Rano voće i povrće na trpezi
Moderator: anex
- ljubav_aha
#26 Re: Rano voće i povrće na trpezi
zato i dalje korstim deterdzen za sudje,proadju smece za lijene domacice 
- pustopoljina
#27 Re: Rano voće i povrće na trpezi (Anketa)
ljubav_aha wrote:svako voce perem deterdzentom za sudje,cak i prije guljenjawewa wrote:ljudi umiru zato jer ne peru sebe ili hranu (dovoljno temeljito). savjetuje se povrce i voce koje se ne guli namociti u vodi bar sat vremena prije konzumiranja, a ovo ostalo detaljno oprati pod mlazom tekuce vode. pomaze i ocat u malim kolicinama...
ti si jos najludja
zasto peres deterdzentom za sudje?
EDIT:
oh,sorry, kasnije vidjeh sta zoves "detrdzentom za sudje"
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#28 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Guglao sam ključne riječi PRANJE VOĆA I POVRĆA i vidite tekst koji sam pronašao:
Ja sam tako jednom kupio prasu i prao je deterdžentom za suđe. Kasnije sam morao sve pobacati.Kupila sam naranče u konzumu španjolskog porijekla. Kada sam pročitala deklaraciju na kojoj piše da je tretirano s Imazalil-om, ostala sam zaprepaštena.
Došla sam do informacije da mu je karenca 40 dana. Znajući trgovce i njihov moral, postavljam si pitanje da li namirnice dolaze zdravstveno ispravne za konzumiranje, s obzirom na karencu jer na deklaraciji ne piše datum tretiranja...
Bauljajući internetom naletih na ovaj tekst priznatog dr.sc. Ignaca Kuliera:
Nevidljivi
OTROVI
Citrusni plodovi dolaze nam iz toplih zemalja mediteranskog pojasa - Maroka,
Španjolske, Tunisa, Grčke... Budući da su to visokovrijedne namirnice koje se
lako kvare, moraju se dobro zaštititi. A što je njihova zaštita učinkovitija,
to su zdravstvene posljedice za korisnika gore. Britanci su uoči Božića analizirali to voće i zaključili da bi na njemu trebalo biti upozorenje:
"Jedete na vlastitu odgovornost. "U paleti korištenih pesticida ističu se tri kategorije:
insekticidi, fungicidi i herbicidi. Dok insekticidi vrlo toksično djeluju na središnji živčani sustav i reproduktivne organe, u drugoj skupini najveći dio preparata je kancerogen.
Španjolske su naranče sadržale najveću koncentraciju svih pesticida koji se mogu utvrditi na voću - 18,4 mg/kg. Stručnjaci kažu da su se članovi vladinog odbora, donoseći zaključak,
očito rukovodili time da se naranče konzumiraju u malim količinama, pa se ne može postići
opasna koncentracija, no to je slab adut, jer mnogi ljudi uzastopce pojedu više komada. Zanemaruje se i to da mnoge domaćice ribaju narančinu koru u kolače, a najveći dio pesticida iz kore neće se uništiti pečenjem. Ljuštenjem kore uprljaju se prsti, koji i nakon pranja imaju veliku količinu emulzije pesticida. Osušena narančina kora pravi je koncentrat tog otrova. I ostalo je voće izvor gomile pesticida, ponajprije jagode. Prve proljetne
jagode prelaze put od 1500 km dok ne dodu na naše tržište, što znači da moraju biti trostruko bolje zaštićene od naranči. Proizvodači voća neće riskirati kvarenje osjetljive robe i idu s dvostrukim osiguranjem ne brinući o zdravlju ljudi. Prve jagode, kojima će se uskoro
zacrvenjeti domaće tržnice, apsolutni su rekorderi sa 14 pesticida od kojih je polovica vrlo toksična i kancerogena. Pranje jagoda slabo ili nikako ne pomaže. Najugroženiji dio populacije su djeca i stariji ljudi. Pred silinom toksičnosti i kancerogenosti sve teorije
o pranju voća padaju u vodu, jer se radi o masnim emulzijama koje su po voću prskane najfinijim raspršivačima, poput magle. Neki pesticidi, kao imazalil, prodiru u dubinu
ploda i sve dijelove biljke. Nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom pomaže kod glatkih površina kao što je jabuka, ali nije učinkovito za hrapavu
