Svećenik prešao na islam (video)

Rasprave o vjerskim temama.
ShakiraHanuma

#26 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by ShakiraHanuma »

Ne znam što će politiziranje i niski udarci na ovoj temi. :-?

Naravno da je za svakog muslimana prijatna i dobra vjest (naročito) kada inteligentni i obrazovani ljudi prihvate
Islam. I to je bio razlog za radost, u stvari od početka Islama je tako. Svakom verniku je radost da vidi jačanje i
širenje svoje vjere na svijetu. Prihvatanje islama je znak Božije milosti i čovjek vjernik se i lično ljudski raduje
da jedan vrijedan čovjek nađe najbolje za sebe i nađe spas za sebe. :)

Meni lično je drago zbog ovih i sličnih slučajeva. :)
kukuruz_kokicar

#27 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by kukuruz_kokicar »

arzuhal wrote:
cucamonga wrote:
jorgun wrote:
Dakle, šta činiti?
!اقرأ

eto sta to je "najprvnije" od svega.
To je ono što je bivši katolički svećenik i činio. Tu treba uzet ibret.
Jednostavan recept, ali ako se predomislim i skontam da sam bio u krivu, kakva su šanse da mi čarobnjak ili neki neki njegov novi musliman po svom liberalnom tumačenju šerijata otfikari glavu?
jorgun

#28 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by jorgun »

arzuhal wrote:
cucamonga wrote:
jorgun wrote:
Dakle, šta činiti?
!اقرأ

eto sta to je "najprvnije" od svega.
To je ono što je bivši katolički svećenik i činio. Tu treba uzet ibret.
Ali to nije dovoljno, rekoše osviješteni. Bivši svećenik je sada samo "običan" musliman. Uzalud mu učenje. Zašto ne izumi nešto epohalno? Zašto ne riješi "problem šeika"?

Osvrnemo li se samo malo, vidjet ćemo mnooooogo učenih muslimana. Mislim da "ikre" nije naš ključni problem.
Svejetorokenrol

#29 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Svejetorokenrol »

arzuhal wrote:
Svejetorokenrol wrote:Uglavnom ovo sto sam napisao iznad je dokaz da se sve vrti oko vagine, ljudi moji. :D

Zato se ja drzim one: Hljeba, picke i slobode. :D A vi kako hocete. :-D
I Hegel bi se postidio i uzeo te za učitelja :D
'ta ce Hegel? :D

P.S. Jedino ti ovaj avatar opravdava promjenu starog. :)
arzuhal

#30 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by arzuhal »

kukuruz_kokicar wrote:
arzuhal wrote: To je ono što je bivši katolički svećenik i činio. Tu treba uzet ibret.
Jednostavan recept, ali ako se predomislim i skontam da sam bio u krivu, kakva su šanse da mi čarobnjak ili neki neki njegov novi musliman po svom liberalnom tumačenju šerijata otfikari glavu?
Jednake kao što su šanse da se skidaju glave onim kopačima kanala za polaganje telefonskih kabala na Dobrinji koji, dok iskopaju dva metra kanala, opsuju Allaha jedno 200-njak puta. 100 puta po metru.
Ili sve slične stvari zbog kojih padaju glave, recimo, u Sarajevu...
El_comadante

#31 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by El_comadante »

@jorgun

uredu čovjek je prešao na Islam. i šta sad? muslimani su u problemima zbog sabih sebe a ne zbog Zapda, Izraela ili šta ti ja znam. moramo se mjenjati. a šeik može promjeniti situcaiju a ja nažalost nemogu a da mogu uradio bih to. e to je poenta. a sad koje koliki musliman ja nemogu i neželim reči jer nije moje da to govorim a ti ideš u sumnjive vode kada o tome pričaš.
jorgun

#32 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by jorgun »

El_comadante wrote:@jorgun

uredu čovjek je prešao na Islam. i šta sad? muslimani su u problemima zbog sabih sebe a ne zbog Zapda, Izraela ili šta ti ja znam. moramo se mjenjati. a šeik može promjeniti situcaiju a ja nažalost nemogu a da mogu uradio bih to. e to je poenta. a sad koje koliki musliman ja nemogu i neželim reči jer nije moje da to govorim a ti ideš u sumnjive vode kada o tome pričaš.
Jasno je kao dan, da je u rukama šeika koncentrisana velika moć. Ta sorta ljudi, samo jednim klimoglavom, može učiniti uslugu hiljadama muslimana, što ti i ja nemožemo postići za cijeli život. Jednim drugačijim klimoglavom, može pokopati čitave generacije muslimana.

