Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by PipiDugaDevetka »

Kućni savjet i Skup etažnih vlasnika...Ovaj Kućni savjet se spominje na 2 ili tri mjesta u Nacrtu. Kakva je razlika između Skupa EV i Kućnog savjeta?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Pitanje za ministra (koji je, btw, na forumu, ali je zabranjeno razotkrivati nickove):

Zašto se inspekcija iz oblasti nadgledanja rada upravitelja ne pridruži Inspektoratu Kantona. Niti jedan inspektor neće smjeti donijeti neko rješenje ako utvrdi da je neku nezakonistost ''odradio'' sam ministar. Smješno je to da mu šef bude neko koga on može i mora rješenjem prikazati da je počinio nezakonitost neku i naložiti mu da to ispravi.

Predlažem da se inspektori ''presele'' u RTV dom pod k-du Heni Erduana Ćesića.
PipiDugaDevetka

#28 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Član 72.
(Održavanje zajedničkih dijelova zgrade koje mogu biti u nadležnosti davaoca usluga)
(1) Etažni vlasnici mogu prenijeti u nadležnost davaocu usluga:
a) održavanje instalacije kablovske televizije,
b) održavanje bazena, sauna, trim kabineta i sličnih prostora u zgradi i pripadajuće
instalacije i opreme,
c) održavanje heliodroma koji je lociran na dijelu zgrade, sa pripadajućom
instalacijom i opremom.
(2) Održavanje zajedničkih dijelova zgrade u slučajevima iz stava (1) ovog člana
nije sastavni dio zajedničkog ugovora između upravitelja i etažnih vlasnika.
Zaboravljene instalacije internet provajdera, telekom operatera i plina!?
Internet konekcije, telekom i tv kablovi su često postavljeni od strane iste firme koja se nerijetko bavi davanjem svih ovih usluga, ali mislim da ih treba nabrojati pojedinačno. Ne znam kako izgledaju instalacije za fiskalne kase ili one idu telefonskim linijama, radio-emitovanjem?
PipiDugaDevetka

#29 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Pošto mi se mnogo forumaša javlja na PP, a u vezi sa Zakonom o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama KS, molim da poruke šalju na moju e-mail adresu:

[email protected]

Hvala,
@PDD
Bellica

#30 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:Pošto mi se mnogo forumaša javlja na PP, a u vezi sa Zakonom o održavanju zaj. dijelova zgrada i upravljanja zgradama KS, molim da poruke šalju na moju e-mail adresu:

[email protected]

