Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Eki55

#26 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by Eki55 »

Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Da li neko zna kako maloljetna osoba moze dobiti papire za njemacku, s tim da tamo ima rodbinu.
Pozz
hrle1976

#27 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by hrle1976 »

Eki55 wrote:Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Da li neko zna kako maloljetna osoba moze dobiti papire za njemacku, s tim da tamo ima rodbinu.
Pozz
Na sta mislis konkretno mislis kad kazes papire? Vizu za Njemacku? Boravisnu dozvolu u Njemackoj?

Ako trazis da dobije boravisnu dozvolu jer tamo ima neku rodbinu to ce biti tesko, jer u tom su njemci strogi inace bi u njemackoj vise stranace bilo nego njemaca. Taj su paragraf za maloljetnu dijecu sveli na jednu tacku tj. samo je moguce ako dijete ima iznimne teskoce - znaci vi/rodbina bi morala dokazati da dijete ima iznimne teskoce, a nema definicije sta su iznimne teskoce te sud odluci jeli ili nije.

Za turisticku vizu trebas kao staratelj popuniti zahtjev.
graue_maus

#28 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by graue_maus »

viel glück ...
Eki55

#29 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by Eki55 »

Mislio sam na boravisnu dozvolu.
A moze li on dobiti vizu za skolovanje u Njemackoj?
Pozz
hrle1976

#30 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by hrle1976 »

Eki55 wrote:Mislio sam na boravisnu dozvolu.
A moze li on dobiti vizu za skolovanje u Njemackoj?
Pozz
Moze, neki dobiju na godinu ili pola godine kao neka vrsta razmjenje/posjete nekom fakultetu a neki na dvi godine za master na fakultetu.
Eki55

#31 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by Eki55 »

A moze li se dobiti viza za upis odnosno skolovanje u nekoj od srenjih skola??
Pozz
graue_maus

#32 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by graue_maus »

Eki55 wrote:A moze li se dobiti viza za upis odnosno skolovanje u nekoj od srenjih skola??
Pozz
njemacka nema u principu srednje skole ko kod nas ... ima gimnazija koja pocinje u 5 razredu ...zanat pocinje poslije 8 godina skole , 4 osnovna i 4 haputschule, i treba se naci firma u kojoj ce praviti praksu ...znaci ono ko kod nas 8 osnovna pa srednja nema ovdje .. da se upise u gimnaziju nema velike sanse jer je jako velika konkurencija i jako je obimno gradivo da bi stigao ... savjet ako imas rodbinu tu neka zavrsi srednju i upise fax ovdje ona je lakse ...jer treba samo da neko garantuje za finansije i daje redovno ispite ..ovo pisem kako je bavarskoj u drugim pokranijama je drugacije..
hrle1976

#33 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by hrle1976 »

Eki55 wrote:A moze li se dobiti viza za upis odnosno skolovanje u nekoj od srenjih skola??
Pozz

Moze:

Mora sljedece uslove ispunit.

A: ako trazi za drzavnu srenjdu skolu najmanje imati 15 a najvise 18 godin - kada trazi vizu kao srednjoskolac.
A1: ako trazi za privatnu ili internacionalnu skolu onda izmedju 11 i 18 godina.

B: poznavanje jezika na skoro perfektnom nivou tj. A1/A2 nivo i dobro poznavanje engleskog jezika.

C: da je dobar ucenik, ali ako je prosjek onda mora da pokaze zanimanje i entuzijazam za ucenjem.

D: dovoljna doza samopuzdanja, samostalnosti i da postuje njemacke zakone te porodicu kod koje ce zivjet (tj. njemacka porodica) i da se drzi pravila tj. GSL pravila vezano za srednjoskolce i ucenje.

E: mora se osigurat protiv nesreca, bolesti i generalno zdravlja u Njemackoj!

Kosta 500 eura da preda aplikaciju i to 6 mjeseci prije nego sto pocinje skola. A pocet moze kad god zeli (pocetkom septembra ili krajem januara) ima opcije 2 mjeseca, 4, pola godine ili 11 mjeseci tj. jedna citava skolska godina - nista duze.

Zatim ce dobiti odgovor: da uplati prvih 500 eura (vec gore navedeni) i sljedece:

A: da opise sebe i svoje hobije te vas kao porodicu.

B: da napise zasto i sta su mu motivacije da uci u Njemackoj.

C: da napise njemackoj porodici pismo o sebi.

