HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
immuno

#26 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by immuno »

joooj nezamjerite al neide mi u glavu da su pocinioci nesrece vrsili transport pogotovu sto je dom zdravlja 20 metara odatle i imaju vozila hitne pomoci .........pape u pravu si nemoze se ovako nedjelo sakriti pod plast trebaju nam spasavaju nas zato su ucili zanat i placeni su zato i sa tim tacka! :x
bosniak.m

#27 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by bosniak.m »

immuno wrote:joooj nezamjerite al neide mi u glavu da su pocinioci nesrece vrsili transport pogotovu sto je dom zdravlja 20 metara odatle i imaju vozila hitne pomoci .........pape u pravu si nemoze se ovako nedjelo sakriti pod plast trebaju nam spasavaju nas zato su ucili zanat i placeni su zato i sa tim tacka! :x
Lično sam u tom domu zdravlja imao vrlo neprijatnih iskustava... Od toga da sestrica u vozilu hitne pomoći daje kisik pacijentu a kisik uopće ne teće (ventil nije otvoren), do toga da pacijente iz nesvijesti bude šamaranjem, ili da međusobno pročaju, popunjavaju dokumentaciju dok im se pacijenti previjaju od bolova...
Svaka značajnija intervencija se "proslijedi" na KUM. Eto zašto, vjerovatno, nisu išli do tog doma zdravlja.
poznanik

#28 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

pape wrote:Cemu razvodnjavanje i suplja prica da osoblje "Hitne pomoci" nije tako loshe i bla, bla, bla, ... :roll:

Ovdje se govori o konkretnom slucaju, ... o danasnjoj nesreci u Vogosci, ... o konkretnom vozilu, vozacu, ... o neodgovornoj voznji, bez rotacionih svjetala, bez upotrebe zvucnih signala, a sve za posljedicu ima zivot nevinog djeteta koji visi o koncu.
Neki nikako ne mogu bez prosipanja "pameti", ... :roll:
Osim osude nesavjesnog vozača, ne nađoh komentare o osoblju Hitne koji ih brane, de @pape pomozi i citiraj taj dio "prosipanja pameti".

Da iskoristim prostor i ponovim svoj stav, kojim za nesreću na semaforu jedinog odgovornog i krivog smatram vozača Hitne. O načinu i metodu pružanja pomoći unesrećenom dječaku ne bih, nisam očevidac, ali nisam ni relevantan za ocjenu. Bolje da procjenu postupka medicinara prilikom pružanja pomoći da neko ko je stvarno stručan i mjerodavan, da ne bismo bezze "prosipali pamet".
easy

#29 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by easy »

mozda je do mene, al mislim da ne bi trebali ovako javno objavljivati ove fotografije gdje se unesereceni vidi u trenutku nesrece... pogotovo sto se jos radi o maloljetnoj osobi...

sto se tice situacije i nesrece, sve u svemu jedna velika katastrofa... kada bi manje jurcali i k....li se, a vise radili svoj posao savjesno, ovakve i slicne situacije se ne bi desavale. jadno dijete.
Haettenschweiler

#30 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Haettenschweiler »

bosniak.m wrote:Ima li iko infomacija o dječaku?!

Naravno sada se može naširoko raspravljati o hitnoj pomoći, "uslugama" (ne)savjesnim vozačima... Ono što je sigurno - doktori kod nas nisu nestručni (generalno gledajući), ali su brate dragi neodgovorni do krajnje granice. I ovaj vozač, primjera radi, bez upaljene rotacije, opreznosti na semaforu (neka mi usput neko pojasni da li vozilo hitne pomoći uopće smije prelaziti na crvenom svjetlu), tako se ponašati na najfrekventijem mjestu/raskrsnici u VOgošći...
Mislim da vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca smiju prolaziti kroz crveno, ulaziti naopako u jednosmijerne ulice ili parkirati u zabrani ako situacija to zahtjeva. Ali je to u ovome slučaju potpuno nebitno jer se nikada ne smije zanemariti oprez. Ne možeš ti voziti sto na sat kroz naseljeno mjesto gdje često nema ni trotoara pa makar ti majka umirala u vozilu hitne pomoći.
skojotovski

#31 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

ima li info kako je dijete?

