Nacionalna svijest Bosnjaka

Post Reply
Dedina_Rora

#26 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Dedina_Rora »

Inquirer wrote:
Marilyn wrote:
Medjutim, kada se od Bosnjastva oduzme islam, problem postaje skoro nepostojeca razlika izmedju tog "srednjovjekovnog" bosanskog i hrvatskog identiteta. Oba naroda su genetski u srodstvu, govore istim jezikom, imaju slicne obicaje i bili su vecinski katolicki do dolazka Osmanlija.
Prije dolaska Osmanlija bili smo većinom Srbi.
Skoro svi bosanski kraljevi su bili Katolici. Pravoslavnog stanovnistva je najvise bilo u istocnoj Bosni, sto je i logicno.
Ne pravoslava je bilo jedino u Hercegovini sto je priznao i najpriznatiji Srpski historicar Cirkovic:
"A pre dolaska Turaka nije bilo pravoslavnog zivlja u Bosni. Jedino Hum (danasnja Hercegovina) je bila naseljena pravoslavcima."
Bosna (Podrinje, Soli, Sredisnja Bosna (kraljeva zemlja)) je bila naseljena vecinom pripasnicima Bosanske Crkve. Dok je Usora bil anaseljena Katolicma i Bosanskim krscanima. Vidi i knjigu John V.A. "The late medieval Balkans."
Last edited by Dedina_Rora on 08/06/2011 19:36, edited 1 time in total.
BiH-x

#27 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by BiH-x »

zagazaga wrote:o čemu to vi?
Ohladi. Djevojka je sama rekla da je Srpskog porijekla :roll:
Inquirer

#28 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Inquirer »

@Dedina_Rora

Zahvaljujem na ispravci :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#29 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by JoseMujica »

Marilyn wrote:
Medjutim, kada se od Bosnjastva oduzme islam, problem postaje skoro nepostojeca razlika izmedju tog "srednjovjekovnog" bosanskog i hrvatskog identiteta. Oba naroda su genetski u srodstvu, govore istim jezikom, imaju slicne obicaje i bili su vecinski katolicki do dolazka Osmanlija.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ne provaljuj se
Prpa.ba

#30 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Prpa.ba »

Inquirer wrote:@Prpa.ba

Kao prvo, slazem se sa tim da jedan narod moze imati razlicite definicije svoj nacionalnog identiteta. Medjutim, mislim da je to veoma, veoma losa stvar. Narod koji je podijeljen se ne moze u istoj mjeri izboriti za svoje ciljeve i svoja prava kao narod koji djeluje kao cjelina.
Nacionalni identitet je jedna stvar, opcenarodni konsenzus druga, a jednoumlje treca stvar.
Inquirer wrote:Da li zelis da kazes da se zalazes za licemjerstvo u pitanjima vjere? Da li si svjestan toga kako bi Srbin iz RS-a reagovao na takvu izjavu, tj, ideju da "svi trebamo postati opasni mudzosi" ako treba?
Prvo, reakcije Srbina iz RS-a me ne interesuju. Drugo, dupli nacionalni identitet u ovakvim okolnostima i na ovakvim prostorima je mocno oruzje. Trece, pogresno sam se izrazio u prethodnom komentaru, gdje zlonamjeran citatelj moze zakljuciti da poistovjecujem terorizam i nasilje sa Islamom. Ispricavam se tom i takvom citatelju.

Poenta je bila da dio naseg identiteta iz nekog razloga plasi nase krscanske i pravoslavne susjede, te da se taj dio identiteta, ako zatreba, moze poceti naglasavati vise nego sto treba, a s ciljem zastite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka domovine Bosnjaka. Isto tako, ako su odnosi na dobroj razini, i sve generalno OK, mozemo naglasavati integracije, europejstvo i ostalo. Nista cudno i nista strano bilo kojem narodu (doduse, implementacije se znadu razlikovati... :D )
Bosnolog

#31 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Bosnolog »

Nacionalna svijet Bosnjaka

To su po meni pet (B+B+B+N+U)stubova kojih se trebali /morali drzati da bi opstali i imali buducnost,.....

