Umjetna oplodnja u Sarajevu
Moderator: anex
- zgiba
#27 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Ja shvatam da se ljudi osjecaju sigurnije kada krecu u postupak na "domacem terenu", ali ja bih svakome savjetovala, da ukoliko se vec odluci na postupak i skupi novac za to onda da to prepusti nekome ko ce to uraditi na najprofesionalniji i, koliko je moguce "najbezbolniji" nacin.
- Alhemicarkaa
#28 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Ne radi se o sigurnosti, radi se o terapiji i pregledima koji se moraju obavljati 10, pa nekad i više dana. U svakom slučaju, moraš najmanje dva puta u toku jednog postupka otici vani, od čega drugi put biti cca 10 dana, što je jako teško, jer treba tražiti bolovanje/odmor, biti smješten negdje. Ne mogu to sebi svi priuštiti i onda se odluče da urade ovdje.zgiba wrote:Ja shvatam da se ljudi osjecaju sigurnije kada krecu u postupak na "domacem terenu", ali ja bih svakome savjetovala, da ukoliko se vec odluci na postupak i skupi novac za to onda da to prepusti nekome ko ce to uraditi na najprofesionalniji i, koliko je moguce "najbezbolniji" nacin.
- zgiba
#29 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Bila, prosla (govorim iz iskustva) 
- Alhemicarkaa
#30 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Gdje si išla vani i je li bilo uspješno?
- zgiba
#31 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
dr. Res Ljubljana/Postojina, rezultat puni dvije godine za koji dan 
- Alhemicarkaa
#32 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Svaka čast, i meni se on čini kao odličan, bar iz priča.zgiba wrote:dr. Res Ljubljana/Postojina, rezultat puni dvije godine za koji dan
- zgiba
#33 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
On je odlican izbor i sto se tice troskova i brzine zakazivanja postupka, jer se u Mariboru ceka najmanje godinu dana na zakazivanje postupka nakon konsultacija.
- Alhemicarkaa
#34 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
zgiba imaš pm 
- wewa
#35 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Maribor je po uspjesnosti 3. klinika u Evropi - ispred njih je klinika u Pragu i klinika u Briselu, ali su ove dvije specijalizirane za teske slucajeve muske neplodnosti, pa tamo uglavnom ljudi idu zbog micro-tese postupka ili donacije sjemena.
uostalom, mariborska statistika je dostupna na njihovoj web stranici. sto se smjestaja tice, znatno je jeftiniji nego na jadranu, hrana je skoro kao kod nas (narocito hrvatske marke
), a strucnost i ljubaznost osoblja ne moze se platiti novcem.
uostalom, mariborska statistika je dostupna na njihovoj web stranici. sto se smjestaja tice, znatno je jeftiniji nego na jadranu, hrana je skoro kao kod nas (narocito hrvatske marke
- River_isle
#36 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Nazalost , nisam cula ni jednu pozitivnu o doktorima u BiH, ali sreca ni Ljubljana nije daleko mada su troskovi previsoki. Naravno, to se poslije isplati.
Sretno!
Sretno!
-
daddyakbda
#37 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Maribor je dobra opcija, mada mi se čini da i oni imaju svojih malih propusta. Ja se nadam da ce se obistiniti price o otvaranju Bahceci klinike u Sarajevu. Da li neko ima kakvih pouzdanih informacija o tome?
-
EdnaMaric
#38 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Hvala vam, ljudi, na savjetima i iskustvima.
Ja sam zbunjena, prestrasena, nesigurna...
Ipak sam se nakon konsultacija sa Mariborom odlucila da pokusam u Sarajevu na GAK-u kod prof.dr. Zulfe Godinjaka. Pocela s terapijom (Decapeptil, Merional) pa cemo vidjeti sta slijedi.
Kritike nekih forumasa uvazene pa od sada koristim termin "vantjelesna oplodnja"
Ipak sam se nakon konsultacija sa Mariborom odlucila da pokusam u Sarajevu na GAK-u kod prof.dr. Zulfe Godinjaka. Pocela s terapijom (Decapeptil, Merional) pa cemo vidjeti sta slijedi.
