Jel ti mene zezas??nellington wrote:Po kojoj logici? Hajde molim te uzmi jedan račun iz zimskog perioda sezone 2010/2011 i očitaj cijene pa uporedi sa novim.CaCO3 wrote: Zimi ce biti veselo, sa 100 KM na 133 KM racun hehe![]()
STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Moderator: anex
- CaCO3
#26 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
- nellington
#27 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Ti kažeš da će zimski račun koji je dosad bio 100 KM sada biti 133 KM?CaCO3 wrote:Jel ti mene zezas??nellington wrote:Po kojoj logici? Hajde molim te uzmi jedan račun iz zimskog perioda sezone 2010/2011 i očitaj cijene pa uporedi sa novim.CaCO3 wrote: Zimi ce biti veselo, sa 100 KM na 133 KM racun hehe![]()
-
motorola01
#28 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Caco covjece,odakle si ti izronio
...
Da si ti nama ziv i zdrav jos sto godina,ali ovdje su nekad davno bile dvije teme o poskupljenju struje gdje se govorilo o svemu ovome i neces vjerovati,zakljucilo se da ce doci do poskupljenja struje od 30-50 i nesto posto..A to sto si ti cekao da dobijes racun,je ovdje izgleda samo tvoj problem.Govoris kako niko se ne javlja na temu i niko ne komentarise poskupljenje,kad je to vec ispricana prica.Jedino sto je tebi tek doslo do mozga,ali ne brini nisi najgori,jer velika vecina ovog napacenog naroda jos uvijek ne zna da je ipak malo vise poskupilo na trenutnu(ljetnu)cijenu..
Druga stvar,nije ti tacna cijena MT-a,jer evo ispred mene racun i kod mene pise 0,08,a ne 0,09i nesto kako ti napisa.
Treca stvar,jos uvijek si neupucen u sve ovo oko struje.Spominjes zimu,a ne znas da su ukinute ljetna i zimska tarifa i da sad tokom cijele godine cemo imati ovu cijenu koja ti je sad dosla.
Cetvrto,nisu ti krivi radnici EP-e,jer oni nemaju veze sa tim poskupljenjem.Oni nece dobiti vecu platu na osnovu ovoga,ali nece ni manju(kao sto je neko spomenuo,jer postoji granski ugovor i ovi sto im zele smanjiti platu mogu im samo glabati nesto).
@drndalo,dzabe si stedio
,jer ti ovaj racun nije nikakav orjentir za ubuduce,jer su sad uzimali one prosjeke kao nekad kad se prelazilo iz ljetne u zimsku i obratno.
ps.Zna li neko da li sad imamo jeftinu struju i subotom,znaci cijeli vikend???
Da si ti nama ziv i zdrav jos sto godina,ali ovdje su nekad davno bile dvije teme o poskupljenju struje gdje se govorilo o svemu ovome i neces vjerovati,zakljucilo se da ce doci do poskupljenja struje od 30-50 i nesto posto..A to sto si ti cekao da dobijes racun,je ovdje izgleda samo tvoj problem.Govoris kako niko se ne javlja na temu i niko ne komentarise poskupljenje,kad je to vec ispricana prica.Jedino sto je tebi tek doslo do mozga,ali ne brini nisi najgori,jer velika vecina ovog napacenog naroda jos uvijek ne zna da je ipak malo vise poskupilo na trenutnu(ljetnu)cijenu..
Druga stvar,nije ti tacna cijena MT-a,jer evo ispred mene racun i kod mene pise 0,08,a ne 0,09i nesto kako ti napisa.
Treca stvar,jos uvijek si neupucen u sve ovo oko struje.Spominjes zimu,a ne znas da su ukinute ljetna i zimska tarifa i da sad tokom cijele godine cemo imati ovu cijenu koja ti je sad dosla.
Cetvrto,nisu ti krivi radnici EP-e,jer oni nemaju veze sa tim poskupljenjem.Oni nece dobiti vecu platu na osnovu ovoga,ali nece ni manju(kao sto je neko spomenuo,jer postoji granski ugovor i ovi sto im zele smanjiti platu mogu im samo glabati nesto).
