Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mr.bean_visoko

#26 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by mr.bean_visoko »

Tema je apsolutno ispravno postavljena, radim več godina i godina u firmama tipa "zastupstvo i distribucija" odprilike moj utisak je da Hrvati drže u BiH neki 60% zastupstva, Srbi neki 30 % ostalo otpada na Bošnje, to je segment veleprodaje tj uvoza, a u segmentu maloprodaje , nešto je povoljnija situacija tako da Hrvatske firme drže 45% maloprodaja , slovenačke neki 20% , srbijanske neki 20 % i neki 15% ( kojih je uzgred u kurc...) drže Bošnjani veliki - naočiti. Ovdje sam se bazirao isključivo na tržne centre male trgovine nepikam.

Kad se sabere i oduzme veliki Bošnjani su postali eldorado za uvoz i distribuciju.

U zap.hercegovini imate 450 firmi, od tih 450 firmi njih 399 je uvoz,distribucija i zastupstvo od najslabiji do najjačih brandova.

Bošnjo i dalje hoda po "Lijepoj Bosni koja je čilimom zastrta" a i taj čilim je uvoz hrvatske firme iz Š.Brijega.

POTOPLJENI SMO, IZ OVOG IZLAZA NEMA N IKAD ZA NIKAD , BIZNISMENA NEMAMO, IMAMO PREVRTLJIVCE, POLITIKANTE I PREVARANTE .
Penicilin

#27 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Penicilin »

Teleoptic, Lora, Mega Mix, Amko, DP, Bingo, Duhanpromet, MIMS, Robot, Džananović... nisam neki poznavalac ove oblasti ali ne bi rekao baš da u trgovini nema bošnjačkog kapitala. Tačno je da Hrvati drže nesrazmjerno veliki dio kolača ali imajući u vidu koliki je uvoz iz Hrvatske logično je da će promet ići prko Hrvata u BiH. Sva predstavništva uzeta su u Hrvatskoj još tokom rata i uglavnom im je odmah data i distribucija za BiH. Tokom rata bošnjačka ušteđevina i zlato završili su kod Hrvata u Hercegovini i srednjoj Bosni preko kojih je sve ulazilo tokom rata tako da su ratni profiteri nakon rata postali uvoznici i distributeri. Imali su početni kapital i veze u Hrvatskoj preko koje je sve išlo. Međutim vremenom se ovo sve smanjuje i ne bi baš rekao da oni još uvijeke sve drže. Smanjilo se to dobro. Ja se sjećam kada sam iz Sarajeva išao u Kiseljak da kupujem namještaj. Cijela srednja Bosna išla je u Vitez u kupovinu. Ta vremena su prošla, mada su se mnogi u međuvremenu namlatili strašnih para. Uopšte ne vjerujem u nekakvu priču o hrvatskoj poslovnosti. Svi smo mi slična govna samo zavisi kome se kakva prilika otvori. Hrvati su dobro ekonomski iskoristili svoju poziciju tako da se sada mogu fino posvetiti priči o političkoj ogroženosti.
bach

#28 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Penicilin wrote:Teleoptic, Lora, Mega Mix, Amko, DP, Bingo, Duhanpromet, MIMS, Robot, Džananović... nisam neki poznavalac ove oblasti ali ne bi rekao baš da u trgovini nema bošnjačkog kapitala. Tačno je da Hrvati drže nesrazmjerno veliki dio kolača ali imajući u vidu koliki je uvoz iz Hrvatske logično je da će promet ići prko Hrvata u BiH. Sva predstavništva uzeta su u Hrvatskoj još tokom rata i uglavnom im je odmah data i distribucija za BiH. Tokom rata bošnjačka ušteđevina i zlato završili su kod Hrvata u Hercegovini i srednjoj Bosni preko kojih je sve ulazilo tokom rata tako da su ratni profiteri nakon rata postali uvoznici i distributeri. Imali su početni kapital i veze u Hrvatskoj preko koje je sve išlo. Međutim vremenom se ovo sve smanjuje i ne bi baš rekao da oni još uvijeke sve drže. Smanjilo se to dobro. Ja se sjećam kada sam iz Sarajeva išao u Kiseljak da kupujem namještaj. Cijela srednja Bosna išla je u Vitez u kupovinu. Ta vremena su prošla, mada su se mnogi u međuvremenu namlatili strašnih para. Uopšte ne vjerujem u nekakvu priču o hrvatskoj poslovnosti. Svi smo mi slična govna samo zavisi kome se kakva prilika otvori. Hrvati su dobro ekonomski iskoristili svoju poziciju tako da se sada mogu fino posvetiti priči o političkoj ogroženosti.
Teloptic - vlasnik tokom rata osuđivan zbog saradnje sa neprijateljem - čitaj švercao

