Šitska zajednica u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ronnie O'Sullivan

#26 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Ronnie O'Sullivan »

Husejn. wrote:Gospodine ružna gubica.
U mojim pitanjima nema ni zrno konstatacije o bilo cemu, tako da vam savjetujem da se prvo naucite razumijevati procitano, pa tek onda upaliti kompjuter.
:sax:
Pa ako te baš zanima, nisam postao preko kompjutera nego preko moba... :lol:
Husejn.

#27 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Husejn. »

Kao što vidim društvo je bilo jako aktivno u mojoj odsutnosti, a danas je tako divan dan.
Bilo bi suludo svakoj gubi zapušiti usta, ipak neću se sloziti sa "Otvarati teme, poput ove, bez bilo kakve stabilne osnove, je klasicna budalastina. Izvini na krupnoci rijeci, ali je tako."
Pitati o postojanju neke etno, nacionalne ili vjerske skupine sasvim je utemeljena stvar, kao i pitati o bilo kojoj društvenoj pojavi. Pa bar to bi trebalo biti jasno.
:dance:
udrch

#28 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by udrch »

theTruePath wrote:u samom Sarajevu ima oko 3 hiljade siita,,,ima ih dosta na FIN-u,,te organizacija ibn sina http://www.ibn-sina.net/
Šiita u Bosni, pa tako i u Sarajevo nema skoro nikako..imaju neki njihovi spiskovi koji nemaju veze sa relanošću..neki povratnici su ih iskoristili da im se obnovi kuća tako što su se negdje upisali..
Ono što je najsigurnije jeste da nisu upadni, rade nešto na kulturnom planu, ali znaju da smo mi daleko od šiizma..
fikro

#29 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by fikro »

Rat nikakav nisam primjetio :-) sto e mene tice braca muslimani smo svi, meni fakat nije bitno da li je sunija ili sija... Sije imaju kulturni centar i tu fondaciju koliko znam + taj perzijski koledj i kroz te institucije djeluju nista agresivno i napdno nego umjereno...

Sto se tice prijetnje drzavi :-) :-) :-) :-) no koment

Zakljucujem da su 'turski' dzemati puno rasireniji po Sarajevu kod omladine od Sija i da oni imaju puno 'agresivniju' propgandi i plan djelovanja :D
NIN

#30 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by NIN »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Husejn.

7 dana
Nele9

#31 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Nele9 »