Hvala,
@PDD
PiPi, dobila sam e-mail. Ma vidi, meni je tu sve isto samo pomalo promijesano da izgleda drugacije. Ne svidja mi se sto su nam jos i kablovsku nakacili, ranije je bila drugacije regulisana, ne svidja mi se ni Lista kadidata za PEV jer mogu misliti ko ce biti na listi, nije za javnost, jedina dobra stvar je povrat sredstava na racun zgrade od sudske takse, mada je to i sada nekako regulisano, ali ne na ovaj nacin. Sve u svemu, bezveze, brate, toliko je nerazrijesenih stvari oko ovog odrzavanja da ne povjerujes. Nego ja dajem prijedlog, umjesto da silne pare potrose na izmjenu postojeceg Zakona iz 2007. neka ih daju meni za obuku PEV i EV pa ce se svi uvjeriti da je i postojeci zakon dobar. Bolan i u onom starom pise da je upravitelj obavezan dati mjesecne i godisnje izvjestaje, PEV u svako doba dana moze uzeti izvjestaj kod upravitelja i sad oni otkrili toplu vodu jer su predlozili ovo novo-staro, ma daj molim te, mislim da nemaju drugog posla. Evo, koliko smo mi dobrog posla napravili mojom temom na ovom portalu, koliko savjeta, informacija, diskusija...? Mislis da to nekome ne koristi? Eh pa koristi naravno, pa predlazem i ministarstvu da napravi nesto slicno, da ja i moje kolege PEV ne slusamo izjave poput "stan mi ne diraj, a tamo radi sta hocs po stubistu" ili jos gore "ti i OKI nam uzeste sve pare" (ovo OKI je slucajno, najkraci naziv pa zato) :) a nemaju pojma da pare ostaju na racunu, zato, ja sam protiv izmjene zakona na ovaj nacin. Ono mi je najjace, ne mogu citirati, ali skontat ces o cemu se radi "upravitelj je duzan EV obavijestiti i steti koja moze nastati ako se kvar ne otkloni" vec vidim zute table, Sarajevostan, na tablama pise "opasnost od obrusavanja fasade".
Pa neka promijene nesto drugo, koliko Zakona tezi izmjenama i dopunama, a oni nasli tamo gdje najvise boli i gdje su ljudi najmanje zainteresovani, sramota. A gdje su kaznene odredbe (nemoj se naljutiti molim te ne odnosi se na tebe uopste) za moje stanare gdje imaju ovakvu PEV (aktivnu), a ne placaju, gdje imaju sve pod konac, a ne placaju, gdje imaju 5-6 nekretnina, a ne placaju???? Sto nije upisano u Zakon "EV-u koji ne plati odrzavanje u roku od 8 dana d dana isteka roka za placanje proteklog mjeseca se zaracunavaju kamate u iznosu od 50% od ukupne nakande do dana uplate..." ili nesto slicno. Pusti mi donacije, Kanton, opstinu i to, znam ja sve o tome, ali komsiju ne mogu da natjeram da plati, pa mi zbog njih 3, ostalih 25 prijete prestankom placanja, to nama treba, to je glavni problem. Cak sam shvatila da ni PEV nisu toliki problem kao nesavjesni EV. PEV moze biti svaka savjesna osoba koja ima dovoljno slobodnog vremena i volje za obavljanje ovog posla. Sta im vrijedi ako na listu stave momke od 25 godina kad ti isti spavaju do 12h, piju kafu do 16h i sta onda, sta vrijede zaposlene sredovjecne osobe koje se bore s kreditom i poslodavcem, pa jos i oko ulaza, ma daj. Nego, najozbiljnije, neka meni otvore skolu pa da ja obucavam PEV i sve ce biti ok, do tada pisi propalo, a sjednice kao sjednice, budu i prodju, ako se sta usvoji, usvojilo se, ako ne, onda ce neki drugi put.
PipiDugaDevetka

#31 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

KAKO SE OSLOBODITI UPRAVITELJA I SAMOORGANIZOVATI EV DA ODRŽAVAJU ZGRADU?

Započeti proces zamjene upraviteljske firme. Poplaćati sve dugove komšija-neplatiša i sve ostalo što piše u Pravilniku koji je donio ministar. U momentu kada imadnete papir da vaš upravitelj nije upravitelj, otići u Ministarstvo st. politike i sa određenim osobama napraviti ugovor sa klauzulom zvanom IMT u korist te osobe. Ta osoba na položaju u ministarstvu treba da do u beskraj oteže sa izborom novog upravitelja.

I to je to, oslobođeni ste parazita i lopova (svaka čast i čest izuzecima kojih među upraviteljskim firmama ima)!
PipiDugaDevetka

#32 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

OBAVEZATI UPRAVITELJE DA IMAJU OVAKVU WEB. STRANICU, SA ODJELJCIMA ZA PEV-ove i EV!
http://www.sarajevostan.com.ba/
HOĆU DA ZNAM DA LI MOJ KOMŠIJA PLAĆA UPRAVITELJNINU ZA SVAKI MJESEC!

Neko će reći da većina EV nema pristupa internetu. Nije to razlog da ja, koji imam pristupa internetu, ne budem informisan putem web. stranice moga upravitelja!

Komšije neplatiše,

Ne zakidate vi samo upravitelja neplaćajući upraviteljninu, nego i svoga komšiju! Kako vas nije stid (osim opravdanih slučajeva koji će na sudu dokazati da su u pravu)!? Kako možete pogledati svaki dan u oči komšiji, a ruka vam u njegovom džepu!
MANJE NOVCA ZA ODRŽAVANJE ZGRADE=>LOŠIJE SE ODRŽAVA ZGRADA=>MANJA TRŽIŠNA VRIJEDNOST MOGA STANA I CIJELE ZGRADE!
Bellica

#33 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Bellica »

