zamajac i set kvacila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Miki123

#26 Re: zamajac i set kvacila

Post by Miki123 »

rimano wrote:
donsedin wrote:
rimano wrote:Onda ti nevalja majstor. Meni su dvojica za 6h zamijenili zamajac i kvacilo
Izjava je nidje veze, ovo sto je u njega bilo je zauzimanje posla, uzeo mu auto i stavio ga na kanal a pored njega uzeo da radi jos 2 il 3 auta, e sad sto on nije mozda "dobar"sa menahicarem pa da radi samo njegovo auto je druga stvar.
To ako je uporedo radio druga auta ne treba da utice na cijenu posla na njegovom autu, to je poenta.
U svakom slucaju puno mu je uzeo, meni su u ovlastenom servisu trazili 140 za isti posao i na kraju naplatili 120.
Vala, u sva tri pug ovlaštena servisa su tražili za 100 do 120 km više za zamjenu plivajućeg zamajaca i seta kvačila. I jest, čovjek je imao već auto na kojem je radio, pa je mene primio vanredno i vjerujem da je i na tom radio.
rimano

#27 Re: zamajac i set kvacila

Post by rimano »

Mozda ima veze klasa auta. Kod mene je 307 i u ovlastenom pezo servisu u Tuzli trazili su 200 a u ovlastenom za Citroene 140.
Miki123

#28 Re: zamajac i set kvacila

Post by Miki123 »

da ne otvaram novu temu..

prije gotovo 4 mjeseca zamijenio sam plivajući zamajac i set kvačila na peugeot 407 1.6 HDI. sve je bilo ok do prije desetak dana otkad se počela osjećati malo škripanje iz zamajca kada se auto ugrije. Dakle, pri kretanju, kada je auto u prvoj brzini i bez dodavanja jakog gasa, čulo se škripanje.

Odvukao sam auto istom majstoru koji mi je rekao da je sve OK i da ne brinem. Istina, auto fino vuče, kvačilo odmah hvata, ne trese se i slično.

Šta uraditi?
daxon

#29 Re: zamajac i set kvacila

Post by daxon »

Možda si negdje malo pregrijao lamelu pa je malo ispucala?
Mirkina

#30 Re: zamajac i set kvacila

Post by Mirkina »

pantera wrote:Pod jedan to da auto trza kad se postavi fiksni zamjac je najveća glupost.
Od kada sam prije tri godine stavio fiksni auto nikad nije mirnije palio.

Pod dva i u ovlaštenom Peugeot servisu će ti preporučiti da postaviš fiksni zamajac.
Nazovi pa pitaj. Mislim da plivajući više i ne ugrađuju.

Postavi fiksni i priča sa zamajcem će biti zauvijek završena.
pozdrav, šta postoji fiksni zamajac za 407 1.6hdi ? pitam zato šta ga u Hrvatskoj nema! niti u orginalu pa tako onda niti ikako drugacije!
Qler

#31 Re: zamajac i set kvacila

Post by Qler »

Nema fabricki, tj nema zamjenski dio. Ali ovi inzinjeri koji se razumiju u auta bolje od ljudi koji ih projektuju, stavljaju od benzinaca valjda zamajce.
sorcerer

#32 Re: zamajac i set kvacila

Post by sorcerer »

Qler wrote: Ali ovi inzinjeri koji se razumiju u auta bolje od ljudi koji ih projektuju, stavljaju od benzinaca valjda zamajce.
projektovali su strucnjaci i most kod likovne akademije ,pa je ravan tom plivajucem zamajcu koji je nista drugo nego otimanje para...60 godina i vise su se vozili obicni zamajci i lamele sa oprugama ,ali kao eto sad neki inzinjer smislio da je ovo bolje ....niko nije mijenjao zamajce dosad,pa da malo zaradimo para na tome....isto tako su poceli prije par godina da prave sve sarafe M12 sa glavom za kljuc 18mm,sve sarafe M10 sa glavom 16 mm jer niko ne kupuje te kljuceve i gedore.....
Qler

#33 Re: zamajac i set kvacila

Post by Qler »

Znaci ti poredis most od 20m, koji su projektovali sutdenti likovne akademije, bez ikakvog arhitektonskog i gradjevinskog znanja, sa dijelom za automobil koji je projektovalo, boga pitaj koliko sturcnih inzinjera, koji ce s eugradjivati u milione auta, za koji oni daju garanciju, i prije svega ugled firme?

I ti tvrdis da znas bolje od njih?

Izvini, gdje si uposlen? VAG? Daimler? Toyota? Ford?

Cisto onako da znam...
sorcerer

#34 Re: zamajac i set kvacila

Post by sorcerer »

uposlen sam na forumu, pise ti tu
dipl. ing. forumske mudologije

imam i ja za tebe jedno pitanje za sta sluzi plivajuci zamajac ?
Qler

#35 Re: zamajac i set kvacila

Post by Qler »

Iskreno, ne znam.

