Ja boljih naucnika dugo ne vidjeh.
vjeronauka u skolama
- HAVANA
#26 Re: vjeronauka u skolama
Ima li neko podatak o prosjeku ocjena na toj vjeroNauci?
- avicena
#27 Re: vjeronauka u skolama
Skoro pola na anketi kaže da treba je izbaciti i onda mi neko na tamo drugoj temi priča kako to nije bila namjera u odluci tog i tog ministra nego samo je riječ o ocjeni.
Ako pogledamo druge ankete na ovom forumu u smislu:"Za koga ste glasali?" ili " Za koga bi danas glasali?" znamo gdje se nalazimo.
Ako neko prihvata da mu podcjenjujete inteligenciju to je njegov problem, ali meni je mnogo toga jasno iz priča o rahmetli Mustafi Busuladžiću i njegovim ahbabima pa neću tu priču progutati, a vi možete po običaju razvući salonsko onanisanje na još 80 stranica i pet paralelnih tema i znamo kako će završiti.
Ako neko prihvata da mu podcjenjujete inteligenciju to je njegov problem, ali meni je mnogo toga jasno iz priča o rahmetli Mustafi Busuladžiću i njegovim ahbabima pa neću tu priču progutati, a vi možete po običaju razvući salonsko onanisanje na još 80 stranica i pet paralelnih tema i znamo kako će završiti.
-
ri0
#28 Re: vjeronauka u skolama
Pa po meni je smisao to da vjeronauka moze donijeti prevagu izmedju 2 jednaka ucenika koji imaju prosjek 4.4 ali jedan je u podredjenom polozaju jer nema mogucnost jos jednog, necemo se lagati, predmeta gdje moze imati lakse 5 dok je drugom pruzena prilika jos jednog predmeta gdje moze nadoknaditi neki drugi predmet gdje ima losiju ocjenu.
-
vendetta87
#29 Re: vjeronauka u skolama
Pazi samo jednu stvar. To da nigdje ne postoji vjeronauka nije istina.Sve evropske zemlje osim Francuske i Slovenije imaju vjeronauku u svojim javnim skolama kao ponuđenu mogućnost učenicima koji pohađaju te škole.Austrija ima čak i islamsku vjeronauku jos od 19. vijeka tj. otkako su nas okupirali.Sad se u Njemačkoj traži da se također i tamo omogući islamska vjeronauka zbog Turaka i tako to.Ostale zemlje također imaju vjeronauku i to je činjenica.Pricati kako nigdje to ne postoji nema smisla.A stvarno zapitajte se malo otkud nam uopste taj zakon.Pa mi nemamo nijedan zakon koji smo sami napisali.Svaki nas zakon je prepisan - od poreza do vjeronauke.b0sna wrote:nigdje u osvjestenom normalnom svijetu ne postoji vjeronauka u skolama, ja opet kazem to je stvar za djamije, crkve, sinagoge itd. skola je skola, tu se trebaju uciti predmeti poput racunarstva,ekonomije,fizike,matematike...itd.
skola za vjeronauku se zove djamija,crkva,sinagoga...itd. dakle jos jednom,vjeronauka ima vec svoje ustanove pa nek tamo i ostane. al posto smo mi nenormalna ne osvjestena drzava po svemu kod nas moze sve!!!
znas ti nas - j.bo ti nas!
- opa22
#30 Re: vjeronauka u skolama
najbolje bi bilo da se u osnovne skole uvede izborni predmet. Unecnicima se ponudi 10 predmeta tipa (vjeronauka, informatika, francuski jezik, spanjolski jezik, sport itd) pa neka svatko bira sto zeli slusati na tom izbornom satu.
Ja osobno bih volio da sam imao ovu mogucnost tijekom osnovne, a i srednje skole, umjesto da lutam ulicama grada ili dvoristem skole, dok moji prijatelji sjede na satu vjeronauke, da ja lijepo sjedim u ucionici i ucim francuski ili spanjolski jezik.