carobnjak_iz_voza wrote:Mislim da šiizam nema direktan utjecaj na naše podneblje ali ima indirektan i dugotrajan na sve muslimane pa tako i na nas.Da bi se shvatilo uopće šta je uzrok šiitsko sunitske podjele treba se vratiti unazad i biće nam jasnija slika oko toga.Ja sam već pisao na sličnu temu pa ću kopirati neke svoje postove koji su naravno laički i moje lično vidjenje toga....znači nije copy -paste klasični nego nema potrebe da ponovo pišem isto.
Evo bas sinoc gledam proglasise prijasnjeg papu Ivana "blazenikom" i to je rekose predposlijednji korak da bi postao svetac.Predpostavljam da ce se tad mnogi katolici njemu moliti da ih zastiti,sacuva zla,moliti za spasenje duse .......ukratko zanemarit ce Boga radi covjeka i to mrtvoga.
Zamislim se malo ,pa kazem elhamdulillah sto je dao mudrost nasem Poslaniku s.a.v.s da nam toliko naglasava da je on samo covjek,rob i da sve nase molitve trebaju imati samo jedno odrediste,prema nasem Stvoritelju,hvaljen neka je.
Krscani i ateisti cesto znaju reci kako nas je eto Muhamed (s.a.v.s)zbog svog egoizma naveo da ga stalno slavimo i spominjemo,sto naravno je potpuno suprotno istini,jer istina je da da svaki put na svakom namazu mi kazemo "..Muhameden ABDUHU we resuluh" sluga-rob i poslanik boziji,dakle i tu nam u sehadetu stoji upozorenje da se nebi slucajno desilo kao kod drugih monoteistickih religija i uzdignemo covjeka na mjesto Boga,pa i kad kazemo Muhamed s.a.v.s ovaj dodatak nas ponovo upozorava kako da prikazemo nasu ljubav prema njemu ,tako sto cemo zamoliti Allaha dz.s. da ga obaspe miloscu tj ponovo cemo sebi time dati do znanja ko je ko,a ne kao krscani za kratko vrijeme urezati lik Isa a.s i moliti se njegovom kipu.
Mudrost i ostroumnost kojom je bio obdaren Muhamed s.a.v.s se jasno vidi tu ali se vidi i u drugim stvarima,u njegovim kazivanjima kako cemo mi ,njegov umet,biti brojni ali i slabi jer cemo se razici ,a razici cemo se jer ga nismo slusali tj slijedili njegov sunet.Sve sto je on rekao imalo je nekog povoda i bilo je potrebno u tom trenutku da se kaze ,pa tako nam je svima poznato da je rekao "Nije bolji arap od nearapa niti nearap od arapa"svi to znamo ali se nismo upitali zasto je to rekao ,koji je razlog kad je islam tad bio samo na arapskom poluotoku?
Razlozi su ociti ,znao je da ce se islam siriti i znao je i to da je njegov narod,arapi, u fazi jacanja identiteta kao nikad prije i da ce sigurno doci do kulminacije toga u nacionalizam.
Taj arapski nacionalizam je razumljiv s jedne strane jer arapski poluotok je tad po prvi puta bio ujedinjen,jak i.....pucali su od ponosa jer se bas medju njima rodio najveci od svih poslanika.Zamislite samo kako se je uzburkao taj odprije poznat arapski ponos i dostojanstvo!
Kad npr mi bosnajci koji smo premali narod padamo u nacionalni trans svaki put kad Dzeko da gol,pa onda taj mizerni osjecaj uporedite sa onim koji su arapi imali kad se pomene Poslanik s.a.v.s.
Dok je on bio ziv to je uspjesno kanalisao u jednu pozitivnu energiju ne dozvolivsi im da se ohole i taj njegov stil su preuzeli njemu najblizi casni ashabi koje je on direktno poucio kako je nacionalizam,odnosno izdizanje na osnovu porijekla neprihvatljivo i pogubno za umet.Medjutim njegovom smrcu ,niko vise pa ni najjaci ashabi nisu bili u stanju da popune tu prazninu nastalu smrcu Poslanika s.a.v.s niti je bilo ko od njih vise imao moc da ubjedi u tom vremenskom periodu i u tim specificnim prilikama da nacionalizam nema mjesta u islamu.Dakle taj arapski nacionalizam je itekako postojao i o njemu svjedoce vjerodostojni hadisi ali i kasniji dogadjaji .
S druge strane postojao je isto takav nacionalizam ,odmah uz granicu sa
Arabijom,Perzijsko carstvo u svom vrhuncu uspona i moci.Nikad im arapska plemena nisu predstavljala opasnost kao tad ,niti su ikad do tad imali toliku snagu suprostaviti se jakoj i mocnoj Perziji koja je do tad apsolutno dominirala u tom dijelu svijeta ,vojno ,ekonomski,politicki...kako god hocete.Arabija sa svojim ujedinjenim plemenima koja su prije bila polupismena sad odjednom imaju knjigu koja im je i ustav i zakon i religija ,a zove se Kur'an ,a koji je jos opasniji jer je objavljen od Boga "cijelom svijetu".Arabija kao takva je odjednom predstavljala uzasno veliku prijetnju za Perziju i rat izmedju njih je bio neminovan po svim drustvenim zakonima tadasnjeg vremena.
