Problem sa računarom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Optimist

#26 Re: Problem sa računarom

Post by Optimist »

Da ne otvaram novu temu, da iskoristim ovu i da pitam, pojavljuje se vec neko vrijeme plavi ekran sa sljedecim tekstom:

Image

Nekada se pojavi odmah nakon paljenja, a nekad radi neko vrijeme pa onda ovo izbaci. Rastavio sam ga i ocistio prasinu sa ventilatora, medjutim kao da nista nisam ni radio, opet isto izbacuje. Zna li neko sta bi moglo da bude?
perfect_guy

#27 Re: Problem sa računarom

Post by perfect_guy »

ja imam problem sa pregrijavanjem. Situacija je konkretno slijedeća: prošle godine (kraj juna) probije nula u dijelu nebodera, tako da se to direktno odrazilo na 6 stanova čiji su satovi na istom mjestu postavljeni i tu počinje dernek sa kompjuterom. Odmah sam vidio da od tadašnje napojne nema ništa i nju zamjenim, i tad se odmah pri paljenju vidjelo nekontrolisano grijanje, odmah na iznad 100 stepeni. Tad su u servisu zamijenili matičnu, bez prevelike koristi. Onda sam vidio da je cooler grafičke otišao, pa se i grafička promijenila (512 umjesto 256), opet bez velike koristi. Kad sam odnio u drugi servis, stavili su novi jači cooler procesora i tad se situacija koliko-toliko smirila. Sad kako je opet došao ljetni period opet se počeo naglo pregrijavati. Kad sam očistio prašinu, kompjuter dobija kratkotrajni boost (samo da može duže izdržati), ali se opet vraća na staro. Otprilike, bilijar na miniclipu ne smijem pustiti duže od neke 2 minute u kontinuitetu, a da se u međuvremenu ne vratim na neki drugi tab da koliko-toliko ohladi. Slično je i sa ovom:
Image

sad šta još ostaje kao mogućnost?
guber90

#28 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

@Optimist
99% da se radi o hardverskom problem, ponajprije je to u pitanju RAM, zatim moguce da je i graficka kriva za taj error, male sanse spadaju na neku vrstu virusa (licno se nisam susreta sa takvim virusom, medjutim znam nekoliko ljudi koji jesu), naravno i neki drugi hardware moze biti uzrok, poput mrezne, zvucne itd.
guber90

#29 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

@perfect_guy

Ala je kod tebe se pravi raspad sistema desio :D.

Ono sto mozes probati, ukoliko vec nisi je da ostavis otvoren racunar, pokrenes ga i pregledas svaki ventilator da li je u funkciji, moguce da je neki odapeo (provjeri i onaj na napojnoj).

Zatim provjeri (ukoliko to znas), kakva je situacija sa termalnom pastom na procesoru grafickoj.

Jos sto bi moglo biti, male sanse su u pitanju, je da si neki krvaviji virus fasovao koji ti taj problem pravi, sto znaci da ako nesto od ovoga ne uspije mozes pokusati reinstal, mada je ovo nategnuta ideja i citao sam samo na netu o ovome, nikad vidio u praksi, nemas bas sta izgubiti, barem ako znas sam uraditi reinstal, bez da dajes 40-ak KM u servisu.
Optimist

#30 Re: Problem sa računarom

Post by Optimist »

guber90 wrote:@Optimist
99% da se radi o hardverskom problem, ponajprije je to u pitanju RAM, zatim moguce da je i graficka kriva za taj error, male sanse spadaju na neku vrstu virusa (licno se nisam susreta sa takvim virusom, medjutim znam nekoliko ljudi koji jesu), naravno i neki drugi hardware moze biti uzrok, poput mrezne, zvucne itd.
Prije svega da ti se zahvalim na odgovoru.

