Kazna!

Podforum za motocikliste...
Fajcak

#26 Re: Kazna!

Post by Fajcak »

Optimist wrote:
Znao si da je odjavljen, znas da nemas polozeno, (pretpostavljam da nisi imao ni kacigu), pa sto si im stajao ikako? :D
nije me zaustavilo.pitanje je bilo "šta ako"? :mrgreen:
mali Ninja

#27 Re: Kazna!

Post by mali Ninja »

zna li neko kako cu odvuci motor na tehnicki (odjavljen, registracija istekla), oni iz osiguranja mi rekose da ne postoje probne tablice za motor.

kolika je kazna ako me zaustavi?

ps. sve ostalo je u redu, imam kompletnu opremu, polozenu kategoriju...
FreeSol

#28 Re: Kazna!

Post by FreeSol »

Ja ranije napisah, nisi ni procitao :-)
mali Ninja

#29 Re: Kazna!

Post by mali Ninja »

FreeSol wrote:Ja ranije napisah, nisi ni procitao :-)

do mene je, mislio sam da ste svi nabrojali ove gore prekršaje pa za sve prekršaje rekli koja je kazna, znaci za ovo vrijedi od 100-300KM, hvala.

prestrasno, sad ne znam kako cu ga registrovat :\
felichi

#30 Re: Kazna!

Post by felichi »

TRAZIM POMOC, NECU DA PLATIM IZ INATA!
dakle...

dosla mi je kazna da sam tad i tad motorom udario u drugo auto te POBJEGAO SA MJESTA UDESA.
Sve ovo je naravno APSOLUTNA LAZ. Niti sam imao udes niti sam koga udario.

da li je neko imao slicno iskustvo, isplati li se pisati zalbu ??
Hemera

#31 Re: Kazna!

Post by Hemera »

Priloži žalbu i traži uvid u zapisnik i fotodokumentaciju i na osnovu čega si baš ti "udario" pomenutog
znači izjave svjedoka itd da li postoje i gore pomenuto
Ringhio

#32 Re: Kazna!

Post by Ringhio »

felichi wrote:TRAZIM POMOC, NECU DA PLATIM IZ INATA!
dakle...

dosla mi je kazna da sam tad i tad motorom udario u drugo auto te POBJEGAO SA MJESTA UDESA.

Skoro se prijatelju desilo da je parkirao auto i otisao u prodavnicu, vratio se iz prodavnice sjeo u auto i odvezao se kuci. Kroz 2 dana 2 policajca na vratima, jesil ti taj i taj, jesam, e jesil ti parkirao auto u toj i toj ulici prije 2 dana, jesam. E kaze majstore, sto bjezis kad udaris u nekog drugog. Okrivila ga neka gospodja da je on kao udario u njezino auto i otkinuo joj karambolku, te nakon toga pobjegao s mjesta. Sve se zavrsilo tako sto je platio kazne 50 maraka. Neznam kako, i po kojoj osnovi, ali je eto tiplao 50 kaema.

To se izgleda cesto desava u posljednje vrijeme jer ljudi naplacuju pare od osiguranja, gdje cu sta cu, upisi broj tablice i okrivi da ti je neko udario auto.

Ti imas svoj motor, napravi fotografije, svih uglova i cao drugari, pokazi da nema ostecenja. Nije motor FAP, pa da se nista ne pozna na njemu, dovoljno je da ga naslonis na zid garaze i ostetio si ga. Izadji na sud, pitaj tog sto te okrivio kakav motor vozis, koje boje, kakvu si opremu imao, kad se to desilo.

Garant nece moci dati sve podatke, ili ce dati pogresne, sud moze lagano dodijeliti presudu u tvoje ime, i onda ti tuzis tu osobu za lazno svjedocenje, dusevnu bol, kaljanje ugleda i jos kojecega, nadjes dobrog advokata i das mu 30% svega sto on izmami od njega. Nece vise nikad.

Sa srecom.
esso_sa

#33 Re: Kazna!

