taqqiya

Rasprave o vjerskim temama.
PRO testant

#26 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

murat arslan wrote:
PRO testant wrote:A smiju li muslimani koji nekim slučajem pređu na neku drugu vjeru "prikrivati" svoja nova uvjerenja?
I da li je to dozvoljeno i regulirano bilo kojom odredbom?
Je li ta vrsta takije odobrena i da li postoje takvi slučajevi?
Momak!
Sa kršćaninom koji slijedi izvorno kršćansto i kojem pripada većina kršćana se može pričati. Jer oni imaju neki temelj za tu svoju vjeru. Protestantizam, ili kako se već kaže, je nastalo u 16 st. (koliko se sjećam). To samo za sebe govori da ta vjera nema veze sa vjerom čovjeka za koga je njeni pripadnici vežu ( jel znaš ti koliko je 1500 godina). Znači, to je samo jedna sekta, koja je stvorena sa nekim ciljem. Ako se danas to vjerovanje preferira u nekim krugovima (naučnim) zato što odgovara bogatima, ili kome već, i ako ti pripadaš toj sekti, to ni u kom slučaju ne znači da ti imaš pravo misliti da si na istini. Ne. Treba da ti bude jasno da ti služiš nečijem cilju.

Što se lično tebe tiče, čitajući neke tvoje argumente, dokaze i način razmišljanja, u nekim slučajevima mi te bilo, uistinu, žao. I vjeruj, da sam počeo samo prelaziti preko tvojih postova da ti ne moram ništa protivrječiti. Ali ti si, vidiš, i bezobrazan. To je već problem koji se ne može ignorisati.
:-)
Svrstati protestantizam na nivo sekte moguće je samo određenoj grupi ljudi.
A ti skontaj koja je ta grupa i na kojem je nivou tvoje poznavanje istorije, logike i svega drugog što toj "SEKTI" (ovde bi i neki muslimani rekli - neuzubilah) daje da bude ono što jeste.

I ta izjava, pogotovu propraćena "argumentom" DenBrownovske fikcije je dovoljan pokazatelj koliko zaista i možeš pratiti ili čak shvatiti pravi argument.

Daljni razgovor sa tobom je puko gubljenje vremena pokušavajući objasniti djetetu da krava zaista nije "pink" :wink:
Ostaj mi zdravo do finalnog suda kada bude ispravka svega ;-)
murat arslan

#27 Re: taqqiya

Post by murat arslan »

PRO testant wrote:
murat arslan wrote:
PRO testant wrote:A smiju li muslimani koji nekim slučajem pređu na neku drugu vjeru "prikrivati" svoja nova uvjerenja?
Momak!
Sa kršćaninom koji slijedi izvorno kršćansto i kojem pripada većina kršćana se može pričati. Jer oni imaju neki temelj za tu svoju vjeru. Protestantizam, ili kako se već kaže, je nastalo u 16 st. (koliko se sjećam). To samo za sebe govori da ta vjera nema veze sa vjerom čovjeka za koga je njeni pripadnici vežu ( jel znaš ti koliko je 1500 godina). Znači, to je samo jedna sekta, koja je stvorena sa nekim ciljem. Ako se danas to vjerovanje preferira u nekim krugovima (naučnim) zato što odgovara bogatima, ili kome već, i ako ti pripadaš toj sekti, to ni u kom slučaju ne znači da ti imaš pravo misliti da si na istini. Ne. Treba da ti bude jasno da ti služiš nečijem cilju.

Što se lično tebe tiče, čitajući neke tvoje argumente, dokaze i način razmišljanja, u nekim slučajevima mi te bilo, uistinu, žao. I vjeruj, da sam počeo samo prelaziti preko tvojih postova da ti ne moram ništa protivrječiti. Ali ti si, vidiš, i bezobrazan. To je već problem koji se ne može ignorisati.
:-)
Svrstati protestantizam na nivo sekte moguće je samo određenoj grupi ljudi.
A ti skontaj koja je ta grupa i na kojem je nivou tvoje poznavanje istorije, logike i svega drugog što toj "SEKTI" (ovde bi i neki muslimani rekli - neuzubilah) daje da bude ono što jeste.