Sta predlazes da se uradi? Da se mijenja RAM? Na ekranu su se vec neko vrijeme pojavile neke cudne linije. Prvo sam mislio da je do monitora pa sam njega promijenio, zatim sam promijenio kabal koji ide od monitora do graficke ali linije su ostale. Da li to znaci da je graficka pri kraju te da mozda ona stvara te probleme?
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#31 Re: Problem sa računarom

Post by Decerto »

Optimist wrote:

Sta predlazes da se uradi? Da se mijenja RAM? Na ekranu su se vec neko vrijeme pojavile neke cudne linije. Prvo sam mislio da je do monitora pa sam njega promijenio, zatim sam promijenio kabal koji ide od monitora do graficke ali linije su ostale. Da li to znaci da je graficka pri kraju te da mozda ona stvara te probleme?
graficka.Pali ga u safe modu,rezolucija ce ti biti mala i sve ce biti ogromno ali to je jedini nacin da ga koristis dok ne uzmes novu.
guber90

#32 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

Decerto wrote:
Optimist wrote:

graficka.Pali ga u safe modu,rezolucija ce ti biti mala i sve ce biti ogromno ali to je jedini nacin da ga koristis dok ne uzmes novu.
Slazem se da je graficka najvjerovatniji krivac. Ukoliko imas neku stariju graficku ili od nekoga da posudis na neki kraci vremenski period onda testiraj, kako bi se svaka sumnja otklonila.
EDIT: Ukoliko si nedavno otvarao racunar i radio nesto u njegovoj unutrasnjosti moguce je da graficka nije vracena kako treba ili da je malo van utora, tako da se pali i radi, medjutim ne u potpunosti ispravno, ovo je manje vjerovatno, ali je idalje jedna od mogucnosti.
Decerto

#33 Re: Problem sa računarom

Post by Decerto »

dok su mu se pojavile linije,otisla je grafa.Nek uzme drugu grafu od prijatelja pa nek proba,tako ce utvrditi 100% da je do grafe.
guber90

#34 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

Decerto wrote:dok su mu se pojavile linije,otisla je grafa.Nek uzme drugu grafu od prijatelja pa nek proba,tako ce utvrditi 100% da je do grafe.
A sta sam ja rekao :D?
Optimist

#35 Re: Problem sa računarom

Post by Optimist »

Testiram graficku pa vam javim da li je do nje. Hvala vam jos jednom. :sax: :bih:
salle_eh1986

#36 Re: Problem sa računarom

Post by salle_eh1986 »

Eh evo i mene, da ovde upadnem i napravim pometnju :D

Muči me računar, mnogi kažu da je do RAM-a no opet bih volio čuti još jedno mišljenje. Haman pa sam laik oko ovih stvari pa ono što za nekoga je opštepoznat pojam meni možda bude nejasno pa priupitam, možda nekome izazovem i smijeh, elenejse.

konfiguracija je
Intel(R)
Pentium(R) 4 CPU 3.00 GHz
2.99 GHz, 0.99 GB of RAM

eh mene muči što kod otvaranja bilo koje on-libe igre (primjer farmwille koju žena najviše igra) radi sporo, prespoooor
ostale stranice čita onako, normalno reklo bi se (sportsport, fb, klix i sl.)

Na task menageru pokazuje slijedeće:
CPU Usage - zna i na 100% se popeti
PF Usage - kad idem na ove online igre zakuca preko 1.5 gige
guber90

#37 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

Prvo je najbitnije koji Operativni sistem koristi, preporucujem XP ukoliko nije vec, njemu je Win7 potezak za "progutat",a vista je smece (ukoliko imas nju rijesi se pod hitno onaj je uzrok svih problema).

Ukoliko koristis XP, a idalje imas taj problem, te igrice tipa farmville ne bi smijele da trepnu ni na sekundu, a da ne pricamo o trzanju. Ono sto mozes pokusati za pocetak je ocistiti cache i cookies (ukoliko to ne znas uraditi, samo reci koji ti je browser :)), zatim ukoliko to ne pomogne promjeniti browser (preporuka google chrome, ukoliko isti ne koristis).

Eh sada su ovo neki banalniji problemi koje sam ja nabrojao, osim toga moguce je da si fasovao nekog virusa, tako da ukoliko nemas antivirus evo i tu preporuka:
http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus

Jedan od kvalitetnijih besplatnih antivirusa.