Ja bih da se prvo rijesi placanje odrzavanja, a onda cemo sve ostalo. Ja se iskreno nadam da cu bar biti u uzem krugu pri izboru kandidata za Listu PEV, valjda nece trebati potpisi. Nego PiPi, neki drugi Zakon kaze da radni vijek jedne osobe traje do 65. godine starosti, a zasto je ovdje onda tako, zasto samo do 60. Nemam ja nista protiv jer zadovoljvam uvjete, ali ipak...tjera me na razmisljanje.
PipiDugaDevetka

#34 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Bellica wrote:Ja bih da se prvo rijesi placanje odrzavanja, a onda cemo sve ostalo. Ja se iskreno nadam da cu bar biti u uzem krugu pri izboru kandidata za Listu PEV, valjda nece trebati potpisi. Nego PiPi, neki drugi Zakon kaze da radni vijek jedne osobe traje do 65. godine starosti, a zasto je ovdje onda tako, zasto samo do 60. Nemam ja nista protiv jer zadovoljvam uvjete, ali ipak...tjera me na razmisljanje.
Nacrt je ustvari, prijedlog kako bi trebao izgledati Zakon, pa ima vremena da na Javnoj raspravi ti ili neko u tvoje ime priupita autore Nacrta i u vezi sa godinama PEV-ova sa ovim osvrtom na PIO/MIO Zakon.

Ja neću da plaćam! Šab me gabri ako zgrada potone ili padne letjelica na nju. Sve poslije mene - POTOP!
:x
Bellica

#35 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:Ja bih da se prvo rijesi placanje odrzavanja, a onda cemo sve ostalo. Ja se iskreno nadam da cu bar biti u uzem krugu pri izboru kandidata za Listu PEV, valjda nece trebati potpisi. Nego PiPi, neki drugi Zakon kaze da radni vijek jedne osobe traje do 65. godine starosti, a zasto je ovdje onda tako, zasto samo do 60. Nemam ja nista protiv jer zadovoljvam uvjete, ali ipak...tjera me na razmisljanje.
Nacrt je ustvari, prijedlog kako bi trebao izgledati Zakon, pa ima vremena da na Javnoj raspravi ti ili neko u tvoje ime priupita autore Nacrta i u vezi sa godinama PEV-ova sa ovim osvrtom na PIO/MIO Zakon.

Ja neću da plaćam! Šab me gabri ako zgrada potone ili padne letjelica na nju. Sve poslije mene - POTOP!
:x
Pipi da znas da jedva cekam Javnu raspravu, mogu misliti prvo u MZ, a posto kod nas dodju 2-3, nekoliko penzionera i ja, imat cu priliku da se izjasnim. Uostalom, meni je ovo sve lici na "presipanje iz supljeg u prazno" sve isto, isti zakon, obrnut red rijeci, samo treba malo poraditi na promociji stambene politike (dobrovoljno se prijavljujem) i naplativosti. Ti bar imas razlog zasto ne placas, ovi moji nemaju, srecom nema ih puno, ali i njih 2-3 idu na zivce jer nemaju razlog za neplacanje osim bezobrazluka naravno.
Dakle:
1. Rijesiti naplativost nekim kaznenim odredbama (nema ono tuzit cu te, nego odmah)

2. Promovisati Stambenu politiku da ljudi znaju sta placaju, da ne bude PEV i Upravitelji kradu

3.Uvesti sistem o kojem je bilo rijeci na mojoj temi gdje za 2s svaki PEV moze dobiti sve podatke o ulazu, za sada samo 2 upravitelja imaju taj sistem (jedan od njih ga ne koristi), za sve upraviteljske firme

4. Ono oko 17% je ustvari isto kao ovo sada jer ako upravitelj uzme 20% to je s PDV-om, dakle, 17%+PDV su 20% odprilike, tako da tu ne treba nista raditi.

5. Dozvoliti svima da probaju biti PEV, granicu pomjeriti do 65. godina starosti, stepen obrazovanja zadrzati, bila sam svjedok napadanja nepismenog PEV na upravitelje koji nisu ni krivi ni duzni, taj slucaj cu detaljnije opisati na nekoj drugoj temi

6. Korigovati cijene placanja po m2.

Dovoljno je za danas, smislit cu jos pa cu napisati. hajde i ti pisi molim te sta bi ti promijenio, kad je tema "javna rasprava" hajde onda da raspravljamo :)

P.S. A imam i koga poslati da kaze umjesto mene moje prijedloge :D zahtijevat cu da udju u zapisnik :D
PipiDugaDevetka

