Highlander wrote:"...danas je stigla i "podrska" od Obame."
Zar je moguće da još neko na ovoj planeti vjeruje Obami, najvećem lažovu u istoriji ljudskog roda!? Zar ste zaboravili predizborna obećanja (zatvaranje Gvantanama, povlačenje USA armije iz Iraka, smanjivanje broja vojnika u Afganistanu...)...? On je patološki lažov i sluga cionizma. Teško Palestini i Palestincima ako se oslanjaju na njegova obećanja.
"
Koliko bi naredni Predsjednicki izbori u SAD-u mogli uticati na ovaj proces?"
Nikako. SAD imaju samo jednu jedinu vanjskopolitičku konstantu - proizraelsku, procionističku politiku. Ako se želi dugoročan mir i država, on će se postići prije direktnim pregovorima sa Tel Avivom, nego u osloncu na Vašington.
Palestina
- rogoz
#26 Re: Palestina
-
Haettenschweiler
#27 Re: Palestina
Nema tu nikakvog dogovora prijatelju. Izrael jednostavno ima sve poluge u rukama i nema apsolutno nikakve potrebe za bilo kakvim dogovorima ili kompromisima.Sasvim_Obican wrote:Dok god Palestinci i Izraelci ne žele sjesti za isti stol i pregovarati, palestinsko pitanje se neće riješiti. Stvar je jasna : u sukobu sa Palestinci donji i jedino diplomatija i kompromis im može donijeti kakav-takav teritorijalni integritet i suverenitet.
Izrael svakodnevno gradi nova naselja kako u Zapadnoj Obali tako i na Golanskoj visoravni. Njima se nigdje ne žuri. Svake godine hiljade Jevreja doseli u Izrael, imaju najjaču vojsku u regionu ali i podršku SAD-a i Evrope a uz to i ekonomski odlično stoje. A šta imaju Palestinci? Imaju izraelskog pijuna kao predsjednika, vojske nemaju, žive od humanitarne pomoći, arapski svijet se zabavio o svom jadu, SAD i Evropa ih vide kao teroriste....
-
kantazasmece
#28 Re: Palestina
Nek izraelci znaju da ima jevreja u svim Muslimanskim zemljama bas me zanima kako ce se oni provest ja samo cekam da nekog upoznam u Sarajevu 
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» kantazasmece
30 dana
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» kantazasmece
30 dana
Last edited by Anonymous on 13/06/2011 07:25, edited 2 times in total.
Reason: ........
Reason: ........
-
zonbirile
#29 Re: Palestina
-----------------------------------------------------------------kantazasmece wrote:Nek izraelci znaju da ima jevreja u svim Muslimanskim zemljama bas me zanima kako ce se oni provest ja samo cekam da nekog upoznam u Sarajevu
daj bogati ne provaljuj se,mogao bi u banoviće
-
Haettenschweiler
#30 Re: Palestina
Plaho ćeš ih nasekirati svojim prijetnjama. Uostalom, kada se Jevreji osjećaju ugroženim onda se u principu iseljavaju u Izrael a šta misliš na čijoj zemlji se grade kuće tim novim Izraelcima?kantazasmece wrote:Nek izraelci znaju da ima jevreja u svim Muslimanskim zemljama bas me zanima kako ce se oni provest ja samo cekam da nekog upoznam u Sarajevu
-
zonbirile
#31 Re: Palestina
ne znam da li Jevreji imaju naziv za svoj X eksodus,kao Palestinci Nakbu,ali broj protjeranih je u 5dkg-800 000 u ratu 48g.
-
Haettenschweiler
#32 Re: Palestina
Mislim da stvarno nema smisla porediti protjerivanje Palestinaca sa protjerivanjem Jevreja iz arapskih zemalja.zonbirile wrote:ne znam da li Jevreji imaju naziv za svoj X eksodus,kao Palestinci Nakbu,ali broj protjeranih je u 5dkg-800 000 u ratu 48g.