B-Bosna
-Drzava
-Zivotni prostor i njeno mjesto na medunarodnoj sceni,prijateljstvo i saveznistvo sa drugim drzavam regije i Svijeta.
-Odanost i prvrzenost majci Bosni i Hercegovini kao svojoj matici bez koje im nema opstanka ne samo u BiH vec i regiji ali i Sivjetu.
-Ocuvanje svega sto asocira na Bosnu od njenog nastanka preko srednjevjekovne Bosne,osmanlijskog perioda,Austrugarske aneksije i dvije Yugoslavije te onog kroz sto su prosli poslednjih dvadeset godina najtragicnijeg i najkrvavijeg iskustva,....
-Ocuvanje svega sto je njeno i sto joj pripada od kada postoji sa svim onim sto je cini Boosnom i Hecegovinom,.....

B-Bosnjastvo/Bosanstvo

-Etnicka pripadnos
-Nacionalna osvijescenost
-Kulturno bogastvo zastita i promocija
-Bosanski jezik,ocuvanje,zastita i promocija
-Historija,naslijede i ocuvanje njenih vrijednosti
-Bosnjacko jedinstvo,usaglasenost,saveznistvo na svim poljima pa tako i kada je nacionalni interes Bosnjaka u pitanju
-Suzivot sa drugima koji dijele univerzalne ljudske i civilizacijske vrijednost covjeka na koje se mogu ugledati najveci narodi i nacije Svijeta,....

B-Bog

-Odanost svojoj vjeri ali i uvazavanje i onih koji su ateisticni ali se osjecaju i pripadaju bosnjackom etnickom i nacionalnom korpusu bez odbacivanja istih,....
-Zastita i ocuvanje vjersko historijskog naslijeda IZ BiH koja je opstala i nadzivila sve zle duhove vremena a posebno iz susjedstva.
-Ocuvanje nacela dobrog vladanja vjernika te sprecavanje zloupotrebe i manipulacije od strane onih koji stavljaju svoje ili interese institucije IZ ispred drzavnih i nacionalnih interesa.
-Uvazavanje i odanost sekularnosti drzave i vjerski institucija.

N-Natalitet

-Promocija i ocuvanje porodice i porodicnih vrijednosti kao najveceg i najbitnijeg temeljnog stuba Bosnjaka i njihova bioloska reprodukcija koa preduslov nastavka i odrzavanja bosnjackog etnosa i nacije
-Briga drustva a prije svega bosnjackih organizacija,udrzenja i predstavnik u svim sferama i elementima drustva.

U-Univerzitet

-Edukacija kao jedan od najbitnijih i prioritetniji stubova buducnost,jer bez edukacije nijedna nacije nema buducnosti vec ce biti lahak plijen onih koji zle da ih porobe,eksploatisu i sa njima manipulisu pa i pokusaji bioloskog istrijebljenja.
-Edukacija na svim poljima i segmentima drustva i ona pocinje od rodenja a zavrsava se sa smrcu
-Sto veci procenat obrazovanije nacije njeni vidici su siri,uspjeh nosenja sa izazovima vreman su realniji i lakse ce prepoznati dogadaje i procese oko sebe,u regiji ili Svijetu i adekvatnije ce se prema njima postaviti,....
-Edukacija je direktno vezana za prosperitet i ekonomsko jacanje bosnjacke nacije

Ovo su po meni tih pet temeljnih stubova kojih bi se trebali drzati Bosnjaci kao svoj zivotni moto,..... :thumbup:
Last edited by Bosnolog on 08/06/2011 19:42, edited 1 time in total.
JoseMujica

#32 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by JoseMujica »

Bosnolog na pravom si putu, samo skrati to jedno B

Bog = Bosna :bih: ;-)

:thumbup:
klixober

#33 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by klixober »

Marilyn wrote:
Da nisi malo pomiješala religiju i naciju?
BiH-x

#34 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by BiH-x »

zagazaga wrote: a to ima veze s temom.......???????? prosvjetli me :roll:
Nikakve veze nema, brisi slobodno
Inquirer

#35 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Inquirer »