#36 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Već sam se izjasnio u ranijim diskusijama. Ja sam protiv upraviteljstva jer se pretvorilo u svoju suprotnost.
Neka sami EV organizuju održavanje i upravljanje. To je već dokazano da je jeftinije i bolje. Empirijski dokazano! Eksperimentalno dokazano uz naučne metode podmićivanja ili na neki drugi način ucjenjivanja vlasti koje su, ustvari, organizatori zakonima potkovanog kriminala. Upravitelj dva puta zapali moju zgradu, u Zakonu stoji da ministar mora oduzeti certifikat,...i ništa. Pimplaju me već 8 godina tako. Šalju mi obavijesti, a u Zakonu o upravnom postupku stoji da je svako obraćanje građana vlastima isto što i pokretanje upravnog postupka. Upravni postupak po ZUP-u se mora okončati donošenjem Rješenja. Međutim, oni meni šalju Obavjest da nema razloga da se oduzima odobrenje upravitelju.
ZAPAMTI, MINISTRE SOLIDNI DA MORAŠ DONIJETI RJEŠENJE I JA TO ZNAM! NEKA BUDE NEGATIVNO U ODNOSU NA MOJ ZAHTJEV, ALI PRI DNU RJEŠENJA ME M ORAŠ UPUTITI KOJEM SUDU SE MOGU OBRATITI DA TI ONI POMOGNU DA DONESEŠ RJEŠENJE PREMA ZAKONU!

Ovo sve velikim slovima jer imam spoznaju da je ministar prisutan na forumu, ali je zabranjeno razotkrivati nickove.

Upravitelj je UGROZIO ŽIVOTE I IMOVINU LJUDI=>Slijedi oduzimanje odobrenja, ili po starom, certifikata upravitelja!

Cijena, odnosno naknada za rad upravitelja realno bi bilo da iznosi 0,13 do 0,15KM/m2 korisne površine etaže.
Eto, predloži smanjenje cijena naknade za upraviteljstvo i održavanje zaj. dijelova. Možda će ti se smijati, ali tako je. Neka sami EV spoznaju da im je isplatnije angažovati firmu upravitelja, nego da sami održavaju i upravljaju svojom zgradom. Inspekcije za slučaj NEODRŽAVANJA maksimalno angažovati na kontrolama.

Predloži da Inspekcija ne bude u okviru Ministarstva st. politike, nego u Inspektoratu Kantona.
Kako će inspektor donijeti neko rješenje ako je ministar donio neku pogrešnu odluku, uputsvo ili pravilnik? Nema šanse da inspektor postupi tako, ako mu je ministar šef.

Šef treba da mu je Direktor kantonalnog inspektorata!

Ministar je planirao izradu novog zakona samo da bi opravdao postojanje svog ministarstva i silnih službenika koji rade za njega, a tu i tamo da zaključe neki ugovor sa klauzulom IMT, Ima li Mene Tu.
Asana

#37 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Asana »

Ma ovo je smijesno. Novi nacrt je napravljen "Upraviteljima" na ruku.

Predstavnik EP mora polagati ispit da dokaze da je sposoban citati i razumjeti zakon i propise, ali upravitelj moze dati radni nalog na potpis bilo kojem etaznom vlasniku? :roll:

Morala bi se ostaviti u Zakonu mogucnost da ako se svi vlasnici u zgradi sloze - bilo da ih je dva ili dvadeset - NE MORAJU odabrati upravitelja, nego da mogu sami upravljati svim svojim novcem, bez posrednistva i provizije tih ublehaskih firmi, sve dok postuju obaveze odrzavanja zgrade, sve dok stanje zgrade nece ugrozavati nikoga!
Vise se isplati platiti jednu belicu :) da nalazi izvodjace -nego imati njihovu uslugu. Njihova usluga bi po logici stvari i broju osiguranih poslova morala biti jeftinija a ne skuplja od usluga koje na tebnderima nudi prosjecna gradjevinske firme.
Asana

#38 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Asana »

