Pipo Inzaghiluciferino wrote:
Batina ili lijepa rijec?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#26 Re: Batina ili lijepa rijec?
- Hemel
#27 Re: Batina ili lijepa rijec?
moram i ovo da napisem...
dijete koje se mora udarati da bi bilo dobro (a probali ste ostale metode price), pod hitno vodite psihologu, nesto nije u redu. slobodno otidjite i nemojte se stidjeti. bolje je na vrijeme poslusati strucnu osobu kako se postaviti prema takvom djetetu nego ga jos vise izluditi.
dijete koje se mora udarati da bi bilo dobro (a probali ste ostale metode price), pod hitno vodite psihologu, nesto nije u redu. slobodno otidjite i nemojte se stidjeti. bolje je na vrijeme poslusati strucnu osobu kako se postaviti prema takvom djetetu nego ga jos vise izluditi.
- fatamorgana
#28 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ljubav i disciplina, potrebno je oboje, kao dva štapa, koji pobodeni u zemlju uz biljku pomažu istoj da
izraste uspravno, a ne krivo.
Umjetnost odgoja je stalno balansiranje između ovo dvoje.
- Chmoljo
#29 Re: Batina ili lijepa rijec?
ne kontam fakat, zar neko priča ovdje o mlaćenju djeteta? nabijanja modrica?
- Hemel
#30 Re: Batina ili lijepa rijec?
Chmoljo wrote:![]()
ne kontam fakat, zar neko priča ovdje o mlaćenju djeteta? nabijanja modrica?pa nismo sadisti, ali ne znam zašto se dječiji bezobrazluk i inteligencija potcjenjuju.
bravo...i ne treba ih potcjenjivati. to nam treba da bude izazov da se nosimo sa njima. ni oni nikoga ne udaraju da bi ostvarili svoje ciljeve...
udaranje(ma kakvo) je znak slabosti...
djecu, zivotinje, zene (ta slabasna i nezasticena stvorenja) ne smije niko da udara...
- zonna
#31 Re: Batina ili lijepa rijec?
kako bi bilo dobro kada majka zatrudni da se fino ona i surpug upisu na kurs roditeljstva pa da im tih 9 mjeseci neko u kratkim crtama objasni kako dalje poslije dojenja, pelena itd...
sve je to fino i krasno i svi mi znamo kako bi trebalo ali tako brzo porastu a toliko gresaka mi napravimo da tacno pozelim hiljadu puta neki popravni...
sve je to fino i krasno i svi mi znamo kako bi trebalo ali tako brzo porastu a toliko gresaka mi napravimo da tacno pozelim hiljadu puta neki popravni...
- Ma.Le.Na
#32 Re: Batina ili lijepa rijec?
treba razluciti sta kaznjavanje znaci i kada i kako se sprovodi
naime, prvi put kada se kazni dijete - nastaje zabuna ...zasto mi to roditelj radi,...dijete je do tada mislilo da moze sve i POISTOVJECIVALO se sa roditeljem ..i zabrana mu nije jasna
kako roditelj moze nesto a ono ne moze..
zato je bitno znati zasto se kaznjava...ne lijeciti vlastite frustracije...prepoznati momenat kada ste u sustini vi frustrirani i kaznjavate dijete jer sami ne znate uspostaviti kontrolu..a kada ga kaznjavate jer je ono nesto uradilo i treba ga ispraviti u ponasanju
ovo ja sve iz one knjige...fkt je dobra
naime, prvi put kada se kazni dijete - nastaje zabuna ...zasto mi to roditelj radi,...dijete je do tada mislilo da moze sve i POISTOVJECIVALO se sa roditeljem ..i zabrana mu nije jasna
kako roditelj moze nesto a ono ne moze..
zato je bitno znati zasto se kaznjava...ne lijeciti vlastite frustracije...prepoznati momenat kada ste u sustini vi frustrirani i kaznjavate dijete jer sami ne znate uspostaviti kontrolu..a kada ga kaznjavate jer je ono nesto uradilo i treba ga ispraviti u ponasanju
ovo ja sve iz one knjige...fkt je dobra
- Chmoljo
#33 Re: Batina ili lijepa rijec?
