Prelazak preko granice

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

maxell_sarajevo

#26 Re: Prelazak preko granice

Post by maxell_sarajevo »

Jel i dalje na snazi odluka da se sa LK moze uci u Srbiju kao i u Crnu Goru?Punoljetan sam. :D

I pitanje za one koji su isli sa autom u Crnu Goru cuo sam da postoji neka eko naknada pa gdje se to uzima, koliko kosta za automobil?
perfect_guy

#27 Re: Prelazak preko granice

Post by perfect_guy »

maxell_sarajevo wrote:Jel i dalje na snazi odluka da se sa LK moze uci u Srbiju kao i u Crnu Goru?Punoljetan sam. :D

I pitanje za one koji su isli sa autom u Crnu Goru cuo sam da postoji neka eko naknada pa gdje se to uzima, koliko kosta za automobil?
ovo ptvp 100% funkcioniše, moj stari je prije par dana išao, regularno s ličnom
drndalo

#28 Re: Prelazak preko granice

Post by drndalo »

maxell_sarajevo wrote:Jel i dalje na snazi odluka da se sa LK moze uci u Srbiju kao i u Crnu Goru?Punoljetan sam. :D

10 EUR, "okite" te na granici...
barcelona81

#29 Re: Prelazak preko granice

Post by barcelona81 »

Moze li se jos uvijek u Crnu goru sa licnom.
nOrMaLaC

#30 Re: Prelazak preko granice

Post by nOrMaLaC »

Čudime za te dozvole od roditelja što treba izganjati da te puštaju na put :D
Ja dosada nisam prakticirao tu dozvolu a 17 god. i redovno idem u Švedsku i nisam dosada imao problema stime..... :)
nula37

#31 Re: Prelazak preko granice

Post by nula37 »

jel se jos uvijek moze ici sa licnom kartom u hrvatsku?
imam stari pasos koji kao jos uvijek nije istekao (nije beometrijski) predpostavljam da on ne vazi ili sam u krivu?
quarterback

#32 Re: Prelazak preko granice

Post by quarterback »

nikada mi nece biti jasni ljudi koji ovakve stvari pitaju po internet forumima umjesto da nazovu telefon konzulat drzave i saznaju tacno to sto ih zanima
perfect_guy

#33 Re: Prelazak preko granice

Post by perfect_guy »

nula37 wrote:jel se jos uvijek moze ici sa licnom kartom u hrvatsku?
imam stari pasos koji kao jos uvijek nije istekao (nije beometrijski) predpostavljam da on ne vazi ili sam u krivu?
lična bez problema može još godinu dok ne uđu u EU. I stari pasoš može ako važi.
banjaluka078

#34 Re: Prelazak preko granice

Post by banjaluka078 »

U slučaju kad majka (razvedena, zadržala prezime bivšeg muža) putuje u Hrvatsku s dvoje maloljetne djece, da li je dovoljna saglasnost koju u opštini daje bivši muž ili se mora ta saglasnost ovjeriti i u sudu apostile pečatom? Kolegica s posla je nedavno savjetovana da tako učini, pa me interesuje da li je nju neko od državnih organa isprepadao ili je i apostile neophodan?
damirc_sa

#35 Re: Prelazak preko granice

Post by damirc_sa »

Posto sam se vjenčao prije nesto vise od mjesec dana supruga nije jos promjenila licnu i pasos, sada me interesuje da li moze biti problema na granici zbog toga sto ona jos nije promijenila dokumentima u kojima ce stajati novo prezime?
natascha

#36 Re: Prelazak preko granice

Post by natascha »

banjaluka078 wrote:U slučaju kad majka (razvedena, zadržala prezime bivšeg muža) putuje u Hrvatsku s dvoje maloljetne djece, da li je dovoljna saglasnost koju u opštini daje bivši muž ili se mora ta saglasnost ovjeriti i u sudu apostile pečatom? Kolegica s posla je nedavno savjetovana da tako učini, pa me interesuje da li je nju neko od državnih organa isprepadao ili je i apostile neophodan?

U Sudu će vam reći da li je potreban apostile pečat za Hrvatsku, vjerovatno sada jeste zbog ulaska u EU, ustvari ne znam u kojim uslovima je potreban taj pečat, ali kontam da je to neka osnova. Ja sam saglasnost ovjerenu kod notara(ili u općini) nosila u Sud i za Francusku mi je trebao apostile. Rekli su mi da mi nije dovoljna saglasnost iako je od ovlaštenog organa
insomnia78