a, te majmune iz Hitne je trebalo na licu mjesta polomiti! pa, dijete povrijedeno nisu znali mobilizovati i transportovati kako Bog zapovjeda!
to je bagra, banda, sljam! ne znam kako ih nazvati! :x
primjera milion!
jednom sam se htio marisati sa njihovom ekipom na Pofalicima, jer je balo balavi za volanom sive Lade vozio ko Sumaher i uvaljivao se iz trake u traku. a doktor i tehnicar mirno sjede i dime cigare.
vracali se u bazu nakon intervencije!
stali kod Marsalke na semafor, otvorim prozor i pitam majmuna da li je normalan, kaze "ma odjebi, vozi i uzivaj, mozemo se i mi malo opustiti". u to se zeleno upali. uvalim se majmunu prije raskrsnice u Pofalicima i zaustavim auto ispred njihovog. izadem, zapjenio ko pit bul, a majmun se vrati u rikverc i preko trotorara pobjeze do raskrsnice!

HITNA POMOC = BAGRA, BANDA NESKOLOVANA S DNA KACE!!! :x :x :x
donja_crtica

#32 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by donja_crtica »

Haettenschweiler wrote: Mislim da vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca smiju prolaziti kroz crveno, ulaziti naopako u jednosmijerne ulice ili parkirati u zabrani ako situacija to zahtjeva. Ali je to u ovome slučaju potpuno nebitno jer se nikada ne smije zanemariti oprez. Ne možeš ti voziti sto na sat kroz naseljeno mjesto gdje često nema ni trotoara pa makar ti majka umirala u vozilu hitne pomoći.
Ja koliko se sjecam polaganja testova, 'stariji' od crvenog na semaforu je samo saobracajac koji stoji na raskrsnici i kontrolise saobracaj
skojotovski

#33 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

svi su u ovoj drzavi iznad zakona!
i policija pravi ista sranja! narocito su se uzjebali u posljednje vrijeme!
pale rotaciju da bi prosli kroz raskrsnicu ili kroz crveno. cim produ, gase je!
:x
Last edited by skojotovski on 25/06/2011 22:56, edited 1 time in total.
Haettenschweiler

#34 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

skojotovski wrote:ima li info kako je dijete?

a, te majmune iz Hitne je trebalo na licu mjesta polomiti! pa, dijete povrijedeno nisu znali mobilizovati i transportovati kako Bog zapovjeda!
to je bagra, banda, sljam! ne znam kako ih nazvati! :x
primjera milion!
jednom sam se htio marisati sa njihovom ekipom na Pofalicima, jer je balo balavi za volanom sive Lade vozio ko Sumaher i uvaljivao se iz trake u traku. a doktor i tehnicar mirno sjede i dime cigare.
vracali se u bazu nakon intervencije!
stali kod Marsalke na semafor, otvorim prozor i pitam majmuna da li je normalan, kaze "ma odjebi, vozi i uzivaj, mozemo se i mi malo opustiti". u to se zeleno upali. uvalim se majmunu prije raskrsnice u Pofalicima i zaustavim auto ispred njihovog. izadem, zapjenio ko pit bul, a majmun se vrati u rikverc i preko trotorara pobjeze do raskrsnice!

HITNA POMOC = BAGRA, BANDA NESKOLOVANA S DNA KACE!!! :x :x :x

Prijatelju, sve nam je tako. Policija, hitna pomoć, vatrogasci, učitelji, profesori, ministri, lijekari, inspekcije, RAD, GRAS,....sve je to ista fela. Hebi ga, ne može se od govana napraviti burek.
Haettenschweiler

#35 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

donja_crtica wrote:
Haettenschweiler wrote: Mislim da vozila policije, hitne pomoći i vatrogasaca smiju prolaziti kroz crveno, ulaziti naopako u jednosmijerne ulice ili parkirati u zabrani ako situacija to zahtjeva. Ali je to u ovome slučaju potpuno nebitno jer se nikada ne smije zanemariti oprez. Ne možeš ti voziti sto na sat kroz naseljeno mjesto gdje često nema ni trotoara pa makar ti majka umirala u vozilu hitne pomoći.
Ja koliko se sjecam polaganja testova, 'stariji' od crvenog na semaforu je samo saobracajac koji stoji na raskrsnici i kontrolise saobracaj
Nisam pravnik i moguće je da je tako po zakonu o saobraćaju ali mislim da policija, vatrogasci, hitna...imaju specijalne zakone koji im to dozvoljavaju. U pravu inače postoji pravilo koje kaže da zakon koji određuje nešto specifično ima prednost nad zakonom koji određuje nešto uopšteno.
thekupus