Post by esso_sa »

Nezgodne su ove situacije i nazalost, obicni smrtnici poput nas nemaju bas puno prava...
Ja sam davno imao slicno iskustvo isto sa motorom. Krenuo da registrujem auto i rekose ne moze, imas kaznu za nepropisno parkiranje (kao parkirao sam motor na trotoaru jednoj sarajevskoj ulici). Kazna+kamata = 60 KM.
Naravno, nikad u zivotu nisam parkirao na mjestu koje je navedeno u nalogu niti sam ikada na motoru zatekao prekrsajni nalog ili postom dobio ikakvu obavijest... Dalja istraga je pokazala da je policajac u stvari zapisao drugi motor (koji je slucajno bio iste boje kao moj) i pri tome je pogrijesio broj tablica tako da su umjesto vlasniku nepropisno parkiranog motora, kaznu zalijepili meni - ni krivom ni duznom...

Nije pomoglo ni to sto sam nasao policajca koji je napisao kaznu, pokazao mu svoj motor i koji je priznao da to nije taj motor (motor koji je on zapisao je bio chopper a moj motor je bio sportas - vise nego ogromna razlika)
Unatoc tome sto sam im sve objasnio i dokazao da to ipak nisam bio ja i da je u pitanju greska - jasno ko dan, dobio sam onaj standardni odgovor : "znate, ne mozemo mi sada tu nista, 8 dana roka za zalbu je isteklo i sve je vec u sistemu...."

Na kraju sam morao platiti kaznu za prekrsaj koji je neko drugi napravio.... :x
ekola

#34 Re: Kazna!

Post by ekola »

felichi wrote:TRAZIM POMOC, NECU DA PLATIM IZ INATA!
dakle...

Tebi se isplati jer imas fizicke dokaze (neostecen motor npr) da to nisi uradio...Ja sam takodje dobio kaznu za nepostojeci prekrsaj ali sam je na kraju platio jer mi je to bilo jednostavnije i bezbolnije i vjerovatno jeftinije...
felichi

#35 Re: Kazna!

Post by felichi »

dakle,

Gospodju NN je udario motorista u gradu pri tome joj ostetio citavu stranu kola. Nije uspjela zapisati tablice motora.
Setajuci gradom 16 (da sesnaest!) dana poslije ugledala je parkiran moj motor i zapisala tablice. Otisla je u MUP gdje su joj pokazali moju sliku ?!!!, te je ona mene prepoznala kao pocinioca - bez ikakve sumnje, kako navode policajci.
Paradoks je to da je pri prvom uvidjaju opisala motociklistu kao osobu sa tetovazom. Ja nemam niti jednu.
Ja nisam uopce bio tu kada se sudar desio - ali ne mogu to materijalno dokazati.

U neformalnom razgovoru sa policajcima receno mi je da platim jel cu svakako biti kriv.
Ipak idem na sud, gdje su strane na sudjenju ja i MUP kantona sa. Zena koja me je optuzila uopce nije strana na sudjenju. Kako je to moguce??? Zena se nece pojaviti na sudu?
i da, ljubazni policajci su mi objasnili - to sto imam svjedoka 'ne pije vode na sudu', to sto je motor neostecen 'ne znaci nista jel sam ga mogao popraviti'. Glavni faktor je da je mene gospodja prepoznala na fotografiji.

MOLIM VAS ZA PRAVNI SAVJET, AKO NEKO IMA ISKUSTVA, STA I KAKO?
drndalo

#36 Re: Kazna!

Post by drndalo »

Otkud njima tvoja fotografija ? Sa Fejsbuka ? Iz kriminalisticke arhive ? Sa licnih karata ? Jel spominjala gospodja da si imao opremu za motor ? Ako jeste, kako te prepoznala bez kacige ? Imas li 12 svjedoka koji ce potvrditi da nikada u zivotu nisi sjeo na svoj motor ni do trafike bez komplet zastitne opreme ? Ne znam, tu ispada da je cijeli slucaj MUP-a na njenom svjedocenju ? To onda ispadne njena rijec protiv tvoje, gdje oni njoj vjeruju na slijepo ? Mislim baz ikakvih materijalnih dokaza ? Imal' da sud zaduzi kakvog vjestaka da provjeri dal' su ostecenje na njenom autu u mozebitnoj vezi sa tvojim motorom ? Tipa crni motor, a kod nje na autu zeleni tragovi od kakvog Ninja-e?
Ringhio

#37 Re: Kazna!