Pošto nimalo ne mogu uticati na taj problem, pusti me da se bar na trenutak obradujem jednom novom muslimanu. Iako mi je jasno da je njegovo konvertiranje veliko postignuće samo za njega lično, a za muslimane vjerovatno nije, ja se radujem.
jarancuga

#33 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by jarancuga »

zaist je Allah dz. Jedan, Jedini, Najveci...sva zahvala pripada samo Njemu...
El_comadante

#34 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by El_comadante »

jorgun wrote:
El_comadante wrote:@jorgun

Jasno je kao dan, da je u rukama šeika koncentrisana velika moć. Ta sorta ljudi, samo jednim klimoglavom, može učiniti uslugu hiljadama muslimana, što ti i ja nemožemo postići za cijeli život. Jednim drugačijim klimoglavom, može pokopati čitave generacije muslimana.

Pošto nimalo ne mogu uticati na taj problem, pusti me da se bar na trenutak obradujem jednom novom muslimanu. Iako mi je jasno da je njegovo konvertiranje veliko postignuće samo za njega lično, a za muslimane vjerovatno nije, ja se radujem.
sa ovim što si rekao slažem se.
fatamorgana

#35 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
Svejetorokenrol wrote:Uglavnom ovo sto sam napisao iznad je dokaz da se sve vrti oko vagine, ljudi moji. :D

Zato se ja drzim one: Hljeba, picke i slobode. :D A vi kako hocete. :-D
I Hegel bi se postidio i uzeo te za učitelja :D
Morel' uz ovo gore i koji ćevap ...
Zlata M.

#36 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Zlata M. »

carobnjak_iz_voza wrote:Kad "obični" ljudi konvertiraju iz jedne vjere u drugu onda se to može objasniti možda nedovoljnim poznavanjem vlastite religije ali kad to uradi vjerski obrazovana osoba e onda je to već zanimljivo.Pogledajte video i recite svoje mišljenje o ovom čovjeku i dali podržavate to što je uradio.
Konvertiranje iz jedne vjere u drugu, nikad i nisam povezivala sa vjerskim obrazovanjem, kako ti rece ... niti sa nedovoljnim poznavanjem vlastite religije.
To sto se, u konkretnom primjeru, radi o bivsem sveceniku, jeste nesvakidasnje, ali nije nesto za pasti u nesvijest.
Naprotiv, covjek koji se da na putovanje :wink:, puno je jace izlozen mogucnosti konvertiranja (ali onog stvarnog!), nego neko drugi ... koliko god to cudno zvucalo.
Preporucujem, u tom smislu, knjigu "Od sumnje do vjerovanja", dr. Moustapha Mahmoud, i moram ... sorry :) ... kao potvrdjeni Spielverderber (ovdje se stvarno izvinjavam, jer ne znam pogodnu rijec na nasem jeziku ... znaci :'onaj koji kvari draz igre' :| ) dakle, moram reci da su i u slucaju ovog covjeka, sve mogucnosti jos uvijek otvorene : da jednoga dana predje na judaizam, da se vrati krscanstvu, da prozivi fazu totalnog ateizma ... svasta nesto.
Kao muslimanki mi nije niti drago niti zao ... u smislu 'evo ga, jos jedan vise, juhuiiii' ... zelim mu srecu u potrazi za samim sobom, gdje god to bilo.
Jedanaka osjecanja imam i prema onima koji iz islama konvertiraju u neku drugu vjeru.

Eto. :)
fatamorgana

#37 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by fatamorgana »

Zlato, da je bar jedan dio vjernika ovako razuman kao ti ....

Nego, tema me sjeti onog vica kad je Mujo bolestan, na samrti, i odluči da promijeni vjeru, da
pređe na hrišćanstvo.
To se brzo pročulo, pa došo i hodža u posjetu nebi li ga kako nagovorio da promijeni odluku, pa ga pita:

Što bolan Mujo, gdje ćeš vjeru mjenjat baš sad pred kraj, a Mujo mu kaže: Hodža, kad ja umrem
jedan vlah manje.

