Salmir Kaplan

Post Reply
JThomas

#26 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by JThomas »

teška je tema i ne može se o ovome jednostrano pričati.

evo recimo, kome god u gradu u priči pomeneš kk bosnu, priča je "što država ne pomogne?" e kako će država lakše i konkretnije pomoći nego da oprosti dug prema njoj? ista je priča i sa drugim kolektivima, svi kukaju kako država ne čini ništa...a također je istina da je riječ o uobičajenoj stvari u cijeloj evropi. i u komšiluku država neuporedivo više gura klubove, živom lovom i na druge načine, i grdno se varate ako mislite da to ima mali udio u tome što su bolji od nas.

s druge strane, činjenica je da je to nejednak i diskriminatoran tretman onih koji su plaćali obaveze i onih koji nisu. bukvalno preferencijalan tretman onih koji nisu plaćali porez. a također je činjenica da će s našim mentalitetom mnogo prije dovesti do daljnjih dubioza po principu "lako ćemo" nego do novog početka na zdravim temeljima.
zonbirile

#27 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by zonbirile »

JThomas wrote:teška je tema i ne može se o ovome jednostrano pričati.

evo recimo, kome god u gradu u priči pomeneš kk bosnu, priča je "što država ne pomogne?" e kako će država lakše i konkretnije pomoći nego da oprosti dug prema njoj? ista je priča i sa drugim kolektivima, svi kukaju kako država ne čini ništa...a također je istina da je riječ o uobičajenoj stvari u cijeloj evropi. i u komšiluku država neuporedivo više gura klubove, živom lovom i na druge načine, i grdno se varate ako mislite da to ima mali udio u tome što su bolji od nas.

s druge strane, činjenica je da je to nejednak i diskriminatoran tretman onih koji su plaćali obaveze i onih koji nisu. bukvalno preferencijalan tretman onih koji nisu plaćali porez. a također je činjenica da će s našim mentalitetom mnogo prije dovesti do daljnjih dubioza po principu "lako ćemo" nego do novog početka na zdravim temeljima.
----------------------------------------------------
ja samo tamo predjednici saveza nisu samo visoki i glupi da navijaju gol,gol i nadaju se nerješenom :D
jeza u ledja

#28 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by jeza u ledja »

Glas wrote: Teško je porediti Real Madrid, Arsenal, Bayern Munchen i sl. klubove sa ovim domaćim gdje skoro i nema navijača na utakmicama.
Ne moras porediti njih. Mozes recimo Dinamo Zagreb, kome direktno od Grada Zagreba kapa pinka u godisnji proracun. Ili recimo Borac Banja Luka, koji dobija pare od BL o kojima Sarajevo i Zeljeznicar mogu samo sanjati.
To su primjeri koje ja znam. Naravno teze je saznati sta se desava u zemljama slicnijim nasoj nego o klubovima koji su non stop u novinama. Budi siguran da se ovakve stvari desavaju u svim zemljama u kojima mare za fudbal.

Uostalom dao sam i primjer nizerazrednih engleskih klubova.

I da ne zaboravimo, dugovi se mogu reprogramirati ili zamrznuti, postoji milion opcija.
kamen spoticanja

#29 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by kamen spoticanja »

dakle, kaplan pominje nk celik kao najveceg duznika...kako je u ostalim klubovima,nisam siguran,ali sam s stanjem u celiku manje vise upoznat...dakle tih ,vise od 5 miliona duga nastali su u situaciji u kojoj celik ima najbolje uslove za poslovanje u drzavi ,ima svoje poslovne prostore,sportsku kladionicu,terene koje koristi besplatno,gomilu stanova,opcina svake godine upumpava cca milion marki posredno ili neposredno drzavnih para u klub i likovi su opet napravili vise od 5 miliona duga...i sad to treba tolerisat i takve treba nagraditi...opet s nase grbace...
a sam celik ima na platnom spisku cca 70 ljudi,4 naka direktora,gomilu upravnih odbora od kojih vecina sluze za podizanje vlastitih plata s najblizeg bankomata...
jeza u ledja

