A Song of Ice & Fire

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Margita81

#26 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

Chmoljo wrote:
elSaik wrote:Aaaaaaaaa... morat ću pročitati FFC, sjebat ćete mi doživjalj ovdje, po svemu sudeći. :mrgreen:
:lol:

nemojte me zajebavati, naznačio sam spojlere...mada, iskreno, nema nekih velikih iznenađenja :) najveća su na kraju knjige, kada Samwell dolazi u Citadelu, da izučava da Maestera...

nemojte zamjeriti štoja koristim engleske izraze, jer sam ih tako popamtio. kad neko prvi put reče strahovuk, kontam šta je to koji klinac :lol: :lol: :lol:

Ja citala srpski prijevod pa je tako Jezovuk, Zimovrel i sl...mnogo bolje u savakom slucaju nego hrvatski nidje veze
elSaik

#27 Re: Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Što sam ubijeđeniji u neku teoriju to sam ubijeđeniji i da će Martin nešto drugo uraditi. Jednostavno ne mogu prihvatiti pomisao da ću znati unaprijed šta će se desiti. Tako da, očekujem da će Jon ostati glavni komandant, Tyrion postati Hand, a Dany kraljica, ali će najvjerovatnije svi da poginu. :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#28 Re: Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

Margita81 wrote:

Dzejmiju ne mogu da oprostim Brena i Dzorija ali kad izgubi ruku i sve one putesestvije sa Brijenom i njegov povratak osakacen u Kraljevu Luku-nije mi vise bio tako odvratan :p
Ali Tirion je znaci king, lik ima najvise slifa da bude najbolji kralj ikad al jbg...
hmmmm, sjećaš se šta mu je (Jaemiu) tetka rekla kad su bili pod Riverrunom? da je upravo Tyrion onakav sin kakvog je Tywin želio. što se tiče mozga. ali je imao dva ogromna grijeha: spodoba je, i majka mu je umrla na porođaju, Tywinova žena.

ako ćemo pošteno, valjda je najgori lik, pored Gregora Clegana, vjerovatno Littlefinger. jedina sreća po Sansu je što je kćerka od Catelyn... mislim da je to njegova jedina slaba tačka...
Chmoljo

#29 Re: Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Što sam ubijeđeniji u neku teoriju to sam ubijeđeniji i da će Martin nešto drugo uraditi. Jednostavno ne mogu prihvatiti pomisao da ću znati unaprijed šta će se desiti. Tako da, očekujem da će Jon ostati glavni komandant, Tyrion postati Hand, a Dany kraljica, ali će najvjerovatnije svi da poginu. :mrgreen:
logično :mrgreen: ko u Rimejku, jebote :mrgreen:
pezzar

#30 Re: Song of Ice & Fire

Post by pezzar »

A jbm mu kraljicu (Cersei :D )! Šta je s Catelyn? Ona je ono ozivljena, al' ne moze da prica?

Tyrion je mozda i u Dorneu zavrsio...
elSaik

#31 Re: Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Littlefinger novi kralj! :mrgreen:

Tyrion je 100% preko mora. ;-)
Margita81

#32 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

Chmoljo wrote:
Margita81 wrote:

Dzejmiju ne mogu da oprostim Brena i Dzorija ali kad izgubi ruku i sve one putesestvije sa Brijenom i njegov povratak osakacen u Kraljevu Luku-nije mi vise bio tako odvratan :p
Ali Tirion je znaci king, lik ima najvise slifa da bude najbolji kralj ikad al jbg...
hmmmm, sjećaš se šta mu je (Jaemiu) tetka rekla kad su bili pod Riverrunom? da je upravo Tyrion onakav sin kakvog je Tywin želio. što se tiče mozga. ali je imao dva ogromna grijeha: spodoba je, i majka mu je umrla na porođaju, Tywinova žena.

ako ćemo pošteno, valjda je najgori lik, pored Gregora Clegana, vjerovatno Littlefinger. jedina sreća po Sansu je što je kćerka od Catelyn... mislim da je to njegova jedina slaba tačka...

