Stvarna kilometraza

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ado-šampion

#26 Re: Stvarna kilometraza

Post by ado-šampion »

Arslan_11 wrote:Stvarno je kupovina auta kod ovih nasih preprodavaca zajebancija teska i rijetko kojem se moze vjerovati. Zato ih i treba izbjegavati. Srecom, sada se sve vise pojavljuje polovnih vozila koja su kupljena u BiH gdje se moze naci fin autic za malo vise para.Prije par godina se dogovorim sa tipom, koji drzi autokucu na dobrinji, da auto pregledamo u ovlastenom servisu i ako bude sve ok ja ga kupujem 100%. Zakazem termin, kroz citav grad prodjem da dodjem do bunje i on me izradi, pa ni da nazove, fol zaboravio :). Zato sam sada kupio auto koje je preslo 250.000 ali znam da je toliko preslo i da je odrzavano, pa sta bude.

Tapatalk
Drug, ni je ni kupovina auta koja su kupljena nova u BiH rjesenje, jer ga nase gorivo i ceste uniste puno vise nego auto vani.
condy wrote: Dobro si zapazio da su cijene iste i vani i ovdje, čak da su ovdje i povoljnije, nego vani na istoj kilometraži i istom godištu. To je zbog toga, što dileri tj. prevaranti kupuju udarena vozila pa ih ovdje krpe i uvaljivaju ljudima. Drugi smanjuju drastično kilometražu i na taj način obmanjuju kupce. Treći koji imaju veći biznis poput Kramara, to rade mudrije. Nikad nećeš saznati pojedinosti ko je vozio vozilo ili koliko ih je vozilo to vozilo, odnosno koliko je vlasnika imao već. Oni kupuju vozila sa lizinga i to službena vozila, koja su dosta više potrošena i time znatno jeftinija vani od istih tih vozila koja se voze u privatnoj režiji. S tim da ih Kramar prodaje po cijeni vozila koja su bila u privatnoj režiji i time zarađuju ekstra profit, a prodano vozilo sigurno ne vrijedi tih para. Ne kažem da je ono loše, ali ne vrijedi tih para. Recimo, nedavno je on imao Audi A4 S line 2.0 tdi, na satu preko 160kkm, star oko četri godine. On je prelazio godišnje preko 40kkm. Njegova cijena je bila preko 35kKM. Isto toliko on košta, možda i jeftinije u Njemačkoj. Zaključak je jednostavan, to je bilo službeno vozilo, koje on prodaje kao što ga prodaje prvi vlasnik u Njemačkoj. Ta dva vozila imaju samo istu oznaku. Ne kažem da je njegov loš, ali službeno vozilo pa da ga vozi i Njemac, nije čuvano vozilo.
Ja nisam spominjao imena, kad vec spominjes Kramar, na dobrom si tragu ali ne sasvim. :)

Sluzbeno vozilo ne mora biti da ga je handrio i kurta i murta, moze biti da ga je cijelo vrijeme koristio jedan covjek. I opet i da ga je vozilo vise njih ne handre ih ni izbliza ko nasa sluzbena.

Problem je sto sluzbena auta predju puno vise od 40 k godisnji kao u primjeru tog Audija. Tako da je taj Audi garant presao preko 300 k, pa je vracen. Zarada je toliko velika (pogledaj primjer iz mog zadnjeg posta), da mu se isplati promijeniti sve sto ne valja, usminkati auto totalno, tako da moze dati garanciju 6 mjeseci, a da opet zaradi.

