Kvalifikacije za SP 2014

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
cyprus

#26 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Evo da malo pobliže predočim utakmicu koja je donijela najveću pobjedu u dosadašnjim kvalifikacijama :-D . Vijetnam, kao uostalom i niko iz Jugoistočne Azije, ne predstavlja fudbalsku velesilu, već tek ispodprosječnu azijsku reprezentaciju. Ali s obzirom da Makao spada na samo fudbalsko dno svjetskog fudbala, ovaj duel se mogao okarakterisati kao ogled Davida i Golijata. Pobjeda i prolaz Vijetnama niti u jednom trenutku nisu dolazili u pitanje, a za Makao može biti sretan što je postigao gol, preko rezerviste Leong Ka Hanga. U redovima Vijetnama je briljirao Le Cong Vinh, postignuvši 4 gola, a uz 3 gola u prvoj utakmici, on je prvi strijelac ovih kvalifikacija dosad. U sljedećem kolu Vijetnam se susreće sa Katarom, što je ipak mnogo teži zadatak za ovu reprezentaciju.

MAKAO Image - VIJETNAM Image 1:7

Prva utakmica: 0:6
Ukupni rezultat: 1:13

Datum: 03. 07. 2011.
Vrijeme: 19:00 (UTC+8)
Stadion: Estádio Campo Desportivo (Taipa - Makao)
Gledalaca: 500
Sudija: Khadoum Odah Lazeem Al Saedi (IRQ)

MAKAO: Ho MF, Lam KP, G. Cheung, H. Monteiro, Lao PK (39' Kwok ST), Cheang CIP, Che CM (77' Chan MH), Lam KC, Leong CI (50' Leong KH), Ho MHImage, Niki. Selektor: Leung Sui Wing (HKO)

VIJETNAM: Nguyen MD, Doan VC (60' Nguyen NT), Huynh QT, Truong DT, Nguyen TLGImage, Nguyen MC, Pham TL (46' Nguyen ND), Vo DN (74' Nguyen TH), Nguyen VQ, Le CV, Nguyen QH. Selektor: Falko Götz (GER)

0:1 Huynh Quang Thanh (3')
0:2 Nguyen Quang Hai (24')
0:3 Le Cong Vinh (29')
0:4 Le Cong Vinh (43')
1:4 Leong Ka Hang (60')
1:5 Le Cong Vinh (75')
1:6 Le Cong Vinh (82')
1:7 Huynh Quang Thanh (86')

Image
Le Cong Vinh
cyprus

#27 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

AFC - Parovi drugog kruga kvalifikacija

Tajland - Palestina
Tajland je jača ekipa i favorit ovdje. Palestina nije bez šansi, ali one su relativno male.

Liban - Bangladeš
Bangladeš je autsajder u ovom paru. Liban bi trebao proć dalje.

NR Kina - Laos
Laos (nažalost po hz_semira :D ) ovdje nema šta tražiti. Nema nikakve dileme u ovom paru.

Turkmenistan - Indonezija
Ovo je mislim jedan od neizvjesnijih parova u drugom krugu. Blagu prednost dajem Turkmenistanu.

Kuvajt - Filipini
Iako su se Filipinci potrudili da naprave za azijske prilike solidnu ekipu za ove kvalifikacije, mislim da će im biti vrlo teško protiv Kuvajta, koji je ovdje neupitni favorit.

Oman - Mianmar
Burma je totalni autsajder, ovdje neće biti neke neizvjesnosti.

Saudijska Arabija - Hong Kong
Hong Kong nekom defanzivnom igrom možda ima šansu da iznenadi, ali realno Saudijska Arabija ne bi trebala imati većih problema da ovdje obezbjedi prolaz.

Iran - Maldivi
S obzirom na svoju geografsku veličinu, Maldivi su vrlo solidna selekcija, ali preko Irana teško da mogu dalje.

Sirija - Tadžikistan
Tadžikistan nije bez šansi, ali Sirija bi realno trebala proć.

Katar - Vijetnam
Slična stvar kao i za prethodni par. Očekuje se prolaz Katara.

