Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Rasprave o vjerskim temama.
Retro_Eskobar

#26 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by Retro_Eskobar »

Krenimo od toga da zivimo u "demokratskoj " drzavi koja sve ljude tretira isto ili ipak tezi ka tome, nije li logicno da ce od rane mladosti medju djecom napraviti razlike, upravo zbog tog predmeta. Sam sam isao an vjeronauku i znam kakav je sistem ocjenjivanja,moras da budes zesci topuz da nemas 4 ili 5 iz vjeronauke. S druge strane djete koje ne ide na vjeronauku mora se namuciti na nekom drugom tezem predmetu da bi izborio sebi prosjek.Tu ostaje uskracen za razliku od druge djece koja pohadzaju vjeronauku.To je sustina.Ko hoce uciti vjeronauku nek salje svoje dijete niko mu ne brani.Z druge strane ako Islamska zajednica zeli toliko da forsira taj predmet,sto sama ne izdvojis redstva za taj nastavni kadar.Nikada nije izdvojila sredstva za skolstvo a zeli da se petlja gdje joj nije mjesto.
Ma.Le.Na

#27 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by Ma.Le.Na »

Motokultivator wrote:
Ma.Le.Na wrote::x :x :x
ne zelim da citam tekst uopce
sama cinjenica da on okuplja "stado" :x ...da si uzima za pravo da hutba koja je najbitniji dio dzuma namaza bude diktirana po njegovom i to u svrhu nametanja svojih stavova :x :x

ljuta sam :x
Ovako stoji na rijaset.ba

Jedinstvena hutba reisu-l-uleme i vrhovnog muftije

A to sto neces da citas, puno govori o tebi, a ne no njemu/njima.
ne treba meni niko govoriti kako i sta da mislim

vjera je jedno..imas Kur"an imas hadis..zna se sta i kako
malo je nejasnoca u Islamu :wink:

ovo nema veze sa Islamom...o cemu se i treba raspravljati na hutbi!
HAVANA

#28 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by HAVANA »

theTruePath wrote: I našu su dugogodišnju šutnju i toleranciju pojedinci iz islamskih krugova moći uz podršku određenih centara političke moći, koji nemaju osjećaj za potrebe ljudi druge vjeroispovijesti,ateista... shvatili kao slabost i zato nisu očekivali da će naša reakcija na njihovu akciju nametanja jednog nacina zivota i obrazovanja da nas vrate u mračno doba dvadesetog stoljeća biti tako snažna, jedinstvena i beskompromisna.

Ko ovo reko?
Ultravox

#29 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by Ultravox »

No, najvažnije od svega je Muhamedova, a.s., pouka da nikad ne zaboravimo odakle smo i ko smo u svojoj vjeri, u svojoj porodici, u svom domu i domovini. Mi nikada ne smijemo odustati od povratka tamo odakele nas progone zadnjih stotinu godina.

Mi moramo čvrsto vjerovati u dan kada ćemo se svi skupiti na jedno mjesto ma koliko bili trenutno razasuti po bijelome svijetu.

Mi imamo pravo na svoje mjesto pod suncem na Balkanu i u Europi kao i svi drugi narodi.

Mi imamo pravo i obavezu da sanjamo o našoj budućnosti u kojoj ćemo imati sve što imaju i drugi narodi na Balkanu i Europi u vjerskom, nacionalnom, kulturnom, državnom i međunarodnom smislu.

Mi imamo razlog da kažemo cijelome svijetu da se nikog osim Boga ne bojimo i zato treba da nas tako drugi shvate i prihvate.
Meni evo ispra mozak i neka je. Moj je!
zonbirile

#30 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by zonbirile »

HAVANA wrote:
theTruePath wrote: I našu su dugogodišnju šutnju i toleranciju pojedinci iz islamskih krugova moći uz podršku određenih centara političke moći, koji nemaju osjećaj za potrebe ljudi druge vjeroispovijesti,ateista... shvatili kao slabost i zato nisu očekivali da će naša reakcija na njihovu akciju nametanja jednog nacina zivota i obrazovanja da nas vrate u mračno doba dvadesetog stoljeća biti tako snažna, jedinstvena i beskompromisna.

Ko ovo reko?
------------------------------
gazda DUDU-ov
HAVANA

#31 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by HAVANA »

zonbirile wrote:
HAVANA wrote:

Ko ovo reko?
------------------------------
gazda DUDU-ov

Slabo čitaš. :skoljka: :D
NIN

#32 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by NIN »

Prvo, otvoriti temu i samo zalijepiti, tj. kopirati neciju hutbu ne moRe. Drugo, neumorno razvlacenje pameti rejsom i vjeronaukom ne moRe. Takodjer, ono najbitnije je da ovdje nema mjesta huskanju ovog tipa!