Ne bih da se grijesim i da upirem prstom na Kramar, ionako ovakve optuzbe su neosnovane, moja prica je generalno za auto-kuce. Poenta je da niko nije budala, u Njemackoj su cijene iste ili vece nego kod nas, a neko da uvodi iz Njemacke i prodaje ovdje, gdje je tu racunica...
Bakir1

#27 Re: Stvarna kilometraza

Post by Bakir1 »

od kilometara ne treba bjezati to je suludo, evo jedan primjer auto xy iz 2009 godine, sluzbeni sa predjenih 200.000 km i sa crknutom turbinom i nekim vanjskim manama sitnim kao i prljavim enterijerom za cijenu od 70% istih i slicnih primjeraka sa benzinskim motorom.
da li je to dobra kupovina?
ja mislim da jeste jer je auto iskren i posten sto je bitnije od predjenih kilometara :bih:
drndalo

#28 Re: Stvarna kilometraza

Post by drndalo »

Bakir1 wrote:da si gledao taj isti auto sa stvarnom kilometrazom uz 30% nizu cijenu da li bi ga ikad kupio?
Bakir1 wrote:od kilometara ne treba bjezati to je suludo, evo jedan primjer auto xy iz 2009 godine, sluzbeni sa predjenih 200.000 km i sa crknutom turbinom i nekim vanjskim manama sitnim kao i prljavim enterijerom za cijenu od 70% istih i slicnih primjeraka sa benzinskim motorom.
da li je to dobra kupovina?
ja mislim da jeste jer je auto iskren i posten sto je bitnije od predjenih kilometara :bih:
Ja mislim da je bolje uzeti takav stvaran, a ustedjene pare potrositi na vlastorucnu zamjenu svega sto treba, pa onda bar znas sta imas, a ne da vjerujes pricama:"Vozio ga deda sa kracom desnom nogom, pa nikad nije mogao pritisnuti gas do kraja..." Sto je jedna od najoriginalnijih prica koje sam cuo od svercera...
Bakir1

#29 Re: Stvarna kilometraza

Post by Bakir1 »

onog momenta kada prestane broj kilometara biti presudan faktor za kupovinu tada ce prestati manipulacije sa kilometrima.
svi bjeze od auta koje je preslo vise od 200.000 km, koje zahtjeva odredjene popravke kako mehanicke tako i estetske ali zato lete ko muhe prema autima koji su povrsno ulickani i neiskreni po pitanju kilometara.
mentalitet ja prevario nekoga i prosao povoljno donosi probleme.
ja kada sebi kupujem auto daj ga u stvarnom stanju sa svim manama i vrlinama, udareno neispravno ili tako nesto, auto na kojem se nema nista uraditi nije auto za mene
milojicabrzi

#30 Re: Stvarna kilometraza

Post by milojicabrzi »

Bakire, u pravu si.

Ja ne znam sta je to u nasem narodu...voli da ga slazes i da bude ubijeđen da je profitirao...

Cuo sam da tamo '90-ih, kad su Rusi dolazili kupovati auta po Njemackoj, uopste nisu gledali kilometrazu niti ih je to intersovalo...

Najvazniji je bio direktni dojam auta.

Ja sam prije par godina, prodao jedno auto iz VW grupacije, koje je bilo preslo oko 230 000 km, pa sam ga se rijesio, po principu, ako ga sada ne prodam, morat cu se vjencat sa njim do kraja.

Auto bilo 2001. godiste, dakle, staro 10-ak godina, top odrzavano i sredjeno dok je bilo kod mene, nove gume, nove kocnice ja stavio....

Danas mislim da sam se zeznuo i da me je taj auto mogao vozati jos 5-6 godina ili 100-150 hiljada bez problema...

Ali nikad ne znas...mozda bi za dva mjeseca riknula turbina...

