U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Bingo
14
20%
Drvopromet
33
47%
Amko
8
11%
Robot
9
13%
Hoše komerc
3
4%
Merkur/Mims
3
4%

Total votes: 70

sarajevsko_pivo

#26 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by sarajevsko_pivo »

Mogao bi neki domaci lanac zakupiti prostor za hipermarket u buducem ''Sarajevo City Center'', da se tu opet ne otvori Konzum ili Mercator.

Recimo prvi veliki Drvopromet market :thumbup: :bih:
BHF_Manijak

#27 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by BHF_Manijak »

sarajevsko_pivo wrote:Mogao bi neki domaci lanac zakupiti prostor za hipermarket u buducem ''Sarajevo City Center'', da se tu opet ne otvori Konzum ili Mercator.

Ma mi smo stoka ba, opet bi svi poletili u Merkator,Konzum i ostala sranja, iako su cijene zara realno! Gledam cijene u Merkatoru, po 30-40kf skuplje od ostalih trgovackih lanaca, ali skonto Janez gdje moze lovu ubrat... :oops:
sarajevsko_pivo

#28 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

BHF_Manijak wrote:
sarajevsko_pivo wrote:Mogao bi neki domaci lanac zakupiti prostor za hipermarket u buducem ''Sarajevo City Center'', da se tu opet ne otvori Konzum ili Mercator.

Ma mi smo stoka ba, opet bi svi poletili u Merkator,Konzum i ostala sranja, iako su cijene zara realno! Gledam cijene u Merkatoru, po 30-40kf skuplje od ostalih trgovackih lanaca, ali skonto Janez gdje moze lovu ubrat... :oops:
Merkator je u 2010 ostvario sam dobit u BiH i Srbiji, sta ces kad nismo pametni...

Nasi se pale na izgled centra, dok recimo u EU se samo gleda cijena.

Meni je vaznije da je jeftino nego kako centar izgleda, vazno je da je cisto.
sarajevsko_pivo

#29 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Ovaj DP market u Mostaru je extra, kad bi svi izgledali ovakvo u Sarajevu...

http://www.vijesti.ba/hot-news/32664-FO ... staru.html
ivannn

#30 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by ivannn »

StupskaBitanga wrote:
KenCo wrote:meni je misterija zasto su toliko puno konzumi, merkatori i slicno, za razliku od nasih trznih centara. umjesto da punimo dzepove nasima, mi ih punimo strancima. bio sam u svim centrima, i Bingo na AP, apsolutno nista ne zaostaje za konzumum ili merkatorom ( osim mozda odjece i nekih kucnih potrepstina). a jeftiniji je za nekih 10 % po artiklu, sto je 10 maraka na 100 maraka. a to nije malo.
vjerovatno je neka fora kupovati po konzumu, npr u BBI, koji je uvijek pun, umjesto u DP ili Bingu. ne shvatam nase ljude, to samo mi sebi mozemo dopustiti. dajte priliku domacem!
Znaš kako ono ide kod nas tuđe je uvijek slađe
Još kada se ujedine Konzum i Mercator imaćemo pravi monopol
mislim da su male šanse da se to dogodi jer slovenci rade sve kako ne bi prodali mercator agrokoru, u utorak su trebali donijet kome će laško prodati svoju četvrtinu dionica i ured za zaštitu tržišnog natjecanja je to spriječio...

ionako su konzum i mercator najskuplji trgovački lanci, ne bi se tim spajanjem ništa zanimljivo dogodilo, vjerojatno bi se u hrvatskoj, možda i bih i srpski mercator preimenovao u konzum i ideu, dok bi u sloveniji, albaniji i bugarskoj bi razvijali brand mercatora
karanana

#31 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by karanana »

konzum najskuplji?
nikad.
konzum kad se sve sabere i oduzme ima najbolji spoj cijene i kvalitete.
ima dosta solidnih onih njihovih K+ brendiranih proizvoda koji se ne razlikuju od nekih jacin brendova. u sustini kada se pogledaju proizvodjaci ti K+ proizvoda, mnogi su renomirani i imaju iste proizvode na policama samo sto su etikete razlicite.

u slucaju spajanja ova dva regionalna giganta, mislim da bi potrosaci bili na dobitku. svojom snagom, oni bi mogli diktirati cijene dobavljacima i na taj nacin prenijeti ustede na krajnje potrosace......ili mozda zadrzati dodatni profit za sebe...ko zna.
StupskaBitanga