@drndalo,dzabe si stedio
- nellington
#29 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Nemamo. Ta odredba važi za ostale korisnike, za domaćinstva ostaje ona o jeftinoj struji samo nedjeljom.motorola01 wrote: ps.Zna li neko da li sad imamo jeftinu struju i subotom,znaci cijeli vikend???
- CaCO3
#30 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Evo radnika, jel to pauza sad ili nema posla pa onako malo da ti nama posolis more.motorola01 wrote:Caco covjece,odakle si ti izronio...
@drndalo,dzabe si stedio,jer ti ovaj racun nije nikakav orjentir za ubuduce,jer su sad uzimali one prosjeke kao nekad kad se prelazilo iz ljetne u zimsku i obratno.
Ja govorim o stvarima koje su se desila, a vi ste pricali o stvarima koje ce se mozda desiti, dakle dva razlicita pojma.
Receno je da ce poskupjeti 15 % poskupjela 33 %.
-
motorola01
#31 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Receno jest 15,77 ali nisu rekli na koju cifru...Kontas???I iz onih cifri sto je ferk objaviose moglo vidjeti da nije 15 posto na ljetnu tarifu i tad se ovdje na forumu racunalo...A to sto ej tebe iznenadilo,jbg tvoj problem...I sad procitah da kazes da je topli obrok u EP 16 i to ti nije tacno.Kazu da je 16 u telekomu,a u EP je 15 i ne,ne radim u EP,ali znam dosta ljudi koji rade...
- CaCO3
#32 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Odmah sam napisao u drugom postu da me igre rijeci i sta je ko rekao ne zanima, ja iznosim cinjenice sa racuna i cijene su vece nove u odnosu na stare 33%.motorola01 wrote:Receno jest 15,77 ali nisu rekli na koju cifru...Kontas???I iz onih cifri sto je ferk objaviose moglo vidjeti da nije 15 posto na ljetnu tarifu i tad se ovdje na forumu racunalo...A to sto ej tebe iznenadilo,jbg tvoj problem...I sad procitah da kazes da je topli obrok u EP 16 i to ti nije tacno.Kazu da je 16 u telekomu,a u EP je 15 i ne,ne radim u EP,ali znam dosta ljudi koji rade...
15-16 KM dan za topli obrok i nije neka velika razlika.
-
motorola01
#33 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Znam ja sve to i kod nas je uvijek igra rijeci tako da na sve treba paziti...Pokusavaju zavuci koliko mogu..A kad covjek skonta realno,nisu ni oni ludi da poskupljuju na ljetnu tarifu,jer im zimska puno vise donosi,tako da je i realno da poskupljuju 15 posto na taj prosjek ljetne i zimske tarife,jer to je jedini i pravi prosjek cijene.CaCO3 wrote:Odmah sam napisao u drugom postu da me igre rijeci i sta je ko rekao ne zanima, ja iznosim cinjenice sa racuna i cijene su vece novo u odnosu na stare 33%.motorola01 wrote:Receno jest 15,77 ali nisu rekli na koju cifru...Kontas???I iz onih cifri sto je ferk objaviose moglo vidjeti da nije 15 posto na ljetnu tarifu i tad se ovdje na forumu racunalo...A to sto ej tebe iznenadilo,jbg tvoj problem...I sad procitah da kazes da je topli obrok u EP 16 i to ti nije tacno.Kazu da je 16 u telekomu,a u EP je 15 i ne,ne radim u EP,ali znam dosta ljudi koji rade...