I ta izjava, pogotovu propraćena "argumentom" DenBrownovske fikcije je dovoljan pokazatelj koliko zaista i možeš pratiti ili čak shvatiti pravi argument.

Daljni razgovor sa tobom je puko gubljenje vremena pokušavajući objasniti djetetu da krava zaista nije "pink" :wink:
Ostaj mi zdravo do finalnog suda kada bude ispravka svega ;-)
1500 godina!
Reforma!
U politici - da, društvu - da, porodici - da, zakonu - da...
vjeri - NE
A ti nešto često ostavljaš u zdravlju one sa kojima raspravljaš.
PRO testant

#28 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

murat arslan wrote: Reforma!
U politici - da, društvu - da, porodici - da, zakonu - da...
vjeri - NE
A ti nešto često ostavljaš u zdravlju one sa kojima raspravljaš.
:thumbup: :skoljka: :run:
PRO testant

#29 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

A smiju li muslimani koji nekim slučajem pređu na neku drugu vjeru "prikrivati" svoja nova uvjerenja?

Ili je laž iapka samo laž u ovom slučaju.
bijela

#30 Re: taqqiya

Post by bijela »

Ili je laž iapka samo laž u ovom slučaju.
šta nas briga za muslimane koji pređu na neku drugu vjeru :oops: :D
PRO testant

#31 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

Znači sve je ok dok si Musliman, i lagati se može jer je (barem po nekima) i to Bog dozvolio.
A kada nisi više Musliman, e to je onda drrugi "para opanaka."

Niko mi ne odgovori, da li je to zaista Bog dozvolio,?
I ako jeste, kako je to mogao, posmatrajući sa teološke strane, on kao SVET koji ne može da navede na grijeh, i kao PRAVEDAN, koji ne može da trpiti prestup njegovih standarda, "nemojte lažno svedočiti" ili nešto slično, te kao krajni ZAŠTITNIK svojih vjernika koji traži da mu se vjeruje da će ON biti taj koji će vjernika zaštiti u trenutku potrebe, i da ne idem sada dalje, ..... kako onda ON može da podrži jednu takvu odredbu?
AdnaZ

#32 Re: taqqiya

Post by AdnaZ »

PRO testant wrote:Znači sve je ok dok si Musliman, i lagati se može jer je (barem po nekima) i to Bog dozvolio.

I ako jeste, kako je to mogao, posmatrajući sa teološke strane, on kao SVET koji ne može da navede na grijeh, i kao PRAVEDAN, koji ne može da trpiti prestup njegovih standarda, "nemojte lažno svedočiti" ili nešto slično, te kao krajni ZAŠTITNIK svojih vjernika koji traži da mu se vjeruje da će ON biti taj koji će vjernika zaštiti u trenutku potrebe, i da ne idem sada dalje, ..... kako onda ON može da podrži jednu takvu odredbu?
A osklen tebi, sine, da je ovo ovdje, forumsko, društvo(ili iko na dunjaluku) kompetentno da promišlja o tome 'KAKO JE MOGAO' ili šta slično. Tvoja pitanja dolaze niotkud i vode nikud.
bijela

#33 Re: taqqiya

Post by bijela »

PRO testant wrote:Znači sve je ok dok si Musliman, i lagati se može jer je (barem po nekima) i to Bog dozvolio.
....
ne, nije tako, post je bio ironičan i neozbiljan, kao i ova tema,
vidiš da se "niko" ni ne uključuje u istu.
PRO testant

#34 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

AdnaZ wrote:

A osklen tebi, sine, da je ovo ovdje, forumsko, društvo(ili iko na dunjaluku) kompetentno da promišlja o tome 'KAKO JE MOGAO' ili šta slično. Tvoja pitanja dolaze niotkud i vode nikud.
A zašto ne bi moglo da promišlja?
Pa i dao nam je reazum da promišljamo o njemu i o tome kakav je.Zar ne?
Dao je objavu da ga bolje možemo upoznati i razumjeti šta želi i kakv je, itd.
Dao nam je mogučnost rasušivanja i razmišljanja o ovim stvarima upravo ali ne i samo da bi mogli o ovim stvarima da razgovaramo.

