu, ali ništa.. :lol:
Upravo suprotno, baš te i takve Makarane treba pozvati, ugostiti, naplatiti,...Da im fino bude.

:thumbup: Ako ces biti ugostitelj i ako zaradjujes na turizmu, najvecu gresku koju mozes napraviti je da dignes nos. Jer se prica procuje.

edit: Nek i Makarani ponesu punjenih paprika ako hoce, ali neka dodju i neka vide. ;-)
nOrMaLaC

#38 Re: Opsada turista

Post by nOrMaLaC »

Lijepo je čuti da vam ide turizam(biznis) u Sarajevu.... :)
Kod nas prošle godine u Tešnju boravila grupa Holanđana.... :lol:
PipiDugaDevetka

#39 Re: Opsada turista

nOrMaLaC wrote:Lijepo je čuti da vam ide turizam(biznis) u Sarajevu.... :)
Joj, Tešanj ''vuče'' privredu u cijeloj FBiH, valjda načelnik barem nešto radi u vezi sa turizmom.
Čitao sam komentare stranaca, uglavnom iz USA o filmu ''Gori vatra'',...ODUŠEVLJENI SU!

Čekaj ti samo dok stranci ''otkriju'' i druge gradove i gradiće osim Sarajeva i Mostara, odnosno, ono što mi kažemo PRAVU BOSNU kao što je Bosna u Visokom, Tešnju, Gradačcu,...Jajcu,....

Zapravo, ne treba čekati, nego nešto uraditi,....Do načelnika je.
PipiDugaDevetka

#40 Re: Opsada turista

andromeda101 wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

:thumbup: Ako ces biti ugostitelj i ako zaradjujes na turizmu, najvecu gresku koju mozes napraviti je da dignes nos. Jer se prica procuje.

edit: Nek i Makarani ponesu punjenih paprika ako hoce, ali neka dodju i neka vide. ;-)
DA, i plaćati poreze i boravišne takse u punom iznosu, nikako raditi ''na crno'' kontra države, pljahiti državu kao da je ona neprijatelj...Moraju vlasti da dovedu u red ''infrastrukturu'', spomenike k-h baštine da upristoje,...., a to košta.
nOrMaLaC

#41 Re: Opsada turista

Post by nOrMaLaC »

PipiDugaDevetka wrote:
Joj, Tešanj ''vuče'' privredu u cijeloj FBiH, valjda načelnik barem nešto radi u vezi sa turizmom.
Čitao sam komentare stranaca, uglavnom iz USA o filmu ''Gori vatra'',...ODUŠEVLJENI SU!

Čekaj ti samo dok stranci ''otkriju'' i druge gradove i gradiće osim Sarajeva i Mostara, odnosno, ono što mi kažemo PRAVU BOSNU kao što je Bosna u Visokom, Tešnju, Gradačcu,...Jajcu,....

Slažem se............ :D
Počelo je i uređenje dodatno Tešanjske tvrđave pa ovom prilikom pozivam sve vas da posjetite grad Tešanj! :-D
Troll_Happens

#42 Re: Opsada turista

Post by Troll_Happens »

Ne znam sta je toliko posebno... svidja im se jedino sto je sve opusteno i sto se moze landarati i sjediti citav dan i nista neraditi. Pa se zapadnjak lako na nerad navikne... samo im je zbog toga dobro. Inace ko sto neko gore rece slaba zarada od njih jer ostanu 2-3 dana i u prosjeku trose oko 15 eura. Sto je nista, mada kad ih i pogledam to su neki talijani nijemaci ZH kategorije... Ocito razmisljaju gdje da odu u odmor kongo ili sarajevo pa se odluce za ovo drugo jer se ne puca.. inace nista specijalno.. :oops:
Gospoda Ministarka

#43 Re: Opsada turista

Post by Gospoda Ministarka »

nOrMaLaC wrote:
PipiDugaDevetka wrote:

Slažem se............ :D
Počelo je i uređenje dodatno Tešanjske tvrđave pa ovom prilikom pozivam sve vas da posjetite grad Tešanj! :-D
Najbolji sladoled sam jela u Tesnju, u onoj slasticarnoj kad se krene prema Tesanjskoj tvrdavi, posluzuju ga s gomilom voca, u jednoj polovini dinje. I, ljudi!
Ljudi u Tesnju su sjajni. Cula sam podatak, da je u bivoj Jugoslaviji Tesanj imao najvise visoko obrazovanih ljudi.
tandrlike_chandrlike

#44 Re: Opsada turista

Post by tandrlike_chandrlike »