Slazem se. Koje je to proracunato i prepredeno govno fuj.
Kakva su ti osjecanja po pitanju Stanisa? Lik je dosta slican ustvari Edardu kad je cast u pitanju, ali je bas previse krut i zajebo je sa onom crvenom zenom. :-)
elSaik

#33 Re: Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Ma debil, k'o i Ned.

Ti časni prvi treba svi da budu pobijeni.
Margita81

#34 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

pezzar wrote:A jbm mu kraljicu (Cersei :D )! Šta je s Catelyn? Ona je ono ozivljena, al' ne moze da prica?

Onaj Donderionov priest je "ozivio" ali obzirom da je bila zaklana ne moze da prica. Tako nekako. Sad ce ona da ukine sve Valdere pretpostavljam.
elSaik

#35 Re: Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Evo šta se dešava sa Tyrionom odmah na početku Dancea:
Tyrion drank his way across the ocean. It was a red Dornish wine he drank. He spent most of the trip in a drunken haze; alternately chugging the wine and then throwing it back up. He spends the entire time below-decks with a boy whose job it is to clean up after the dwarf. Tyrion muses that he would like to be taken to Dorne so that he could help Myrcella claim the Iron Throne. He then considers going North to the Wall, but is daunted by the cold and the Night's Watch vows (primarily the chastity part). At this point Tyrion is still ignorant that Stannis has gone North.

Soon, it becomes obvious that they are taking him to the Free Cities, but which one Tyrion does not know. Tyrion mentions that each city has it's own dialect which is gradually becoming it's own language. He mentions that there are nine of them. The words "wherever whores go" continually rings through his head. He seems obsessed by phrase and the question.

Tyrion thinks back on his escape from King's Landing and Varys is heard to say that Tyrion now knows what Tywin was. From this we can deduce exactly what we thought all along: Varys showed Tyrion the passages leading to Tywin's room so as to cause a rift between Tyrion and the rest of the Lannister family.

At the end of the journey, a drunk and bewildered, Tyrion is shoved into a wine cask which is then sealed. The cask is rolled off the boat and then rolled to Illyrio's manor. By the time the wine arrives, Tyrion is bruised and dazed from his journey. Illyrio, himself, opens the wine cask to let Tyrion out.

"Oh, look, a drunk dwarf" Illyrio says.
"Oh, look, a rotting sea cow." Replies Tyrion.

Illyrio mentions that he likes Tyrion's insolence. In their discussion he uses the phrase "just so" several times. This caused me to pine for one of my favorite characters Syrio Forel. Illyrio welcomes Tyrion to the Free City of Pentos. It is mentioned that Tyrion can speak High Valyerion.

Tyrion is brought to a room where he can sleep off the effects of the wine and generally recover from his ordeal. When he awakes, he finds a blonde girl attending to him. She can speak the Westerosi tongue and dutifully bathes him. After this, Tyrion decides to explore Illyrio's estate. He finds Illyrio's wine cellars, first, and heads straight for the 'good stuff'. He opens a bottle and takes it out into the gardens. Tyrion sees guards around the estate and one of the descriptions shows that Illyrio 'employs' Unsullied.

During his exploration he comes across a washer-woman hanging clothes on a clothesline. She does not respond to him and so Tyrion guesses that she cannot speak Westerosi. He speaks to her anyway, musing about his options. He feels that he cannot stay here, but the Wall is cold and dangerous, and the situation in Dorne too unpredictable. The washer-woman ignores him and then leaves Tyrion to his own amusements.

Tyrion then makes his way back to the manor and is met by Illyrio. Tyrion is struck by how fat Illyrio is. Illyrio begins their conversation by telling Tyrion about the blonde girl and is surprised to find that Tyrion is not interested in bedding her. He mentions that the girl was purchased from the King and, as he knows, can speak Westerosi. She is from Lys, where they teach the art of love.