U vezi same teme, mislim da nije nikakav problem kad neko promijeni vjeru, vjerovatno svako ima i
zna najbolje vlastite motive, znači neka mu je sa srećom!

Mislim također,i da kad bi svi ljudi prešli na Islam ili na kršćanstvo ili nešto treće, opet se bar za mene,
postavlja pitanje kakvi bi svi ti ljudi vjernici bili u smislu kvaliteta vjere i vjerovanja.
Znač po meni nije dovoljan samo broj, kvantitet, zato što broj, kvantitet sam po sebi ne garantuje
mnogo, važniji je možda kvalitet, kakvoća vjernika kojoj god da religiji ili učenju pripadaju.
(eto ja lično sam, nako, srednja žalost, znači trebam još puno, puno raditi na sebi, prije nego
što pomislim da mogu drugima čvoke palit.)

Vjera ipak nije navijanje, derby, utakmica.

Pozz, :)
fatamorgana

#38 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by fatamorgana »

buksna wrote:iskreno boli me :D
Hoš plivadon?
Nele9

#39 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Nele9 »

Svejetorokenrol wrote:
Bezboznici su najveci pacifisti, a religija bi lafo trebala poticati poticati na ljubav. Ku’s veceg paradoksa? :-)

. :-D
Kojeg od bezboznika uzimas za primjer, Staljina ili Hitlera?

Covjek je otvorio temu. Ako je to otvorio da bi nekoga provocirao, stid ga bilo.
A, mozda je otvorio temu odusevljen duhovnim putem koji je ovaj covjek prosao. Neke od nas ovakve stvari podsjete na nase vlastite puteve.

Ko hoce pricati o seicima, bude hrabar pa otvori temu i onda se mozda ljudi, ukljucujuci mene, ukljuce.
NIN

#40 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by NIN »

Ima tema more sa slicnom tematikom al' haj', ostavicu ovu al' da znate da smekam i da za oftopik, vrijedjanje i ostale nepodopstine necu plaho opominjat' neg' direkt urucit' besplatan aranzman u Banovicima. Posteno?

Posteno! :D

Bujrum :)
harač

#41 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by harač »

sada je u Iranu aktuelan jedan musliman koji je prešao na kršćantvo i postao svećenik. Niži sudovi su ga osudili na smrt za apostasiju, ali čitam danas da je Vrhovni sud ukinuo presudu i osudio ga na 8 godina zatvora i doživotnu zabranu obavljanja profesionalne djelatnosti ili tako nešto...

... što će reći ima budala na svim stranama... ah ti vjernici :D
DavidsEdgar

#42 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by DavidsEdgar »

pojedinci se na teme religije, posebno Islama, jave cisto da bi drugima rekli da su budale indirektno i pljucnuli malo po njihovom vjerovanju, a tema, i drzanje teme, je u drugom ili trecem, ma cak sestom planu, cuj pisati o temi, pa nisam dosao na forum Religija da pisem o religiji nego da pljujem po istoj :D
Callahan44

#43 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Callahan44 »

eh da, zamisli, kakav je to svijet
ma ne mozes ni zamisliti :)

alcho wrote:
cucamonga wrote:
jorgun wrote: Evo još jednog "osviještenog" muslimana. Zbilja ste čudni. Nikako mi nije jasno zašto ne pustite nas "prizemne" muslimane da se, bar za trenutak obradujemo nekoj sitnici?
Zašto vi, tako osviješteni, ne izumite nešto epohalno i tako riješite probleme muslimana? Ako to nemožete, onda se latite pušaka i pokrenite hajku na omraznute šeike koji su, po vama, najveći problem muslimana. Gnušate se krvoprolića? Pa idite ondau arapski svijet i osvještavajte tamošnje mase. Siguran sam da vas željno očekuju.
sto se mene tice ja sam osvijesten - samo sam dao svoje misljenje o tom slavljenju tog pothvata i kraj price - sto se mene tice tu vise nemam sta raspravljat - i reciprocno mogu reci da onda i vi nas "neosvijestene" muslimane postedite ovakvih nebuloznih slavljenja...
A ne obracaj paznju na njega...uvijek ce biti neko ko ce se baviti ovakvim glupostima, umjesto da razmislja o pravim problemima koji postoje. Zamisli kakav je njegov svijet kad ga ovo toliko obraduje.
ljubav_aha

