Religija i vanzemaljske civilizacije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
andromeda101

#26 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

"Pitanja" su ta koja nas pogone ka daljnjem razvitku. "Odgovori" su samo usputne stanice. ;-)
bh.tornjak

#27 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

Vec sam napisao da bi se danasnja nauka trebala malo vise pozabaviti proucavanjem "svetih knjiga"....jer sam misljenja da u njima leze odgovori na mnoga pitanja...

npr. U Kur`anu negdje stoji, otprilike ovako..."sve je bilo jedna cjelina i Mi smo to (po naredbi Gospodara) rastrgali i dalje je sirimo sve do odredjene granice a onda cemo svo ponovo u jednu cjelini sakupiti...(ili jednu cjelinu napraviti)..."

danasnja nauka kaze da je sve nastalo "velikim praskom" iz jedne cjeline da se sve jos uvijek kao posljedica eksplozije i drugih sila( fizikalnih) siri, i sirit ce se sve dok te sile ne oslabe....a onda ce da uslijedi "implozija...." tj. da ce se sve usljed gravitacionih sila poceti da sjedinjuje u jednu cjelini, u prvobitno stanje.....

hm...mozda naucnici ipak potajno citaju i proucavaju "knjige"....
talić

#28 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

bh.tornjak wrote:Vec sam napisao da bi se danasnja nauka trebala malo vise pozabaviti proucavanjem "svetih knjiga"....jer sam misljenja da u njima leze odgovori na mnoga pitanja...

npr. U Kur`anu negdje stoji, otprilike ovako..."sve je bilo jedna cjelina i Mi smo to (po naredbi Gospodara) rastrgali i dalje je sirimo sve do odredjene granice a onda cemo svo ponovo u jednu cjelini sakupiti...(ili jednu cjelinu napraviti)..."

danasnja nauka kaze da je sve nastalo "velikim praskom" iz jedne cjeline da se sve jos uvijek kao posljedica eksplozije i drugih sila( fizikalnih) siri, i sirit ce se sve dok te sile ne oslabe....a onda ce da uslijedi "implozija...." tj. da ce se sve usljed gravitacionih sila poceti da sjedinjuje u jednu cjelini, u prvobitno stanje.....

prema posljednjim saznanjima nauke svemir se širi sve brže i brže i ne postoje sile koje će ga ponovo vratiti u jednu tačku nego će se poput balona od sapunice u jednom trenutku raspasti do posljednjeg atoma. To da se nauka bavi tumačenjem vjerskih knjiga ima smisla kao da tumačimo bilo koju napisanu knjigu. U svakoj knjizi se mogu izjave i događaji tumačiti na više načina pogotovo ako je napisano sa određenom mjerom filozofskog pristupa događajima koji su se desili kao i događajima koji su izmišljeni.
andromeda101

#29 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by andromeda101 »

Sta recimo u slucaju "smak svijeta"?

Za 10 godina npr. da neka kometa ili asteroid pogodi ovu planetu i unisti kompletno zivot na njoj, kako ljudski tako zivotinjski. A druga bica ostaju ziva na drugim planetama sirom svemira.

To znaci da bi to onda bio samo smak svijeta za covjecanstvo a ne za druga bica?

Da li onda postoji pojedinacni smak svijeta za svaku civilizaciju/naseljenu planetu a postoji i globalni smak svijeta kad kolapsira citav svemir, a tako i sva ziva bica u tom svemiru?