#32 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by StupskaBitanga »

karanana wrote:konzum najskuplji?
nikad.

ima dosta solidnih onih njihovih K+ brendiranih proizvoda koji se ne razlikuju od nekih jacin brendova. u sustini kada se pogledaju proizvodjaci ti K+ proizvoda, mnogi su renomirani i imaju iste proizvode na policama samo sto su etikete razlicite.

u slucaju spajanja ova dva regionalna giganta, mislim da bi potrosaci bili na dobitku. svojom snagom, oni bi mogli diktirati cijene dobavljacima i na taj nacin prenijeti ustede na krajnje potrosace......ili mozda zadrzati dodatni profit za sebe...ko zna.
Drug otiđi u Bingo npr i vidjećeš da nije tako
Na 100KM potrođenih 10KM je ušteda
Garantujem životom
Dalje banalan pokazatelj
K+kajmak je poljoradov travnik
U bingu orginal kajmak poljorad travnik je jeftiniji nego k+ u konzumu

Konzum je samo jeddna dobro upakovana laž
a o tome šta prodaju pod k+ rekli su inspektori glede ribe
u slucaju spajanja ova dva regionalna giganta, mislim da bi potrosaci bili na dobitku. svojom snagom, oni bi mogli diktirati cijene dobavljacima i na taj nacin prenijeti ustede na krajnje potrosace.
Mora da se šališ
Jesi ti ikada čuo za riječ monopol
Mislim da bi taj lanac sa oko 200 prodavnica mogao toliko dici cijene i lupati raju po džepu
a o favoriziranju stranih proizvoda da ne govorim
Control panel

#33 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by Control panel »

gdje vam je interex

ja tamo stalno kupujem.
holowey

#34 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by holowey »

sarajevsko_pivo wrote:
BHF_Manijak wrote:

Merkator je u 2010 ostvario sam dobit u BiH i Srbiji, sta ces kad nismo pametni...

meni je najvaznije da me kao musteriju postuju i da mi se sa postovanjem obracaju... radije cu platiti 10-20% skuplje ako cu se u nekom prodajnom objektu ugodnije osjecati...
karanana

#35 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by karanana »

jesi li ikad cuo za firmu koja se zove wallmart?

najveca privatna firma na svijetu po broju zaposlenih. uposljava oko 900.000 ljudi u mnogo zemalja svijeta. uz lanac prodavnica Target, najpovoljniji americki trgovacki lanac za hranu, kucne proizvode i odjecu nize do srednje kvalitete. u zadnjih 10ak godina unistili par svojih najvecih konkurenata kao sto su veliki K Mart naprimjer, tako sto su za iste proizvode imali mnogo nize cijene. firma je dovoljno jaka da moze jednom Kraftu, P&G-u i drugim proizvodjackim gigantima reci za koje pare hoce da kupi njihove proizvode, jer ako ih ne prodaju wallmartu u velikim su problemima jer wallmart kupuje veliki procenat njihove proizvodnje.

i dan danas je wallmart najpovoljniji lanac i nisu digli cijene prema potrosacima nakon unistavanja najveceg konkurenta. oni imaju monopol, ali taj monopol je prema dobavljacima sto je dobro za krajnjeg kupca.
StupskaBitanga

#36 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by StupskaBitanga »

karanana wrote:jesi li ikad cuo za firmu koja se zove wallmart?

najveca privatna firma na svijetu po broju zaposlenih. uposljava oko 900.000 ljudi u mnogo zemalja svijeta. uz lanac prodavnica Target, najpovoljniji americki trgovacki lanac za hranu, kucne proizvode i odjecu nize do srednje kvalitete. u zadnjih 10ak godina unistili par svojih najvecih konkurenata kao sto su veliki K Mart naprimjer, tako sto su za iste proizvode imali mnogo nize cijene. firma je dovoljno jaka da moze jednom Kraftu, P&G-u i drugim proizvodjackim gigantima reci za koje pare hoce da kupi njihove proizvode, jer ako ih ne prodaju wallmartu u velikim su problemima jer wallmart kupuje veliki procenat njihove proizvodnje.