Post by Ringhio »

Pa imas svoj motor, imaju fotografije udarenog automobila. Ako je na autu pocinjena velika materijalna steta, citava strana izlupana, onda pricamo o totalnom unistenju motocikla.

Ti imas fotografije svog motocikla, imaju i fotografije koje su napravili policajci pri uvidjaju, usporedi se to sve, trag, udubljenje, ogrebotine, kao sto rece momak iznad, ostatci farbe.

Nemoze se to bas tako, meni neko udario auto, i ja kroz 20 dana pokazem prstom na nekakvog desetog i kazem on je, i sve bude na sudu, i ja popusim.

Usporedi stetu na autu, i stanje svog motocikla, imaju vjestaci. Sila teze, brzina, tezina, nacin udarca, sve to ostavlja trag, jedinstven trag, ti sa svojim motociklom nikako nisi mogao izlupati kompletnu stranu auta, i opet ga imati parkiranog u garazi, bez packe. Imas stare fotografije, sa rajom, sa datumima, koji ce pokazati izgled tvog motocikla, imas svjedoke da je motocikl takav godinama, da nisi mijenjao plastike, viljusku, velge, rucke, nogare, auspuhe, pizde materine. I onda gore sam ti rekao na predhodnom postu, neka opise opremu, i nacin na koji je auto udareno.

Nakon toga imas i razliku u njezinoj izjavi, da motociklista ima tetovaze, a ti ih nemas. Da bi se kroz 16 dana skontala i rekla da nemas tetovaze, te je te prepoznala i pod kacigom, ili je navela da motociklista nije imao kacigu...
felichi

#38 Re: Kazna!

Post by felichi »

Ringhio wrote:Nemoze se to bas tako, meni neko udario auto, i ja kroz 20 dana pokazem prstom na nekakvog desetog i kazem on je, i sve bude na sudu, i ja popusim.
sad shvatas moju frustraciju.
postavio sam i ja ista ova pitanja. mup jos uvijek nema slike ..'nismo ih razvili' kazu. u zapisnik je uneseno tek to da je vidjela motoristu sa tetovazom na nozi, bucmastog. nista vise. ja niti sam bucmast niti imam tetovazu na nozi.
sliku su joj pokazali ??? to se i ja pitam, vjerovatno onu iz CIPSa. na sto je ona rekla 'bez sumnje to je ON!'.

drndalo je u pravu, zasto nije opisan motorista detaljno??? zato jel policija nije dobro odradila svoj posao.
policija me kontaktirala ravno mjesec dana nakon udesa i jasno da sada nikakvo vjestacenje na motociklu nije valjano. kao niti na njeno vozilu. citava njena prica je MALO JE RECI SUMNJIVA I NEPOUZDANA

IPAK IDEM NA SUD!! platicu advokata i nedam im. ali... svi znamo gdje zivimo, svi znamo sta je na sudovima. nece me ni pogledati i reci ce da sam kriv.

Ono sto meni nije jasno jeste slijedece 'KAKO JE MUP KANTONA MOGAO POSLATI KRIVICNU PRIJAVU AKO NIJE BIO SIGURAN U OKOLNOSTI ILI JE CITAVA PRIJAVA ZASNOVANA NA IZJAVI POMENUTE GOSPODJE' ako ima neko sa pravnog aspekta da mi ovo objasni..
Ringhio

#39 Re: Kazna!