Lora je propala, banke vlasniku uzele dušu

DP - police se lome od srbijanaskog toaletnog papira i srbijanskog keksa

Amko - u prodavnici na al ' pašinom svojim očima sam vidio radnica koja radi sa jednom rukom u gipsu!!! Nigdje nisam vidio tako tužne, uplašene i jadne radnike kao u Amko Komercu. kao da rade u zatvorskoj kantini :run: :run:

Mims - Merkur - slučaj za razmišljanje kolegija doktora ekonomskih nauka: Kako je moguće da Selimovićev vlastiti proizvod, recimo sok ACE, bude jeftiniji za 5 feninga kod naljućeg konkurenta kao što je DP

Robot: koliko znam ta je firma osnovana u Splitu i ima neke veze sa Selverom trgovinama. Robot: sinonim za košu robu sumjivog kvaliteta i porijekla. U zadnje vrijeme prodaju kineska sredstva za higijenu, kao što su šamponi za kosu koje ja na svoju glavu ne bih stavio ni za 1000 eura ...

Dzanko - Bananko izgradio jedan tržni centar koji nikada neće postati rentabilan...Piši propalo...

Ejupa Ganića ne morate voljeti, ali morate cijeniti, naročito kada čovjek kaže ovo

"Uspješan biznis u BiH znači kupovati veš mašine u njemačkoj po 300 maraka i u bosni ih prodavati za 400."
delina

#29 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by delina »

ne bih se baš složila sa početnim postom, odnosno sa generaliziranjem kvalitete biznisa i biznismena po nacionalnoj pripadnosti, pa onda slijede teze i zaključci tipa: bošnje nisu za biznis, sve nam drže hrvati, bla bla
Imaš dobre i uspješne ljude u poslu, i loše i neuspješne. Luda vremena su dovela da loši ljudi malo više sudjeluju nego što treba, ali očistiti će se to. Vidjela sam vrlo poslovnih bošnjaka i vrlo neposlovnih hrvata, i naravno obratno. Slučajno i ja dugo radim sa vitežanima, tamo ima dosta jakih firmi, ali jedan pero gudelj koji je 2/3 privrede viteza je pojava sam po sebi, endem koji je iznikao nezavisno od svoje nacije, samo je možda povukao ljude iz svog grada kroz svoje projekte. Puno firmi je propalo u Vitezu u zadnjih 10 godina, nesposobni uglavnom uvijek potonu.
Kapital nema naciju ni religiju, isto je svakome ko radi za kapitalistu, kad slušam hrvate iz hrvatske kukaju da ništa nije njihovo, da im je sve rasprodato, a kad slušam slovence oni kažu da su bili budale što nisu prodavali, pa su sad nekonkurentni. Uvijek se sve svodi na znanje, i država koja u to ulaže će uvijek napredovati
Penicilin

#30 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Penicilin »

