Govorim o demokratskim sistemima koji su na snazi zahvaljujući volji naroda i koji sa scene mogu otići jedino ako ih taj isti narod tim istim metoda skine s vlasti. Tvoji primjeri su zemlje u kojima je, po slovu zakona, nametnut komunizam ili vid tkz. "prividne demokratije", a s obzirom da su uglavnom nametnuti silom, nema sumnje da se silom moraju i strušiti.kojeime wrote:Da, trebali su Francuzi umjesto da dizu revoluciju 1789. sutjeti i trpjeti jer, zaboga, ko ce nasilnim metodama rusiti sistem, to se ne radi, nije fino.Sasvim_Obican wrote:...Bilo kakvo pozivanje na rušenje sistema, ma kako nakaradan i blesav on bio, bilo čime osim demokratskim metodama tj. izborima, treba biti krivično sankcionisano. Sa druge strane, socijalizam i komunizam su donekle slične, a donekle i različite stvari, tako da bi se po tom principu mogle ugasiti i sve druge socijaldemokratske, socijal-liberalne, socijallističke partije.
Pa malo krenes po drzavama u kojima vladaju dikatatori pa pricas ljudima "Znam da patite, ali nemojte dizati ravolucije, nije pristojno. Zamolite dikatatora da ode, ako ga fino zamolite, sigurno ce otici."
I u svakom krivicnom zakonu svake zemlje pise da je rusenje sistema te zemlje krivicno djelo, medjutim ako ljudi podignu revoluciju i pobijede, to jeste sruse sistem i uspostave novi, to ce im neko suditi za rusenje sistema? Na primjer Rumunima, Bugarima, Cesima, Slovacima, Poljacima, (bivsim) Istocnim Nijemcima, (bivsim) Sovjetima bi sada trebalo suditi jer su srusili komunisticke rezime u tim zemljama revolucijom (ne pretjerano nasilnom ali ipak revolucijom), a nisu isli na glasanja u parlamentima tih zemalja?
Gradjani jedne zemlje imaju potpuno pravo silom srusiti sistem ako im se ne svidja, a ne postoji nacin da promijene sistem mirno. Kako ces mirno srusiti diktatorski sistem u jednoj zemlji. Na primjer, kako ces mirno promijeniti sistem u Sjevernoj Koreji?
Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
- Sasvim_Obican
#26 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
-
kojeime
-
Klon
#28 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
fasizam se nemoze porediti sa komunizmom.
fasizam je jedna ideologija koja je zlocinacka
propagira mrznju na bazi razlicitih rasa itd.
komunizam je ideologija koja propagira ravnopravnost ljudi, polova itd.
( druga prica je da su neki komunisti cinili zlocine, isto kao sto su neki demokrati cinili zlocine)
razlika je jednostavno u tome da fasisticka ideologija krsi ljudska prava, sto demokratija ili komunizam ne rade.
( druga prica je da su neki komunisti cinili zlocine, isto kao sto su neki demokrati cinili zlocine)
razlika je jednostavno u tome da fasisticka ideologija krsi ljudska prava, sto demokratija ili komunizam ne rade.
- Boom71
#29 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
Nisam svjestan stepena moje zaludjenosti,ako sam uopste i zaludjen.
Ja kada vidim JB Tita sav se ozarim.Smjesak sam krene
.
Tito je bio toliko ispred svog vremena da je to nevjerovatno.
Sto se tice otoka Golog,reci cu da je barem u 80% slucajeva opravdao svoje postojanje.Naravno,zao mi je clanova porodice i pojedinaca koji su stvarno nepravedno optuzeni i osudjeni.Ovih nekoliko hiljada,zbog kojih je 22 000 000 ljudi zivjelo u slobodi i miru,nije mi narocito zao.
Za ove koji ce poletjeti da mu pripisu zablude za bratstvo i jedinstvo,mogu samo reci da je to i jedini put u svjetlu buducnost i da je Tito bio mladji samo 10 godina i da je imao nekog vidjenijeg da nastavi njegovu politiku i unaprijedi je,danas nebi bilo ovolike mrznje i nepovjerenja.
Ostale zasluge na svim poljima ne treba pominjati.
Ugled i uticaj da i ne govorimo!
Smrt fasizmu!
Ja kada vidim JB Tita sav se ozarim.Smjesak sam krene
Sto se tice otoka Golog,reci cu da je barem u 80% slucajeva opravdao svoje postojanje.Naravno,zao mi je clanova porodice i pojedinaca koji su stvarno nepravedno optuzeni i osudjeni.Ovih nekoliko hiljada,zbog kojih je 22 000 000 ljudi zivjelo u slobodi i miru,nije mi narocito zao.
Za ove koji ce poletjeti da mu pripisu zablude za bratstvo i jedinstvo,mogu samo reci da je to i jedini put u svjetlu buducnost i da je Tito bio mladji samo 10 godina i da je imao nekog vidjenijeg da nastavi njegovu politiku i unaprijedi je,danas nebi bilo ovolike mrznje i nepovjerenja.
Smrt fasizmu!