#36 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by thekupus »

znam porodicu, dobri ljudi, djecak k'o jabuka, cuo sam da je u komi
Karen

#37 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Karen »

Ma kod nas svi prolaze kroz crveno, mene i muža je policija prije mjesec pokupila na raskrsnici, jer za njih crveno očito ne vrijedi. Mi smo imali sreću, molim Boga da se i dječak izvuče.
skojotovski

#38 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by skojotovski »

thekupus wrote:znam porodicu, dobri ljudi, djecak k'o jabuka, cuo sam da je u komi

:roll: :roll: :roll:
Hemera

#39 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Hemera »

Hitna je kriva.Jer ako nisu imali upaljenu rotaciju nisu smjeli ni proći tako mameno kroz raskrsnicu.Valjda bi zvučnim signalom upozorili sve ljude u raskrsnici da prolaze,jer u zakonu tako piše,samo ako su pod rotacijom i zvučnim signalom.Bilo je u novinama da je prekršaj prolazak hitne kroz crveno ali eto to im se toleriše.Upravo je to izjavio komandir saobraćajne policije.

Nadam se da će se ovaj Božiji rob izvući. :(
amrica

#40 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by amrica »

suncica24 wrote:Evo i zakona:

25. Vozila s pravom prvenstva prolaza
Član 126.
(1) Na vozila službe hitne pomoći, vatrogasna vozila i vozila
policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Državne granične
službe, kad posebnim uređajima daju svjetlosne znakove i
zvučne signale
, ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine
(čl. 44. i 46), o zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila (član
61. stav (1) tačka 1) i o zabrani presijecanja kolone pješaka (član
80). Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva
druga vozila (član 49), osim u odnosu na vozila pod pratnjom
(član 125) i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je
saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima
ili
znacima ovlašćenog lica, pod uslovom da ne ugrožavaju
bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.
(2) Da bi omogućili prolaz vozilima iz stava (1) ovog člana,
pješaci su dužni da se sklone s kolovoza, a ostala vozila da ih
propuste i da se, prema potrebi, zaustave dok ta vozila prođu.
(3) Kad vozilo policije ili vojno vozilo upotrebom plavih
svjetala obezbjeđuje prolaz jednom vozilu ili koloni vozila koja
se kreću iza njega, vozači su dužni da obrate pažnju i na vozila
kojima se obezbjeđuje prolaz, da ih propuste i da, prema potrebi,
zaustave svoja vozila dok ta vozila prođu.
(4) U vezi s međusobnim pravom prvenstva prolaza za
vozila iz stava (1) ovog člana važe odredbe o prvenstvu prolaza.
(5) Uređaji za davanje posebnih svjetlosnih znakova i
zvučnih signala smiju da se ugrađuju i upotrebljavaju samo na
vozilima čija je pratnja policija ili vojna lica (član 125. stav (1)) i
na vozilima s pravom prvenstva prolaza iz st. (1) i (3) ovog
člana.
26. Teret na vozil
poznanik

#41 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

Hemera wrote:Hitna je kriva.Jer ako nisu imali upaljenu rotaciju nisu smjeli ni proći tako mameno kroz raskrsnicu...
Tek nakon policijskog uviđaja i izvještaja možemo tvrditi da je vozač "Hitne" prošao kroz crveni signal.
daxon

#42 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by daxon »

Sve i da im je bila upaljena rotacija i sirena NE SMIJU proći kroz crveno i kraj priče, niko nema zakonske ovlasti da prođe kroz crveno, a što oni to rade to je druga priča.
valterbranisarajevo

#43 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by valterbranisarajevo »

šta je naroda palo na testovima za polaganje vozačkog na tu foru. Ne, ni hitna ni policija ni vatrogasci, sa rotacijom ni bez nje, ne smiju proći kroz crveno..Ovaj što je vozio je završio svoju vozačku karijeru na duži period, a možda malo zaglavi i u zatvoru...