Ako se desi pojedinacni smak svijeta samo nase planete, da li mi opet moramo cekati da citav svemir vrisne da bi bio sudnji dan?
bh.tornjak

#30 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

talić wrote:
bh.tornjak wrote:Vec sam napisao da bi se danasnja nauka trebala malo vise pozabaviti proucavanjem "svetih knjiga"....jer sam misljenja da u njima leze odgovori na mnoga pitanja...

prema posljednjim saznanjima nauke svemir se širi sve brže i brže i ne postoje sile koje će ga ponovo vratiti u jednu tačku nego će se poput balona od sapunice u jednom trenutku raspasti do posljednjeg atoma. To da se nauka bavi tumačenjem vjerskih knjiga ima smisla kao da tumačimo bilo koju napisanu knjigu. U svakoj knjizi se mogu izjave i događaji tumačiti na više načina pogotovo ako je napisano sa određenom mjerom filozofskog pristupa događajima koji su se desili kao i događajima koji su izmišljeni.
to je samo teorija i pretpostavka....nicim utemeljena
iz svega se da zakljuciti da covjecanstvo nema potrebno znanje i tehnologiju da bi nesto sa sigurnoscu moglo da dokaze....ipak mi je logicnije ( ne sa vjerske perspektive) da se sve vrati u prvobitno stanje jer tako nalazu i " za sada" poznati zakoni fizike....
arzuhal

#31 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

Ne znam za pristup znanstvenika Svetom Tekstu, ali...
U posljednjem broju '''Preporoda'' je objavljen intervju kojeg je napravio prof.dr. Enes Karić sa Seyyed Hossein Nasrom. Maksuz sam prekucao jedno pitanje i odgovor, pa neka bude na ovoj temi, ako kad i ako kome zatreba...

KARIĆ: Svima koji se bavimo prevođenjem i tumačenjem Kur'ana poznata je opasnost od ''scijentiziranja'' i ''moderniziranja'' njegove poruke. Znamo, naravno, da Vaš prijevod neće krenuti u tom pravcu. Ali, šta nam možete kazati o toliko mnogo prijevoda Kur'ana u XX stoljeću koji su podlegli ''naučnom tumačenju Kur'ana''?

NASR: Prije svega, dozvolite mi da opet pojasnim da naše djelo Study Qur'an nije samo prijevod, već također i komentar, i u principu smo uključili sva tradicionalna razumijevanja i komentare Kur'ana. Potpuno smo isključili modernistička, bilo da su naučna ili ne. A što se tiče takozvanog al-tafsir al-'ilmi ili naučnog tumačenja Kur'ana, smatram da su veoma opasan pokušaj koji je već mnogo naudio islamskom intelektualnom životu, što su bila djela ljudi koji nisu imali duboko razumijevanje filozofije moderne nauke niti Kur'ana, i koji su učinili poruku ''datiranom'' tako što su je identificirali sa određenim naučnim teorijama ili podacima koji su bili prihvatljivi u vrijeme kada su oni sastavljali svoje naučne interpretacije, ali koje naučnici sada odbacuju. Samo pogledajte al-Iskandaranijevo djelo danas, više od stoljeće i po nakon što je napisano. Vjerujem da je ova vrsta scijentizma nešto što se treba potpuno izbjegavati, i pisao sam mnogo o ovome drugdje. Za muslimane, Kur'an sadrži korijene svega autentičnog znanja, ali to ne znači da je to ''naučni tekst'', ili da možemo dokazati ispravnost Kur'ana pokazujući da se ovaj ajet odnosi na ovo naučno otkriće, a taj na neko drugo naučno otkriće. To je nešto apsurdno, jer je Kur'an nepromjenljiva Riječ Božija, a naučne teorije i ideje dolaze i prolaze. Ova vrsta pokušaja dolazi od jedne vrste intelektualnog kompleksa inferiornosti kojeg mnogi muslimani, na žalost, imaju od vremena dolaska i dominacije kolonijalnih sila nad islamskim svijetom još od 19. stoljeća.
talić