PipiDugaDevetka wrote:OBAVEZATI UPRAVITELJE DA IMAJU OVAKVU WEB. STRANICU, SA ODJELJCIMA ZA PEV-ove i EV!
http://www.sarajevostan.com.ba/
HOĆU DA ZNAM DA LI MOJ KOMŠIJA PLAĆA UPRAVITELJNINU ZA SVAKI MJESEC!
....
Nije samo izgled stranice vazan Ppipi... taj isti Sa-stan nema skenera ni faksa, da moze poslati PEV-u trazeni dokument :)))
Jedva su poceli i mailom komunicirati.
Opis obaveza upravitelja bi morao biti puno precizniji. jbg, oni su samo PRUZAOCI USLUGA, a ponasaju se kao vlasnici naseg novca ...
Pedja Kojovic

#39 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Pedja Kojovic »

pozdrav svima
Tema je odlicna.
Javne rasprave o nacrtima zakona se provode aljkavo i pro forme.
Skor je nemoguce saznati kad se i gdje odrzavaju.
Predlozicu na Skupstini KS da su obavezni objaviti raspored na svojoj web stranici.
Ako imate i drugih prijedloga, iznesite ih.

p.k.
Bellica

#40 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Bellica »

Pedja Kojovic wrote:pozdrav svima
Tema je odlicna.
Predlozicu na Skupstini KS da su obavezni objaviti raspored na svojoj web stranici.

p.k.

I tvoj prijedlog je odlican, neka nam najave datum odrzavanja Javne rasprave. Kakva je to Javna rasprava, ako ja ne mogu da iznesem svoje misljenje :) Zaista, mislim da bi bar neko mogao ko radi za narod da ide ispred njih i iznosi misljenje, to bi bilo kao da mi izaberemo Pipija, napisemo nase prijedloge i on ode i kaze to sto ima, eh to bi vec bilo nesto drugo, od ovoga nemam nista, pisem po Internetu, odem na Zbor gradjana u MZ i gotovo, sjednicu nekad kad sam kuci pratim putem TV-a, ali opet ne mogu da se izjasnim. Meni dosta stvari smeta u ovom novom Zakonu, a daj Boze da dobijem rijec i u MZ pa da kazem sta mislim, ima dosta propusta i slazem se s PiPijem u vezi inspektora, to je zaista potrebno i obavezno mobilnu sluzbu koja ce obilaziti zgrade i provjeravati imaju li upravitelje i PEV, jer ako mi moramo imati zasto tamo neka zgrada u Vogosci ili Dobrinji ne mora??? Onda treba ukinuti stambenu politiku pa da ne mora niko placati odrzavanje, nema sredine ili svi ili niko. Isto kao sa saobracajem, ja postujem znakove, drugi ne postuju, ja prekrsim i platim kaznu, a oni ne, eh pa pocupaj znakove da nemam ni ja sta postovati, jer Zakon vrijedi ili za sve ili ni za koga!
sarajevo63

#41 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sarajevo63 »

Asana wrote:Ma ovo je smijesno. Novi nacrt je napravljen "Upraviteljima" na ruku.

Predstavnik EP mora polagati ispit da dokaze da je sposoban citati i razumjeti zakon i propise, ali upravitelj moze dati radni nalog na potpis bilo kojem etaznom vlasniku? :roll:

Morala bi se ostaviti u Zakonu mogucnost da ako se svi vlasnici u zgradi sloze - bilo da ih je dva ili dvadeset - NE MORAJU odabrati upravitelja, nego da mogu sami upravljati svim svojim novcem, bez posrednistva i provizije tih ublehaskih firmi, sve dok postuju obaveze odrzavanja zgrade, sve dok stanje zgrade nece ugrozavati nikoga!
Vise se isplati platiti jednu belicu :) da nalazi izvodjace -nego imati njihovu uslugu. Njihova usluga bi po logici stvari i broju osiguranih poslova morala biti jeftinija a ne skuplja od usluga koje na tebnderima nudi prosjecna gradjevinske firme.
Podržavam u svim sferama polaganje ispita (čitati i razumjeti je vrlo bitno, pogotovo u okruženju u kojem živimo.)
Ovo s radnim nalogom, na koji član misliš? (Pogledaj čl. 66, pod d i l, te čl. 91 pod f).
Tema je odlicna.

p.k.
:dance: , još da je prijedlog sprovest u djelo :)
novi.dan.nova.nafaka

#42 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Tema je odlicna.

p.k.
Svaka tebi čast Pedja što si se uključio u problematiku koju običan narod devera. Naši predstavnici su digli visoko nos i imam osjećaj da ih počesto ne tangira ono što tangira običan narod. Daj Bože da imamo više predstavnika u vlasti poput tebe... ;-)
PipiDugaDevetka

#43 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Tema je odlicna.

p.k.
Pedja, legendo živa, zaradićeš moj glas ako u Javnoj raspravi tražiš da se ukine upraviteljstvo, a obavežu EV da sami organizuju održavanje i upravljanje zgrada.