- nellington
#30 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
ОБЗНАНА
Са више страна и из више поузданих извора, државне власти имају сазнање, да растројни и реакционарни елементи спремају ових дана напад на државу, њено устројство и друштвени ред са задатком да по руском бољшевичком примеру, све сруше што данас постоји од закона, установа и добара јавних и приватних, а на место свега заведу као у Русији, власт, неколико људи који ће располагати животом, слободом и имањем грађана, а државу нашу отворити инвазији странаца. То они зову диктатуром пролетеријата. И пошто сматрају нашу државу само као један сектор на фронту у борби коју бољшевици воде против осталог света — то ће они на том сектору повести војну против светског капитализма, како би се срушило све и свуда у свету, што су до данас створили дух, снага и рад човечанства.
Наша земља би имала, по њиховим замислима, да понова потоне у крв, да понова уђемо као опет у Русији у унутарње грађанске борбе, међународне ратове и пљачку хране и стоке по селима, и другог имања по варошима.
Комунистичком покрету су се придружли притворно и подмукло многи јавни и тајни непријатељи наше земље и народа. Побеђени у рату, гледају да се после рата освете, овој земљи замећући у њој нереде и подржавајући их и споља и изнутра. Једни се, иако ратни богаташи, уписују у комистичку странку, други дају новац за новине које пишу неистине и драже народ на незадовољство, трећи одржавају везу са иностранством и новчаним фондовима из иностранства набављају бомбе, експлозиве и оружје, четврти свим и свачим спречавају сваки рад у земљи и на рђав глас без доказа, износе све јавне раденике и сав њихов рад. Све то да би се земља збунила, грађани постали равнодушни и огорчени на државу.
Неколико стотина људи плаћаних из тајних фондова иду из места у место, са збора на збор, из воза у воз, из кафане у кафану, ништа друго не радећи но мутећи јавни мир и убијајући код грађана поверење у државу и њену будућност. Данас то чини један, сутра други, на исти начин прекосутра трећи и т. д. једни за другим да би изазвали уверење да је одиста готов смак овог друштва и државе. Најнапреднији међу смутљивцима и агентима те пропаганде су странци који се под именом радника увлаче у радничке организације да их драже и ометају. Своје агете увлаче и у државну службу, шпијунаже ради. Многи иначе добри грађани и чиновци, већ су постали жртве њихове пропаганде, млађи и са мање школе и искуства, међу учитељима на пример, помели су се и несвесни свих последица пристају уз овај растројни рад, називајући се комунистима и друге увлачећи у зло.
Покушавају да шире своју отровну пропагандом међу војском и жандармеријом, како би као у Русији срушили поред осталих и те стубове реда, и завели место њих т. зв. црвену војску и црвену гарду које продужују и данас, кад се цео свет смирује ратове грађанске и међународне.
Ова болест бољшевика која се зове комунизам, оборила је само Русију. За неколико недеља савладала је била Мађарску, али је тамо прошла остављајући пустош и погибију баш оних који су хтели диктатуру. Иначе, Америка, Енглеска, Француска, Немачка и друге уређене и богате државе сузбиле су је у самом почетку, негде лакше, а негде крваво. Чехо-Словачка држава је ових дана морала да учини то исто.
И наша држава не сме допустити проливање крви. Проливено је и сувише. Народ тражи мир да би лечио своје ратне ране и патње. Пошто су превратни елементи изабрали ове дане, кад Велика Народна Скупштина почиње уређивање државе, да почну са општом обуставом рада, коју би потом претворили у неред, крваву пометњу и расуло. Влада је одлучила да се снага државе стави у службу слободе и реда.
Ради тога Министарски Савет
Наређује:
1. Да се до решења Устава, забрани свака комунистичка и друга разорна пропаганда, обуставе њихове организације, затворе њихова зборишта, забране њихове новине и сви други списи, који би мутили спокојство и мир државе, проповедали, правдали или хвалили диктатуру, револуцију или ма какво насиље. Одмах се имаду узаптити сви позиви на генерални штрајк и до месец дана затворити сви који их чине усмено или писмено.
2. Забраниће се све штампане ствари којима се умањује значај ових мера наређених за одржавање слободе, реда и својине. По себи се разуме да остаје нетакнута слобода јавне речи и писања, ако се њима не вређа Држава и не изазива јавна деморализација.
3. Да се у сваком случају нереда са разорним карактером, прво предузимају оштре мере против вођа и моралних подбадача, били они ту или правили вештачки alibi.
4. Заводи се обавезна пријава оружја. Ко не пријави ватрено оружје и експлозиве, кажњава се да 3 месеци затвора са радом.
5. За све време рада Уставотворне Скупштине забрањене су у Београду сваке манифестације растројног и узбудљивог карактера. Војном суду на суђење предају се сви, који би истављали оружани отпор државним органима сигурности.
6. Да се с нашег земљишта протерају сви странци који би се смутњама придруживали и јачали их.
7. Да се из државне службе отпусте сви чиновници виши и нижи, који би продужили пропаганду бољшевизма у нашој земљи, а да се одузме помоћ за школовање свима студентима комунистима.
У Београду, 29. децембра 1920. г. Ј.Б Бр. 29282
Председник Министарског Савета и Министар иностраних послова
МИЛЕНКО Р. ВЕСНИЋ, с.р
- JThomas
#31 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
iskreno, kad kažeš da si u stvarnom životu upoznao "mnogo likova" koji simpatiziraju staljina i mao zedonga...mislim da malkice izmišljaš. eto, nemoj se ljutiti, al' tako je.