#32 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

bh.tornjak wrote:
talić wrote:

to je samo teorija i pretpostavka....nicim utemeljena
iz svega se da zakljuciti da covjecanstvo nema potrebno znanje i tehnologiju da bi nesto sa sigurnoscu moglo da dokaze....ipak mi je logicnije ( ne sa vjerske perspektive) da se sve vrati u prvobitno stanje jer tako nalazu i " za sada" poznati zakoni fizike....
po zakonima fizike kamen koji baciš neće da se vrati, geleri bombe koji su se razletili nikad se više nisu vratili. Da bi se sve vratilo u tačku iz koje je krenulo morala bi postojati sila reakcije a kako se širenje ubrzava a ne usporava kao što se nekad mislilo očito da te sile nema.
Last edited by talić on 05/06/2011 13:02, edited 2 times in total.
arzuhal

#33 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by arzuhal »

Inače, pozdravljam razmišljanja @andromede101.
Bitte_Halt_ja_ja

#34 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

KARIĆ: Svima koji se bavimo prevođenjem i tumačenjem Kur'ana poznata je opasnost od ''scijentiziranja'' i ''moderniziranja'' njegove poruke. Znamo, naravno, da Vaš prijevod neće krenuti u tom pravcu. Ali, šta nam možete kazati o toliko mnogo prijevoda Kur'ana u XX stoljeću koji su podlegli ''naučnom tumačenju Kur'ana''?
Ispravi me ako grijesim, ali zar nije upravo Karic uzeo pogresan prijevod rijeci i time preveo "svemir se siri/rasteze" (ne sjecam se tacno) iako najpriznatiji prevodioci u svijetu ne prevode tako. Znam da je bil ona nekoj temi ovdje na forumu
bh.tornjak

#35 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

[/quote]
po zakonima fizike kamen koji baciš neće da se vrati, geleri bombe koji su se razletili nikad se više nisu vratili. Da bi se sve vratilo u tačku iz koje je krenulo morala bi postojati sila reakcije a kako se širenje ubrzava a ne usporava kao što se nekad mislilo očito da te sile nema.[/quote]

da u pravu si....taj kamen se naravno nece vratiti.....ali nece ni beskonacno letjeti jer ce da izgubi (iniciranu energiju, tj. silu koju mu daje sam cin bacanja).....i taj kamen nema (ili ima, zanemarivu) silu koja bi ikoliko mogla da utice na zemaljsku....dakle taj kamen kad padne postaje dio cjeline, usljed zemljine gravitacione sile.....
tamo vani sve to ima slicno medjusobno djelovanje....
samim ovim sto si napisao da nema te sile koja bi usporavala sirenje, negiras postojanje gravitacije.... :-) :lol:
bh.tornjak

#36 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

andromeda101 wrote:Sta recimo u slucaju "smak svijeta"?

Za 10 godina npr. da neka kometa ili asteroid pogodi ovu planetu i unisti kompletno zivot na njoj, kako ljudski tako zivotinjski. A druga bica ostaju ziva na drugim planetama sirom svemira.

To znaci da bi to onda bio samo smak svijeta za covjecanstvo a ne za druga bica?

Da li onda postoji pojedinacni smak svijeta za svaku civilizaciju/naseljenu planetu a postoji i globalni smak svijeta kad kolapsira citav svemir, a tako i sva ziva bica u tom svemiru?

Ako se desi pojedinacni smak svijeta samo nase planete, da li mi opet moramo cekati da citav svemir vrisne da bi bio sudnji dan?
u tome i jeste najveci problem....sto mi ne znamo sta se podrazumijeva pod svijetom/svjetovima.....i smakom svijeta/svjetova....
mozemo samo nagadjati....
nellington

#37 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by nellington »

bh.tornjak wrote: da u pravu si....taj kamen se naravno nece vratiti.....ali nece ni beskonacno letjeti jer ce da izgubi (iniciranu energiju, tj. silu koju mu daje sam cin bacanja).....i taj kamen nema (ili ima, zanemarivu) silu koja bi ikoliko mogla da utice na zemaljsku....dakle taj kamen kad padne postaje dio cjeline, usljed zemljine gravitacione sile.....
samim ovim sto si napisao da nema te sile koja bi usporavala sirenje, negiras postojanje gravitacije.... :-) :lol:
Usputno pitanje: vjeruješ li u tamnu materiju i energiju?
bh.tornjak