bach wrote:
Teloptic - vlasnik tokom rata osuđivan zbog saradnje sa neprijateljem - čitaj švercao
Lora je propala, banke vlasniku uzele dušu
DP - police se lome od srbijanaskog toaletnog papira i srbijanskog keksa
Amko - u prodavnici na al ' pašinom svojim očima sam vidio radnica koja radi sa jednom rukom u gipsu!!! Nigdje nisam vidio tako tužne, uplašene i jadne radnike kao u Amko Komercu. kao da rade u zatvorskoj kantini :run: :run:
Mims - Merkur - slučaj za razmišljanje kolegija doktora ekonomskih nauka: Kako je moguće da Selimovićev vlastiti proizvod, recimo sok ACE, bude jeftiniji za 5 feninga kod naljućeg konkurenta kao što je DP
Robot: koliko znam ta je firma osnovana u Splitu i ima neke veze sa Selverom trgovinama. Robot: sinonim za košu robu sumjivog kvaliteta i porijekla. U zadnje vrijeme prodaju kineska sredstva za higijenu, kao što su šamponi za kosu koje ja na svoju glavu ne bih stavio ni za 1000 eura ...
Dzanko - Bananko izgradio jedan tržni centar koji nikada neće postati rentabilan...Piši propalo...
Ejupa Ganića ne morate voljeti, ali morate cijeniti, naročito kada čovjek kaže ovo
"Uspješan biznis u BiH znači kupovati veš mašine u njemačkoj po 300 maraka i u bosni ih prodavati za 400."
Stvarno si smješan, Jel to hoćeš da kažeš da su Todorić i Mišković nekakvi sofisticirani biznis džentlmeni stručnjaci svijetskog glasa? Hahahahha. Pa to su klasični ratni profiteri, kriminalci i kokošari koji se takvima ko ti danas prodaju za neakve uspješne biznismene kakvi zaostale bošnje nikad ne mogu biti. Stanići, Lijanovići to su ti primjeri uspješnih poduzetnika koji su vlastitim znojem i poštenjem stekli sve što imaju. Hahahah. Stvarno si legenda Sebastijane. U Hrvatskoj a po isto uzoru i u HZHB provedene su u ratu fiktivne privatizacije po kojima kupac uopšte nije morao uplaćivati kapital već ga je naknadno mogao unostiti kroz kredite i ne znam ni ja šta. Na taj način je privatizovana Hrvatska u korist tih famoznih Tudžmanovih 10 porodica. Hrvatska je sve do unazad par godina bila leglo državnog kriminala i korupcije i sad neko priča o njihovoj poslovnosti i poštenju. Dajte molim vas. Ako ćemo pravo nema većih seljačina od Slovenaca a u hrvatsku profesionalnost, gostoljubivost i uslužnost se svake godine možemo uvjeriti na moru. To kako je ko obučen i kako priča ne znači apsolutno ništa. I Slovenci i Hrvati su se u BiH pokazali kao najveći lopovi i varalice, kroz privatizacije malverzacije porkupljivanje i šta sve ne.
A sve ovo što si gore napisao su najobičnije gluposti. Ne znam šta pokušavaš dokazati ali niti poznaješ činjenice niti si u bilo kojoj mjeri objektivan tako da nemam šta komentarisati.
delightful

#31 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by delightful »

penicilin, molim malo vise obzirnosti u obracanju drugim forumasima. hvala.
StupskaBitanga

#32 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by StupskaBitanga »

Samo pogledajte "naše" biznismene tipa Selimović ili S.Oruč-robot-
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by KatarinaKosaca »

StupskaBitanga wrote:Samo pogledajte "naše" biznismene tipa Selimović ili S.Oruč-robot-
:) :thumbup:

bach wrote:Mims - Merkur - slučaj za razmišljanje kolegija doktora ekonomskih nauka: Kako je moguće da Selimovićev vlastiti proizvod, recimo sok ACE, bude jeftiniji za 5 feninga kod naljućeg konkurenta kao što je DP
Ovo je ekonomski sasvim moguće. Ne treba ti dr ekonomije. Svaki komercijalista zna. Dakle, DP jeste konkurencija, ali je i distributivni kanal. Ti vać na svom proizvodu zarađuješ mimo prodajne marže. Zanima te proširiti kanale distribucije (tvoje prodajno mjesto je uvijek tvoje i neće ti ga nitko oteti), i onda plasiraš svoj proizvod sa rabatom da se nađe na što više polica, da dobije koefcijent obrta i da tako kreiraš tražnju i više zaradiš.
KatarinaKosaca

#34 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by KatarinaKosaca »

DinoZe wrote:Cijena: satima se pregovara o svemu o svakoj marki i na kraju opet uplata kasni i dolazi pitanje moze li kompenzacija.
Kompenzacija je dio našeg života. Primjer da postoji hroničan nedostatak likvidnosti.
DinoZe wrote:Oslovljavlanje ; Ja se predstavljam sa svojim prezimenom i tako isto oslovljavam svoje poslovne kontakte ( Gosp. ...), dok oni me odmah pocnu imenom zvati, sto je za mene apsoutno znak nepostovanja i neozbiljnosti. .
Sa voim se ne slažem, mislim da se usko držiš njemačkog sistema. Znam da Njemci ni direktoru ne kažu "direktore" nego "gospdine...prezime". Opet u Španiji poslovni partneri se oslovljavaju imenom i na "ti". Stvar kulture, ne mislim da utiče na poslovne rezultate.
BiH-x

