Vrhunski bh. proizvodi, shta je to vrhunsko u BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zensko

Post by zensko »

smoki iz Srebrenika

:)
RPM

Post by RPM »

... u gracanickoj plastici ... :lol:
zensko

Post by zensko »

..koja ne skodi proizvodu...

\8-)/
RPM

Post by RPM »

i 'samo' ponekad nikne na obliznjim potocima i rijecicama... :)
zensko

Post by zensko »

evo saljem odmah eko policiju...da kazne one krive a oslobode one neduzne!

zoka

Post by zoka »

drvene kasike
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

filmovi(shega, shala, shora, koke, mrak...)
izPrincipa

Post by izPrincipa »

Kupila sam (kao vjerovatno sva dijaspora!) one "aladinke" djidjaste papuce na Charshiji. Koji pogodak! Udobne, lijepe... Ovdje me svi pitaju gdje sam to nasla, hoce iste takve. Naravno, ja se hvalim "made in Sarajevo" :)

Po kuci nosim one papuce, isto charshijske, vezene, sto ih nikad ne bih u Sarajevu nosila. Ovdje su - bombona, originalne i sve komsinice traze da im donesem takve.

Treca stvar - Edine cipele. Ne vracam se iz Sarajeva bez Edinih cipela.

Eto... svi idu u Italiju po obucu, ja u Sarajevo.
Qwert

Post by Qwert »

Ku*ac na zelenom biciklu :D

....ma sudzuk sta ce biti 8-)
RPM

Post by RPM »

zensko wrote:evo saljem odmah eko policiju...da kazne one krive a oslobode one neduzne!
i da cuvaju kao zjenicu oka svoga eko turizam,...una regata... :D

seko, hrana nam je u pjesmama opjevana: (neznani pisac, barem meni:)

"Sogan dolma, japrak, cufte
Jufka leti, sarma krcka.
Dabogda se zagrcnuo
Ko po Bosni prcka.

Tufahija, boza, halva
Fildzan, dzezva, kahva, kocka
Ruka mu se osusila.
Ko u Bosnu bocka. " .... :lol:

ps. ova kletva otkida, cuj "Dabogda se zagrcn'o ..." ... :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Hej Bosanci
(rimovana za repovanje/moze uz melodiju "Niška banja")

Burek pita, zeljanica.
Jagnjetina i lukmira.
Izašla mu na nos duša
Ko u Bosnu dira.

Sogan dolma, japrak, ćufte
Jufka leti, sarma krčka.
Dabogda se zagrcnuo
Ko po Bosni prčka.

Pet u pola s puno luka,
Teletina ispod saća...
Neka svakog munja sprži
Ko se Bosne laća.

Šljiva, iva, pelinkovac,
Vlahov, loza, brlja,
Ljekarna mu menza bila.
Ko po Bosni prlja.

Tufahija, boza, halva
Fildžan, džezva, kahva, kocka
Ruka mu se osušila.
Ko u Bosnu bocka.

Banket, koktel, ručak, meza
Restorani, limuzine...
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!

Nenad Veličković

http://www.nenadvelickovic.com/index.html
RPM

Post by RPM »

..thnx pipi, i dabogda se ti nama NE zagrcn'o ... :lol:
PipiDugaDevetka

meni je bolja kletva DABOGDA TI LJEKARNA MENZA BILA!

Vraćam se temi: Dobar, tj. odličan BH proizvod su muška samtana odijela Borac-Travnik.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

grotius,
taj bjelimiciku jogurt, cuh za njega, gdje se moze nabaviti? osim u bjelimicima naravno.

To vodi onaj tip sa new zeeland-a, shto je cijelu familiju doveo u Bosnu, je l' da?
k@me

Post by k@me »

Flu, prehrambeni proizvodi. :) Narocito sirevi. :shock:

Ja sam siroljubac! :P Imas travnicki...livanjski......mmmmmm....odma mi voda ide na usta..... 8-)

Pa dobro, sta fali maglajskom Saraj Milk jogurtu?
No_oNe__

Post by No_oNe__ »

ej sweety sokovi (vegafruit) su nesto najbolje sto postoji na svijetu steta sto nemaju vishe 100% ali i ovako su SUPERRRRR NEPREVAZIDJENI fructal im nije ni do koljena, a jos domaci
samo da jos pocnu da ih pune u one male kutijice pa gdje bi ima bio kraj .....
Senchi

Post by Senchi »

