Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

prof.

#26 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by prof. »

eeeeeee jos kad bi ove pare ostale u bih kupovanjem domacih proizvoda te samim tim pokretanje domace industrije, gdje bi nam bio kraj. ovako nazalost vecina tog kesa zavrsi u hrvatskoj, srbiji i sloveniji pa ispade da nasa dijaspora gradi hrvatske autoputeve. nazalost :( :(
vox-populi

#27 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by vox-populi »

prof. wrote:eeeeeee jos kad bi ove pare ostale u bih kupovanjem domacih proizvoda te samim tim pokretanje domace industrije, gdje bi nam bio kraj. ovako nazalost vecina tog kesa zavrsi u hrvatskoj, srbiji i sloveniji pa ispade da nasa dijaspora gradi hrvatske autoputeve. nazalost :( :(
:lol: :lol: :lol:

A Tito dragi logike..

Eto samo to da se regulise, da se kupuju domaci proizvodi i med i mlijeko.
prof.

#28 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by prof. »

upravo tako, da se kupuje domace i med i mlijeko. ako malo pratis vijesti nije ti maogla promaci informacija o deficitu u robnoj razmjeni sa inostrastvom. e pa da malo vise kupujemo domace tog deficita ne bi bilo sto znaci da bi sav taj novac ostao u bih = vise radnih mijesta = med i mlijeko. ako negdje grijesim ispravi me ali konkretnim argumentima a ne supljom .
ssmmiilleeyy

#29 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by ssmmiilleeyy »

madner wrote:
ssmmiilleeyy wrote:koliko ima nasih ljudi u inostranstvu ? otprilike

Cini mi se kako je krenulo da ce sve vise i vise ljudi odlaziti vani(bar sto se tice ovih mladjih ljudi)

800 miliona :-) Koliko je iznosio budzet Bosne i Hercegovine ? Cini mi se negdje oko 2 milijarde(ovo sam negdje procitao)
Jasta ce, narocito ako bude recesija. Sve ce nas fatat na ulici kako bi mogli izac i doci do njih :D
nema potrebe da nas fataju i odovode, Mi polako odlazimo odavde

Evo samo iz moje ulice je otislo 10 mladih momaka,ozenili nase cure u dijaspori :-D A ovi sto su se ozenili ovdje i ovdje zive pate sto i oni nisu otisli,bio je clanak na portalu o Odlascima mladih ljudi iz zenice :-D A i Zlatko lagumdzija jednom prilikom na Bn televiziji izjavi da ce za 5-10 godina ostati 2 mil stanovnika mozda i manje :-D

PS : ni ja ne planiram nastaviti zivot ovdje :thumbup:
bh.tornjak

#30 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by bh.tornjak »

prof. wrote:eeeeeee jos kad bi ove pare ostale u bih kupovanjem domacih proizvoda te samim tim pokretanje domace industrije, gdje bi nam bio kraj. ovako nazalost vecina tog kesa zavrsi u hrvatskoj, srbiji i sloveniji pa ispade da nasa dijaspora gradi hrvatske autoputeve. nazalost :( :(

bravo,bravo.....bravo.....jasno ko dan....!!!!!!!! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih: :bih: :bih:

ps. sad ces bit popljuvan od poznavalaca kvalitete domacih i stranih proizvoda..... :mrgreen:
madner

#31 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by madner »

ssmmiilleeyy wrote:
madner wrote:
ssmmiilleeyy wrote:koliko ima nasih ljudi u inostranstvu ? otprilike

Cini mi se kako je krenulo da ce sve vise i vise ljudi odlaziti vani(bar sto se tice ovih mladjih ljudi)

800 miliona :-) Koliko je iznosio budzet Bosne i Hercegovine ? Cini mi se negdje oko 2 milijarde(ovo sam negdje procitao)
Jasta ce, narocito ako bude recesija. Sve ce nas fatat na ulici kako bi mogli izac i doci do njih :D
nema potrebe da nas fataju i odovode, Mi polako odlazimo odavde