#35 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by BiH-x »

mr.bean_visoko wrote: moj utisak je da Hrvati drže u BiH neki 60% zastupstva, Srbi neki 30 % ostalo otpada na Bošnje .
Pa ako je to tvoj utisak onda mora da je tako :lol:

Ja nisam uopste stekao dojam da su BH Srbi uspjesniji u biznisu od Bosnjaka. A da Hrvati i Slovenci jesu je vec odavno poznato.
KatarinaKosaca

#36 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by KatarinaKosaca »

DinoZe wrote:Ja mislim da kod nas to bas utice na biznis. Jer me odmah pocinju smatrati nekim prijateljom i pocnu me ispitivati o privatnim stavrima. Sto apsolutno ne treba da bude tema razgovora jer smo dosli pare da napravimo a ne da pricamo o zeni i djeci.
Nekad u poslu i dobar odnos znači puno. Da možeš na primjer dobavljača nazvati u po noći i naručiti mu nešto jer treba da isporučiš, da se ne ljuti i da ti to učini. navela sam ti i primjer jedna europske zemlje. Našem mentalitetu nikako ne priliči oslovaljavanje prezimenima. Ima i da se sjedne u kafanu i popije i pojede i napije i napravi posao.
DinoZe wrote:A upravo iz tog nekog povrsnog jaranstva npr. kod imena dolazi do neke slobode u odnosima i pitanje o kompenzaciji.
Nebi se bas slozio da je to dokaz hronicnog nedostatka likvidnosti, to je samo ljenost i nedisciplina. Jer kako ce neko bit nelikvidan ako vozi auto od 80 000KM , ima svaki mjesec novi mobitel i dvije ljubavnice.
Da, ovo jeste, nego mislila sam na nedostatak likvidnosti na makronivou. Ovo za naše tajkune jeste 10000% tačno. to je opet kriv fiskalni aparat države.
KatarinaKosaca

#37 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by KatarinaKosaca »

DinoZe wrote:A vidi sada ovo ja odem u Vitez sto je 20Km od Zenice i tamo sam gosp .... kao sto su i oni za mene, a u Zenici i u Sa sto je gore jer bi to trebao biti kao nas poslovni centar sam Dino.
Znaci kako moze mentalitet biti u toliko mjeri razlicit ako smo svi iz centralne Bosne tako reci u razmaku od 80km.
I u Vitezu sjedneš i ručaš , često se oslovljavate i imenom. Nikako njemački sistem, iako jeste taj poslovni centar možda i najbolji primjer kako se posluje. Od uređenosti uredskih prostora, poštovanja valute plaćanja itd...
DinoZe wrote:A sto se tice kompenzacije, evo jedan primjer prodam case jednom motelu, vijednost casa 900KM. Poslije 3 mjeseca pitaju me moze li kompenzacija, pa ljudi radi se o samo 900KM. Znaci u svakom segmentu nema veze makroekonomski ili tajkuni ker kompenzacija postala navika. Svi kompenziraju sa psolovnim partenrima a savi se gotive na rostiljima, morima itd. I to ljenost i moto" kako cemo, lako cemo" nam suporava citav sistem i nemozemo naprijed kao drustvo.
da, oko ovoga smo se složili, ne moraš davati više primjera :D
KatarinaKosaca

#38 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by KatarinaKosaca »

DinoZe wrote:I u Vitezu sjedneš i ručaš , često se oslovljavate i imenom. Nikako njemački sistem, iako jeste taj poslovni centar možda i najbolji primjer kako se posluje. Od uređenosti uredskih prostora, poštovanja valute plaćanja itd...

To samo ponekada, uglavnom nude samo sok i kolac :D
Zavisno od cifre u igri, valjda :D
mg

#39 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by mg »

Mrzim generalizaciju, ali recimo uvodni post stoji po mom iskustvu iz dva primjera. Prvi je kad sam prije 4 godine prema nekoj tabeli dobio posao u firmi koja je u top 10 poslodavaca u BiH. sretan ja...al ne lezi vraze, izvana gladac, iznutra jadac. Svakodnevna tortura, ljudi dolaze i odlaze kao na traci. Mobbing sasvim normalna stvar. Katastrofa.