Illyrio tells Tyrion about the situation in the slave states but carefully avoids mentioning anything about Dany. Illyrio begins to go through Tyrion's options, telling Tyrion that Stannis is at the wall - a fact that surprises Tyrion greatly. The Wall was an unfavorable location to begin with but now that Tyrion knows Stannis is there he rules that out as a safe haven. Illyrio then proceeds to argue against him going to Dorne, explaining that Doran Martell might be a bit upset about Oberyn's death and Lannister rule in general. They both agree that Dorne is too risky a gamble. Tyrion then shrugs, thinking that Illyrio means to keep him in Pentos.

When Illyrio mentions forcing the Lannister's off the Iron Throne, Tyrion objects saying that he is still a Lion. Illyrio scoffs, saying that the Westerosi sew animals to their clothing and then take them over-seriously. Illyrio says that the Prince of Pentos owns a real pride of lions and that if Tyrion wishes Illyrio will bring him to them. Tyrion declines, thinking that this is a veiled threat to feed him to those lions.

The Prince of Pentos, Illyrio says, has sex with a virgin maid of the fields and a virgin maid of the seas every spring - in order to ensure good crops and favorable weather. If either of these fail, a war/drought/plague/flood, the Prince of Pentos has his throat slit.

At the end of Tyrion's PoV, Illyrio says that Tyrion has one other option. An option further to the east…
Margita81

#36 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

elSaik wrote:Ma debil, k'o i Ned.

Ej al fakat sam i ja to pomislila gledajuci zadnju epizodu. Da je samo malo vise bio spretniji u spletkama i da je samo na tren zaboravio cast Ned bi vjerovatno pozivio. Ja tacno necu da gledam dio u kojem ce da ga ubiju, jedva sam to citala a kamoli da gledam :D
pezzar

#37 Re: Song of Ice & Fire

Post by pezzar »

I Melisandre je jeben igrac... :D
http://www.georgerrmartin.com/

Ovo je GRRM zvanicni site. 48 dana do "Plesa sa zmajevima". Po naslovu se da naslutiti da ce Dany brzo preko mora...
Chmoljo

#38 Re: Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

pezzar wrote:A jbm mu kraljicu (Cersei :D )! Šta je s Catelyn? Ona je ono ozivljena, al' ne moze da prica?

oživljena, ali sluđena od traženja osvete. pa kad je nabasala na Brienne i nju je odmah krenula objesiti, čim je ova rekla da ju je Jamie poslao. ne zaboravi da Cat nije bila sa njima sve ono vrijeme Harrenhalu, i putu do King's Landinga... nije mogla ni vidjeti Jamievu transformaciju.

osim toga, ta njihova grupica se poprilično pogubila. od pozitivaca, postali su odmetnici koji više ne znaju ni šta traže, ni šta će kad to nađu.

btw, uistinu mi je fascinantno bilo svo to zbivanje na REd Wedding... pogotovo neki detalji koji se naknadno saznaju, tipa da je Robbu odrubljena glava, i da su mu nabili glavu njegovog vuka na tijelo... :-? ... ali u kasnijem čitanju, jednostavno čovjek skonta - Robb je ispao glup. izgubio je u "igri tronova" i zbog toga je cijenu platio ne samo on, nego i njegova majka, njegovi prijatelji, njegov dvorac... svi koji su mu dragi...

mislio je donjom glavom. k tomu, ne zaboravite da je mala Westerling vrlo moguće trudna. :) ako bude sin, to je zakoniti nasljednik Winterfella :)
Chmoljo

#39 Re: Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

Margita81 wrote:

Onaj Donderionov priest je "ozivio" ali obzirom da je bila zaklana ne moze da prica. Tako nekako. Sad ce ona da ukine sve Valdere pretpostavljam.
nije. oživio ju je Beric Dondarrion sam, ali je čim je ona ustala, on umro, budući da je bila tri dana mrtva :) onaj svećenik nije smio...
elSaik

#40 Re: Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Margita81 wrote:
elSaik wrote:Ma debil, k'o i Ned.

