Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kockica_kockica

#26 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by kockica_kockica »

Attitude wrote::shock:
jao katastrofe..
sad i na privatnim posjedima poceli bespravno graditi
uzas

i onda...kad mus e kuca srusi..plakat ce na TVu kako je socijalni slucaj i nema gdje..pa ce se naci opet i opcina a i mi budale da ga poguramo da ima gdje smjestiti porodicu

:x :x :x :x

U nasoj drzavi je sve moguce.... :x :x
Attitude

#27 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by Attitude »

suosjecam kockice..ja bi ..da mi se slicno desilo..davno pukla :x
madner

#28 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

To vam se nikad nije desilo da na vasoj zemlji nikne put, jer je bivsi komija prodao novom komsiji, a novi komsija nije mogao ici zaobilaznicom pa je odlucio skratiti znacajno put? :D
kockica_kockica

#29 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by kockica_kockica »

madner wrote:To vam se nikad nije desilo da na vasoj zemlji nikne put, jer je bivsi komija prodao novom komsiji, a novi komsija nije mogao ici zaobilaznicom pa je odlucio skratiti znacajno put? :D

Opcina je htjela praviti put.. bez naknade na mojoj zemlji.. naravno da nisu dobili potpis... a kad izvadim katastarski izvod sa svim objektima i putevima ako ga bude i oni ce biti tuzeni za taj put :mrgreen:
Filter

#30 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by Filter »

kockica_kockica wrote:
Opcina je htjela praviti put.. bez naknade na mojoj zemlji.. naravno da nisu dobili potpis... a kad izvadim katastarski izvod sa svim objektima i putevima ako ga bude i oni ce biti tuzeni za taj put :mrgreen:
@ kockica na zalost, dug je put pred tobom. ganjaj kakve stele da mozes sve po zakonu izganjati tj. vracanje na prvobitno stanje i odstetu.
madner

#31 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

Ma cim podneses zahtjev za vracanje na prvobitno stanje pare se naglo nadju. Ovako je jasno da se drugi cjenka. Ali kada pocne visiti bager nad glavom :D
Filter

#32 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by Filter »

madner wrote:Ma cim podneses zahtjev za vracanje na prvobitno stanje pare se naglo nadju. Ovako je jasno da se drugi cjenka. Ali kada pocne visiti bager nad glavom :D
iz licnog iskustva... stela treba da bi sve bilo u skladu sa zakonom i zakonskim okvirima :-) :roll:
madner

#33 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

Iz licnog iskustva bitno je sve imati pismeno. Usmeno se smije lagat, pismeni trag je majka.
sokkia

#34 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by sokkia »

cule64 wrote:4. Stjecanje prava vlasništva građenjem na tuđem zemljištu

Članak 27.

Osoba koja izgradi građevinski objekat trajne namjene na zemljištu na kojem drugi ima pravo vlasništva (graditelj) stječe pravo vlasništva i na zemljište na kojem je izgrađen građevinski objekat, kao i na zemljište koje je neophodno za njegovu upotrebu, ako nije znala niti je mogla znati da gradi na tuđem zemljištu, a vlasnik zemljišta je znao za izgradnju i nije se odmah usprotivio.
U slučaju iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta ima pravo, u roku od tri godine od dana saznanja za završenu izgradnju, a najkasnije do deset godina od završene izgradnje, zahtijevati da mu graditelj naknadi prometnu vrijednost zemljišta u vrijeme donošenja sudske odluke.

Članak 28.

Ako je graditelj znao da gradi na tuđem zemljištu ili ako to nije znao, a vlasnik se odmah usprotivio gradnji, vlasnik zemljišta može zahtijevati da mu pripadne pravo vlasništva na građevinski objekat ili da graditelj poruši građevinski objekat i vrati zemljište u prvobitno stanje ili da mu graditelj isplati prometnu vrijednost zemljišta.
Izuzetno od odredbe stavka 1. ovog članka, sud može odlučiti da se izgrađeni građevinski objekat ne poruši, ako njegovo rušenje, s obzirom na okolnosti slučaja (vrijednost objekta, ponašanje vlasnika zemljišta i graditelja u toku izgradnje i sl.) ne bi bilo opravdano.
U slučaju iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta ima pravo i na naknadu štete.
Ako vlasnik zemljišta zahtijeva da mu pripadne pravo vlasništva na građevinski objekat, dužan je graditelju naknaditi vrijednost objekta u visini prosječne građevinske cijene objekta u mjestu gdje se nalazi, u vrijeme donošenja sudske odluke.
Pravo izbora iz stavka 1. ovog članka, vlasnik zemljišta može ostvariti u roku od tri godine od dana završetka izgradnje građevinskog objekta, a po proteku tog roka može zahtijevati isplatu prometne vrijednosti zemljišta.