hjoj, ali ja koliko sam vidio, prvorođena djeca, jednostavno mole za batineHemel wrote:
bravo...i ne treba ih potcjenjivati. to nam treba da bude izazov da se nosimo sa njima. ni oni nikoga ne udaraju da bi ostvarili svoje ciljeve...![]()
djecu, zivotinje, zene (ta slabasna i nezasticena stvorenja) ne smije niko da udara...osim ako oni to ne zele
ja sam drugo dijete, i mogu reći da se nije previše pažnje pridavalo mom odgoju, iz prostog razloga što je u nekom prelomnom periodu bio rat, a i ja sam bio takav da nije uvijek trebao neko 'lebdjeti' iznad mene. a buraz je dobio batinaaaaaaaa
maloprije ispričah za burazerovog malca... to dijete je divno, pametno... ali majko draga nekad stvarno traži batina
- male_okice
#34 Re: Batina ili lijepa rijec?
ne bih tjela da ti pametujem, nemam djece i molim boga da se snadjem u tome svemu kad me snadjeblufonka wrote:Nepunu godinu dana sam roditelj, moje prvo dijete, moj zivot, moje sve! Po prvi put se susrecem sa mnogim za mene novim stvarima i svakodnevno rjesavam probleme koji su vezani za "podizanje" djeteta! Sve su to slatke muke i zaista jednom normalnom roditelju za vlastito dijete nije tesko nista. Medjutim, imam jednu dvojbu i rado bih cula (procitala) misljenja drugih na temu vaspitanja djeteta! Naime, moje dijete kao i svako drugo svakodnevno ispipava granice loseg ponasanja i takodje granice tolerancije koje imamo i ja i moj muz. Oboje smo protiv batina (ali ne striktno) s tim sto ja zaista nemam srca "da opalim po guzi" onda kada situacija to mozda i zahtjeva. Unazad dva mjeseca primjetila sam da se kod mog djeteta polagano javljaju pomalo histericni napadi kad ne ostvari ono sto zeli npr. ne moze dobiti olovku jer se plasim da se ne nabode u oko -plac, ne moze dobiti daljinski jer to nije igracka-plac itd. Razgovarala sam s mojom majkom i njena konstatcija je "ih draga moja za par godina ce te vrtiti oko malog prsta" i tu sam se "trznula"! Ni sama ne volim razmazenu i bezobraznu djecu, bogami ne zelim da mi dijete upravlja zivotom i "skija po zivcima svakodnevno" a s druge strane ne zelim ni da tucem! Moje pitanje je da li biti uporan pedagoski ili se ufatiti one- batina je iz raja izasla- ?
Last edited by male_okice on 20/05/2011 14:11, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#35 Re: Batina ili lijepa rijec?
pretjeruješ...sanabe wrote:
il ja ne znam čitati ili u samom naslovu piše "Batina ili..." . I kad dijete lupiš po guzi samo, bolia čim boli, ja sam protiv toga, pa bila to čvoka, šamar ili malj u glavu
- escobar__
#36 Re: Batina ili lijepa rijec?
Batina. Pa lijepa riječ. 
- Luce
#37 Re: Batina ili lijepa rijec?
Upravo tako. Nemam svoju djecu, ali ih ima vise u blizoj familiji. Vidim da se toj djeci dosta popusta, postaju sve vise razmazeni, iako su djeca jako pametna i dobra. Znaci postaviti pravila i drzati ih se, postaviti granice i nema prelaska tih granica. Neka se dere i place do sutra, bitno je ne popustiti nego mu pokazati ko je sef. Jasno mi je da nije lako, nije uvijek covjek strpljiv, nema se vremena, ni zivaca nekad, ali to je jedini nacin da im se pokaze sta smiju i dokle smiju ici. Ne znam kako cu ja sutra sa svojima, ali cini mi se kako rece fatamorgana, ljubav i disciplina, najbolja formula. Djeca traze granice, oni ih sami ne znaju odrediti, ako se jasno postave, sama sam se uvjerila, postovace ih. Ali da treba imati zivaca, to stoji.fatamorgana wrote:Ljubav i disciplina, potrebno je oboje, kao dva štapa, koji pobodeni u zemlju uz biljku pomažu istoj da
- Hemel
#38 Re: Batina ili lijepa rijec?