Ja osobno bih volio da sam imao ovu mogucnost tijekom osnovne, a i srednje skole, umjesto da lutam ulicama grada ili dvoristem skole, dok moji prijatelji sjede na satu vjeronauke, da ja lijepo sjedim u ucionici i ucim francuski ili spanjolski jezik.
-
ri0
#31 Re: vjeronauka u skolama
To je 10 dodatnih predmeta na budžetu, 10 dodatnih profesora za svaku skolu. Mislim, sta se imamo raspravljati, sekularna drzava je ucinila i dovoljan ustupak sto je ikako dala da se vjeronauka izucava u skolama, ne znam u cemu je problem sto bi se opisno ocjenjivala ? Traziti da imas dodatni predmet da bi mog'o nagurat' ocjenu je stvarno bezobrazno i nepravedno prema drugim kolegama iz škole.opa22 wrote:najbolje bi bilo da se u osnovne skole uvede izborni predmet. Unecnicima se ponudi 10 predmeta tipa (vjeronauka, informatika, francuski jezik, spanjolski jezik, sport itd) pa neka svatko bira sto zeli slusati na tom izbornom satu.
-
michio
#32 Re: vjeronauka u skolama
U Bosni i Hercegovini imamo samo jednu vjersku zajednicu -katolicku crkvu koja je dio velike svjetske katolicke crkve. IZ i SPC su politicke organizacije skromnih vjerskih kapaciteta.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#33 Re: vjeronauka u skolama
evo šta Kojović iz NS reče o ovome:
i to je to bez ikakve ideološke priče...a isto tako treba reći da je uvođenje vjeronauka u prosjek startalo 2009. godinePitanje koje je isprovociralo vjerske zajednice da pokazu svoje politicko lice je zapravo matematicke, a ne ideoloske prirode i glasi, da li ucenici koji idu na vjeronauk automatski imaju vise bodova za upis u srednju skolu od onih koji ne idu?
Matematicki odgovor je da imaju prednost i da ta prednost iznosi i do 2.5 boda. Uvidom u proslogodisnje upisne spiskove srednjih skola lako se moze vidjeti da je to broj bodova koji je dijelio prvog i zadnjeg na listi i da se ocjena iz vjeronauke pokazala odlucujocom.
-
bosniak.m
#34 Re: vjeronauka u skolama
Hajd mi molim te matematički dokaži ovo što je napisano na transparentima!
Pretpostavimo da dva učenika imaju isti prosjek ocjena, kao što je navedeno 4,4. Pretpostavimo da se radi o deset predmeta, s tim da drugi učenik ima 11. predmet vjeronauku.
Iz zajedničkih deset predmeta su osvojili 44 od mogućih 50 poena. Drugi učenik će zbog vjeronauke imati 49 poena, ali će se njegovi poeni dijeliti sa 11, a ne sa 10, jer on ima predmet više.
Prosjek učenika koji ne prisustvuje časovima vjeronauke u ovom slučaju je 4,40, a onoga koji prisustvuje je 4,45, tako da i ovaj drugi ne prolazi odličnim! Ova razlika od 0,05 bodova u zaključnoj ocjeni je sasvim opravdana jer je učenik imao predmet više i treba nagraditi njegovu marljivost.
Ovo je sve pretpostavka da je situacija kao što sam i rekao. Moguće je da nekome vjeronauka i pokvari ovaj prosjek (čega su učenici i roditelji bili sasvim svjesni kada su se odlučili za nju)!
Last edited by bosniak.m on 21/05/2011 10:11, edited 3 times in total.