Nakon toga sam poceo da radim komercijalu, i tu sam uocio sablon koji po mom misljenju puno govori. Posto sam bio zaduzen za Kanton Sarajevo i zap. Hercegovinu za mozda 40 kljucnih kupaca primjetio sam da ljudi iz Hercegovine na ponudu 5% veceg rabata za avansno placanje gotovo uvijek pristaju, jer 5% njima puno znaci.

U Sa, nisam dozivio da mi je neko avansno platio, u 90% slucajeva je kasnjenje, zivkanje i razvlacenje. vozni park u Sa je u vecini slucajeva bolji nego u Hercegovini, gazde deblje i komotnije...a komunikacija je na nekom nivou pecinskih ljudi, mukanja, tapsanja, mahanja rukama...

ma neam zivaca...
BiH-x

#40 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by BiH-x »

mg wrote:Mrzim generalizaciju, ali recimo uvodni post stoji po mom iskustvu iz dva primjera. Prvi je kad sam prije 4 godine prema nekoj tabeli dobio posao u firmi koja je u top 10 poslodavaca u BiH. sretan ja...al ne lezi vraze, izvana gladac, iznutra jadac. Svakodnevna tortura, ljudi dolaze i odlaze kao na traci. Mobbing sasvim normalna stvar. Katastrofa.

Nakon toga sam poceo da radim komercijalu, i tu sam uocio sablon koji po mom misljenju puno govori. Posto sam bio zaduzen za Kanton Sarajevo i zap. Hercegovinu za mozda 40 kljucnih kupaca primjetio sam da ljudi iz Hercegovine na ponudu 5% veceg rabata za avansno placanje gotovo uvijek pristaju, jer 5% njima puno znaci.

U Sa, nisam dozivio da mi je neko avansno platio, u 90% slucajeva je kasnjenje, zivkanje i razvlacenje. vozni park u Sa je u vecini slucajeva bolji nego u Hercegovini, gazde deblje i komotnije...a komunikacija je na nekom nivou pecinskih ljudi, mukanja, tapsanja, mahanja rukama...

ma neam zivaca...
Nisu svi Bosnjaci Sarajlije. Tuzlaci, Hercegovci i Krajisnici (Bosnjaci naravno) su svi sposobniji i radniji od ovih iz Sarajeva.
drndalo

#41 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by drndalo »

Nisu vala od mene, al' 'ajde...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#42 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Toto »

Da se primjetiti da se kroz postove uglavnom govori o trgovackom esnafu. Da li je ista slika u industriji, usluznom sektoru?
Penicilin

#43 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Penicilin »

Toto wrote:Da se primjetiti da se kroz postove uglavnom govori o trgovackom esnafu. Da li je ista slika u industriji, usluznom sektoru?
Evo ti pogledaj malo ovo: http://www.komorabih.ba/images/dokument ... _03_11.pdf
http://www.komorabih.ba/images/dokument ... e_3_11.pdf
Last edited by Penicilin on 05/07/2011 20:07, edited 1 time in total.
jefferson

#44 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

Mislim da ce se to prevladati za koju deceniju. Na zalost, nasi ljudi (ne mislim na bosnjake, ja nasima smatram samo Bosance i Hercegovce) jos uvijek zive u samoupravljackom sistemu i odnosima koji su vladali medju drzavnim firmama.
To ce se polako prevazici, ali problem je generalno sto smo imali nakaradni ekonomski sistem prijerata, i sto nam na fakultetima i u vlasti i dalje vedre i oblace ljudi koji su izasli iz tog sistema, ali samo promjenili dresove. Ti ljudi ne znaju u biti sta je demokratija, kapitalizam i sl.
BH problem nije sto su police pune HR ili SRB proizvoda. Izolacionizam i velike carine su nemoguce, a kroz istoriju su se pokazale nepkrakticnim i kontraproduktivnim. Problem je sto mi ne iskoristavamo svoje komaprative prednosti. Kompanije u BiH koje su prije rata super radile su ogoljene, a to je posljedica korupcije i kriminala a ne nesposobnosti. Zrak, Hidrogradnja, itd, itd. Svi direktori su tu dosli zahvaljujuci stranackoj pripadnosti a ne znanju i prijasnjim rezultatima, sto je direktna veza sa proslim sistemom, iako je u ex-Yu bilo vise kapitalisticke misli u drzavnim preduzecima nego danas od kad nam ovi svjetlo upalise.
Prije se niko ne bi postidio niti jednog direktora neke firme u BiH da ode na Wall Street ili u WTO, a danas? Pogledajte samo profil direktora drzavnih firmi i nacina na koji se nose?
Sto se tice privatnih firmi, to je kapitalizam, ili ti se svijda ili ne. Ne moze neko nekome reci cime ce se baviti. Ako taj neko ima racunicu, onda je to ok. Problem je opet u drzavi sto ne provodi zakone i ne stiti radnikel, iako drzava ima toliko nameta prema vlasnicima da je dobro sto ista funkcionise.
Kada otvorite firmu u BiH umjesto bilo kakvog podsticaja prvo sto dobijete je kazna jer ste nepravilno postavili vatrogasni aparat. Pa onda inspekcija za ovo, pa za ono, pa onda neko prijavi da se bavite kriminalom, sto zbog zavisti sto zbog toga jer ste mu konkurencija.
Moj buraz ima firmu u BiH koja zaposljava 55 ljudi, i dignut cu mu spomenik sta se prezivljava, kako s drzavom a i sa radnicima.
Puno toga jos moramo nauciti da bi bilo normalno kapitalisticko drustvo. Ljudi bi kod nas njemacki standard, americku fleksibilnost ekonomije, a samoupravljacki odnos prema poslu, kompaniji i radnicima. E pa to ne moze!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#45 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Toto »

