Pletenje

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zelenashica

#26 Re: Pletenje

Post by zelenashica »

Tikvica wrote:
zelenashica wrote:Pleem jako dugo,u neku ruku me pletenje opušta pa pletem i nepotrebne stvari....ali obično gledam da se nešto može i iskoristiti....torbice,kape,šalove,nakurnjak :D
moze li sema za nakurnjak? ja sam pokusala da nadjem, ali bez uspjeha ... rado bih muzu isplela koji :D
super je torba :thumbup:
Ja svom plela bez šeme....znas onaj jednostavan bod,sa 5 igarala....a gornji dio kukičala...posaljem ti sliku na pp nesto me sramota ovdje kačati :lol:
njonjica

#27 Re: Pletenje

Post by njonjica »

Tikvica wrote:
@njonjica - ne poznajem Dobrinju, mozes li mi dati vise infa gdje se nalazi taj bazar - voljela bih vidjeti sta nude.
Tikvica isla sam danas na Dobrinju; ulica se zove Bulevar Branilaca Grada.
Ja izadjem iz trole kod Merkatora, predjem ulicu i idem onom glavnom (Bulevar) pored pijace, Bagatele itd, prodjem sve to i kad dodjem do Unicredit banke tacno preko puta (na lijevoj strani) je ulaz u samoposlugu Konzum. Ulaz je na uglu a preko puta (tog ugla) je prodavnica polovnih stvari; odmah do te prodavnice je S.T.R. Bazar (tako pise).
Eto, nadam se da sam pomogla.
Tikvica

#28 Re: Pletenje

Post by Tikvica »

njonjica wrote:
Tikvica wrote:
@njonjica - ne poznajem Dobrinju, mozes li mi dati vise infa gdje se nalazi taj bazar - voljela bih vidjeti sta nude.
Tikvica isla sam danas na Dobrinju; ulica se zove Bulevar Branilaca Grada.
Ja izadjem iz trole kod Merkatora, predjem ulicu i idem onom glavnom (Bulevar) pored pijace, Bagatele itd, prodjem sve to i kad dodjem do Unicredit banke tacno preko puta (na lijevoj strani) je ulaz u samoposlugu Konzum. Ulaz je na uglu a preko puta (tog ugla) je prodavnica polovnih stvari; odmah do te prodavnice je S.T.R. Bazar (tako pise).
Eto, nadam se da sam pomogla.
:thumbup:
od Merkator parkinga se znam orijentisati po Dobrinji ;-) otici cu i ja ovih dana da vidim sta imaju u ponudi
zijancer

#29 Re: Pletenje

Post by zijancer »

je'l ima kakvih instrukcija za ofo :mrgreen: :P
Image ..Image
Image
Image
Image
Image
Image

haa :-) ?
Tikvica

#30 Re: Pletenje

Post by Tikvica »

Koliko mogu vidjeti ovdje je vise heklanih stvari nego pletenih. Torbica i sal su heklani sa vise razlicitih vrsta vune i mislim da ima neka tehnika u dodavanju i vjerovatno koristenju razlicitih velicina igala za heklanje. Kaktusi i ostala egzotika na slici nisu tehnicki teski za uraditi, samo je bitan koncept, dosta vune i malo maste. Volancici na vrhu kao cvijece su jednostavni za uraditi, tehnika oduzimanja ocica - vrlo jednostavno.

Ideja za tzv. yarn bombing mi je super http://www.nytimes.com/slideshow/2011/0 ... _ss-8.html, http://www.latimes.com/features/home/la ... otogallery a ima i na flickr grupa international yarn bombing day sa slikama.

Ja sam se odusevila sa knjigom http://www.amazon.com/Uniquely-Flatteri ... 754&sr=8-1 i nadam se da cu naci adekvatnu vunu za dzemper sa korica knjige. Dizajn je extra, jer je sve pleteno u jednom komadu, nema sivanja prednjica/ledja, rukavi, kragna :thumbup:
Tikvica

#31 Re: Pletenje

Post by Tikvica »

http://www.craftcruises.com/craftcruise ... past=false
ovo bi bio savrsen odmor za mene...odmor iz snova, krstarica, pletenje i uzivancija na Bermudama :-D
zelenashica

#32 Re: Pletenje

Post by zelenashica »

Prvi "zimski" komplet za kćerkicu gotov :-D
Šal tkz.porenje i kapica sa pufnicama :)

Image
eluna

#33 Re: Pletenje

Post by eluna »

ajmeeeeeeeeeeee konačno da vidim da nisam jedina :) .... totalno sam ZA organizaciju pletenja u javnosti ..... mada pouzdano znam da tete sa čaršije plaćaju mizeriju nekim nanama i bakicama da im ispletu i isheklaju stvari koje onda ove prodaju po žara cijena u svojim buticima .......... a jedne čarape broj 40 budugotove za par sati pletenja ....... neka kapica za zimu za 3 do 4 sata a iskusnije pletlje to završe i za jedno kahvenisanje ...... tako da uglavnom sve radim sama, i za sebe, ali i ako mi neko naruči nije problem ......

trenutno dragom pletem pape (na 4 igle), u pripremi je šal i kapica za moj novi kaputić, a planiram i suknju da isheklam za isto
eluna