D: da njegova uciteljica/ucitelj napise izjavu o njegovom njemackom jeziku

E: da prilozi ocijene i priznanja

F: da prilozi rekomanadicju od svoje skole

G: da prilozi ljekarski uvid

Svi dokumeni moraju biti prevedeni na njemacki od ovlastenog sudskog prevodioca osim A, B i C.

Na osnovu tih pisama mu mogu naci nabolju porodicu koja ce ga podrzavati i pruziti sve potrebno.

Preostli dio novca ce uplatiti 4 sedmice prije skolskog pocetka koji ce biti naveden u pismu da je primljen.

Porodica moze samo biti ona koja je clan tog programa a ne neko od rodbine u slicaju da imate rodbinu negdje u Njemackoj.
mO k3

#34 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by mO k3 »

vox-populi wrote:
fatal error wrote:fakultet se ne pika, pa ces morati na test. smijesan jeste, jedino je jos jedna dodatna obaveza i peglanje oko prijave za test i samog testa.
Drug, ako zavrsis Univertät ili Hochschule u Njemackoj, Austriji ili Svajcarskoj, ne moras polagati test. Provjerena informacija. A test jeste ultra mega smijesan.
nije ti potrebna hochschule ili slicno dovoljno je da imas skolsko svjedocanstvo iz bilo koje skole jeli to bilo hauptschule ili...
dedovic.almir

#35 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by dedovic.almir »

Eki55 wrote:Imam sina koji ima 16 godina. Trenutno zavrsava prvi razred srednje masinske skole.
Pozz
Izvini na pitanju, da li ti je sincic rodjen u Njemackoj ili BiH ?
subasic

#36 Re: Njemačko drzavljanstvo

Post by subasic »

vox-populi wrote:
alternativna wrote: Ako do svoje 18te godine ne borave sa legalnim boravkom u DE, nemaju uopste pravo na njemacko drzavljanstvo. Samim radjanjem u toj zemlji se ne dobiva automatsko pravo - moras do 18te boraviti u DE i onda se sa 18god odluciti koje drzavljanstvo zelis.
Ovaj zakon je nedavno izmjenjen tako da se sada dobija drzavljanstvo po rodjenju. Na zalost, nije retroaktivan, mislim da je u primjeni od 2006. ili tako nesto.
Da li je ovo sigurno, da ovako ide, tj da ne moze od 2006.g. ?
dedovic.almir

#37 Re: Njemačko drzavljanstvo

Post by dedovic.almir »

subasic wrote:
vox-populi wrote:
alternativna wrote: Ako do svoje 18te godine ne borave sa legalnim boravkom u DE, nemaju uopste pravo na njemacko drzavljanstvo. Samim radjanjem u toj zemlji se ne dobiva automatsko pravo - moras do 18te boraviti u DE i onda se sa 18god odluciti koje drzavljanstvo zelis.
Ovaj zakon je nedavno izmjenjen tako da se sada dobija drzavljanstvo po rodjenju. Na zalost, nije retroaktivan, mislim da je u primjeni od 2006. ili tako nesto.
Da li je ovo sigurno, da ovako ide, tj da ne moze od 2006.g. ?
Da, to je tacna informacija, do 2006 godine se mora raditi procedura a ako je rodjenje bilo nakon 2006 godine ne mora se raditi procedura.
subasic

#38 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by subasic »

Hvala ti na obavjestenju gospodine Dedovic

Sta mislis gdje je najbolji zivot u EU i najbolje place ?
slobodann

#39 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by slobodann »

subasic wrote:Hvala ti na obavjestenju gospodine Dedovic

Dobar clanak kao odgovor na ovo pitanje, od DW.

Image
Tko se može nadati poslu u Njemačkoj?

jemačkoj nedostaje nekoliko stotina tisuća inženjera, matematičara i informatičara. O šansama inozemnih stručnjaka da dođu do posla u Njemačkoj, razgovarali smo s Goranom Barićem iz konzultantske kompanije Michael Page.

U Njemačkoj, zemlji koja se proslavila svojim izumima, u ovom trenutku čak oko 100.000 inženjerskih radnih mjesta nije popunjeno. Poduzeća očajnički traže stručnjake, na tržištu rada vodi se pravi rat za mladim talentima:

„To mogu 100% potvrditi. I to najviše osjećamo u inženjerskoj i IT-branši. Ne radi se dakle o medijskoj propagandi, već o njemačkoj realnosti“, kaže Goran Barić (naslovna fotografija).