koru naranče, pogotovo ne za jagode. Pomaže struganje kore i ljuštenje, osim u slučaju
imazalila. Mnogi toksikolozi savjetuju pranje kore svakog voća bez obzira što će se kasnije baciti.Pesticidi pogubno djeluju na trudnice i njihovu nerođenu djecu. To skriveno
djelovanje ima kasnije posljedice u povećanom riziku za nastanak leukemije i ne-Hodgkinova limfoma. Kanadska istraživanja su potvrdila da izloženost žena pesticidima
tri mjeseca prije i tijekom trudnoće znatno povećavaju rizik od spontanog abortusa. Prema The Independentu, opasni pesticidi otkriveni su na svakoj naranči od nekoliko
stotina uzoraka. Polovica korištenih pesticida je zabranjena, a trećina uzoraka sadržala je znatno više od dopuštenog europskog limita. Najveći dio pesticida potencijalno je kancerogen i izaziva probleme u središnjem živčano sustavu dojenčadi i male djece. Povraćanje, glavobolje i oštećenje reproduktivnih organa te sindrom ADHD-a(hiperaktivnost) neprimjetni su znakovi njihova toksično djelovanja. Premaklasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, sedam pesticida koji se
koriste za citrusno voće smatra se visoko i umjereno rizičnim za djecu mladu
od 14 godina. Od izdvojenih pesticida iz uzoraka, šest ih je bilo izrazito karcinogenih. Zanimljivo je da je britanski odbor za pesticide, unatoč poraznim analizama, objavio
da nema opasnosti.
Prvi od optuženih pesticida je sitemski fungicid imazalil, koji prodire kroz cijeli plod (ne samo kroz koru), a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan
čak i na povišenim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organei dokazano je kancerogen. Prosječno utvrdena količina je 5,2mg/kg, pa je dovoljna jedna veća
naranča za prekoračiti dopušteni dnevni limit. Kancerogeni tiabendazol drugi je pesticid otkriven na narančama u rizičnim količinama, a treći je klorpirifos, vrlo učinkoviti insekticid
(nervni otrov) za leteće napasti i vrlo štetan za ljudski organizam.
- 1pajdo
- Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE
#29 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Čitao sam nedavno da Iračani moraju kupovati sjeme krumpira od američke tvrtke Monsanto svake godine kojem su ugradili gen koji uništava njihovo sjeme nakon što krompiri narastu, a zabranjeno je prirodno.
Kod mene se sadi svake godine krumpir, sezonsko voće i povrće od salate pa sve do mahuna, paradajiza i paprika, jagoda, mrkvi, luka... Dovoljno je za obiteljske potrebe. Čak sam ove sadio i kukuruz (domaće sjeme) pa ćemo vidjeti na što će to ličiti.
Bilo što da fali od spomenutih ne kupujemo u trgovini nego od susjeda koji sade na veliko pa je sve domaće pa čak i jaja.
Živim u gradu ali mi je sve to omogućeno jer sam u kući, kako je tek onima što moraju sve kupovati, a većina i ne zna podrijetlo tih namirnica, čak ni neke sjemenarne nisu sigurne. 
Kod mene se sadi svake godine krumpir, sezonsko voće i povrće od salate pa sve do mahuna, paradajiza i paprika, jagoda, mrkvi, luka... Dovoljno je za obiteljske potrebe. Čak sam ove sadio i kukuruz (domaće sjeme) pa ćemo vidjeti na što će to ličiti.
Bilo što da fali od spomenutih ne kupujemo u trgovini nego od susjeda koji sade na veliko pa je sve domaće pa čak i jaja.
- ljubav_aha
#30 Re: Rano voće i povrće na trpezi (Anketa)
pustopoljina wrote:ljubav_aha wrote:svako voce perem deterdzentom za sudje,cak i prije guljenjawewa wrote:ljudi umiru zato jer ne peru sebe ili hranu (dovoljno temeljito). savjetuje se povrce i voce koje se ne guli namociti u vodi bar sat vremena prije konzumiranja, a ovo ostalo detaljno oprati pod mlazom tekuce vode. pomaze i ocat u malim kolicinama...