Te Jevreje stoljećima niko nije dirao i tek nakon 48e se kao reakcija na protjerivanje Palestinaca javlja netrepeljivost prema Jevrejima u arapskom svijetu.
Druga stvar, dobar dio tih Jevreja bi svakoako napustio te zemlje jer je Izrael aktivno radio na organizaciji i promociji emigracije u Izrael. Možda su ti poznate razne misije tajnog prebacivanja Jevreja u Izrael kao npr: operation magic carpet, operation Ezra...
Na tome se do dana današnjeg ništa nije mijenjalo i zar nije čudno da je lakše nekom ruskom Jevreju postati građanin Izraela nego nekom Arapinu koji je rođen recimo u Jafi?
-
zonbirile
#33 Re: Palestina
pa ja samo kažem da je protjerivanja bilo obostrano i da je zahvaljujući prljavoj politici izgubljena šansa na početku da se napravi nešto kvalitetnije.Sada sa ove vremenske distance se tumači sve na jedan neprimjeren način u svijetlu današnjih zbivanja.U vremenu kada je stvari trebalo i moglo riješavati,polazilo se sa pozicije sile.Svima je zinula guzica na Palestinski teritorij,uostalom već su se jednom namirili i vidjeli da je to otvoreno lovioštze.Treba znati da je od Turske Palestine poslije 1918g podjeljeno cca 75% teritorije i stvoren Jordan,dio uzela Libija i Sirija.Oni koji su se jednom namirili stalno su vršili pritisak i tražili još.
- sinuhe
#34 Re: Palestina
A Izrael je jedva docekao ta protjerivanja pa ne obiljezavaju na poseban nacin.
-
zonbirile
#35 Re: Palestina
ne znam,ali to nije ni bitno.Mislim da se robuje stereotipima i da se ne zna sve i ne koristi pristupačna saznanja iz istorije.
- sinuhe
#36 Re: Palestina
Tu se radi samo o sudaru dvije kulture. Izraelci bi htjeli biti neka cudna vrsta istovremeno evropske i vjerske jevrejske drzave na Bliskom Istoku sto znaci da tamo mir nije moguc.
-
zonbirile
#37 Re: Palestina
evoluiralo je i u to,u početku samo još jedno raskusurivanje Britanaca ,Turske i Francuza,preko kože Palestinaca.Najbolje prošao Jordan,a da je interes i samo interes bitan,u jeku Holokausta je obustavljeno naseljavanje,da bi se zadovoljili arapi,radi britanskih operacija u sjevernoj Africi.
- polusvijet
#38 Re: Palestina
Sto vise demokratskih rezima u Bliskom Istoku, to je veca sansa i za priznatu palestinsku drzavu.
Demokratski ustrojene institucije vode pametniju i ucinkovitiju drzavnu politiku, a to za vecinu arapskih zemalja obuhvata i pitanje Palestine i Izraela.
I ide na bolje. Vec mjesecima milioni Arapa i Iranaca trazi nesto suvislije i vise od puke demagogije.
Sa svakim megalomanskim korumpiranim diktatorom koji odleti sa trona jedne od arapskih zemalja, raste de facto pritisak na Izrael da popusti. A u nekoj krajnjoj liniji, kljuc je u liberalizaciji i sekularizaciji iranske politike. Arapska Unija je vec zapocela transformaciju.
Demokratski ustrojene institucije vode pametniju i ucinkovitiju drzavnu politiku, a to za vecinu arapskih zemalja obuhvata i pitanje Palestine i Izraela.
I ide na bolje. Vec mjesecima milioni Arapa i Iranaca trazi nesto suvislije i vise od puke demagogije.
Sa svakim megalomanskim korumpiranim diktatorom koji odleti sa trona jedne od arapskih zemalja, raste de facto pritisak na Izrael da popusti. A u nekoj krajnjoj liniji, kljuc je u liberalizaciji i sekularizaciji iranske politike. Arapska Unija je vec zapocela transformaciju.
- ElRe
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija