Creasy wrote:A jedan wrote:de fakto wrote:
Ti anarhiju posmatras u negativnom kontekstu i s tobom se ne bi slozila vecina anarhista ( bar oni koji ne upraznjavaju nasilje)a smatraju anarhizam kao svoju zivotnu filozofiju. Samim tim ti ova hiperbola nije na mjestu.
prijatelju, ne trudi se. lijepo sam mu rekao u prvom postu na temi da procita nesto o anarhiji,da koristi pojam pogresno, ali kolega bezobrazan.

Vas dvojica bukvalaca, ovo nije PDF Filozofija, tako da kad se napise "anarhija", zna se na sta se misli. Izgleda samo vama dvojici nije jasno sta sam htio reci tim pojmom...

Jasno je svima. Ali vrijeđaš anarhiste koji nisu onakvi anarhisti na kakve ti misliš, fino ti kaže čovjek. Kažeš anarhija u gradu, dakle anarhisti su krimosi i pucači, e pa jarane, ja sam anarhist koji liježe s ahimsom a ustaje u nenasilju i za to se zalažem pa me baš ovo pecnulo. Ne mnogo, jer znam da masa ekipe pogrešno koristi naziv, a i mi se nešto previše ne furamo na deklarisanje, no moramo imati skupno ime, pa to se nametnulo odavno, a baš zahvaljujući takvom korištenju kakvo ti namećeš većina ljudi mrzi anarhiste a pojma nemaju za šta se zalažu, a to je sloboda, nenasilje, svima ista prava, obaranje vlasti jednih nad drugima itd. - dakle, sve fino i humano za razliku od ''anarhije'' na koju ti misliš, a to i nije anarhija jer koliko znam u ovoj državi imamo šugavu vlast i još šugaviji kapitalizam, dakle, nema anarhije, pokuda Bogu.
Nije lijepo da u državi gdje najveći kriminal cvjeta po institucijama države kažeš: Ko je odgovoran za anarhiju na ulicama? Misliš, ko je odgovoran za vlast na ulicama?

Ja vidim da sitne ribe samo kopiraju velike. A i kad već čačkamo u riječ, i u žargonu kažemo npr. Ćelo, Čupo, Krepo isl. vlada tim-i-tim naseljem, ne kažemo Krepo anarhiše Otokom/Bistrikom/Dobrinjom isl.!
Mijenjaj naslov, vidiš da ti ode tema u raspravu oko samog termina.
Stavi npr. Ko je odgovoran za lošu bezbjednosnu situaciju? Ti jesi u tekstu razjasnio o čemu pišeš, ali to nije dovoljno, jer i dalje nepravedno ostade ljaga na pojmu anarhija.
A znaš da te svi ( većina ) razumijemo, ali eto, neki ti zamjeraju, vidiš, 3 forumaša na 2 strane teme ti je prigovorilo i to je sasvim dosta prigovora da se promijeni naslov teme, a ti kako hoćeš, no nemoj se čuditi što tema ne ide u željenom smjeru. Plus, pogrešno koristiti riječ anarhija, tim više što znaš šta znači, je kao kad bi Albance namjerno zvao Šiptarima, Srbe četnicima, Bošnjake poturicama, a ko biva, šta fali, svi znamo na šta ti zaista misliš. Ne možeš, tj. ne smiješ stavljati znak jednakosti između kriminala i anarhije jer manje upućenima ( a takvih ima uvijek ) stvaraš pogrešnu sliku o anarhiji kakvu i inače nameće establišment: rasulo, haos, radi ko šta hoće. Takvo nešto postoji kad padne sistem unutar društva duboko indoktrinisanog u sistem, pa nastane rasulo jer ljudi ispolje sve one osobine koje se i inače potiču u takvom društvu, ali samo za odabrane i one koji se bave legalnim kriminalom;
za primjer vidjeti film ''2012.'', lik iz Vlade veli: ''Nećemo obavijestiti ljude da stiže smak, izbila bi anarhija'' a onda vidimo kako se zbog očuvanja bogatih poigrava siromasima i kako se anarhije boje upravo oni na moći i bogatstvu; siromasi se ne boje anarhije ali se njima upravlja strahom - kao, vlast štiti živote.
Pa štiti li? Ne. Niko nije siguran. Svako od nas može završiti kao meta ubice, slučajno ili namjerno i svačije dijete može biti ubijeno. Postoji samo sankcija NAKON što je neko ubijen, obično šugava sankcija. Ta ''strašna'' anarhija želi raditi prevenciju PRIJE, želi stvoriti društvo gdje se dogovara i sve radi u interesu svih ljudi a potreba za ubijanjem je značajno smanjena. Mene briga hoće li moj ubica dobiti 10 godina ili će zbrisati pravdi. Ja ne želim da budem ubijena, i vjerujem da me anarhija bolje može zaštititi od vlasti. Na svijetu svakodnevno ljude ubijaju u prometu i to je kao, okej, jer zaboga, moramo se prevoziti, moramo žuriti jer valja raditi za poslodavca, valja žuriti i na more jer vremena koje nam sistemski kradu, tjerajući nas da trećinu života radimo za nadnicu pod psihozom, da bude u pravom duhu SMa, tog vremena je malo itd. Saobraćajne nesreće nisu nesreće, nego fini, legalni kriminal, jer su ljudi naučeni da im auto treba, da se bez njeg ne može, da moraju putovati, da moraju žuriti jer stišću rokovi...
Dakle, ljude se bezveze plaši anarhijom u smislu rasula, jer rasulo svakako imamo, i to ono lutrijsko - nikad ne znaš šta će da te strefi dok hodaš ulicom ili voziš ulicom. Doslovno - koja korist milionima žrtava uličnog kriminala od postojanja poretka? A ako je do brojke ( manje stradalih u poretku ) zašto su upravo države najveće ubice? Zašto se potiču sistemi izrabljivanja koji vode u buđenje poriva za nasiljem? I zašto je oružje uopšte dostupno ljudima? Zašto se u Americi prodaje u supermarketima a kod nas po pijaci? Zašto vlast koja, navodno, suzbija anarhiju, ne ukine masovne ubice koje ubijaju milione, a bogami i milijarde će uskoro
( droge, pušenje, alkohol, kocku, vožnju, oružje, lažne medijske ikone, sulude namete ''modernog doba'', rad dok se ne padne s nogu, zagađenje vazduha, vode, zemljišta, hrane, nuklearke, poticanje ''kulture nasilja'' medijski i institucionalno, ratove itd. ), zašto vlast pušta da milioni umiru od toga, a ona navodno sprečava da milioni umiru u haosu?
Ja bih rekla da je ovo gore pobrojano u zagradi - haos nad haosima?
Kad vlast koristi riječ anarhija, govori o tome pogrdno, u smislu rasula, plaši mase, a zapravo se samo plaši za svoju poziciju. Vlast dobrano sarađuje sa paravlašću; kod nas se to dobro vidi, kao što neko napisa, zajedno loču ministri i kontroverzni biznismeni. Vlast se plaši anarhije iz dobrog razloga, a taj nije rasulo, nego oduzimanje moći i pravedna raspodjela dobara. U anarhiji mali čovjek dobija ono što mu manjka ( bogatstva, poštovanje drugih, poštovanje sebe ), a moćnik gubi nezaslužene viškove ( bogatstva, poštovanje drugih, precjenjivanje sebe ) ; otud isforsirano kokodakanje o anarhiji kao o haosu. Istina je upravo suprotna. A zašto i ne bi lagali ljude? Već su naučili malog čovjeka da je rad njemu u korist, da je pametno raditi za druge, da je izmišljena država ( umjesto stvarnog planeta ) svetinja; pored takvog nauka, učenje o anarhiji kao o haosu samo je sitna, ali bitna lekcija, za svaki slučaj, da se preduprijedi moguće šire buđenje malih ljudi.
A moj odgovor na temu: KRIVA JE VLAST, nego ko.
I šugavi kapitalizam usput. Zapravo, nedostatak moje anarhije je kriv što imamo ovu tvoju anarhiju.
Oduzmi horizontalno i vertikalno nadmetanje u svim slojevima društva koje namjerno potičemo još sistemom ocjenjivanja djece, da bi to završilo nadmetanjem na tržištu ljudskim organima, pardon - tržištu rada ( i cijeli čovjek je skup organa, dakle, trgujemo ljudima, poslodavci na intervjuima pitaju kandidate: Kako biste PRODALI sebe? i ljudi MORAJU na to da se smješkaju i odgovaraju ili pravac - dno. Upakujemo ljude u celofan, CV, i stavimo na policu da se prodaju ili iznajme onome ko ima para da to kupi ( ZZZ, tj. Zavod za za**bavanje gdje masne tete i čike sole pamet i vaze nezaposlenima da se ne q*če i ne biraju, svaki poslodavac je Spasitelj jadnička nezaposlenog, Bog Otac koji izdaje ne 10 per life, nego 100 zapovijedi dnevno, pa obey ili padni na dno u svakom pogledu, a sveznajući Otac kažnjava griješnike paklom na ZZZ, a poslušne ovčice nagradi rajem od ''dokazivanja'' kroz prekobrojne sate i očenaše, tj. uvlačenja Svevišnjem );
- oduzmi prisilu i glorifikovanje moći i novca, oduzmi otimanje od jednih da bi se okapitalisali drugi ( tzv. prvobitna akumulacija kapitala ), oduzmi nametanje životnog stila kojim svi MORAJU živjeti jer inače će da pocrkaju od gladi ( i bezbeli, nedostatka vitamina otkrivenih u 20. stoljeću, Prestiža i Uspjeha, čija avitaminoza izaziva panični poremećaj kod osobe čija je funkcija da diše, jede i spava, ali vrag ne da, pa bi ona da u sve to utrpa nasušnu potrebu za pokazivanjem nečega nekome po cijenu zdravlja, pameti, uživanja u životu, figurativnih i bukvalnih leševa ). To je životni stil, koji ne samo da je nametnut nego je ubačen u obavezno indoktrinisanje dječice već od prvog pismenog sastava: Šta želim biti kad porastem?, oduzmi činjenicu da ljudi služe državi umjesto država ljudima i da se od živih i stvarnih ljudi traži i da ginu i daju sve svoje snage i ljudske kapacitete za zamišljene tvorevine tipa države, vojske, radne organizacije -