Penicilin wrote:
Toto wrote:Da se primjetiti da se kroz postove uglavnom govori o trgovackom esnafu. Da li je ista slika u industriji, usluznom sektoru?
Evo ti pogledaj malo ovo: http://www.komorabih.ba/images/dokument ... _03_11.pdf
http://www.komorabih.ba/images/dokument ... e_3_11.pdf
ovo ej statistika, a tema je o krezuboj poslovnoj eliti u Bosanaca i Hercegovaca
HM 2011

#46 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by HM 2011 »

Inferiornost u smislu monopola za distribuciju roba i ekskluziviteta u distributerskim ugovorima, a sve to povezano sa stanjem izolacije tokom rata i nepostojuanjem dobre komunikacije sa ostatkom svijeta (čitaj Luka na moru, željeznički saobraćaj, autoceste),

U silnu nebrigu lokalnih organa i državnih organa,

Te uz pritisak nepostojanja nacionalnog identiteta čak i u smislu "Ako kupujem domaće jačam domaći Budget - jačam svoju državu - državu u kojoj živim" - tj. uz nepostojanje osnova za gradnju prikrivenog merkatinlističkog viđenja ekonomskih odnosa u svijetu, ali i "ne želim biti korumpiran - dosta mi je plata".....

DA - INFERIORNI SMO !

Bosna i Hercegovina je INFERIORNA U ODNOSU NA Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju što se čak vidi i u prefiksu :

State of Bosnia and Herzegovina - država ali i bukvalan prijevod STANJE - Bosna i Hercegovina,

Svi drugi mogu da biraju hoće li biti Republike, i šta god žele.....

Znači sutra kad se osječaš loše, ili bilo šta na tu temu, samo reci - osjećam se kao Bosna i Hercegovina na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom planu !

Od poslovnih ljudi koji su u srednjoj učili samo Ruski jezik - u 90% slučaja ne očekujem ništa pozitivno - osim da ti isti očekuju nekog Baćušku koji će da krpi budžetske rupe svježe emitovanim Rubljama,

Od novih generacija - nove generacije nemaju mjesta nigdje u bilo kakvom vrhu - takva nam je sudbina - a i kada bude svejedno to neće značiti ništa novo - jer NAROD ZNA ŠTA ŽELI ! (znam da ne želi mene - želi sigurno nešto drugo)
jefferson

#47 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

HM 2011 wrote:Inferiornost u smislu monopola za distribuciju roba i ekskluziviteta u distributerskim ugovorima, a sve to povezano sa stanjem izolacije tokom rata i nepostojuanjem dobre komunikacije sa ostatkom svijeta (čitaj Luka na moru, željeznički saobraćaj, autoceste),

U silnu nebrigu lokalnih organa i državnih organa,

Te uz pritisak nepostojanja nacionalnog identiteta čak i u smislu "Ako kupujem domaće jačam domaći Budget - jačam svoju državu - državu u kojoj živim" - tj. uz nepostojanje osnova za gradnju prikrivenog merkatinlističkog viđenja ekonomskih odnosa u svijetu.....

DA - INFERIORNI SMO !