druga djeca...Chmoljo wrote:hjoj, ali ja koliko sam vidio, prvorođena djeca, jednostavno mole za batineHemel wrote:
bravo...i ne treba ih potcjenjivati. to nam treba da bude izazov da se nosimo sa njima. ni oni nikoga ne udaraju da bi ostvarili svoje ciljeve...![]()
djecu, zivotinje, zene (ta slabasna i nezasticena stvorenja) ne smije niko da udara...osim ako oni to ne zele
još kad tome dodaš neiskustvo roditelja...
![]()
ja sam drugo dijete, i mogu reći da se nije previše pažnje pridavalo mom odgoju, iz prostog razloga što je u nekom prelomnom periodu bio rat, a i ja sam bio takav da nije uvijek trebao neko 'lebdjeti' iznad mene. a buraz je dobio batinaaaaaaaaal' et', obojica normalni ispali i neizmjerno volimo svoje roditelje.
maloprije ispričah za burazerovog malca... to dijete je divno, pametno... ali majko draga nekad stvarno traži batinai kad se uvali, ne zna se izvuć, nego se samo ukopava. a sestrica mu mala... kralj te jebo, da je nađeš pored razbijenog TV-a sa pajserom u ruci, čini mi se da bi se na šuplju izvukla bez batina
![]()
![]()
ma ja bih do sutra mogao nabrajati nestasluke ''onog prvog'' od lomljenja kljuceva
kada sam dosao, imam sta vidjeti. on place (ma ne place, vristi) i ceka moju reakciju. je li stobom sve u redu. jeste. Ok. Sada si usao u auto bez mene i nikada vise. Uradis li to jos jednom, ides iz ove kuce u dom za nezbrinutu djecu. Ja vise ne mogu da se nosim sa tobom
Bruka stete sto na autu sto na komsinoj kapiji, kamen skocio i prozor mu razbio.
- Ma.Le.Na
#39 Re: Batina ili lijepa rijec?
meni je recimo gore ovo od batina svaki danHemel wrote: Uradis li to jos jednom, ides iz ove kuce u dom za nezbrinutu djecu. Ja vise ne mogu da se nosim sa tobom. Jesmo li se dogovorili. Jesmo. I nikada vise.
Bruka stete sto na autu sto na komsinoj kapiji, kamen skocio i prozor mu razbio.
-
žuta
#40 Re: Batina ili lijepa rijec?
pazi prvom djetetu pustiš svel al postoji granica ono bacanje po radnjama ,deranje hoču ovo ne toleriši pukni ga po guzici da zapamti pa više neće .sad če piočeti da priča pa če ga svi učiti da psuje nako iz zeze nedaj ni to ja nisam dala mada ja psujem -da ti nebi jebo sve po spisku u sred čeršije (a ima i tog)blufonka wrote:Nepunu godinu dana sam roditelj, moje prvo dijete, moj zivot, moje sve! Po prvi put se susrecem sa mnogim za mene novim stvarima i svakodnevno rjesavam probleme koji su vezani za "podizanje" djeteta! Sve su to slatke muke i zaista jednom normalnom roditelju za vlastito dijete nije tesko nista. Medjutim, imam jednu dvojbu i rado bih cula (procitala) misljenja drugih na temu vaspitanja djeteta! Naime, moje dijete kao i svako drugo svakodnevno ispipava granice loseg ponasanja i takodje granice tolerancije koje imamo i ja i moj muz. Oboje smo protiv batina (ali ne striktno) s tim sto ja zaista nemam srca "da opalim po guzi" onda kada situacija to mozda i zahtjeva. Unazad dva mjeseca primjetila sam da se kod mog djeteta polagano javljaju pomalo histericni napadi kad ne ostvari ono sto zeli npr. ne moze dobiti olovku jer se plasim da se ne nabode u oko -plac, ne moze dobiti daljinski jer to nije igracka-plac itd. Razgovarala sam s mojom majkom i njena konstatcija je "ih draga moja za par godina ce te vrtiti oko malog prsta" i tu sam se "trznula"! Ni sama ne volim razmazenu i bezobraznu djecu, bogami ne zelim da mi dijete upravlja zivotom i "skija po zivcima svakodnevno" a s druge strane ne zelim ni da tucem! Moje pitanje je da li biti uporan pedagoski ili se ufatiti one- batina je iz raja izasla- ?