Inspekcija u vezi ove problematike da više ne bude pri Ministarstvu, nego u Kantonalnom inspektoratu i da redovno, samoinicjativno obilazi=posjećuje zgrade kolektivnog stanovanja sa više vlasnika.

Padne li kome balkon na glavu ili automobil, oderati vlasnike zgrade tako da moraju prodavati svoje stanove. Baš kao u kapitalističkoj Americi, čim nije ošišana trava ili živica ispred zgrade, vlasnici dobiju čestitku od inspekcije.

@Pedja, Evo dokaza da je realna cijena održavanja 0,13KM/m2 u zgradama sa liftom i c. grijanjem!Empirijski dokazano=>Upravitelji LOPOVI sa Ministarstvom na čelu (Svaka čast izuzecima) :
vryzas wrote:
Dr.Mr.Fr. wrote:
vryzas wrote: Ne, nemamo upravitelja. Otjerali smo OKI poslije 2-3 mjeseca nakon sto je potpisan ugovor o odrzavanju i zadnjih nekoliko godina ulaz odrzavamo zajednickim snagama. Svaki stan placa mjesecno po 10-ak maraka, a sve pare se uplacuju na zajednicki racun. Sa tim novcem se placa mjesecno odrzavanje lifta, ciscenje ulaza jednom sedmicno, kao i sitnice tipa zamjena brave na ulaznim vratima, sijalica itd. Novac se trosi na ono osnovno za normalno funkcionisanje ulaza...godisnje na racunu ostane stotinjak maraka koje se koriste u slucaju ozbiljnijih problema tipa poplave u podrumu jer je pukla cijev, :D ugradnje spec. vrata za podrum itd.

Kakav crni upravitelj i govna...

Btw. za ovakav "model "odrzavanja ulaza moras imati normalne komsije :-) , a u mom ulazu ih je 90% 8)
Toliko ih i placa mjesecnu naknadu...

Ma kako ste to uspjeli majke ti ??? zar vam nije ministarstvo stambenih poslova naložilo da izaberete drugog ?
Lako uz Sinalco :D
Na satanku kucnog savjeta jednoglasno donesena odluka da se raskine ugovor sa prevarantima...nemam pojma kako je to zavrseno sa pravne strane jer je komsija advokat zavrsio sve uz potpis/saglasnost svih stanara...nakon sto smo raskinuli ugovor nije angazovan novi upravitelj od strane predstavnika stanara...niko iz nikakvog ministarstva nije dolazio, slao preporucena pisma, zvao itd.itd. zar su trebali? :?

Znam jos nekoliko ulaza na Dobrinji koji nemaju upravitelja (vecinom zgrade do 4 sprata) :-)

Placao sam prije nekoliko godina skoro 30KM za odrzavanje, a na oglasnoj tabli bi u sklopu "racuna" navodili kojekakve poreze i ostale gluposti, dok bi sa druge strane cekali na zamjenu brave po mjesec dana. Sada 90% stanara placa po 10KM i sve fercera OK!

Nije mi do jebenih 20KM ali ne dozvoljavam da me neko pravi budalom i krade na moje oci...govna su za kanalizacije, a par firmi u KS koje se bave ovim poslom ce upravo tamo i zavrsiti 8)
Trenutno važeći Zakon, a i nacrtani prijedlog novog Zakona kaže da SVAKA ZGRADA SA DVA ILI VIŠE ETAŽA (Stanova, garaža, posl.prostora) MORA IMATI UPRAVITELJA I PEV-a!
Medjutim, na stotine zgrada u Kantonu nemaju upravitelja, nešto opravdano, a nešto uz pomoć mutnih radnji u Ministarstvu.
Bellica

#44 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Bellica »

Vidi PiPi, zgrade su ok, ali sta je s kucama, imas masu objekata s 2,3,4 etaze, imaju zajednicke instalacije, tri porodice tu zive po jedna u svakoj, pa sta cemo s njima, nerijetko, ovi objekti imaju i poslovni prostor i garazu. Ja smatram da i oni trebaju biti ukljuceni u sistem stambene politike.
PipiDugaDevetka

