Pera Trta wrote:Nisu postojale "turske" mahale, niti su u Bosni u velikim grupama živjeli etnički Turci. Svi "turci" iz običnog naroda su slavenski muslimani (danas Bošnjaci).
Prvog vezira slika pozitivno jer isti (porijeklom čini mi se iz Egipta) uglavnom negativno govori o Bošnjacima.
Vezirov zamjenik Sulejman paša Skopljak je bio Bošnjak (to je istaknuto i u knjizi).
ja stvarno nisam primjetio da se lokalno stanovnistvo u "hronici" naziva turcima. ponavljam, mozda nisam toliko osjetljiv

... hocu da kazem, da sam citajuci jasno razlikovao turcina i bosanca/bosnjaka u prici. kada veziri ili konzuli negativno govore o narodu, jasno se izjasnjavaju o svima u paketu. posebno mi je bio sega onaj nadobudni francuski trgovac sto je otvorio predstavnistvo za pamuk u sarajevu pa kad se zali kako ga pokradose i kako nista ni s kim ne moze dogovoriti.
"hronika" se odnosi na cijelu bosnu i sve bosance, zajedno sa svim gostima koji dolaze i prolaze. moj licni dozivljaj mog okruzenja danas je bas onakav kako ga je andric i predstavio u "hronici" a pise o dogadjajima od prije 200 godina. bukvalno bi neko mogao da ga podjoni i napravi neku svoju, modernu verziju.
meni najmrzi lik u hronici je zena austrijskog konzula, srklet me hvat'o od nje pri svakom pomenu.
najsimpaticniji lik, onaj zadnji vezir, sto je dos'o i sve pohapsio. da je danas jedan takav... top mu zaglavio na nekom makadamu kod pljevalja i lik hladno smakne dvojicu vodecih lokalaca... poslije do travnika - koridor 5c, sve pokrpano i zategnuto
najdrazi citat, kad prevodilac, sto radi za francuze, ispitujuci javno mnjenje o tome sta misli o dolasku austrisjskog konzula i kome ce narod biti vise sklon, naidje na nekog lokalnog analiticara prilika iz lutvine kahve - parafraziram: "jedan sarov a drugi garov. ovaj pas a onaj mu brat"