-
bosniak.m
#35 Re: vjeronauka u skolama
Tvoji roditelji su se trebali obratiti direktoru škole da vam obezbijedi neku aktivnost ili prostor u kojem bi proveli to vrijeme i tražiti preko legalnih kanala uvođenje posebnog predmeta (onaj koji vi želite izučavati). To pravo ti niko ne smije narušavati i oduzimati.mimsy wrote:Et ja nisam isla na vjeronauku,imala sam taj cas slobodan.Poslije vjeronauke smo se morali vracati na nastavu.Znaci 45 minuta bi bila na ulici,jer mi je kuca bila predaleko.Nisu nam obezbjedili nikakve aktivnosti taj cas,niti mjesto gdje bi se mogli skloniti i fino provesti tih 45 min.To nikako nije bilo fer prema meni i mojim drugarima koji su takodjer izabrali da ne idu na vjeronauku.Otad mi se ta skola zgadila.Definitivo sam protiv bilo kakve vjerske aktivnosti u skolama.Ukoliko bas mora biti zastupljena,hajmo onda biti ravnopravni i uciti o svim vjerama(historija religije).
Oni roditelji koji hoće da im djeca izučavaju vjeronauku imaju isto pravo kao i ti koja to ne želiš i nastojiš ne učiti ništa ili neki drugi predmet.
- arzuhal
#37 Re: vjeronauka u skolama
Osobno, podržao bih želje roditelja. Napraviti anketu na roditeljskim časovima da li su za vjeronauku ili ne. Ukoliko većinom jesu - onda pronaći rješenje za djecu koja su hendikepirana manjkom predmeta u vidu nekog drugog (trećeg, četvrtog..) izbornog predmeta. I kraj priče.
-
Klodovik
#38 Re: vjeronauka u skolama
Ako nema vjeronauk, ima Geografija, Demokratija, Fizičko... oni predmeti iz kojih svi podrazumijevaju da će imati peticu. Navlače se (i ovdje su se vazda navlačila) i po tri, četiri "fale mi za uspjeh" boda po školama i nikom ništa. Završni prosjek razreda u školama bude po 4,9.
-
bosniak.m
#39 Re: vjeronauka u skolama
Anketa je već bila davno, djeca koja su pohađala i pohađaju vjeronauku imaju saglasnost roditelja i vlastitu želju za tim. U tome je poenta. Nije vjeronauka uvedena svim učenicima, nego samo onima koji to žele.arzuhal wrote:Osobno, podržao bih želje roditelja. Napraviti anketu na roditeljskim časovima da li su za vjeronauku ili ne. Ukoliko većinom jesu - onda pronaći rješenje za djecu koja su hendikepirana manjkom predmeta u vidu nekog drugog (trećeg, četvrtog..) izbornog predmeta. I kraj priče.
BOldirano treba obavezno uraditi, s tim da djeca nisu "hendikepirana" predmetom manjka jer... pogledaj moj gornji post u vezi prosjeka i izračunavanja istog.
- chengaba
#40 Re: vjeronauka u skolama
Pitanje baš nije kakvo.
Ja iako sam ateista, stavio bih predmet kultura religija, a ne vjeronauka. Kad sam ja učio vjeronauk (a tada nije ulazila ocjena u prosjek, a da ne slušaš predmet dobiješ jako čudne poglede) učilo se isključivo o Islamu, učile se sure i ostalo.
Na kulturi religija se učilo o svim religijama, zapadnjačkim i istočnjačkim, njihovim običajima, razvoju, ljudima koji im pripadaju i sl. Naravno, opet zavisi od nastavnika kako će izvoditi nastavu, pa može opet napraviti monoteistički predmet ako ga ne kontroliše niko.
Moj prijedlog, kultura religija - obavezan predmet! Vjeronauka ako ipak bude, fakultativan, ali ko ne sluša to, može slušati npr. etiku ili estetiku, ili neki takav predmet!
Ja iako sam ateista, stavio bih predmet kultura religija, a ne vjeronauka. Kad sam ja učio vjeronauk (a tada nije ulazila ocjena u prosjek, a da ne slušaš predmet dobiješ jako čudne poglede) učilo se isključivo o Islamu, učile se sure i ostalo.