Članak 29.

Ako je graditelj savjestan, a vlasnik zemljišta nije znao za izgradnju, u slučaju kada građevinski objekat vrijedi znatno više od zemljišta, građevinski objekat zajedno sa zemljištem pripada graditelju, a on za zemljište duguje vlasniku naknadu po prometnoj cijeni zemljišta.
Ako je vrijednost zemljišta znatno veća, sud će na zahtjev vlasnika zemljišta građevinski objekat dosuditi njemu i obvezati ga da graditelju naknadi građevinsku vrijednost objekta u visini prosječne građevinske cijene u mjestu gdje se objekat nalazi.
Ovaj zahtjev vlasnik ima pravo podnijeti u roku od tri godine od dana završetka izgradnje građevinskog objekta.
U slučaju kada su vrijednost građevinskog zemljišta i vrijednost objekta približno jednake, sud će građevinski objekat, odnosno građevinski objekat i zemljište, dosuditi vlasniku zemljišta, odnosno graditelju, vodeći računa o njihovim potrebama i svim okolnostima slučaja.
Vlasniku zemljišta, odnosno graditelju pripada naknada za zemljište, odnosno građevinski objekat po prometnoj cijeni zemljišta, odnosno objekta.

Članak 30.

U slučaju kad su graditelj i vlasnik zemljišta nesavjesni, shodno će se primjeniti pravila iz odredbe članka 28. ovog zakona.

ideja je Prof. dr. Obrena Stankovića, iznijeta na seriji predavanja na PF Beograd, negje na ljeto 1980, duga priča... Uglavnom, Zakon o vlasničkopravnim odnosima F BiH je preuzeo u izvornom obliku.

po ovom zakonu broj kombinacija za rješenje je skoro jednak broju kombinacija u šahovkoj partiji :-)
atko

#35 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

Ja ne znam ko pise ovakve zakone ... ovo nemoze prirodno retardirana osoba napisati za ovo se moraju uzimat dodatne instrukcije iz retardacije :roll:
madner

#36 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

Pa logika je ta da se pokusa naci kompromis koji ce zadovljiti sve strane.

Vlasnik zemljista je "jaci" pa kada tjera mak na konac moze traziti vracanje na prvobitno stanje.
atko

#37 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

Amerika majka ... udje lola da razmjeri za kucu na tvom placu ti garoknes po zakonu o zastiti privatnog posjeda ... :wink:

pa nek onda pisu zakone: graditelju na tudjoj zemlji pripada sacma ... a vlasniku zemlje obestecenje za metak
dječak sa šibicama

#38 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by dječak sa šibicama »

Nama komsije pokusale uzeti pola zemlje, odnosno jednu cesticu (zemlja podijeljena na dvije), nije im uspjelo, angazirali advokata, platili masne pare, jedan od krivaca/potplacenih pomagaca ostao bez posla, ovi drugi imaju jaka ledja za sada, pokusali da nas umile "da se dogovorimo" da ne talasamo, jok, jos ce njih letiti sa posla.

Opcina Stari grad.

Pa vi gospodo sluzbenici, gledajte drugi put kome cete PRIVATNO vlasnistvo pokusati nacionalizirati i drugom pokusati dodijeliti.

A komsijama od sake do lakta. Ne znam samo kome ono posti i zbog cega ono u dzamiju ide, i jel misli da Onaj gore ne vidi i njegove misli.
atko

#39 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

madner wrote:Pa logika je ta da se pokusa naci kompromis koji ce zadovljiti sve strane.