A teologija je supravo skup shvatanja o Bogukoja su ljudi izvukli iz objave koju je on poslao.
To što nam je nekima malo poteško da odgovore na takvo pitanje nije do mene. ;-)
PRO testant

#35 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

bijela wrote:
....
ne, nije tako, post je bio ironičan i neozbiljan, kao i ova tema,
vidiš da se "niko" ni ne uključuje u istu.
A ja mislio da se ne uključuje jer je tema pravo škakljiva i zapravo ozbiljna.
Jer pokazuje jednu dimenziju (barem jedne grupe unutar Islama) koju do sada mnogi nisu imali prilike da vide.

Ja sam odavno htjeo da otvorim upravo ovu temu, ali sam izbjegavao da ne bi bio pogrešno shvaćen.
bijela

#36 Re: taqqiya

Post by bijela »

evo ti sad prilika, nadam se da ćeš naići na ozbiljne sagovornike
PRO testant

#37 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

Ma ja ....
Skoro uvijek je ovakio.
Malo škakljivija tema i nigdje nikoga.
bijela

#38 Re: taqqiya

Post by bijela »

PROtestant, ne peglaj.

niko se ne javlja na temu jer se većine ljudi ne tiče.
zašto? zbog toga što je to dio šiijskog učenja sa kojim se sunnije nikada nisu slagali.

a mi smo ovdje većina sunnija. tako da - nađi nekog šiiju pa sa njim razgovaraj.
mi, sunnije, ovo svakako ne podržavamo.
PRO testant

#39 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

bijela wrote:PROtestant, ne peglaj.

niko se ne javlja na temu jer se većine ljudi ne tiče.
zašto? zbog toga što je to dio šiijskog učenja sa kojim se sunnije nikada nisu slagali.

a mi smo ovdje većina sunnija. tako da - nađi nekog šiiju pa sa njim razgovaraj.
mi, sunnije, ovo svakako ne podržavamo.
Ali je to ipak dio Islama, zar ne? :evil:

Kako nije jednostavno kada neko generalizuje!!! Da li ti je sada malo jasnije kako to izgleda kada pojedini Muslimani na ovom forumu znaju reći "Vi Kršćani" ovo ili ono, ili "Crkva" ovo ili ono. A ni si ni ti bez tih primjra koliko se sječam.

Sada "mi smo Sunnije a oni su šiije" izgleda kao dobra odbrana, a kada neko nastoji da vam pojasni da je isto to i u Kršćanstvu, onda vam to ne pije vode!!!!!!( :x :x :x ) Onda podštapalica "KRST JE KRST" dođe nešto poput ajeta iz Qur'ana, ne odstupa se od nje pa makar glava letila. Samo da se ne bi nedaj Bože prikazalo Kršćanstvo kao dobro ili nešto korisno.

E jeste mi "jednoaršinasti" i to pravo :x :x :x :x
bijela

#40 Re: taqqiya

Post by bijela »

je l' ti to meni nešto galamiš?
PRO testant

#41 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

bijela wrote:je l' ti to meni nešto galamiš?
A ko je galamio?
PRO testant

#42 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

E-B wrote:
To je otprilike isto kao kada npr krscanin predje u islam pa za nega vise ne vaze propisi iz krscanstva, pa tako i za bivseg "muslimana" koji je presao na neku drugu vjeru vise ne vaze islamski propisi.

