O Andricevim djelima

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#26 Re: O Andricevim djelima

Post by KatarinaKosaca »

Alhemicarkaa wrote: :lol: E ovo je stvarno smješno, prvo ne mogu da povjerujem da su je uopće pročitali, oni koji jesu sigurno nisu došli dalje od pete strane, a i da jesu baš iznenađujuće da su tako shvatili s obzirom na boldirano. Ma daj majke ti, je li to referenca da je to pravilno interpretirano Andrićevo djelo :-) :run:
Ko je napisao da Andrić nije književni genije? Zašto podmećeš? Govori se upravo o reprekusijama koje ima i može imati (a primjer je iz prve ruke, dakle, ja bila, vidila i čula), kako se može negativno odraziti.
Još uvijek ne znam da si ti i šta pročitala, sem što etiketiraš druge da nisu. Još niti jedan primjer nisi iznijela.
KatarinaKosaca

#27 Re: O Andricevim djelima

Post by KatarinaKosaca »

zrla_frla wrote:Ljudi nikako da shvate da umjetnost i umjetnička djela apsolutno nikako nisu vezana za stvarnost ili istorijske podatke. .
Svakako,ali i simboliziraju. Lotiku samo valjda obrađivali dva mjeseca u gimnaziji i ona je jasno (po svim relevantnim književnim kritičarima) simbol Austorugarske. Na karju,s ama oronula itd...
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#28 Re: O Andricevim djelima

Post by Pera Trta »

winnie wrote:ja sam nedavno ponovo citao travnicku hroniku, toliko ima citata koji se podudaraju sa danasnjim vremenom da je za nepovjerovat... sto se tice favoriziranja jedne etnike u odnosu na drugu, nisam nesto obracao paznju, a primjetio bih vjerovatno. ili mozda nisam toliko osjetljiv na tom polju.
mislim da je, bar u "hronici" sve ok. turke sa vezirom u tvrdjavi sam dozivio kao ohr, nisam primjetio da se bosnjaci nazivaju turcima, ili nisam to skontao... kada govori o turcima ja doslovce shvatam da su postojale turske mahale, paralelno sa bosnjackim i ostalim.
sad kad premotavam likove, sjetim se pravoslavnog popa, kojeg su za nesto otkupljivali jevreji. lik uopste nije reprezentativan :)
generalno, svi su likovi od krvi i mesa, u situacijama svakodnevnim koje se desavaju i danas, zavist, korupcija, snalazenja, nepotizam, vlast, vojska, zene, muskarci, tinejdzeri, starci, lude i mudraci. svega ima, bilo je i bice
Nisu postojale "turske" mahale, niti su u Bosni u velikim grupama živjeli etnički Turci. Svi "turci" iz običnog naroda su slavenski muslimani (danas Bošnjaci).
Prvog vezira slika pozitivno jer isti (porijeklom čini mi se iz Egipta) uglavnom negativno govori o Bošnjacima.
Vezirov zamjenik Sulejman paša Skopljak je bio Bošnjak (to je istaknuto i u knjizi).
zrla_frla

#29 Re: O Andricevim djelima

Post by zrla_frla »

Pera Trta wrote:
zrla_frla wrote:Ljudi nikako da shvate da umjetnost i umjetnička djela apsolutno nikako nisu vezana za stvarnost ili istorijske podatke.

Andrić je pisao FIKCIJU, pripovijetke i romane koji, iako tu i tamo evociraju stvarne ličnosti i događaje, u suštini predstavljaju njegovu interpretaciju ljudske prirode i psihe u mjestima i gradovima u kojima je živio i poznavao ih i više nego dobro, mnogo bolje nego što ih mi možemo poznavati sa nekoliko desetljeća zakašnjenja.
Smještao je djela u istorijski kontekst i opisivao poznate istorijske događaje, iako najčešće kroz pojedinačne sudbine.
Sve glavne ličnosti u "Travničkoj hronici" su stvarne istorijske ličnosti, samo je nekima promijenio imena (kao npr.konzulu Davilu). Za pisanje romana koristio je Davilove i DeFoseove zapise.
Kažem evocirao stvarne ličnosti i događaje, to nikako ne znači da su mu djela istorijski zapisi jer je on iznad svega toga ipak umjetnik koji koristi sve ljepote umjetničke slobode. Ako želite istoriju i činjenice, čitajte ljetopise, udžbenike i studije. Ako želite lijepu umjetnost i beletristiku, čitajte Andrića.
Alhemicarkaa