Evo samo iz moje ulice je otislo 10 mladih momaka,ozenili nase cure u dijaspori :-D A ovi sto su se ozenili ovdje i ovdje zive pate sto i oni nisu otisli,bio je clanak na portalu o Odlascima mladih ljudi iz zenice :-D A i Zlatko lagumdzija jednom prilikom na Bn televiziji izjavi da ce za 5-10 godina ostati 2 mil stanovnika mozda i manje :-D

PS : ni ja ne planiram nastaviti zivot ovdje :thumbup:

Ko umije njemu dvije.
Ako safatas kakvu dobru samo salji lovu :D
Suzie Q

#32 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Suzie Q »

na stranu zezancija, postoji li neka državna strategija o ulaganjima dijaspore ili tako nešto? radi li se nešto na tome?
vox-populi

#33 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by vox-populi »

Suzie Q wrote:na stranu zezancija, postoji li neka državna strategija o ulaganjima dijaspore ili tako nešto? radi li se nešto na tome?
Preduslov za postojanje DRZAVNE strategije je postojanje same drzave. Znaci, ne radi se nista.
Suzie Q

#34 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Suzie Q »

vox-populi wrote:
Suzie Q wrote:na stranu zezancija, postoji li neka državna strategija o ulaganjima dijaspore ili tako nešto? radi li se nešto na tome?
Preduslov za postojanje DRZAVNE strategije je postojanje same drzave. Znaci, ne radi se nista.
ipak, imamo državno ministarstvo za izbjeglice što uključuje i dijasporu
fatamorgana

#35 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by fatamorgana »

prof. wrote:upravo tako, da se kupuje domace i med i mlijeko. ako malo pratis vijesti nije ti maogla promaci informacija o deficitu u robnoj razmjeni sa inostrastvom. e pa da malo vise kupujemo domace tog deficita ne bi bilo sto znaci da bi sav taj novac ostao u bih = vise radnih mijesta = med i mlijeko. ako negdje grijesim ispravi me ali konkretnim argumentima a ne supljom .
Pa evo, kad vec pitas, radnih mjesta, a ne mijesta, :)
poznanik

#36 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by poznanik »

Suzie Q wrote:Iz dijaspore stiglo 800 miliona maraka

U BiH je u prvom kvartalu ove godine, prema podacima Centralne banke BiH, iz dijaspore stiglo 799,8 miliona KM, što je za 55 miliona više nego u istom periodu prošle godine.. ovi podaci uključuju i formalnu procjenu dijela transfera koji se dostavljaju neformalnim kanalima i sastavni su dio platnog bilansa BiH.

- Ova pomoć dijaspore je dobrim dijelom zaslužna za to što deficit na tekućim računima građana nije mnogo veći...
Još jedna potvrda da svih poslijeratnih godina, a posebno danas, umjesto aktuelne vlasti, socijalnu, ekonomsku i konačno - političku situaciju, u državi zapravo - kontrolira dijaspora.

I @karanana je ovdje prije takođe zaključio da dobra volja i finansijska pomoć dijaspore, u stvari, održava u životu sivu bosansku ekonomiju, i čini je snažnom preprekom u razvoju socijalnih pobuna zbog sve lošije ekonomske državne politike, ne samo iz ovog razloga, već i iz svih sličnih. Sve dok se ekonomija BiH održava na ovakav vještački način, sve dotad ćemo preživljavati agonije i neizvjesnost, i trpiti nesposobnost političara i lošu vlast.
Ja_Ja

#37 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Ja_Ja »

@ poznanik - Sta predlazes?

Nisam siguran da bi neko mogao da podnese da bash neko njihov umre od gladi da bi se citava lavina "promjena" pokrenula. I ptice na grani mogu da skontaju da ovoliki priliv novca u dzepove gradjana a ne u fabrike itd. nije dobar niti cini Bosnu ekonomski odrzivom ali trenutno ne postoji bolji nacin.

A sigurno da bi veca svijest o kupovini domacih proizvoda pomogla uveliko ka boljem putu nase zemlje i njenoj ekonomskoj odrzivosti, uz to ni kvalitet nasih proizvoda nije nista losiji od smeca koje se uvozi. Kupiti drugo kiselo mlijeko osim Zimovog (zenickog) mlijeka bi po meni zasluzivalo krivicno gonjenje no svi mi imamo neke svoje teorije na kraju.