i dan danas je wallmart najpovoljniji lanac i nisu digli cijene prema potrosacima nakon unistavanja najveceg konkurenta. oni imaju monopol, ali taj monopol je prema dobavljacima sto je dobro za krajnjeg kupca.
I ti misliš da će osovina Konzum/Mercator to biti
Ma daj
Konzum i Mercator odvojeno drže ogromne cijene a kad i eventualno ujedinjenjem to neće promijeniti
100% sam siguran u to
The Realist

#37 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by The Realist »

StupskaBitanga wrote: Dalje banalan pokazatelj

Za ovaj njihov K+ produkt ne mogu da vjerujem. Pa svugdje u svijetu trgovine koje prodaju svoje proizvode ih daju po dosta povoljnijim cijenama, nego konkurentske (zato što garantuju ogroman otkup od proizviđača, nemaju skoro nikakav marketing pojedinačne proizvode, ambalaže ninašta ne liče) i onda ljudi i kupuju, jer je kvalitet ustvari isti kao kod nekih drugih, jer isti ljudi proizvode.

Ali ne, oni svoje proizvode čak skuplje naplaćuju i to "puno" skuplje, nego neke druge proizvode u njihovoj radnji.... Kakva je to šema?????
The Realist

#38 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by The Realist »

karanana wrote:konzum najskuplji?
nikad.

Kao što sam gore naveo, problem je što ti proizvodi uopšte nisu nešto jeftini, ne koliko bi trebali biti.
kojeime

#39 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 30/04/2011 21:08, edited 1 time in total.
karanana

#40 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by karanana »

The Realist wrote:

Za ovaj njihov K+ produkt ne mogu da vjerujem. Pa svugdje u svijetu trgovine koje prodaju svoje proizvode ih daju po dosta povoljnijim cijenama, nego konkurentske (zato što garantuju ogroman otkup od proizviđača, nemaju skoro nikakav marketing pojedinačne proizvode, ambalaže ninašta ne liče) i onda ljudi i kupuju, jer je kvalitet ustvari isti kao kod nekih drugih, jer isti ljudi proizvode.

Ali ne, oni svoje proizvode čak skuplje naplaćuju i to "puno" skuplje, nego neke druge proizvode u njihovoj radnji.... Kakva je to šema?????
daj primjer proizvoda koji brendiraju kao svoj a naplacuju skuplje od drugih proizvoda u njihovoj radnji.

a sto se tice propasti granapa....ne znam, nema recepta. ako mi prodaju litru mlijeka za 1,60 a u konzumu je 1,40, sta ja tu mogu da uradim da spasim granap? jedino da kupim to mlijeko po 10-15% vecoj cijeni ali gdje sam tu ja onda?
The Realist

#41 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by The Realist »

sarajevsko_pivo wrote: Merkator je u 2010 ostvario sam dobit u BiH i Srbiji, sta ces kad nismo pametni...

Baš zato jedan Lidl i Aldi rasturaju. Kvalitet je odličan, ali sve puno jeftinije. Naravno da se tamo ide kupovati. Nije ugodno kao u nekim drugim trgovinama, ali zato imaš 99% stvari koje ti trebaju, a jako puno novca uštediš.

Na kraju krajeva, ako volim luksuz, onda ću taj ušteđeni novac potrošiti na kino, kafu, izlazak drugog tipa, ili nešto treće, a to malo vremena koje provedem u trgovini mi i nije bitno kako ću ga provesti.
Better Man

#42 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by Better Man »

Licno kupujem u Merkatoru, ali ono sto zelim da vam istaknem da gdje god kupujete obavezno gledajte datum proizvodnje i rok trajanja proizvoda, a posebno kad su u pitanju kakvi pokloni uz proizvode i akcije. Danas u Merkatoru idem do frizidera da uzmem Poli salamu, kad postavljen njihov stand i djevojka koja radi na promociji uz poli salamu dijeli reklamne cekere. Sad kako me je snimila da zelim uzeti Poli salamu, govori mi kako uz nju dobivam reklamni ceker i uzimam ja taj ceker i ona mi sa standa daje salamu. Ja odmah pogledam datum proizvodnje, kad ono juli 2010. godine,a rok trajanja neki septembar 2010 godine. odmah to to prijavim i upozorim na datum i rok trajanja i uzmem iz frizidera drugi primjerak i provjerim datum proizvodnje april 2011. godine, a rok trajanja juni 2011 godine, dakle ova je uredu. Srecom svaki proizvod koji uzimam na licu mjesta provjerim datum proizvodnje, tako da mi se ne moze desiti da uzmem nesto neispravno. i prije je bilo ovakvih Poli promocija, ali uvijek uzmem iz frizidera nikad sa standa. Danas uzmem sa standa, ali iste sekunde provjerim i uocim neispravnost proizvoda.
The Realist