Zbog manjka inženjera njemačka je privreda u prošloj godini izgubila oko osam milijardi eura prihoda. On ugrožava konjunkturni rast i zbog toga je njemačka vlada nedavno na pritisak privrede olakšala dolazak mladih stručnjaka izvana:

„Najvažnija je kvalifikacija, a što se tiče znanja jezika engleski je često dovoljan, prednost je naravno ako se zna i njemački.“

Znanje njemačkoj je prednost – ali ne uvjet

Barićeva tvrtka Michael Page trenutno ima pune ruke posla. Po nalogu njemačkih poslodavaca, njegovi suradnici traže odgovarajuću radnu snagu. Inženjeri su danas u Njemačkoj toliko traženi da praktično mogu birati gdje žele raditi.

Najomiljenije su tvrtke čije se sjedište nalaze u metropolama s visokim stupnjem kvalitete života. Srednje velike firme iz provincije inženjere privlače atraktivnim radnim zadacima, a misli se i na njihove obitelji:

„Poslodavci tako plaćaju mjesto u vrtiću za djecu, ulaže se u dodatno obrazovanje i stručnjaka, a i njihovih supruga, pomaže se u pronalasku kuće, organiziraju se klubovi za bračne drugove, a sve s ciljem da se u novoj sredini brzo organizira život.“

Na njemačkom tržištu rada nedostaje i elektrotehničara, strojara, arhitekata i matematičara. Najgore je ipak stanje kod inženjera: „Ranije smo za neko radno mjesto firmama mogli predstaviti po 5-6 kandidata, a danas smo sretni kad im možemo predstaviti samo jednog!“

Zemlja u kojoj teku med i mlijeko?
Image

Manjak radne snage u Njemačkoj ne mogu pokriti pridošlice iz drugih zemalja Europske unije. Naš sugovornik se zato nada da će Njemačka uskoro u potpunosti otvoriti tržište rada i za specijaliste iz ostatka svijeta.

Ipak upozorava da ne treba gajiti iluzije o Njemačkoj kao zemlji u kojoj teku med i mlijeko, gdje se zarađuju basnoslovne svote i vozi službeni auto:

„(smije se…) To bi bilo lijepo. Takve mi je priče pričao i moj otac koji je kao gastarbajter iz BiH stigao u Njemačku početkom 60-ih godina. To naravno ni tada nije bila istina, baš kao što ni sada nije. Mnogi se ljudi iznenade da se u Njemačkoj radi cijeli dan i da privatni život pati. Ne želim nikoga obeshrabrivati, ali u Njemačkoj se mora biti iznimno talentiran i kvalificiran da bi se uopće dobilo šansu da se zaradi ono što ste upravo spomenuli!“

Goran Barić je rođen u Njemačkoj, ali potječe s područja bivše Jugoslavije (više informacija o Bariću možete pročitati u posebnom članku klikom na plavo označeni tekst) i u razgovoru za Deutsche Welle svim stručnjacima iz regije koji su zainteresirani za odlazak u Njemačku savjetuje:

„Učite njemački, obrazujte se, gledajte filmove na njemačkom i nadam se da se uskoro vidimo u Njemačkoj!“

50.000 eura brutto godišnje

Barić napominje da visokokvalificirani stručnjaci sa sveučilišnom diplomom u ruci i s dvije-tri godine radnog iskustva u Njemačkoj, ovisno o kvalifikaciji i branši, mogu računati s godišnjom plaćom od oko 50.000 eura bruto i s najmanje 24 dana godišnjeg odmora.

To je, zaključuje naš sugovornik, super-paket s kojim se u Njemačkoj može jako dobro živjeti.

Autor:Srećko Matić

Odg. ur. Belma Fazlagić-Šestić
DW
dedovic.almir

#40 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by dedovic.almir »

Evo uradio sam ti dijagram BDP / per capita, pogledaj kako se drzi neprikosnoveno LUXEMBURG, evo primjera radi napravio sam grafikon, sa BiH, Norveskom, Njemackom, Austrijom da se vidi GDP/per capita primjera radi.