Znam da ima veze sa setom kvacila, tj. ublazava sile koje trpi mjenjac prilikom saltanja. Sad znajuci da dizeli imaju puno vise Nm, tj puno vise sile, zna se sta trpi. Sve da sluzi za to da mi ona rucica mjenjaca ne treska kada je auto u leru, sluzi necemu.
amko76

#36 Re: zamajac i set kvacila

Post by amko76 »

Hehe naši ljudi su veći stručnjaci od inžinjera zaposlenih u svjetskoj auto industriji, to je poznata stvar :D Sad će Bošnjo da im objasni da im ne treba plivajući zamajac. Nek im usput i objasni da nije preporučljivo mijenjati ulje u mjenjaču i kočnicama, prati motor, da su Sava Eskimo gume za sve vremenske prilike (ljeto-zima :D ) i još štošta.

To su sve zablude ili prevare moderne auto industrije, koje su Bošnje detektovale.

Plivajući zamajac pored normalne uloge zamajca, preuzima djelimično ulogu lamele u ublažavanju udara, kod motora sa velikim obrtnim momentom. Bez njega ćeš slomiti mjenjač i nosače mjenjača i motora i ko zna šta još. Stalno ćeš osjećati udare, kad pališ i gasiš motor, ubrzavaš, mijenjaš brzine naročito u manju i sl.

Ali jok ne treba to, kaže Bošnjo po zanimanju fizioterapeut, on zna bolje :D
Last edited by amko76 on 23/04/2012 12:11, edited 1 time in total.
sorcerer

#37 Re: zamajac i set kvacila

Post by sorcerer »

Qler wrote:Iskreno, ne znam.

Znam da ima veze sa setom kvacila, tj. ublazava sile koje trpi mjenjac prilikom saltanja. Sad znajuci da dizeli imaju puno vise Nm, tj puno vise sile, zna se sta trpi. Sve da sluzi za to da mi ona rucica mjenjaca ne treska kada je auto u leru, sluzi necemu.
sluzi radi komfora voznje ,radi udaraca pri paljenju i gasenju motora ,kao i radi mekseg kretanja kad pustas kvacilo.opruge su sa lamele prebacene na zamajac sto je potpuno besmisleno za mene.mjenjac ne trpi toliko,to ti mogu reci iz vlastitog iskustva.ja sam se vozio po cesti 5 godina sa sinter lamelom bez federa umjesto obicne ,jedina razlika je sto moras opreznije pustati kvacilo,rucica mjenjaca moze treskati zbog loseg nosaca motora. nadam se da sam malo objasnio...
Qler

#38 Re: zamajac i set kvacila

Post by Qler »

sorcerer wrote:
Qler wrote:Iskreno, ne znam.

sluzi radi komfora voznje ,radi udaraca pri paljenju i gasenju motora ,kao i radi mekseg kretanja kad pustas kvacilo.opruge su sa lamele prebacene na zamajac sto je potpuno besmisleno za mene.mjenjac ne trpi toliko,to ti mogu reci iz vlastitog iskustva.ja sam se vozio po cesti 5 godina sa sinter lamelom bez federa umjesto obicne ,jedina razlika je sto moras opreznije pustati kvacilo,rucica mjenjaca moze treskati zbog loseg nosaca motora. nadam se da sam malo objasnio...
Meni dovoljno da ga ugradjujem.

Doduse, ja vozam benzinca :) pa nemam tih problema :D A sluzbeno je dizel i nedavno je mijenjan. Pa pored svog stektanja da mi jos i mjenjac skace i da opreznije pustam kvacilo, a predjem cca 60k godisnje. Ne hvala :)
sorcerer

#39 Re: zamajac i set kvacila

Post by sorcerer »

sorcerer wrote: sluzi radi komfora voznje ,radi udaraca pri paljenju i gasenju motora ,kao i radi mekseg kretanja kad pustas kvacilo.opruge su sa lamele prebacene na zamajac sto je potpuno besmisleno za mene.mjenjac ne trpi toliko,to ti mogu reci iz vlastitog iskustva.ja sam se vozio po cesti 5 godina sa sinter lamelom bez federa umjesto obicne ,jedina razlika je sto moras opreznije pustati kvacilo,rucica mjenjaca moze treskati zbog loseg nosaca motora. nadam se da sam malo objasnio...
imao si i ranije komfor voznje to to hocu reci samo sto je lamela 30 eura a zamajac 400 eura....
530i

#40 Re: zamajac i set kvacila

Post by 530i »

Kažu da plivajući zamajac dozvoljava mjenjače od slabijih, tj. jeftinijih materijala, dio sile preuzima zamajac...mjenjači se znaju normirati po količini Nm koju iddržavaju bez problema...ali, u svemu je jedina nit vodilja profit, zarada...zamajac se mijenja i to skupo, mjenjač dođe jeftinije...kud ćeš bolje.
Revolver

#41 Re: zamajac i set kvacila

Post by Revolver »

kada su ti inžinjeri toliko pametni kako onda ovo:

http://www.valeoservice.com/html/united ... 8CB13191D4

čak i valeo nudi zamjenske fiksne zamajce za vozila koja su u prvoj ugradnji imala plivajuće zamajce
goran16v

#42 Re: zamajac i set kvacila

Post by goran16v »

Revolver wrote:kada su ti inžinjeri toliko pametni kako onda ovo:

čak i valeo nudi zamjenske fiksne zamajce za vozila koja su u prvoj ugradnji imala plivajuće zamajce
Dobro, ovo je propagandni letak na kojem ce napisati sve sto treba da bi prodali svoj proizvod.
Koliko sam uspio proctati ovaj set kvacila nije idenditacn konvencionalnom setu kvacila nego je bas "conversion kit" i vjerovatno je cijena bitno drugacija od konvencionalnog. I sam letak navodi da ovo nije slucaj konverzije koja stvara laznu ustedu, sto znaci da postoje i takve. Posto se navodno zamajac nikad vise ne mjenja ne bi me cudilo da je ovaj konversion kit cijenom vrlo blizu setu kvacila sa plivajucim zamajcem.
juzna_strana

#43 Re: zamajac i set kvacila

Post by juzna_strana »

530i wrote:Kažu da plivajući zamajac dozvoljava mjenjače od slabijih, tj. jeftinijih materijala, dio sile preuzima zamajac...mjenjači se znaju normirati po količini Nm koju iddržavaju bez problema...ali, u svemu je jedina nit vodilja profit, zarada...zamajac se mijenja i to skupo, mjenjač dođe jeftinije...kud ćeš bolje.
Ovo je dobro zapazanje,profit je tu vrlo bitan,servisi itd..
Ipak ljudi u razvijenim zemljama voze vecinom novija auta,ne razmisljaju puno i zamajcima i turbinama..
Druga je stvar to sto smo mi u sustini siromasno drustvo pa kontamo kako proci jeftinije.
frngla

#44 Re: zamajac i set kvacila

Post by frngla »

to ti je ona politika, majstor u papucama "ugarak" plavim onim, sa otpalim slovom U i drinom obicnom skoro do filtera ispusenom ali pepo stoji jos uvijek, u sorcu i potkosulji flekavoj dodje pogleda i kaze, ma jok ba, kakav plivajuci zamajac, obicni cemo mi tebi stavit, bolje auto vuce, salta, manje trosi... bosanska posla :)
Revolver

#45 Re: zamajac i set kvacila

Post by Revolver »

goran16v wrote:
Revolver wrote:kada su ti inžinjeri toliko pametni kako onda ovo:

Dobro, ovo je propagandni letak na kojem ce napisati sve sto treba da bi prodali svoj proizvod.
Koliko sam uspio proctati ovaj set kvacila nije idenditacn konvencionalnom setu kvacila nego je bas "conversion kit" i vjerovatno je cijena bitno drugacija od konvencionalnog. I sam letak navodi da ovo nije slucaj konverzije koja stvara laznu ustedu, sto znaci da postoje i takve. Posto se navodno zamajac nikad vise ne mjenja ne bi me cudilo da je ovaj konversion kit cijenom vrlo blizu setu kvacila sa plivajucim zamajcem.
propagandni letak ili ne, činjenica je da renomirani svjetski proizvođač ovo nudi i da nije isključivo inovacija bosanskih majstora, kao što neki tvrde
goran16v

#46 Re: zamajac i set kvacila

Post by goran16v »

Revolver wrote: propagandni letak ili ne, činjenica je da renomirani svjetski proizvođač ovo nudi i da nije isključivo inovacija bosanskih majstora, kao što neki tvrde

Naravno i uvijek su se nudile konverzije sa ovog na ono samo sto su inicijalno bile skuplje da bi se tek naknadno isplatile, samo je pitanje da li ce be-ha majstor zaista monitrati (valeov) set kvacila koji je, kao sto vidis, namjenski kontruisan da bude "conversion kit" sa plivajuceg koji je vjerovatno skuplji ili ce fiknut neki no name/obicni pa da cijela prica bude "false saving" kako sam Valeo navodi.
sorcerer

#47 Re: zamajac i set kvacila

Post by sorcerer »

goran16v wrote:
Revolver wrote: propagandni letak ili ne, činjenica je da renomirani svjetski proizvođač ovo nudi i da nije isključivo inovacija bosanskih majstora, kao što neki tvrde

Naravno i uvijek su se nudile konverzije sa ovog na ono samo sto su inicijalno bile skuplje da bi se tek naknadno isplatile, samo je pitanje da li ce be-ha majstor zaista monitrati (valeov) set kvacila koji je, kao sto vidis, namjenski kontruisan da bude "conversion kit" sa plivajuceg koji je vjerovatno skuplji ili ce fiknut neki no name/obicni pa da cijela prica bude "false saving" kako sam Valeo navodi.
pa ne znam zasto bi prepustio be-ha majstoru da ti on to radi i da rizikujes? kupis fino set i odneses da ti neko zamijeni u hr ili sloveniji i bices siguran ..
Qler

#48 Re: zamajac i set kvacila

Post by Qler »

A i guzica vidi puta :D
Bakir1

#49 Re: zamajac i set kvacila

Post by Bakir1 »

i onda punih usta pricas o profesionalnosti hr, srb i slicnih majstora :lol:
i to na forumu da ne rizikujes puno :mrgreen:
sorcerer

#50 Re: zamajac i set kvacila

Post by sorcerer »