#43 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by The Realist »

karanana wrote:
daj primjer proizvoda koji brendiraju kao svoj a naplacuju skuplje od drugih proizvoda u njihovoj radnji.

a sto se tice propasti granapa....ne znam, nema recepta. ako mi prodaju litru mlijeka za 1,60 a u konzumu je 1,40, sta ja tu mogu da uradim da spasim granap? jedino da kupim to mlijeko po 10-15% vecoj cijeni ali gdje sam tu ja onda?
Cappucino recimo (K+ je podosta skuplji, nego Brazil, ili kako već), njihove kupke nisu najjeftinije, hljeb doduše jeste, mlijeko je sada najjeftinije (ali dijeli mjesto sa onim Domaćim blagom - mislim, nisam siguran za naziv), ali je znalo biti i jeftinije od tog mlijeka (a i njihov proizvod bi morao biti jeftiniji i to "drastično", a to nije), čokolade nisu najjeftinije (dijele mjesto sa drugima, ili su čak skuplje, a još stoji akcija pored njih, pa koliko je kada nije akcije - iako je akcija za njih stalno), ne znam šta ima još, jer ne kupujem njihove proizvode, jer mi se jednostavno ne isplate....
The Realist

#44 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by The Realist »

A da na temu odgovorim:

Ja kupujem svugdje pomalo. Volim Škafu, jer cu cijene jako dobre za neke stvari, a i kulturno izgleda samoposluga (iako malo sabijena, mada meni to nije bitno), oni znaju imati odlilne ponude mesa, a meso bude odlično - barem meni bilo tako, a ima i dosta drugih stvari, odem i do Robota često, jer imaju počesto dobrih ponude, recimo danas Milkos mlijeko 1KM litar, te isto imaju često dobrih ponuda, ali tamo ćevape više ne uzimam, jer je bilo loše zadnji puta (mada dok smo uzimali na Koševskom, jako je dobro bilo), eh, koristim počesto i Konzum internetshop, jer nemam auto i neke stvari ne mogu nositi i onda odatle naručujem (čak je jeftiniji, nego ovaj moj ovdje, koji je preskup - čak i radnici kažu da znaju da je skuplji nego ostali, ali da nije to njih što se cijena tiče - inače, osoblje je jako, jako ljubazno)....

Prije sam u DP-u kupovao, ali je problem što je ovaj na Buljakovu poskup, pa mi ni sa onih 10% nije baš dobar, ali na drugim mjestima su bili sasvim OK.

U stuštini, kupujem gdje znam da ću najbolje proći.

PS
Hoše je također dosta dobar sa cijenama, samo mi podalek, pa rjeđe tu kupujem.
StupskaBitanga

#45 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by StupskaBitanga »

karanana wrote:
The Realist wrote:

Osim onog kajmaka znam lično za mlijeko
Mlijeko K+ 1l 2,8% 1,25KM

U Bingu mlijeko Mljekare Livno isto 2,8 1,25KM
Znaci nije trgovačka marka

A u DP na akciji PPM Mlijeko 2,8 1,2

A pošto volim Nescafu to sam upamtio
oma kesica sa 10 komada u Bingu 2,9KM a u Konzumu 3,8KM
The Realist

#46 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by The Realist »

StupskaBitanga wrote: Osim onog kajmaka znam lično za mlijeko

Mislim da je on mislio samo na proizvode u njihovim trgovinama i odnos u cijenama, ne između trgovina.
karanana

#47 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by karanana »

The Realist wrote:
StupskaBitanga wrote: Osim onog kajmaka znam lično za mlijeko

Mislim da je on mislio samo na proizvode u njihovim trgovinama i odnos u cijenama, ne između trgovina.
da. ali ne sumnjam da ima primjera koje si ti naveo. evo hipoteticki, cokolada turskog proizvodjaca vrlo vjerovatno moze biti jeftinija od iste vrste cokolade K+. ali ako pogledamo etiketu i vidimo proizvodjaca te K+ cokolade, vidjecemo da je u pitanju renomirani proizvodjac cokolade, veoma cesto Kras ili Kandit Osijek, dok o turskoj cokoladi malo sta znamo, a i razlika u kvaliteti je primjetna.
The Realist