#30 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by jeza u ledja »

kamen spoticanja wrote:dakle, kaplan pominje nk celik kao najveceg duznika...kako je u ostalim klubovima,nisam siguran,ali sam s stanjem u celiku manje vise upoznat...dakle tih ,vise od 5 miliona duga nastali su u situaciji u kojoj celik ima najbolje uslove za poslovanje u drzavi ,ima svoje poslovne prostore,sportsku kladionicu,terene koje koristi besplatno,gomilu stanova,opcina svake godine upumpava cca milion marki posredno ili neposredno drzavnih para u klub i likovi su opet napravili vise od 5 miliona duga...i sad to treba tolerisat i takve treba nagraditi...opet s nase grbace...
a sam celik ima na platnom spisku cca 70 ljudi,4 naka direktora,gomilu upravnih odbora od kojih vecina sluze za podizanje vlastitih plata s najblizeg bankomata...
S koje tvoje grbace? NK Celik niti svi ostali nece placati te dugove jer nisu likvidni. Oni nece ni postati likvidni jer mogu samo bankrotirati i propasti. Ako se to desi onda se i zvanicno dugovi brisu.
Shvatas da je u tome poenta, da se tada ukidaju dugovi kada postoji realna sansa da ti dugovi nikad nece biti vraceni i "firma" propasti.
slobodni armirach

#31 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by slobodni armirach »

Zašto politika i zašto baš Ministarstvo kulture i sporta?

Politiku pratim odavno, čak i kao dijete sam počeo zbog situacije koja je bila aktuelna u bivšoj Jugoslaviji početkom 90-ih. Moj aktivan politički angažman počinje 2003. Uključivanjem u Asocijaciju mladih SDA. Generalnom sam zainteresiran za dešavanja oko sebe, želim utjecati na kreiranje ambijenta u kojem ću živjeti i smatram da je politički angažman najbolja adresa.

Završio sam Filozofski fakultet u Sarajevu, magistrirao historiju u Istanbulu i bavio se izučavanjem historije i kulturno-historijske baštine dok sam radio na Orijentalnom institutu u Sarajevu. To su mi, uz politički angažman, bile refrence za ovu funkciju.

pa ovaj lik nije nikad marke u zivotu napravio, on sad strucnjak za ekonomske analize i otpise. On se sa samo 9 godina interesovao za politiku, pa jarane nisi znao ni u zahod otic sa 9 godina a vec si pratio politiku :x :x

Sto se tice Celika, odmah u stecaj da se rastjera mafija.

KK Bosna, tolke godine su imali najbolje sponzore u drzavi, pa dje su pare? ma stecaj i za njih hladno.

preregistrovat klubove i od pocetka,
kamen spoticanja

#32 Re: Kaplan -'strucnjak'

jeza u ledja wrote:
kamen spoticanja wrote:dakle, kaplan pominje nk celik kao najveceg duznika...kako je u ostalim klubovima,nisam siguran,ali sam s stanjem u celiku manje vise upoznat...dakle tih ,vise od 5 miliona duga nastali su u situaciji u kojoj celik ima najbolje uslove za poslovanje u drzavi ,ima svoje poslovne prostore,sportsku kladionicu,terene koje koristi besplatno,gomilu stanova,opcina svake godine upumpava cca milion marki posredno ili neposredno drzavnih para u klub i likovi su opet napravili vise od 5 miliona duga...i sad to treba tolerisat i takve treba nagraditi...opet s nase grbace...
S koje tvoje grbace? NK Celik niti svi ostali nece placati te dugove jer nisu likvidni. Oni nece ni postati likvidni jer mogu samo bankrotirati i propasti. Ako se to desi onda se i zvanicno dugovi brisu.
Shvatas da je u tome poenta, da se tada ukidaju dugovi kada postoji realna sansa da ti dugovi nikad nece biti vraceni i "firma" propasti.
pa ako nemas mehanizam da otjeras u zatvor nabijace dugova onda zatvori klubove...jer ono sto je s nas grbace su opstinske pare koje ce i dalje ici u iste strukture
madner

#33 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by madner »

Jasta, da je to tako jednostavno. KK Bosna je pobjednik Kupa sampiona Evrope. Bivsi prvak drzave koja je bila svjetska sila u kosarci. Taj novi klub ce biti kita mange, bez tradicije i legendi.
Ciji igrac je bio Delibasic?