Dječaku želim brz oporavak...
utjerivac dugova

#44 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by utjerivac dugova »

daxon wrote:Sve i da im je bila upaljena rotacija i sirena NE SMIJU proći kroz crveno i kraj priče, niko nema zakonske ovlasti da prođe kroz crveno, a što oni to rade to je druga priča.
e cuj ne smiju proci pod rotacijom i sirenom kroz crveno.....nije da ih branim al pitao bih ja tebe da tebi zatreba nedo Bog hitna pa da krenu da ti pomognu i zaustavljaju se na svakom crvenom....bilo bi aaa kretena sto se zaustavljaju na crvenom za sta im sluzi sirena rotacija,sto ne pozure bla bla.....
valterbranisarajevo

#45 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Zakon se mora poštovati, a ako ne valja treba ga mijenjati...
valterbranisarajevo

#46 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Mislio sam reći. Neko vozilo pod specijalnom pratnjom koje ima pravo da prođe kroz crveno također može izazvati nesreću. Ako je već njima dopušteno zašto onda ne dopustiti prolazak hitnoj, vatrogascima i policiji. Naravno uz neko obavezno ograničenje brzine (30-40) Milsim da je to dovoljno da može na vrijeme zakočiti. Bolje i to nego da čeka na semaforu u trenucima kada nekome život visi o koncu i svaka minuta mu je dragocjena...Kao li je to regulisano u drugim zemljama?

Ovo je koliko vidim semaforu kod pijace u ul. Spasoja Blagovčanina. Stanica je udaljena nekih 50 metara. Čudi me da niko od policije nije skontao šta se dešava... :?
and

#47 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by and »

valterbranisarajevo wrote:Zakon se mora poštovati, a ako ne valja treba ga mijenjati...
zakon se mora poštovati,ali je to baš delikatna situacija.poštujući propise vozilo hitne bi trebalo kada su gužve čekati pola sata.kako će reagovati onaj koji čeka i kome je sekunda godina?
zašto bi neko sad trebao kršiti zakon i juriti da što prije dođe?
luna09

#48 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by luna09 »

Dječaku želim da se oporavi a roditeljima snagu i sabur.Ljudi u ovo ludo vrijeme kad čujem nešto normalno začudim se.Samo užas, užas :x :( :(
Troll_Happens

#49 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Troll_Happens »

daxon wrote:Sve i da im je bila upaljena rotacija i sirena NE SMIJU proći kroz crveno i kraj priče, niko nema zakonske ovlasti da prođe kroz crveno, a što oni to rade to je druga priča.
haha pa svugdje u normalnom svijetu kad je hitan slucaj IMA PRAVO proci kroz crveno sad je druga stvar sto kod nas ljudi nemaju pojma ni sa testovima ni sa voznjom pa ne poznaju pravila... ali prolazak je iskljucivo dozvoljen sa sirenom i upaljenom rotacijom naravno na raskrsnici se uvijek uspori da ne bi doslo do nezeljenog sudara... a ostali koji misle da NE SMIJU preporucujem ponavljanje gradiva ili ponovno ponavljanje vozackog... :oops:
Averus

#50 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Averus »

Prva stvar: Vozilo pod rotacijom ima sve prednosti OSIM kada je aktivan semafor. Semafor je glavni zakon u saobraćaju.
Druga stvar: Dječaka (daj bože da bude dobro) nisu dobro naučili, jer se bicikl preko ceste treba voziti pored sebe, osim kada postoji označena traka i semafor za bicikliste.

Svejedno, po svakom zakonu svijeta, vozač hitne pomoći je kriv. Čak i da je imao rotaciju, da je vozio pacijenta u kritičnom stanju, morao je stati na crvenom.

A inače kod nas svaki papak koji sjedne za volan auta s rotacijom, pa mu se napušu mu*a k'o las vegas, misli da može raditi šta god hoće... Najtužnije je što većina vozača ni ne zna pravila, pa ih i puste da rade i voze kako im je ćejf...

Samo se nadam da će dijete biti okej, to je najbitnije :(
Post Reply