![]()
![]()
![]()
ti si jos najludja![]()
![]()
zasto peres deterdzentom za sudje?![]()
![]()
EDIT:
oh,sorry, kasnije vidjeh sta zoves "detrdzentom za sudje", mislila sam da koristis standardna sredstva protiv masnoce
dobro si skontala,prava stndardna sredstva,ozbiljna sam sto posto ,ali bez upotrebe spuzve, moji najdraza kolekcija
http://www.colgate.com/app/Palmolive/US ... ePage.cwsp
- ljubav_aha
#31 Re: Rano voće i povrće na trpezi
PDD,jao ti si gori od menePipiDugaDevetka wrote:Guglao sam ključne riječi PRANJE VOĆA I POVRĆA i vidite tekst koji sam pronašao:Ja sam tako jednom kupio prasu i prao je deterdžentom za suđe. Kasnije sam morao sve pobacati.Kupila sam naranče u konzumu španjolskog porijekla. Kada sam pročitala deklaraciju na kojoj piše da je tretirano s Imazalil-om, ostala sam zaprepaštena.
Došla sam do informacije da mu je karenca 40 dana. Znajući trgovce i njihov moral, postavljam si pitanje da li namirnice dolaze zdravstveno ispravne za konzumiranje, s obzirom na karencu jer na deklaraciji ne piše datum tretiranja...
Bauljajući internetom naletih na ovaj tekst priznatog dr.sc. Ignaca Kuliera:
Nevidljivi
OTROVI
Citrusni plodovi dolaze nam iz toplih zemalja mediteranskog pojasa - Maroka,
Španjolske, Tunisa, Grčke... Budući da su to visokovrijedne namirnice koje se
lako kvare, moraju se dobro zaštititi. A što je njihova zaštita učinkovitija,
to su zdravstvene posljedice za korisnika gore. Britanci su uoči Božića analizirali to voće i zaključili da bi na njemu trebalo biti upozorenje:
"Jedete na vlastitu odgovornost. "U paleti korištenih pesticida ističu se tri kategorije:
insekticidi, fungicidi i herbicidi. Dok insekticidi vrlo toksično djeluju na središnji živčani sustav i reproduktivne organe, u drugoj skupini najveći dio preparata je kancerogen.
Španjolske su naranče sadržale najveću koncentraciju svih pesticida koji se mogu utvrditi na voću - 18,4 mg/kg. Stručnjaci kažu da su se članovi vladinog odbora, donoseći zaključak,
očito rukovodili time da se naranče konzumiraju u malim količinama, pa se ne može postići
opasna koncentracija, no to je slab adut, jer mnogi ljudi uzastopce pojedu više komada. Zanemaruje se i to da mnoge domaćice ribaju narančinu koru u kolače, a najveći dio pesticida iz kore neće se uništiti pečenjem. Ljuštenjem kore uprljaju se prsti, koji i nakon pranja imaju veliku količinu emulzije pesticida. Osušena narančina kora pravi je koncentrat tog otrova. I ostalo je voće izvor gomile pesticida, ponajprije jagode. Prve proljetne
jagode prelaze put od 1500 km dok ne dodu na naše tržište, što znači da moraju biti trostruko bolje zaštićene od naranči. Proizvodači voća neće riskirati kvarenje osjetljive robe i idu s dvostrukim osiguranjem ne brinući o zdravlju ljudi. Prve jagode, kojima će se uskoro
zacrvenjeti domaće tržnice, apsolutni su rekorderi sa 14 pesticida od kojih je polovica vrlo toksična i kancerogena. Pranje jagoda slabo ili nikako ne pomaže. Najugroženiji dio populacije su djeca i stariji ljudi. Pred silinom toksičnosti i kancerogenosti sve teorije
o pranju voća padaju u vodu, jer se radi o masnim emulzijama koje su po voću prskane najfinijim raspršivačima, poput magle. Neki pesticidi, kao imazalil, prodiru u dubinu
ploda i sve dijelove biljke. Nekoliko kapi deterdženta i trljanje ploda pod tekućom vodom pomaže kod glatkih površina kao što je jabuka, ali nije učinkovito za hrapavu
koru naranče, pogotovo ne za jagode. Pomaže struganje kore i ljuštenje, osim u slučaju