Dakle, @theTruePath, opomena pred ban!
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#33 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by hrasno38 »

theTruePath wrote:
Gost1515 wrote:
theTruePath wrote: Napad na našu vjeru i ljudsku čast ujedinio nas je više nego ikada od Sarajeva do Novog Pazara, te od Zagreba, Ljubljane, Kosova i Skoplja, pa sve do Sidneja, Čikaga, Berlina i Beča.
Jašta, ujedinilo nas .... u dvije grupe ... :-)

kakve dvije grupe? to sto ateisti misle da predstavljaju znacajan faktur unutar bosnjackog naroda,to je njihov problem.....95% bosnjakcke djece pohadja vjeronauku
Ovo je notorna laz!!!!!!!!!! NIJE TACNO! Taj procenat je oko 50% pogotovo ako se gleda u samom Sarajevu. Evo u skoli gdje ide moj klinjo od 30-tak ucenika u osmim razredima otprilike pola ili manje od polovine ide na vjeronauku. Dakle te procente mozes baciti macku pod rep. Ali nije uopste bitno je li 50 ili 90 nego kukanje o nacinu kako je ukinuto ocjenjivanje. A sto niko ne prica o tome kako je uvedena vjeronauka????? Na potpuno isti nacin....demonstriranjem sile vecine. Nas koji smo protiv vjeronauke u skolama kao predmeta koji ulazi u prosjek nikad niko nista nije pitao pa zasto bi sad bilo drukcije. I to nije napad na vjeru nego stavljanje vjere tamo gdje joj je mjesto...u vjerske ustanove. I to ce se desiti kad tad ma koliko ti pisao nebuloze o nekakvom jedinstvu za koje me iskreno zaboli ona stvar jer mi je jedino vazno ovo jedinstvo unutar drzave. A da ateisti ne predstavljaju znacajan faktor u bosnjackom narodu ne bi SDP imao najvise glasova na izborima. Dakle......argumenti protiv nebuloza uvijek dobijaju bitku.
mishic

#34 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by mishic »

Neki su ljudi nevjerovatno gloopi. Nikome ne daju za pravo ni da kaže šta misli, bez obzira na to koga i koliko ljudi dotični predstavlja, a sebi uzimaju za pravo, ne da kažu šta misle, nego /pazi sad to/ da odrede da."iduće godine neće ulaziti u prosjek".
Poslije Hitlera i Staljina hitlerčića i staljinića ko punoglavaca puna bara. A krekeću o demokratiji i vabe se demokratama. Objektivni su taman toliko da ih uopće ne interesuje ko je "zakotrljao grudvu niz brijeg" ali to što sve ide pravcem koji se njima ne svidja daje im za pravo da o svemu i svakome histerišu i hitlerišu . Suština je u činjenici da BOGA /i sve vezano za vjeru/ progone oni koji bi da budu bogovi. A zamislite ima onih koji neće da ih slušaju. Gluho bilo. NJIH neće da slušaju! Zar smije neko da ne posluša?!! I to NJIH...koji Boga progone da bi oni svim upravljali i o svemu odlučivali. Oni Bogom dani za to a ovi što su... /nema šta nisu ako vjeruju/ umjesto da se pokore NJIH se ne boje nego se Bogu pokoravaju i Boga se boje. Čuj Boga a ne NJIH! A oni se ubiše Boga progoneći... Pa kako da ne histerišu...
HAVANA

#35 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by HAVANA »

Haj ba oguli jabuku,smiri se...
metar_drva

#36 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by metar_drva »

mishic wrote:Neki su ljudi nevjerovatno gloopi. Nikome ne daju za pravo ni da kaže šta misli, bez obzira na to koga i koliko ljudi dotični predstavlja, a sebi uzimaju za pravo, ne da kažu šta misle, nego /pazi sad to/ da odrede da."iduće godine neće ulaziti u prosjek".
Poslije Hitlera i Staljina hitlerčića i staljinića ko punoglavaca puna bara. A krekeću o demokratiji i vabe se demokratama. Objektivni su taman toliko da ih uopće ne interesuje ko je "zakotrljao grudvu niz brijeg" ali to što sve ide pravcem koji se njima ne svidja daje im za pravo da o svemu i svakome histerišu i hitlerišu . Suština je u činjenici da BOGA /i sve vezano za vjeru/ progone oni koji bi da budu bogovi. A zamislite ima onih koji neće da ih slušaju. Gluho bilo. NJIH neće da slušaju! Zar smije neko da ne posluša?!! I to NJIH...koji Boga progone da bi oni svim upravljali i o svemu odlučivali. Oni Bogom dani za to a ovi što su... /nema šta nisu ako vjeruju/ umjesto da se pokore NJIH se ne boje nego se Bogu pokoravaju i Boga se boje. Čuj Boga a ne NJIH! A oni se ubiše Boga progoneći... Pa kako da ne histerišu...
ceriću, jesi to ti?
NIN

#37 Re: Danasnja reisova hutba ce biti procitana u svim dzamijama

Post by NIN »

...i da vidim da jos neko otvori temu u fazonu rejsa i vjeronauka na ovom podforumu, ban!
Locked