Najromanticnija mjesta u gradu

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
oridjidji

#26 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

Sarajevski_Marlboro wrote:
oridjidji wrote:
Sarajevski_Marlboro wrote:Buhaha,evo crkoh od zavisti za Zagrebom i Beogradom :lol:

Ovo moje se odnosilo na tvoje poimanje Sarajeva kao neromantičnog.
Pa meni nema nista ljepse nego kad s nekim koga volim naslonjenih glava na ramenima pogledam Sarajevo sa nekih od njegovih obliznjih vrhova...
Sve sam ih obišla i sve znam :thumbup:
Dobrih kota ima :D jos se nisam popeo do bob staze ali moracu da se popenjem ovog ljeta i da prosetam tuda...
Una ragazza

#27 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by Una ragazza »

I to nema nikakve veze sa velicinom grada btw...bg nije sav romantican s glave ali ima kalemegdan koji je meni pojam romantike i ljepte...ljubljana mislim da nije veca od sarajeva al je romanticnija sa onim mosticima i parkovima...al nije u brdu sto jest jest :-D
El Vanjcho

#28 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by El Vanjcho »

U Sarajevu je romantika miris somuna uz ramazan :) a vise ni toga (skoro) nema.

Nije romantican grad, kad ga poredis sa drugima, to zna svako ko je makao iz njega bilo gdje.

Dzaba mu brda, rodjen sam na jednom od tih brda :D lijepo je sve to, i miris aksama u mahali sto kazu, ima neku draz ili je bar imalo (ovo je vec subjektivna procjena) ali daleko je to od romantike kakva se nudi u nekim drugim sredinama.

Realno.

Ali hajde, dosta filozofije, stavljajte slike gdje vam se svidja. Meni je lijepo na Parku princeva :D
oridjidji

#29 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

Una ragazza wrote:
oridjidji wrote:
Una ragazza wrote:Meni Sarajevo ne spada ama bas nikako u romanticne gradove, bez obzira koliko je neko zaljubljen...

Sta je romanticno - Tabija, Vilsonovo, Vrelo Bosne?? Ne znam vala, meni se ne moze uporedit sa gornjim gradom, zrinjevcem ili kalemegdanom...
Eh sad ti poredis dva grada koji su u ravnici sa gradom koji je u dolini izmedju par planina :D
jos pored toga poredis dva grada koji su mnogo vece povrsine od Sarajeva. nebih reko da ces u ZG ili BG vidjeti sto u Sa imas vidjeti u sto metara, toliko sarenilosti na tako malom prostoru se nesrece u puno gradova svijeta ...

Sto se tice romanticnosti ni Sarajevu ih ne manjka... Od rimskog mosta, Vrela Bosne, hotelskog kompleksa na Ilidzi, Vilsonovog, Tabije, pa bivseg parka Cara Dusana, spomenika na Vracama, Bembase, Kozije cuprije, Zmajevca ... dosta ima lijepih i romanticnih mjesta... Vjerujem da ih ima jos za pobrojati, al mi isti nepadaju trenutno napamet...

Sarajevo kao grad ima sareno kulturno nasljedje i dosta mjesta na koje su i same Sarajlije zaboravili, a do kojih je nekada lijepo prosetati i biti dio tih mjesta...
Jesi ti objektivan imalo?? :-D

Ne znam, da kazem momku odvedi me na neko romanticno mjesto u Sarajevu, ne znam sta bih mogla zamislit uopste...meni ova okolna brda nisu romanticna, vise su za neke druge stvari nego za romantiku...mozda ja vise preferiram ravnicu i neke druge stvari kojih u Sarajevu bas i nema, ali po meni nije romantican grad...preuzak, nabijen, nemas se gdje okrenut...
Aj mi reci dali u ZG mozes u sto metara vidjeti dzamiju, pravoslavnu i katolicku crkvu plus sinagogu :D s time da je svaka od tih gradjevina svjedok jednog drugog vremena :D

Dali mozes vidjeti spoj zapada i istoka na jednome mjestu tj mjesta na kojima se sudaraju historija i kulture.? :D
Dali ijedan grad od ova dva koje si spomenula ima dusu i price kakvu ima Sarajevo? :) Dali poznajes ijedan grad s kojim su se svi tako nemilosrdno igrali, a da su njegovi stanovnici ostali milostivi i dobri kao prije?