imazalila. Mnogi toksikolozi savjetuju pranje kore svakog voća bez obzira što će se kasnije baciti.Pesticidi pogubno djeluju na trudnice i njihovu nerođenu djecu. To skriveno
djelovanje ima kasnije posljedice u povećanom riziku za nastanak leukemije i ne-Hodgkinova limfoma. Kanadska istraživanja su potvrdila da izloženost žena pesticidima
tri mjeseca prije i tijekom trudnoće znatno povećavaju rizik od spontanog abortusa. Prema The Independentu, opasni pesticidi otkriveni su na svakoj naranči od nekoliko
stotina uzoraka. Polovica korištenih pesticida je zabranjena, a trećina uzoraka sadržala je znatno više od dopuštenog europskog limita. Najveći dio pesticida potencijalno je kancerogen i izaziva probleme u središnjem živčano sustavu dojenčadi i male djece. Povraćanje, glavobolje i oštećenje reproduktivnih organa te sindrom ADHD-a(hiperaktivnost) neprimjetni su znakovi njihova toksično djelovanja. Premaklasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije, sedam pesticida koji se
koriste za citrusno voće smatra se visoko i umjereno rizičnim za djecu mladu
od 14 godina. Od izdvojenih pesticida iz uzoraka, šest ih je bilo izrazito karcinogenih. Zanimljivo je da je britanski odbor za pesticide, unatoč poraznim analizama, objavio
da nema opasnosti.
Prvi od optuženih pesticida je sitemski fungicid imazalil, koji prodire kroz cijeli plod (ne samo kroz koru), a toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan
čak i na povišenim temperaturama, a djeluje na reproduktivne organei dokazano je kancerogen. Prosječno utvrdena količina je 5,2mg/kg, pa je dovoljna jedna veća
naranča za prekoračiti dopušteni dnevni limit. Kancerogeni tiabendazol drugi je pesticid otkriven na narančama u rizičnim količinama, a treći je klorpirifos, vrlo učinkoviti insekticid
(nervni otrov) za leteće napasti i vrlo štetan za ljudski organizam.
- zonna
#32 Re: Rano voće i povrće na trpezi
a zasto niko ne ostavi svoje sjeme?? iz salate je dovoljno da par glavica ostavite da sazru i puste gore ono sjeme. spinat ista stvar. paradajz, krastavac, paprika, tikvica se fino isto ostavi par plodova da fino sazru i osuse njihove kospe. luk malo duze (2 godine) traje proces i ima posla oko njega ali moze i on...krompir ostavis sitne za slijedecu godinu. na jednu njivu mozes par godina sijati jedno sjeme a onda ili promjeni njivu ili nadji nekog ko je isto ostavljao pa zamjenite sjemena...
jedino za mrkvu, rotkvicu i cveklu ne znam kako se pravi sjeme...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#33 Re: Rano voće i povrće na trpezi
@ljubavi,
Trebala bi ti nabaviti onu ''mašinu'' za pranje veša/voća/povrća u narodu nazvanu, ''Gorenje Dolenje''.

Višestruko povoljnija mašina od bilo koje druge! Štedi vodu, deterdžent. Potrošnja struje - nula, zero, ništica!
Zamjenjuje strojeve tipa ''stomak - eliminator'', pomaže pri strogoj dijeti, ono, znaš, nabrzaka mršanje pred ljetnju sezonu.
Vraćamo se na početak pedesetih godina i u vezi sa uzgojem biljčica, a bogami, i u vezi sa veš-mašinama za rublje/voće/povrće.

To je nama naša GM MONSANTO tehnologija dala,
Velika joj fala!
Trebala bi ti nabaviti onu ''mašinu'' za pranje veša/voća/povrća u narodu nazvanu, ''Gorenje Dolenje''.

Višestruko povoljnija mašina od bilo koje druge! Štedi vodu, deterdžent. Potrošnja struje - nula, zero, ništica!
Zamjenjuje strojeve tipa ''stomak - eliminator'', pomaže pri strogoj dijeti, ono, znaš, nabrzaka mršanje pred ljetnju sezonu.