Zato sve to zavisi od propisa te nove vjere, tj ZAVISI DALI TA NOVA VJERA svojim propisima tom "bivsem muslimu" DOZVOLJAVA ili NEDOZVOLJAVA da u slucaju opasnosti moze prikrivati svoje novo uvjerenje.
PRO testant wrote: Niko mi ne odgovori, da li je to zaista Bog dozvolio,?
Ja vjerujem da Bog jeste pravedan, a vjerujem i da ON jeste dozvolio da se u slucaju opasnosti mogu prikrivati pojedine takve stvari. Prikrivanjem, tj upotrebom taqiyye se samo sprjecavaju lose-opasne posljedice koja neka osoba moze zadobiti ukoliko kaze istinu, pa se stoga to NIKAKO nemozes izjednacavati sa "laznim svjedocenjem" a koje nije zbog nikakve opasnosti, i kojim se obicno zeli steci neki licni interes-dobit, pa i pod cijenu da neko drugi mozda zbog toga snosi lose-opasne posljedice

I na kraju pitanje za tebe.
Znajuci u kojoj bi se mozda opasnosti nasao neki "bivsi musliman" koji je presao na drugu vjeru, dali ti mislis da i Bog podrzava da ta osoba zbog opasnosti moze prikriti svoje novo vjerovanje.
Takodje, kakvi su u takvom slucaju protestanski propisi, tj dali protenstantizam dozvoljava nekom "bivsem muslimanu" da u slucaju opasnosti moze prikrivati svoje novo uvjerenje, ili protenstantizam to izjednacava sa "laznim svjedocenjem" pa stoga zahtijeva da taj "bivsi musliman" ne krije svoje novo uvjerenje, pa taman ga to kostalo zivota
pozdrav
Ja sam reakao ono što je istina i to me je koštalo poslova, stanova i moje cijele familije koja me i dalje tretira kao Četnika.
Šta sam trebao, da lažem porodicu i familiju do vijeka? Da sam postao Kršćanin? De nemoj molim te.

Ali je to isto tako dokaz da je moja vjera u Boga koji se brine o meni svaki dan, te moja lična veza sa njime veoma jaka. I da moj život nije u mojim rukama, niti rukama moje majke koja me istjera iz kuće radi te istine, niti u rukama poslodavca koji me je otpusti samo zato đto sam napustio islam, nti u rukama stanodavca čiji sam stan iznajmljivao pa kada je vidjeo da imam Bibliju onda me istjerao, nego u rukama Jedinoga Boga kojeg slijedim i koji je obećao da "ako slijedim njegov put, bez obzira na teškoće, neće me ostaviti nezbrinutoga" (parafraza teksta). Što i ispunbjava svaki dan.

E ja rađe slijedim toga koji me upućuje da vjerujem njemu i njegovoj zaštiti, nego onoga koji me uči da vjerujem lažima, koje mogu a ne moraju da me zaštite. Čisto jer su ljudski proizvod i čista nevjera u Boga.

Laž je grijeh. Bog nikoga ne može navesti ni ti kome sugerirati bilo kakav oblik grijeha.
Ako je neko ubjeđen da je to od Boga, onda se vara, takav tekst ne može doći od Boga.
PRO testant

#43 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

E-B wrote:
PRO testant wrote:Ja sam reakao ono što je istina i to me je koštalo poslova, stanova i moje cijele familije koja me i dalje tretira kao Četnika.
Šta sam trebao, da lažem porodicu i familiju do vijeka? Da sam postao Kršćanin? De nemoj molim te.
Ne kazem da si trebao lagati svoju porodicu, jer ti ocigledno nisi ni imao opravdana razloga da ih lazes. Pod opravdanim razlogom smatram to da tebi od njih nije prijetila neka ozbiljnija opasnost.
Od majke ti nije prijetila nikakva opasnost, i ona te sigurno i dalje voli, pa i ako ne odobrava to sto si uradio. To sto te je istjerala iz NJENE kuce ne mora znaciti nesto lose za tebe. Ovdje na zapadu gdje ja zivim, roditelji obicno svoju djecu "istjeravaju" iz kuce cim djeca udju u dvadesete godine, i to ne zato sto ih nevole, vec zato sto zele da im djeca postanu svjesna odgovornosti, kako bi se naucila voditi racuna o sebi i svojoj ekonomiji