Polovno auto velika je lutrija :D :D
jasko__

#31 Re: Stvarna kilometraza

Post by jasko__ »

Maloprije me ubjeđuje lik da ima jedan lola u Zenici koji za lokalne auto kuće vraća kilometraže uvezenih automobila..ali on ih vraća toliko profesionalno da mijenja podatke na serverima Škode npr, tj mijenja tako da bilo gdje u svijetu da provjeriš u Ovlaštenom na osnovu broja šasije, dobiješ te "njegove nove podatke" koje je on unio...
Znači fraja upada u baze podataka Škode i mijenja punu servisnu historiju vozila...tj na svakom unesenom servisu smanjuje broj kilometara...po vama, da li je to moguće i 1% da bude istina...ma kako stručan lik bio????? :run:
Gray

#32 Re: Stvarna kilometraza

Post by Gray »

Čisto sumnjam, kao prvo to je krivično djelo.
profatr

#33 Re: Stvarna kilometraza

Post by profatr »

jasko__ wrote:Maloprije me ubjeđuje lik da ima jedan lola u Zenici koji za lokalne auto kuće vraća kilometraže uvezenih automobila..ali on ih vraća toliko profesionalno da mijenja podatke na serverima Škode npr, tj mijenja tako da bilo gdje u svijetu da provjeriš u Ovlaštenom na osnovu broja šasije, dobiješ te "njegove nove podatke" koje je on unio...
Znači fraja upada u baze podataka Škode i mijenja punu servisnu historiju vozila...tj na svakom unesenom servisu smanjuje broj kilometara...po vama, da li je to moguće i 1% da bude istina...ma kako stručan lik bio????? :run:
Nije nemoguće ali sumnjam da je potrebno. Svaki naš prosječan kupac uvjeri sebe da je kilometraža prava a kad krenu problemi uvali auto sljedećemu itd. Ljudska glupost nema kraja i to koriste svi trgovci.
amar1994

#34 Re: Stvarna kilometraza

Post by amar1994 »

Nisam znao da su tako jaki hakeri u Zenici :lol: :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#35 Re: Stvarna kilometraza

Post by konektovan »

amar1994 wrote:Nisam znao da su tako jaki hakeri u Zenici :lol: :lol:
Nova silicijska dolina...... :mrgreen:
Throttle

#36 Re: Stvarna kilometraza

Post by Throttle »

Kriv sam
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#37 Re: Stvarna kilometraza

Post by RagibUzoriti »

Lokalne legende :-) :lol: :lol:
jasko__

#38 Re: Stvarna kilometraza

Post by jasko__ »

Znači prije kupovine ja uzeo broj šasije, otišao ovdje u Škodin AS auto centar , platio fino i ljudi mi izvukli sve servise sa datumima i stanjem na satu na taj dan...zadnji servis u septembru sa stanjem 152.000...auto kupljeno neki dan sa stanjem 177.000...sasvim realno po meni...

Ali ne, ima neki profesor ili kako ga vec zovu koji to sve fino vrati i uštima u bazama Škode...i možeš se pušit...znači ne samo zadnji servis nego i sve dotadašnje servise ispravi...al reko imam ja i isprintane potvrde odozgo za 5-6 servisa, ne znam sad tačno (vidi se da je star papir a ne friško printan)...kaže nista to ne znaci, imaju oni ljude gore koji ti sve to isprintaju i pošalju sa tim novim, "njegovim" podacima.... :bih: :bih: :bih: :bih:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#39 Re: Stvarna kilometraza

Post by izvrsni direktor »

Ja kupio auto od prvog vlasnika, covjek mi dao sve do jednog racuns sto je ulagao u auto, move gume, rettovizor, svi servisi naravno.. dosao komsija mudrolog i zakljuci da je vracena kilometraza najmanje 100 000, pozno po volanu. I rece mi da auto ima tempomat samo ja ne znam da nadjem u kompjuteru djej' :skoljka:
daljinski324

#40 Re: Stvarna kilometraza

Post by daljinski324 »

jasko__ wrote:Maloprije me ubjeđuje lik da ima jedan lola u Zenici koji za lokalne auto kuće vraća kilometraže uvezenih automobila..ali on ih vraća toliko profesionalno da mijenja podatke na serverima Škode npr, tj mijenja tako da bilo gdje u svijetu da provjeriš u Ovlaštenom na osnovu broja šasije, dobiješ te "njegove nove podatke" koje je on unio...
Da je on takav nivo hakera da upada u baze podataka I tamo mijenja podatke kako on hoce ne bi se sigurno bavio vracanjem kilometraza za lokalne autokuce. :D
HAVANA