@Prpa.ba

Bosnjaci bi, na nacin na koji to ti opisujes, jedino mogli djelovati kada bi imali nesto na cemu bi mogli da zasnivaju svoju politicku snagu. Bosnjaci jedva prezivljavaju. Na njihovom podrucju nema nikakvih resursa od strateskog znacaja, kao sto je nafta, tako da nema govora o koristenju neke ekonomske moci. Okruzeni su zemljama koje u najboljem slucaju Bosnu vide kao interesno podrucje, a u najgorem kao teritoriju koju treba pripojiti i etnicki ocistiti.
Čitalac

#36 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Čitalac »

Bosnolog wrote:Nacionalna svijet Bosnjaka

To su po meni pet (B+B+B+N+U)stubova kojih se trebali /morali drzati da bi opstali i imali buducnost,.....
U-Univerzitet

-Edukacija kao jedan od najbitnijih i prioritetniji stubova buducnost,jer bez edukacije nijedna nacije nema buducnosti vec ce biti lahak plijen onih koji zle da ih porobe,eksploatisu i sa njima manipulisu pa i pokusaji bioloskog istrijebljenja.
-Edukacija na svim poljima i segmentima drustva i ona pocinje od rodenja a zavrsava se sa smrcu
-Sto veci procenat obrazovanije nacije njeni vidici su siri,uspjeh nosenja sa izazovima vreman su realniji i lakse ce prepoznati dogadaje i procese oko sebe,u regiji ili Svijetu i adekvatnije ce se prema njima postaviti,....
-Edukacija je direktno vezana za prosperitet i ekonomsko jacanje bosnjacke nacije
Sve što si napisao je odlično, može da se primeni na svaki narod. Ovo za edukaciju i obrazovanje posebno podvlačim, od presudnog je značaja!
Marilyn

#37 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Marilyn »

BiH-x wrote:
Ako je vjerovati ljudima, koji se bave porijeklom prezimena, jesam. Pa šta sad ? Trebam se ubiti zbog toga ? Zna se kada je Islam stigao u Bosnu. Svi smo mi vjeru mjenjali. A iskreno, baš me briga. Ja sam ateista.
:bih:
BiH-x

#38 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by BiH-x »

Marilyn wrote:Ako je vjerovati ljudima, koji se bave porijeklom prezimena, jesam. Pa šta sad ? Trebam se ubiti zbog toga ? Zna se kada je Islam stigao u Bosnu. Svi smo mi vjeru mjenjali. A iskreno, baš me briga. Ja sam ateista.
Jesam li ti uopste rekao da se trebas stiditi toga?
Bosnolog

#39 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Bosnolog »

JoseMujica wrote:Bosnolog na pravom si putu, samo skrati to jedno B

Uvazavam da je Bosna najcvrsci temelj na koji se oslanjaju svi ostali stubovi koje sam naveo u prethodnom postu,stoga sam ih poredo po prioritetu gdje svako moze sebe naci pa cak i oni koji nisu Bosnajci a isti vide i prihvataju Bosnu iznad svega sto svakako uvazavam kao logicno razmisljanje,........
Marilyn

#40 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Marilyn »

Nisi, samo si stavio onaj smajli što koluta očima, al nema veze. Možda sam ja to pogrešno shvatila.
Skrenuli smo s teme
Dedina_Rora

#41 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Dedina_Rora »

Marilyn wrote:
BiH-x wrote:
Ako je vjerovati ljudima, koji se bave porijeklom prezimena, jesam. Pa šta sad ? Trebam se ubiti zbog toga ? Zna se kada je Islam stigao u Bosnu. Svi smo mi vjeru mjenjali. A iskreno, baš me briga. Ja sam ateista.
:evil:
BiH-x

#42 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by BiH-x »

Dedina_Rora wrote:Joj stidi se!
Zasto da se stidi? Djevojka zna da je srpskog porijekla, zasto bi to trebala kriti? Mene jedino nervira kada pocne da kaze da smo svi (ili vecina nas) bili Srbi, sto apsolutno nije istina.
Last edited by BiH-x on 08/06/2011 19:55, edited 1 time in total.
Inquirer

#43 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Inquirer »

Ovo sto je Bosnolog opisao nije nista drugo nego vizija jedno normalne i savremene drzave, s tim sto i sekularizam mora biti dio toga. S obzirom na postojanje 3 religije, i velikog postotka ateistickog stanovnistva, bilo kakva promocija religije od strane drzave u ovoj situaciji nije moguca.