-
Sit svega
#32 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
Povuci jednakost izmedju komunizma i fasizma moze samo neuk i ne nacitan covjek. Zlocini u komunistickim (socijalistickim) zemljama se nisu desavali kao posljedica ideologije, nego kao posljedica ljudske gluposti, odnosno, gluposti ljudi koji su u odredjenom trenutku bili na vlasti. Kao i u svim drugim sistemima. Treba se malo informisati o progonima ljudi u SAD-u, koji cak u vecini slucajeva nisu ni bili komunisti, pa vidjeti da ni "demokratija" i kapitalizam nisu nista bolji. Fasizam je zlocinacki po svojoj filozofiji i tu se nemoze staviti znak jednakosti. Komunizam je diktatura proleterijata, za sviju isto, od svakog prema mogucnostima, za svakog prema potrebama i u tome nema nista zlocinacko...
- rogoz
#33 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
Komunizam se nemoze ni u snu porediti sa fasizmom.
Istna je da je i komunizam bio surov i brutaln ne samo prema odredjenoj skupini,vijerskoj ili etnickoj nego prema neistomisljenicima,dok fasizam zatire ciljano etnicke grpuracije,pa i citave narode.
Istna je da je i komunizam bio surov i brutaln ne samo prema odredjenoj skupini,vijerskoj ili etnickoj nego prema neistomisljenicima,dok fasizam zatire ciljano etnicke grpuracije,pa i citave narode.
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#34 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
Evo ja, što se tiče fašizma.Klon wrote:fasizam se nemoze porediti sa komunizmom.
Izvorni Mussolinijev fašizam nije zločinačka ideologija. To je multi-interesni recept za organizaciju društva, a koji pojedincu stavlja u dužnost (dakle ne slobodni izbor) suradnju i doprinos u održavanju tog društva. I njegovi se interesi kao dijela tog društva štite.
Od socijalizma se razlikuje zapravo samo odbijanjem ideje društvenog vlasništva i utemeljen je u kapitalističkom gospodarskom sustavu.
Kao i u socijalizmu, individualne slobode se štite i potiču sve dok nisu suprotne dobrobiti društva.
Problem sa fašizmom počeo je u praktičnoj primjeni. Mussolini je počinio dvije goleme pogreške koje su se pretvorile u zločine. Počevši s njima počinje propadanje fašizma, koji je inicijalno Italiji donio jako puno. Stvorio je od nje modernu zapadnu državu i moderno industrijsko gospodarstvo.
Jedna je greška bilo kretanje u kolonijalnu ekspanziju. Druga je greška bila savez sa Hitlerom.
Hitler nikad nije bio fašist i glupo je njegov nacizam zvati fašizmom. Njemu su se dopale neke Mussolinijeve ideje i neke je od njih ugradio u svoj nacionalsocijalizam. To su ujedno bili i jedini njegovi pozitivni momenti. Sve ostalo bile su bolesne zločinačke ideje.
Tako da postoji više dodirnih točaka između fašizma i komunizma nego što postoji razlika. I današnji kapitalizam nije savršena ideologija, ali takva kakva je danas prevazišla te dvije gore ideologije.
Last edited by 1pajdo on 05/06/2011 11:51, edited 1 time in total.
- glade
#35 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
sve mogu svariti... ali kada mi neko pocne pricati kako su "zapadnjaci" nekog optuzili za zlocine... e to mi nikako ne ide u glavu... neukost? ispran mozak? bezobraznost? u cemu je kvaka?
ako iko nema pravo da prica o zlocinima u danasnjem svijetu to su "zapadni strucnjaci"
ako iko nema pravo da prica o zlocinima u danasnjem svijetu to su "zapadni strucnjaci"
-
casobuke
#36 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
Tito jeste bio veliki državnik, vizonar, zavodnik, jedna od najvećih ličnosti na Balkanu svih vremena po postignutom..Boom71 wrote:Nisam svjestan stepena moje zaludjenosti,ako sam uopste i zaludjen.
Ja kada vidim JB Tita sav se ozarim.Smjesak sam krene.
Smrt fasizmu!
Ali zaboravljaju se sve negativne stvari koje se vežu uz njega i državu. Sam Aleksandar Ranković, jedan od najvećih satrapa u bivšoj državi je izjavio da je na Golom Otoku najmanje 50% ljudi bilo nevino! No, šta je Ranković za jednog totalitarnog tiotističkog eksperta za kompjuterom
- nosara
#37 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
casobuke wrote:Tito jeste bio veliki državnik, vizonar, zavodnik, jedna od najvećih ličnosti na Balkanu svih vremena po postignutom..Boom71 wrote:Nisam svjestan stepena moje zaludjenosti,ako sam uopste i zaludjen.
Smrt fasizmu!
Ali zaboravljaju se sve negativne stvari koje se vežu uz njega i državu. Sam Aleksandar Ranković, jedan od najvećih satrapa u bivšoj državi je izjavio da je na Golom Otoku najmanje 50% ljudi bilo nevino! No, šta je Ranković za jednog totalitarnog tiotističkog eksperta za kompjuterom. Trebam li napominjati Bleiburg, masovna strijeljanja ratnih zarobljenika, montirane procese, UDBA-ine agente rasporođene u svim strukturama društva... Svi oni koji žale za takvim društvom i žele ponovo živjeti u njemu daleko im kuća bila.