Znamo da je rat zavrsio slomom Perzije i osvajanjem Bagdada te dolaskom Omera r.a po kljuceve grada kao simbol pobjede i kraj Perzijskog carstva.Sukob i rat je znaci bio neizbjezan i nije bio nikakvo sirenje islama macem vec sasvim logicki slijed dogadjaja jer neko je od ta dva velika naroda morao biti porazen da bi se uopce stabilizovala situacija u tom dijelu svijeta,ali islam kao religija se uopce nije prosirio par dana nakon pada Perzije vec je to bio polako ali sigurno prihvacan drustveni fenomen religije od strane masa .S druge strane perzijski mocnici i vlastela,pa i uceni bivsi svestenici perzijski su ga odmah prigrlili,sasvim neprirodno jer se ni pod razno nije slagao sa njihovom prijasnjom religijom.Logicno je zakljuciti da su to uradili misleci da ce time zadrzati svoje prijasnje polozaje i da je vecina njih to uradila iz koristoljublja.
Ja mislim da upravo tu lezi buduca klica razdora i nastanka siita.
Sam cuveni dolazak po kljuceve Bagdada halife Omera ibn Hattaba r.a najbolje oslikava i daje na uvid cijelu situaciju u kojoj se je naslo perzisko plemstvo,kad se je halifa pojavio onako jednostavno obucen i spartanskog ponasanja,bez teatralnosti i velikih gesta ,vodeci devu na kojoj je jahao njegov sluga!Zamislite koji je to bio kulturoloski sok za vlastelu i jos kad je Omer r.a odbio sve bogate poklone uzevsi kao suvenir samo jedan perzijski tepih,odbivsi bilo sta drugo zadrzati za sebe.
Dakle da budemo jasni,perzijska vlastela je islam prihvatila iz koristoljublja da bi ubrzo kasnije zakljucili da su se prevarili u racunici,dok je narod Perzije islam prihvatao postepeno i srcem,a nije im to ni bilo tesko jer se upravo iz primjera dolaska Omera r.a vidjela ta socijalna strana islama,fakticki revolucija za drustvo u kojem je ogroman broj perzijanaca stenjao pod teretom malog broja plemstva .
Medjutim tad na scenu stupaju nacionalizmi o kojima govorimo,ali koje kod obicnog perzijskog puka izazivaju kao prvo arapi ,koji im nisu nametali islam jer je to u samim temeljima islama explicitno zabranjeno,ali su im zato poceli nametati svoju kulturu,jezik,obicaje,a tu gresku arapa nezadovoljno plemstvo odlucuje iskoristiti te ubistvom halife Omra.r.a izbijaju u prvi plan.Uceni medju vlastelom koji su prihvatili islam a ipak su ostali potisnuti na margine drustva od polupismenih arapa,pocinju dizati te tenzije i uvlaciti kasnije u islam nesto cime bi se oni izdigli od arapa i posluzili se vrlo lukavom taktikom "ubacivsi" Muhameda s.a.v.s i njegovu porodicu ,njegove krvne nasljednike na mjesto na kojem su vijekovima do tad bili njihovi kraljevi.Time su ispunili tu prazninu a ujedno sebi stvorili odskocnu dasku za povratak vlasti.
Tu je pocetak svih kasnijih arapsko-perzijskih sukoba koji su doveli i do odstupanja u akidi jer se stalno i sa jedne i sa druge strane potencirale te razlike da bi naveli svoje sljedbenike na sto vecu medjusobnu mrznju,jer sto su razlike vece veca je i mrznja.Tako je i dan danas.
Uzrok svega je po meni taj nacionalizam na koji nas je Poslanik s.a.vs jasno upozorio i rekao u sahih hadisu da je to "povratak u dzahilijet" u neznanje i mi smo svjedoci da je to srusilo na kraju i hilafet i da i danas gledamo jednu tuznu sliku koju imamo u islamskom svijetu,a sve zbog neslijedjenja suneta,pa iako se i jedni i drugi satrase objasnjavajuci kako bas oni slijede a ovi drugi ne ,istina je nazalost lahko vidljiva objektivnom posmatracu ,a to je da ga ne slijede ni jedni.I kod jednih i kod drugih nacionalizam je glavna boljka i mi vidimo da kad se insistira na razlikama da dobijemo jedan niz,jedan lanac novih podjela kojima nema kraja jer se na kraju i siiti i suniti sami medju sobom opet nastavili dijelit jer je opet neko pokusao nametati svoj nacionalizam cime je automatski nastao drugi itd...Dok god ulema bilo koja i bilo gdje bude iznosila stalno razlike ,a ne slicnosti koje su daleko vece pravit ce jos veca cjepkanja i medju onima koji su se do tad smatrali jednim,pa ce se onda neki "pametnjakovic" naci da je jedna grupa bolja u vjeri od druge i tako unedogled.Odgovornost je na ucenima,na ulemi i dok god sebicni uskogrudni stavovi budu preci od umeta nece se ici na bolje,a oni ce biti odgovorni i Poslaniku s.a.v.s i Allahu dz.s ce morati polagati racun za to
Tvoje nastojanje da proniknes u srz siitsko-sunitske podjele je za svaku pohvalu. Medjutim, cijenim da je tvoja ocjena pojednostavljena i nedovoljno istrazena. Siizam svodis na Iran sto mi je razumljivo jer je to zemlja sa najvecom koncentracijom siita u svijetu i oni vladaju u ovoj zemlji.
Medjutim zaboravljas da su podjele nastale ranije i da je Iran prvobitno nekoliko stoljeca bio sunitski.
Takodje, zaboravljas da je jedan dio Sjeverne Afrike bio siitski pod vladavinom Fatimidija.
Zaboravljas i Zaidije u Jemenu te Ismailije cijih poklonika ima dosta u Indiji.
Smurff