ja sam svoju puštala da s e igraju gdje hoče i nije mi bilo teško pokupit iza njih nisam htjela onaj gestapo režim soba ti soba mi ,uglavnom ima i batina i priče
al drugo djete je posebna priča ti više nemaš vremana ko za prvo ,pa se to drugo pretvori u razbojnika sa fakultetom
i nakon 12 godina skontaš da su ti djeca super kakve ima al moraš ulagat u njih i to sve živce ljubav vrjeme al na kraju se isplati
- Ma.Le.Na
#41 Re: Batina ili lijepa rijec?
mislim da psihicka tortura u vidu prijetnji i plasenja (dat cu te u dom...ostavicu te nani..otet ce te cigani i sl.) ostavlja daleko teze posljedice od malo puc puc po guzi..
hm..roditelji svasta znaju "izletiti" u ljutnji...nisu batine najgore zlo..
hm..roditelji svasta znaju "izletiti" u ljutnji...nisu batine najgore zlo..
- Language
#42 Re: Batina ili lijepa rijec?
batina je izasla iz raja 
-
Melly_Lami
#43 Re: Batina ili lijepa rijec?
Sve ti je to u balansu...nekad disciplina, nekad prica....
Ja sam poprilicno stroga, znam i batine podijeliti, ali kad zasluzi. Ako sam sto puta rekla da nesto ne moze, i sto i prvi put opet pokusava, onda dobije batine sigurno. Ne trpim plakanje po radnjama, i tersanje jer nesto nije po njenom. To nam nikad nije pokusavala jer mislim da zna da to kod nas ne prolazi. Bilo je ovih tantruma dok je bila ladja, ali tada je bila u kreveticu na "hladjenju".
Mislim da su pogrdne rijeci gore, nego batine...rijeci zapamti i teze bole, nego to sto ti njega ili nju naklofas par puta preko guzice.
Gore ce tebi te batine pasti nego djetetu. Samo i kad ti savjest proradi , epokazuj nego budi ustrajna u svome.
Ja sam poprilicno stroga, znam i batine podijeliti, ali kad zasluzi. Ako sam sto puta rekla da nesto ne moze, i sto i prvi put opet pokusava, onda dobije batine sigurno. Ne trpim plakanje po radnjama, i tersanje jer nesto nije po njenom. To nam nikad nije pokusavala jer mislim da zna da to kod nas ne prolazi. Bilo je ovih tantruma dok je bila ladja, ali tada je bila u kreveticu na "hladjenju".
Mislim da su pogrdne rijeci gore, nego batine...rijeci zapamti i teze bole, nego to sto ti njega ili nju naklofas par puta preko guzice.
Gore ce tebi te batine pasti nego djetetu. Samo i kad ti savjest proradi , epokazuj nego budi ustrajna u svome.
- fatamorgana
#44 Re: Batina ili lijepa rijec?
Naravno i uz pomoć majanskog 'oroskopa,sanabe wrote:fatamorgana wrote:Ljubav i disciplina, potrebno je oboje, kao dva štapa, koji pobodeni u zemlju uz biljku pomažu istoj da
ali bez batina, jelde?
- fatamorgana
#45 Re: Batina ili lijepa rijec?
Potrebni su ŽIVCIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ko SAJLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE !
- kurty
#46 Re: Batina ili lijepa rijec?
Zanimljiva tema... Momak sam jos uvijek, nemam decu, pa sad nisam bas kompetentan da pricam o tome... Ali u zadnje vrijeme radim mnogo sa djecom i svega sam se nagledao...