#37 Re: Prelazak preko granice

Post by insomnia78 »

damirc_sa wrote:Posto sam se vjenčao prije nesto vise od mjesec dana supruga nije jos promjenila licnu i pasos, sada me interesuje da li moze biti problema na granici zbog toga sto ona jos nije promijenila dokumentima u kojima ce stajati novo prezime?
Ne vidim zasto bi bilo problema ako je pasos vazeci

s' moje sokoćalo
damirc_sa

#38 Re: Prelazak preko granice

Post by damirc_sa »

insomnia78 wrote:
damirc_sa wrote:Posto sam se vjenčao prije nesto vise od mjesec dana supruga nije jos promjenila licnu i pasos, sada me interesuje da li moze biti problema na granici zbog toga sto ona jos nije promijenila dokumentima u kojima ce stajati novo prezime?

s' moje sokoćalo

Da vazeci je hvala puno na odgovoru
quarterback

#39 Re: Prelazak preko granice

Post by quarterback »

banjaluka078 wrote:U slučaju kad majka (razvedena, zadržala prezime bivšeg muža) putuje u Hrvatsku s dvoje maloljetne djece, da li je dovoljna saglasnost koju u opštini daje bivši muž ili se mora ta saglasnost ovjeriti i u sudu apostile pečatom? Kolegica s posla je nedavno savjetovana da tako učini, pa me interesuje da li je nju neko od državnih organa isprepadao ili je i apostile neophodan?
do 1.7. nije bilo potrebno, dovoljno je da dijete ima vazecu putnu ispravu (majka ima isto prezime kao dijete), kako je sada, ne znam, neka nazove hr konzulat, ne znam sto trazite takve informacije na forumu koji je rekla-kazala
banjaluka078

#40 Re: Prelazak preko granice

Post by banjaluka078 »

quarterback wrote: do 1.7. nije bilo potrebno, dovoljno je da dijete ima vazecu putnu ispravu (majka ima isto prezime kao dijete), kako je sada, ne znam, neka nazove hr konzulat, ne znam sto trazite takve informacije na forumu koji je rekla-kazala
Ja sam zvala dva granična prelaza i hrvatski konzulat i rečeno mi je da saglasnost treba, ali mi niko nije znao reći koja je ovjera saglasnosti potrebna, tj. da li je dovoljna ovjera potpisa uopštini/kod notara ili ovjera apostile pečatom. Mislim da sam prva koja pita i da baš ni sami nisu sigurni.

http://www.mfa.ba/konzularne_informacij ... VATSKU.pdf
JohnnyS

#41 Re: Prelazak preko granice

Post by JohnnyS »

insomnia78 wrote:

s' moje sokoćalo

Ali mislim da žena ima zakonski rok u kojem mora promijeniti dokumente. U krajnjem slučaju ako se zvala Isa Isović i uzela prezime Damirović, Isa Isović više ne postoji. Nisam baš siguran da može tek tako preko granice ili čekati da isteknu dokumenti...
danijel_lijesnic

#42 Re: Prelazak preko granice

Post by danijel_lijesnic »

imam 15 godina i punim 16 u sijecnju zelim ici u hrvatsku kod tetke.
imam novu hrvatsku putovncu i moguli proci bez punemoci granicu
nera18

#43 Re: Prelazak preko granice

Post by nera18 »

JohnnyS wrote:
insomnia78 wrote:

s' moje sokoćalo

Ali mislim da žena ima zakonski rok u kojem mora promijeniti dokumente. U krajnjem slučaju ako se zvala Isa Isović i uzela prezime Damirović, Isa Isović više ne postoji. Nisam baš siguran da može tek tako preko granice ili čekati da isteknu dokumenti...
jel licnu promijenila?
necu upratiti temu, pa evu unaprijed... nema problema, ja sam putovala 6 mjeseci nakon udaje sa starim dokumentima...
ako promijeni licnu, oni ce tek onda vidjeti novo prezime tj cips je uvezan, al ni tada bas ne prave probleme u vezi toga
quarterback

#44 Re: Prelazak preko granice

Post by quarterback »

danijel_lijesnic wrote:imam 15 godina i punim 16 u sijecnju zelim ici u hrvatsku kod tetke.
imam novu hrvatsku putovncu i moguli proci bez punemoci granicu
Konzularni odjel Veleposlanstvu RH Sarajevo, Skenderija 17, tel. 033 651 451, 033 442 591, fax: 033 650 328
admirsk

#45 Re: Prelazak preko granice

Post by admirsk »

Pozdrav,

zanimaju me iskustva prelaska preko granice. Uskoro cu se vjencati i supruga ce predati dokumente za izradu novog pasosa, na novo prezime. Zanima me mogucnost putovanja sa pasosom koji glasi na njeno djevojacko prezime. Znamo da prije predaje za licnu kratu bez problema se putuje jer podaci nisu izmijenjeni u cipsu, ali nakon sto preda za novu lk a kasnije i pasos, da li je u tom vremenu moguce putovati sa starim pasosom, dok se ceka novi? Kako to objasniti na granici?
Post Reply