Reprogramirat dugove, dio odpisati i traziti da ti ljudi moraju otic iz klubova.
Ja_Ja

#34 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by Ja_Ja »

Oprostio bih im dug, ali uz strogi nadzor i kontrolu finansija svakog kluba nakon toga. Mislim da bi to osim redovne uplate poreza dovelo i do smanjenja muljanja u klubovima. U isto vrijeme bi bilo fer i korektno da se klubovima koji izmiruju svoje porezne obaveze na vrijeme da neka vrsta subvencije.
sinuhe

#35 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by sinuhe »

:D Pa na foru evropskog prvaka polusvijet i dolazi u KK Bosnu. Eto vec sutra kakvog dobrotvora da pomogne evropskom gigantu, k'o da gledam.
kamen spoticanja

#36 Re: Kaplan -'strucnjak'

madner wrote:Jasta, da je to tako jednostavno. KK Bosna je pobjednik Kupa sampiona Evrope. Bivsi prvak drzave koja je bila svjetska sila u kosarci. Taj novi klub ce biti kita mange, bez tradicije i legendi.

Reprogramirat dugove, dio odpisati i traziti da ti ljudi moraju otic iz klubova.
a kako da klapan trazi da iz celika ode sda kadar? :-)
to katarza fol
madner

#37 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by madner »

Samo kazem da novi klub
a) nece vratiti dugovanja
b) nece imati reputaciju starog.

Mislim gdje je tu dobitak za mene? Prekrizili smo klub koji je bio nekad nesto i dobili nista, a na somu ista cifra.
madner

#38 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by madner »

kamen spoticanja wrote:
madner wrote:Jasta, da je to tako jednostavno. KK Bosna je pobjednik Kupa sampiona Evrope. Bivsi prvak drzave koja je bila svjetska sila u kosarci. Taj novi klub ce biti kita mange, bez tradicije i legendi.

to katarza fol
Isto kao i iz KK Bosne, zna se ko ima kljuc :D

Ali kakva fajda od bankrotiranja celika? Ko ce ih sprijeciti da se prebace u novi klub?
slobodni armirach

#39 Re: Kaplan -'strucnjak'

mozda ovaj covjek zna dje su pare

Image
kamen spoticanja

#40 Re: Kaplan -'strucnjak'

madner wrote:
kamen spoticanja wrote:

to katarza fol
Isto kao i iz KK Bosne, zna se ko ima kljuc :D

Ali kakva fajda od bankrotiranja celika? Ko ce ih sprijeciti da se prebace u novi klub?
pa kakva opet fajda i od oprosta dugova...jer izjede li vuk magarca otvaras pandorinu kutiju svih onih koji ce traziti da ih pripadajuce ministarstvo pogura...
nego dobar zakon o sportu,privatizacija a nabijace dugova u prdekanu kako i dolikuje
madner

#41 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by madner »

Reprogramiras im dug, odledis racun i uvedes kontrolu svaka tri mjeseca.

A ne da se ne moze neko smijeniti jer ima kontrolu nad drugim racunom koji je na njemu. (Viditi pod FK Sarajevo)
campa_xxx

#42 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by campa_xxx »

Skijaš wrote:1. postojanje ovog ministarstva nije u skladu sa ustavom i treba mu dati neke druge nadležnosti koje se neće moći osporiti pred ustavnim sudom

2. otpis dugova šalje lošu poruku onim klubovima koji izmiruju svoje obaveze i generalno hrani naš "lako ćemo" pristup svemu. Trebamo se uozbiljiti,ako klub nije u stanju da pliva, neka potone. Dobri sportisti će sebi uvijek naći mjesto u nekim drugim klubovima, a loša administracija koja je dovela do takvog stanja neće imati priliku zloupotrebljavati sistem
KK Bosna ce zivjeti vjecno U INAT svima vama koji prizeljkujete ovo kao sto je ovaj napisao !!! Ljudi su prolazni ali Bosna, PRVAK EVROPE nije, ona je vjecna! ....toliko od mene, vozdrica
slobodni armirach

#43 Re: Kaplan -'strucnjak'

koja reputacija, promijeni se ime u GKK Bosna il u FK Celik, i idemo dalje sve ostaje isto.