Vraćamo se na početak pedesetih godina i u vezi sa uzgojem biljčica, a bogami, i u vezi sa veš-mašinama za rublje/voće/povrće.
Velika joj fala!
- ljubav_aha
#34 Re: Rano voće i povrće na trpezi
PipiDugaDevetka wrote:@ljubavi,
![]()
Velika joj fala!
ali nema nista bez sapunice ,dzaba cak i vrela voda,ne mogu _si pomoci
paradajz je jedina vocka koju cesce kupujem organic,meso kupujem jaaaakooo rijetko,stoga,ostali orgnazki proizvodi su bukvlano farsa,npr. zobene pahuljice i sl.
jedem jogurt svaki dan
- pustopoljina
#35 Re: Rano voće i povrće na trpezi
to je meni ipak malo pretjerano, u principu sve to moze i voda oprati, ili uz dodatak malo sirceta/octa ili limunske kiseline...a sta voda ne moze- treba ljustiti.
al' de barem koristi biorazgradive tenzide
- ljubav_aha
#36 Re: Rano voće i povrće na trpezi
pustopoljina ,ti si divna osobapustopoljina wrote:to je meni ipak malo pretjerano, u principu sve to moze i voda oprati, ili uz dodatak malo sirceta/octa ili limunske kiseline...a sta voda ne moze- treba ljustiti.
- pustopoljina
#37 Re: Rano voće i povrće na trpezi
joj PPD-ju je i stvaranje hibrida = GMO.
koliko puta provjeravate jesu li zakljucana vrata?

koliko puta provjeravate jesu li zakljucana vrata?
- PipiDugaDevetka
#38 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Pa, daj nam razjasni šta su to hibridi, a šta GMO biljčice?pustopoljina wrote:joj PPD-ju je i stvaranje hibrida = GMO.
koliko puta provjeravate jesu li zakljucana vrata?![]()
![]()
![]()
Prorekao sam da će GMO postati sumrak civilizacije, pa će se naučnici koji stvaraju GM biljke posipati pepelom kao što su se stvoritelji A bombe posipali i potpisivali nekakve deklaracije, stvarali udruženja protiv A bombe,...
Današnje vijesti su me istovremeno obradovale i još više rastužile. Nakon što je otkriveno da mrkva, zvana šargarepa nije uzročnik zaraze opasnom E-coli, saće naučnici doći pameti i razotkriti MONSANTO GM tehnološki uzrok sveopšte zaraze opasnom E-coli bakterijom.
Slijedi skora potpuna zabrana GM biljaka, prvo u EU, zatim i u cijelom svijetu. Zbog ove predstojeće zabrane mi je drago.
Fatajte se smrznutog i konzerviranog voća i povrća, a ja Igmana i skupljačke poljoprivrede.
Idem sutra brati srijemuš = divlji bijeli luk. Salata od njega bude predivna.

- ljubav_aha
#39 Re: Rano voće i povrće na trpezi
o kod PPD nema salepustopoljina wrote:joj PPD-ju je i stvaranje hibrida = GMO.
![]()
vrata provjeravam vise puta
- ljubav_aha
#40 Re: Rano voće i povrće na trpezi
ne jedem konzerivrano voce i povrce,samo ponekad ribu za salatuPipiDugaDevetka wrote:Fatajte se smrznutog i konzerviranog voća i povrća, a ja Igmana i skupljačke poljoprivrede.
ne jedem srznuto povrce,osim kukuruza
ostalo njupam svjeze
-
jedaniks
#41 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Ja ostavljam svoje sjeme za neke biljke, paradajz, paprika, tikve i tikvice, mahunarke (njih posebno, već imam desetak sorti) rotkvice, bijeli luk (isto tako skupljam različite sorte, sad sam posadila 3), krompir.zonna wrote:a zasto niko ne ostavi svoje sjeme?? iz salate je dovoljno da par glavica ostavite da sazru i puste gore ono sjeme. spinat ista stvar. paradajz, krastavac, paprika, tikvica se fino isto ostavi par plodova da fino sazru i osuse njihove kospe. luk malo duze (2 godine) traje proces i ima posla oko njega ali moze i on...krompir ostavis sitne za slijedecu godinu. na jednu njivu mozes par godina sijati jedno sjeme a onda ili promjeni njivu ili nadji nekog ko je isto ostavljao pa zamjenite sjemena...
