Gradovi u Kur'anu
- bijela
#26 Re: Gradovi u Kur'anu
mmmm predivni ste putnici, jedva čekam da opet idemo putovati sa nekim 
- samo_ti
#27 Re: Gradovi u Kur'anu
Bra`o
... hocemo jos 
- BHF_Manijak
#28 Re: Gradovi u Kur'anu
Naravno, ti sto si otomanskom imperijom ocaran, sto vjerovatno imas simpatije prema sufijam to je stova stvar, ali zna se odakle dolaze Poslanici i cisto sumnjam da su maksuz sa bliskog istoka tamburali do turske da bi ovi imali cime se diciti...jorgun wrote:Lažu Turci. Ko su oni? Miševi obični. Sve se to odvijalo u Sarajevu.BHF_Manijak wrote:Ma malo se i ovi Turci furaju pravo da vam kaze, lafo eto sve se nesto kod njih odvilo, te ovo te ono, pa onda dlaka Poslanika(), pa onda stope, pa nanule, svasta nesto...Prosto ne vjerujem u to, kao ni za ova mjesta, zna se gdje je boravila i zivila vecina poslanika, tacnije gotovo svi...Turci to medijski pumpaju i samo koriste guzvu...
-
shillen
#30 Re: Gradovi u Kur'anu
manijak je legen - wait for it - daaaarry , legendary 
- jorgun
#31 Re: Gradovi u Kur'anu
Prvobitno si tvrdio da sam vehabija. Sad govoriš da sam sufija. Daj, odredi se više.BHF_Manijak wrote:Naravno, ti sto si otomanskom imperijom ocaran, sto vjerovatno imas simpatije prema sufijam to je stova stvar, ali zna se odakle dolaze Poslanici i cisto sumnjam da su maksuz sa bliskog istoka tamburali do turske da bi ovi imali cime se diciti...jorgun wrote:Lažu Turci. Ko su oni? Miševi obični. Sve se to odvijalo u Sarajevu.BHF_Manijak wrote:Ma malo se i ovi Turci furaju pravo da vam kaze, lafo eto sve se nesto kod njih odvilo, te ovo te ono, pa onda dlaka Poslanika(), pa onda stope, pa nanule, svasta nesto...Prosto ne vjerujem u to, kao ni za ova mjesta, zna se gdje je boravila i zivila vecina poslanika, tacnije gotovo svi...Turci to medijski pumpaju i samo koriste guzvu...
![]()
Suviše proizvoljnih tvrdnji. Odužilo bi se kad bih svaku samo dotakao.
- BHF_Manijak
#32 Re: Gradovi u Kur'anu
Hajd ne bih da Bijeloj kvarim temu, cura fine postove postavi...Ako sta hoces da odgovaras predji na PP, nema tu nikakvih proizvoljnih tvrdnji to je tako, Turci se vole malo vise prodavat za vise neg' sto jesu, kazem ti logicki gledano nidje je veze da tvrde da su Boziji poslanici tuda se kretali u tolikoj mjeri....
- bijela
#33 Re: Gradovi u Kur'anu
mole se putnici da spreme patike, tene i slične kaljačice! ruksake na leđa i štap u ruke!
ići ćemo uzbrdo
ići ćemo uzbrdo
-
kasparaov
#34 Re: Gradovi u Kur'anu
sve je spremnobijela wrote:mole se putnici da spreme patike, tene i slične kaljačice! ruksake na leđa i štap u ruke!
ići ćemo uzbrdo
- HomeSweetHome
#35 Re: Gradovi u Kur'anu
ja u niskom startu iliti k'o zapeta puska 
- arzuhal
#36 Re: Gradovi u Kur'anu
Hajte vi, ja ću sačekat, uz kahvu, da žičara proradi, pusti ti to...
- HomeSweetHome
#37 Re: Gradovi u Kur'anu
arzuhal wrote:Hajte vi, ja ću sačekat, uz kahvu, da žičara proradi, pusti ti to...
ma sve je u Allahovim rukama, haj' s rajom ba
- bijela
#38 Re: Gradovi u Kur'anu
sad nam je pretoplo, sačekat ćemo da sunce postane malehno, pa idemo 
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#39 Re: Gradovi u Kur'anu
@bijela
kad cemo do Lutovog jezera?
- bijela
#40 Re: Gradovi u Kur'anu
hajde, povedi nasWipeOut wrote:@bijela
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#41 Re: Gradovi u Kur'anu
Ne umijem ja tako kao ti 
- HomeSweetHome
#42 Re: Gradovi u Kur'anu
Mogu li se ja odvezat' dok sunce ne postane malehno, ja od sinoc sjedim svezana? 
- HomeSweetHome
#44 Re: Gradovi u Kur'anu
a sto? ho's i ti s nama? 
- bijela
#45 Re: Gradovi u Kur'anu
HomeSweetHome wrote:Mogu li se ja odvezat' dok sunce ne postane malehno, ja od sinoc sjedim svezana?
pa pješice ćemo bona
'ta je maliDrizzT wrote:'ta ce te vi![]()
ne moze, morat cemo ganjati da nam njegovi staratelji potpisu ponomoc, za ekskurzijuDrizzT wrote:'ta ce te vi![]()
-
shillen
#46 Re: Gradovi u Kur'anu
ako ce bit kolaca , hocu 
sjo zipa bEle sto pokusava bockat
sjo zipa bEle sto pokusava bockat
- HomeSweetHome
#47 Re: Gradovi u Kur'anu
hahaha Idrize, nacepi te Beyaza
A, sto ne rece da cemo pjes'e b'an, pa ja usahla sjedeci svezana
A, sto ne rece da cemo pjes'e b'an, pa ja usahla sjedeci svezana
- banjaluka078
#48 Re: Gradovi u Kur'anu
Selam alejkum.
Evo jednog grada koji se spominje u Kur'anu, a koji je dugo smatran mitom...sve dok ga pomoću satelita nisu ponovo otkrili.
Grad Iram:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iram_of_the_Pillars
http://www.guidedones.com/issues/reports/ubar10.htm
http://www.islam101.com/archeology/ubar.html
http://www.jpl.nasa.gov/radar/sircxsar/ubar.html
Grad Iram:
http://en.wikipedia.org/wiki/Iram_of_the_Pillars
http://www.guidedones.com/issues/reports/ubar10.htm
http://www.islam101.com/archeology/ubar.html
http://www.jpl.nasa.gov/radar/sircxsar/ubar.html
- bijela
#49 Re: Gradovi u Kur'anu
eh, dragi putnici, nadam se da ste fino odmorili,
obuli kaljačice, ponijeli čuturice vode i štapove u ruke.
sunce je zašlo, neće nam biti pretoplo. samo se pazite akrepa, zmija, škorpija, baji i ostalih hajvanskih čudesa koje bi mogle iskočiti iz ovih stijena i kamenja koje se nalazi svuda oko nas.
prošli put smo, u sklupo našeg halal turizma, zijaretili 'uyun Musa,
a možemo li otići sa ovog poluotoka a da ne zijaretimo i Sinajsku Goru? ne bi imalo smisla, kad smo već tu, jel da
?
evo nas, otprilike na crvenom X