Sida, TBC, Kravlje ludilo... :sad:
Engram

Post by Engram »

Image
k@me

Post by k@me »

To je Slovenija na karti Engrame. :)
Shoba

Post by Shoba »

Nas najveci problem je da ne znamo ko smo i sta smo. Jako mali broj bosanaca je uopste putovao po svijetu, probao tudje stvari, asimilirao se(istinski) u neko drustvo, zivio na drugaciji nacin.... Mislim da najveci dio nase populacije ima predrasude o ostatku svijeta, i da nismo voljni da prihvatimo bilo sta drugacije, a samim tim nismo sposobni da se borimo sa svijetom jer ga ne poznajemo.
ja vec dugo vremena zivim na zapadu(trenutno New York) i mogu slobodno da kazem da sam probao dosta toga: Od najboljih francuskih vina i sireva, izuzetne etiopske kuhinje, tajlandskih, burmanskih, meksickih restorana do najgorih americkih fast-food bljuvotina. Dugo vremena nisam htio da jedem nista sto nisu pita i cevapi, ali sam s vremenom poceo da prihvatam tudje obicaje.

Neko rece da su nasa vina najbolja u regionu. To uopste nije tacno, ne zbog kvaliteta naseg grozdja, vec zbog toga sto niko ne zna kako da napravi vrhunsko vino u Bosni. (Svaki hercegovac ce radije sebi odjsec nogu, neko prodati ti vino koje nije razmutio sa vodom ili ko zna sa cim). Da ne zivimo u zabludi, da su nasa vina zaista dobra, vec bi u hercegovini sve bilo pokupovano od strane amerikanaca, japanaca i francuza. Nama fali FINALIZACIJA u svakom aspektu nase industrije. kako cemo prodavati jogurt (koji je zaista odlican) koji je upakovan u neko staromodno, lose dizajnirano pakovanje? Kako cemo reklamirati Travnicki sir koje se u sustini ne razlikuje mnogo od Grckih feta sireva? kako cemo ubijediti svijet da su nasi cevapi odlicni?
Nas problem nije kvalitet nasih proizvoda nego nepoznavanje svijeta u kojem zivimo. Tek kada prestanemo gledati samo u sebe i svoj tanjir, tek onda mozemo poceti razmisljati kako da nesto stavimo u tudji.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Shoba,
konachno prava rijech: Finalizacija!!

To je tachno, u potpunosti tachno. Bogatstvo je u razlichitosti. Sticajem okolnosti imadoh prilike vidjeti i probati stvari drugachije od tih silnih hercegovachkih vina, ili tog silnog travnichkog sira ili pak livanjskog sira, pite i tjevape da i ne spominjem, i ovo nas sve dovodi do sljedetjeg pitanja:

Kako da to postignemo? Kako da educiramo ljude, da uradimo 'upgrade' njihovog poimanja svijeta, koji za vetjinu stanovnika ove zemlje ne dopire dalje od table na izlazu iz mjesta u kojem zhive?
smib

Post by smib »

Pa Flu, meni se čini da je i ovaj forum jedan od načina kako. Znam da je to kapljica u oceanu, ali ipak i najveće more sastoji se od kapljica, zar ne?
Ljudi treba da se druže, izmjenjuju iskustva, mišljenja, znanja, prihvaćaju jedni druge, uvažavaju. Ljudi ne bi trebali zbog vlastitih kompleksa manje vrijednosti omalovažavati sve tuđe, tvrdoglavo veličati samo svoje (jer drugo i ne poznaju). Dakle dolazimo na onaj jedini put koji vodi ka tome: obrazovanje i širenje vidika. A ovaj je medij stvoren za to. U tome je i najveća vrijednost ovog foruma, i zbog toga i mislim da je svaki njegov član vrijednost za sebe. Jer se od svakog čovjeka može nešto naučiti, samo ako to želimo i ako smo otvoreni novim saznanjima. Ako ništa drugo, a ono možemo naučiti prihvaćati one drugačije od nas, a to je već jako puno.
Fair Life

Post by Fair Life »