Post by Ringhio »

felichi wrote:
Ringhio wrote:Nemoze se to bas tako, meni neko udario auto, i ja kroz 20 dana pokazem prstom na nekakvog desetog i kazem on je, i sve bude na sudu, i ja popusim.
sad shvatas moju frustraciju.
postavio sam i ja ista ova pitanja. mup jos uvijek nema slike ..'nismo ih razvili' kazu. u zapisnik je uneseno tek to da je vidjela motoristu sa tetovazom na nozi, bucmastog. nista vise. ja niti sam bucmast niti imam tetovazu na nozi.
sliku su joj pokazali ??? to se i ja pitam, vjerovatno onu iz CIPSa. na sto je ona rekla 'bez sumnje to je ON!'.

drndalo je u pravu, zasto nije opisan motorista detaljno??? zato jel policija nije dobro odradila svoj posao.
policija me kontaktirala ravno mjesec dana nakon udesa i jasno da sada nikakvo vjestacenje na motociklu nije valjano. kao niti na njeno vozilu. citava njena prica je MALO JE RECI SUMNJIVA I NEPOUZDANA

IPAK IDEM NA SUD!! platicu advokata i nedam im. ali... svi znamo gdje zivimo, svi znamo sta je na sudovima. nece me ni pogledati i reci ce da sam kriv.

Ono sto meni nije jasno jeste slijedece 'KAKO JE MUP KANTONA MOGAO POSLATI KRIVICNU PRIJAVU AKO NIJE BIO SIGURAN U OKOLNOSTI ILI JE CITAVA PRIJAVA ZASNOVANA NA IZJAVI POMENUTE GOSPODJE' ako ima neko sa pravnog aspekta da mi ovo objasni..
A gdje radi ta gospodja, i ko joj je famelija ?

Da nije jedna od uposlenica suda, policije, ili parlamenta, neceg drzavnog, ili joj je muz-rodjak-otac-djever-amidza, nekakav visokorangirani, pa joj to tako olako moze prolazit.

Ima i tog.

No vratimo se na slucaj, po ovim tvojim rijecima, oni apsolutno nikakvog dokaza nemaju da si ti pocinio to dijelo, nemaju fotografije, nemaju pravilan opis, nemaju dokaze, nemaju uvidjaj, nemaju ni jednu jedinu stvar na kojoj bi se mogao zasnovati slucaj.

Samim time znaci, uzmi jakog advokata, i reci mu sve sto dobijem pola dajem tebi, ili 60 % svejedno, pa kad ako Bog da daju presudu na tvoje ime, onda ti dignes kontra optuzbu, i optuzis ih po svim mogucim clanovima.

Jedino ako je gospodja dobrostojeca, ili ima nekog iza ledja, onda bi mogao dobiti po usima, al onda uvjek imas medije, Dnevni Avaz je uvjek zeljan ovakvih stvari, samo deri.

Sretno lave !
drndalo

#40 Re: Kazna!

Post by drndalo »

Ja na srecu nemam takvih iskustava, ali imam jedno gdje me je policajac uhvatio radarom dok preticem kamion na dozvoljenom mjestu, i to dok se kamion kretao sporije nego je dozvoljeno, odganicenje 60, ja imao 72, jos ja cim sam zavrsio prestizanje vratio se ispred kamiona (osnovni razlog prestizanja je bio smrad crnog dima iza kamiona slepera "Brace Krstic"), jer sam znao da tu zna biti cheka... Drz, ne daj, jest, nije, vozio si brze, mozda i jesam, ali prestizanje trebam obaviti sto brze, ko kaze, auto skola, koja auto skola, mozda prije 100 godina... I tu mu ja kazem pogresnu stvar:"Mislim da niste u pravu!"... Ja kad se upali ko kutnjak, ko, ja nisam u pravu, ja organ 100 godina, bla. bla... Kolegica koja je s njim bila u paru 5 metara dalje mijenja boje lica kao da je semafor...

Elem, pisi rekoh sudiji, neka on odluci, vama ne dam ni dinara... A zena koja bi me inace nagovorila da platim tih 12 km/h kao uobicajen prekrsaj, se usutila, vidi ja prevrnuo... Stize cestitka sa suda, KRIV JE pod A: sto je dana XX.XX.XX na mjestu tom i tom, u vrijeme xx.xx, prestizao kombi sa 76 km/h (od 72 na mjerenju, naraslo na 76 u stanici), Beckih reg. tablica Wxxxxxx, koje je vozio "Suljo Hasic", itd... 200 KM

I pod B: Prestizao na zabranjenom mjestu preko pune linije, 20 KM... Presuda je donesena po sluzbenoj prijavi, pa ja nisam ni zvat da kezem nesto. ALi sam imao rok od 8 dana za prigovor...