Irak - Jemen
Irak dosta oscilira u formi, ali protiv Jemena su jasni favoriti. Ipak, ne treba otpisivati Jemen.

Singapur - Malezija
Malajski derbi koji bi mogao biti zanimljiv. Prednost dajem Singapuru, prvenstveno jer se Malezija mučila protiv lošeg Tajvana.

Uzbekistan - Kirgistan
Derbi Centralne Azije, u kojem je moguća napeta situacija s obzirom na etničke tenzije između Uzbeka i Kirgiza. Fudbalski gledano, Uzbekistan je mnogo dominantnija država.

Ujedinjeni Arapski Emirati - Indija
Čudno je kako tolika država poput Indije može biti toliko loša u fudbalu. Ovdje je UAE favorit, ali još ne bih potpuno otpisao Indiju, iako gledajući po objektivnoj kvaliteti, prilično zaostaju za Emiratima.

Jordan - Nepal
Jordan prolazi dalje, bez ikakve dileme.
cyprus

#28 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

hz__semir wrote:Koji si ti kralj oca mi :D

Jes' mi godra što ga je Papofouninian zabio za Laos i sto zgazili one glupe Kambodžance. Naprijed Laos :thumbup:
PAPOUVANIN! :D :D :D

A naravno, naprijed bratski i drugarski Laos :D :thumbup:

Image
Tvrtko II Kotromanić

#29 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Svaka cast cyprus za ove informacije

Naprijed Palestina :thumbup:
Gledao sam jedan dokumentarac o reprezentaciji Palestine, poteskocama oko dolaska igraca iz Gaze kojima Izraelci brane putovanja, onda čileanskim Palestincima koji samo spanski pricaju, ma haos uglavnom :-)
Reprezentacija sa najvise poteskoca (koje se ne tice toliko fudbal) definitivno
Obuca9

#30 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Obuca9 »

Admir_1984 wrote:Može li mi ovde neko objasniti odakle Norveska u prvoj jakosnoj grupi :roll: Koliko mene sjecanje sluzi ti nisu igrali ni na sp 2010, ni na ep 2008, ni na sp 2006, a neshto se ne sjecam ni da su igrali baraze :roll:
Šta ti imako objašnjavati, odeš na fifa.com, tamo imas objasnjeno kako se pravi rang lista, sve će ti se samo kazati.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#31 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Admir_1984 »

hz__semir wrote:
Admir_1984 wrote:Može li mi ovde neko objasniti odakle Norveska u prvoj jakosnoj grupi :roll: Koliko mene sjecanje sluzi ti nisu igrali ni na sp 2010, ni na ep 2008, ni na sp 2006, a neshto se ne sjecam ni da su igrali baraze :roll:
Šta ti imako objašnjavati, odeš na fifa.com, tamo imas objasnjeno kako se pravi rang lista, sve će ti se samo kazati.
pa da mi nije peglancija otisao bi davno, ovako se nadam da ce mi neko u 2-3 recenice odgovoriti :roll:
cyprus

#32 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Admir_1984 wrote:
hz__semir wrote:
pa da mi nije peglancija otisao bi davno, ovako se nadam da ce mi neko u 2-3 recenice odgovoriti :roll:
Evo ukratko. I mene je ovo iznenadilo, ali trenutna 11. pozicija Norveške na FIFA-inoj rang listi (koja ih je i svrstala u nosioce) je posljedica njihovih solidnih igara u zadnje vrijeme, konkretno fantastične serije između septembra 2009. i septembra 2010. godine kada su naredali 9 pobjeda u 10 utakmica i to protiv: Makedonije, Južne Afrike, Švicarske, Slovačke, Crne Gore, Francuske, Islanda, Portugala i Kipra...

Eto u tome je tajna :)
ČikaJosip

#33 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by ČikaJosip »

Fifa nije mogla uzeti gore kriterije za određivanje jakosnih skupina. Realno, trebao bi se uzeti malo duži period, recimo nekoliko zadnjih kvalifikacija + velika natjecanja.