Vlasnik zemljista je "jaci" pa kada tjera mak na konac moze traziti vracanje na prvobitno stanje.
logika ne moze u takve recenice nikako :lol:

kako neko moze dobit idozvolu i poceti kuca a da ne zna na cijoj zemlji je gradi ... kako opstina da saglasnost nekome da gradi na tudjem bez da konsultuje vlasnika ... itd itd ... zibrisi tu rijec logika odmah :D

znaci

graditelj je gradio bespravno
graditelj je gradio na tudjoj zemlji

opstina dere graditelja za bespravno
vlasnik zemlje dere graditelja za uzurpiranje zemljista

i vlasnik dere opstinu za neprovodjenje zakona i nanosenje materijalne stete i dusevne boli.
Attitude

#40 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by Attitude »

atko wrote:
madner wrote:Pa logika je ta da se pokusa naci kompromis koji ce zadovljiti sve strane.

logika ne moze u takve recenice nikako :lol:

kako neko moze dobit idozvolu i poceti kuca a da ne zna na cijoj zemlji je gradi ... kako opstina da saglasnost nekome da gradi na tudjem bez da konsultuje vlasnika ... itd itd ... zibrisi tu rijec logika odmah :D

znaci

graditelj je gradio bespravno
graditelj je gradio na tudjoj zemlji

opstina dere graditelja za bespravno
vlasnik zemlje dere graditelja za uzurpiranje zemljista

i vlasnik dere opstinu za neprovodjenje zakona i nanosenje materijalne stete i dusevne boli.
pa upravo se radi o tome da je on napravio kucu i naknadno je zeli legalizovati
da je isao pravim putem...sa dozvolom..naravno da je ne bi dobio
madner

#41 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

Sve je to tako, ali onda dodje TV i napravi prilog o jadnom demobilisanom borcu kojem zla opstina i jos pokvareniji dijasporac hoce da sruse crkavicu koju je vlastitim rukama digao. Onda ide kadar, on i familija: vidi se da se nisu kupali odavno, ali ponudili su snimatelju kahvu i rahat lokum, zena u ruci ima tespih i govori kako joj je pritisak 200. Drugi kadar, mercedes sa njemackim tablicama i vila na tri sprata. Ova vila na tri sprata je kljucni dokaz da je to gnjida od covjeka.

Sutra da ovaj covjek otvori temu, ja se kladim sa svima da bi ga 300 forumasa podrzalo i dalo razne savjete, od Ombusmena do Helsinskog komiteta.
atko

#42 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

@dječak sa šibicama ... upravo ... kljucne rijeci su opstina,sluzbenici, podmicivanja, muljaze ... tu je uzrok svih problema

@Attitude ma jasno ... al graditelj mora momentalno platit vracanje na prvobitno stanje i poplacat sve prouzrokovane zavrzlame ... PRIVATNO VLASNISTVO i kraj price
Attitude

#43 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by Attitude »

atko wrote:@dječak sa šibicama ... upravo ... kljucne rijeci su opstina,sluzbenici, podmicivanja, muljaze ... tu je uzrok svih problema

@Attitude ma jasno ... al graditelj mora momentalno platit vracanje na prvobitno stanje i poplacat sve prouzrokovane zavrzlame ... PRIVATNO VLASNISTVO i kraj price
apsolutno se slazem s tobom..
djaba...nama privatno vlasnistvo nista ne znaci ..
ma ni drzavno vala..
dodje lola i ogradi sebi livade...napravi kucu i bez po muke je legalizuje
a ti se ..mlad u gradu..potucaj po iznajmljenim supama i budi budala jer sve hoces legalno
dodje mi da si ogradim plac u nekom parku u centru...ha ja..
kad je mogao onaj ciko na grbavic...pa valjda mogu i ja :D
atko

#44 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

madner wrote:Sve je to tako, ali onda dodje TV i napravi prilog o jadnom demobilisanom borcu kojem zla opstina i jos pokvareniji dijasporac hoce da sruse crkavicu koju je vlastitim rukama digao. Onda ide kadar, on i familija: vidi se da se nisu kupali odavno, ali ponudili su snimatelju kahvu i rahat lokum, zena u ruci ima tespih i govori kako joj je pritisak 200. Drugi kadar, mercedes sa njemackim tablicama i vila na tri sprata. Ova vila na tri sprata je kljucni dokaz da je to gnjida od covjeka.