Uploaded with ImageShack.us
Sinajska Gora, Turi Sina, Džebel Musa - sve su to imena za, kako Kur'an kaže, blagoslovljenu goru, na kojoj je Musa, a.s., razgovarao sa Uzvišenim Allahom.
dok razgledate naše okruženje:

i slikate se za FB, iskoristit ću vrijeme i ukratko vas podsjetiti o ovom mjestu na kojem sada stojimo:
naš poslanik Musa, a.s., je boravio neko vrijeme u Medjenu (otprilike sjever Arapskog poluotoka) i tamo se oženio sa kćerkom Šuajba, a.s.
nakon nekoliko godina, krenuo je sa porodicom na putovanje..
gdje će, šta će - ni oni ne znaju, ali Plan za ovog Sagovornika je već bio zapisan u Levhi-Mahfuzu
tako jednu noć putuju oni i Musa kaže svojoj čeljadi: ugledao sam vatru, sačekajte me vi ovdje, a ja odoh vidjeti da nam ili glavnju donesem ili će kraj vatre biti neko ko će nam pokazati put.
u uputi se Musa prema mjestu jedne od najvećih teofanija
to se dešavalo, dragi moji putnici, tu negdje gdje smo mi sada.
i kada je stigao do vatre, desi se nešto strašno: GLAS!
"O Musa, Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato, obuću svoju, ti si, doista, u
blagoslovljenoj dolini Tuva.
Tebe san izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj!
Ja sam, uistnu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni
klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio!"
zamislite! ovakav govor je odjekivao stijenama koje vidite oko sebe
i zato ćemo i mi, kao što je to Musa, a.s., uradio - skinuti svoju obuću. dalje ćemo hodati bosi.
nije edebli gacati obućom tamo gdje je poslanik hodao
neki će kazati da je ovo pećina, mjesto gdje je u tim trenucima bio Musa, a.s.:

ne znam kako vi, ali ja sam zaljubljena u brda. i što više starim - Bože - sve me više fasciniraju!
i ne znam u čemu je čarolija, ali definitivno ima nešto u tome - pa su Objave poslanicima nerijetko dolazile na brdima - sjetit ćete se prve objave Muhammedu, a.s., na brdu Nur iznad Mekke....
ili ćete se sjetit kako se Uzvišeni Allah otkrio brdu, pred Musaom, a.s. - pa kada se brdo zbog toga srušilo i Musa se onesvijestio!
ili sjetiti ćete se da su brda sa Davudom, a.s., zikr činile: I potčinismo planine i ptice s Davudom Allaha hvale...
eh, tako ta brda...
jedno od brda na kome je spuštena Velika Božija Objava je tu negdje oko nas - na Sinajskoj Gori je Musa, a.s., primio 10 zapovijedi - i zbog toga se Uzvišeni Allah zaklinje ovom gorom u suri et-Tin: we Turi Sinin...
ova objava će se desiti nakon što Musa, a.s., ode u Egipat, pa izvede Beni-Israil iz ropstva, po ponovo krene nazad preko Sinajske Gore.
na vrhu Sinaja danas ima mali mesdžid