Ukoliko si mogao pretpostaviti da ce te gazda firme u kojj si radio istjerati zbog toga, mislim da onda tamo nisi ni morao da se HVALIS kako si napustio islam. Pogotovu ukoliko ti je bilo zaista NEMOGUCE naci drugi posao. Ali vidim da se i bez tog posla ipak dobro snasao. Znaci, ni zbog posla se nisi trebao pretvarati
Isto vazi i za gazdu kod kojeg si stanovao, jer (pretostavljam) da si se ipak bez vecih problema snasao i za novo boraviste

Sve u svemu koliko ja shvatam, za tebe skoro da nije postojao nikakav ozbiljni razlog zbog koje si se trebao pretvarati. Eh, a da ti je kojim slucajem prijetila opasnost da ces zbog toga u sred zime spavati na ulici, ili da ce ti zbog toga neki wehabija baciti bombu u sobu itd itd, e onda bi zaista bilo glupo i nesmotreno od tebe da se u muslimanskoj sredini, i setkajuci sa biblijom u ruci, hvalis kako si napustio islam

pozdrav
Hvala na namjerno izvrnutim izjavama. Ti si meni duša od čovjeka nema šta :shock: :-)
Ti zaista znaš da meni nije prijetila nikakva opasnost, :shock: je li tako!? Izjava godine .... e moj ..... :sad: kako mi te žao.

I nisam se NIGDJE hvalio, nego ćutao i radio svoj posao, živio svoj život.
Tek kada su me piali ko sam i šta sam ja sam rekao istinu, a onda me je moj rođak, direktor tog hotela, preko kojeg sam iskreno govoreći i dobio posao (koji sam imao punih 7 dana) otpustio jer je MORAO. Barem je tako rekao. A ja mu vjerujem jer je jedan od rijetkih koji je uvije bio fer prema meni. Što će reći da ga je neko odozgo natjerao.

A sve se to izdešavalao u jednom danu. Interesantna je tvoja izjava jer je identična, i to od riječi do riječi sa izjavom moje majke :-) nakon svega toga.

No to i dalje govori da je BOLJE vjerovati Bogu, nego trivijalnim lažima.
A da ne ponavljam logičke i teološke probleme koje stvara jedno takvo učenje.
Laž je ipak laž, i prikaz nevjerovanja Bogu i pouzdanja u nešto što u stvarnosti on i ne može da uradi, da navede nekoga na grijeh.

Osim toga, i tamo gdje je ta opasnost o kojoj govoriš zaista stvarna, i svakodnevna, Kršćani i dalje rade ovo isto što i ja.
Na drugoj temi postavih par linkova koji govore o tome.
A ako potražiš naći ćeš jako puno primjera koji nastoje da ohrabre Kršćane da vjeruju Bogu i da svojim životima svjedoče o njegovoj snazi i brizi.

Evo ti samo jedne istinite priče.
Tortured for Christ - Richard Wurmbrand
http://ebookbrowse.com/tortured-for-christ-pdf-d1366739
Priča o misionaru u nekadašnjoj Rumuniji, i o tome šta je preživjeo.

A evo i još jedne - Haik Hovsepian - Iran
http://www.google.com/search?q=Haik%20Hovsepian
http://www.hovsepian.com/Our_Testimony.htm

A Wurmbrand sada radi ovo - http://www.persecution.com/public/homep ... Fpbl9tZW51
To je mjegova misija sada. Da ispriča priče onih koji prolaze ili su prošli ono što i on.
Evo ti jedne od njih. I ko kaže da se za apostaziju u Islamskim zemljama ne ubija? I to po zakonu!I naređenju režima!
http://www.persecution.com/public/newsr ... RzdG9yaWVz
Nele9

#44 Re: taqqiya

Post by Nele9 »

PRO testant wrote:
E-B wrote:
PRO testant wrote: pozdrav
Hvala na namjerno izvrnutim izjavama. Ti si meni duša od čovjeka nema šta :shock: :-)
Ti zaista znaš da meni nije prijetila nikakva opasnost, :shock: je li tako!? Izjava godine .... e moj ..... :sad: kako mi te žao.