#30 Re: O Andricevim djelima

Post by Alhemicarkaa »

Pera Trta wrote:Da se razumijemo, ja se uglavnom slažem sa ovim, samo pokazujem kako je Andrić uvijek isticao mržnju kao vjekovnu karakteristiku Bosne. Kod njega mrze čak i franjevci. A ja vjerujem da je sve to tako bilo, i tako treba i gledati Andrićevo djelo.
A zar nije tako? To i jeste naša karakteristika, ali ne zato što smo takav narod, već zato što smo silom prilika prisiljeni na to, jer, sve druge države Balkana su "mononacionalne", odnosno druge nacije su u manjini i samim tim mržnja ne dolazi na prvo mjesto. Samo su u BiH tri nacije zastupljene, i po mišljenju svake pojedinačno one su u vecini i njihova se pita.

Glipo mi je da parafraziram, ali u Znakovima pored puta je isto tako odlično opisao Bosance i zasto su neshvaceni, jer zbilju i šale izgovaraju potpuno isto i nikad nisi siguran da li se šale ili govore istinu. Kad dođem kući baš ću potražiti taj odlomak, jer je savršeno receno i ne zelim da kvarim.
KatarinaKosaca

#31 Re: O Andricevim djelima

Post by KatarinaKosaca »

Alhemicarkaa wrote:Glipo mi je da parafraziram, ali u Znakovima pored puta je isto tako odlično opisao Bosance i zasto su neshvaceni, jer zbilju i šale izgovaraju potpuno isto i nikad nisi siguran da li se šale ili govore istinu. Kad dođem kući baš ću potražiti taj odlomak, jer je savršeno receno i ne zelim da kvarim.
:sad:

Znakovi pored puta su zbirka misli, filozofski genijalnih ali misli, svaka za sebe. Ovo o čemu govorimo, mislim, da znakovi pored puta nikako nisu relevantan pokazatelj, jer nema opisa, likova, simbolika, radnje....
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#32 Re: O Andricevim djelima

Post by Pera Trta »

Alhemicarkaa wrote:
Pera Trta wrote:Da se razumijemo, ja se uglavnom slažem sa ovim, samo pokazujem kako je Andrić uvijek isticao mržnju kao vjekovnu karakteristiku Bosne. Kod njega mrze čak i franjevci. A ja vjerujem da je sve to tako bilo, i tako treba i gledati Andrićevo djelo.
A zar nije tako? To i jeste naša karakteristika, ali ne zato što smo takav narod, već zato što smo silom prilika prisiljeni na to, jer, sve druge države Balkana su "mononacionalne", odnosno druge nacije su u manjini i samim tim mržnja ne dolazi na prvo mjesto. Samo su u BiH tri nacije zastupljene, i po mišljenju svake pojedinačno one su u vecini i njihova se pita.

Glipo mi je da parafraziram, ali u Znakovima pored puta je isto tako odlično opisao Bosance i zasto su neshvaceni, jer zbilju i šale izgovaraju potpuno isto i nikad nisi siguran da li se šale ili govore istinu. Kad dođem kući baš ću potražiti taj odlomak, jer je savršeno receno i ne zelim da kvarim.
Pa upravo tako, ali oni koji ga nisu čitali, a brane ga, misle da je on pisao o ljubavi i bratstvu naših naroda.
Btw, bile su i neke druge bliske zemlje (npr.Srbija) multietničke, pa je i tu vladala mržnja, dok jednog od naroda nije nestalo (čega se često dotiče i Andrić, naročito u potresnoj sceni muslimanskih izbjeglica iz Srbije na višegradskom mostu).
kasparaov

#33 Re: O Andricevim djelima

Post by kasparaov »

Pera Trta wrote:
Alhemicarkaa wrote:

Pa upravo tako, ali oni koji ga nisu čitali, a brane ga, misle da je on pisao o ljubavi i bratstvu naših naroda.
Btw, bile su i neke druge bliske zemlje (npr.Srbija) multietničke, pa je i tu vladala mržnja, dok jednog od naroda nije nestalo (čega se često dotiče i Andrić, naročito u potresnoj sceni muslimanskih izbjeglica iz Srbije na višegradskom mostu).
i onda kaze kako su te izbjeglice pocele da kolju srpsku nejac
Alhemicarkaa

#34 Re: O Andricevim djelima

Post by Alhemicarkaa »

KatarinaKosaca wrote:
Alhemicarkaa wrote: :lol: E ovo je stvarno smješno, prvo ne mogu da povjerujem da su je uopće pročitali, oni koji jesu sigurno nisu došli dalje od pete strane, a i da jesu baš iznenađujuće da su tako shvatili s obzirom na boldirano. Ma daj majke ti, je li to referenca da je to pravilno interpretirano Andrićevo djelo :-) :run:
Ko je napisao da Andrić nije književni genije? Zašto podmećeš? Govori se upravo o reprekusijama koje ima i može imati (a primjer je iz prve ruke, dakle, ja bila, vidila i čula), kako se može negativno odraziti.
Još uvijek ne znam da si ti i šta pročitala, sem što etiketiraš druge da nisu. Još niti jedan primjer nisi iznijela.
:? Gdje sam to podmetnula?
Ako si zakljucila da su oni procitali kao što si zakljucila da ja nisam onda sorry, nešto ne vjerujem da jesu. Možda poneko i jeste, ali sigurno nisu svi španski vojnici i opet ponavljam pitanje - kako njihova interpretacija može biti relevantna ako "u prosjeku imaju dva mala odmora škole"? Znaju li oni sa toliko škole uopce citati :mrgreen:
karanana

#35 Re: O Andricevim djelima

Post by karanana »

nisam procitao niti jednu andricevu knjigu pa se ne mogu ocitovati po ovom pitanju.
mozda stignem jednog dana.
KatarinaKosaca

#36 Re: O Andricevim djelima

Post by KatarinaKosaca »

Alhemicarkaa wrote: :? Gdje sam to podmetnula?
Ovdje:
E ovo je stvarno smješno, prvo ne mogu da povjerujem da su je uopće pročitali
Praviš procjene ko je šta pročitao , a ko nije. I onda kao znak preporučuješ zbirku misli :-)
Alhemicarkaa wrote:Ako si zakljucila da su oni procitali kao što si zakljucila da ja nisam onda sorry, nešto ne vjerujem da jesu. Možda poneko i jeste, ali sigurno nisu svi španski vojnici i opet ponavljam pitanje - kako njihova interpretacija može biti relevantna ako "u prosjeku imaju dva mala odmora škole"? Znaju li oni sa toliko škole uopce citati :mrgreen:
Ne da nisu svi, nije niti jedan.(razumio knjigu). I nisu oni relevantni da tumače književno djelo, ali jesu u formiranju mišljenja o jednom narodu. O tome sam govorila. Jer je, ni manje ni više Felipe Gonzales rekao da je Ćuprija odgonetka svih dešavanja na Balkanu. Jasno sam napisala, a ne da su oni relvantni književni kritičari.
I ne znam uopće čemu toliki otpor da se nešto sagledava i razmatra sa aspekata koji se nekome ne sviđaju. Valjda najljepša ljubavna poezija ikada napisana je ljubavna poezija Crnjanskog. A znaju se njegova opredjelenja.
Ipak, da bi se razmišljalo, treba ne samo p ročitati, nego nekad pročitati i poneku književnu kritiku :roll:
Sezam

#37 Re: O Andricevim djelima

Post by Sezam »

Da ne bude da su samo Bosnjaci zatucana rulja koja ne razumije prefinjenost stilskog izraza "naseg" nobelovca i koja u svom bosnjackom primitivizmu i NEnacitanosti mrzi jednog takvog internacionalistu i filantropa kao sto je Ivo Andric, a samo zato jer im je neko negdje rekao da Andric mrzi Bosnjake (vide li ljubitelji Andrica ironiju ili i dalje misle da je ok smatrati Bosnjake nizim bicima?)...evo link..