Ubjedjen sam da su gore pomenute procjene i puno vece. Niko ne ukljucuje milione koje hiljade nasih gradjana potrose dok su u BiH na odmorima (iz Amerike ne mozes proci ispod $2000 za trosenje da si Koperfild).
lerdi

#38 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by lerdi »

Ovde nije još uračunato ono što se pošalje autobusima, preko nekoga, donese na ruke... Mislim da su ti iznosi još bar upola ovoliki
poznanik

#39 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by poznanik »

Ja_Ja wrote:@ poznanik - Sta predlazes?
Nisam siguran da bi neko mogao da podnese da bash neko njihov umre od gladi da bi se citava lavina "promjena" pokrenula. I ptice na grani mogu da skontaju da ovoliki priliv novca u dzepove gradjana a ne u fabrike itd. nije dobar niti cini Bosnu ekonomski odrzivom ali trenutno ne postoji bolji nacin.
A sigurno da bi veca svijest o kupovini domacih proizvoda pomogla uveliko ka boljem putu nase zemlje i njenoj ekonomskoj odrzivosti, uz to ni kvalitet nasih proizvoda nije nista losiji od smeca koje se uvozi. Kupiti drugo kiselo mlijeko osim Zimovog (zenickog) mlijeka bi po meni zasluzivalo krivicno gonjenje no svi mi imamo neke svoje teorije na kraju.
Ubjedjen sam da su gore pomenute procjene i puno vece. Niko ne ukljucuje milione koje hiljade nasih gradjana potrose dok su u BiH na odmorima (iz Amerike ne mozes proci ispod $2000 za trosenje da si Koperfild).
Ništa, nažalost, ništa se i ne može postići, i sam si u uvodnom dijelu posta odgovorio. Bitno smanjenje dotacija dijaspore porodicama u BiH bi bila ukoliko bi veći broj izbjeglica i raseljenih odlučio svoj trajni povratak u BiH. Taj čin najmanje odgovara politikama koje drže vlast, i odgovaraće svakoj koja dođe na vlast. Ne postoje mehanizmi koji mogu primorati BiH državnike da ubrzaju, negdje i iznova pokrenu, privrednu reformu, da konačno definiraju dugogodišnju državnu privrednu strategiju, pa potom entitetske itd. A i zašto bi, zašto bi išta činili kad od novca dijaspore živi gotovo polovina građana BiH. Ostatak se snalazi, ali ipak solidno živi i preživljava, zadovoljni što ikako imaju, "samo da ne puca"... :(

A nije sve ni u kupovini domaćih proizvoda. Najviše domaćeg je u "rukama", u radnoj snazi, jer i za zeničko mlijeko potrebno je kupiti repromaterijal iz inostranstva, počev od gnojiva, do najjednostavnijih pumpica za mužu. I slično.

Možda bi odgovor na tvoje pitanje bilo preusmjerenje namjene dotacija i njihovo uvećanje, na način da novac u malim iznosima ne bude utrošen za porodične potrebe, već - višestruko uvećan, da bude upotrijebljen u razvoj industrijskih postrojenja, u proizvodnju repromaterijala, raznih namjena i potreba, sve uz kontrolu "dijaspore". Znači, zarađen kapital ujediniti sa ostvarenim radnim i životnim iskustvom u inostranstvu, i usmjeriti ga u razvoj BiH privrede, uz obezbjeđenje njegove sigurnosti od domaćih političkih i sličnih lešinara.
talić

#40 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by talić »

kad bi bili malo normalnija zemlja pa se dogovorili šta je ono čime možemo konkurisati na svjetskom tržištu pa da se kaže: Proizvodnja energije, metaloprerada, drvna industrija,..... pa ponudili povoljne uslove investiranja u navedeno i pozvali dijasporu da investira, da pokreće projekte, da stvara fondove, da kupuje obveznice, da uloži u bolje sutra... Nažalost ni ono novca što imamo ne stižemo investirati jer se čeka i čeka.......
melb26sa

#41 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by melb26sa »

Kontaktiraj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice te IOM i UNDP.