Poserem ti se na temu...
Da imas muda, ne bi patolosku mrznju prema bivsoj drzavi i bivsem sistemu uvijao u budalastinu tipa fasizam-komunizam...
Daleko ti kuca bila od moje, predaleko...
- Boom71
#38 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
Znam je sta je taj sistem radio vrlo dobro,pa i te negativnosti koje napominjes.casobuke wrote:Tito jeste bio veliki državnik, vizonar, zavodnik, jedna od najvećih ličnosti na Balkanu svih vremena po postignutom..Boom71 wrote:Nisam svjestan stepena moje zaludjenosti,ako sam uopste i zaludjen.
Smrt fasizmu!
Ali zaboravljaju se sve negativne stvari koje se vežu uz njega i državu. Sam Aleksandar Ranković, jedan od najvećih satrapa u bivšoj državi je izjavio da je na Golom Otoku najmanje 50% ljudi bilo nevino! No, šta je Ranković za jednog totalitarnog tiotističkog eksperta za kompjuterom. Trebam li napominjati Bleiburg, masovna strijeljanja ratnih zarobljenika, montirane procese, UDBA-ine agente rasporođene u svim strukturama društva... Svi oni koji žale za takvim društvom i žele ponovo živjeti u njemu daleko im kuća bila.
Vjerovatno je moje velicanje Tita romanticarsko,ali uvijek kada pisem o njemu tesko mogu a da ga ne uporedim sa njegovim nasljednicima i politikama.
Mnogi zaboravljaju i nas geopoliticki polozaj,kao i vrijeme u kojem je vladao Joza,kao i multietnicnost bivse Yugoslavije i karakter rata na tim prostorima.Ne treba zaboraviti ni uticaj SSSR-a.
Eto,necu vise.
-
casobuke
#39 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
Sit svega wrote:Povuci jednakost izmedju komunizma i fasizma moze samo neuk i ne nacitan covjek. Zlocini u komunistickim (socijalistickim) zemljama se nisu desavali kao posljedica ideologije, nego kao posljedica ljudske gluposti, odnosno, gluposti ljudi koji su u odredjenom trenutku bili na vlasti. Kao i u svim drugim sistemima. Treba se malo informisati o progonima ljudi u SAD-u, koji cak u vecini slucajeva nisu ni bili komunisti, pa vidjeti da ni "demokratija" i kapitalizam nisu nista bolji. Fasizam je zlocinacki po svojoj filozofiji i tu se nemoze staviti znak jednakosti. Komunizam je diktatura proleterijata, za sviju isto, od svakog prema mogucnostima, za svakog prema potrebama i u tome nema nista zlocinacko...
A ko povlači jednakost između fašizma i komunizma u teorijskom smislu? Da si pročitao uvod umjesto samo naslova valjda bojeći se da ne dobiješ prehladu od čitanja znao si da niko ne izjednačava komunizam i fašizam, ali izjednačava metode kojima se koristio totalitarni nacistički režim u Njemačkoj s onim koji se recimo koristio u SSSR-u za vrijeme Staljina. Trebam li napominjati Pol Pota u Kambodži, Kulturnu revoluciju u Kini, Rumuniju, Istočnu Njemačku, Enver Hodžu. I da, takvi sistemi su bili i načinili mnogo više zla nego jedan nego recimo jedan italijanski fašizam na čelu s Musolinijem. Pa ako bi bilo zabranjeno javno simpatisanje Musolinija i njegove ideologije, logično bi bilo da se zabrani i veličanje Staljina jer je daleko veći zločinac.
I ako baš idemo malo dublje u teorijska razmatranja čak i između nacizma i fašizma postoje bitne razlike. Fašizam za razliku od nacizma ne poziva na uništenje "manje vrijednih naroda", židovi se ne definiraju kao zlo koga treba odstraniti iz društva, primat se daje vladavini aristokratije nasuprot nacističke arijevske rase.
Ako bi mene lično pitao ja sam protiv bilo kakvih zabrana pa čak i takvih organizacija, po uzoru na SAD i Britaniju. Jer zašto te psihopate stavljati u poziciju žrtve i stvarati romantičarsku sliku o njima.
- Chisum
#40 Re: Da zabrani fašizma. Ali šta ćemo s komunizmom?
casobuke wrote:Tito jeste bio veliki državnik, vizonar, zavodnik, jedna od najvećih ličnosti na Balkanu svih vremena po postignutom..Boom71 wrote:Nisam svjestan stepena moje zaludjenosti,ako sam uopste i zaludjen.
Smrt fasizmu!
Kada otvoris temu, a da ni sam nisi razlucio niti obrazlozio sta i koga napadas - da li Tita kao licnost, da li komunizam kao ideju, da li ono sto je komunizmom postignuto ili je propusteno, a takva tema trazi mnogo vise znanja, mnogo vise dubine i SIRINE od par, u srednjoskolskom maniru nabacanih supljih, onda ne treba da te cudi sto ce ti od teme, za dan-dva, ostati samo zajebancija i prepucavanje uz kokice.