I nisam se NIGDJE hvalio, nego ćutao i radio svoj posao, živio svoj život.
Tek kada su me piali ko sam i šta sam ja sam rekao istinu, a onda me je moj rođak, direktor tog hotela, preko kojeg sam iskreno govoreći i dobio posao (koji sam imao punih 7 dana) otpustio jer je MORAO. Barem je tako rekao. A ja mu vjerujem jer je jedan od rijetkih koji je uvije bio fer prema meni. Što će reći da ga je neko odozgo natjerao.

A sve se to izdešavalao u jednom danu. Interesantna je tvoja izjava jer je identična, i to od riječi do riječi sa izjavom moje majke :-) nakon svega toga.

No to i dalje govori da je BOLJE vjerovati Bogu, nego trivijalnim lažima.
A da ne ponavljam logičke i teološke probleme koje stvara jedno takvo učenje.
Laž je ipak laž, i prikaz nevjerovanja Bogu i pouzdanja u nešto što u stvarnosti on i ne može da uradi, da navede nekoga na grijeh.

Osim toga, i tamo gdje je ta opasnost o kojoj govoriš zaista stvarna, i svakodnevna, Kršćani i dalje rade ovo isto što i ja.
Na drugoj temi postavih par linkova koji govore o tome.
A ako potražiš naći ćeš jako puno primjera koji nastoje da ohrabre Kršćane da vjeruju Bogu i da svojim životima svjedoče o njegovoj snazi i brizi.
Samo se ti istresi. Sve nakupljene frustracije i razocarenja izbaci iz sebe.
E, da ne zivim u Bosni pomislio bi da ni krscani ni Jehovini svjedoci nemaju ni hljeba za jesti, a da im zivot visi o koncu svaki dan.
Drago mi je da te E-B dobro izdriblao i sam si to zasluzio.

Nisi u formi. Bio si predugo van foruma. ;-)
PRO testant

#45 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

Nele9 wrote: Samo se ti istresi. Sve nakupljene frustracije i razocarenja izbaci iz sebe.
E, da ne zivim u Bosni pomislio bi da ni krscani ni Jehovini svjedoci nemaju ni hljeba za jesti, a da im zivot visi o koncu svaki dan.
Drago mi je da te E-B dobro izdriblao i sam si to zasluzio.

Nisi u formi. Bio si predugo van foruma. ;-)
E moj @Nele9 ....
Ti baš ko da ne živiš u Bosni :-)
Oficijelno je sve "super" a neoficijelno svi znamo ko i kako i na kojem principu dobija stanove, dobre kredite, poslove, i ostalo. Te kako i zašto se ljudi otpuštaju i iz kojih razloga.

Opet kažem, samo sam dao primjer sebe i kao osobe koja je protiv Taqqije kao načina odbrane.
I da to što sam rekao je samo primjer da jedna takva glupa stvar nije od Boga, jer nema osnova iz više razloga.

To što sam prokomentarisao određenje izjave kolege sa foruma koja su se vezale za mene, to je druga stvar.
I to nisu frustracije, nego bolna realnost našeg podnjeblja i naše sadašnjice, opet da naglasim, sve to je "neoficijelno."

Taqqija kao jedno od učenja je samo problem u Islamskoj teologiji bilo koje denominacije u sklopu te iste konfesije.
Bez obzira na moguće "razloge" koje neko može da prezentira, ona nema osnova jer krši primarni zahtjev od Boga, da se vjeruje u njegovu suverenost i zaštitu.
Pozz
arzuhal

#46 Re: taqqiya

Post by arzuhal »

E-B wrote:U Kur'anu se pominje covjek iz Faraonove porodice koji je takodje krio svoje vjerovanje
A jedan čovjek, vjernik, iz porodice faraonove, koji je krio vjerovanje svoje, reče: "Zar da ubijete čovjeka zato što govori: ’Gospodar moj je Allah!’, onoga koji vam je donio jasne dokaze od Gospodara vašeg? ... (Kur'an 40:28)

