Nezaposlenost u BiH 42 posto

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
detroit-mercy

#26 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by detroit-mercy »

vjesticanametli wrote:pa ja ne kontam od cega ljudi zive..........pogledajmo trzne centre, aute i odmore godisnje, ne mogu svi uzeti kredit i biti u minusu..........ja ovo ne kontam a niko se ne buni :? al opet narod zna
Statistika je cudo jedno, da bi dobio neku malo stvarniju sliku o kretanju zaposlenosti-nezaposlenosti po meni treba jednostavno krenuti od svoje ulice ili zgrade. Koliko raje (radno sposobne iskljuci penzionere, ucenike, studente) znas da sjedi kod kuce bez ikakovog posla, mozda je dovoljno samo pogledati ujutro koliko ljudi ide negdje :mrgreen: .
atko

#27 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by atko »

kod nas biro za zaposlajvanje ne sluzi za evidenciju nezaposlenih nego za evidenciju onih sto rade na crno a na birou su da bi ostvarili pravo na socijale, subvencije, ZZ, trudnicke, boracke, djecije i ostale dodatke ;)

Kad tome dodas ove djelimicno prijavljene ... ostane nas saka sto rintamo po zakonu 100% ... e takvim je najzajebanije ... i nisu se bas slucajno takvi po protestima muhali ... gore pomenutim je ocigledno OK u vlastitoj zabokracini , ok ljudi sebi zadali da im je pod plafon mogucnosti neku uzivaju kad je tako ... medjutim presusice i te lokve ... jer ko sto neko spomenu SELITI SE ... sta drugo :roll:
Država

#28 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

Nije nama toliko loše, nego smo navikli biti nezadovoljni. Bolje jedemo nego prosječan Švabo...
atko

#29 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by atko »

@Lud i ponosan... koliko se sjecam uvijek imas ovaj stav sa momentima drame kad je ova tematika u pitanju :-)

17 godina skole velis + hoces da radis ... a ZNAS li da radis ono cega ima na trzistu ? Ko da gledam diplomiro si pravo/ekonomiju/socijalni rad/odbranu i zastitu/kriminalistiku .... i pitas se zasto nema posla za vas 5000 diplomirani u drzavi gdje ima 10 000 viska istih takvih po raznim nivoima drzavnih jasala :roll:

Odnos ponude i potrznje ... sorry ... ali samo nako odstrebati fax i dobiti diplomu nije dovoljno ... i sve ce biti gore jer bolonja sad stanca magistre brze nego ikad ... vec imamo i dr koji nemaju dana radnog iskustva ... paradoks na bosanski nacin :roll:

I nikad necu shvatiti zasto mladi tako srljaju :roll:

Takodje nikad necu shvatit zasto je odziv na proteste bio u promilima kad je tako KATASTROFALNO :roll:
L@BuD

#30 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by L@BuD »

Pa šta sad trebaju medicinu upisivati.Problem je što mi nemamo države da reguliše te stvari kako bi ograničili broj studenata koji mogu upisati određeni fakultet.Kod nas i danas neki fakulteti koštaju 100KM godišnje ko da smo u socijalizmu normalno onda da će ti fakulteti ići na kvantitet i gledati da imaju što više studenata pogotovo samofinansirajućih.Druga stvar svako selo ima fakultet to treba ukinuti i staviti rigoroznije uslove za licencu.
U vezi 42% nezaposlenih može se reći ok ne umiru ljudi od gladi mada ima i tih slučajeva ali životare znači od danas do sutra.To je svakako alarmantna brojka ima ljudi koji nigdje nisu prispjeli ne uplaćuje im se godinama PIO/MiO.Biće sirotinje sve više.Mislim može neko pisati na crno i ostale stvari ali kad se pogleda okruženje pogotovo neke druge normalnije države vidi se ogromna razlika u broju nezaposlenih.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Truba »

bitno je da ministar ukida ocjene za prosjek vjeronauka
a fakulteti koji prave nezaposlene ljude i dalje štancaju

umjesto da lupi moratorij o zabrani upisa od 3 godine na fakultete
koji prave TOP 5 nezaposlenih u kantonu i federaciji
L@BuD

#32 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by L@BuD »

