Pa dobro nije sad da je forumska statistika pokazatelj misljenja muslimana u BiH.ljubav_aha wrote:pa prema forumskoj statistici,vecina muslimana iz BiH podrzavaju istu kaznu,a BiH nije serijtska drzava,znaci oni su pod uticajem porcesa indokrinacijeDuhovni Vođa wrote:pa stvar je indoktrinacije - ako si indoktriniran osjećao bi se jako dobro.
također, ako se rodiš u okruženju u kojem je to normalno, onda ti je to ok.
na primjer hercegovci jedu žabe, a bosanci se zgražavaju. ali realno gledano, lignja izgleda puno odvratnije od
žabe, a istu bosanci tamane samo tako.![]()
kazna odsjecanja ruke /amputacija
- insomnia78
#26 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
- idealnaM
#27 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Ko je bolan indokriniran?Šta pričaš ti?Ako si ti vegetarijanka i ne jedeš meso, sasvim si normalna, čak si u trendu, a ako ja ne jedem svinjetinu, onda se manipuliše sa mnom i onda sam pod uticaj indokrinacije!?
- ljubav_aha
#28 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
naravno da nije,ali pitanje sam postavila na fourumu,i mnogi nevjerovatno podrzavaju istu kaznu,cak su spremni licno nekome odsjeci rukuinsomnia78 wrote:Pa dobro nije sad da je forumska statistika pokazatelj misljenja muslimana u BiH.ljubav_aha wrote: pa prema forumskoj statistici,vecina muslimana iz BiH podrzavaju istu kaznu,a BiH nije serijtska drzava,znaci oni su pod uticajem porcesa indokrinacije
- ljubav_aha
#29 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
tema je amputiranje dijela tjela bez anastezijeidealnaM wrote:Ko je bolan indokriniran?Šta pričaš ti?Ako si ti vegetarijanka i ne jedeš meso, sasvim si normalna, čak si u trendu, a ako ja ne jedem svinjetinu, onda se manipuliše sa mnom i onda sam pod uticaj indokrinacije!?
- bijela
#30 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
samo da zvrtim - 
- idealnaM
#31 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ljubav_aha wrote:tema je amputiranje dijela tjela bez anastezijeidealnaM wrote:Ko je bolan indokriniran?Šta pričaš ti?Ako si ti vegetarijanka i ne jedeš meso, sasvim si normalna, čak si u trendu, a ako ja ne jedem svinjetinu, onda se manipuliše sa mnom i onda sam pod uticaj indokrinacije!?statix je postavio odlicno pitanje,ko je odgovoran za takve invalide
- kamen spoticanja
#32 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
i ja cu dodati jedno vrcenje
nisam ni znao koliko imamo sufija medju nasim dzematlijama...istinski se divim vasem saburu i zelji da dokazete nesto nekome kome ni bijela ne moze dokazati nista
bijela
nisam ni znao koliko imamo sufija medju nasim dzematlijama...istinski se divim vasem saburu i zelji da dokazete nesto nekome kome ni bijela ne moze dokazati nista
bijela
- vazi
#33 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Teorija i praksa su u svakoj pori zivota udaljene jedna od druge pa tako i po ovom pitanju. Pod "teorija" ovdje podrazumijevam Bozju Knjigu ( naravno, nije teorija vec Bozija rijec, zovem je "teorijom" u smislu sprovodjenja u djelo ...)
Moze li odsjecanje ruke za kradju posluziti kao efikasna prevencija?
Na zapadu zivot nije "siguran" , sto jedan komsija, bosanac ovdje kaze "ja malo brze hodam, zena se ispred mene prepane, skuplja i povlaci u stranu, sta je njima?"
Ziva istina, prije dva dana rucam na terasi jednog lijepog restorana, sama za stolom. Do mene sjede dva "biznismena", jedan presho pedesetu i prica jaranu kako ce seliti u neku islamsku drzavu, ne chuh u koju, jer kao evropljani tamo imaju odlicne uslove a nema kradja, kaze ko ukrade sijeku mu ruku tako da se malo ko ili skoro pa niko i ne usudjuje da krade.