Ej al fakat sam i ja to pomislila gledajuci zadnju epizodu. Da je samo malo vise bio spretniji u spletkama i da je samo na tren zaboravio cast Ned bi vjerovatno pozivio. Ja tacno necu da gledam dio u kojem ce da ga ubiju, jedva sam to citala a kamoli da gledam :D
Pa to.

Mislim, sve to sa Stanisom je mogao odraditi i nakon što se osigura. Sebe i svoje najbliže. Šta je falilo da se poklonio onim malom šejtanu, pokupio stvari, vratio se u Winterfeel i sačekao Stanisa da dođe sa vojskom i onda zajednički napad na King's landing. Ali yok. :mrgreen:

A Littlefinger je jedan od najbolji karaktera. Korak je ispred svih drugih igrača.
Chmoljo

#41 Re: Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

Margita81 wrote:
Slazem se. Koje je to proracunato i prepredeno govno fuj.
Kakva su ti osjecanja po pitanju Stanisa? Lik je dosta slican ustvari Edardu kad je cast u pitanju, ali je bas previse krut i zajebo je sa onom crvenom zenom. :-)
Stannis je što kaže @el Saik, glupan, kojeg vole jaki ljudi :-? goivim ga zbog dvije stvari: što mu je Davos odan, i što je kraj njega Melissandra...

eh, mLoooooooogo bih volio pročitati scenu seksa sa Melissandrom... :oops: shame on me :oops:
elSaik

#42 Re: Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Tyrion snorted through the stump of his nose. "Remind me never to become the Prince of Pentos."
"Are your Seven Kingdoms so different? There is no peace in Westeros, no justice, no faith... and soon enough no food. When men are starving and sick of fear, they look for a savior."
"They may look, but if all they find is Stannis — "
"Not Stannis. Nor Myrcella. Another." The yellow smile widened. "Another. Stronger than Tommen, gentler than Stannis, with a better claim than the girl Myrcella. A savior come from across the sea to bind up the wounds of bleeding Westeros."
"Fine words." Tyrion was unimpressed. "Words are wind. Who is this bloody savior?"
"A dragon." The cheesemonger saw the look on his face at that, and laughed. "A dragon with three heads."

Stronger than Tommen - Jon; gentler than Stannis - Tyrion; better claim than the girl Myrcella - Dany!?

čitav Tyrion preview chapter: http://www.georgerrmartin.com/chapter.html
Margita81

#43 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

elSaik wrote:
Tyrion snorted through the stump of his nose. "Remind me never to become the Prince of Pentos."
"Are your Seven Kingdoms so different? There is no peace in Westeros, no justice, no faith... and soon enough no food. When men are starving and sick of fear, they look for a savior."
"They may look, but if all they find is Stannis — "
"Not Stannis. Nor Myrcella. Another." The yellow smile widened. "Another. Stronger than Tommen, gentler than Stannis, with a better claim than the girl Myrcella. A savior come from across the sea to bind up the wounds of bleeding Westeros."
"Fine words." Tyrion was unimpressed. "Words are wind. Who is this bloody savior?"
"A dragon." The cheesemonger saw the look on his face at that, and laughed. "A dragon with three heads."

Stronger than Tommen - Jon; gentler than Stannis - Tyrion; better claim than the girl Myrcella - Dany!?