Ili možda pak ne, zavisi kako gledao. Siguran sam da je Norvežanima ovakav sustav rangiranja sasvim ok.
smoki_choko

#34 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by smoki_choko »

ma nisi porani kipranine, sad cu ja da otvorim temu SP 2018 sto je sigurno sigurno je :D
Corola

#35 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Corola »

Samo se vi zayebavajte.Budem vam Qutar ''otojio'' :D
jeza u ledja

#36 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by jeza u ledja »

ČikaJosip wrote:Fifa nije mogla uzeti gore kriterije za određivanje jakosnih skupina. Realno, trebao bi se uzeti malo duži period, recimo nekoliko zadnjih kvalifikacija + velika natjecanja.

Ili možda pak ne, zavisi kako gledao. Siguran sam da je Norvežanima ovakav sustav rangiranja sasvim ok.
Ako se ne varam, FIFA ranking se racuna na osnovu rezultata u zadnjih 5 godina, s tim sto ja mislim sto su noviji rezultati to uticu vise na skor.....valjda. :D
Obuca9

#37 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Obuca9 »

ČikaJosip wrote:Fifa nije mogla uzeti gore kriterije za određivanje jakosnih skupina. Realno, trebao bi se uzeti malo duži period, recimo nekoliko zadnjih kvalifikacija + velika natjecanja.

Pa za rangiranje se gledaju rezultati u posljednjih 5 godina. S tim što se bodovi u zadnjih godinu dana upotpunosti uvrštavaju u ukupne bodove, iz slijedećih 12 mjeseci se uvrstio 80% od osvojenih bodova u tom periodu, pa iz slijedećih 12 60%, pa 40% i na kraju iz onih zadnjih 12 mjeseci koji se boduju uvrsti se 20% bodova.

To je otprilike i glavni razlog zašto su Crnogorci i Norvežani tako brzo napredovali.

Također, bodovi se dobijaju za svaku odigranu utakmicu, ali ne po onom principu pobjeda toliko i toliko, remi toliko i toliko, nego se svaki rezultat boduje na osnovu toga koji je tip utakmice (kvalifikacije, SP, kontinentalno takmičenje, prijateljska), ali i na osnovu ranga protivnika, tako da nije isto otkinuti bod Englezima i Albancima.
El_comadante

#38 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by El_comadante »

ma vala su to iskomplikovali osim njih niko drugi nemože znati šta i kako i nemožeš predvidjeti gdje češ biti slijedeći put u kvalifikacijama. a ispade nevlja biti domačin jer padaš u poredku jer neigraš kvalifikacije a to donosi bodove više nego prijateljske.
ratata

#39 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by ratata »

cyprus wrote:
Makao - Vijetnam 1:7 (0:6)
Leong KH 60' / Huynh 3', Nguyen QH 24', Le CV 29', Le CV 43', Le CV 75', Le CV 82', Huynh 86'
Le CV Le Cong Vinh
Image
moze li se sta izganjat da ovaj dobije nase drzavljanstvo :D
just principe

#40 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by just principe »

p206 wrote:ma ništa ni ovo, ja čekam EURO 2016. 24 ekipe idu (pola Evrope) :D

bojim se i ja, da ce nam to biti prvo veliko takmicenje :roll:
smoki_choko

#41 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by smoki_choko »

just principe wrote:

ja jedva cekam euro 2032. godine ucestvuje 48 reprezentacija. ako se tad ne kvalifikujemo onda necemo nikad. i plus jos cemo da se kandidujemo za domacina :D
žuti

#42 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by žuti »

smoki_choko wrote:
just principe wrote:

ja jedva cekam euro 2032. godine ucestvuje 48 reprezentacija. ako se tad ne kvalifikujemo onda necemo nikad. i plus jos cemo da se kandidujemo za domacina :D
:lol:

pa i to je pitanje, jer ce do tada ojacati reprezentacije malte, luxemburga, san marina i velsa.
cyprus

#43 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Ja mislim da FIFA-in način računanja bodova nije loš, samo mislim da je greška održati izvlačenje ovako rano i to usred ljeta. Norveška će recimo uskoro prilično pasti, i mislim da najesen neće biti u prvih 20...
KPNCTNJAH

#44 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by KPNCTNJAH »