Jedan001 wrote:Ne znam sta je toliko posebno... svidja im se jedino sto je sve opusteno i sto se moze landarati i sjediti citav dan i nista neraditi. Pa se zapadnjak lako na nerad navikne... samo im je zbog toga dobro. Inace ko sto neko gore rece slaba zarada od njih jer ostanu 2-3 dana i u prosjeku trose oko 15 eura. Sto je nista, mada kad ih i pogledam to su neki talijani nijemaci ZH kategorije... Ocito razmisljaju gdje da odu u odmor kongo ili sarajevo pa se odluce za ovo drugo jer se ne puca.. inace nista specijalno.. :oops:
Svi smo mi Ivo Ćurković, a?
PipiDugaDevetka

#45 Re: Opsada turista

Jedan001 wrote:Ne znam sta je toliko posebno... svidja im se jedino sto je sve opusteno i sto se moze landarati i sjediti citav dan i nista neraditi. Pa se zapadnjak lako na nerad navikne... samo im je zbog toga dobro. Inace ko sto neko gore rece slaba zarada od njih jer ostanu 2-3 dana i u prosjeku trose oko 15 eura. Sto je nista, mada kad ih i pogledam to su neki talijani nijemaci ZH kategorije... Ocito razmisljaju gdje da odu u odmor kongo ili sarajevo pa se odluce za ovo drugo jer se ne puca.. inace nista specijalno.. :oops:
Ne da je posebno, nego je Sarajevo neponovljivo, unikatno u svijetu, nezaboravno. Najveća turistička atrakcija je gostoljubivost ljudi i spremnost na svaku pomoć turistima od strane običnih građana. Bez obzira što i u toj gostoljubivosti ima neke namjere da se ''nešto zaradi''.

Sad, što je do nas, pa ne znamo naplatiti sjedenje na stepenicama katedrale ili te iste turiste ne znamo obavijestiti da imamo jedan od najstarijih javnih toaleta koji se skoro neprestano koristi još od 1531.g. i još je u upotrebi. Korištenje besplatno! Istovremeno, početkom tog 16. vijeka Versaj je kandisao kilometrima na nedžaset (ljudski izmet).

Nemo' da mi neko kaže kako na Baščaršiji nema javnih toaleta, kada ih ima! Ima čak i garaža ''na sprat'' sa liftom u sred Baščaršije. Namjenna: Parkiranje turista i ostalih klijenata koji dođu da vide Baščaršiju. Svu tu infrastrukturu grade i održavaju vlasti iz budžetaa, a budžeti se pune PLAĆANJEM POREZA I BORAVIŠNIH TAKSI.
pustopoljina

#46 Re: Opsada turista

Post by pustopoljina »

jao umarate, smarate (ti i slicni).
hos' da ti abramovic usidri jahtu? jao ljudi i smorova...
kako bi otisao na kakav bauernhof, almhof, na kakvu weinstrasse, u buschenschank, heuriger...tu se plaho radi :-) i njima je plaha zarada :-) a bude se po mjesec dana :-) :-) :-)
sto puta dokazano- ko ne cijeni svoje, ne cijeni ni tudje.
ljudi koji dolaze znaju zasto dolaze, a nase je da dodju i drugi put- rado.
ode smor u ausland pa postane smor A kategorije :-)
PipiDugaDevetka

#47 Re: Opsada turista

tandrlike_chandrlike wrote:
Svi smo mi Ivo Ćurković, a?
Nemoj tako, zametati svađu,....@Jedan001 je stari forumaš na Sa-x.
@Jedan001, prešuti, molim te.
zemo_online

#48 Re: Opsada turista

Post by zemo_online »

zasto volim sarajvo?? http://www.youtube.com/watch?v=ZAxhIJew3t0

a kao grad 80% na brdu,nidje bicikl staze,uske ulice gdje se 2 auta ne mogu mimoic.
PipiDugaDevetka

#49 Re: Opsada turista

test01 wrote:zasto volim sarajvo?? http://www.youtube.com/watch?v=ZAxhIJew3t0

a kao grad 80% na brdu,nidje bicikl staze,uske ulice gdje se 2 auta ne mogu mimoic.
E, ali zato sada imamo Sarajke sa najboljim nonama i pozadinom. Valjalo je tegliti vodu sa česme, pa uzbrdo. Ostalo je sve ''odradila'' genetika,...U svakom zlu ima zrno dobrote!
ultima_palabra

#50 Re: Opsada turista

Post by ultima_palabra »

Što je najbolje, niko se i ne trudi da privuče te turiste i ponudi im nešto, a oni opet dolaze :-D Možete misliti još da imamo neku strategiju u tom pogledu...

Dobro neko reče, oni vole tu opuštenost i lakapo mentalitet, toga im fali... Nama je opet lijek za duše kad negdje odemo gdje je sve uređeno i regulisano 8-) Šta ćeš, svakog privlači ono što nema...

A moglo bi se ovo iskoristiti da se makar GRAS dovede u red, i oni revizori malo okulture i opismene...
Post Reply