čitav Tyrion preview chapter: http://www.georgerrmartin.com/chapter.html
Da da Deni
Margita81

#44 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

al niko ne rece sta mislite sta bi sa teonom Grejdzojem?
elSaik

#45 Re: Song of Ice & Fire

Post by elSaik »

Ja sam i zaboravio šta se sa njim desilo. :mrgreen:
pezzar

#46 Re: Song of Ice & Fire

Post by pezzar »

Vjerovatno ce se pojaviti i neki novi likovi, ovo sto je ostalo zivih je premalo za jos dvije knjige... :D

Zanima me da li ce Arya ponovo uspostaviti vezu s Nymeriom?

@Chmoljo: Zar nije Gregor Clegane podlegao od rane dobijene u dvoboju sa Dornskim princom?
Margita81

#47 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

pezzar wrote:Vjerovatno ce se pojaviti i neki novi likovi, ovo sto je ostalo zivih je premalo za jos dvije knjige... :D

Zanima me da li ce Arya ponovo uspostaviti vezu s Nymeriom?

@Chmoljo: Zar nije Gregor Clegane podlegao od rane dobijene u dvoboju sa Dornskim princom?
Koliko se sjecam jeste :?

Jos me nesto zanima: kako to da je Sansa ziva a vuka joj ubise? Nekako se provlacilo da su ta djeca i vukovi haman pa jedno. I sta ce ona da uradi sa onim Malopristicem? Da se uda? Da ga ubije? I gdje ce onda?
Chmoljo

#48 Re: Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

Gregor Clegane jeste podlegao od otrova. u četvrtoj knjizi umire u agoniji mada nigdje eksplicitno ne opisuje to, nego kao njegovo vrištanje koje čuje i Cersei (sjetite se da ga je Oberyn Martell zakačio otrovnim kopljem, a njegova sestra je Elia, čije je dijete Gregor smrskao od zid, silovao je potom, i zaklao).

Glavu mu je odsjekao Qyburn, navodno, i poslao je Doranu Martellu. međutim, u jednom dijalogu sa Cersei, Qyburn koji eksperimentiše u tamnicama Red Keep-a naručuje oklop koji nijedan čovjek ne bi mogao nositi na sebi?! :) Ring a bell?

Cersei mu govori sve vrijeme da to nije njena stvar, ali ovaj Qyburn je jako mutan tip. on je onaj što je spasio Jamiea kada mu je odsječena ruka...

eh sad, nekako ljudi olako preskaču dva momenta u FFC.

prvo, Doran Martell. sve do kraja knjige, mislio sam da je negativac i kukavica. ipak, ispostavilo se da ima ono što Robb nije imao - pamet. znao je kako igrati igru tronova :) definitivno se potvrdio kao blag čovjek, ali koji ima mozga ikoji je odlučan i spretan u politici. zatvorio je Oberynove kćerke, da ne bi pozvale na rat protiv Lannistera, konkretno protiv Iron Throne-a. ali ne zato što je kukavica, nego što je shvatio da imaju odličnu šansu. jer se na kraju ispostavi da je i on čuo za Danny. :)

drugo, znate li da je glupača Cersei, naoružala svećenike "Boga sa Sedam Lica"? ako ste pomnije pratili knjige, moglo se vidjeti koliko su truda uložili kraljevi Targaryeni da ih razoružaju, čak su i primili tu vjeru kada su došli na tlo Westerosa. znači tako moćni kraljevi, pa su se toliko namučili... oni će također imati bitnu ulogu u ukupnim dešavanjima, i biće bitan faktor u raskusurivanju...
Chmoljo

#49 Re: Song of Ice & Fire

Post by Chmoljo »

Margita81 wrote:al niko ne rece sta mislite sta bi sa teonom Grejdzojem?
daBogda bio "šetač", i daBogda ga priklo Sam the Slayer :D
Margita81

#50 Re: Song of Ice & Fire

Post by Margita81 »

Chmoljo wrote:
Margita81 wrote:al niko ne rece sta mislite sta bi sa teonom Grejdzojem?
daBogda bio "šetač", i daBogda ga priklo Sam the Slayer :D
:lol:
Post Reply