#38 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

nellington wrote:
bh.tornjak wrote: da u pravu si....taj kamen se naravno nece vratiti.....ali nece ni beskonacno letjeti jer ce da izgubi (iniciranu energiju, tj. silu koju mu daje sam cin bacanja).....i taj kamen nema (ili ima, zanemarivu) silu koja bi ikoliko mogla da utice na zemaljsku....dakle taj kamen kad padne postaje dio cjeline, usljed zemljine gravitacione sile.....
mozda bi neko na brzinu "progooglo" pa poceo pametovati....ali ja cu reci da u te stvari nisam bas upucen,mada sam nesto malo cito o tome...
na nekoj temi sam letimice nesto malo pregledo i cini mi se da si/ste upravo ti/vi forumas koji o tome moze nesto vise reci....samo sto bi to ovde bilo OT
nellington

#39 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by nellington »

bh.tornjak wrote:
nellington wrote:
mozda bi neko na brzinu "progooglo" pa poceo pametovati....ali ja cu reci da u te stvari nisam bas upucen,mada sam nesto malo cito o tome...
na nekoj temi sam letimice nesto malo pregledo i cini mi se da si/ste upravo ti/vi forumas koji o tome moze nesto vise reci....samo sto bi to ovde bilo OT
Istina, ovdje se polahko zavukosmo u OT all around - haman većina kontroverznih tema na pdf Religija završi u jednom od tri stacionarna stanja:

a) Diskusija o tome da li svete knjige trebaju biti dio naučnog pristupa (mada većina tih naučnih tumačenja nastaje post mortem po principu "Told you so!")
b) Diskusija o tome da li su nauka i vjera suprotstavljene
c) Oboje gore navedeno istovremeno.

Nema veze, valjda je to prirodan evolutivni slijed ovih tema :)
bh.tornjak

#40 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

mnogi se drze svojih "tvrdih stavova" ...
kako ljudi od religije tako i oni od nauke...mada bi ipak i jedni i drugi trebali ponekad trebali "baciti pogled" na one druge i saslusati njihovo misljenje, tek bi onda vidjeli koliko bi pronasli dodirnih tacaka.... a samim tim bi se vidjelo da religija i nauka ne iskljucuju ( bas) jedno drugo, mada ih na obje strane ima kojima to bas i ne pase....i koji tvrde suprotno...
mnogi vodeci ljudi (ucenjaci) i religije i nauke drze se i ponasaju kao da su upravo oni popili svu pamet ovog svijeta....kao po onoj ...."niko,niko, kao jaaaaaa"...i otuda nasa "zaludjenost" i naukom i religijom...
Agic Nurija

#41 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Agic Nurija »

Erich von Daeniken je rekao sve što je bilo potrebno u tumačenju kosmosa i verovanja ljudskog roda u Višu Silu!
Bloo
Globalna šefica

#42 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Bloo »

Agic Nurija wrote:Erich von Daeniken je rekao sve što je bilo potrebno u tumačenju kosmosa i verovanja ljudskog roda u Višu Silu!

ono što ja govorim od početka :D svi smo mi Džedaji :D
bh.tornjak

#43 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

Agic Nurija wrote:Erich von Daeniken je rekao sve što je bilo potrebno u tumačenju kosmosa i verovanja ljudskog roda u Višu Silu!

daaaavno je bilo kad sam citao E. von Dänikena....u stvari tada su se mogle naci samo tri njegove knjige ( u mom mjestu)...von Däniken je jedan od onih koji neke stvari jednostavno objasnjava "tjerajuci" citaoca da sam dodje do mnogih odgovora. Medjutim on je od "ljudi od nauke" takodje ospravan na raznorazne nacine....
sve u svemu von Däniken je bio i ostao jako interesantan.....
talić