Sada bi ja tebi mogao mogucnosti do sutra nabrajati, da tebi nista ne bude jasno, tako da cemo to zaobici i svesti na slijedece, ukoliko nista od ovoga ne pomogne preporucujem formatiranje racunara i dizanje novog operativnog sistema, ukoliko to ne znas sam morat ces dati nekih 40-ak maraka u nekom servisu ili pogledaj na piku, ima dosta studenata koji ce ti to i za 20-ak KM odraditi (licno i ja radim za takve neke pare, pa sam siguran da ima i drugih ljudi).
salle_eh1986

#38 Re: Problem sa računarom

Post by salle_eh1986 »

računar je kupljen prije par dana, na njemu je tzv. "probni operativni sistem" koji traje 30 dana
rekoše mi da će on nestati za mjesec pa da opet moram "dizati" sistem
ako ovo šta pomaže :D
guber90

#39 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

salle_eh1986 wrote:računar je kupljen prije par dana, na njemu je tzv. "probni operativni sistem" koji traje 30 dana
rekoše mi da će on nestati za mjesec pa da opet moram "dizati" sistem
ako ovo šta pomaže :D
Prvo, ako je racunar pod nekom garancijom, a ti pravac njima :D.

Eh sada da ustanovima koji ti je operativni sistem, pa da ukinemo taj "probni" dio i da nema zezancije sa tim ;). Da li ti je izgled poput ovoga:
Image

Ukoliko jeste, onda je taj Windows malo jaci za taj racunar, proguta mu isuvise RAM-a, pa ponavljam preporucujem da mu instaliras XP, zovnes mozda nekog prijatelja koji to zna odraditi ili platis.
Eh sada posto se radi o svjezoj instalaciji windowsa moguce da nemas ni odgovarajuce drivere, tako da bi bilo dobro da mi kazes o kojoj se grafickoj radi, ukoliko znas, ukoliko ne znas i to cemo da rijesimo :D.

Koji browser trenutno koristis bi bilo dobro da kazes :D.
salle_eh1986

#40 Re: Problem sa računarom

Post by salle_eh1986 »

ima garancija :D

eh evo mislim da ti ovo može pomoći
Image
Image

koristim chrome
guber90

#41 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

Znaci XP je u pitanju, sto je dobro, a dobro je i to sto imas garanciju, pa ako ja ne pomognem njima se na kosti navali, dosadjuj itd :D, jer nekada oni u servisima uopsteno znaju da ne budu od pomoci, osim ako nisi uporan i dosadan.

Pokusaj sa novim driverima za tu graficku, koja je inace integrirana na plocu, sto znaci da i nije bog zna kako jaka :) :

https://downloadcenter.intel.com/Detail ... pe=Drivers

Po pitanju toga sto je trial ja ti mogu reci to da potrazis crack na google, nisam u mogucnosti da ti kazem koji da koristis posto imam Win7, tako da ni sam ne bih znao reci koji radi, a da ne probam, tako da ces tu morati malo cackati, ukoliko ne zelis dati pare za novi sistem kroz mjesec dana.

Sto se tice browsera sumljam da je on problem, ali ako ovo ne upali, probaj skinuti firefox i morat ces skinuti i flash player za njega.

Ukoliko ovo nije od pomoci bojim se da ces se morati vratiti na prvu recenicu ovoga posta :), mogu ja ovako "bacati" ideje dovijeka, ali to i nije bas neko rijesenje :D.
Decerto

#42 Re: Problem sa računarom

Post by Decerto »

I ne stekalo na toj grafickoj...imas ih po 10,15 km,a boljih od te 100 puta,uzmi si to i eventualno jos 1gb rama i miran si mozes raditi sta god hoces. :thumbup:
salle_eh1986

#43 Re: Problem sa računarom

Post by salle_eh1986 »

većinom sam dobijao odgovor da je (gotovo pa) samo problem u RAM-u. Preslabo kažu 1 giga, pojačam sa još jednom i to bi trebalo riješiti problem.
Sad koliko to ustvari riješava???
guber90

#44 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

salle_eh1986 wrote:većinom sam dobijao odgovor da je (gotovo pa) samo problem u RAM-u. Preslabo kažu 1 giga, pojačam sa još jednom i to bi trebalo riješiti problem.
Care ja sam XP drzao na 128 MB rama na starom celeron procesoru od 500 MHz, a u jednom trenutku je bilo i 64 MB rama kada je jedna plocica "riknula" :D, sto je daleko od idealnog, ali je ferceralo super, tako da ja ne bih ni dirao RAM da sam na tvom mjestu.
EDIT:
Evo specifikacija koje su potrebne za XP SP3 da bi radio normalno:
To install SP3 on a single computer, your computer must have a CD-ROM drive and at least the following:
A 233 megahertz (MHz) processor
64 megabytes (MB) of RAM
900 MB of available disk space during installation
Ukoliko si slab sa engleskim u kratkim crtama 233 MHz procesor (imas nekih 10 puta jaci procesor), 64 MB RAM-a (imas nesto manje od 20 puta vise :D) i valjda je jasno da to ne smije biti problem :).
salle_eh1986

#45 Re: Problem sa računarom

Post by salle_eh1986 »

guber90 wrote:
salle_eh1986 wrote:većinom sam dobijao odgovor da je (gotovo pa) samo problem u RAM-u. Preslabo kažu 1 giga, pojačam sa još jednom i to bi trebalo riješiti problem.
Care ja sam XP drzao na 128 MB rama na starom celeron procesoru od 500 MHz, a u jednom trenutku je bilo i 64 MB rama kada je jedna plocica "riknula" :D, sto je daleko od idealnog, ali je ferceralo super, tako da ja ne bih ni dirao RAM da sam na tvom mjestu.
e sad sam ono baš u konfuziji
najbolje "stručnjacima" prepustiti onda nek se bakću sa problemom
guber90

#46 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

salle_eh1986 wrote:
guber90 wrote:
e sad sam ono baš u konfuziji
najbolje "stručnjacima" prepustiti onda nek se bakću sa problemom
Dure, sretno sa tim, a evo imas gore i te specifikacije koje su potrebne za taj Windows, tako da mozes vidjeti da ti je racunar sasvim dobar, a ja sam flash igrice igrao na vec spomenutom, mom starom racunaru, na 16 MB grafickoj, tako da ne znam sta da ti kazem vise, osim da bi to trebalo raditi bez problema sa tom konfiguracijom :).
salle_eh1986

#47 Re: Problem sa računarom

Post by salle_eh1986 »

de mi reci još ovo samo
pošto se to sve odvija preko neta na kojeg sam opet prikopčan preko usba na kojem je vaireles koji fatam sa prvog sprata kuće gdje je "glavni net" sa ruterom
piše da je signal veoma dobar, brzina 150.0 Mbps

jel moguće da je do tog govna :D
mada sumnjam u ovo jer onda bi valjda sve sporije otvaralo
guber90

#48 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

salle_eh1986 wrote:de mi reci još ovo samo
pošto se to sve odvija preko neta na kojeg sam opet prikopčan preko usba na kojem je vaireles koji fatam sa prvog sprata kuće gdje je "glavni net" sa ruterom
piše da je signal veoma dobar, brzina 150.0 Mbps

jel moguće da je do tog govna :D
mada sumnjam u ovo jer onda bi valjda sve sporije otvaralo
Sam si sebi odgovorio na pitanje, a to 150 Mbps je maksimalna ostvariva brzina, a ne ona koju ti ostvarujes.

Ukoliko nekada mislis da je net spor mozes ovdje vidjeti:
http://www.speedtest.net/

Samo kliknes na trougao unutar kruga :
Image

Te ces moci vidjeti brzinu svog neta, to jeste download i upload.
guber90

#50 Re: Problem sa računarom

Post by guber90 »

Ovo je odlicna konekcija, posebice za ono za sta je ti koristis :) (facebook, klix, ss.ba i slicno :)).
EDIT: Naravno zavisi sada koji ti je paket u pitanju, da li ostvarujes ono sto placas, ali to je vec drugi par opanaka :D.
Post Reply