Hamajlija

Rasprave o vjerskim temama.
Ma.Le.Na

#26 Re: Hamajlija

Post by Ma.Le.Na »

ja koliko znam..arapi kace na djecu Masha"allah..ali u malo drugacijem smislu nego mi..
Naime, kod njih je to napomena da onaj ko pogleda dijete - vidjet ce i Masha"allah..i isto ce ga prisjetiti da izgovori i time ne urekne dijete..
Kod nas sumnjam da ima takav efekat
zonbirile

#27 Re: Hamajlija

Post by zonbirile »

najnovije i najbolje su sa Torabijem.
fatamorgana

#28 Re: Hamajlija

Post by fatamorgana »

Joj, podsjeti me ova tema na staru pjesmu od Wondera .... :thumbup:

miki 90

#29 Re: Hamajlija

Post by miki 90 »

da li je sirk nositi ovako nesto http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 0122_n.jpg pise el-Vedud na narukvici ?
miskin

#30 Re: Hamajlija

Post by miskin »

najbolje ti je da je zapalis ako vec nemas nikog tu blizu da je pregleda detaljno, svakak nemas nikakve koristi od nje jedino sto ti moze sluzit kao uspomena cini mi se rekla si od mame, a svakko je bolje da je unisits
fatamorgana

#31 Re: Hamajlija

Post by fatamorgana »

Ope' primitivizam i crna magija? :roll:
shin

#32 Re: Hamajlija

Post by shin »

PasHon1 wrote:Image

U mad bro?

Povratak na temu,

ako nam je svima sudbina odredjena i u bozijim rukama, kako onda sihre i amajlije mogu promjeniti to?
fatamorgana

#33 Re: Hamajlija

Post by fatamorgana »

shin wrote:
Povratak na temu,
ako nam je svima sudbina odredjena i u bozijim rukama, kako onda sihre i amajlije mogu promjeniti to?
Sve se može kad se hoće! :D
miki 90

#34 Re: Hamajlija

Post by miki 90 »

miki 90 wrote:da li je sirk nositi ovako nesto http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 0122_n.jpg pise el-Vedud na narukvici ?
inace pise el weedud , ako mi neko moze reci nesto vise o tome tj nosenju ovakvih narukvica ?
miki 90

#35 Re: Hamajlija

Post by miki 90 »

miki 90 wrote:
miki 90 wrote:da li je sirk nositi ovako nesto http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos- ... 0122_n.jpg pise el-Vedud na narukvici ?
Hadzi Lojo

#36 Re: Hamajlija

Post by Hadzi Lojo »

Nosenje hamajlija dolazi iz neznanja i pomanjkanja vjere u Stvoritelja tako da ljudi umisle da ce im ista pomoci, umjesto da nauce nesto o Bogu i u molitvi se obrate njemu za pomoc.
Ja sam sve hamajlije koje sam nasao bacio jalu wc jal u smetlje.
Nek vam znanje i spoznaja Stvoritelja budu hamajlija i niko vam ne moze nauditi. Najveca hamajlija vam je vase srce kada spoznate Allaha Dzellesanuhu. Zato knjige u ruke, a i preko internetamozete stosta procitati.
liberty02

#37 Re: Hamajlija

Post by liberty02 »

ma najbolja zastita je abdest uzeti i 5 puta klanjati dnevno.. to sejtanu smeta i pece ga. :)
i pod abdestom ucit iz kurana.. nema bolje zastite. :)
Salah ad-Din

#38 Re: Hamajlija

Post by Salah ad-Din »

fatamorgana wrote:Ope' primitivizam i crna magija? :roll:
Opet vi ateisti koji ste popili svu pamet ovog svijeta.
Cura je pitala nekog ko se razumije u to, sigurno nije htjela da na ovu temu dođu ateisti i govore joj da je zaostala, da živi u srednjem vijeku, da nije normalna, da je budala (što se indirektno iz ovih postova može zaključiti).
Niko vas ne tjera da vjerujete, pa nemojte ni vi ljude koji vjeruju nazivati budalama.
ice2cube

#39 Re: Hamajlija

Post by ice2cube »

shin wrote:
PasHon1 wrote:Image

U mad bro?

Povratak na temu,

Znaci bilo je sudjeno da se desi npr. genocid i da ti isti ljudi ga izvrse ?
Ma daj, covjek sam kroji svoju sudbinu !
DaysleepeR

#40 Re: Hamajlija

Post by DaysleepeR »

Salah ad-Din wrote:
fatamorgana wrote:Ope' primitivizam i crna magija? :roll:
Opet vi ateisti koji ste popili svu pamet ovog svijeta.
Cura je pitala nekog ko se razumije u to, sigurno nije htjela da na ovu temu dođu ateisti i govore joj da je zaostala, da živi u srednjem vijeku, da nije normalna, da je budala (što se indirektno iz ovih postova može zaključiti).
Niko vas ne tjera da vjerujete, pa nemojte ni vi ljude koji vjeruju nazivati budalama.
pošteno. nemojte ni vi onda dizati halabuku radi alkohola na koncertima, gay parada i slično.

ne tjera niko ni vas da pijete ili da ga primate u bulju.

svako svoje i vozdra. a da je malo smiješno vjerovati da neki predmet donosi sreću ili nesreću, pored toga što je to ISLAMOM ZABRANJENO, je i pomalo retardirano. činjenica.

živio
lenanimra

#41 Re: Hamajlija

Post by lenanimra »

juli84 wrote:Hvala liliput na iscrpnom odgovoru, al me sad još više zbunjuje činjenica da je to haman pa ustaljena praksa nekih uglednih hafiza u Sa, to da prave djeci takve hamajlije i razne končiće (crvene, zelene) :roll:
pokusaj zaobic te ugledne hafize,nešto tu ne štima.
Nikakva hamajlija,koncic,zapis i drugo nemogu ti pomoci,obracaj se Allahu dž.š. za pomoć;
Pustaj suru EL-Bekare u kući makar sedmicno,ili ako znas uciti jos bolje,to je spas od uroka,šejtana...
Hadzi Lojo

#42 Re: Hamajlija

Post by Hadzi Lojo »

Ljudi dragi, uzmite Kuran i procitajte,od citanja se ne dobija tumor na mozgu, to nam je Svoritelj i dao da bi citali i shvatili upute koje nam je dao. Sve ostalo je neznanje u koje spadaju i hamajlije koje imaju korijene jos izpredislamskog perioda. Te koji se time bave slobodno istjerajte iz kuce.
Post Reply