#44 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

bh.tornjak wrote:
po zakonima fizike kamen koji baciš neće da se vrati, geleri bombe koji su se razletili nikad se više nisu vratili. Da bi se sve vratilo u tačku iz koje je krenulo morala bi postojati sila reakcije a kako se širenje ubrzava a ne usporava kao što se nekad mislilo očito da te sile nema.[/quote]

da u pravu si....taj kamen se naravno nece vratiti.....ali nece ni beskonacno letjeti jer ce da izgubi (iniciranu energiju, tj. silu koju mu daje sam cin bacanja).....i taj kamen nema (ili ima, zanemarivu) silu koja bi ikoliko mogla da utice na zemaljsku....dakle taj kamen kad padne postaje dio cjeline, usljed zemljine gravitacione sile.....
samim ovim sto si napisao da nema te sile koja bi usporavala sirenje, negiras postojanje gravitacije.... :-) :lol:[/quote]
gravitacija nema nikakve veze sa širenjem i sažimanjem svemira ukoliko uopšte dođe do sažimanja Sile gravitacije su preslabe da bi došlo do sažimanja. Ako je je tačno da se svemir širi sve brže jednog dana će doći do raspada upravo kao što se raspadne balon od sapunice kad molekularne veze ne mogu više da drže sile koje ga tjeraju na širenje. Svemir drže na okupu tamna materija i tamna energija koji čine 95% mase svemira. Što se naučnika tiče oni se još sjećaju kako su ih ubijali i spaljivali ljudi od vjere koji se drže svog dogmatskog učenja. Šta da naučnici raspravljaju sa ljudima koji vjeruju da je Bog stvorio Svemir prije 10. 000 godina, da smo svi djeca jednog čovjeka, da je Bog toliko sujetan i narcisoidan i da mu se treba svaki dan klanjati i hvaliti ga inače ćemo gorjeti vječno u paklu (iako je Bog beskrajno milostiv ). Nauka i logika ne mogu nikako skupa sa vjerom i religijom.
bh.tornjak

#45 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

@ talic,prijatelju...
mi ovde razgovaramo o necemu sto ni moderna nauka jos ni 0,00001 % nije istrazila.....svako malo se sama nauka ispravlja ili upotpunjuje ( u najboljem slucaju). sta mi o svemu tome znamo....nista,ama bas nista...
gravitacija nije vise relevantna, sad je to tamna materija i tamna energija....sta ce bit za deset ili dvadeset godina...?
hoce li i ta teorija pasti u vodu....hoce....razvit ce se neke nove teorije.....i sve do sada sto se ucilo bice nistavno...

odosmo s teme za 180° :run:
talić

#46 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by talić »

bh.tornjak wrote:@ talic,prijatelju...
mi ovde razgovaramo o necemu sto ni moderna nauka jos ni 0,00001 % nije istrazila.....svako malo se sama nauka ispravlja ili upotpunjuje ( u najboljem slucaju). sta mi o svemu tome znamo....nista,ama bas nista...
gravitacija nije vise relevantna, sad je to tamna materija i tamna energija....sta ce bit za deset ili dvadeset godina...?
hoce li i ta teorija pasti u vodu....hoce....razvit ce se neke nove teorije.....i sve do sada sto se ucilo bice nistavno...

slažem se da je nauka daleko od odgovora ali ih bar traži,....... što se teme tiče koliko znam Kršćanstvo kaže da je Bog čovjeka stvorio po svojoj slici i prilici i tu će doći do problema ako vanzemaljci budu mali zeleni. Da li je onda Bog čovjeku sličan ili je ipak samo "Mali zeleni". Islam se postavio nešto mudrije pa je rekao da "Bog ničemu nije sličan".
bh.tornjak

#47 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by bh.tornjak »

talić wrote:
bh.tornjak wrote:@ talic,prijatelju...