Kako sam znao da linija nije bila puna, ali je nedugo iza toga promijenjena u punu, to sam i naveo, te sam trazio da sud od izvodjaca radova na toj dionici sazna iz dnavnika obavljenih radova kada je to uradjeno, i ako se pokaze da je to bilo iza dana kad je policajac mene"pisao", onda je uhvacen u lazi, i sve ostalo mu time pada u vodu, jer je uhvacen u LAZI... Osim toga, napisao sam i da ne znam nijednog policajca koji bi me za prestizanje na punoj globio pod A za malo prekoracenje brzine, a tek pod B i za punu... Jer je ta PUNA puno tezi prekrsaj u startu, za direktnu vozacku dozvolu... Trazio sam i da sud preko Ambasade u Becu uzme izjavu "Sulje Hasica" na koji nacin je njegovo ime taj dan ostalo u njihovoj svesci, sa brojem tablica, jer taj dan, iz te kolone sam samo ja bio zaustavljen... Niko drugi, pa Suljo nije mogao voziti kamion koji sam ja prestizao marke Merc. jer je policija navela da je vozio Citroen kombi... Elem, sve nedosljednosti koje sam nasao u tom papiru sam taksativno pobrojao i zalio se na njih, jednu po jednu, a bilo ih je puno, jer je lola nakitio svega da to bude zajebanije... Naveo sam i da cu svojim kanalima pokusati stici do tih papira, pa ako imadnem dokaze, da cu podnijeti zalbu na "organa" unutrasnjoj kontroli Kantonalnog MUPa...

Elem, nikad nista vise sa tog suda nisam dobio, sudija je ocito to sve procitao, i stavio u ladicu da zastari, jer bi tu bilo materijala za ribanje sluzbenog organa MUPa...

A poceo sam bio pisati iz cistog inata i principa, i jedna stvar se uklapala u drugu, i uspjedoh... Zao mi je samo sto vise nikada nisam mogao vidjeti njegovu facu ako je to ikada saznao... :(

Dakle ako znas da si prav, ne pustaj iz principa... Vidi da se slucajno tuziteljica ne preziva isto kao neko ko je pisao zapisnik ili tako nesto, i da li u svemu tome postoji ista napismeno, jer napismeno mora biti nesto da te neko optuzuje za nesto, pa da neko nesto radi da to provjeri, pa da neko presudi da je to tako, i da si ti kriv...
mrtva kokoš

#41 Re: Kazna!

Post by mrtva kokoš »

govna banditska :x

prije par dana sam isao s autom i budzetlije me lijepo zaustavise. stanem dam im dokumente, izdajem iz auta...
kaze bandit sto ti svjetlo ne radi, ja :? reko nemam pojma, kao sto i nisam imao... upali, duga , kratka , sve isto uradim, kaze radi, opet ugasim , upalim, kaze jedna sijalica ti izgleda otisla, zamjeni je, reko nije problem...

i haj sve ok, danas kuci, kad kazna 40 KM ?! :x ja u cudu :-?

idiot, bandit i ne znam sve kako da ga nazovem je samo tako hinjski postupio, da mi je rekao tako i tako, kaznu ces platiti bilo bi sve ok. ali nista, rutinska kontrola, samo sto je upisao u svoj blokic , kontam evidencija ...

ima li on pravo upisati nekoga, bez da mu na licu mjesta dadne priznanicu ili smije ovako postupiti kako je ovaj idiot postupio, kakve su mi sanse na sudu, i vrijedi li ovakav slucaj ikome prijavljivati... ?
Gradski

#42 Re: Kazna!