Odsjecanje ruke ne treba vaditi iz konteksta Kur'ana. Prije nego je receno da se ruka lopova odsijece receno je sve sto musliman treba da uradi kako bi pomogao siromasni sloj. Znaci taj siromasni sloj mora imati koliko - toliko pristojan zivot. Postavlja se pitanje: ko onda krade? Lopov. Ok, ko je lopov? Je li krade iz nuzde ili od lopovluka? tu je sva poenta. kakva je korist drustvu od lopova?
Kod nas je bio rat i bili smo gdje smo bili i prosli smo kroz sto smo prosli..Ko je krao za vrijeme i poslje rata? Ko je i naucio, zar ne? Ne krade sirotinja nego lopovi.
s brda s dola nabacah, al' tu je to
Na zapadu zivot nije "siguran" , sto jedan komsija, bosanac ovdje kaze "ja malo brze hodam, zena se ispred mene prepane, skuplja i povlaci u stranu, sta je njima?"
Ziva istina, prije dva dana rucam na terasi jednog lijepog restorana, sama za stolom. Do mene sjede dva "biznismena", jedan presho pedesetu i prica jaranu kako ce seliti u neku islamsku drzavu, ne chuh u koju, jer kao evropljani tamo imaju odlicne uslove a nema kradja, kaze ko ukrade sijeku mu ruku tako da se malo ko ili skoro pa niko i ne usudjuje da krade.
Odsjecanje ruke ne treba vaditi iz konteksta Kur'ana. Prije nego je receno da se ruka lopova odsijece receno je sve sto musliman treba da uradi kako bi pomogao siromasni sloj. Znaci taj siromasni sloj mora imati koliko - toliko pristojan zivot. Postavlja se pitanje: ko onda krade? Lopov. Ok, ko je lopov? Je li krade iz nuzde ili od lopovluka? tu je sva poenta. kakva je korist drustvu od lopova?
Kod nas je bio rat i bili smo gdje smo bili i prosli smo kroz sto smo prosli..Ko je krao za vrijeme i poslje rata? Ko je i naucio, zar ne? Ne krade sirotinja nego lopovi.
-
manki
#34 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Odsijecanje ruke zbog krađe? Po meni, grozno, nečovječno i barbarski.
- idealnaM
- insomnia78
#36 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Upravo tako, a jeli to bas obezbjedjeno u svakoj serijatskoj zemlji? Za ovo obojeno cisto sumnjam, sta je takodje i sa ubicama, silovateljima, pedofilima i dilerima, kako to da tu ne pomaze prevencija a kazne su jos i vece(mada se sa takvim kaznama slazem)vazi wrote:Teorija i praksa su u svakoj pori zivota udaljene jedna od druge pa tako i po ovom pitanju. Pod "teorija" ovdje podrazumijevam Bozju Knjigu ( naravno, nije teorija vec Bozija rijec, zovem je "teorijom" u smislu sprovodjenja u djelo ...)
Na zapadu zivot nije "siguran" , sto jedan komsija, bosanac ovdje kaze "ja malo brze hodam, zena se ispred mene prepane, skuplja i povlaci u stranu, sta je njima?"![]()
- junkers
#37 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
- ljubav_aha
#38 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
tema nije dokazivanje,vec pokusavam razumjeti kako neko uopste podrzava tako nestokamen spoticanja wrote:i ja cu dodati jedno vrcenje![]()
nisam ni znao koliko imamo sufija medju nasim dzematlijama...istinski se divim vasem saburu i zelji da dokazete nesto nekome kome ni bijela ne moze dokazati nista![]()
bijela
- because_of_you
#39 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
junkers wrote:ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
- insomnia78
#40 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Pa nije nista lose, lose je jedino to sto princ prodje nekaznjeno za ubistvo svog gey ljubavnika u Londonu a neki jadnik kojeg uhvate sa dzojintom ostane bez glave.junkers wrote:ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
- kamen spoticanja
#41 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
eno kengur na mikseru...ljubav_aha wrote:tema nije dokazivanje,vec pokusavam razumjeti kako neko uopste podrzava tako nestokamen spoticanja wrote:i ja cu dodati jedno vrcenje![]()
nisam ni znao koliko imamo sufija medju nasim dzematlijama...istinski se divim vasem saburu i zelji da dokazete nesto nekome kome ni bijela ne moze dokazati nista![]()
bijela
-
manki
#42 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Šta ako je neko morao ukrasti, jer se spletom okolnosti zbog situacije u državi našao u toj situaciji da nije imao šta jesti, pa je morao?junkers wrote:ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
- because_of_you
#43 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
manki wrote:Šta ako je neko morao ukrasti, jer se spletom okolnosti zbog situacije u državi našao u toj situaciji da nije imao šta jesti, pa je morao?junkers wrote:ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
Takvi se ne kažnjavaju, po šeriatu
- vazi
#44 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ljubav_aha wrote:tema nije dokazivanje,vec pokusavam razumjeti kako neko uopste podrzava tako nestokamen spoticanja wrote:i ja cu dodati jedno vrcenje![]()
bijela
a jesi li razumjela kako amerikanci podrzavaju i sprovode smrtnu kaznu?