Kritike nekih forumasa uvazene pa od sada koristim termin "vantjelesna oplodnja"
-
daddyakbda
#39 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
To je najgore što ti treba u MPO postupku. Opusti se, sve će biti OK akBdaEdnaMaric wrote: Ja sam zbunjena, prestrasena, nesigurna...
-
saniiado
#40 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
EdnaMaric wrote:Hvala vam, ljudi, na savjetima i iskustvima.
Edna...
ako te smijem pitati ... U cemu je problem? u Tebi? u Muzu? malo specificiraj.
Ja sam musko
zbog toga je doslo to totalnog hormonalnog poremecaja i Azospermije (nema sperme nikako ni zive ni mrtve)
Medjutim u zadnjih 6 mjeseci uzimam HCG (Human Chorionic Gonadtropin) i na zadnjim testovima (prije mjesec dana) pokazalo se da ima nekih 50,000 zivih spermica. Po misljenju doktora to je premalo sperme za 'prirodnu' oplodnju pa savjetuje In-Vitro.
Da li je neko od forumasa (ili supruznika forumasa) imao probleme sa nemanjem sperme? koje ste lijekove uzimali? Imate li sada djecu? itd itd.
Neka nam je svima SRETNO i SAMO NAPRIJED!
p.s. na kraju krajeva moze se dijete usvojiti (sto bi moj otac, koji je rastao u sirotistu, rekao ' usvojiti dijete, to ti je sine "direktna" karta za Dzennet) - nije ni usvajanje kraj svijeta.
Jos jednom SVAKO VAM DOBRO ZELIM SVIMA!!!
- Asi
#41 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Zelim vam puuuuno srece svima, zelim da vam dam podrsku i da se svima ostvari najveca zelja, malo cudo u narucju 
-
daddyakbda
-
merik
#43 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Sve najbolje i puno bebica.
Meni je Allah dž. š. podario dvoje pa znam koliko vam to znači.
Meni je Allah dž. š. podario dvoje pa znam koliko vam to znači.
- ciki4
#44 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
VTO u BiH je tema koja me toliko razljuti, a ujedno i rastuži da bi najradije vrištala od muke kad vidim i čujem koliko parova se bori da dobiju dijete, a država, ili bolje reći Federacija, im to ne omogućava, pa barem i taj 1 pokušaj godišnje
Međutim, nije u zakonu ( koji postoji, ali je jako konfuzan, besplatan IVF se odnosi samo na paraplegičare i RVI) jedini problem. Ono što malo ljudi zna, da na odjelu za sterilitet KCUS-a postoje svi preduslovi za IVF, pa čak i za ISCI, a osigurana lica bi postupak izašao oko 550 KM, što je u poređenju sa Mehmedbašićem i dr. privatnicima u BiH priznaćete jako povoljno. Pod preduslovima mislim na kompletnu opremu, kao i obučenost ljekara. Pitanje lijekova je druga stvar, oni bi se morali kupovati, što dođe nekih 1 000-2 000 KM. Eh sad je pitanje zašto se ti postupci kod nas ne rade? Sigurno ne zato što nije bilo zainteresovanih, nego što je interes dotičnih ljekara ( čast pojedincima) puno veći, kad ih pošalju privatniku s kojim su u talu pa od njih za svaki postupak dobiju pozamašan postotak (ne odnosi se samo na IVF, nego na brojne preglede, operacije i postupke u MPO).
- wewa
#45 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
mi nemamo kadra za MPO u Federaciji, a bome ni u BiH.ciki4 wrote:VTO u BiH je tema koja me toliko razljuti, a ujedno i rastuži da bi najradije vrištala od muke kad vidim i čujem koliko parova se bori da dobiju dijete, a država, ili bolje reći Federacija, im to ne omogućava, pa barem i taj 1 pokušaj godišnjeMeđutim, nije u zakonu ( koji postoji, ali je jako konfuzan, besplatan IVF se odnosi samo na paraplegičare i RVI) jedini problem. Ono što malo ljudi zna, da na odjelu za sterilitet KCUS-a postoje svi preduslovi za IVF, pa čak i za ISCI, a osigurana lica bi postupak izašao oko 550 KM, što je u poređenju sa Mehmedbašićem i dr. privatnicima u BiH priznaćete jako povoljno. Pod preduslovima mislim na kompletnu opremu, kao i obučenost ljekara. Pitanje lijekova je druga stvar, oni bi se morali kupovati, što dođe nekih 1 000-2 000 KM. Eh sad je pitanje zašto se ti postupci kod nas ne rade? Sigurno ne zato što nije bilo zainteresovanih, nego što je interes dotičnih ljekara ( čast pojedincima) puno veći, kad ih pošalju privatniku s kojim su u talu pa od njih za svaki postupak dobiju pozamašan postotak (ne odnosi se samo na IVF, nego na brojne preglede, operacije i postupke u MPO).
u Federaciji se potpomognutom oplodnjom bavi samo dr Godinjak - a on usput radi i sve drugo sto ima veze s ginekologijom. od takvog svastarenja nema hajra, to znaju armije zena koje ga cekaju na hodnicima dok je on u operacijskoj sali i radi laparaskopije, histerektomije i sl.
druga stvar, nemamo biologa koji su kljucni u cijeloj prici. na KCUS imate jednu biologicu i kad nje nema, zbog bolovanja ili odmora, obustavljaju se svi postupci.
ovakvim neozbiljnim pristupom parovi gube vrijeme, zdravlje zena koje prolaze stimulacije se unistava, a bijela kuga se samo siri. u skoro svakoj skoli kantona sarajevo, koji jos ima pozitivan prirodni prirastaj, ove je godine upisano jedno odjeljenje prvacica manje.
- ciki4
#46 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Vjeruj mi kadra imamo! Ne govorim bezveze, poznajem lično jednog ( kućni prijatelj sa starim), a znam za još najmanje dvojicu, koji su odlični MPO-vci, nažalost opstrukcije nadređenih su prva i najveća prepreka. Što se tiče biologa, i nijh imamo, samo ih treba obučiti, ko brani Radi (žena će ubrzo u penziju) da obuči bar 1? Neko očito da, a ko, to se zna, iako parovima koji prolaze kroz taj horor, to nije ni bitno.
- wewa
#47 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
odlicni MPO-vci a ne bave se MPO-om na dnevnoj bazi?
hajde, bilo bi lijepo...
opremu imamo, strucnjake bi mogli naci, ali nedostaje volja. zasto? pa zbog istog razloga sto se amniocinteze rade kod privatnika, koji je, onako sasvim slucajno, predsjednik udruzenja ginekologa i perinatologa.
hajde, bilo bi lijepo...
opremu imamo, strucnjake bi mogli naci, ali nedostaje volja. zasto? pa zbog istog razloga sto se amniocinteze rade kod privatnika, koji je, onako sasvim slucajno, predsjednik udruzenja ginekologa i perinatologa.
- ciki4
#48 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Ne rade na dnevnoj iz istog razloga što ne rade ni na sedmičnoj, ni godišnjoj...A razlozi su baš ti, koje si navela 
- PuM@
#49 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Nisam upoznata sa ovim, i ne znam kako to sve funkcionise, nisam jos ni udata, ali uskoro
jedino sto vam mogu svima pozeliti je puno malih bebaca
zelim vam svu srecu ovog svijeta, da ostvarite to sto najvise zelite
jedino sto vam mogu svima pozeliti je puno malih bebaca
zelim vam svu srecu ovog svijeta, da ostvarite to sto najvise zelite
-
chockolino
#50 Re: Umjetna oplodnja u Sarajevu
Da li je neko pokusao ici kod dr.Sanje Sibincic u Banja Luku, poliklinika MedicoS? Znam da je ucila od najboljih, medju ostalima i dr.Vlaisavljevic iz Slovenije joj je bio jedan od ucitelja.