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#41 Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
Ovo je uvodni post od jednog forumaša pa sam ga i ja iskoristio. Temu sam morao ponovno otvoriti jer je zatvorena bez valjanih razloga. Mislim da je jasna tema, radi se općenito o komunizmu, o udaljavanju dvije ideologije u medijima premda se obje baziraju na kršenju prava čovjeka i slobode govora. Ne svrstavam fašizam i komunizam u isti koš, ali je činjenica da su obje bile totalitarne i imale zajedničkih premisa jer su se bazirale na doprinos pojedinca društvu, ali bez prava i rada "protiv sustava" te ih se može uspoređivati.Već duže vremena SDP propagira zakon o zabrani fašističkih organizacija u BiH koji zbog nedostatka podrške u državnom parlamentu nije usvojen, a koga su spremni podržati svi dobronamjerni i razumni ljudi u ovoj državni. No, zabrana fašističkih organizacija i veličanja njegove ideologije i protagonista automatski sa sobom povlači pitanje statusa druge najveće totalitarne ideologije u 20. stoljeću, komunizma, koji je sa sobom odveo na desetine miliona žrtava. U bivšim zemljama istočnog bloka, današnjim članicama Evropske unije poput Poljske i baltičkih zemalja zakonom je zabranjeno djelovanje komunističkih organizacija kao i isticanje njihovih simbola poput srpa i čekića i zvijezde petokrake. I zaista, po principu kojim bi bilo zabranjeni nacizam, fašizam, ustaštvo logično bi bilo da budu zabranjene i zločinačke ideologije poput staljinizma, maoizma, lenjinizma i ostalih totalitarnih tvorevina. Iako se u svojoj suštini komunizam bitno razlikuje od fašizma jer ne poziva na rasnu diskriminaciju, imperijalna širenja, potlačivanje naroda itd., u metodama kojima su pokušali ostvariti idealno društvo komunisti se nisu previše razlikovali od fašista. Milioni žrtava, koncentracioni logori, ubijanja nepodobnih bilo na klasnoj, političkoj ili rasnoj osnovi ostalo je naslijeđe ovih ideologija. Ostaje sporno i pitanje titoizma i odnosa prema bivšem sistemu. Neki vrlo ugledni zapadni teoretičari Tita svrstavaju u jednog od najvećih evropskih zločinaca u 20. stoljeću, ali to je tema s kojom se na ovim prostorima tek treba suočiti.
Što se mene tiče rješenje ili dopustiti punu slobodu za propagiranje bilo kakvih ideja po uzoru na SAD ili Veliku Britaniju ili biti principijelan i imati isti odnos prema svim totalitarnim ideologijama zla.
Zadnja tema je tobože zatvorena zbog "različitih" pojmova fašizma i komunizma. Je li zabranjeno navesti te pojmove u jednoj temi?
Mislim da bi se prema svih takvim ideologijama trebali odnositi na isti način, i u medijima i u samom zakonu koji je predložio SDP.
- nosara
#42 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
1pajdo wrote:Ovo je uvodni post od jednog forumaša pa sam ga i ja iskoristio. Temu sam morao ponovno otvoriti jer je zatvorena bez valjanih razloga. Mislim da je jasna tema, radi se općenito o komunizmu, o udaljavanju dvije ideologije u medijima premda se obje baziraju na kršenju prava čovjeka i slobode govora. Ne svrstavam fašizam i komunizam u isti koš, ali je činjenica da su obje bile totalitarne i imale zajedničkih premisa jer su se bazirale na doprinos pojedinca društvu, ali bez prava i rada "protiv sustava" te ih se može uspoređivati.Već duže vremena SDP propagira zakon o zabrani fašističkih organizacija u BiH koji zbog nedostatka podrške u državnom parlamentu nije usvojen, a koga su spremni podržati svi dobronamjerni i razumni ljudi u ovoj državni. No, zabrana fašističkih organizacija i veličanja njegove ideologije i protagonista automatski sa sobom povlači pitanje statusa druge najveće totalitarne ideologije u 20. stoljeću, komunizma, koji je sa sobom odveo na desetine miliona žrtava. U bivšim zemljama istočnog bloka, današnjim članicama Evropske unije poput Poljske i baltičkih zemalja zakonom je zabranjeno djelovanje komunističkih organizacija kao i isticanje njihovih simbola poput srpa i čekića i zvijezde petokrake. I zaista, po principu kojim bi bilo zabranjeni nacizam, fašizam, ustaštvo logično bi bilo da budu zabranjene i zločinačke ideologije poput staljinizma, maoizma, lenjinizma i ostalih totalitarnih tvorevina. Iako se u svojoj suštini komunizam bitno razlikuje od fašizma jer ne poziva na rasnu diskriminaciju, imperijalna širenja, potlačivanje naroda itd., u metodama kojima su pokušali ostvariti idealno društvo komunisti se nisu previše razlikovali od fašista. Milioni žrtava, koncentracioni logori, ubijanja nepodobnih bilo na klasnoj, političkoj ili rasnoj osnovi ostalo je naslijeđe ovih ideologija. Ostaje sporno i pitanje titoizma i odnosa prema bivšem sistemu. Neki vrlo ugledni zapadni teoretičari Tita svrstavaju u jednog od najvećih evropskih zločinaca u 20. stoljeću, ali to je tema s kojom se na ovim prostorima tek treba suočiti.