#48 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by The Realist »

karanana wrote: Mislim da je on mislio samo na proizvode u njihovim trgovinama i odnos u cijenama, ne između trgovina.

da. ali ne sumnjam da ima primjera koje si ti naveo. evo hipoteticki, cokolada turskog proizvodjaca vrlo vjerovatno moze biti jeftinija od iste vrste cokolade K+. ali ako pogledamo etiketu i vidimo proizvodjaca te K+ cokolade, vidjecemo da je u pitanju renomirani proizvodjac cokolade, veoma cesto Kras ili Kandit Osijek, dok o turskoj cokoladi malo sta znamo, a i razlika u kvaliteti je primjetna.[/quote]

Da, ali tako je i vani, kvalitet je odličan, ali namjerno se cijena obara, jer nemaju troškove, koje imaju drugi proizvođači. Tu se ne gleda kvalitet previše, nego način da se privuče kupac. Daj, zašto bih ja kupovao tamo neku K+ čokoladu, pored nekih drugih? Zašto bih kupovao njihovo mlijeko, prije drugih? (Na kraju krajeva, većina tunjevina dolazi iz nekoliko fabrika, samo se neke stvari mijenjaju, tako je mlijekom i mnogim drugim stvarima).

Znam da baš ne rade kao Lidl i Aldi, engleske trgovine (Tesko, Sainsbury's....), jer ovi direktno sa proizvođačima komuniciraju i recimo naruče ogroman broj jogurta za koji oni recept naprave i slične stvari (a čak i svoje mljekare imaju), ali bi morali paziti na to da cijena bude puno jeftinija, nego kod ostalih.

Njihov proizvod bi trebao biti najjeftinij u trgovinama, osim ako stvarno ima nešto jeftinije što je 5 puta gore, pa hajde, razumijem.

PS
To što proizvodi KRAŠ, ali cijena je puno jeftinija, meni može i reći da tu ipak nešto nevalja.... Hebemu, piše K+ na proizvodu u ne baš lijepoj ambalaži.... A mlijeko je očit primjer gdje bi trebali ići jeftinije, a ne idu....

PPS
Imaju oni i proizvoda koji su jeftiniji, da ne bude samo da su skuplji, ali me čudi da nije svugdje tako i osim toga, opet ti neki njihovi proizvodi nisu jeftini, kako bi čovjek očekivao, mada meni je problem što ovaj "moj" Konzum je užasan, pa skuplji, nego ostali.
pjegica

#49 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by pjegica »

Od ovih nabrojanih mi je DP najblizi pa tamo najcesce kupujem. Mada, iskreno, njih i Robot izbjegavam zbog neljubaznosti na koju cesto naletim kad udjem. U DPu vazda kolica stoje pored polica i slazu proizvode u doba kad je trgovina najprometnija, ne daju ti prici da uzmes nesto, jos hukcu iza mene ako stanem 2 min duze da izaberem izmedju dva proizvoda oko kojih se dvoumim.. na kraju ne kupim nijedan jer me iznerviraju. U Robotu previše često naletim na proizvode kojima je davno isfurao datum, na ostecenu ambalazu i tako to. Nedaj boze upitati za info gdje se nalazi neki proizvod. Jos kad me je cura na kasi pitala "a zar bas moras uzeti i novine?" nakon sto je uspjesno zaokruzila cifru za pogodnije vracanje kusura, odlucila sam da vise ne ulazim bez prijeke potrebe. Za ostale od ovih ne znam, nisam nikad ni usla.
Merkator je meni super sto se tice usluge. Udjem unutra i mogu ostati do zatvaranja ako mi je volja, birati i istrazivati bez da mi iko za petama stoji. Zbog toga mi je drag. Konzum je takodjer ok, zbog blizine u njemu od svih prodavnica najvise kupujem, ali nisam cijene uporedjivala pa ne znam, sve mi je nekako u pet deka.
A to, domace - strano me ne interesuje ni sekunde. Kupovacu tamo gdje mi ponude bolju uslugu, a ime i porijeklo vlasnika me ne interesuju ni 2 posto. Cim prije to shvate, to ce njima bolje biti.
plejka2

#50 Re: U kojem domacem trgovinskom lancu u Sarajevu kupujes?

Post by plejka2 »

Merkator je zakon,robot nula bodova amko mi je pred nosom one tete su ljubazne :D
Post Reply