http://genocideinvisegrad.wordpress.com ... vo-andric/

Vidi ovo, kritikuje takvu velicinu, a nije Bosnjak? :?
winnie

#38 Re: O Andricevim djelima

Post by winnie »

Pera Trta wrote:Nisu postojale "turske" mahale, niti su u Bosni u velikim grupama živjeli etnički Turci. Svi "turci" iz običnog naroda su slavenski muslimani (danas Bošnjaci).
Prvog vezira slika pozitivno jer isti (porijeklom čini mi se iz Egipta) uglavnom negativno govori o Bošnjacima.
Vezirov zamjenik Sulejman paša Skopljak je bio Bošnjak (to je istaknuto i u knjizi).
ja stvarno nisam primjetio da se lokalno stanovnistvo u "hronici" naziva turcima. ponavljam, mozda nisam toliko osjetljiv :)... hocu da kazem, da sam citajuci jasno razlikovao turcina i bosanca/bosnjaka u prici. kada veziri ili konzuli negativno govore o narodu, jasno se izjasnjavaju o svima u paketu. posebno mi je bio sega onaj nadobudni francuski trgovac sto je otvorio predstavnistvo za pamuk u sarajevu pa kad se zali kako ga pokradose i kako nista ni s kim ne moze dogovoriti.
"hronika" se odnosi na cijelu bosnu i sve bosance, zajedno sa svim gostima koji dolaze i prolaze. moj licni dozivljaj mog okruzenja danas je bas onakav kako ga je andric i predstavio u "hronici" a pise o dogadjajima od prije 200 godina. bukvalno bi neko mogao da ga podjoni i napravi neku svoju, modernu verziju.

meni najmrzi lik u hronici je zena austrijskog konzula, srklet me hvat'o od nje pri svakom pomenu.

najsimpaticniji lik, onaj zadnji vezir, sto je dos'o i sve pohapsio. da je danas jedan takav... top mu zaglavio na nekom makadamu kod pljevalja i lik hladno smakne dvojicu vodecih lokalaca... poslije do travnika - koridor 5c, sve pokrpano i zategnuto

najdrazi citat, kad prevodilac, sto radi za francuze, ispitujuci javno mnjenje o tome sta misli o dolasku austrisjskog konzula i kome ce narod biti vise sklon, naidje na nekog lokalnog analiticara prilika iz lutvine kahve - parafraziram: "jedan sarov a drugi garov. ovaj pas a onaj mu brat" :D
Moj stav

#39 Re: O Andricevim djelima

Post by Moj stav »

Mi smo ocito jako velika nacija kada se tako lako odricemo nasih uspjesnih ljudi !!!

Nazalost nismo velika nacija i Andica treba gledati u kontekstu pisca a ne onom sto se nama svidja ili ne. Ja sam procitala nekoliko njegovih djela i moramo sebi priznati da je nas (bosanski narod u sirem smislu) stvarno precizno opisao. To smo mi...... Samo je problem sto svi imamo iluzije o sebi, svojoj istoriji i cemu sve ne.... inače to je karakteristika balkana.

Pa najbolji je primjer Istorija Bosne od Noala Malcoma, covjeka koji je ime u svijetu. Ali ne, on se nikome ne svidja jer je sve "zagrebao" ali vise vjerujem njemu nego nekom "placeniku" (kao naucniku, ma smijesno) a takvi su svi kod nas.

I da zavrsim, poznata recenica Andrica je: "moja zemlja je Bosna i to je meni dovoljno". Inace meni najdraza njegova knjiga je: Znakovi pored puta".