Elem, prvo za sebe... Dok sam bio mali i dok smo zivjeli u staroj kuci... Kad napravim neki belaj ili beljacic bio sam kaznjen i to tako da sjedim na jednoj fotelji... Fotelja je bila skoro pa do vrata, ali kad sam na fotelji ne vidim van sobe... I obicno kad sam kaznjen, nesto se zanimljivo desava u hodniku a ja sjedim... trudim se da provirim, al daleko su vrata... Fasingu sam dva puta primio... Prvi put kad se sestra rodila i ono dolazi se na babine... Otac ar. kupovao neki sok u kanisterima, i bilo soka i previse... elem, jedne prilike komsince dosle na babine i to sve one starije nane sto svaka ima po par nekih bolesti... Meni bilo mrsko da naspem sebi iz kanistera sok i cekao da one odu i dok ih je mama ispracala, ja obletim oko stola i sve sto je ostalo od njih u casama, ja popijem... Tad sam diobio dva samara i jos jednom pred sami rat... Ja i tata gledali tv, mama izletila na balkon da ves prostre, a seka (dvije godine imala tad) uzela karmin i sarala fotelju i trosjed... Ja sam to prvi vidjeo i uzeo karmin kao da sam ja to odradio i jbg. fasujem...
Znao sam mamim pogled, znao sam ocev pogled... Znao sam po tom pogledu jel nesto trebam ostaviti, popustiti...Jel nesto radim kako treba... Nikad, ama bas nikad nisam dobio ruznu rijec od njih, povisen ton ili sta vec, pred nekim... I to mi je bilo drago...
Danas ima svega (bilo je i u vakat mog djetinstva)... Nagledao sam se djecice koju bi svaki roditelj pozelio... Djecica koja su pazljiva, kulturna.. Nisu tersovi, cekaju svoj red, fino popricaju sa mnom... Ma duse od insancica...
DOk s druge strane postoje djeca vela havle... To grana, psuje roditeljima... To je naucilo da bude glavno u okruzenju i nema druge... Samo ono i nista vise... Roditelji stoje pored i gledaju... Na neke stvari (kad je djeciciji bezobrazluk u pitanju) samo navijaju i daju im podrsku... I onda vidis da je to do njih... Do roditelja... Masu puta roditelj u nekom svom filmu, a dijete 5 minuta pored njega stoji i zove ga, ovaj samo rukom odmahuje... I onda nakom pet minuta se pred masom svijeta se drekne na njega..ili ga udari...
Inace sam sutljiv, tolerantan i imam debele zivce... Masu puta samo odmahnem glavom i to je to... Par puta sam imao zutu minutu i pogan sam na rijecima bio, i zato se suzdrzavam... Jedna takva situacija se desila u BBI centru... Uglavnom drugi dan nakon sto se otvorio, odem da kafu popijem i u po frke mi nestalo cigara... A tih par dana covjek je imao osjecaj da je tri miliona ljudi u BBI centru... Elem, ja samna drugom spratu i cekam red (fakat se u redu cekalo za stepenice) prema dolje... A prema meni na stepenicama ide malac od 2 ili tri godine metar iza njega su mu otac i majka... I roditelji gledaju po centru, pa prema gore.. Uglavnom zvjerljaju po centru samo tako... A dijete ko dijete, mozda ga jos nisu naucili kako da "sidje" s pokretnih stepenica..A i ono malo, radoznalo... elem, dolaze pred kraj stepenica i vidim da su oni pomalo digli nogu da zakorace, ono instiktivno, a dijete pobusi... Krenu da padne u uspjeo sam mu samo ublaziti pad... Prakticno samo da se ne udari... I u tom trenutku otac ga uzima pod pazud i dize i kako ga je on digao tako mu majka oplai samarcinu... Meni je mrak pao na oci i prvo sto sam rekao je bilo "Sta ti je kravo jedna. Sta udaras dijete..." ona i on blenuse u mene... Meni krivo sto sam tako rekao, al samo je izletilo iz mene... i u tom je halabuka nastala... jos par ljudi poce im nesta prigovarati... ja sam otisao... Al mi krivo sto to zeni rece, a opet mi zao djeteta... malo je to da samo hoda po nekim mjestima i da zna sta i kako da uradi...
