problem sa paljenjem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

TheGodfather001

#26 Re: problem sa paljenjem

Post by TheGodfather001 »

Bekir_SA wrote:Poznati problem kod VAG TDI motora, sa VP ili PD sustavom ubrizgavanja. Kada je motor topao, postoje problemi sa startanjem motora (produženo verglanje). Problem se javlja samo kod automobila sa ručnim mjenjačem (dvomasenim zamašnjakom), te ponekada kod DSG mjenjača. Potrebno je doraditi software ECU-a. Nađi nekoga nek ti flešuje ECU sa najnovijim softverom...
Nesto nisam siguran za ECU i flash-ovanje, ali svakako treba odraditi dijagnostiku. Svi ti senzori su kontrolirani i salju parametre u ECU, tako da je najtacniji podatak onaj iz memorijskog ocitavanja preko dijagnostike.
@anti VW forumasi, na autu starom 7 godina je normalno i za ocekivat da se desi da ode senzor temperature koji sa zamjenom kosta cirka 80ak maraka u ASA-i, dok francuzi i italijani ovo vec otkriju u prvoj ili drugoj godini nakon kupovine, a lično znam da isti taj kosta senzor (samo malo drugacije se zove) kosta 210 KM bez ugradnje doduse prije 3 godine za AR 166 2.4 JTD, godiste 2001., presla 190.000KM.
johntra

#27 Re: problem sa paljenjem

Post by johntra »

TheGodfather001 wrote:
Bekir_SA wrote:Poznati problem kod VAG TDI motora, sa VP ili PD sustavom ubrizgavanja. Kada je motor topao, postoje problemi sa startanjem motora (produženo verglanje). Problem se javlja samo kod automobila sa ručnim mjenjačem (dvomasenim zamašnjakom), te ponekada kod DSG mjenjača. Potrebno je doraditi software ECU-a. Nađi nekoga nek ti flešuje ECU sa najnovijim softverom...
Nesto nisam siguran za ECU i flash-ovanje, ali svakako treba odraditi dijagnostiku. Svi ti senzori su kontrolirani i salju parametre u ECU, tako da je najtacniji podatak onaj iz memorijskog ocitavanja preko dijagnostike.
@anti VW forumasi, na autu starom 7 godina je normalno i za ocekivat da se desi da ode senzor temperature koji sa zamjenom kosta cirka 80ak maraka u ASA-i, dok francuzi i italijani ovo vec otkriju u prvoj ili drugoj godini nakon kupovine, a lično znam da isti taj kosta senzor (samo malo drugacije se zove) kosta 210 KM bez ugradnje doduse prije 3 godine za AR 166 2.4 JTD, godiste 2001., presla 190.000KM.
Ti porediš auto dvije klase iznad Golfa, sa cijenama održavanja nekog kompakta? Onda budi fer pa napiši koliko bi takav senzor koštao za BMW, Audi ili Merc tih godina i te klase, pošto VW nema predstavnika u ovoj klasi...
Meni ne moraš pričati da je to na autu starom sedam godina normalno, jer jeste normalno, a isto tako ne moraš izmišljati da to kod talijana i francuza odlazi godinu ili dvije nakon kupovine...koliko vidim, ovo je kod tih motora VW-a pravilo, bez obzira na godinu...i da, ovo nije kvar, ovo je samo duže verglanje... :lol:
AmADin_gospo

#28 Re: problem sa paljenjem

Post by AmADin_gospo »