- oduzmi industrijalizaciju i slobodno raspačavanje svega onoga što škodi ljudima, što ih drži u stanjima psihičke i fizičke oduzetosti i rastrojenosti, te anksioznosti i ovisnosti ( opijati, potom - društveni imperativi čije neispunjavanje povlači stvaranje konflikata u ličnosti koja se nastoji prilagoditi društvu; prilagodba u anarhiji nije potrebna, svi su rođeni prilagođeni i dokazivanje je izlišno, dokazali su se rođenjem, pobijedili milijarde drugih mogućih bića na samom začeću. Takmičenje među ljudima je na nivou igre, ne pitanje života i smrti, uspjeha i neuspjeha -
- oduzmi rad zbog prestiža i uspjeha, ostavi rad zbog fizioloških potreba, oduzmi 6-7 sati od radnog dana i pusti ljude da rade koliko NJIMA treba a ne mašineriji na čelu s kapitalistom - te da rade pod svojim uslovima, da samoupravljaju radom, i da rade bez nepotrebnih šefova, kad radiš za sebe, u interesu ti je da dobro radiš, nadgledanje je potrebno samo kad radiš za drugog, a za drugog radiš jer ti je neko oteo zemlju ili drugi kapital pa si prisiljen raditi za druge; kapitalistu, da bi se nekontrolisano bogatio, potrebno je roblje, savremeni radnik je klasičan rob maskiran u benkicu ljudskih prava, ispoliran svana a truo iznutra od nameta i obaveza, a najveća ubleha od svih je tzv. pravo na rad. Treba postojati pravo na nerad. Na rad je čovječanstvo p r i s i lj e n o i govorimo o obavezi, ne o pravu -
Oduzmi sve to društvu pa ćeš stvoriti uslove za zdravo društvo gdje nema kriminala, a imaćeš i zdraviji odgoj baziran na pravim vrijednostima što bi dovelo do toga da su kriminalci samo teške psihopate koji su takvi rođeni ( to bi se dalo kontrolisati ) a ne i ova obična, moći, love i dokazivanja željna, bagra s vlasti te bagra s ulica, kakva tebi i svima nama smeta.
Izvinjavam se na opširnosti, ali nužno je da se malo pojasne neke stvari. Ti si borce za slobodu i čovječanstvo poistovjetio sa krepama s ulica koji bodu i pucaju, a volšebno si to uspio samo jednom rječju; nužno je da te neko demantuje, a to ne mogu kratko, upravo zbog uvriježenog stava kod većine: anarhija = haos i nered, nasilje i krvoproliće, i ne trudim se zbog tebe, koji znaš o čemu pričamo, nego onih koji još ne znaju o čemu se radi, a rekla bih, odokativno, da je previše Bosanaca koji pogrešnim medijskim prikazom anarhije ili izostankom istog, misle da je anarhija đavolska rabota ( i na TV u će uvijek reći: anarhija je nered, haos, a anarhiste spominju samo kad zapale auta na ulici, nikad, baš nikad u pozitivnom kontekstu, iako je i jedan Noam Chomsky po uvjerenju najbliži anarhizmu i otvoreni simpatizer pokreta ).
Anarhisti ne nameću ništa, ta nisu vlast koja operiše (pri)silom; oni kažu, pokažu, dokažu - na ljudima je da se sami odluče za svoj svjetonazor. Ali, da bi to mogli, moraju znati šta je šta. Sama sam bila anarhist po ubjeđenju dok nisam ni znala šta zaista to znači. Na mom dičnom faksu društvenog usmjerenja niko nikada niti jednom nije obrazložio ili čak pomenuo anarhizam. To mi je danas veoma zanimljivo... i mislim, zašto je tako? Zato što je to najjači svjetonazor ikad, zato što je najljudskiji i najpravedniji. To nekome nije u interesu da zna više od 10% ljudi... zato se šire mase danonoćno zaglupljuju vijestima i šou rijalitijima, zato se ljudi sistemski indoktriniraju. Ljude se čak laže: kažu, djecu školujemo da bi ih osposobili za društvo. Pa i anarhistički život je društveni život! Zašto se kriju te činjenice? Zašto je društvo sinonim za glasačko tijelo pod državnim aparatom i sinonim za kapitalizam, zašto nemamo izbor kakvo društvo želimo? Najprostije: društvo jednakosti bez vlasti nije nešto poželjno za vrhušku. Pitanje koje će osvijestiti ljudi kad saznaju pozadinu procesa i onog čemu su ih naučili: Zašto mi to trpimo? I evo ga...
A, zbog tvog naslova ne možeš me optužiti ni za off.

Pitaš ko je odgovoran za anarhiju, a ja sam dežurna na forumu da budem odgovor-na za anarhiju, tako da ne off-iram, evo, odgovorno odgovaram. Za anarhiju.