Ono G je gradski

nije ni Dinamo nista izgubio od preregistracija :D
campa_xxx

#44 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by campa_xxx »

Glas wrote:
Teško je porediti Real Madrid, Arsenal, Bayern Munchen i sl. klubove sa ovim domaćim gdje skoro i nema navijača na utakmicama.
Zavisi po kakvim selendrama se zavlacis ! Dodji na Grbavicu i Kosevo nekad...
kamen spoticanja

#45 Re: Kaplan -'strucnjak'

quote="madner"]Reprogramiras im dug, odledis racun i uvedes kontrolu svaka tri mjeseca.

A ne da se ne moze neko smijeniti jer ima kontrolu nad drugim racunom koji je na njemu. (Viditi pod FK Sarajevo)[/quote]

pa nemogucnost ovog uvecanog je dovela klubove do ovakvog stanja...jer klub koji ima 70 zaposlenih ne moze finansirat ni roman abramovich a kamoli zenicka opstina...nego udaj klub nekome i nek se igra s njim kako mu odgovara
Last edited by kamen spoticanja on 10/08/2011 23:51, edited 1 time in total.
sinuhe

#46 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by sinuhe »

campa_xxx wrote:
Skijaš wrote:1. postojanje ovog ministarstva nije u skladu sa ustavom i treba mu dati neke druge nadležnosti koje se neće moći osporiti pred ustavnim sudom

2. otpis dugova šalje lošu poruku onim klubovima koji izmiruju svoje obaveze i generalno hrani naš "lako ćemo" pristup svemu. Trebamo se uozbiljiti,ako klub nije u stanju da pliva, neka potone. Dobri sportisti će sebi uvijek naći mjesto u nekim drugim klubovima, a loša administracija koja je dovela do takvog stanja neće imati priliku zloupotrebljavati sistem
KK Bosna ce zivjeti vjecno U INAT svima vama koji prizeljkujete ovo kao sto je ovaj napisao !!! Ljudi su prolazni ali Bosna, PRVAK EVROPE nije, ona je vjecna! ....toliko od mene, vozdrica
Vec vidim i facebook akcije. :D
madner

#47 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by madner »

kamen spoticanja wrote:quote="madner"]Reprogramiras im dug, odledis racun i uvedes kontrolu svaka tri mjeseca.

A ne da se ne moze neko smijeniti jer ima kontrolu nad drugim racunom koji je na njemu. (Viditi pod FK Sarajevo)
pa nemogucnost ovog uvecanog je dovela klubove do ovakvog stanja...jer klub koji ima 70 zaposlenih ne moze finansirat ni roman abramovich a kamoli zenicka opstina...nego udaj klub nekome i nek se igra s njim kako mu odgovara[/quote]

Kontrola je jako jednostavna stvar, udjes u firmu sa stecajnim upravnikom. Onda se prvo podmire obaveze prema svima ostalima, a radnicima na kraju. Ako imaju para za 7 ljudi, dobice jednu desetinu plate. Pa ako im se isplati za te pare raditi, bujrum.
jeza u ledja

#48 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by jeza u ledja »

kamen spoticanja wrote:
pa nemogucnost ovog uvecanog je dovela klubove do ovakvog stanja...jer klub koji ima 70 zaposlenih ne moze finansirat ni roman abramovich a kamoli zenicka opstina...nego udaj klub nekome i nek se igra s njim kako mu odgovara
Pa naravno buraz ne ide reprogramiranje dugova drzavi bez posljedica. Oprostis im dug uz odredjene uslove, ili oprostis dug nakon sto se ti uslovi rijese. ;) Kazes im zamrznucemo vam dug i imate rok od X dana da rjesite poslovanje u klubu. Kad to rijesite dug ce vam biti oprosten, u suprotnom kapak.

PS: Nisam siguran da se za bankrot ide u zatvor. :? Nije isto utaja poreza i nemogucnost vracanja.
madner

#49 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by madner »

Ne ide se za bankrot u zatvor. Nesposobnost nije krivicno djelo.
convict

#50 Re: Kaplan -'strucnjak'

Post by convict »

Oprost poreznog duga bilo kome je pljuvanje u lice svima koji ga pošteno plaćaju. Toliko :run:
Post Reply