#32 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Smurff »

Rafidije nisu muslimani. Njihovi napadi na ashabe idu u tu krajnost da otvoreno proklinju najbolje medu ashabima, njih i njihove potomke, da majku pravovjernih Aišu, radijallahu anha, nazivaju prostitutkom, medu njima postoji skupina koja cak vjeruje da je melek donoseci Objavu Muhamedu, sallallahu alejhi ve selem pogrijesio, vjeruju da je Obajavu trebao dostaviti Aliji, radijallahi anhu. Naravno da ima i "blazih" medu njima, al' niti najblazi nece se odreci misljenja poput ovih koje sam gore nabrojao tako da niti jedno ni drugi s islamom nemaju nista...

U Bosni ih ima, ne mnogo, djeluju potpuno u "ilegali" kroz par sajtova i to je sve
Nele9

#33 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Nele9 »

carobnjak_iz_voza wrote:Naglasio sam Nele da je ovo čisto laički,moje gledište i nemam ništa protiv odnosno bilo bi mi jako drago da čujem još mišljenja na tu temu jer sva moja nastojanja da proniknem u to su bila otežana zbog izvora koji oštro podijeljeni na za i protiv .Osim toga trenutno ,a i zadnjih 10vijekova je Iran stvarni i najveći predvodnik šiizma tako da sam se fokusirao na to.Misliš li da sam negdje pogrešno nešto zaključio?
Najtoplije bih ti savjetovao da se ne razmases svojom radoznaloscu po ovom pitanju. Jednostavno nije nesto o cemu mi u Bosni treba da vodimo prevelikog racuna. Ali, ukoliko jos uvijek zelis da istrazujes:

U svom istrazivanju krenuo bih vjerovatno od historijskih zapisa o prvim raslojavanjima medju muslimanima po pitanju nasljednika Poslanika s.a.w.s tj. prvog halife. Vec tada medju muslimanima se odvajaju 2 struje.
Slijedece je vjerojatno sukob izmedju legalnog halife Alija r.a. i Ebu Sufjana. Tada nastaje proklinjanje i jednih i drugih s minbera ovisno kojoj su struji pripadali.
Zatim bih krenuo sa prvom nasljednom monarhijom medju muslimanima odnosno prenosenje vlasti sa Ebu Sufjana na svog sina Jazida.
Slijedece je kljucni momenat siitskog vjerovanja odnosno Bitka na Kerbali i pogibija Huseina ibn Alija r.a.
Razloge prelaska vecine iranskog stanvonistva na siizam trazi tokom vladavine Safavidske dinastije.
Sto se tice jemenskih siita, tvoje istrazivanje treba da ide u skorz drugom pravcu i fokusiraj se na njihovu relativnu izolovanost u sjevernim krajevima.
Toliko od mene. Sretan i rad i nerad. :)
mir-vama