Što se mene tiče rješenje ili dopustiti punu slobodu za propagiranje bilo kakvih ideja po uzoru na SAD ili Veliku Britaniju ili biti principijelan i imati isti odnos prema svim totalitarnim ideologijama zla.
Zadnja tema je tobože zatvorena zbog "različitih" pojmova fašizma i komunizma. Je li zabranjeno navesti te pojmove u jednoj temi?I da, i zbog spominjanja Tite u samoj temi. Tito kao osoba je usko povezan s jednom ideologijom i skoro je neizbježno da ga se spomene u ovakvoj temi. Da, naslov je drugačiji, ali je i ta osoba dio toga naslova i ne znam zašto ga se ne smije spomenuti. Kad bi se prema svemu odnosili na taj način polovica tema ne bi ni egzistirale (elem, bile bi zaključane).
Mislim da bi se prema svih takvim ideologijama trebali odnositi na isti način, i u medijima i u samom zakonu koji je predložio SDP.
Meni su Tito i Titov komunizam trn u oku jer su Italiji preoteli Dalmaciju, vjekovnu talijansku provinciju...
- Čitalac
#43 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
Hajde da budemo iskreni do kraja pa da kažemo i sledeće: Evropska komisija je u decembru 2010. odbila zahteve Litvanije, Letonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Češke da svako negiranje komunističkih zločina predstavlja krivično delo. Prema tome, ni u samoj EU ne postoji jasan stav. U samom Evropskom parlamentu sede predstavnici više komunističkih partija, pa je besmisleno stavljati znak jednakosti između nacizma i komunizma.U bivšim zemljama istočnog bloka, današnjim članicama Evropske unije poput Poljske i baltičkih zemalja zakonom je zabranjeno djelovanje komunističkih organizacija kao i isticanje njihovih simbola poput srpa i čekića i zvijezde petokrake.
Na tu temu često se izjašnjavao Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental. Prema njegovim rečima, u Evropi će se u narednom periodu voditi borba protiv krivotvorenja istorije i pokušaja izjednjačavanja komunizma i nacizma.
"EU je napravila prvi konkretan korak protiv kampanje postkomunističkih zemalja koje žele da uvere javnost u bajku o tome da su zločini komunista jednaki zločinima nacista i da je bivši SSSR jednako odgovoran kao nacistička Nemačka za zločine u Drugom svetskom ratu i holokaustu. Inicijativa pojedinih istočnoevropskih zemalja ima za cilj umanjivanje važne uloge istočnoevropskih nacističkih kolaboracionista u holokaustu. Incijative poput ove utiru put fašizmu", smatra Zurof.
-
casobuke
#44 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
1pajdo wrote:Ovo je uvodni post od jednog forumaša pa sam ga i ja iskoristio. Temu sam morao ponovno otvoriti jer je zatvorena bez valjanih razloga. Mislim da je jasna tema, radi se općenito o komunizmu, o udaljavanju dvije ideologije u medijima premda se obje baziraju na kršenju prava čovjeka i slobode govora. Ne svrstavam fašizam i komunizam u isti koš, ali je činjenica da su obje bile totalitarne i imale zajedničkih premisa jer su se bazirale na doprinos pojedinca društvu, ali bez prava i rada "protiv sustava" te ih se može uspoređivati.Već duže vremena SDP propagira zakon o zabrani fašističkih organizacija u BiH koji zbog nedostatka podrške u državnom parlamentu nije usvojen, a koga su spremni podržati svi dobronamjerni i razumni ljudi u ovoj državni. No, zabrana fašističkih organizacija i veličanja njegove ideologije i protagonista automatski sa sobom povlači pitanje statusa druge najveće totalitarne ideologije u 20. stoljeću, komunizma, koji je sa sobom odveo na desetine miliona žrtava. U bivšim zemljama istočnog bloka, današnjim članicama Evropske unije poput Poljske i baltičkih zemalja zakonom je zabranjeno djelovanje komunističkih organizacija kao i isticanje njihovih simbola poput srpa i čekića i zvijezde petokrake. I zaista, po principu kojim bi bilo zabranjeni nacizam, fašizam, ustaštvo logično bi bilo da budu zabranjene i zločinačke ideologije poput staljinizma, maoizma, lenjinizma i ostalih totalitarnih tvorevina. Iako se u svojoj suštini komunizam bitno razlikuje od fašizma jer ne poziva na rasnu diskriminaciju, imperijalna širenja, potlačivanje naroda itd., u metodama kojima su pokušali ostvariti idealno društvo komunisti se nisu previše razlikovali od fašista. Milioni žrtava, koncentracioni logori, ubijanja nepodobnih bilo na klasnoj, političkoj ili rasnoj osnovi ostalo je naslijeđe ovih ideologija. Ostaje sporno i pitanje titoizma i odnosa prema bivšem sistemu. Neki vrlo ugledni zapadni teoretičari Tita svrstavaju u jednog od najvećih evropskih zločinaca u 20. stoljeću, ali to je tema s kojom se na ovim prostorima tek treba suočiti.