Uglavnom kako god,sacekali su da prodje zima i pustili dva mjeseca ljetne i onda digli cijenu ponovo na zimsku
- CaCO3
#34 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Vidjet cemo na zimu sta ce biti sa zimskom, za sad je tako, dvije su tarife MT i VT i stara i nova cijena uvecana za 33%.motorola01 wrote:Znam ja sve to i kod nas je uvijek igra rijeci tako da na sve treba paziti...Pokusavaju zavuci koliko mogu..A kad covjek skonta realno,nisu ni oni ludi da poskupljuju na ljetnu tarifu,jer im zimska puno vise donosi,tako da je i realno da poskupljuju 15 posto na taj prosjek ljetne i zimske tarife.CaCO3 wrote:Odmah sam napisao u drugom postu da me igre rijeci i sta je ko rekao ne zanima, ja iznosim cinjenice sa racuna i cijene su vece novo u odnosu na stare 33%.motorola01 wrote:Receno jest 15,77 ali nisu rekli na koju cifru...Kontas???I iz onih cifri sto je ferk objaviose moglo vidjeti da nije 15 posto na ljetnu tarifu i tad se ovdje na forumu racunalo...A to sto ej tebe iznenadilo,jbg tvoj problem...I sad procitah da kazes da je topli obrok u EP 16 i to ti nije tacno.Kazu da je 16 u telekomu,a u EP je 15 i ne,ne radim u EP,ali znam dosta ljudi koji rade...
Uglavnom kako god,sacekali su da prodje zima i pustili dva mjeseca ljetne i onda digli cijenu ponovo na zimskui sad opleti 12 mjeseci u godini po zimskoj i to je to...
I trece sto onda jos uvijek prodaju dvotarifna brojila kad se ukidaju dvije tarife?
-
Klodovik
#35 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Poskupit će struja i onima koji ne rade godinu, dvije, pet, deset; onima koji imaju nula maraka mjesečno i plate i toplog obroka. Hoće li njih država i vlast nekad pogledati... kroz pomoć da se otvori neko novo radno mjesto ili im dati kakve finansijske pomoći, da ne kažem socijale?motorola01 wrote:Receno jest 15,77 ali nisu rekli na koju cifru...Kontas???I iz onih cifri sto je ferk objaviose moglo vidjeti da nije 15 posto na ljetnu tarifu i tad se ovdje na forumu racunalo...A to sto ej tebe iznenadilo,jbg tvoj problem...I sad procitah da kazes da je topli obrok u EP 16 i to ti nije tacno.Kazu da je 16 u telekomu,a u EP je 15 i ne,ne radim u EP,ali znam dosta ljudi koji rade...
- nellington
#36 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Zimska tarifa više ne postoji. Rahmet joj duši. Pošto to i ti znaš, onda znači... ti očekuješ novo poskupljenje opće tarife za 6 mjeseci?CaCO3 wrote: Vidjet cemo na zimu sta ce biti sa zimskom, za sad je tako, dvije su tarife MT i VT i stara i nova cijena uvecana za 33%.
I trece sto onda jos uvijek prodaju dvotarifna brojila kad se ukidaju dvije tarife?
- nellington
#37 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Dvotarifno brojilo je brojilo koje mjeri potrošnju po dvije različite tarife u toku dana. Dnevne tarife ostaju, sezonske se ukidaju. 10 puta je već ponovljenoCaCO3 wrote: I trece sto onda jos uvijek prodaju dvotarifna brojila kad se ukidaju dvije tarife?
-
motorola01
#38 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Dvotarifno brojilo sluzi za skupu i jeftinu tarifu u toku dana,a ne ljetnu i zimsku..
Nemas sta cekati zimsku tarifu jer ona vise ne postoji.Ove sad cijene sto pisu na racunima ce biti cijelu godinu(ne bitno godisnje doba i mjesec u godini)...Jedini plus ovog poskupljenja je oni sto se griju zimi na struju,njima je ostala cijena ista.Ja evo razmisljam da postavim one radijatore na struju i da iskljucim grijanje(gradsko),jer su u mom gradu najavili poveliko poskupljenje grijanja i ispadne isplativije se grijati na struju.
Jedini problem jest ovo brojilo,tacnije prikljucak.Ne znam da li moram imati trofazni prikljucak(ne znam ni da li ga sad u zgradi imam,ali mislim da nemam) i ako nemam,ne znam koliko kosta prebacivanje sa monofaznog na trofazni.Zna li neko???