šta kažete za jedan namaz ovdje, a?
abdestit ćemo se iz čuturica,
bosi smo već svakako...
obuli kaljačice, ponijeli čuturice vode i štapove u ruke.
sunce je zašlo, neće nam biti pretoplo. samo se pazite akrepa, zmija, škorpija, baji i ostalih hajvanskih čudesa koje bi mogle iskočiti iz ovih stijena i kamenja koje se nalazi svuda oko nas.
prošli put smo, u sklupo našeg halal turizma, zijaretili 'uyun Musa,
a možemo li otići sa ovog poluotoka a da ne zijaretimo i Sinajsku Goru? ne bi imalo smisla, kad smo već tu, jel da
evo nas, otprilike na crvenom X

Sinajska Gora, Turi Sina, Džebel Musa - sve su to imena za, kako Kur'an kaže, blagoslovljenu goru, na kojoj je Musa, a.s., razgovarao sa Uzvišenim Allahom.
dok razgledate naše okruženje:

i slikate se za FB, iskoristit ću vrijeme i ukratko vas podsjetiti o ovom mjestu na kojem sada stojimo:
naš poslanik Musa, a.s., je boravio neko vrijeme u Medjenu (otprilike sjever Arapskog poluotoka) i tamo se oženio sa kćerkom Šuajba, a.s.
nakon nekoliko godina, krenuo je sa porodicom na putovanje..
gdje će, šta će - ni oni ne znaju, ali Plan za ovog Sagovornika je već bio zapisan u Levhi-Mahfuzu
tako jednu noć putuju oni i Musa kaže svojoj čeljadi: ugledao sam vatru, sačekajte me vi ovdje, a ja odoh vidjeti da nam ili glavnju donesem ili će kraj vatre biti neko ko će nam pokazati put.
u uputi se Musa prema mjestu jedne od najvećih teofanija
to se dešavalo, dragi moji putnici, tu negdje gdje smo mi sada.
i kada je stigao do vatre, desi se nešto strašno: GLAS!
"O Musa, Ja sam, uistinu, Gospodar tvoj! Izuj, zato, obuću svoju, ti si, doista, u
blagoslovljenoj dolini Tuva.
Tebe san izabrao, zato ono što ti se objavljuje slušaj!
Ja sam, uistnu, Allah, drugog boga, osim Mene, nema; zato se samo Meni
klanjaj i molitvu obavljaj – da bih ti uvijek na umu bio!"
zamislite! ovakav govor je odjekivao stijenama koje vidite oko sebe
i zato ćemo i mi, kao što je to Musa, a.s., uradio - skinuti svoju obuću. dalje ćemo hodati bosi.
nije edebli gacati obućom tamo gdje je poslanik hodao
neki će kazati da je ovo pećina, mjesto gdje je u tim trenucima bio Musa, a.s.:

ne znam kako vi, ali ja sam zaljubljena u brda. i što više starim - Bože - sve me više fasciniraju!
i ne znam u čemu je čarolija, ali definitivno ima nešto u tome - pa su Objave poslanicima nerijetko dolazile na brdima - sjetit ćete se prve objave Muhammedu, a.s., na brdu Nur iznad Mekke....
ili ćete se sjetit kako se Uzvišeni Allah otkrio brdu, pred Musaom, a.s. - pa kada se brdo zbog toga srušilo i Musa se onesvijestio!
ili sjetiti ćete se da su brda sa Davudom, a.s., zikr činile: I potčinismo planine i ptice s Davudom Allaha hvale...
eh, tako ta brda...
jedno od brda na kome je spuštena Velika Božija Objava je tu negdje oko nas - na Sinajskoj Gori je Musa, a.s., primio 10 zapovijedi - i zbog toga se Uzvišeni Allah zaklinje ovom gorom u suri et-Tin: we Turi Sinin...
ova objava će se desiti nakon što Musa, a.s., ode u Egipat, pa izvede Beni-Israil iz ropstva, po ponovo krene nazad preko Sinajske Gore.
na vrhu Sinaja danas ima mali mesdžid
šta kažete za jedan namaz ovdje, a?
abdestit ćemo se iz čuturica,
bosi smo već svakako...
- HomeSweetHome
#50 Re: Gradovi u Kur'anu
Allah te nagradio, Beyaza hanim, na trenutak sam se fakat osjetila k'o da mi topli povjetarac struju uz ledja dok stojim na vrh brda