Problem je u tome kako doci do toga. Prije nego sto se u Bosni pocne baviti takvim stvarima, prvo mora biti rijeseno pitanje ustava i drzavnog ustroja. Po mom misljenju, to ce se tek moci desiti kada Bosnjaci dostignu konsenzus o svom nacionalnom identitetu.
Dedina_Rora

#44 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Dedina_Rora »

BiH-x wrote:
Dedina_Rora wrote:Joj stidi se!
Zasto da se stidi? Djevojka zna da je srpskog porijekla, zasto bi to trebala kriti? Meni jedino nervira kada pocne da kaze da smo svi (ili vecina nas) bili Srbi, sto apsolutno nije istina.
Pa zato joj kazem da se stidi. Njezin pradjed je bio Milos i njoj je to u podsvijesti vjerovanto prisutno i onda zeli da malo pojednostavi stvari:
"Ma svi smo mi bolan Srbi bili. Hocu reci krscani. Ali moj pradjed je promjenio vjeru pa sam ja sada Bosnjakinja muslimanka a u stvari sam ateista."
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Ovo je djevojka u stvari napisala u samo dva posta. I zato je bolje da ne ide vise u off topic i da pusti temu na miru.
_tulumba_

#45 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by _tulumba_ »

Vecina Bosnjaka su nacionalno "onesvjesceni" :-) reklo bi se k'o u komi i naravno, sve im se to preko ledja lomi i lomice jos ko zna koliko dugo. Amin da se ikad i probudimo. Ima jedna narodna izreka, kaze:"Dobro Bog i da ista dobro ovom narodu kakav je". I ja se svaki dan ibretim svom bosnjackom narodu koliko je slijep i koliko "prati" umjesto da bude "vodja". Doduse, ruku na srce, i medju Bosnjacima ima balija (nepismenih ljudi koji ne znaju ni historiju i sto je najgore i ne zanima ih), kao sto ima medju Srbima i Hrvatima cetnika i ustasa (koji opet znaju historiju a i dalje ustrajavaju na putu da je laziraju). Drugom prilikom vise..
JoseMujica

#46 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by JoseMujica »

Bosnolog wrote:

Uvazavam da je Bosna najcvrsci temelj na koji se oslanjaju svi ostali stubovi koje sam naveo u prethodnom postu,stoga sam ih poredo po prioritetu gdje svako moze sebe naci pa cak i oni koji nisu Bosnajci a isti vide i prihvataju Bosnu iznad svega sto svakako uvazavam kao logicno razmisljanje,........
Kažem to zbog toga što nacionalizam sam po sebi jeste civilna religija ili modernistička teologija, kao zamjena za duhovni supstrat predmoderne. Jedini Bog u nacionalizmu jeste nacija-država i ujedno i njena jedina svetost. I to je srž priče.

Uzmi primjere kako su Francuzi satrali KC ili Turci IZ jer je to isuviše moćan pandam novoj religiji građanstva (državljanstva) jer uvijek postoji realna opasnost da potopi koncept. Mnogi će reći da švabe nisu imali problem a religijom ali zaboravljaju Bismarckov Kulturkampf!

Gdje god je nacionalizam stupio na scenu, da bi bio uspješan, satrao je i sebi podredio sve ostale priče, a na prvom mjestu religiju! Kao primjer uzmite pravoslavne države.

Marlyn potraži na webu knjigu Vladimira Skarića ...ima pdf... Sarajevo i njegova okolina (tako se nekako zove). Skarić upravo opisuje kada je krenula srpska i hrvatska agitacija u BiH...srpska negdje iza 1840-te a hrvatska kasnije i nađi od Jukića putopise...pročitaj i biće ti jasno da prije 1840.te nema priče o Srbima i Hrvatima u BiH. Druga je stvar da je sva današnja nacionalna historiografija svakog pravoslavca prevela u Srbina i svakog katolika u Hrvata ...sve naknadno i po političkoj potrebi dokazivanja međe, što veze s mozgom nema. Po tom obraascu onaj hudnik Ivo Miro Jović slavi Katarinu okićen šaharama :-)
Dedina_Rora

#47 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Dedina_Rora »