Elem, prvo za sebe... Dok sam bio mali i dok smo zivjeli u staroj kuci... Kad napravim neki belaj ili beljacic bio sam kaznjen i to tako da sjedim na jednoj fotelji... Fotelja je bila skoro pa do vrata, ali kad sam na fotelji ne vidim van sobe... I obicno kad sam kaznjen, nesto se zanimljivo desava u hodniku a ja sjedim... trudim se da provirim, al daleko su vrata... Fasingu sam dva puta primio... Prvi put kad se sestra rodila i ono dolazi se na babine... Otac ar. kupovao neki sok u kanisterima, i bilo soka i previse... elem, jedne prilike komsince dosle na babine i to sve one starije nane sto svaka ima po par nekih bolesti... Meni bilo mrsko da naspem sebi iz kanistera sok i cekao da one odu i dok ih je mama ispracala, ja obletim oko stola i sve sto je ostalo od njih u casama, ja popijem... Tad sam diobio dva samara i jos jednom pred sami rat... Ja i tata gledali tv, mama izletila na balkon da ves prostre, a seka (dvije godine imala tad) uzela karmin i sarala fotelju i trosjed... Ja sam to prvi vidjeo i uzeo karmin kao da sam ja to odradio i jbg. fasujem...
Znao sam mamim pogled, znao sam ocev pogled... Znao sam po tom pogledu jel nesto trebam ostaviti, popustiti...Jel nesto radim kako treba... Nikad, ama bas nikad nisam dobio ruznu rijec od njih, povisen ton ili sta vec, pred nekim... I to mi je bilo drago...
Danas ima svega (bilo je i u vakat mog djetinstva)... Nagledao sam se djecice koju bi svaki roditelj pozelio... Djecica koja su pazljiva, kulturna.. Nisu tersovi, cekaju svoj red, fino popricaju sa mnom... Ma duse od insancica...
DOk s druge strane postoje djeca vela havle... To grana, psuje roditeljima... To je naucilo da bude glavno u okruzenju i nema druge... Samo ono i nista vise... Roditelji stoje pored i gledaju... Na neke stvari (kad je djeciciji bezobrazluk u pitanju) samo navijaju i daju im podrsku... I onda vidis da je to do njih... Do roditelja... Masu puta roditelj u nekom svom filmu, a dijete 5 minuta pored njega stoji i zove ga, ovaj samo rukom odmahuje... I onda nakom pet minuta se pred masom svijeta se drekne na njega..ili ga udari...
Inace sam sutljiv, tolerantan i imam debele zivce... Masu puta samo odmahnem glavom i to je to... Par puta sam imao zutu minutu i pogan sam na rijecima bio, i zato se suzdrzavam... Jedna takva situacija se desila u BBI centru... Uglavnom drugi dan nakon sto se otvorio, odem da kafu popijem i u po frke mi nestalo cigara... A tih par dana covjek je imao osjecaj da je tri miliona ljudi u BBI centru... Elem, ja samna drugom spratu i cekam red (fakat se u redu cekalo za stepenice) prema dolje... A prema meni na stepenicama ide malac od 2 ili tri godine metar iza njega su mu otac i majka... I roditelji gledaju po centru, pa prema gore.. Uglavnom zvjerljaju po centru samo tako... A dijete ko dijete, mozda ga jos nisu naucili kako da "sidje" s pokretnih stepenica..A i ono malo, radoznalo... elem, dolaze pred kraj stepenica i vidim da su oni pomalo digli nogu da zakorace, ono instiktivno, a dijete pobusi... Krenu da padne u uspjeo sam mu samo ublaziti pad... Prakticno samo da se ne udari... I u tom trenutku otac ga uzima pod pazud i dize i kako ga je on digao tako mu majka oplai samarcinu... Meni je mrak pao na oci i prvo sto sam rekao je bilo "Sta ti je kravo jedna. Sta udaras dijete..." ona i on blenuse u mene... Meni krivo sto sam tako rekao, al samo je izletilo iz mene... i u tom je halabuka nastala... jos par ljudi poce im nesta prigovarati... ja sam otisao... Al mi krivo sto to zeni rece, a opet mi zao djeteta... malo je to da samo hoda po nekim mjestima i da zna sta i kako da uradi...
- LieToMe
#47 Re: Batina ili lijepa rijec?
Procitah pazljivo sve i ne mogu da ne podijelim sa ostatkom...nemam jos svoje djece, planiramo nekad ako Bog da zdravlja i zivota... Odrastala sam uz tri godine mladjeg brata koji je bio mustra svoje vrste
, nikad bezobrazan i placljiv, cak sta vise mirno dijete za razliku od mene koja sam uvijek bila nemirna i pravila belaje, i jos gore podsticala i nagovarala druge na iste
Jedina razlika izmedju nas dvoje je bila sto meni kad se reklo nesto ne moze onda ne moze, a on je bio filozof koji je odma nalazio 10 drugih argumenata zasto bi nesto moglo
ali nije mu cesto polazilo za rukom
Moji roditelji su stvarno ulozili veliki trud i vrijeme u odgoj mene i brata. Ono sto je mene kao malu klinku fasciniralo je da nikad nisu imali oprecne stavove. Znaci ako nesto kaze mama isto kao da je rekao tata i obrnuto, a to je jako bitno za dijete, jer ukoliko roditelji nemaju uzajamnu podrsku dijete napipa slabu kariku i lako izmanipulise ono drugu. Nane i dede nisu ucestovale u odlucivanju i nije bilo dozvoljeno ono tipa: nemoj ga tuci slusace i tome slicno. Bili su tu da nas vole, da provode vrijeme s nama ali ne i da se petljaju u odluke mojih roditelja.
Moji roditelji se nikad nisu crvenili zbog nas dvoje u gostima, znalo se sta je za igru a sta nije, znala sam kad me mama pogleda sta misli i dokle smijem ici u svojim djecijim naumima. Kako sam odrastala imala sam priliku da vidim djecu koja tuku svoje roditelje, ili kako roditelji kazu:ne mogu mu nista! I ne moze, jer je odvise kasno nekog vaspitavati sa njegovih 18 godina.
Za sve sto sam radila u zivotu, imala sam punu podrsku roditelja, njihovo razumjevanje i povjerenje. I da, primila sam par batina u periodu mog odrastanja, i ne vidim kao to nesto lose. Nikad to nisam shvatala kao MENE MOJI RODITELJI NE VOLE nego POGRIJESILA SAM I ZASLUZILA KAZNU! I zahvalna sam im beskrajno na svemu.
Vremenom, kako sam odrastala i sazrijevala pocela sam shvatati kako je tesko biti roditelj, konstantno brinuti za dijete koje je po prirodi mali monstrum jer ne razmislja o svojim roditeljima na taj nacin, o bicima koja nisu bezgresna ali ti i dalje zele najbolje od srca. Shvatila sam tek nedavno kako su prezivljavali svaki nas izlazak vani, svaki koncert, koliko su brinuli da sigurno dodjemo kuci... Vremenom sam pocela cijeniti svaku prolivinu suzu zbog batina jer znam da moja mama, koja je uvijek bila pravedna, nije dizala ruku na mene iz hira nego iz potrebe! Zahvalna sam im jer smatram da sam izrasla u jednu pametnu, odgovornu, obrazovanu i zrelu zenu, koja je rasla u kuci punoj paznje i ljubavi, razgovora i uzajamnog povjerenja ali i uz neku batinu i zasluzenu kaznu.
Moji roditelji su stvarno ulozili veliki trud i vrijeme u odgoj mene i brata. Ono sto je mene kao malu klinku fasciniralo je da nikad nisu imali oprecne stavove. Znaci ako nesto kaze mama isto kao da je rekao tata i obrnuto, a to je jako bitno za dijete, jer ukoliko roditelji nemaju uzajamnu podrsku dijete napipa slabu kariku i lako izmanipulise ono drugu. Nane i dede nisu ucestovale u odlucivanju i nije bilo dozvoljeno ono tipa: nemoj ga tuci slusace i tome slicno. Bili su tu da nas vole, da provode vrijeme s nama ali ne i da se petljaju u odluke mojih roditelja.
Moji roditelji se nikad nisu crvenili zbog nas dvoje u gostima, znalo se sta je za igru a sta nije, znala sam kad me mama pogleda sta misli i dokle smijem ici u svojim djecijim naumima. Kako sam odrastala imala sam priliku da vidim djecu koja tuku svoje roditelje, ili kako roditelji kazu:ne mogu mu nista! I ne moze, jer je odvise kasno nekog vaspitavati sa njegovih 18 godina.