#34 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by mir-vama »

juce je obiljezena 22. godisnjica preseljenja na ahiret Imama Homejnija.Na ceremoniji u Teheranu je prisustvovao i hafiz Sulejman Bugari ovdje mozete poslusti njegov interviju

http://bosnian.irib.ir/analize/intervju ... ije-obilje
Smurff

#35 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Smurff »

Falcon wrote:
Jesi li imao priliku gledati iranske serije, povijesne tematike, posebno o Kerbeli koje na tako uzasan i gnusan nacin prikazuju neke od velikana Islama da je za nepovjerovati. Muaviju r.a. i Jezida, iz njihove perspektive, razumljivo lazno najgore prikazuju.
Znali bi neki od ashaba, r.a., sta uradit s njima =))

Druze vjerovatno jesam pogledao, barem isjecke iz takvih serijala...
icnih
Nedavno sam preko fb i stupio u kontakt s nekima od njih, bio je tu i jedan njihov sejh.

Uglavnom, pricali smo o takvim stvarima, trazio sam da mi objasne.
Svu krivicu za ove "radikalnije" ispade(mjenjanje teksta Kur'ana, napad na ashabe, obozavanje kipova...)svaljuju na jednu skupinu medu njima, kao oni su losi, mi smo kul.
A kad otvoreno zatrazis da se odreknu stavova koje ti ucenjaci iznesu, bas ni jedan od njih to nece uciniti.

Allahu hvala pa kod nas ima muslimana zbog kojih se sije boje izici iz ilegale, jer kako im od ruke ide obmanjivanje...
mir-vama

#36 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by mir-vama »

samo kratko posle preseljenja poslanika sallalahu alejhi ve alihi ve selem na ahiret su se ashabi medjusobom podjelili i cak ratovali jedni protiv drugih kao Muavija protiv Alije;,i izginuli na stotine ashaba i ako je rat prtivu muslimana stroga zabrana a jos gore u svemu tome je sto je ratovao protivu clana poslanikove porodice.Tako su sljedbenici Alije nazvani sijjama, Alijine sijje sto je u prevodu na nasem alijini sljedbenici..a samo 60 godina nakon poslanikove a.s smrti je pobijena citava njegova porodica 27 clanove njegove porodice na Kerbeli od strane kvazi muslimana koji su u vecini cak bili i hafizi Kurana casnog.nisu ih pobili ni jevreji ni kriscani vec oni koji su se zvali i sebe smatrali muslimanima.I ako je poslanik u vise oporuka ostavio svoju casnu i cistu porodicu ummetu na amanet.A i danas ces lako vidjeti jezidovce i one koji se kriju pod plastom islama citiraju Kuran a ni neznaju da su islamomrzci i rade protiv dina a za svoju vjeru.
ljubav_aha

#37 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

mir-vama wrote:juce je obiljezena 22. godisnjica preseljenja na ahiret Imama Homejnija.Na ceremoniji u Teheranu je prisustvovao i hafiz Sulejman Bugari ovdje mozete poslusti njegov interviju

bugariju je vazniji "islamizam" od sekularizam statusa u jednoj drzavi ,homeini je upravo tome tezio :D
mir-vama