Bosna i Hercegovina je INFERIORNA U ODNOSU NA Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju što se čak vidi i u prefiksu :

State of Bosnia and Herzegovina - država ali i bukvalan prijevod STANJE - Bosna i Hercegovina,

Znači sutra kad se osječaš loše, ili bilo šta na tu temu, samo reci - osjećam se kao Bosna i Hercegovina na regionalnom i međunarodnom planu !

Od poslovnih ljudi koji su u srednjoj učili samo Ruski jezik - u 90% slučaja ne očekujem ništa pozitivno - osim da ti isti očekuju nekog Baćišku koji će da krpi budžetske rupe svježe emitovanim Rubljama,

Od novih generacija - nove generacije nemaju mjesta nigdje u bilo kakvom vrhu - takva nam je sudbina - a i kada bude svejedno to neće značiti ništa novo - jer NAROD ZNA ŠTA ŽELI ! (znam da ne želi mene - želi sigurno nešto drugo)
Rat se zavrsio prije 15 g. Kamen temeljac za auto put se koliko se sjecam postavio tamo nekad 1998 godine! Danas imam 39km auto-puta!
Manje traziti krivicu u drugima a vise odgovornosti u samim sebi.
Pocnimo od svojih zivota. Sta smo uradili da bi nam bilo bolje? Jesmol uzeli stvari u svoje ruke ili cekamo da nam neko da posao?
Ja nisam otisao iz BiH davno, otisao sam jer sam iskopao sebi poslovnu priliku, i prihvatio ponudu. jbg, stvar uzeo u svoje ruke. Samo pogledajte koliko ljudi sjedi po kaficima i samo se zali, ali za svako ko je uspo kaze da je "sretan" Ima tu srece, ali je glavno pitanje koliko je neko spreman da digne guzicu i kopa.
Mnogo toga ne stima u nasoj drzavi, ali davno je proslo vrijeme da krivi druge, jer drugi nam nisu krivi sto inspekcije maltretiraju privatnike, sto nema odgode ili oprosta poreza prve godine, sto su doprinosi uzasno veliki, sto nema auto-puta, sto nam avio kompanijom stranka upravlja, sto je pruga u takvom stanju!
BiH se u medjunaronim krugovima osjeca onako kako je ljudi unutra grade!
HM 2011

#48 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by HM 2011 »

Nedostaje mi Cash za pokretanje posla u ovom, izuzetno divnom Kleptomanskom okruženju....

Osim toga pobornik sam principa cjeloživotnog učenja (što se tiče obrazovanja - dovoljno sam se nabrisao pljuvačke sa lica od URBANE GRADSKE POPULACIJE, FINO ODGOJENE - zbog iznošenja svojih stavova na date teme),

i smatram da jedino što je još preostalo da mogu uraditi, je da odem u Hajduke - što apsolutno nije opcija....

Gledajte se do sutra u ogledalu - meni na account ballanceu nedostaje povelik iznos sredstava (navodno 1.000.000 DM pretvoren u Zlato 1994 danas iznosi puno puno više od 500.000 Eur - eto toliko mi nedostaje) da bih bio jedan od onih koji bi se trebali gledati u ogledalu po pitanju Business-a...
dibidus

#49 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by dibidus »