Sutra da ovaj covjek otvori temu, ja se kladim sa svima da bi ga 300 forumasa podrzalo i dalo razne savjete, od Ombusmena do Helsinskog komiteta.
potpisujem :wink:

hebena idiokracija je na vlasti :roll:
madner

#45 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by madner »

Nije to do vlasti, to je do stanovnika. U tom primjeru bi vlast i srusila objekat, ali dize se motika i kuka i nista od toga.

Da ne govorimo kako je hajducija kroz razne periode impregnirana kao nesto pozitivno. Otmi feudalcima, daj seljacima, otmi kapitalistima daj radnicima itd...
atko

#46 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

Attitude wrote:
atko wrote:@dječak sa šibicama ... upravo ... kljucne rijeci su opstina,sluzbenici, podmicivanja, muljaze ... tu je uzrok svih problema

apsolutno se slazem s tobom..
djaba...nama privatno vlasnistvo nista ne znaci ..
ma ni drzavno vala..
dodje lola i ogradi sebi livade...napravi kucu i bez po muke je legalizuje
a ti se ..mlad u gradu..potucaj po iznajmljenim supama i budi budala jer sve hoces legalno
dodje mi da si ogradim plac u nekom parku u centru...ha ja..
kad je mogao onaj ciko na grbavic...pa valjda mogu i ja :D
bas tako ... drugi hebu a ti se muzafere kupaj (u znoju)

ovo boldirano :thumbup: hajmo se skupiti i u parku napravit zgradu finio ... kazemo nemamo pojma da to nije nasa zemlja niko nam nije javio .... zgrada mnogo vrijednija od placa ... ha ja ... opstina nam pristane da platimo plac ... skupimo sve potvred sehidska djeca, djeca rvi .... tespihe u ruke i ored kamere :lol: :D

pa majke mi :x
dječak sa šibicama

#47 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by dječak sa šibicama »

madner wrote:Sve je to tako, ali onda dodje TV i napravi prilog o jadnom demobilisanom borcu kojem zla opstina i jos pokvareniji dijasporac hoce da sruse crkavicu koju je vlastitim rukama digao. Onda ide kadar, on i familija: vidi se da se nisu kupali odavno, ali ponudili su snimatelju kahvu i rahat lokum, zena u ruci ima tespih i govori kako joj je pritisak 200. Drugi kadar, mercedes sa njemackim tablicama i vila na tri sprata. Ova vila na tri sprata je kljucni dokaz da je to gnjida od covjeka.

Goebels nije umro! :D

Imas pravo, svi bi se sazalili... cak bi bilo i ono pa sta hoce ovaj, zivi u njmackoj, sta fali da pokloni covjeku zemlju, pu gade, ko te dade :D
atko

#48 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by atko »

madner wrote:Nije to do vlasti, to je do stanovnika. U tom primjeru bi vlast i srusila objekat, ali dize se motika i kuka i nista od toga.

Da ne govorimo kako je hajducija kroz razne periode impregnirana kao nesto pozitivno. Otmi feudalcima, daj seljacima, otmi kapitalistima daj radnicima itd...
Da, jedna komsija ode u DE ostavi kicmu tamo vareci podvodno 20 godina ... i smrad je sto ima trospratnicu i mercedes ... sve mu treba otet i podjelit siromasnim komsijaka koji s kahve nakahvu i nece kile ...

e jes mi drago sto je doso kapitalizam i u ove krajeve... nema vise pokrica za nehljebe :x

svi bi da zive na komunistickom kernelu sa kapitalistickim interfejsom ... cundrloneee
wewa

#49 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by wewa »

ako ko zna kakav fin plac, po mogucnosti opstina stari grad al da nije plaho visoko, nek mi javi - eno imam spremnu mijesalicu betona, da caskom izlijem temelje.

aaaaaaaaaaaa, Tito i Jovanko, mislila sam da sam cula sve :roll:

Kockice, nek ti je Bog na pomoci.
Attitude

#50 Re: Bespravna gradnja i muke sa graditeljima

Post by Attitude »

znam ja za plac :D
drzavni
livadica
u strmini ali je pogleeeed :-) :D

forumasi hocemo li pravit zgradu :D :D :D
Post Reply