I knezevina Lihtenstajn je takodje odlican za zivot - samo je naravno tesko uci u njega sa namjerom trajnog boravka :)

Image
slobodann

#41 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by slobodann »

Ti si Njemac Deodvicu zar ne znas li odgovor na ovo pitanje: meni su u Ausländeramt-u objasnili da ako imas Hochschule ili UNIVERTÄT u Njemackoj ili srodnim zemljama da ne moram polagati test Njemackog jezika – da li znas sta o tome.
nova_korisnica

#42 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by nova_korisnica »

Ja nisam morala polagati njemacki jer sam imala svjedocanstva iz gimnazije (njemacke) koja su stara bila 13 godina, a i imala sam intervju na njemackom jeziku. Kod mene je bila boravisna viza u pitanju (spajanje porodice), ali ne znam da li vazi za uzimanje drzavljanstva. Mada, ima logike i cula sam od nekih turaka da imje receno da ne moraju polagati jezik i einbürgerungstest ako su isli u skolu u De.
dedovic.almir

#43 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by dedovic.almir »

slobodann wrote:Ti si Njemac Deodvicu zar ne znas li odgovor na ovo pitanje: meni su u Ausländeramt-u objasnili da ako imas Hochschule ili UNIVERTÄT u Njemackoj ili srodnim zemljama da ne moram polagati test Njemackog jezika – da li znas sta o tome.
Da, da.

Samo poneses orginalno uvjerenje da si zavrsio skolu u deutschland i neces morati polagati test.

Mada je taj test za one koji moraju polagati jako jednostavn i svi ga poloze bez problema.
hrle1976

#44 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by hrle1976 »

dedovic.almir wrote:
slobodann wrote:Ti si Njemac Deodvicu zar ne znas li odgovor na ovo pitanje: meni su u Ausländeramt-u objasnili da ako imas Hochschule ili UNIVERTÄT u Njemackoj ili srodnim zemljama da ne moram polagati test Njemackog jezika – da li znas sta o tome.
Da, da.

Samo poneses orginalno uvjerenje da si zavrsio skolu u deutschland i neces morati polagati test.

Mada je taj test za one koji moraju polagati jako jednostavn i svi ga poloze bez problema.
Da ali ako je osoba u Njemackoj studirala na engleskom, francuskom ili flamskom jeziku onda ti neuvazava se diploma kao da znas njemacki jezik! Imas dosta odjela gdje ima internacionalnih studenata pa su predavanja na engsleskom jeziku a tako i teskovi.
dedovic.almir

#45 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by dedovic.almir »

hrle1976 wrote:
dedovic.almir wrote:
Da, da.

Da ali ako je osoba u Njemackoj studirala na engleskom, francuskom ili flamskom jeziku onda ti neuvazava se diploma kao da znas njemacki jezik! Imas dosta odjela gdje ima internacionalnih studenata pa su predavanja na engsleskom jeziku a tako i teskovi.
Naravno, gospodin Hrle je u pravu - moja je pretpostavka bila da si studirao / skolovao se na njemackom jeziku - a ako slucajno nisi, nego si na Turskom, Engleskom, Flamenskom ili nekom trecem, tada ces morati raditi test, koji je jako jednostavan i nemoj da se brines oko njega.
subasic

#46 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by subasic »

dedovic.almir wrote:

Evo uradio sam ti dijagram BDP / per capita, pogledaj kako se drzi neprikosnoveno LUXEMBURG, evo primjera radi napravio sam grafikon, sa BiH, Norveskom, Njemackom, Austrijom da se vidi GDP/per capita primjera radi.

I knezevina Lihtenstajn je takodje odlican za zivot - samo je naravno tesko uci u njega sa namjerom trajnog boravka :)

Image
Ehhhh hvala ti na ovome, super grafikon si napravio - svaka cast :lol:

Na zalost BiH je izgleda mnogo daleko od standarda EU. :roll:
slobodann

#47 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by slobodann »

hrle1976 wrote:
dedovic.almir wrote:
Da, da.

Sva srece nisam studirao na flamanskom jeziku nego na njemackom, tako da hvala bogu necu morati gubiti vrijeme na test :thumbup: :thumbup: :thumbup:
slobodann

#48 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by slobodann »

dedovic.almir wrote:
Da, da.

A sta je sa taksom drzavi BiH - ovdje u DKP-u stoji obavijest "Pri podnošenju zahtjeva podnosioci su dužni uplatiti taksu (svaki podnosilac posebno)."
dedovic.almir

#49 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by dedovic.almir »

da u DKP je to konfuzno traze da svako plati taksu, a taksa se placa samo jedna za jednu porodicu pod uslovom da su na istoj adresi stanovanja - a to ti pise na Meldebescheinigung.
ivan_ch

#50 Re: Ispis iz BH drzavljanstva i uzimanje njemackog - iskustv

Post by ivan_ch »

To su korisne inf. koje si dostavio hvala ti.

dali si ti radio Ispis iz BiH drzavljanstva, jer uskoro i meni stize Einbürgerungszusicherung ?
Post Reply