Što se tiče rotkvice, to ti je lako. Ostavi par komada i na jesen ćeš imat malu "mahunu" sa par sjemenki unutra koje ćeš iskomiti kao mahunarke. Sjeme nije toliko sitno 2-3 mm, pa nije teško skupljati (ko je probao skupiti sjeme mrkve ili luka zna kako je teško skupljati sitne sjemenke). Evo jednog interesantnog podatka sa Wikipedije vezano za rotkvicu:
Ovo ću sigurno probati.The seeds are edible, and are sometimes used as a crunchy, spicy addition to salads. Some varieties are grown specifically for their seeds or seed pods, rather than their roots
Sad nešto kontam, valjda bismo skontali da imamo GMO biljku jer bi ona bila nepobjediva u vrtu. Ono, stoji ko vojnik, ništa joj ne fali.
Ja se sa svim mogućim napastima borim, pa kontam, dobro je dok hoće ovo puž/zlatica/bilo šta drugo pojest
Red je da i oni prezalogaje!
Možda jest glup pristup, ali je to neko moje razmišljanje.
Nije on to nigdje rekao. Čovjek je oprezan, nema u tome ništa loše.pustopoljina wrote:joj PPD-ju je i stvaranje hibrida = GMO.
![]()
Last edited by jedaniks on 01/06/2011 23:23, edited 2 times in total.
-
jedaniks
#42 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Hibridizacija se dešava i u prirodi.ljubav_aha wrote:o kod PPD nema salepustopoljina wrote:joj PPD-ju je i stvaranje hibrida = GMO.
![]()
pa dobro ,ali to je istina,i hibridi su vjestacka tvorevina
![]()
vrata provjeravam vise puta
Čovjek je tu upleo prste pa sad imaš grejp, mandarinu, nektarinu i još mnogo toga.
Nedavno sam pročitala članak u kojem je čovjek koji je posadio F1 sjeme nečega, posmatrao biljku kako raste. Zamislio je sobu punu žena. Zaključanih. Muškarac ne može ući u sobu, i neće (pokušati
Pipi, zar još ima srijemoša? Daleko najbolja proljetna salata. Srijemoš+jogurt+mladi sir.
- pustopoljina
#43 Re: Rano voće i povrće na trpezi
u pravu si, nije nigdje doslovce, ali jeste spominjao GMO krave iz holandije koje nam je NL vlada donirala.
krave su hibridi bile- za meso i druge za mlijeko.
OGROMNE, hibridi- DA, ali GMO ne.
@PPD, jednom sam, ima tome fina godina, pokusala objasniti, ali nije naislo na plodno tlo.
krave su hibridi bile- za meso i druge za mlijeko.
OGROMNE, hibridi- DA, ali GMO ne.
@PPD, jednom sam, ima tome fina godina, pokusala objasniti, ali nije naislo na plodno tlo.
- PipiDugaDevetka
#44 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Svaka biljčica sa nekim greškama u konstrukciji, neprirodnog oblika za mene je GM.
Ako su ''genskim pištoljem'', da baš izgleda kao pištolj (vidio na filmu FOOD INC.), upucavali gene sličnog u slično, onda je i to GM, a ne hibrid. Uglavnom, imam strah, od GM, pa me prihvatite kao takvog.
Svako ima neke svoje ''mušice''.
Kako objašnjavaš prestanak opasnosti od španske mrkve i lutanje naučnika gdje je uzrok pojave ove opasne E-Coli?
Ako su ''genskim pištoljem'', da baš izgleda kao pištolj (vidio na filmu FOOD INC.), upucavali gene sličnog u slično, onda je i to GM, a ne hibrid. Uglavnom, imam strah, od GM, pa me prihvatite kao takvog.
Kako objašnjavaš prestanak opasnosti od španske mrkve i lutanje naučnika gdje je uzrok pojave ove opasne E-Coli?