Post by Gradski »

mrtva kokoš wrote:govna banditska :x

prije par dana sam isao s autom i budzetlije me lijepo zaustavise. stanem dam im dokumente, izdajem iz auta...
kaze bandit sto ti svjetlo ne radi, ja :? reko nemam pojma, kao sto i nisam imao... upali, duga , kratka , sve isto uradim, kaze radi, opet ugasim , upalim, kaze jedna sijalica ti izgleda otisla, zamjeni je, reko nije problem...

idiot, bandit i ne znam sve kako da ga nazovem je samo tako hinjski postupio, da mi je rekao tako i tako, kaznu ces platiti bilo bi sve ok. ali nista, rutinska kontrola, samo sto je upisao u svoj blokic , kontam evidencija ...

ima li on pravo upisati nekoga, bez da mu na licu mjesta dadne priznanicu ili smije ovako postupiti kako je ovaj idiot postupio, kakve su mi sanse na sudu, i vrijedi li ovakav slucaj ikome prijavljivati... ?
Ma prijavi ga fino da ti nije rekao da si napravio taj prekršaj i da ti je rekao da ti zbog tog ide kazna (prijava) nego je to bilo kao samo upozorenje i skrenuo ti pažnju da zamjeniš sijalicu, ne i da ćeš zbog tog biti kažnjen što je dno dna hinjski i lopovski tako lopovi rade.
mayab

#43 Re: Kazna!

Post by mayab »

Standardno, policija nastoji uzeti pare od slabih i to je to, a pred istinskim problemima se zatvaraju oba oka...
kirikiki

#44 Re: Kazna!

Post by kirikiki »

Treba mi pomoć.
Policija mi je zaustavila oca koji je upravljao autom bez nekog vidljivog i jasnog razloga (rutinska kontrola) i nakon sto su ga legitimisali utvrdili su da je dužan nositi naočale (dioptrija -0,5). Ta dioptrija njemu ne smeta da vozi auto bez naočala. Je li policija postupila zakonito, tj. da li su imali pravo da ga kazne, odnosno zaustave jer on nije napravio nikakav prekrsaj prije zaustavljanja. Hvala.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#45 Re: Kazna!

Post by Matijevic_Vlado »

kirikiki wrote:Treba mi pomoć.
Policija mi je zaustavila oca koji je upravljao autom bez nekog vidljivog i jasnog razloga (rutinska kontrola) i nakon sto su ga legitimisali utvrdili su da je dužan nositi naočale (dioptrija -0,5). Ta dioptrija njemu ne smeta da vozi auto bez naočala. Je li policija postupila zakonito, tj. da li su imali pravo da ga kazne, odnosno zaustave jer on nije napravio nikakav prekrsaj prije zaustavljanja. Hvala.
u vozackoj stoji da je duzan nositi naocale, znaci da moze biti i kaznjen ako ih ne nosi, bez obzira sto mu ne smeta :mrgreen: . mislim i meni je veca dioptrija na jednom oku nego njegova, pa sam vozacku umjesto na deset dobio na pet godina, i ne stoji mi u vozackoj da moram naocale nositi. rutinska kontrola i onda utvrde mora li nositi naocale il je popio 1 il 4 pive itd itd
kirikiki

#46 Re: Kazna!

Post by kirikiki »

Hvala
1korisnik

#47 Re: Kazna!

Post by 1korisnik »

Gradski wrote:
mrtva kokoš wrote:govna banditska :x

Ma prijavi ga fino da ti nije rekao da si napravio taj prekršaj i da ti je rekao da ti zbog tog ide kazna (prijava) nego je to bilo kao samo upozorenje i skrenuo ti pažnju da zamjeniš sijalicu, ne i da ćeš zbog tog biti kažnjen što je dno dna hinjski i lopovski tako lopovi rade.
Slican slucaj. usao sam autom u jednosmjernu na Stupu, ono tamo pored one pijace na cesti, jbg nisam vidio znak. I uvalim se u onu guzvu ne mogu maknut. Kad eto ti dvojice na motorima drotova, kad me napade lik, ''tiiiiii tek polozio i nas'o jednosmjernom kakvo je to ponasanjeeee!!!??''. Ja ga gledam onako, rek'o nisam bolan vidio znak kad on vadi notes i pise. I napisa i rece eto samo pravo produzi, pustio me neki kombi da se uvalim. Isto tako bez potvrde, obavjestenja, etc. Kasnije postom dodje plava cestitka...
Post Reply