Svi mi zaboravljamo sta imamo pred nosom ... Tudje cijenimo vise nego svoje...

U svoj sam grad zaljubljen i uvijek se njemu vracam ma gdje da budem...

Pa ocigledno nisi se ti zabavila svojim gradom... Grad koji ima mnostvo opjevanih pjesama i sevdalinku ne moze biti neromantican grad. Ako ti u Sa nemas koga gdje da povedes onda ti stvarno mogu reci da si ti svoj grad ocigledno zaboravila...
Ductus Holedocus

#30 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by Ductus Holedocus »

:thumbup:
oridjidji

#31 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

El Vanjcho wrote:U Sarajevu je romantika miris somuna uz ramazan :) a vise ni toga (skoro) nema.

Nije romantican grad, kad ga poredis sa drugima, to zna svako ko je makao iz njega bilo gdje.

Dzaba mu brda, rodjen sam na jednom od tih brda :D lijepo je sve to, i miris aksama u mahali sto kazu, ima neku draz ili je bar imalo (ovo je vec subjektivna procjena) ali daleko je to od romantike kakva se nudi u nekim drugim sredinama.

Realno.

Ali hajde, dosta filozofije, stavljajte slike gdje vam se svidja. Meni je lijepo na Parku princeva :D
Pa jbg nismo Venecija, al prema jednome dva parka u nekim drugim gradovima reci da Sarajevo nema romanticnih mjesta je degutantno :D
Una ragazza

#32 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by Una ragazza »

oridjidji wrote: Aj mi reci dali u ZG mozes u sto metara vidjeti dzamiju, pravoslavnu i katolicku crkvu plus sinagogu :D s time da je svaka od tih gradjevina svjedok jednog drugog vremena :D

Dali mozes vidjeti spoj zapada i istoka na jednome mjestu tj mjesta na kojima se sudaraju historija i kulture.? :D
Dali ijedan grad od ova dva koje si spomenula ima dusu i price kakvu ima Sarajevo? :) Dali poznajes ijedan grad s kojim su se svi tako nemilosrdno igrali, a da su njegovi stanovnici ostali milostivi i dobri kao prije?

Pa ocigledno nisi se ti zabavila svojim gradom... Grad koji ima mnostvo opjevanih pjesama i sevdalinku ne moze biti neromantican grad. Ako ti u Sa nemas koga gdje da povedes onda ti stvarno mogu reci da si ti svoj grad ocigledno zaboravila...
Zagreb i Beograd sam spomenula cisto zbog blizine...hoces da ti kazem grad koji je bas kombinacija istoka i zapada?? :) Ma znas i sam koji je garant...

Ne cijenim ja vise tudje nego sam realna...meni nije romantican i gotovo...mozes li me ubjedit u suprotno?? Sto vise putujem, sve sam vise uvjerena u to...

Ostalo necu da komentarisem, pola stvari ne vidis od patriotizma realno..
Šef

#33 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by Šef »

Sarajevo je tako urbanističko uređeno da me od većine naselja hvata depresija a nikako bilo kakav ushićeni osjećaj. Na većini padinskih dijelova grada nisam u životu bio, niti imam namjeru. Načičkane kuće ko da ih je neko samo onako istresao iz kese i prosuo po brdima. Noviji dijelovi grada betonske spavaonice koje svojim sivilom samo neku jezu proizvode. Nigdje lijepog uređenog parka, sa očuvanim klupama i zelenilom. Nigdje prostora da ti pukne pogled dalje od obližnjeg brda i opet kuća "bez voznog reda", nigdje rijeke...
Ali je još poraznije što nema ni urbanog duha, urbanih faca... Da mi je da vidim bar dvije gospođe u dubokoj starosti kako sjede na klupi i hrane golubove ili šetaju u proljetno popodne... Čak mi ni Vilsonovo više nije romantično. :cry:
Una ragazza

#34 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by Una ragazza »

Nemoj tako sefe, pa nema to smisla, nisi nimalo patriota, djes to reci... :roll:

Treba da ponavljas da je esktra romantican jer je tvoj grad a ne tako :-)
terra_incognita

#35 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by terra_incognita »

oridjidji wrote:
terra_incognita wrote:
oridjidji wrote:Postajte slike takvoga mjesta i kraci opis za one koje mozda nisu bili tu.

Image

Mala Tabija
Zar ovo nije na Topu ?
pa mala i velika tabija ... mala top, velika bijela :D
a zuta?
dvije su tabije, bijela i zuta a ovo je samo top
oridjidji

#36 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

Una ragazza wrote:
oridjidji wrote: Aj mi reci dali u ZG mozes u sto metara vidjeti dzamiju, pravoslavnu i katolicku crkvu plus sinagogu :D s time da je svaka od tih gradjevina svjedok jednog drugog vremena :D

Zagreb i Beograd sam spomenula cisto zbog blizine...hoces da ti kazem grad koji je bas kombinacija istoka i zapada?? :) Ma znas i sam koji je garant...

Ne cijenim ja vise tudje nego sam realna...meni nije romantican i gotovo...mozes li me ubjedit u suprotno?? Sto vise putujem, sve sam vise uvjerena u to...

Ostalo necu da komentarisem, pola stvari ne vidis od patriotizma realno..
pa eto reci mi koji je grad u pitanju na koji mislis :D

pa dobro nije ti romantican sta sad mogu tu :D

To je vise ljubav prema svome... Znam Sarajlije koje o Sarajevu pojma nemaju, pitas ih gdje je u Sa brdo dzamija ne znaju, spomenes im Alfakovac nisu sigurni gdje je, spomenes im Titovu vilu nesjecaju se gdje je ... Rimski most ocima nisu vidjeli ni na slikama :D
JThomas

#37 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by JThomas »

vala ako neki grad na ovom svijetu nema ono nešto, to je zagreb. blijeda kopija srednjevropskih metropola.
Šef

#38 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by Šef »

Una ragazza wrote:Nemoj tako sefe, pa nema to smisla, nisi nimalo patriota, djes to reci... :roll:

Treba da ponavljas da je esktra romantican jer je tvoj grad a ne tako :-)
Ma dobro, malo i ja pretjerujem, ima par ulica koje su mi romantične, gore oko Olimpijskog muzeja, pa kod britanske ambasade, zvuk prvog tramvaja, Titova i Marindvor ljeti u 6 ujutru... Ali u globalu... Slabo.
El Vanjcho

#39 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by El Vanjcho »

Olimpijski muzej sa kojeg se obrusava fasada je specijalno romantican, posebno za bdsm parove :D

U tome je sustina sarajevske neromanticnosti... nebriga nadleznih za ono sto Sarajevo ima... koliko godina ima kako je stao rat? i zasto Sarajevo jos uvijek nema zicaru/uspinjacu i zasto gradjani nemaju privilegiju sa Vidikovca gledati na grad... e to bi bilo romantiicno, ali neeemaaa.
oridjidji

#40 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

terra_incognita wrote:
oridjidji wrote:
terra_incognita wrote:
pa mala i velika tabija ... mala top, velika bijela :D
a zuta?
dvije su tabije, bijela i zuta a ovo je samo top
:D

evo ti topa sa druge strane ili ti ga zute ili male tabije :D

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tabija.jpg

a evo ti i velike ili ti ga bijele tabije :D

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... HNGvs3sEuw

jos da te pitam sta znaci rijec "tabija"?
Last edited by oridjidji on 18/06/2011 18:27, edited 3 times in total.
Šef

#41 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by Šef »

El Vanjcho wrote:Olimpijski muzej sa kojeg se obrusava fasada je specijalno romantican, posebno za bdsm parove :D

U tome je sustina sarajevske neromanticnosti... nebriga nadleznih za ono sto Sarajevo ima... koliko godina ima kako je stao rat? i zasto Sarajevo jos uvijek nema zicaru/uspinjacu i zasto gradjani nemaju privilegiju sa Vidikovca gledati na grad... e to bi bilo romantiicno, ali neeemaaa.
Mislio sam na okolinu OM-a ne na njega samog. :)
Nije samo nebriga nadležnih nego i građana samih. Baš neki dan gledam balkone, pa na 90% balkona nema cvijeća. To dovoljno govori. Nije dovoljno samo živjeti u gradu da bi bio građanin.
oridjidji

#42 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#43 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by pape »

oridjidji wrote: jos da te pitam sta znaci rijec "tabija"?
Tabija, ... f. /tabya/, tvrdjava, bastion, citadela.

Tabijasuz, ... m. ar.-tur. /tabija+siz/, ... covjek cudne naravi.

Tabijat, ... m. ar. /tabia/, ... cud, priroda, narav.

Tabiriti, ... ar. /tacbir/ .... tumaciti (knjige, snove)
MrAldo

#44 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by MrAldo »

Hiljadu ljudi, hiljadu cudi... svako na svoj nacin dozivljava ovaj grad...

Meni licno jedan od najjacih i najupecatljivih momenata je suton u Sarajevu... kada se oboji sve kao tempera, od neba pa se prelije u razlicite boje na obronke grada... u kombinaciji aksamskog ezana... tacno me uhvati neki osjecaj mistike, vjecnosti i ne raskidive povezanosti sa ovim gradom...

A proputovao sam dosta, sto po Evropi, sto van Evrope... i svaki grad ima nesto svoje. Al' ih ne dozivljavam na taj nacin, kako mi Sarajevo zna probuditi "ono" nesto neobjasnjivo u meni. I ovo moje nema veze sa patriotizmom... :)
Jedino, Novi Sad i Backi salashi mi takodje znaju neke slicne osjecaje izazvati... (mozda sto mi je majka iz Vojvodine, pa sam tamo cesto znao provoditi ljeta kad sam bio "vrlo mlad i zelen" :D). I dan danas...

Ima tu jos mali milion stvari... al' et' da ne nabrajam. Sad za sad... :)
oridjidji

#45 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

pape wrote:
oridjidji wrote: jos da te pitam sta znaci rijec "tabija"?
Tabija, ... f. /tabya/, tvrdjava, bastion, citadela.

Tabijasuz, ... m. ar.-tur. /tabija+siz/, ... covjek cudne naravi.

Tabijat, ... m. ar. /tabia/, ... cud, priroda, narav.

Tabiriti, ... ar. /tacbir/ .... tumaciti (knjige, snove)
Da ti nisi sa Abdullahom Skaljicem pravio cuvenu zbirku turcizama u srpsko/hrvatskom jeziku :D
vesna555

#46 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by vesna555 »

Gdje će Sarajevo biti romantično, sve se okrećeš iza sebe ako se hoćeš s momkom poljubiti i gledaš ima li kakav vehabija iza tebe. Sjećam se kad su gore na Koševu mlatili mlade zbog ljubavnih igrica.

Jbt, 100 puta sam doživjela neugodnosti od strane istih, jednom su me izbacili iz kafane jer me tadašnji prijatelj zagrlio preko ramena, nešto sam bila tužna i plakala i dođe konobarica i istjera nas jer nema grljenja u kafani. Još mi kaže, dobro pa gazda nije bio tu, on bi vas naglavačke izbacio. A nije mi ni momak bio, pa da smo se ljubili ili nešto, samo mi preko ramena ruku prebacio.
U troli prije nekog vremena, zagrlim ja momka onako oko struka, sitna sam pa teško dohvatim onu šipku da se pričuvam, i bula neka krene govoriti svojoj maloj curici da nama dvoma kaze da ce nas bog pokarati. Tim riječima.
Jaranici mi se dogodilo da je neka baba udarila njenog momka po guzici jer ju je poljubio :lol: :lol: Kaže ona da su popadali od smijeha kad je baba mlatnula ovog.
Mislim da Sarajevo nije friendly grad prema zaljubljenima i da nije romantičan...
JThomas

#47 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by JThomas »

brate, ima sve skupa jedno tri-četiri takve kafane u gradu, mislim da malo pretjeruješ.
vesna555

#48 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by vesna555 »

JThomas wrote:brate, ima sve skupa jedno tri-četiri takve kafane u gradu, mislim da malo pretjeruješ.
Ne pretjerujem. Poljubi se s curom pred vehabijom pa vidi hoćeš li dobiti poparu.
Naravno da nije u svakoj kafani tako, ali sramota je i što je u te 4 kafane tako. Ne kažem da trebaš plaziti po nekome u kaficu, ali kad ti neko prebaci ruku preko ramena ili se držite za ruku ili naslonite glavu jedno na drugo, nema razloga da se osjećaš neprijatno bilo gdje i da te izbacuju iz kafica zbog toga.
Eno i Zlatna ribica je takva, a nju ne drži vehabija. Poznanik sjedio s curom, slavili godišnjicu i poljubili se i zamole ih da napuste mjesto.
oridjidji

#49 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by oridjidji »

vesna555 wrote:Gdje će Sarajevo biti romantično, sve se okrećeš iza sebe ako se hoćeš s momkom poljubiti i gledaš ima li kakav vehabija iza tebe. Sjećam se kad su gore na Koševu mlatili mlade zbog ljubavnih igrica.

Jbt, 100 puta sam doživjela neugodnosti od strane istih, jednom su me izbacili iz kafane jer me tadašnji prijatelj zagrlio preko ramena, nešto sam bila tužna i plakala i dođe konobarica i istjera nas jer nema grljenja u kafani. Još mi kaže, dobro pa gazda nije bio tu, on bi vas naglavačke izbacio. A nije mi ni momak bio, pa da smo se ljubili ili nešto, samo mi preko ramena ruku prebacio.
U troli prije nekog vremena, zagrlim ja momka onako oko struka, sitna sam pa teško dohvatim onu šipku da se pričuvam, i bula neka krene govoriti svojoj maloj curici da nama dvoma kaze da ce nas bog pokarati. Tim riječima.
Jaranici mi se dogodilo da je neka baba udarila njenog momka po guzici jer ju je poljubio :lol: :lol: Kaže ona da su popadali od smijeha kad je baba mlatnula ovog.
Mislim da Sarajevo nije friendly grad prema zaljubljenima i da nije romantičan...
Boze dragi najteze mi je biti Sarajlija nakon citanja ovoga posta :) Pa jbm mu misa ipsadosmo Kabul. Sta je ovim ljudima samo najgore vide i najgore cuju, samo istrazuju mane, nevide vrline i dobra. Pa ne mogu da vjerujem da ljudi koji su ovdje rodjeni, rasli ili ovdje uzrasli iako su rodjeni u nekom drugome gradu ovakvo misljenje imaju o Sarajevu. Pa nema grada na svijetu, gdje nema ljudi koji cete uznemiriti, reci ti nesto, pokusati te uvrijediti, dobaciti ili te cak i napast, treba li kroz prizmu njih gledati ovaj grad koji je stariji od svih dobrih i losih ljudi u njemu ili bilo koji drugi :D
Last edited by oridjidji on 18/06/2011 18:37, edited 1 time in total.
psydelija

#50 Re: Najromanticnija mjesta u gradu

Post by psydelija »

Una ragazza wrote:Meni Sarajevo ne spada ama bas nikako u romanticne gradove, bez obzira koliko je neko zaljubljen...
Sta je romanticno - Tabija, Vilsonovo, Vrelo Bosne?? Ne znam vala, meni se ne moze uporedit sa gornjim gradom, zrinjevcem ili kalemegdanom...
uporedjujes nesto sto se neda uporediti...sarajevo je pariz za beograd i zagreb sto se romantike tice!!!

kalemegdan je prljav... u jesen prenatrpan liscem (smece) koje niko ne cisti... zagreb je ok., ali nsita posebno, gradova kao zagreb u nemackoj i austriji imas na desetinu... isti stil gradnje, slicne katedrale i betonske naslage....

sarajevom dominira osmanska, austrougarska, komunisticka i arhitektura novije istorije... sarajevo ima planine za kojima placu stranci, sarajevo je olimpijski grad, sarajevo ima oskarovca, sarajevo je jedini (veci) grad u svetu koji nema mekdonald... sarajevo je prezivelo najduzu opsadu koju pamti moderna istorija... sarajevo jednom recju ima dusu (toplinu) kao retko koji grad na planeti!!!
Post Reply