Velike su sanse da bi i mi ispali iz trece jakosne skupine, tako da je bolje ovo sto prije izvuci :D
El_comadante

#45 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by El_comadante »

osim Europe svugdje su kvalifikacije zamršene te pretkvalifikacije de jedna pa druga grupa pa što više neskontaju jednostavniji način nego svaki put nešto komlipkuju. i južna Amerika je jednostavno ostalo...
Lakat Jebić

#46 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Lakat Jebić »

El_comadante wrote:osim Europe svugdje su kvalifikacije zamršene te pretkvalifikacije de jedna pa druga grupa pa što više neskontaju jednostavniji način nego svaki put nešto komlipkuju. i južna Amerika je jednostavno ostalo...
pa jest kad imas 10 reprezentacija...
Obuca9

#47 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Obuca9 »

E kad se sjetim "FIFA 1998 RTWC", moja prva igrica 8-)

Sve sam ove sisteme za svaki kontinent znao napamet, čak sam i sa svakog kontineta birao po dvije-tri različite reprezentacije, pa se lagano kroz kvalifikacije probijao do onog momenta kad digneš onaj zlatni pehar u zrak :D
cyprus

#48 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

El_comadante wrote:osim Europe svugdje su kvalifikacije zamršene te pretkvalifikacije de jedna pa druga grupa pa što više neskontaju jednostavniji način nego svaki put nešto komlipkuju. i južna Amerika je jednostavno ostalo...
Pa ne postoji jednostavan sistem po kojem se između 30 i 50 reprezentacija bori za svega 3 ili 4 mjesta. Tu je više krugova neminovnost.

Ali se slažem da su recimo u CONCACAF-u to mogli prilično pojednostavit, ali jok, oni se tradicionalno drže komplikovanog rasporeda (valjda im je cilj da im reprezentacije igraju što više utakmica, šta li). Mislim da su i u Aziji mogli nešto jednostavnije skontat. Za Afriku mi se sviđa kako su skontali ove kvalifikacije - u posljednjem kolu će se odigrati 5 parova, iz kojih će 5 pobjednika otić na SP...
cyprus

#49 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

CONCACAF - Prvi krug kvalifikacija

Nakon što se pretkvalifikacioni krug u zoni CONCACAF-a rastegao na preko mjesec dana, jučer je utakmicom Beliz - Monserat isti konačno završen. U njemu su sudjelovale najslabije reprezentacije ove zone, od kojih je 5 pobjednika ostvarilo prolazak u naredni krug i bar još 6 novih utakmica.
Najveća drama se desila u duelu između Sent Lucije i Arube, gdje su ovi prvi uspjeli se rezultatom u revanšu poravnati sa protivnicima, iako su u prvoj utakmici izgubili relativno iznenađujuće sa 4:2. Revanš je otišao čak do penala, a nakon što je Cruden promašio u zadnjoj seriji, Sent Lucija je prošla dalje. Inače, zanimljivo da su po 4:2 završila i obje regularne utakmice u Aziji između Laosa i Kambodže. Duel između Beliza i Monserata je također obilježen dramom, samo potpuno drugačije vrste. Naime, FIFA je bila privremeno suspendovala fudbalski savez Beliza zbog mješanja politike, pa je bilo upitno da li će se revanš uopšte i odigrati. Srećom po ovu malu državu na srednjoameričkoj prevlaci, suspenzija je na vrijeme ukinuta, a njena reprezentacija nije imala problema protiv autsajdera Monserata. U ovih pet duela najubjedljiviji su bili Bahami protiv komšija sa Turka i Kaikosa, a problema nije imala ni Dominikanska Republika sa Angviljom. Najslabiji duel je bio onaj između Američkih i Britanskih Djevičanskih Ostrva, gdje su ovi prva bila uspješniji, ostvarivši i najveću pobjedu u svojoj historiji sa ''čak'' 2:0. Među strijelcima se najviše istakao Bahamac Lesly St. Fleur koji je sa 5 golova potopio Turks i Kaikos.