DinoZe wrote:Ja sam eto recimo u srednjem dobu sto se tice godina i sam sam u privatnom biznisu.Usput moram reci da sam se skolovao u Njemackoj i tamo naucio te neke tehnike poslovanja i odnose sa musterijama.
Pokusavao sam i pokusavam i danas da primjeniti to u BiH, ali moram vam reci da je jako tesko.
Neke stvari se kod nas jednostavno ne postuju evo par primjera.
Vrijeme: vrijeme je kod nasih ljudi jedan zanemariv faktor, ugovoreni termini se uopste ne postuju
Fizicki izgled: Dolazsci na sastanke u majcama, zadah na luk i cigare itd. Medzutim najveci problem su zubi, kod poslovinh partnera nema veze dali je to starji lisac ili neki novokomponovani biznismen doze na sastanak a fali mi 3 prednja zuba ili su mu zubi toliko unisteni da ti se gadi pogledati u tu osobu.
Cijena: satima se pregovara o svemu o svakoj marki i na kraju opet uplata kasni i dolazi pitanje moze li kompenzacija.
Oslovljavlanje ; Ja se predstavljam sa svojim prezimenom i tako isto oslovljavam svoje poslovne kontakte ( Gosp. ...), dok oni me odmah pocnu imenom zvati, sto je za mene apsoutno znak nepostovanja i neozbiljnosti.
Vidite problem su se sitnice kod nas, kada mi to neznamo kako onda ocekivati da ce neko otici u Arabiju i dovuci tanker nafte ili iz Afrike 100 tona kakaoa, tako da cemo i dalje kukati kako nam je cokolada skuplja nego u Njemackoj.
I samo jos da dodam, kod nas Bosnjaka se puno da tako kazem ciganci i vara. Trazi se sve da je samo jeftino i onda uvijek je neko placanje na rate i problemi. Sto se tice toga makar ja iz svog iskustva nisam imao takvih problema sa ljudima npr iz Modrice, Laktasa i Viteza. Tamo uglavonm ide, sok, sta nudis, koliko je, jeli zadnja cijena, u redu kupujem, isplata pri dostavi i gotovo. Vitez je je prije rata bio selo, ali danas nam mogu odrzati lekciju u poslovanju i pristupu musterijama. Uvijek su dotjerani, fino obuceni i kuturni.
:thumbup:
manje vise sve si rekao. Iz ovoga se vidi da se radi o necemu mnogo ozbiljnijem od onoga sto mnogi zele nazvati hendikepom koji nas je zapao bez nase krivice.
I ko god hoce da upozori na sistemski problem bosnjacke inferiornosti biva momentalno stavljen u kategoriju islamofoba.
Ali taj problem zaista postoji i zaista ga je lako dokazati. Pogledajte samo obicna sela - iz aviona se vidi da ono sto razlikuje muslimanska sela od recimo katolickih nije siromastvo/bogastvo (mada se sve na kraju tako odrazava) vec je rijec o razlici u mentalitetu, navikama, disciplini...
I sto sam vise o tome razmisdljao dolazio sam uvijek do one neugodne istine da je sve to nazalost posljedicom vjerskih sistema, jer su nam sela, za razliku od gradova, potpuno pod kontrolom vjerskih sistema.
I onda sam, dosao do toga da islam jednostavno ne usadjuje muslimanima one opce vrijednosti koje vode ka razvoju drustva kao sto su red, rad, trud, disciplina, usvajanje novina itd.
Kod muslimana je glavna rijec - NAFAKA i to se, da se konacno vratim na temu, ocito primjenjuje i u biznisu.
I zato se desava ovo sta se desava ocigledno ekonbomsko zaostajanje odnosno inferiornost kako rece postavljac teme.
I za kraj jos samo jedna opaska - meni je potpuno neshvatljivo da se ne prepisuju i ona opsta marketinska nacela, vec se i tu ide u nekakve idiotske originalnosti pa tako imamo toliko mnogo tragikomicnih primjera da se kompanijama daju nazivi koji ih u startu stavljaju u kategoriju sprdnje i zajebancije: Hasanal, Sidzis5b, M&NĆ Company, Nerko...Nurko...Alemko...trade
itd.
A tek kad pogledamo arhitekturu, uredjenje, dizajn....
O imidzu samih biznismena je dovoljno receno u citiranom postu.
jefferson

#50 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by jefferson »

HM 2011 wrote:Nedostaje mi Cash za pokretanje posla u ovom, izuzetno divnom Kleptomanskom okruženju....

Osim toga pobornik sam principa cjeloživotnog učenja (što se tiče obrazovanja - dovoljno sam se nabrisao pljuvačke sa lica od URBANE GRADSKE POPULACIJE, FINO ODGOJENE - zbog iznošenja svojih stavova na date teme),

i smatram da jedino što je još preostalo da mogu uraditi, je da odem u Hajduke - što apsolutno nije opcija....

Gledajte se do sutra u ogledalu - meni na account ballanceu nedostaje povelik iznos sredstava (navodno 1.000.000 DM pretvoren u Zlato 1994 danas iznosi puno puno više od 500.000 Eur - eto toliko mi nedostaje) da bih bio jedan od onih koji bi se trebali gledati u ogledalu po pitanju Business-a...
Konkretno, moj buraz je imao ideju za biznis, napravio plan itd, i trazio kredit!
Bori se s kleptomanskim okruzenjem (inspekcijama) itd, ali jbg, radi i izdrzava 55 ljudi!
Post Reply