Inace kada bi bilo takmicenje u minderliku poznatoj svjetskoj disciplini, gdje niko nista ne radi vec palamuda uz kaficu mi bi bili prvaci.
KatarinaKosaca

#40 Re: O Andricevim djelima

Post by KatarinaKosaca »

Moj stav wrote:Mi smo ocito jako velika nacija kada se tako lako odricemo nasih uspjesnih ljudi !!! .
Koliko e zemlja odrekla Andrića pokazuje podatak da cijeli 4. razred gimnazije na časovima književnosti se samo uči Andrić . Koliko se sjećam od Krleže Gospoda Glembajevi i godinu dana Andrićeva djela. Na primjer, ja bih više voljela da smo analizirali "Na rubu pameti" ili "baraka 5b"(valjda najbolja ratna priča ikad ispričana), ali uči se Andrić. Znak da se nitko nije odrekao, kako kažeš Anrića.
Iako je manji dio svog života proveo u Sarajevu i Višegradu (Travnik i ne pamti), Andrićeva djela su uglavnom o Bosni. Živio je na kraljevom dvoru, bio ambasador u Madridu, nikako nije bio odmetnik, nego poštovan, ugledan čovjek koji je živo gdje mu je odgovaralo. Moglo bi se postaviti i pitanje: Koliko se Andrić odrekao Bosne? Ipak, neću u te i tolike biografske analize. Ovdje je bilo riječi da li se kroz njegova djela naslućuje, prepoznaje ili može osjetiti negativan stav prema jednom narodu ili jednoj religijskog grupi. Nije bilo riječii o odricanju, o negiranju brilijantnih književnih rezultata.
Hvalospjevi ne znače prisvajanje nekoga, niti kritika kroz citate i diskusije znače odricanje od nekoga. Uostalom "Andrić je moj" je vrlo subjektivno , zavisi od individue, ne određuje se državnim dekretom. U tom smislu ja bih uvijek napisala "Hesse je moj" i ne odričem ga se.
Ductus Holedocus

#41 Re: O Andricevim djelima

Post by Ductus Holedocus »

Pera Trta :thumbup:
volim te :D
krompir i riza

#42 Re: O Andricevim djelima

Post by krompir i riza »

Samo da pratim temu :)
kasparaov

#43 Re: O Andricevim djelima

Post by kasparaov »

ma nije tacno da se uci u sarajevu ivo andric puno
samo se cita prokleta avlija ;) vise se radi mesa
znam ja posto sam je zavrsio :D
KatarinaKosaca

#44 Re: O Andricevim djelima

Post by KatarinaKosaca »

kasparaov wrote:znam ja posto sam je zavrsio :D
vidimo, vidimo, ne moraš isticati :D
kasparaov

#45 Re: O Andricevim djelima

Post by kasparaov »

KatarinaKosaca wrote:
kasparaov wrote:znam ja posto sam je zavrsio :D
vidimo, vidimo, ne moraš isticati :D
:D
Sezam

#46 Re: O Andricevim djelima

Post by Sezam »

Osim Radovanom Karadzicem, norveski djecoubica i islamomrzac Anders Berviek se odusevljavao (zlo)djelima Ive Andrica.

Nikakvo cudo.
vox-populi

#47 Re: O Andricevim djelima

Post by vox-populi »

Klasicna bosanska/bosanjacka prica.

Andricu: pisac, napisel' se sta?

Bregovicu/Pimpeku: Pjevac, otpjeval' se sta?

Jadno.
Atticus Finch

#48 Re: O Andricevim djelima

Post by Atticus Finch »

vox-populi wrote:Klasicna bosanska/bosanjacka prica.

Andricu: pisac, napisel' se sta?

Bregovicu/Pimpeku: Pjevac, otpjeval' se sta?

Jadno.
Forumaš, foruma l' se šta? :-) Izgleda da je na zapadu odumro i osjećaj za autohtoni bosanski/bošnjački (kako ti kažeš) humor! Eh, to je jadno!

Da te podsjetim:

'Kaže Suljo Muji: Znaš Mujo da je umro Ivo Andrić?. Tko ti je taj?, odgovara Mujo. To je pisac, naš najveći kojeg je ova nacija iznjedrila, odgovori mu Suljo. Kaže Mujo: O *ebote, tko će nam sada biti pisac?'

:-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#49 Re: O Andricevim djelima

Post by Chmoljo »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=350

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “trolanje”
» kasparaov

dosta je i tebe bilo :) :sax:
Locked