Za sve sto sam radila u zivotu, imala sam punu podrsku roditelja, njihovo razumjevanje i povjerenje. I da, primila sam par batina u periodu mog odrastanja, i ne vidim kao to nesto lose. Nikad to nisam shvatala kao MENE MOJI RODITELJI NE VOLE nego POGRIJESILA SAM I ZASLUZILA KAZNU! I zahvalna sam im beskrajno na svemu.
Vremenom, kako sam odrastala i sazrijevala pocela sam shvatati kako je tesko biti roditelj, konstantno brinuti za dijete koje je po prirodi mali monstrum jer ne razmislja o svojim roditeljima na taj nacin, o bicima koja nisu bezgresna ali ti i dalje zele najbolje od srca. Shvatila sam tek nedavno kako su prezivljavali svaki nas izlazak vani, svaki koncert, koliko su brinuli da sigurno dodjemo kuci... Vremenom sam pocela cijeniti svaku prolivinu suzu zbog batina jer znam da moja mama, koja je uvijek bila pravedna, nije dizala ruku na mene iz hira nego iz potrebe! Zahvalna sam im jer smatram da sam izrasla u jednu pametnu, odgovornu, obrazovanu i zrelu zenu, koja je rasla u kuci punoj paznje i ljubavi, razgovora i uzajamnog povjerenja ali i uz neku batinu i zasluzenu kaznu.
- Hemel
#48 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ma.Le.Na wrote:meni je recimo gore ovo od batina svaki danHemel wrote: Uradis li to jos jednom, ides iz ove kuce u dom za nezbrinutu djecu. Ja vise ne mogu da se nosim sa tobom. Jesmo li se dogovorili. Jesmo. I nikada vise.
ma to ga je stvarno uplasilo...
strpljenje, upornost, prica, druzenje sa djetetom (nikako ga odbijati od sebe ono kao sada nesto radim ili ovo ono)
velika greska koju cine nasi roditelji je ''tamo ti je jelo i pusti me vise...'' . dijete jede, lopta pod ruku ili vec sta i na ulicu ili ispred zgrade. to mu trebaju da budu rijetki trenuci a koristiti sto vise vremena i biti sa djetetom. izlaziti zajedno u setnju, na igru, nesto zajedno uraditi...jer se time koristi vrijeme komunikacije sa djetetom i vi vaspitavate i rjesavate njegove probleme a ne ulica i raja ispred zgrade.
- Luce
#49 Re: Batina ili lijepa rijec?
Sjecam se mame, kad smo bili djeca pa napravimo kakav belaj, naljuti se i nece da razgovara s nama. A nama to najteze padne pa oko nje, pa mama ovo, pa mama ono, ali zena ne progovara. Kaze naljutili ste me i sada necemo razgovarati dok me huja ne prodje a vi dok ne razmislite o svom ponasanju
I fakat zena ne progovara, a mi hocemo da crknemo od muke
Sjecam se te metode kao dobre i dan danas joj to pomenem
Ali ovo pali kod malo vece djece...doduse ne znam danas da li bi palila, tada svakako jeste...
-
Melly_Lami
#50 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ta je metoda najbolja kod malo starije djece....to je i moj tata primjenjivao. Lakse bi isamar predeverala nego da me tako ignorise, kao da ne postojis. Odmah zapamtis sta si skrivio....Luce wrote:Sjecam se mame, kad smo bili djeca pa napravimo kakav belaj, naljuti se i nece da razgovara s nama. A nama to najteze padne pa oko nje, pa mama ovo, pa mama ono, ali zena ne progovara. Kaze naljutili ste me i sada necemo razgovarati dok me huja ne prodje a vi dok ne razmislite o svom ponasanjuI fakat zena ne progovara, a mi hocemo da crknemo od muke
Sjecam se te metode kao dobre i dan danas joj to pomenem
Ali ovo pali kod malo vece djece...doduse ne znam danas da li bi palila, tada svakako jeste...
Ali kod dvogodisnjaka ili trogodisnjaka, to ignorisanje znaci da mu odobravas i da mu popustas