Primjer ovog covjeka iz faraonove porodice apsolutno nije primjer "kako ne treba ciniti", niti je primjer nekog koji je takvim svojim postupkom krsio Boziji suverenitet, niti nekog ko je time negirao Boziju zastitu
Ovo se zove argument kakve @PRO testant voli i uvažava. A i meni se svidio. Da baš vidim šta će on kasti... :)
bijela

#47 Re: taqqiya

Post by bijela »

arzuhal wrote: Ovo se zove argument kakve @PRO testant voli i uvažava. A i meni se svidio. Da baš vidim šta će on kasti... :)
ja uživam u ovoj temi :D
rekla sam ti, PROtestant, da se nadam da ćeš naći sagovornika :thumbup:
puharska

#48 Re: taqqiya

Post by puharska »

Subhanalah o cemu se u ovoj temi raspravlja...procitajte draga braco i
sestre suru Kafirun jos koji put...U diskusiji se covjek zanese pa moze
zaraditi nepotrebni grijeh...
Molim dragog Alaha da nas sve uputi na pravi put !
PRO testant

#49 Re: taqqiya

Post by PRO testant »

E-B wrote:
E-B wrote:Taqiyya (prikrivanje svojeg vjerovanja) ni u cemu ne krsi Boziji suverenitet i zastitu
Na koji ce nacin Bog nekog stititi neodredjujes ti, ja, ili neko drugi od ljudi, vec samo On

U Kur'anu se pominje covjek iz Faraonove porodice koji je takodje krio svoje vjerovanje
A jedan čovjek, vjernik, iz porodice faraonove, koji je krio vjerovanje svoje, reče: "Zar da ubijete čovjeka zato što govori: ’Gospodar moj je Allah!’, onoga koji vam je donio jasne dokaze od Gospodara vašeg? ... (Kur'an 40:28)

Primjer ovog covjeka iz faraonove porodice apsolutno nije primjer "kako ne treba ciniti", niti je primjer nekog koji je takvim svojim postupkom krsio Boziji suverenitet, niti nekog ko je time negirao Boziju zastitu

Ne trazi mi se sada po Bibliji, ali mislim da se i u njoj mogu naci slicni primjeri
Evo ovako na brzinu i u Bibliji nadjoh nekoliko primjera upotrebe taqiyye.

Najpre primjer Ishakovog i Rebekinog upotrebljavanja taqiyye
Kad su ga mještani pitali o njegovoj ženi, reče: "Ona mi je sestra." Bojao se reći: "Ona mi je žena", misleći: "Mještani bi me mogli ubiti zbog Rebeke jer je lijepa. Kako su se ondje duže zadržali, kralj Filistejaca Abimelek jednom pogleda kroz prozor i opazi kako Izak miluje svoju ženu Rebeku. Nato Abimelek pozove Izaka te reče: "Tako, ona ti je žena! Kako si mogao reći da ti je sestra?" Izak mu odgovori: "Jer sam mislio da bih zbog nje mogao poginuti. (Postanak 26:7-9)

I u Postanku 12:11-20 se opisuje slican slucaj Ibrahimovog i Sarinog upotrebljavanja taqiyye prilikom njihovog ulaska u Egipat

Sve u svemu, i kroz ove primjere iz Biblije vidis da je upotreba taqiyye dozvoljena, jer sigurno Ibrahim (a.s) kao ni Ishak (a.s) nisu upotrebom taqiyye krsili Boziji suverenitet a niti negirali Boziju zastitu

pozdrav
E moja legendo ...... :-)
Primjeri su ti samo takvi, a interpretacija da ne može biti bolja. :?: :?: :?: :?: :-)
bijela

#50 Re: taqqiya

Post by bijela »

E-B wrote:.

Posto sam ja vec predstavio moju interpretaciju, dali ti mozes predstaviti tvoju interpretaciju, tj mozes li objasniti zbog cega smatras da se u tim primjerima ne govori o taqiyyi

pozdrav
ne zna protiv tebe.
Post Reply