Nemas sta cekati zimsku tarifu jer ona vise ne postoji.Ove sad cijene sto pisu na racunima ce biti cijelu godinu(ne bitno godisnje doba i mjesec u godini)...Jedini plus ovog poskupljenja je oni sto se griju zimi na struju,njima je ostala cijena ista.Ja evo razmisljam da postavim one radijatore na struju i da iskljucim grijanje(gradsko),jer su u mom gradu najavili poveliko poskupljenje grijanja i ispadne isplativije se grijati na struju.
Jedini problem jest ovo brojilo,tacnije prikljucak.Ne znam da li moram imati trofazni prikljucak(ne znam ni da li ga sad u zgradi imam,ali mislim da nemam) i ako nemam,ne znam koliko kosta prebacivanje sa monofaznog na trofazni.Zna li neko???
- atko
#39 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Struja nije poskupila struja je malo poskupila ... mozete vi pravit sad igru rijeci i igru procenata, statistike itd itd ... ono varijanta boli me briga sto je gorivo poskupilo ja uvjek sipam za cvaju
uzmes novi racun vidis koliko bi te doso po staroj tarifi i znas koliko maraka vise se donji ... i koliko je stvarno ukupno poskupljenje
uzmes novi racun vidis koliko bi te doso po staroj tarifi i znas koliko maraka vise se donji ... i koliko je stvarno ukupno poskupljenje
-
motorola01
#40 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Ja sam racunao cim je neko ovdje izbacio novu cijenu kilovata,tamo negdje iza prvog.Zadnji racun bio 55,a po novim cijenama bi trebao biti 72 KM...atko wrote:Struja nije poskupila struja je malo poskupila ... mozete vi pravit sad igru rijeci i igru procenata, statistike itd itd ... ono varijanta boli me briga sto je gorivo poskupilo ja uvjek sipam za cvaju
- Alhemicarkaa
#41 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Ako je ikad za taj stan postojao instaliran trofazni priključak, pa u ratu ili nekom drugom prilikom tu odjednom osvanuo monofazni onda je promjena oko 100 KM (120 čini mi se). Ukoliko tu nikad nije postojao trofazni priključak onda je promjena 1000 i nešto maraka. Tako je bilo prije šest godina. Podnese se zahtjev za izlazak komisije da se utvrdi da li je tu ikad bio trofazni priključak, oni ti izdaju rješenje sa kojim onda kupuješ jeftiniju verziju. Komisija je besplatna i opet ponavljam ovo je sve bilo prije cca 6 godina, ne znam je li tako i ostalo.motorola01 wrote:Dvotarifno brojilo sluzi za skupu i jeftinu tarifu u toku dana,a ne ljetnu i zimsku..
-
ragib
#42 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
vala je i ova nova vlast ista kao i stara, sve nesto za čovjeka, a oni samo protiv čovjeka to će ih kostati opet skupo na izborima ali eto za 4 godine mogu dovoljno nahapati pa da ne zažale i onda opet iz hladovine(opozicije) komentarisati.
-
motorola01
#43 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Isti je prikljucak koji je uradjen kad je zgrada napravljena.Nije se nista mjenjalo.ZNam da su govorili d aje nekad prikljucak bio 500-600 KM i onda je poskupilo 2-3 puta(na 1500-2000).Zanci ako nemam trofazni prikljucak,onda imam velika ulaganja u sve to(nekih 1500-2000 +1000 za radijatore) i onda se ne isplati to raditi,jer je previse troskova u startu.Alhemicarkaa wrote:Ako je ikad za taj stan postojao instaliran trofazni priključak, pa u ratu ili nekom drugom prilikom tu odjednom osvanuo monofazni onda je promjena oko 100 KM (120 čini mi se). Ukoliko tu nikad nije postojao trofazni priključak onda je promjena 1000 i nešto maraka. Tako je bilo prije šest godina. Podnese se zahtjev za izlazak komisije da se utvrdi da li je tu ikad bio trofazni priključak, oni ti izdaju rješenje sa kojim onda kupuješ jeftiniju verziju. Komisija je besplatna i opet ponavljam ovo je sve bilo prije cca 6 godina, ne znam je li tako i ostalo.motorola01 wrote:Dvotarifno brojilo sluzi za skupu i jeftinu tarifu u toku dana,a ne ljetnu i zimsku..