#45 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Bellica wrote:Vidi PiPi, zgrade su ok, ali sta je s kucama, imas masu objekata s 2,3,4 etaze, imaju zajednicke instalacije, tri porodice tu zive po jedna u svakoj, pa sta cemo s njima, nerijetko, ovi objekti imaju i poslovni prostor i garazu. Ja smatram da i oni trebaju biti ukljuceni u sistem stambene politike.
Veoma dobra moć zapažanja @Bellice. Predloži i to u Javnoj raspravi da opštine dostavljaju i podatke za ove slučajeve.
Što bi oni bili oslobođeni, recimo plaćanja, deratizacije? Nema razloga, jer deratizacija mora biti SVEOBUHVATNA i JEDNOVREMENA! U mom naselju, Pejtonu, veliki je broj kuća sa po dva, tri ili više stanova u kojima stanuje više porodica (Koje možda jesu u srodstvu, ali su ipak različiti EV u toj kući).
sinergija

#46 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sinergija »

javne rasprave se organizuju po mjesnim zajednicama. ako neko nije upoznat onda ili nije vidio poziv, ili ne prolazi nikada pored MZ. licno sam ucestvovao u par javnih rasprava i sto se tice moje MZ ona radi odlicno. uredno posaljemo nase primjedbe i prijedloge.
mislim da je nemoguce uraditi jednu raspravu za cijeli kanton. gdje moze doci ko hoce. eventualno neka rasprava na koju bi bili pozvani predsejsnici MZ i upravitelji koji trenutno imaju dzvolu. a to da dodje ko hoce mislim da tehnicki nije moguce to organizovati i da na kraju ne bi dalo ocekivane rezultate.
Innovation

#47 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by Innovation »

Pitanje za Bellicu. Da li mislis na kolektivno ili individualno stanovanje na 2, 3, 4 etaze?
PipiDugaDevetka

#48 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

sinergija wrote:javne rasprave se organizuju po mjesnim zajednicama. ako neko nije upoznat onda ili nije vidio poziv, ili ne prolazi nikada pored MZ. licno sam ucestvovao u par javnih rasprava i sto se tice moje MZ ona radi odlicno. uredno posaljemo nase primjedbe i prijedloge.
mislim da je nemoguce uraditi jednu raspravu za cijeli kanton. gdje moze doci ko hoce. eventualno neka rasprava na koju bi bili pozvani predsejsnici MZ i upravitelji koji trenutno imaju dzvolu. a to da dodje ko hoce mislim da tehnicki nije moguce to organizovati i da na kraju ne bi dalo ocekivane rezultate.
Ali živimo u informatičkom dobu. Zar ne bi neka Elektronska vlada mogla ozakoniti primjedbe dostavljene elektronskim putem i da ih zakonodavac stvarno uvaži, pregleda i prepusti na odlučivanje Kantonalnoj skupštini.
sinergija

#49 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

Post by sinergija »

PipiDugaDevetka wrote:
sinergija wrote:javne rasprave se organizuju po mjesnim zajednicama. ako neko nije upoznat onda ili nije vidio poziv, ili ne prolazi nikada pored MZ. licno sam ucestvovao u par javnih rasprava i sto se tice moje MZ ona radi odlicno. uredno posaljemo nase primjedbe i prijedloge.
Ali živimo u informatičkom dobu. Zar ne bi neka Elektronska vlada mogla ozakoniti primjedbe dostavljene elektronskim putem i da ih zakonodavac stvarno uvaži, pregleda i prepusti na odlučivanje Kantonalnoj skupštini.
A sto ti je problem da odes na zbor gradjana MZ i da tamo kao MZ dadnete prijedloge i primjedbe. sto neko rece to ima snagu.
PipiDugaDevetka

#50 Re: Javne rasprave u Kantonu Sarajevo

sinergija wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
A sto ti je problem da odes na zbor gradjana MZ i da tamo kao MZ dadnete prijedloge i primjedbe. sto neko rece to ima snagu.
Pa, bio sam, prisustvovao Javnim raspravama kada je usvajan budžet opštine. Kasnije, nisam više išao,...
Post Reply