MOHRR je u suradnji ili sa UNDP ili IOM nekad davno (ako nema i godina) radilo anketu bas o prilivu novca iz dijaspore u BiH. Dosad rezultate nisam vidjela, pokusavam ih naci.

IOM je krajem decembra 2010 radio anketu: Survey on Reintegration of Migrants on the Labor Market in BiH - i na te rezultate cekam, kontaktirala IOM.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#42 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Truba »

imam knjigu
Statistike u svijetu za 2007

i dakle :D 6. smo u svijetu po korištenju donacija :D iz raznih fondova i tako :mrgreen:

ne znam jesu li računali dijasporu
ladyada

#43 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by ladyada »

Ja_Ja wrote:@ poznanik - Sta predlazes?

:-) evo da se prikljucim , dosta staza u dijaspori vec imam........koliko god posaljem, nije dosta , a s druge strane pece me savjest ako ne posaljem i nekom se nesto desi ........ :roll: i hajd budi pametan i izadji iz tog sejtanskog kola......... da ne govorim o telefonskim racunima bosna ko da je u africi po tarifama najskuplja u evropi ili kad hocu da mi neko dodje u posjetu moram i kartu i odjecu i obucu da platim , da poklone kupim svi su nekako socijalni slucajevi ....... :shock: :shock: govorila savjetovala sad se kanila nema vajde ...........
poznanik

#44 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by poznanik »

talić wrote:kad bi bili malo normalnija zemlja pa se dogovorili šta je ono čime možemo konkurisati na svjetskom tržištu pa da se kaže: Proizvodnja energije, metaloprerada, drvna industrija,..... pa ponudili povoljne uslove investiranja u navedeno i pozvali dijasporu da investira, da pokreće projekte, da stvara fondove, da kupuje obveznice, da uloži u bolje sutra... Nažalost ni ono novca što imamo ne stižemo investirati jer se čeka i čeka.......
Dijaspora može udružiti svoja finansijska sredstva, stručna, radna i životna iskustva i osnovati, npr. investicijski fond, i s jednim ili više takvih, učestvovati u strateškom planiranju, u kapitalnim ulaganjima, industrijskoj izgradnji, pokretati nova i obnavljati stara privredna postrojenja, svojim novcima mnogostruko korisnije i kvalitetnije uticati na privredu i ekonomiju države.

Takva jedna organizacija podrazumijeva izostanak nacionalnih, religioznih i sličnih percepcija i međusoban odnos usmjeren jedino na stvaranju dobiti. Može se to postići, posebno među osobama iz dijaspore, nisu oni toliko zatrovani kao mi...
karanana

#45 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by karanana »

poznanik wrote:
talić wrote:kad bi bili malo normalnija zemlja pa se dogovorili šta je ono čime možemo konkurisati na svjetskom tržištu pa da se kaže: Proizvodnja energije, metaloprerada, drvna industrija,..... pa ponudili povoljne uslove investiranja u navedeno i pozvali dijasporu da investira, da pokreće projekte, da stvara fondove, da kupuje obveznice, da uloži u bolje sutra... Nažalost ni ono novca što imamo ne stižemo investirati jer se čeka i čeka.......
Dijaspora može udružiti svoja finansijska sredstva, stručna, radna i životna iskustva i osnovati, npr. investicijski fond, i s jednim ili više takvih, učestvovati u strateškom planiranju, u kapitalnim ulaganjima, industrijskoj izgradnji, pokretati nova i obnavljati stara privredna postrojenja, svojim novcima mnogostruko korisnije i kvalitetnije uticati na privredu i ekonomiju države.

Takva jedna organizacija podrazumijeva izostanak nacionalnih, religioznih i sličnih percepcija i međusoban odnos usmjeren jedino na stvaranju dobiti. Može se to postići, posebno među osobama iz dijaspore, nisu oni toliko zatrovani kao mi...
kako mislis nisu toliko zatrovani? bh dijaspora ti se danas svodi na bosnjake. velika vecina srba i hrvata porijeklom iz BiH sebe smatra hrvatskom i srpskom dijasporom. nema konflikta i cini ti se da je situacija krasna i bajna jer nema dodira medju ovim dijasporama.
joj imam osjecaj da cemo sada skrenuti sa teme.
sanaman

#46 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by sanaman »

Kada neko daje i ulaze svoj novac onda zeli i da odlucuje. Sto bi se reklo zeli da se mijesa u svoj posao :)

Citajuci samo ovjde na forumu, poznat vam odnos izmedju ljudi koji zive u BiH i onih u dijaspori. Da ne kazem da je pun ljubomore i zavisti. Kao i uvijek istina je negdja na pola u tom odnosu.

