RtrnOfSalisbury wrote:taman scedo rijet da ima i gorije tema: multiplexni povratak-odlazak. pojenta je da se sve krece ali u njekoj konacnici to tamo-vamo preraste u stil zivota sto smo vidjeli kod nekije naroda i narodnosti
he he he
RtrnOfSalisbury wrote:taman scedo rijet da ima i gorije tema: multiplexni povratak-odlazak. pojenta je da se sve krece ali u njekoj konacnici to tamo-vamo preraste u stil zivota sto smo vidjeli kod nekije naroda i narodnosti
tema ima infomrativni cilj,mozda je interesantno cuti neciju pricuShakiraHanuma wrote:Oho, ovo su sada počele kompleksnije teme.![]()
Hajmo sada odlazak iz dijaspore u dijasporu pa povratak u BiH pa odlazak u dijasporu pa opet povratak...itd.
da,defitivno stvranost , zato sam otvorila,lijepo je podjeliti iskustvajurgen wrote:Ako ćemo iskreno moja kolegica razmišlja o povratku u dijasporu i ja tu ne vidim ništa pogrešno, čak šta više o tome treba razgovarati jer je stvarnost. Jednostavno ima bolje mogućnosti za porodicu negdje drugo nego ovdje. Odeš navikneš se na drugi život, vratiš se u haos i nered i ne možeš se snaći. Ja mislim da će to takvi slučajevi i potvrditi.
Pozdrav
u kojim vremenskim periodima,sama ili sa djecom,svi elementi uticu na brzinu mjenjanja lokacijaMmeDeLafayette wrote:ja sam otisla i ponovo se vratila, pa otisla opet
al sam se ponovo vrnula![]()
dzaba, ne mogu ja nikud kroz ulicu rondati a da me ne gledaju poprijeko do u svom Sarajevu
tako je jedna kolegica moje prijatlejice pokusala,bila u BiH godinu dana i ravno natrga u SADMmeDeLafayette wrote:kakva ja i djeca, ja sam pustahija stroga
sama otisla i sama se vratila, i ponovo isto - sad sam opet tu sama
odlucila sam igrati na kartu sparimo domace, pa cemo vidjeti... ali i tamo slabo dudovi rodili
ocito da se bivsi joj muz suvise opustio u american way of lifeljubav_aha wrote:tako je jedna kolegica moje prijatlejice pokusala,bila u BiH godinu dana i ravno natrga u SADMmeDeLafayette wrote:kakva ja i djeca, ja sam pustahija stroga
sama otisla i sama se vratila, i ponovo isto - sad sam opet tu sama
odlucila sam igrati na kartu sparimo domace, pa cemo vidjeti... ali i tamo slabo dudovi rodili
drugi slucaj ,koji poznajem,rastava braka,i povratak majke sa djecom
To je nekome i cilj ,kakav povratak,kakav odlazakPriorat wrote:naravno, sad ce poceti pljuvanje po domovini a hvalospjevi o dijaspori...
Mislim da sam ja ta xDShakiraHanuma wrote:Zna li se u medjuvremenu ko drzi rekord u broju povrataka gore-dole?
Pa u Sarajevu ti onda treba 500 KM. Jer ako 4-clana porodica uspijeva zivjeti, bilo kako, u DE sa 2000€ onda ce se sigurno i u Sarajevu snaci sa 500 KM.Did wrote:A valjda je najvaznije koliko gdje zaradjujes.
Pitanje za ove sto su selili tamo-vamo:
Ako 4-clana porodica u zapadnoj Evropi npr. Njemacka ima €2.000,-- mjesecno, kolika trebaju biti primanja da bi se zivjelo istim standardom u Sarajevu? Recimo da se placa kirija i tamo i ovamo.
4 clana porodica i 500 KMvox-populi wrote:Pa u Sarajevu ti onda treba 500 KM. Jer ako 4-clana porodica uspijeva zivjeti, bilo kako, u DE sa 2000€ onda ce se sigurno i u Sarajevu snaci sa 500 KM.Did wrote:A valjda je najvaznije koliko gdje zaradjujes.
Ako 4-clana porodica u zapadnoj Evropi npr. Njemacka ima €2.000,-- mjesecno, kolika trebaju biti primanja da bi se zivjelo istim standardom u Sarajevu? Recimo da se placa kirija i tamo i ovamo.
U Njemačkoj se preživi za €2.000,--, doduše djeca su mala.vox-populi wrote:Pa u Sarajevu ti onda treba 500 KM. Jer ako 4-clana porodica uspijeva zivjeti, bilo kako, u DE sa 2000€ onda ce se sigurno i u Sarajevu snaci sa 500 KM.Did wrote:A valjda je najvaznije koliko gdje zaradjujes.
anthraxQ wrote:hajmo sada temu Povratak u BiH, ponovni povratak u dijasporu, i onda definitivno vraćanje u Bosnu.
Mahach wrote:I ja Sam kontao da se vratim, ali se sve sjetim 92 do 95 te I "nasih" ljudi, te se brzo I predomislim.
Mislim da su ljudi zeljeli da se vrate u domovinu a nisu razmisljali, ili mozda nisu imali dovoljno informacija o stanju u domovini. Ovdje je tesko naci posao, tesko ga je zadrzati kad ga nadjes, place su uglavnom male mogu reci cak i mizerne spram obima posla koji ljudi obavljaju.ljubav_aha wrote:s ozbiorm da postoje teme o povratku u BiH,kao i odlazak iz BiH,mozda je nova tema produzeni dio egsitencije dijaspore
poznajem dva primjera: porodice se ponovo vratile u SAD nakon povratka u BiH prije 8 godina