Na kulturi religija se učilo o svim religijama, zapadnjačkim i istočnjačkim, njihovim običajima, razvoju, ljudima koji im pripadaju i sl. Naravno, opet zavisi od nastavnika kako će izvoditi nastavu, pa može opet napraviti monoteistički predmet ako ga ne kontroliše niko.
Moj prijedlog, kultura religija - obavezan predmet! Vjeronauka ako ipak bude, fakultativan, ali ko ne sluša to, može slušati npr. etiku ili estetiku, ili neki takav predmet!
-
ri0
#41 Re: vjeronauka u skolama
Vrlo jednostavno, npr. ima 10 predmeta (ovo je samo primjer, sve se razlikuje od skole do skole a zavrsio sam je poodavno pa ne znam koliko koja ima predmeta). Nek je zbir svih ocjena tih 10 predmeta 44 to je jednako prosjek 4,4, nek imas jos jedan dodatni predmet tj. jednu dodatnu peticu to je 49 zbir bodova / 11 predmeta = 4,5. Znaci, ucenik koji ima vjeronauku ima realne mogucnosti da ima dodatnu peticu dok ucenik koji nema vjeronauku nema tu mogucnost.
Sta tu nije jasno ?
-
ri0
#42 Re: vjeronauka u skolama
chengaba wrote:Pitanje baš nije kakvo.
Kultura religija u skolama i gotova prica! Ko hoce vjeronauku, pravac Crkva, Mekteb, vjerska škola ili nesto deseto.
- Altsa
#43 Re: vjeronauka u skolama
ja samo znam da se broj ucenika koji idu na vjeronauku na kraju skolovanja smanji za vise od 2/3 u odnosu na pocetak skolovanja...npr. kod moje kcerke na pocetku skolovanja nije islo na vjeronauku njih 3 ili 4...sada ih ide samo 5...toliko o toj vjeronauci i njenoj popularnosti kod ucenika
- Altsa
#44 Re: vjeronauka u skolama
a sta cemo mi koje uopste ne interesuje religija pa tako ni kultura religija niti ista sto je vezano za tu posastri0 wrote:chengaba wrote:Pitanje baš nije kakvo.
Kultura religija u skolama i gotova prica! Ko hoce vjeronauku, pravac Crkva, Mekteb, vjerska škola ili nesto deseto.
-
bosniak.m
#45 Re: vjeronauka u skolama
Prvo: 49/11=4,45! Član 56. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju kaže: Učenik je sa uspjehom... odličan (5) ako je postigao prosječnu ocjenu najmanje 4,50.ri0 wrote:Vrlo jednostavno, npr. ima 10 predmeta (ovo je samo primjer, sve se razlikuje od skole do skole a zavrsio sam je poodavno pa ne znam koliko koja ima predmeta). Nek je zbir svih ocjena tih 10 predmeta 44 to je jednako prosjek 4,4, nek imas jos jedan dodatni predmet tj. jednu dodatnu peticu to je 49 zbir bodova / 11 predmeta = 4,5. Znaci, ucenik koji ima vjeronauku ima realne mogucnosti da ima dodatnu peticu dok ucenik koji nema vjeronauku nema tu mogucnost.
Sta tu nije jasno ?
Drugo, razlika u slučaju koji pretpostavljamo je 0,05.
Treće, mislim da to dijete zaslužuje da bude nagrađeno sa 0,05 bodova u računanju uspjeha učenika.
Last edited by bosniak.m on 21/05/2011 10:28, edited 1 time in total.