I to pred kraj školske godine al hajd.Mislim odluka nije loša al da je donijeta za mjesec dana.Inače ima miliona načina da se uredi stanje na fakultetima jednostavno ograničiti broj studenata na pojedinim fakultetima,poskupiti ih barem kad su društvene nauke u pitanju i donijeti zakon da se poslije završene srednje mogu upisati samo određeni fakulteti u zavisnosti koju si srednju završio.Sve bi to onda polako dolazilo u red.Al nema kod bošnje ništa sa logikom samo može naopako,u RS-u barem nešto pokušavaju u vezi upisnih politika promjeniti mada su i oni neorganizovani.
Last edited by L@BuD on 23/05/2011 20:54, edited 2 times in total.
Država

#33 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

Ove stvari se mogu riješiti isključivo na način da ako negdje inspekcija uhvati radnika da radi na crno, gazda ide u zatvor 2 mjeseca. Više niko ne bi ni pomislio nekoga držati na crno i imali bi jasnu statistiku...
L@BuD

#34 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by L@BuD »

Država wrote:Ove stvari se mogu riješiti isključivo na način da ako negdje inspekcija uhvati radnika da radi na crno, gazda ide u zatvor 2 mjeseca. Više niko ne bi ni pomislio nekoga držati na crno i imali bi jasnu statistiku...
Sve je to ok ali realno i država odera privatnike.Milion nekih uplaćivanja.Treba poticajnu politiku voditi.Ovo trenutno ne vodi ničemu ko što neko gore napisa srušiće se ko kula od karata.
jedna tamo

#35 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by jedna tamo »

samo da kažem da je lud i ponosan potpuno u pravu....nikad više nezaposlenih nije bilo
al ja opet mislim kad bi se rasteretilo sarajevo tj. kad bi se ljudi vratili odakle su došli, nakon završenog studija bilo bi nam svima lakše :D

p.s. nemojte me napadati živi bili :D
detroit-mercy

#36 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by detroit-mercy »

jedna tamo wrote:samo da kažem da je lud i ponosan potpuno u pravu....nikad više nezaposlenih nije bilo
al ja opet mislim kad bi se rasteretilo sarajevo tj. kad bi se ljudi vratili odakle su došli, nakon završenog studija bilo bi nam svima lakše :D

Ne mislim te napadati ali moram da ti kazem da ti je post prilicno glup. Kao prvo, uzmi npr. procenat nezaposlenosti u Sarajevu i u ostalim mjestima u BiH. Ako se pokaze da je nezaposlenost u ostalim mjestima ( u sta cisto sumnjam) mnogo manja nego u Sarajevu onda tvoja konstatacija stoji. Medjutim sta ako je nezaposlenost u Sarajevu manja nego u ostalim mjestima u BiH (mnogo realnija pretpostavka) sta bi dobili rasterecenjem Sarajeva. Ti bi izgleda rjesavala probleme na nacin na koji desnicari u Austriji ili Holandiji predlazu da se rjesi problem nezaposlenosti, istjeras sve strane radnike i emigrante i rahatluk zivi :mrgreen:
Bem ga, pa zar jos ima onih koji BiH vide od C. Vile do Bascarsije :skoljka: .
ima nade

#37 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by ima nade »

@jedna tamo slazem se s tobom ma sta drugi rekli na to
ja sam zavrsila fakultet prije par godina jos uvijek trazim posao, godine prolaze a ja se nadam i dalje, nedavno je jedna prijateljica dala otkaz bolje joj kuci biti i traziti nesto novo jer joj nisu uplacivali ni doprinose ni platu a sad od biroa ima bar nesto(njen stav) i btw. nisam ekonomija,kriminalistika itd.
jedna tamo

#38 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by jedna tamo »

ljudi moji šta da Vam kažem, svi smo u istim g.... šta ćemo mi asfaltaši nemamo štele, nemamo love .....
al biće i za nas jednom ne treba se predavati

ja stvarno nemam ništa protiv nikoga, al mislim da je stvarno sarajevo preopterećno :roll:
Država

#39 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

ima nade wrote:
ja sam zavrsila fakultet prije par godina jos uvijek trazim posao,
A radiš li šta dok tražiš posao?
bavi

#40 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by bavi »

Država wrote:Ove stvari se mogu riješiti isključivo na način da ako negdje inspekcija uhvati radnika da radi na crno, gazda ide u zatvor 2 mjeseca. Više niko ne bi ni pomislio nekoga držati na crno i imali bi jasnu statistiku...