#41 Re: Stvarna kilometraza

Post by HAVANA »

Mijenja on mudo moje. :-)
channel10

#42 Re: Stvarna kilometraza

Post by channel10 »

daljinski324 wrote:
Da je on takav nivo hakera da upada u baze podataka I tamo mijenja podatke kako on hoce ne bi se sigurno bavio vracanjem kilometraza za lokalne autokuce. :D
Niti bi dugo to radio. Svirao bi on klavir nakon samo par ulazaka i izmjena.

edit: sad vidim na koga mislis :) (procitao u onom gore postu). Nema nista od toga...
nebogori

#43 Re: Stvarna kilometraza

Post by nebogori »

channel10 wrote:
daljinski324 wrote:
Niti bi dugo to radio. Svirao bi on klavir nakon samo par ulazaka i izmjena.

edit: sad vidim na koga mislis :) (procitao u onom gore postu). Nema nista od toga...
ma ako je haker dobar sigurno mu ne bi usli u trag al bez obzira da je tako dobar sigurno ne bi radio za lokalne autokuce i sl
Norm

#44 Re: Stvarna kilometraza

Post by Norm »

Lik iz gornjeg posta jest malo 'loco' ali mislim da nije bas toliko naivan...
Haris.ba

#45 Re: Stvarna kilometraza

Post by Haris.ba »

izvrsni direktor wrote:Ja kupio auto od prvog vlasnika, covjek mi dao sve do jednog racuns sto je ulagao u auto, move gume, rettovizor, svi servisi naravno.. dosao komsija mudrolog i zakljuci da je vracena kilometraza najmanje 100 000, pozno po volanu. I rece mi da auto ima tempomat samo ja ne znam da nadjem u kompjuteru djej' :skoljka:
Na nekim autima ima pripremljena instalcija (žice), kupuš ručicu, utakneš i preko računara ti se upali.
nebogori

#46 Re: Stvarna kilometraza

Post by nebogori »

Haris.ba wrote:
izvrsni direktor wrote:Ja kupio auto od prvog vlasnika, covjek mi dao sve do jednog racuns sto je ulagao u auto, move gume, rettovizor, svi servisi naravno.. dosao komsija mudrolog i zakljuci da je vracena kilometraza najmanje 100 000, pozno po volanu. I rece mi da auto ima tempomat samo ja ne znam da nadjem u kompjuteru djej' :skoljka:
Na nekim autima ima pripremljena instalcija (žice), kupuš ručicu, utakneš i preko računara ti se upali.
to je slucaj na vecini pezo vozila npr
Throttle

#47 Re: Stvarna kilometraza

Post by Throttle »

Na Opelima isto, mene kostalo 18KM da ubacim, 8KM prekidac na kvacilu jer kod mene nije bilo, cener doplatio za polovnu rucicu s tipkama za tempomat i dao svoju i dobio gratis kodiranje.
Kiki_Musampa

#48 Re: Stvarna kilometraza

Post by Kiki_Musampa »

Throttle wrote:Na Opelima isto, mene kostalo 18KM da ubacim, 8KM prekidac na kvacilu jer kod mene nije bilo, cener doplatio za polovnu rucicu s tipkama za tempomat i dao svoju i dobio gratis kodiranje.
Gdje jebem ga!! Ja po Bosne obišao, 99%ne zna ni da se ručica može izvući i zamijeniti
Throttle

#49 Re: Stvarna kilometraza

Post by Throttle »

Koje auto
Haris.ba

#50 Re: Stvarna kilometraza

Post by Haris.ba »

nebogori wrote: to je slucaj na vecini pezo vozila npr
Da, pežo, citroen.

Fauve valjda to ne praktikuje, ni Japanci.
Post Reply