Zadnja tema je tobože zatvorena zbog "različitih" pojmova fašizma i komunizma. Je li zabranjeno navesti te pojmove u jednoj temi?I da, i zbog spominjanja Tite u samoj temi. Tito kao osoba je usko povezan s jednom ideologijom i skoro je neizbježno da ga se spomene u ovakvoj temi. Da, naslov je drugačiji, ali je i ta osoba dio toga naslova i ne znam zašto ga se ne smije spomenuti. Kad bi se prema svemu odnosili na taj način polovica tema ne bi ni egzistirale (elem, bile bi zaključane).
Hvala što si ponovo otvorio temu. Jako dobar uvod.
Hajmo započetak vidjeti suštinske razlike i sličnosti između hitlerovog nacističkog režima i Sovjetskog saveza pod Staljinom. Hitler likvidira rasne neprijatelje oličene u Jevrejima, političke u vidu socijalista, komunista i ostalih koji su mu na bilo koji način stajali na putu, Staljin klasne neprijatelje, kontrarevolucionare, izdajnike, one koje je jednostavno neko prijavio za izdaju ili pak svakog ko mu je stao na put pa i do jučerašnje najbliže saradnike poput Trockog. Neograničene ovlasti se daju tajnim policijama i vojsci, otvaraju se koncentracioni logori za nabrojane nepodobne kategorije. Država, odnosno država oličena u liku jednog diktatora ima apsolutne ovlasti nad svim segmentima društva, stanovništvo se idnoktrinira agresivnom propagandom i navodi na slijepu pokornost vođi i vladajućoj ideologiji. Hitler pokreće imperijalni rat, aneksira Austriju, Čehoslovačku, napada Poljsku. Staljin aneksira zemlje Baltika, vrši agresiju na Finsku, nakon okupacije Poljske potpisuje sporazum s nacistima o podjeli zemlje između SSSR-a i Njemačke, vodi jednaku imperijalnu politiku. Nakon rata Staljin okupira zemlje kasnije nazvanog istočnog bloka i u istim uvodi rigidne satelitske režime i stvara diktatorske komunističke države.
Bitna razlika je pak što u trećem reichu ukoliko niste bili Jevrej ili niste ni na koji način bili povezani s komunistima s sve do 39. ste mogli relativno mirno živjeti. U SSSR-u je bilo ko mogao doći na listu za odstrijel.
I sad bi neko da me ubijedi da se dva navedena režima ni po kom osnovu ne mogu izdjenačiti. Razlika je samo u vladajućim ideologijama, metode kojima su se one manifestovale su gotovo bile identične.
Last edited by casobuke on 05/06/2011 16:34, edited 1 time in total.
- nosara
#45 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
Dakle, zivio treci rajh... Slobodno grakni, ne plasi se...casobuke wrote: Bitna razlika je pak što u trećem reichu ukoliko niste bili Jevrej ili niste bili ni na koji način povezani s komunistim a ste sve do 39. mogli relativno mirno živjeti. U SSSR-u je bilo ko mogao doći na listu za odstrijel.
- 1pajdo
#46 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
Nije bit u tome da se trebaju uspoređivati zločini i jednih i drugih. Nisam stavio znak jednakosti između nacizma i komunizma. Govorio sam o fašizmu, ne treba ni to izjednačavati s nacizmom. U svojim počecima fašizam nije imao rasne zakone, nije se bazirao na tome kao nacional socijalizam, imao je više sličnosti s komunizmom. Isto tako narodnooslobodilačku borbu i njihovu ulogu ne izjednačavam sa samom ideologijom komunizma. Nakon jednog totalitarnog režima izborili smo se za drugi doduše manje opasan i katastrofalan, s manjim zločinima. Ali imam dojam da se te dvije stvari previše uspoređuju, borba za slobodu i sama ideologija, te da se govori o zločinima u ww2 dok se ovim drugim premalo daje pažnje pogotovu ovdje u BiH. Ja sam za da se donese zakon, ali da se obje ideologije jednako tetiraju.Čitalac wrote:Hajde da budemo iskreni do kraja pa da kažemo i sledeće: Evropska komisija je u decembru 2010. odbila zahteve Litvanije, Letonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Češke da svako negiranje komunističkih zločina predstavlja krivično delo. Prema tome, ni u samoj EU ne postoji jasan stav. U samom Evropskom parlamentu sede predstavnici više komunističkih partija, pa je besmisleno stavljati znak jednakosti između nacizma i komunizma.U bivšim zemljama istočnog bloka, današnjim članicama Evropske unije poput Poljske i baltičkih zemalja zakonom je zabranjeno djelovanje komunističkih organizacija kao i isticanje njihovih simbola poput srpa i čekića i zvijezde petokrake.
Na tu temu često se izjašnjavao Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental. Prema njegovim rečima, u Evropi će se u narednom periodu voditi borba protiv krivotvorenja istorije i pokušaja izjednjačavanja komunizma i nacizma.
"EU je napravila prvi konkretan korak protiv kampanje postkomunističkih zemalja koje žele da uvere javnost u bajku o tome da su zločini komunista jednaki zločinima nacista i da je bivši SSSR jednako odgovoran kao nacistička Nemačka za zločine u Drugom svetskom ratu i holokaustu. Inicijativa pojedinih istočnoevropskih zemalja ima za cilj umanjivanje važne uloge istočnoevropskih nacističkih kolaboracionista u holokaustu. Incijative poput ove utiru put fašizmu", smatra Zurof.