Evo Jukicev prvi proglas o "narodnom budjenju Bosnjaka" koji je on objavio u svojem casopisu "Bosanski prijatelj" 1848. godine:

nalazi se na ovoj stranici sa slikom Fra Ivana Frane Jukica - Slavoljuba Bosnjaka. U Sarajevu samo jedna ulica nosi njegovo ime koliko ja znam! Sto se mene tice moze Titova biti preimenovana u Jukcievu jer je Fra Ivan Frano Jukic pisao o Bosnjastvu, Bosnjackim kraljevima i o porijeklu Bosnjaka. Napisao je prvu knjigu koju je nazvao "etnogeneza Bosnjaka- etnografski radovi".

Protjerao ga je Omer Pasa Latas.

Image

Frano Jukic zajendo sa jos 4 ili 5 Franjevaca mogli bi ih smatrati temelnim ocevima Bosnjastva. Njegova slika je se do nedavno nalazila na papirnoj novcanici od 1 KM.
Inquirer

#48 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Inquirer »

Dedina_Rora wrote:Evo Jukicev prvi proglas o "narodnom budjenju Bosnjaka" koji je on objavio u svojem casopisu "Bosanski prijatelj" 1848. godine:

nalazi se na ovoj stranici sa slikom Fra Ivana Frane Jukica - Slavoljuba Bosnjaka. U Sarajevu samo jedna ulica nosi njegovo ime koliko ja znam! Sto se mene tice moze Titova biti preimenovana u Jukcievu jer je Fra Ivan Frano Jukic pisao o Bosnjastvu, Bosnjackim kraljevima i o porijeklu Bosnjaka. Napisao je prvu knjigu koju je nazvao "etnogenezu Bosnjaka- etnografski radovi".

Protjerao ga je Omer Pasa Latas.

Image

Frano Jukic zajendo sa jos 4 ili 5 Franjevaca mogli bi ih smatrati temelnim ocevima Bosnjastva.
Ne vidim veliki smisao u uzdizanju ljudi poput njega. Hrvati i Srbi imaju vec odavno formiranu nacionalnu svijest koja se nece mijenjati. Bosnjaci su jedini narod na ovim prostorima koji nemaju jasno formiran nacionalni identitet. Mislim da cak i Crnogorci prednjace po tom pitanju.

Mislim da ta sekularna struja jos dugo nece zazivjeti medju Bosnjacima. Islamska zajednica je trenutno previse snazna da bi to dopustila. Ne samo da je islamisticka struja medju Bosnjacima brojnija, nego je i finansijski jaca: vecina Bosnjaka u dijaspori su ruralnog porijekla, i uvijek su veliki muslimani kada se treba izjasnjavati, iako vecina ne praktikuje svoju religiju i nema pojma o njoj. Uz to taj dio bosnjackog naroda ima veci natalitet u odnosu na drugi. Vremenom ce se to vjerovatno promijeniti, kada se sve vise i vise dijaspore asimilira u drustva u koja su se iselila, ali za to treba da se rodi i odraste jedna nova generacija - drugim rijecima, 30 do 50 godina u mojoj procjeni.

Da bi drzava mogla jacati taj sekularni identitet, morala bi da se vise angazira u pitanjima obrazovanja. Ovako kako je sada, Bosnjaci ce biti sretni ako trenutna generacija uopste bude pismena, a da ne govorimo o stvarima kao sto je poznavanje teorije evolucije, poznavanje historije, a posebno historije religija i tekstova na kojima se baziraju.
Bosnolog

#49 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Bosnolog »

JoseMujica wrote:
Bosnolog wrote:

Kažem to zbog toga što nacionalizam sam po sebi jeste civilna religija ili modernistička teologija, kao zamjena za duhovni supstrat predmoderne. Jedini Bog u nacionalizmu jeste nacija-država i ujedno i njena jedina svetost. I to je srž priče.

Uzmi primjere kako su Francuzi satrali KC ili Turci IZ jer je to isuviše moćan pandam novoj religiji građanstva (državljanstva) jer uvijek postoji realna opasnost da potopi koncept. Mnogi će reći da švabe nisu imali problem a religijom ali zaboravljaju Bismarckov Kulturkampf!