- atko
#44 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Znaci ako ti je to neki prosjek od 55KM nekih 17 KM ces vise davat ...motorola01 wrote:Ja sam racunao cim je neko ovdje izbacio novu cijenu kilovata,tamo negdje iza prvog.Zadnji racun bio 55,a po novim cijenama bi trebao biti 72 KM...atko wrote:Struja nije poskupila struja je malo poskupila ... mozete vi pravit sad igru rijeci i igru procenata, statistike itd itd ... ono varijanta boli me briga sto je gorivo poskupilo ja uvjek sipam za cvaju
a dali ces izraziti 17/55 ili 17/72 to je igra procenata ... i hoces li povecat ili smanjit potrosnju ... gledati jeftinu skupu tarifu itd ... al penizja jednog penionera je konstanta od koje ce se oduzimati 10-20 KM vise ... a to je 3-6% ... a na to dodaj val ostalih poskupljenja ... dakle ZIVOT ce poskupit 20% odnosno nemoze poskupiti nego ce se narod odredci 20% zivota ... zanci smanjuje se kupovna moc ... ekonomija ide u minus ... dakle nasa draga vlada generise malu recesijicu - da bi kratkorocno napunila bure bez dna zvano budzet aka drzavna sisa
- CaCO3
#45 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Pa ovo je prva faza, poskupljenje 33 % udidanje zimskog i ljetnog racunanja vremena, a sledeca faza je ukidanje male i velike tarife, a to ce uraditi na zimu, pa kao ovo vam je ljetna tarifa i tako pa vam izlazimo u susret haha vjerujem da ce i tad biti naivaca koji ce popusiti tu pricu kao i sad ovo tumacenje, kao nije 33 % nego kad dodje zima bice vam 15 % a zimi su duplo vece nego ljeti tako da ce to i zimi biti 33 %.
Dupli racun duplo poskupljenje,ako cemo tumaciti kako sad ovi neki tumace.
Dupli racun duplo poskupljenje,ako cemo tumaciti kako sad ovi neki tumace.
- drndalo
#46 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
samo ti njima daji ideje, pa kad prizoves, bice kuku-lele...
Znas, ovaj, znaci, i oni citaju forum....
Znas, ovaj, znaci, i oni citaju forum....
- slobodni armirach
#47 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
to je haman ona Zapadna Njemacka o kojoj se govorilo , .... samo kad su cijene u pitanju 
- mayab
#48 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
A ja juce na vijestima na radiju cujem nekog ekonomskog analiticara da su dosli do zakljucka da BiH jako puno struje uvozi, iako imamo proizvodnju koja nadmasuje nase potrebe, te tako ispada da uvozimo našu struju, samo po vecoj cijeni!
To bi neko trebao dobro da analizira i odgovorne sudi!
To bi neko trebao dobro da analizira i odgovorne sudi!
-
TRANCE
#49 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Ova je fakat dobra, svaka častReligious Fantastic wrote:atko wrote:Prema zakonu o odrzanju nafake ... da bi oni zagrabili sebi nekome mora zafalit
enĐžoj boznia![]()
![]()
![]()
pa ne mogu se prestati smijati!!!
![]()
![]()
Bezveze se nervirate, moguća su samo dva jednostavna rješenja: ili otići odavde zauvijek ili se naviknuti na idiotluk. Druge nema.
- nellington
#50 Re: STRUJA ZA DOMACINSTVA SKUPLJA 33% !!!
Najveći je problem što se ni naviknuti ne možeš, svakog jutra te iznenade većim
Dakle, samo prva opcija predstavlja moguće rješenje za individuu (ali to opet nije rješenje za zajednicu
).