Beliz - Monserat 3:1 (5:2)
Jimenez 24', McCaulay 59', Mendez 61' / Hodgson 58'

Bahami - Ostrva Turks i Kaikos 6:0 (4:0)
Gibson ag4', St. Fleur 17', St. Fleur 64', S. Fleur 73', St. Fleur 84', St. Fleur 90'

Britanska Djevičanska Ostrva - Američka Djevičanska Ostrva 1:2 (0:2)
Peters 38' / Thomas 2', Klopp 90'

Dominikanska Republika - Angvilja 4:0 (2:0)
Navarro 18', Sanchez 25', Navarro 42', Fana 54'

Sent Lucija - Aruba 4:2 (2:4) p5:4
J. Joseph 14', J. Joseph 29', J. Joseph 71', Frederick 74' / Gomez 37', Barradas 76'
cyprus

#50 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Iz ovog dijela CONCACAF-ovih kvalifikacija izdvajam svakako najzanimljiviju utakmicu, a to je ova između Sent Lucije i Arube. Sent Lucija je bila favorit u ovom duelu, ali je poraz od 4:2 u Oranjestadu doveo njihov prolaz u pitanje, pa su se morali stizati dva gola razlike na domaćem terenu.
Utakmica je bila prilično napeta, iako su domaćini imali prednost tokom gotovo čitavog susreta. Svoj dan je imao domaći napadač Jamil Joseph koji je već u prvih pola sata dvaput zatresao mrežu gostiju i tako postavio rezultat koji je odgovarao njegovom timu. Ipak pred kraj poluvremena Gomez smanjuje na 2:1 i ponovo vraća ukupnu prednost na stranu Arube. Početkom drugog poluvremena se Aruba dobro branila, ali ipak u 71. minuti Joseph postiže svoj treći gol, a kada je Frederick dao četvrti gol za domaćine, činilo se da su gosti u knock downu. Ipak, vrlo brzo Barridas izjednačuje ukupni skor, što je prilično iznenadilo Sent Luciju, pa je utakmica otišla na produžetke, a nakon toga i na penale. Tu je za Arubu tragičar bio Jelano Cruden koji je jedini promašio i takosvoj tim izbacio iz kvalifikacija nakon tek dvije odigrane utakmice.
Sent Lucija se tako očekivano, ali dosta teško plasirala u drugi krug kvalifikacija CONCACAF-a. Tamo će biti svrstana u najslabiji šešir pri izvlačenju 6 grupa iz kojih samo pobjednici idu dalje. To svakako znači da je ova reprezentacija tu autsajder, ali uz povoljan raspored se može očekivati da osvoji nekoliko bodova, što ne bi bio loš rezultat za ovu malu ostrvsku zemlju. Najpovoljniji žrijeb za njih bi bio da upadnu u grupu sa Grenadom, Sent Kitsom i Kajmanskim Ostrvima.

SENT LUCIJA Image - ARUBA Image 4:2

Prva utakmica: 2:4
Ukupni rezultat: 6:6

Datum: 12. 07. 2011.
Vrijeme: 15:30 (UTC-4)
Stadion: Mindoo Philip Park (Castries - Sent Lucija)
Gledalaca: 500
Sudija: Stanley Lancaster (GUY)

SENT LUCIJA: I. Cassius, P. Williams, F. Joseph, K. Frederick, V. Abbott, N. JustinImage, Z. Pierre, E. George (66' E. Charles), G. George (56' K. Edward), H. Hunte, J. JosephImage (84' S. Paul). Selektor: Alain Providence

ARUBA: E. AbdulImage, J. ValdezImage, F. CroesImage, T. Ruiz (66' A. Kock), F. Gomez, R. Aparicio, E. Santos de GouveiaImage (60' J. Cruden), R. Baten, J. BergenImage, R. Barradas, C. Quandt (37' S. Schwengle). Selektor: Elvis Albertus

1:0 Jamil Joseph (14')
2:0 Jamil Joseph (29')
2:1 Frederick Gomez (37')
3:1 Jamil Joseph (71')
4:1 Kurt Frederick (74')
4:2 Rensy Barradas (76')

Penali:
Pierre - Bergen 1:1
Justin - Baten 2:2
Frederick - Barradas 3:3
Edward - Gomez 4:4
Williams - Cruden 5:4