#38 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by mir-vama »

ljubav_aha wrote:
mir-vama wrote:juce je obiljezena 22. godisnjica preseljenja na ahiret Imama Homejnija.Na ceremoniji u Teheranu je prisustvovao i hafiz Sulejman Bugari ovdje mozete poslusti njegov interviju

bugariju je vazniji "islamizam" od sekularizam statusa u jednoj drzavi ,homeini je upravo tome tezio :D
zar treba da mu je bitniji darvinizam ? A sto se tice hazreti Homejnija kad procitas ijednu od njegovih knjiga i poznas njegovu bit i djelo onda mozemo dalje o njemu r.a. Aliji Izetbegovicu je Homejni bio uzor u radu i djelu..Kako kaze u svojoj knjizi Alija:".. i dok su svi nosili Titinu sliku ja sam nosio Homejnijevu. ..ljudi sticu znanje o nekome iz antiislamskih medija i onda dodju da polemisu.
mir-vama

#39 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by mir-vama »

smurf pastiras nam cionisticko-vehabijski propagandni materijal. Siti smo vas i vase mrznje islama i ako se krijete pod imenom islam. Sto je reko Jafer es Sadik a.s SVAKI DAN JE ASURA SVAKO MJESTO JE KERBELA sto znaci vazda ce bit jezidovaca koji ce se krit iza islama a bit protiv nejga.Tako da je fitna sejtanskog roga iz Nedzdzda najavljena pa vas takoi prihvatamo jer ste nam sudbina :)

ko hoce da se napije ciste vode pice je sa izvora a ne iz tih vasih cionisticko-vehabijskih kanalizacija.
mir-vama

#40 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by mir-vama »

Smurff wrote:
mir-vama wrote:smurf pastiras nam cionisticko-vehabijski propagandni materijal. Siti smo vas i vase mrznje islama i ako se krijete pod imenom islam. Sto je reko Jafer es Sadik a.s SVAKI DAN JE ASURA SVAKO MJESTO JE KERBELA sto znaci vazda ce bit jezidovaca koji ce se krit iza islama a bit protiv nejga.Tako da je fitna sejtanskog roga iz Nedzdzda najavljena pa vas takoi prihvatamo jer ste nam sudbina :)
Rafidija prljavi, sta kazes o Aiši, r.a.??
InshaAllah saznat ce muslimani istinu o vama a onog dana kad saznaju tu je i vas kraj ;)

"...Husein reče: “Kerb (žalost, tuga) i bela (belaj, problem).”
sta znaci rafidija u prijevodu? Il si smao cuo taj izraz pa ga zato i koristis ne znajuci njegovo znacenje?kad me Lorensovi sljedbenici nazovu rafidijom meni drago :) da me smatraju takvi ispravnom tad bi se bas zabrinula.
PS:ja sam hanefijskog mezheba cisto informativno a Alijeve sije volim iz sveg srca :)

Allahu Ekber Homejni Rehber!
Smurff

#41 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Smurff »

Sije o kerbeli...

- Posjeta Kerbele i posjeta kaburova imama je vrijednija kod ši'ja od hadža sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, Mekki i Kabi dvadeset do osamdeset pa i do sto puta. U svom hiperbolisanju spominju čak i hiljadu puta.

- U knjizi "Vesailuš- šia'h" se prenosi od Ebu Džafera: "Da ljudi znaju kolika je vrijednost posjete Husejnova mezara, umrli bi od zanosa i duše bi im se cijepale iz želje da ga posjete. Upitan je: A kakva je to vrijednost? -Ko ga posjeti i tavaf učini Allah će mu upisati hiljadu primljenih hadževa i umri. Upisat će mu nagradu hiljadu šehida Bedra…"

- U knjizi "Vesailuš-šia'h" se kaže da je Ebu Abdullah upitan o onome koji ostavi posjet Husejinova kabura bez razloga, pa je odgovorio: "To je stanovnik vatre."