- pustopoljina
#45 Re: Rano voće i povrće na trpezi
fakat me puno pitas.PipiDugaDevetka wrote:Svaka biljčica sa nekim greškama u konstrukciji, neprirodnog oblika za mene je GM.
na mrkvi,na krastavcu su ustanovili da to nije taj soj E.coli.
a uzrok pojave...rezistencija bakterija je takodjer prirodna pojava (za nas nepozeljna), prilagodjavanje bakterije na date uslove, ali se, naravno, time moze i manipulisati i mogu se stvarati rezistentni sojevi.
da li neko na nama isprobava biolosko oruzje (kao da ovo zapravo zelis pitati) - ne znam.
potpuno razumijem (i dijelim) I PRIHVATAM
-
MAN-lion's coach
#46 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Sapereš povrće i voće u otopini hipermangana ne jakoj to što se tiče pranja.
- PipiDugaDevetka
#47 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Evo su ovi stručnjaci sve rekli o mojim strahovima.
Posebno mi se sviđa paralela jednog od ovih stručnaka koji je uporedio GMO tehnologiju sa padobrancima. Kod padobranaca nema vojničke naredbe OSTAV, pa uradi to ponovo. Tako isto i sa GMO tehnologijom, jednom kada se krene, nema više ponavljanja i vraćanja na prethodno stanje u prirodi.
HBga, šuti, trpi, jedi, smeće,...plaćaj liječenje od alergija, plaćaj liječenje kVarijesa zuba, od oboljenjaa svih vitalnih organa,...!
@pustopoljino, stručnjaci su spominjali i hibride,...
Čuo sam da GB plaća Codexu Alimentariusu samo da se na njihovoj teritoriji ne bi prodavala klonetina.
Posebno mi se sviđa paralela jednog od ovih stručnaka koji je uporedio GMO tehnologiju sa padobrancima. Kod padobranaca nema vojničke naredbe OSTAV, pa uradi to ponovo. Tako isto i sa GMO tehnologijom, jednom kada se krene, nema više ponavljanja i vraćanja na prethodno stanje u prirodi.
HBga, šuti, trpi, jedi, smeće,...plaćaj liječenje od alergija, plaćaj liječenje kVarijesa zuba, od oboljenjaa svih vitalnih organa,...!
@pustopoljino, stručnjaci su spominjali i hibride,...
Čuo sam da GB plaća Codexu Alimentariusu samo da se na njihovoj teritoriji ne bi prodavala klonetina.
-
safran
#48 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Eh Pipi tek danas vidjeh da si me još u maju prozvao. A i nisam ti kaka mušterija za teme bila - ja rano voće i povrće zaobilazim. E dragi moj, ako hoćeš u FSR onda nemaš puno vremena za forumanje. U proljeće sjetva, kasnije borba sa korovima i nametnicima, njega biljčica a kasno ljeto i jesen prikupljanje i konzerviranje ljetine. Nego, reci ti meni, gdje da brzo (u i/ili oko Sarajeva) nabavim oni mlin što odvaja kožicu i sjemenke od pulpe paradajza.
- PipiDugaDevetka
#49 Re: Rano voće i povrće na trpezi

Nađoh tu mašinu za koju mi nemamo riječ, pa moram koristiti ovu englesku Strainer. Ja ovo nisam nikada vidio.Product ID: 432 Category: Tomato & Food Strainers
Spremy Electric Tomato Strainer
Description: V245: The Spremy Electric Tomato Strainer separates seeds and skin and will produce a smooth tomato puree. Also makes delicious apple sauce. Stainless steel hopper, cast iron spiral, 1/4 HP (.25)motor. This Italian produced food strainer will work fast and efficiently reducing the prep time that old-fashioned hand crank units offer. For home use only. 170 watt, 110 rpm. Additional attachments available: meat grinder; cheese grater. Made in Italy
Price: $229.00
Sale Price: $209.00Savings: $20.00
Vidi u oglasima, možda neko prodaje.
FSR=Fina Seljačka Raja su zakon!
-
safran
#50 Re: Rano voće i povrće na trpezi
Našla sam i ja sliku ali naprave neeemaaaaa
- onda pomoćna sredstva - blender, sito i dok se boje ne rastope