-
bosniak.m
#46 Re: vjeronauka u skolama
Imaš li neke konkretne pokazatelje za to osim neposrednog slučaja kćerke? Mislim na neke statističke podatke, informacije, mjerenja?Altsa wrote:ja samo znam da se broj ucenika koji idu na vjeronauku na kraju skolovanja smanji za vise od 2/3 u odnosu na pocetak skolovanja...npr. kod moje kcerke na pocetku skolovanja nije islo na vjeronauku njih 3 ili 4...sada ih ide samo 5...toliko o toj vjeronauci i njenoj popularnosti kod ucenika
-
Klodovik
#47 Re: vjeronauka u skolama
Moraš računati na dvije decimale.ri0 wrote:Vrlo jednostavno, npr. ima 10 predmeta (ovo je samo primjer, sve se razlikuje od skole do skole a zavrsio sam je poodavno pa ne znam koliko koja ima predmeta). Nek je zbir svih ocjena tih 10 predmeta 44 to je jednako prosjek 4,4, nek imas jos jedan dodatni predmet tj. jednu dodatnu peticu to je 49 zbir bodova / 11 predmeta = 4,5. Znaci, ucenik koji ima vjeronauku ima realne mogucnosti da ima dodatnu peticu dok ucenik koji nema vjeronauku nema tu mogucnost.
Sta tu nije jasno ?
- kukuruz_kokicar
#48 Re: vjeronauka u skolama
Oprosti ali kada si već tako nešto odvratno napisao - moram ti odgovoriti. Bolje je ne naučiti ništa nego učiti pogrešne tj. netačne stvari i isključivo od tih stvari formirati svoj svjetonazor. Ti si na osnovu svojih postova najbolje pokazao pogubnost formiranja jednog tako redukovanog stava u kojima je vjerska 'istina' apsolut i koja kao krvnikov mač mlatara iznad pristojnosti, empatije, različitosti, čovječnosti,razuma,činjenica i još puno lijepih stvari koje imaju neka teška 'strana' imena.bosniak.m wrote: Oni roditelji koji hoće da im djeca izučavaju vjeronauku imaju isto pravo kao i ti koja to ne želiš i nastojiš ne učiti ništa ili neki drugi predmet.
Sikter!
-
bosniak.m
#49 Re: vjeronauka u skolama
Šta je ovdje odvratno?! "Oni roditelji koji hoće da im djeca izučavaju vjeronauku imaju isto pravo kao i ti koja to ne želiš i nastojiš ne učiti ništa ili neki drugi predmet." Zar to nije demokratski princip slobodnog izbora šta ko želi ili ne želi učiti/izučavati?! Kome sam ja rekao da to MORA nešto uraditi?!kukuruz_kokicar wrote:Oprosti ali kada si već tako nešto odvratno napisao - moram ti odgovoriti. Bolje je ne naučiti ništa nego učiti pogrešne tj. netačne stvari i isključivo od tih stvari formirati svoj svjetonazor. Ti si na osnovu svojih postova najbolje pokazao pogubnost formiranja jednog tako redukovanog stava u kojima je vjerska 'istina' apsolut i koja kao krvnikov mač mlatara iznad pristojnosti, empatije, različitosti, čovječnosti,razuma,činjenica i još puno lijepih stvari koje imaju neka teška 'strana' imena.bosniak.m wrote: Oni roditelji koji hoće da im djeca izučavaju vjeronauku imaju isto pravo kao i ti koja to ne želiš i nastojiš ne učiti ništa ili neki drugi predmet.
Sikter!
Tebi, kao informacija, da se u okviru islamske vjeronauke koja je predmet spora izučavaju i druge religije, a i u drugim vjeronaukama se izučava islam, u oba slučaja barem površno, ali se izučavaju i upoznavaju. Šta ste to vi koji se kitite sa osobinama "pristojnosti, empatije, različitosti, čovječnosti,razuma,činjenica..." i koji zazirete u sve što ima veze sa vjerom i vjernicima ponudili da o nama koji nismo "kao vi" naučite?
-
talić
#50 Re: vjeronauka u skolama
treba uvesti predmet "Fenomen religije" pa da djeca koja ne žele ići na religiju mogu izučavati fenomen vjerovanja u teoriju da je 2+2=4 božija volja a ne činjenica.