- Kaže Džafer: "Kada bih vam rekao kolika je vrijednost hodočašća i vrijednost njegova mezara, ostavili biste hadž i niko ga od vas ne bi obavljao. Zar ne znaš da je Allah Kerbelu učinio sigurnim i blagoslovljenim svetištem još prije Mekke." (Biharul envar 33/101)

- El Medžlisi kaže: "Posjet je stroga obaveza."
Smurff

#42 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Smurff »

mir-vama wrote:
sta znaci rafidija u prijevodu? Il si smao cuo taj izraz pa ga zato i koristis ne znajuci njegovo znacenje?kad me Lorensovi sljedbenici nazovu rafidijom meni drago :) da me smatraju takvi ispravnom tad bi se bas zabrinula.
PS:ja sam hanefijskog mezheba cisto informativno a Alijeve sije volim iz sveg srca :)

Allahu Ekber Homejni Rehber!
Kaže hanefijski učenjak, učenik Ebu Hanife Muhammed ibn Hasan Eš-Šejbani u svojoj knjizi "El-Kesb" (1/71): "Međutim, mezheb rafidija je zasnovan na lažima i potvorama", takođe, kaže hanefijski učenjak Es-Serahsi u svojoj poznatoj knjizi "El-Mebsut" (10/149): "Rafidije su ljudi potvore, ne ustručavaju se od laži, čak njihov mezheb je izgrađen na laži". A ti ponovo provjeri sta ti je zajednicko s hanefijskim mezhebom ;)

A ja, eto, sljedbenike Muhameda, s.a.v.s., volim iz sveg srca ;)
NIN

#43 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by NIN »

Smurff wrote:Znali bi neki od ashaba, r.a., sta uradit s njima =))
Smurff wrote:Ko su rafidije prljave...
Smurff wrote:Al' vi psi mjenjate tekst Kur'ana, izmisljate hiljade laznih hadisa... Tesko vama nevjernici
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Smurff

1 mjesec

----------------------------------------
mir-vama wrote:ko hoce da se napije ciste vode pice je sa izvora a ne iz tih vasih cionisticko-vehabijskih kanalizacija.
@mir-vama, tebi opomena!
BHF_Manijak

#44 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote:

ne znas covjeka, ne sudi! :wink:

@Mir_vama, kako neku ideologiju slijediti koja je nastala radi politicke podjele i koja je nastala nakon smrti Poslanika saws??? Poslanik rece drzite se Kur'ana i mog sunneta, a ne 12 imama i slicno... :oops:
bijela

#45 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by bijela »

.. ko ostaje selamimoooo...

Image
ljubav_aha

#46 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:
ljubav_aha wrote:

ne znas covjeka, ne sudi! :wink:
BHF_Manijak,zar i ti podrzavas zivot i rad Homeni_ja :?:
BHF_Manijak

#47 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

Ne :wink:

Ali necu covjeku suditi koji to podrzava, i ako podrzava, a imam i takvih prijatelja vjeruj mi, ne budi ogranicena na jednu stavku covjekovog zivota! ;-)
ljubav_aha

#48 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Ne :wink:

Ali necu covjeku suditi koji to podrzava, i ako podrzava, a imam i takvih prijatelja vjeruj mi, ne budi ogranicena na jednu stavku covjekovog zivota! ;-)
da,ali bugari je javna licnost;koliko tvojih prijatelja imaju status poput bugari_ja ,a koji upravo predstavlja jednu vjersku zajednicu ,o tome pisem
BHF_Manijak

#49 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

Pa znam lika koji prizna da jede rum plocice a redovan je profesor gazijne medrese, iako su sumnjivog sadrzaja ne libi se reci da se "davi" sa njima, pa sta sad, kakve to veze ima?! Jedinka je jedinka i nije mjerilo vec samo moze biti izuzetak iz pravila, a pravilo je jasno! :)
ljubav_aha

#50 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ljubav_aha »

BHF_Manijak wrote:Jedinka je jedinka i nije mjerilo vec samo moze biti izuzetak iz pravila, a pravilo je jasno! :)
pravilo je uvijekjasno,ali prema cijim/kojm mjerilima se postavlja je prilicno nejasno u doticnoj prici
Locked