Slažem se sa gore navedim, ali prije toga izbaciti minimum 30% zaposlenih koji leže na budžetu. Pola lezihljebovića po raznim ministarstvima, kantonima i opštinama pod hitno odstraniti. Višak love koja je trošena na njihove plate i doprinose preusmjeriti u firme koje se bave proizvodnjom, (čitaj ulagati u privatluk-privatnike) Pa tek onda naklatiti se na kosti tim istim privatnicima i tražiti drakonske kazne ako se ne budu pridržavali zakona. Ovako iskrena da budem ni ja ne bi izdvajala 70% doprinosa na platu i plaćala lezihljeboviće po raznim institucijama.
jedna tamo

#41 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by jedna tamo »

izvini ali ovo ti je glupo pitanje skroz
pa šta vi mislite eto dođeš npr u DP i kažeš ja bih radila za kasom ili ja bih čistila, mislite neko vas jedva čeka....
za sve treba štela pa i za ono dijeljenje letaka, stvarno ljudi gdje vi živite :roll:
Alkos

#42 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Alkos »

detroit-mercy wrote:
jedna tamo wrote:samo da kažem da je lud i ponosan potpuno u pravu....nikad više nezaposlenih nije bilo

Bem ga, pa zar jos ima onih koji BiH vide od C. Vile do Bascarsije :skoljka: .
Kod mene je od MD do carsije...
ima nade

#43 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by ima nade »

@Drzava trentno pomazem moglo bi se reci volontiram al nemam nikakva primanja, cisto jer imam vremena, ali nevezano totalno za moju struku
Kupalo

#44 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Kupalo »

Ako uporedite potrosacku korpu i prosjecnu platu vidjet ce te da i vecina ljudi radi za racune, ali ne i za hranu.

Prica o ideoloskom stvaranju poslusnika i nezaposlenost kao i los politicki sistem gdje sve treba dijeliti na troje su itekako vezane, jer nema ni zajednickog sindikata koji bi se borio za prava radnika.

Da ne govorim o radnicima u kojim nisu po nekoliko mjeseci isplacene plate ili onima koji nisu u stanju uvezati staz jer im firma nije uplacivala penziono.

Situacija je mnogo gora od 42%, jer je 50 % stanovnistva ispod linije siromastva, a prosjek plate je relativno visok zbog plata onih 10% koji primaju neralno visoke plate za nerad.
ima nade

#45 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by ima nade »

@jedna tamo vidim slicno razmisljamo, a cini mi se da smo i iste struke i s istim problemima :roll:
Država

#46 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

ima nade wrote:@Drzava trentno pomazem moglo bi se reci volontiram al nemam nikakva primanja, cisto jer imam vremena, ali nevezano totalno za moju struku
Meni se čini da ti tražiš posao "u struci", ali ipak mi živimo u vremenu tranzicije. Dakle, traži neki posao, a onda kad počneš da radiš, polako traži posao "u struci"...
Država

#47 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Država »

Kupalo wrote:

Situacija je mnogo gora od 42%, jer je 50 % stanovnistva ispod linije siromastva,

Ovo nije tačno.
Kupalo

#48 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by Kupalo »

Država wrote:
Kupalo wrote:

Situacija je mnogo gora od 42%, jer je 50 % stanovnistva ispod linije siromastva,

Ovo nije tačno.

Dokazi da nije.
felichi

#49 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by felichi »

komi wrote:bitno je da ministar ukida ocjene za prosjek vjeronauka
a fakulteti koji prave nezaposlene ljude i dalje štancaju

umjesto da lupi moratorij o zabrani upisa od 3 godine na fakultete
koji prave TOP 5 nezaposlenih u kantonu i federaciji

covjece, ionako je populacija nepismena. treba nam sto vise kakvog-takvog obrazovanog kadra.

tvrdim, barem iz moje blize okoline, da je trenutno nemoguce dobiti posao bez 10,000 za poslove sss pa navise.
jedna tamo

#50 Re: Nezaposlenost u BiH 42 posto

Post by jedna tamo »

ima nade wrote:@jedna tamo vidim slicno razmisljamo, a cini mi se da smo i iste struke i s istim problemima :roll:

ja sam radila u struci i imam neke 3 godine staža ali naravno u firmama gdje nema plate i ostali su mi dužni a ovo što sam radila van sarajeva je bila dobra plata al psihički sam bila down totalno i nije mi žao što sam dala otkaz
najbitnije ti je sačuvat živce, meni ništa ne znači kad neko kaže biće to je šuplja i lafo neka nafaka ništa to ne vjerujem već kad dobijem posao onda ću vjerovat
zato čuvaj živce maximalno i sretno da se što prije zaposliš
Post Reply