#35 Re: Pletenje

Post by eluna »

odlična, odlična :)
venus doom

#36 Re: Pletenje

Post by venus doom »

eluna wrote:ajmeeeeeeeeeeee konačno da vidim da nisam jedina :) .... totalno sam ZA organizaciju pletenja u javnosti ..... mada pouzdano znam da tete sa čaršije plaćaju mizeriju nekim nanama i bakicama da im ispletu i isheklaju stvari koje onda ove prodaju po žara cijena u svojim buticima .......... a jedne čarape broj 40 budugotove za par sati pletenja ....... neka kapica za zimu za 3 do 4 sata a iskusnije pletlje to završe i za jedno kahvenisanje ...... tako da uglavnom sve radim sama, i za sebe, ali i ako mi neko naruči nije problem ......

trenutno dragom pletem pape (na 4 igle), u pripremi je šal i kapica za moj novi kaputić, a planiram i suknju da isheklam za isto
eluna koliko bi ti bile ruke za jedan duzi vuneni dzemper ?

moze i na pp :-D naravno ako bi uopste htjela raditi tako po narudzbi :)

@zelenasice kapa i sal odlicno izgledaju :thumbup:
eluna

#37 Re: Pletenje

Post by eluna »

eluna je danas završila novi šal i kapu za svoj novi kaputić ..... slika drugi put, nisam sligla da uslikam.....

usput

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN onima koji slave :)
McP

#38 Re: Pletenje

Post by McP »

puno hvala za ovo... upravo pocela plesti... prije neki dan igle i pletivo kupila.. .skinula iphone aplikaciju i krenula:)
thea

#39 Re: Pletenje

Post by thea »

zelenashica wrote:
harisaga wrote:Torbica je u zz top fazonu
Meni se u svakom slučaju dopada...jeste da je unutrađnjost postavljena platnom,to sam morala sašiti,...a ručke sam pronašla od neke stare torbe8metalne)i samo presvukla vunom. :)

svaka cast!
zelenashica

#40 Re: Pletenje

Post by zelenashica »

thea wrote:
zelenashica wrote:
harisaga wrote:Torbica je u zz top fazonu
Meni se u svakom slučaju dopada...jeste da je unutrađnjost postavljena platnom,to sam morala sašiti,...a ručke sam pronašla od neke stare torbe8metalne)i samo presvukla vunom. :)

svaka cast!
Hvala.
Angel_of...

#41 Re: Pletenje

Post by Angel_of... »

naziv aplikacije pls? :D
Goldyna

#42 Re: Pletenje

Post by Goldyna »

ima li neko voljan da mi oplete ovakvu sličnu kapu? :) naravno plaćam uslugu po dogovoru :-D
Image
eluna

#43 Re: Pletenje

Post by eluna »

Goldyna wrote:ima li neko voljan da mi oplete ovakvu sličnu kapu? :) naravno plaćam uslugu po dogovoru :-D
Image
koliko vidim - ovo je heklano ............. ne pleteno
Goldyna

#44 Re: Pletenje

Post by Goldyna »

da, ali mislim da se slična može i isplesti, bitan je oblik i boje.
nova_korisnica

#45 Re: Pletenje

Post by nova_korisnica »

https://www.facebook.com/profile.php?id=100003074630002
probaj tu poslati slikicu pa vidi moze li ta zena da ti to napravi...

ja trazim ako ima ko kakve sheme za sal, kapu, ponco?? treba mi za mamu....kaze ona meni: ja samo razumijem one starinske sheme :) pa eto ako ko ima?? shal nije toliko bitan...ali joj je recimo broj petlji za kapu i za ponco bitan...pa ako ko ima sta konkretno, zahvalni smo :)
McP

#46 Re: Pletenje

Post by McP »

Angel_of... wrote:naziv aplikacije pls? :D
Oprosti sto kasnim s odgovorom: Knittinghelp.com

Mada moram priznati da sve ima i on-line... Nisam trebala aplikaciju ni kupovati.. Samo jednostavnije nesto naci kad sjedis pa samo preko tela.. Ali online ima sve.

A prvi sal gotov... Odnosno sal je okrugao i spojen... Samo se natakne na glavu i ide preko vrata... Dosta je sirok pa se nabora... Super za djecu
sandra01

#47 Re: Pletenje

Post by sandra01 »

Zene,obavezno organizovati jedan sastanak za nas!!!
Ja sam u ratu naucila samo pravo -krivo plesti,ali moj je problem sto ne znam zapoceti prvi red,uvijek sam molila nekoga da mi otpocne pa ja onda nastavim.A mene je to smirivalo pravo i voljela bih da se vratim tom hobiju.
Dakle kad se sastajemo ?
eluna

#48 Re: Pletenje

Post by eluna »

sandra01 wrote:Zene,obavezno organizovati jedan sastanak za nas!!!
Ja sam u ratu naucila samo pravo -krivo plesti,ali moj je problem sto ne znam zapoceti prvi red,uvijek sam molila nekoga da mi otpocne pa ja onda nastavim.A mene je to smirivalo pravo i voljela bih da se vratim tom hobiju.
Dakle kad se sastajemo ?

i ja pitam KAD SE SASTAJEMO i gdje?? :D
zelenashica

#49 Re: Pletenje

Post by zelenashica »

Goldyna wrote:da, ali mislim da se slična može i isplesti, bitan je oblik i boje.
Ako želiš ja te mogu naučiti kako da sama opleteš,lako je..... :) za par sati bi imala divnu kapu...

ps.Javi se na pp ako zelis upustva.
zelenashica

#50 Re: Pletenje

Post by zelenashica »

sandra01 wrote:Zene,obavezno organizovati jedan sastanak za nas!!!
Dakle kad se sastajemo ?
Idem ja pokusati napraviti par fotkica sa upustvom pa postavim...lako je bona.. :wink:
Post Reply