Gdje god je nacionalizam stupio na scenu, da bi bio uspješan, satrao je i sebi podredio sve ostale priče, a na prvom mjestu religiju! Kao primjer uzmite pravoslavne države.

Marlyn potraži na webu knjigu Vladimira Skarića ...ima pdf... Sarajevo i njegova okolina (tako se nekako zove). Skarić upravo opisuje kada je krenula srpska i hrvatska agitacija u BiH...srpska negdje iza 1840-te a hrvatska kasnije i nađi od Jukića putopise...pročitaj i biće ti jasno da prije 1840.te nema priče o Srbima i Hrvatima u BiH. Druga je stvar da je sva današnja nacionalna historiografija svakog pravoslavca prevela u Srbina i svakog katolika u Hrvata ...sve naknadno i po političkoj potrebi dokazivanja međe, što veze s mozgom nema. Po tom obraascu onaj hudnik Ivo Miro Jović slavi Katarinu okićen šaharama :-)
Pazi mora se izbjeci svaki moguci politicko ideoloski unutar bosnjacki sukob nacionalnog i religijskok osjecaja unutar samog bosnjackog korpusa a to ce se jedino izbjeci ako uvazavas vjernike a oni uvaze pravo na izbor svakog pjednica pa i ateisticki pristup tumacenja vjere, Odgovor je u sekularnosti drzave ,.....

Samim time sto se vjernici ne dovode u pitanje opstojnost svoju privrzenost bosnjackoj naciji i svoj bosasnkohercegovacki patriotizam,te odanost u ocivanju i odbrani drzave BiH,.....

Stavljanje vjerskog iznad nacionalnog i drzavnih interesa je pogubno za opstanak Bosnjaka,njihovih bosjnacki,nacionalne kao i drzavnih interesa,

Ovo nam se to desavalo kroz historiju od gubljenja nacionalne bosnjacke pripadnosti i bosankog pisma za vrijeme Kraljevine SHS 1920 te prihvatanja podvale promjena iz ustavu SFRJ 1974 kada se Bosnjacima namece vjerska pripadnost kao nacionalna sa velikim slovom M (Musliman) sto je u stvari samo zajednicka vjerska odrednica sljedbnika islama,.Musliman nije nigdje vezan teritorijalno kao sto bi rekao da je neko Katolik ili Ortodoks/Pravoslavac,Hindus,Protestant itd....

Bez nacionalne svijesti nema ni drzavne svijesti a time nacija svoje buducnosti,....

Ja sam protiv da drzava promovisje vjerske institucije ali se drzava mora brinuti o zastiti i pravima vjernika i zastiti njihovih vjesrkih institucija,.....

Najveci nesporazumi i unutarbosjacki sukobi su brkanje vjerskog i etnonacionalnog,....

To dvoje se mora gledati sa mnogo sireg aspekta jer je je to mnogo sira interesna slika,.... ;-)

Sto se tice bosanskih pravoslavaca,u 19 vijeku SPC je kao glavna poluga Nacertanija srbizirala bosanske pravoslavce, to jest denacionalizirala je bosanske pravoslavce u Srbe koje je potom iskoristila za velikosrpke ciljeve i ideologiju koja i danas traje a zbog koje im je sve blijeda buducnost u BiH zrtvujci iste velikosrpskom ideologijom "Krvi i Tla"..... :roll:
Čitalac

#50 Re: Nacionalna svijest Bosnjaka

Post by Čitalac »

Ne treba izgubiti iz vida i delovanje grofa Adama Čartoriskog, jednog od ljudi koji je u velikoj meri uticao na samog Garašanina i nastanak Načertanija. Čartoriski, jedan od najbogatijih ljudi Evrope tog doba i čovek sa razgranatom mrežom agenata širom kontinenta, svog eksponenta izvesnog Lenoara uputio je u Bosnu 1844. godine s ciljem "buđenja nacionalne svesti" i vezivanja za Srbiju kao središta budućeg okupljanja južnoslovenskih zemalja.
Inače, to je vreme kada se i bosanski franjevci povezuju sa krugovima u Srbiji (period čuvene "Barišićeve afere"). Ostala je iz tog doba veoma zanimljiva prepiska između franjevaca i nekih srpskih političara.
Post Reply