A smatram da nema vise nikakve sanse ni nade da dijaspora ulozi svoj novac u BiH. Ti su vozovi prosli. Valjda je opet do nas :)
Ridjobrki

#47 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Ridjobrki »

Nek tema ostane u ekonomskim vodama, pliz. Ma da nije dijaspore davno bi ovo čučnulo, budimo realni. Što neko reče nastranu dotacije a gdje je ostalo. Evo primjera: koliko bi ljudi u BiH građevinske grane zanimanja imalo manje posla da dijaspora svoje nekretnine ovdje svake godine ne popravlja, renovira, gradi novo... Imam prijatelja koji radi rigips i da mu nije poslova kod dijasporaca ne bi imao šta raditi, pogotovo zimi!
talić

#48 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by talić »

sanaman wrote:Kada neko daje i ulaze svoj novac onda zeli i da odlucuje. Sto bi se reklo zeli da se mijesa u svoj posao :)

Citajuci samo ovjde na forumu, poznat vam odnos izmedju ljudi koji zive u BiH i onih u dijaspori. Da ne kazem da je pun ljubomore i zavisti. Kao i uvijek istina je negdja na pola u tom odnosu.

A smatram da nema vise nikakve sanse ni nade da dijaspora ulozi svoj novac u BiH. Ti su vozovi prosli. Valjda je opet do nas :)
ne može se očekivati pravo odlučivanja sa par hiljada eura investiranih u fond koji bi imao kapital od par milijardi eura ali se podrazumjeva transparentnost, jasno postavljeni planovi i ciljevi. Ako država ponudi da se osnuje fond koji bi u narednih 3 godine izgradio autoput 5 C i imao koncesiono pravo na 50 ili 100 godina onda je cilj jasan. Ugrađivao bi se domaći materijal, radile bi domaće firme i tih 3 milijarde maraka bi stvorile mnogo jači efekat nego 3 milijarde koje se obrnu u trgovini. Naravno postoji mnogo mogućnosti fond može funkcionisati kao dodatni penzioni fond koji bi od naplate putarine imao stalne prihode kao i prihode od investicija u elektroenergetske objekte. Sve je lako samo malo volje i poštenja.
poznanik

#49 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by poznanik »

talić wrote:... Ako država ponudi da se osnuje fond koji bi u narednih 3 godine izgradio autoput 5 C i imao koncesiono pravo na 50 ili 100 godina onda je cilj jasan. ..Naravno postoji mnogo mogućnosti fond može funkcionisati kao dodatni penzioni fond koji bi od naplate putarine imao stalne prihode kao i prihode od investicija u elektroenergetske objekte. Sve je lako samo malo volje i poštenja.
Ne treba čekati da država BiH "odluči" da se osnuje fond, fond treba osnovati "dijaspora", i odmah ponuditi kapital u investicije. Autoput je odlična ideja, mada ih može biti dosta dobrih i izvan građevinskog sektora. Npr. u energetskom sektoru, industrijskom, bankarskom, itd. Zašto "dijaspora" ne bi mogla osnovati banku u BiH i inostranstvu i tako onemogućiti "divljanje" i monopol postojećih banaka?
Suzie Q

#50 Re: Iz dijaspore stiglo 800 milijuna KM

Post by Suzie Q »

nemam namjeru udaljavati temu od ekonomije i investicija, ali mislim da je u ovim ozbiljnijim planovima tipa fondacije zaista prepreka to što dijaspora nije jedinstvena.

ne znam je li istina, ali čula sam da je Jelah "procvjetao" upravo radi novca iz dijaspore. svakako su i ti ljudi tamo očito sposobni za biznis ali mjesto koje nije ni općina a u kojem maltene svaka kuća ima poslovni prostor može biti primjer pozitivnog pomaka.
Post Reply