- ljubav_aha
#45 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
pa kazna odsjecanja ruke se spominje u islamu i to "sitnim" lopovimajunkers wrote:ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
smrtna kazna se ne prakticira cesto i sigurno ne lopovu koji je ukrao npr.ovcu i sl.
zasto sterilizirati silovatelja koji bi treba biti izmedju 4 zida
- ljubav_aha
#46 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
ne stvaraju invalide jer je ukrao $5 ,a to je u serijatksim drzavama pod blagoslovomvazi wrote:ljubav_aha wrote:tema nije dokazivanje,vec pokusavam razumjeti kako neko uopste podrzava tako nestokamen spoticanja wrote:i ja cu dodati jedno vrcenje![]()
bijela
- vazi
#47 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
je li obezbijedjeno ili ne je drugi par opanakainsomnia78 wrote:Upravo tako, a jeli to bas obezbjedjeno u svakoj serijatskoj zemlji? Za ovo obojeno cisto sumnjam, sta je takodje i sa ubicama, silovateljima, pedofilima i dilerima, kako to da tu ne pomaze prevencija a kazne su jos i vece(mada se sa takvim kaznama slazem)vazi wrote:Teorija i praksa su u svakoj pori zivota udaljene jedna od druge pa tako i po ovom pitanju. Pod "teorija" ovdje podrazumijevam Bozju Knjigu ( naravno, nije teorija vec Bozija rijec, zovem je "teorijom" u smislu sprovodjenja u djelo ...)
Na zapadu zivot nije "siguran" , sto jedan komsija, bosanac ovdje kaze "ja malo brze hodam, zena se ispred mene prepane, skuplja i povlaci u stranu, sta je njima?"![]()
- insomnia78
#48 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
Pa moras razdvojiti "obicno" zakonodavstvo i serijat, ipak serijat ima za nasu sredinu, kulturu, obicaje i navike malo je rac radikalne zakone i na kraju krajeva ne zivimo u islamskoj zemlji tako da od toga nema nistavazi wrote:ljubav_aha wrote:tema nije dokazivanje,vec pokusavam razumjeti kako neko uopste podrzava tako nestokamen spoticanja wrote:i ja cu dodati jedno vrcenje![]()
bijela
- junkers
#49 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
uopšte nisam pričao o tome,nit sam pomislio na arape,prinčeve,gurbete,p.m....samo kažem da su to po meni primjerene kazneinsomnia78 wrote:Pa nije nista lose, lose je jedino to sto princ prodje nekaznjeno za ubistvo svog gey ljubavnika u Londonu a neki jadnik kojeg uhvate sa dzojintom ostane bez glave.junkers wrote:ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
- ljubav_aha
#50 Re: kazna odsjecanja ruke /amputacija
kakvi se tacno kaznjvaju u serijatu odsjecanjem rukebecause_of_you wrote:manki wrote:Šta ako je neko morao ukrasti, jer se spletom okolnosti zbog situacije u državi našao u toj situaciji da nije imao šta jesti, pa je morao?junkers wrote:ne ulazeći u vjerski aspekt,jer me to stvarno ne zanima,šta je toliko loše u odsijecanju ruke lopovu,sterilizaciji silovatelja,smrtnoj kazni za ubicu ili otmičara...
Takvi se ne kažnjavaju, po šeriatu