- nellington
#47 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?

I proturaju priče da sve ideologije liče...
Ovo sa slike gore nisu uradili ni komunisti ni fašisti, je li tako?
Ni ovo?

Usput, ja sam trockista. Što se ja ne zalažem da se SSSR proglasi carstvom zla?
- nosara
#48 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
Mozes to kod kuce fino mater, oca, magarca i zivinu pa donesite zakon po kojem su fasizam i komunizam isti...1pajdo wrote:Nije bit u tome da se trebaju uspoređivati zločini i jednih i drugih. Nisam stavio znak jednakosti između nacizma i komunizma. Govorio sam o fašizmu, ne treba ni to izjednačavati s nacizmom. U svojim počecima fašizam nije imao rasne zakone, nije se bazirao na tome kao nacional socijalizam, imao je više sličnosti s komunizmom. Isto tako narodnooslobodilačku borbu i njihovu ulogu ne izjednačavam sa samom ideologijom komunizma. Nakon jednog totalitarnog režima izborili smo se za drugi doduše manje opasan i katastrofalan, s manjim zločinima. Ali imam dojam da se te dvije stvari previše uspoređuju, borba za slobodu i sama ideologija, te da se govori o zločinima u ww2 dok se ovim drugim premalo daje pažnje pogotovu ovdje u BiH. Ja sam za da se donese zakon, ali da se obje ideologije jednako tetiraju.Čitalac wrote:Hajde da budemo iskreni do kraja pa da kažemo i sledeće: Evropska komisija je u decembru 2010. odbila zahteve Litvanije, Letonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Češke da svako negiranje komunističkih zločina predstavlja krivično delo. Prema tome, ni u samoj EU ne postoji jasan stav. U samom Evropskom parlamentu sede predstavnici više komunističkih partija, pa je besmisleno stavljati znak jednakosti između nacizma i komunizma.U bivšim zemljama istočnog bloka, današnjim članicama Evropske unije poput Poljske i baltičkih zemalja zakonom je zabranjeno djelovanje komunističkih organizacija kao i isticanje njihovih simbola poput srpa i čekića i zvijezde petokrake.
-
sammo
#49 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
Nacizam i fasizam su bili zlocinacki rezimi svu vrijeme dok su trajali, a komunisti su napravili zlocin poslije rata iz osvete, kasnije vise ne, ali zlocin je zlocin....tu nema opravdanja. Tvrda Titina ruka je bila potrebna da se drzava toliko razlicitih naroda organizira i napreduje, ali nije dovoljno prisarafio ni Srbe ni Hrvate. Srbima je dopustio da su se fino iz cetnika prebacili u partizane, a ustaski rezim nije osudio u dovoljnoj mjeri, jer u tom slucaju bi Hrvatska trebala platiti ratnu odstetu...zna se kome. Trebao je unistit oba nacionalizma, ali nije. Poslije njegove smrti su oba nacionalizma ozivila i doslo je do ratnih razaranja na ovim podrucjima, jedni bi veliku Srbiju, a drugi Hrvatsku u granicama bivse NDH, BIH kao zrtvu i jedni i drugi razumiju kao kolateralnu stetu da bi postigli svoje ciljeve. Kako je zavrsilo svi znamo, HR pobjednik na svom teritoriju, Srbija koja zvanicno nije bila u ratu, je izlobirala RS, umjesto da svima plati ratnu odstetu, a BIH zarobljenik sa RS...sve to blagoslovom velih igraca...Rusije i Amerike.
Ali da se vratim na temu, trebalo bi zabraniti fasisticke i komunisticke simbole, jer je previse ljudi stradalo pod njihovom ideologijom. Kad to bude zabranjeno i svako pojavljivanje toga sankcionirano, nece vise biti ustaske ikonografije na Thompsonovim koncertima niti cetnicke na Ravnoj Gori ili na Guci, a ni na utakmicama...
Ali da se vratim na temu, trebalo bi zabraniti fasisticke i komunisticke simbole, jer je previse ljudi stradalo pod njihovom ideologijom. Kad to bude zabranjeno i svako pojavljivanje toga sankcionirano, nece vise biti ustaske ikonografije na Thompsonovim koncertima niti cetnicke na Ravnoj Gori ili na Guci, a ni na utakmicama...
- 1pajdo
#50 Re: Zabrana fašizma, a što s komunizmom i slobodom govora?
Oni nisu odgovarali za svoje zločine jer su krojili i danas kroje politiku, ali i povijest u svijetu. Još i britanska imperija s Amerikom su jedni od najvećih zločinaca, mislim na politiku. Vidjeli smo koliki utjecaj imaju masovni mediji pa je ogroman broj Amerikanaca podržao napad na Libiju u vidu te "demokracije" a znamo koji su interesi bili u pitanju.nellington wrote:
I proturaju priče da sve ideologije liče...
Ovo sa slike gore nisu uradili ni komunisti ni fašisti, je li tako?
Ni ovo?
Usput, ja sam trockista. Što se ja ne zalažem da se SSSR proglasi carstvom zla?