slažem se da je nauka daleko od odgovora ali ih bar traži,....... što se teme tiče koliko znam Kršćanstvo kaže da je Bog čovjeka stvorio po svojoj slici i prilici i tu će doći do problema ako vanzemaljci budu mali zeleni. Da li je onda Bog čovjeku sličan ili je ipak samo "Mali zeleni". Islam se postavio nešto mudrije pa je rekao da "Bog ničemu nije sličan".
drago mi je da se vratismo temi.....
vec sam rekao da mislim da osim nas negdje postoji jos zivota,cak sta vise mislim da postoji daleko razvijenijih civilizacija...eh, sad dal` i oni stuju Boga ili Bogove kao mnogi od pripadnika ljudske vrste...to ostaje u zvijezdama...
u vjerskim knjigama je mnogo toga za obicnog covjeka nedoreceno,zato sam i rekao da naucnici bace malo "pogled" na neka vjerska (religiozna) tumacenja nekih stvari...mozda nadju sta interesantno,a vjerujem da toga ima na pretek...
ne moraju se ponasati kao sto se kler ponasao u srednjem vijeku a neki i dan danas
ZUHDIJA

#48 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by ZUHDIJA »

Ne znam da li sam dobro shvatio autora,ako on pita za vanzemalce tipa E.T. onda u tom pogledu Islam objašnjava odnosno navodi postojanje Meleka Šejtana Džina Ljudi i svjetova Životinja i Biljaka.Svjetovi džina i ljudi se isprepliću, i najčešće pojave "malih zelenih" su ustvari džini, koji imaju sposbnost da preuzmu razne oblike i forme kad se pojavljuju ljudima jer su po svojoj osnvnoj prirodi nama (ljudima) nevidljivi najčešće, i ako se žele pojaviti nekome ko ne zna za njih pojavljuju se u obliku životinja itd.., nadam se da sam barem malo pomogao. :-D
Bloo
Globalna šefica

#49 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by Bloo »

ZUHDIJA wrote:Ne znam da li sam dobro shvatio autora,ako on pita za vanzemalce tipa E.T. onda u tom pogledu Islam objašnjava odnosno navodi postojanje Meleka Šejtana Džina Ljudi i svjetova Životinja i Biljaka.Svjetovi džina i ljudi se isprepliću, i najčešće pojave "malih zelenih" su ustvari džini, koji imaju sposbnost da preuzmu razne oblike i forme kad se pojavljuju ljudima jer su po svojoj osnvnoj prirodi nama (ljudima) nevidljivi najčešće, i ako se žele pojaviti nekome ko ne zna za njih pojavljuju se u obliku životinja itd.., nadam se da sam barem malo pomogao. :-D

sad jesu li ti dzini karbonski oblici ili pak zasnovani na necem drugom?
:mrgreen:
fatamorgana

#50 Re: Religija i vanzemaljske civilizacije

Post by fatamorgana »

Bloo wrote:
ZUHDIJA wrote:Ne znam da li sam dobro shvatio autora,ako on pita za vanzemalce tipa E.T. onda u tom pogledu Islam objašnjava odnosno navodi postojanje Meleka Šejtana Džina Ljudi i svjetova Životinja i Biljaka.Svjetovi džina i ljudi se isprepliću, i najčešće pojave "malih zelenih" su ustvari džini, koji imaju sposbnost da preuzmu razne oblike i forme kad se pojavljuju ljudima jer su po svojoj osnvnoj prirodi nama (ljudima) nevidljivi najčešće, i ako se žele pojaviti nekome ko ne zna za njih pojavljuju se u obliku životinja itd.., nadam se da sam barem malo pomogao. :-D

sad jesu li ti dzini karbonski oblici ili pak zasnovani na necem drugom?
:mrgreen:
Nijesu, opšte je poznato da su džini bića od vatre.
Post Reply