kad poliješ benzinom, pali iz prve :D
TheGodfather001

#29 Re: problem sa paljenjem

johntra wrote:
TheGodfather001 wrote:
Ti porediš auto dvije klase iznad Golfa, sa cijenama održavanja nekog kompakta? Onda budi fer pa napiši koliko bi takav senzor koštao za BMW, Audi ili Merc tih godina i te klase, pošto VW nema predstavnika u ovoj klasi...
Meni ne moraš pričati da je to na autu starom sedam godina normalno, jer jeste normalno, a isto tako ne moraš izmišljati da to kod talijana i francuza odlazi godinu ili dvije nakon kupovine...koliko vidim, ovo je kod tih motora VW-a pravilo, bez obzira na godinu...i da, ovo nije kvar, ovo je samo duže verglanje... :lol:
Nije bitno, stvarno ne želim ulaziti u diskusiju niti neka prepucavanja... Ja vozim VW Golf 4, 2002.godina, prešao 166.000 KM, drugi vlasnik sam ja, dosad sam od vanrednih opravki imao čišćenje turbine i usisne grane oko 200 KM kod Fadila "čiče" na Hotonju. Nekome je AR peh, nekome je Passat, nekome BMW, Merc ili Toyota. Većina misli da je dovoljno uzeti auto, sipati gorivo i kad se sjetim promijeniti filtere i ulje.. e pa ne ide... ali prema iskustvu mnogo više mi se kvarila AR koju sam održavao po ovlaštenim servisima i koja je lađa naspram golfa, ali je preskup sport za naše džepve ako hoćeš da ti auto bude PROPISNO ODRŽAVANO. I da, ušteda održavanja je trostruko manja u VAG ovlaštenim servisima nego u UNISu tada. A da živimo negdje gdje su putevi normalni ili autoputevi, moj san je 159 ili GT.
johntra

#30 Re: problem sa paljenjem

Post by johntra »

Pa niko ne ulazi u to da je održavanje ta dva auta u ovlaštenim servisima nebo i zemlja, tu se slažemo...imali smo više rasprava po osnovu ovoga pitanja, realno je da će čvrka ili petica biti jeftinija za održavanje od Alfe 166 ili 159...
ali isto tako, mora se znati da i VW danas boluje od boljki kao i većina svjetskih proizvođača, pa zato ne trebaju čuditi topici poput ovog, jer to nije izdvojeni incident....
TheGodfather001

#31 Re: problem sa paljenjem

johntra wrote:Pa niko ne ulazi u to da je održavanje ta dva auta u ovlaštenim servisima nebo i zemlja, tu se slažemo...imali smo više rasprava po osnovu ovoga pitanja, realno je da će čvrka ili petica biti jeftinija za održavanje od Alfe 166 ili 159...
ali isto tako, mora se znati da i VW danas boluje od boljki kao i većina svjetskih proizvođača, pa zato ne trebaju čuditi topici poput ovog, jer to nije izdvojeni incident....
Naravno da VW boluje od boljki, ali danas je to općepoznata pojava za sve proizvođače, ja ne znam niti jednog proizvođača da nema minimalno jedan recall za svaku seriju vozila... Ali to su opet greške proizvođača i one su zastupljene prilično. Kvarovi koje prouzrokuje vozač su izolovani i izdvojeni incidenti koji ne mogu biti mjerodavni u bilo kojem segmentu razmatranja. BiH a generalno Balkanci ne vode brigu o autu, i logično dođe do umora materijala na vozilima (sada da ne navodimo kvarove) i nastane havarija, a onda proradi balkanska sujeta pa se počne pljuvati po VW, Renaultu, Peugeotu, BMWu, Mercu... Svi krivi, a samo "on" -vozač nije, sipa gorivo na "žlj" pumpama jer je jeftinije 5 kPf, sipa ulje koje ne zadovoljava normu jer je "dobro ulje" 5 kg = 50 KM, a propisano ulje 5 kg = 140 KM, i tako dalje, a onda dajemo sebi za pravo da blatimo proizvođača ili vozilo... Ma daj.ba. Ja kada saberem godišnji iznos održavanja, popravke (u fiksnom iznosu od cca 400 KM koje se mogu eventualno pojaviti ali ih ipak zbrajam), gorivo, osiguranja i registracije vozila i podijelim na 12 mjeseci, ispadne da vozilo staro 9 godina me košta mjesečno u paušalnom iznosu 300 KM. I onda ja ispadnem budala kada kažem da sam zadovoljan VWom... I Alfom sam bio zadovoljan samo je ovaj paušal bio mnogo veći a džep plići... I onda primjenim onaj moto: Pokrij se onoliko koliko ti je dug čaršaf.
Bekir_SA

#32 Re: problem sa paljenjem

Post by Bekir_SA »

Ja vam kazem da je "topli start" greska u starom "softveru" i da se riješava fleširanjem ECU-a sa novim softverom...
Isto kao bijeli dim posle paljenja, ne mislim na onaj prvi dim nakon paljenja vec auto kada pusi 3-4 min posle paljenja, ne trosi ulje, jednostavno pusi, ista greska koja je na isti nacin rijesena i kod Golfova i kod Passata i kod Octavia... :bih:
ldzi

#33 Re: problem sa paljenjem

Post by ldzi »

pogledaj uložak boš brave
Post Reply