#44 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:Kad "obični" ljudi konvertiraju iz jedne vjere u drugu onda se to može objasniti možda nedovoljnim poznavanjem vlastite religije ali kad to uradi vjerski obrazovana osoba e onda je to već zanimljivo.Pogledajte video i recite svoje mišljenje o ovom čovjeku i dali podržavate to što je uradio.
Konvertiranje iz jedne vjere u drugu, nikad i nisam povezivala sa vjerskim obrazovanjem, kako ti rece ... niti sa nedovoljnim poznavanjem vlastite religije.
To sto se, u konkretnom primjeru, radi o bivsem sveceniku, jeste nesvakidasnje, ali nije nesto za pasti u nesvijest.
Naprotiv, covjek koji se da na putovanje :wink:, puno je jace izlozen mogucnosti konvertiranja (ali onog stvarnog!), nego neko drugi ... koliko god to cudno zvucalo.
Preporucujem, u tom smislu, knjigu "Od sumnje do vjerovanja", dr. Moustapha Mahmoud, i moram ... sorry :) ... kao potvrdjeni Spielverderber (ovdje se stvarno izvinjavam, jer ne znam pogodnu rijec na nasem jeziku ... znaci :'onaj koji kvari draz igre' :| ) dakle, moram reci da su i u slucaju ovog covjeka, sve mogucnosti jos uvijek otvorene : da jednoga dana predje na judaizam, da se vrati krscanstvu, da prozivi fazu totalnog ateizma ... svasta nesto.
Kao muslimanki mi nije niti drago niti zao ... u smislu 'evo ga, jos jedan vise, juhuiiii' ... zelim mu srecu u potrazi za samim sobom, gdje god to bilo.
Jedanaka osjecanja imam i prema onima koji iz islama konvertiraju u neku drugu vjeru.

Eto. :)
odlicno sroceno ZlataM,i vlro je neobicno da on nikad u zivotu ranije nije sreo licno muslimana
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#45 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by Truba »

riječ je o ljudima koji očito imaju neki svoj interes
ili nisu imali dovoljno pažnje u svojim sredinama
talić

#46 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by talić »

ovaj svećenik koji je prešao na Islam je došao do "Pameti" a ovaj musliman što je prešao na kršćanstvo je načisto "Skrenuo". :lol:
liliput

#47 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by liliput »

carobnjak_iz_voza wrote:Ja naravno podržavam ali i podržavam način na koji je on to objasnio i na koji nije obezvrijedio svoju prijašnju vjeru niti je pljunuo na svoju prošlost ,već je to lijepo obrazložio kao jedan put srca i traganje za istinom .
Takodjer mi se svidja način na koji je njega privukao islam ..
:thumbup:
idealnaM

#48 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by idealnaM »

talić wrote:ovaj svećenik koji je prešao na Islam je došao do "Pameti" a ovaj musliman što je prešao na kršćanstvo je načisto "Skrenuo". :lol:
Mislim da bi trebao pogledati oba videa.. :roll:
GOLFER

#49 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by GOLFER »

talić wrote:ovaj svećenik koji je prešao na Islam je došao do "Pameti" a ovaj musliman što je prešao na kršćanstvo je načisto "Skrenuo". :lol:
Kao sto su ti i predlozili... Pogledaj oba videa i onda ponovo procitaj sta si napisao, pa opet napisi komentar...
talić

#50 Re: Svećenik prešao na islam (video)

Post by talić »

GOLFER wrote:
Kao sto su ti i predlozili... Pogledaj oba videa i onda ponovo procitaj sta si napisao, pa opet napisi komentar...
ne želim da pogledam ni jedan video jer mi je nebitan razlog zbog kojeg su konvertirali niti me zanima njihovo poimanje vjere. U Njemačkoj svake godine konvertira desetine hiljada ljudi iz katoličanstva u evangelizam jer je tolerantniji. Želio sam samo da naglasim kako ljudi drugačije gledaju na iste ili slične odluke i događaje.
Post Reply