Shoba wrote:Nas problem nije kvalitet nasih proizvoda nego nepoznavanje svijeta u kojem zivimo. Tek kada prestanemo gledati samo u sebe i svoj tanjir, tek onda mozemo poceti razmisljati kako da nesto stavimo u tudji.
The_FLuid wrote:Kako da to postignemo? Kako da educiramo ljude, da uradimo 'upgrade' njihovog poimanja svijeta, koji za vetjinu stanovnika ove zemlje ne dopire dalje od table na izlazu iz mjesta u kojem zhive.
Vrijeme nam je neprijatelj.
"Svijetu" treba ponuditi ono sto on zeli da kupi, a ne ono sto bi mi zeljeli da mu prodamo. Potraznja odredjuje robu na trzistu.
Iskreno da kazem kod mene se cevapi prodaju, spremljeni i spakovani pod nazivom 'chevapy' u velikom broju prehrambenih prodavnica koje imaju department za prodaju mesnih proizvoda, ali to nije proizvod iz BiH nego proizvod domaceg proizvodjaca. Nekoliko nasih je probalo sa cevapdzinicama i za divno cudo radili su fantasticno. Njihova klijentela nisu bili samo Bosanci ili drugi dijasporasi sa prostora ex Yu, nego i Azijati, Juznoamerikanci, Irci ..., ali je to bilo kratkog daha. Do momenta dok nisu skontali da bi iste novce mogli mlatiti ako prodaju i staro meso napunjeno sodom, malo vise luka nego obicno i sl. Zatvorili su radnje.

Mi jednostavno nismo naucili da se posteno odnosimo prema kupcu i to kupac kaznjava. Sad da li je u pitanju proizvod jednog naseg cevapdzije ili proizvod neke od nasih fabrika. Nismo dosljedni u kvaliteti, niti smo spremni trositi na reklamu. Na Svijetu nema losije hrane od "fast food" hrane, niti losijeg pica od Coca Cola-e, ali se svai drugi na ulici davi sa tim otrovima.

Reklama, reklama...

Za razliku od BiH proizvoda kojih jednostavno nema, Podravkina Vegeta se moze naci u svakom kiosku, Badelova "Sljivovica" u svakoj prodavnici alkoholnih pica.

Ili Radenska "Tri srca", ili makedonski ajvar ...

Kvalitet i dobra reklama i spremnost nasih ljudi da trguju sa kompanijama na nasim prostorima koje rade export ili direktno od proizvodjaca. Ko od nasih proizvodjaca moze garantovati kvalitet, expeditivnost dostave, postenje u poslovanju ... Na Zapadu nece niko da radi sa onima koji su zavedene u crne knjige kao neposlovni. Pokusavali su ljudi da pomognu BiH na taj nacin sto bi dio BiH proizvodnje koja kako tako zadovoljava kvalitetu po zapadnim uzusima uvezli i prodavali ovdje, ali prvo se od njih trazilo da napune mnoge dzepove u BiH da bi dosli u situaciju a sa nekim porazgovaraju o svom naumu.

Za sada mislim da od toga nema nista.

Nazalost mi ne mozemo ocekivati da se bilo sta izveze iz BiH osim hrane ili eventualno alkohola.
Stari

Post by Stari »

Evo mog skromnog doprinosa ovoj izvrsnoj diskusiji.
Vrhunski proizvod iz BiH je (cudi me kako to niko ranije nije primjetio)

elektricna energija.

-Prozvodi se u BiH
-trazena je na svjetskom trzistu jednako kao i ona prozvadena negdje drugdje , nikakvih problema prilikom izvoza.
-Bosanci i Hercegovci imaju dugogodisnje iskustvo u njenoj proizvodnji

Trenutno je jedino problem sto se prodaje u inostranstvo po nizim cijenama uprkos svim apsurdima.
Fair Life

Post by Fair Life »

Sasvim tacno, ali mislim da je trenutno doslo do "viska" el. energije u BiH zbog kolapsa BiH industrije, te je proizvodnja el. energije veca od potrebe za njom u BiH.

Previse je politickog mamuzanja konja koji dobro vuce, pogotovo ako je jos "elektricni".

Prije nego sto se bilo sta uradi po pitanju izvoza potrebno je integrisati energetsko trziste "provodjenjem planova entiteta za restruktuisanje trzista el. energije".

Sektor proizvodnje el. energije je jedan od najvaznijih, ako ne i najvazniji na BiH prostoru, ali nedavne kontrole su pokazale rasprostranjenost loseg rukovodjenja i prevara unutar sektora.

"Cijene su i dalje administrativno fiksirane i ne postoji unutrasnje trziste energije", tvrde iz Evropske komisije.
__
I od toga po svemu sudeci nista.

Izgleda da ce u BiH jos za dugo vrijediti ona: "Da se jadna za zelen bor uhvatim i on bi se zelen osusio." (nazalost)
Post Reply