Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

fixer

#26 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by fixer »

BHF_Manijak wrote:
armin.i.am wrote: sto se ti brines za strance,vecina ih nema karte,a nema veceg sevapa nego stranca opalit po usima i dzepu.
tako ti i treba kad se petljas gdje ti nije mjesto :x
da Bog da ti revizori ovi seljacki ispred vrata stajali :oops: Sta ih branis koji q, stoka seljacka, na svakom koraku ih treba nogama udarat, mrmonje obicne!
Kakave zamisli nekog ko se osjeca vjernikom.
Mr. Brightside

#27 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Mr. Brightside »

BHF_Manijak wrote:
armin.i.am wrote: sto se ti brines za strance,vecina ih nema karte,a nema veceg sevapa nego stranca opalit po usima i dzepu.
tako ti i treba kad se petljas gdje ti nije mjesto :x
da Bog da ti revizori ovi seljacki ispred vrata stajali :oops: Sta ih branis koji q, stoka seljacka, na svakom koraku ih treba nogama udarat, mrmonje obicne!
begovu dzamiju nekome kauboju jalija prodala,strendzeri skontali da slava i novcici nisu najvazniji u votazi :D
nidokralj

#28 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by nidokralj »

ja kad god sam imao kartu nisam imao problema.mrzim ih zato sto me istjeraju kad nemam :D :oops:to je logicno , ali to im je posao.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#29 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Priorat »

nidokralj wrote:iz prve ruke.u briselu kupis kartu i prije ulaska ponistis.svojim ocima vidio.nisam znao da se tu ponistava karta pa sam morao platit kaznu. :thumbup: :thumbup:
karte koje vise puta koristis su te koje ponistavas a karta za jednokratnu upotrebu (moze biti dnevna, poludnevna i na vise sati) je istog momenta vazeca cim je kupis!!
kojeime

#30 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 29/04/2011 00:47, edited 1 time in total.
Mr. Brightside

#31 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Mr. Brightside »

Priorat wrote:
nidokralj wrote:iz prve ruke.u briselu kupis kartu i prije ulaska ponistis.svojim ocima vidio.nisam znao da se tu ponistava karta pa sam morao platit kaznu. :thumbup: :thumbup:
karte koje vise puta koristis su te koje ponistavas a karta za jednokratnu upotrebu (moze biti dnevna, poludnevna i na vise sati) je istog momenta vazeca cim je kupis!!
:lol: :lol: :lol:
malo si pomijesao,jednokratna=jedan smijer jedan prevoz.
a karte koje vise puta koristis su dnevne,visesatne itd.
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#32 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Priorat »

armin.i.am wrote:
Priorat wrote:
:lol: :lol: :lol:
malo si pomijesao,jednokratna=jedan smijer jedan prevoz.
a karte koje vise puta koristis su dnevne,visesatne itd.
jednokratnu sam mislio kupis je stavis u novcanik i nosas je toliko dugo koliko vazi!! znaci nekupujes non stop kartu nego je za jednokratnu upotrebu za vise voznji!! kapish?
therrarrius

#33 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by therrarrius »

link wrote: haj ti otidji u London i nemoj ponistiti kartu "iz neznanja" Pa ako su stranci, nisu debili.
u Londonu ces tesko ponistiti kartu jer vecina sistema radi bez ponistavanja karata, samo kupis kartu i drajvaj. Doduse mozda je ''east side'' drukciji.
BSn

#34 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by BSn »

Nije da branim revizore, jer znam kakvi su prema stranim turistima... Ali, stranci se isto ponasaju bahato. Ko prvo, nije svugdje u svijetu praksa da se ne ponistava/ponistava. Drugo, ako je kod tebe u tvojoj zemlji jedan sistem, ne znaci da je i tamo gdje si otisao.
Proslo ljeto kod zeljeznicke, ulazi mladi par Spanaca i stariji par koji prica na njemackom (cini mi se). Spanci fino kupise karte i sjedose mrtvi ladni, a Svabo sjede sa zenom, pa gleda u onu kartu, pa razlgeda po tramvaju, pa fino ustade do automata i ponisti karte.
A da se revizori moraju uljuditi i inace, a ne samo (posebno) u odnosu sa strancima, to je fakt, a na tome ne radi niko.
valterbranisarajevo

#35 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by valterbranisarajevo »

:thumbup: Svaka čast !

Nemoj se ništa sekirati, nećeš ti izgubiti tužbu jer ih ti nećeš ni tužiti. Krivičnu ili prekršajnu prijavu će podnijeti policija. Tebe će zvati eventualno kao svjedoka.....Ispričaćeš šta si vidio sudiji (najvjerovatnije bez prisustva ovih majmuna) i tu se sva priča za za tebe završava....

Još jednom :thumbup:
valterbranisarajevo

#36 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by valterbranisarajevo »

Silu u ovoj državi imaju pravo, uz određene uslove, po zakonu da upotrijebe samo OSL iliti policija. Revizori nemaju čak ni pravo da legitimišu građane. To pravo ima samo opet policija. Ako su imali problema sa ovim ljudima trebali su obavijestiti svog dipečera, a ovaj dežurnog operativnog ili šefa smjene nadležne policijske stanice, koji će poslati patrolu na lice mjesta, izvršiti legitimisanje i sve ostalo što treba..Ovo je klasični fizički napad, i nadam se da će biti adekvatno procesuiran...

Pa doista više toga da svako, kome se ćefne, izigrava zakon i dijeli pravdu u ovom gradu. :oops: Postoje ljudi koji su plaćeni za to....
Komšinica

#37 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Komšinica »

link wrote:
Komšinica wrote:
link wrote:jesi ucinio uslugu strancima svaka ti cast. sada su toliko istraumirani da ce doci opet u sarajevo, al u k... a uostalom zasto si se mjesao, nisu imali kartu i nek plate kaznu, u cemu je problem?
Problem je u tome da ljudi kupe kartu (sad govorim o strancima) i ponekad iz neznanja ne ponište... a to nije razlog da ih se izvodi iz tramvaja i maltretira. Sumnjam da neko od njih ima namjeru eto da se voza bez karte namjerno. A što neko reče vrlo je upitno koliko im naplate kaznu odnosno kao doplatnu kartu.

:x :x :x :x :x
haj ti otidji u London i nemoj ponistiti kartu "iz neznanja" Pa ako su stranci, nisu debili.
Nisu debili ali ljudi možda ne znaju. A i nemam ja ništa protiv da im se eto naplati dopunska karta, ali nemoj maltretirati ljude, uzimati im dokumenta, voditi ih u policiju... i to sve zbog neponištene karte. A kao što rekoh vrlo je diskutabilno koliko im naplate... to je i osnovni problem.

A i sumnjam da stranac koji dođe ovdje i kupi kartu i kao namjerno je ne poništi, da se švera... da ima kartu idući put kad dođe da ne kupuje... :roll:
headbanger

#38 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by headbanger »

nemoj ici u brisel kada se ne znas ponasati
headbanger

#39 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by headbanger »

therrarrius wrote:
link wrote: haj ti otidji u London i nemoj ponistiti kartu "iz neznanja" Pa ako su stranci, nisu debili.
u Londonu ces tesko ponistiti kartu jer vecina sistema radi bez ponistavanja karata, samo kupis kartu i drajvaj. Doduse mozda je ''east side'' drukciji.
u ova dva posta ne vjerujem
cekam bettermana da nam objasni situVaciju u szvezi londona
vas dvojca lupate bezveze
helpdesk

#40 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by helpdesk »

Ti si bas *urate srece. Za ovoliko vremena u Briselu nije me niko pitao za kartu. S vremena na vrijeme se skupi njih desetak, u zajebanim uniformama, nabildani i metodom slucajnog uzorka kontrolisu karte. E volio bih vidjeti ta *uda koja smiju poslat ove likove u PM.
Koliko si platio kaznu :lol: ? Jarane sve ti pise gdje god da se okrenes, na tri jezika ti govore...Pa kako si fulio? Mora da si neku trebu upratio :lol:
metar_drva

#41 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by metar_drva »

jel iko od ovih što pričaju priču tipa "stranci su ko ih jebe" ikad maknuo dalje od svoje mahale? ako jeste, onda zna da je skoro svugdje (govorim o evropi) vizuelna komunikacija urađena tako da i ne trebaš poznavat jezik zemlje u kojoj se nalaziš, a da ti bude sasvim jasno kako ćeš nešto uradit, npr. imat validnu kartu za javni saobraćaj. kod nas kad dođu stranci trebaju grah bacit da bi skontali kako se karta poništi. isti slučaj vizuelne (ne)komunikacije je prisutan na parkingu bbi centra. znači, moraš nagađat kako se plaća parking, i zato se i stvaraju gužve na izlazu.
a ovim parmacima što smatraju da su stranci tu za zavrtanje ušiju želim samo da jednom odu u neki veći evropski ili svjetski grad, pa da im neko dobro uši zavrne. bagro glupa i ignorantna.
stecak

#42 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by stecak »

Nisam se mješao u posao revizora, nego sam prišao strancima i pitao ih treba li im pomoć. Na javnom mjestu i to mi niko ne može zabraniti, pa ni revizori. Imamo svi pravo da priđemo kome god želimo, da na javnom mjestu slušamo ovakav razgovor, snimamo....Revizori i druge službe su ogledalo grada, budžetski korisnici i njihov rad mora biti transparentan i krajnje profesionalan.

S druge strane stranci su mogli biti moji prijatelji, rođaci, poznanici...ali ne, revizor će te uhvatiti za ruku, psovati, odgurivati, udarati...

Neko spomenu da ovi stranci nikada neće doći. Pa i neće nikada više, ni oni ni njihovi prijatelji, rodbina, posjetioci raznih portala kada pročitaju s čim se mogu sresti. Nije moja krivica, nego revizora. Njihovo je da fino i kulturno objasne proceduru i naplate doplatnu kartu ukoliko je ova nevažeća. Nema potrebe za izbacivanjem iz vozila, zadržavanjem pola sata (mogu recimo fuliti prijevoz kući), maltretiranjem, a posebno ne fizičkim napadom na slučajnog prolaznika koji je samo htio pomoći.

Primjer Njemačka, prije nekih mjesec dana. Tek sam stigao, zamolim policajca i policajku da mi pokaže gdje da kupim kartu za podzemnu. Nije im bio problem prošetati sa mnom 50-ak metara do automata. Ja zbunjeno gledam automat sa 45648 funkcija, čiko u zelenoj uniformi (policajac) ubaci novac, izabra kartu, proslijedi mi je i zahvali se. Ulazim u metro i shvatam da se karte poništavaju na ulazu prije stepenica. Prilazim četvorici revizora, poprilično nabildanih kao što neko spomenu, objasnim situaciju i pitam da li je mogu u vozilu poništiti. Lijepo mi objašnjavaju koja je procedura i da poništim kartu pri izlasku (mada znaju da od toga nema baš ništa, jer ja izlazim. Ipak sam je poništio zbog poštovanja i njihove ljubaznosti). Naš razgovor završava tako što mi objašnjavaju gdje u to doba mogu dobro jesti (jer je 00h), koja trgovina mi radi i šta bih mogao posjetiti narednih dana, uz tapšanje po ramenu, osmjeh i pružanju ruke.

Nije bilo govora o izbacivanju iz metroa, otimanju dokumenata, maltretiranju, pozivanju policije, naguravanja, naplate dodatne karte 50 eura, napadu na slučajne prolaznike... 50 eura sam mogao fasovati zbog svog neznanja i neupućenosti, ali nije ni toga bilo.

P.S. vidim da ima zabune oko poništavanja/neponištavanja. I u Njemačkoj postoje karte koje je potrebno poništiti, dok postoji vrsta karata (vrijedi i za željeznice) koje su automatski poništene prilikom kupovine na automatu, vrijede do 4h narednog dana, i miran s cijelo vrijeme ne razmišljajući o poništivačima.
Urlanje dozvoljeno

#43 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Urlanje dozvoljeno »

prosle godine mene su uhvatili bez karte u olomoucu, i sve fino, sve sto su uradili su napisali kaznu od 700 kruna koju sam morao platiti u roku od dvije sedmice na mjestu gdje se inace kupuju mjesecni kuponi. ako ne platim kaznu u tom vremenu, poslije ce kazna biti 1000 kruna. ako uopste ne platis, moguce da dobijes na adresu poziv od suda. jbg, posto sam stranac ovde, kontam dal da platim ili ne... ipak je 700 kruna za studenta puno, i na kraju ne platim. i nisam dobio nikakvo pismo ili poziv, nit ovde u ceskoj nit u sarajevu... :)

sve po zakonu!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#44 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by PipiDugaDevetka »

stecak wrote:Nisam se mješao u posao revizora, nego sam prišao strancima i pitao ih treba li im pomoć. Na javnom mjestu i to mi niko ne može zabraniti, pa ni revizori. Imamo svi pravo da priđemo kome god želimo, da na javnom mjestu slušamo ovakav razgovor, snimamo....Revizori i druge službe su ogledalo grada, budžetski korisnici i njihov rad mora biti transparentan i krajnje profesionalan.

S druge strane stranci su mogli biti moji prijatelji, rođaci, poznanici...ali ne, revizor će te uhvatiti za ruku, psovati, odgurivati, udarati...

Neko spomenu da ovi stranci nikada neće doći. Pa i neće nikada više, ni oni ni njihovi prijatelji, rodbina, posjetioci raznih portala kada pročitaju s čim se mogu sresti. Nije moja krivica, nego revizora. Njihovo je da fino i kulturno objasne proceduru i naplate doplatnu kartu ukoliko je ova nevažeća. Nema potrebe za izbacivanjem iz vozila, zadržavanjem pola sata (mogu recimo fuliti prijevoz kući), maltretiranjem, a posebno ne fizičkim napadom na slučajnog prolaznika koji je samo htio pomoći.

Primjer Njemačka, prije nekih mjesec dana. Tek sam stigao, zamolim policajca i policajku da mi pokaže gdje da kupim kartu za podzemnu. Nije im bio problem prošetati sa mnom 50-ak metara do automata. Ja zbunjeno gledam automat sa 45648 funkcija, čiko u zelenoj uniformi (policajac) ubaci novac, izabra kartu, proslijedi mi je i zahvali se. Ulazim u metro i shvatam da se karte poništavaju na ulazu prije stepenica. Prilazim četvorici revizora, poprilično nabildanih kao što neko spomenu, objasnim situaciju i pitam da li je mogu u vozilu poništiti. Lijepo mi objašnjavaju koja je procedura i da poništim kartu pri izlasku (mada znaju da od toga nema baš ništa, jer ja izlazim. Ipak sam je poništio zbog poštovanja i njihove ljubaznosti). Naš razgovor završava tako što mi objašnjavaju gdje u to doba mogu dobro jesti (jer je 00h), koja trgovina mi radi i šta bih mogao posjetiti narednih dana, uz tapšanje po ramenu, osmjeh i pružanju ruke.

Nije bilo govora o izbacivanju iz metroa, otimanju dokumenata, maltretiranju, pozivanju policije, naguravanja, naplate dodatne karte 50 eura, napadu na slučajne prolaznike... 50 eura sam mogao fasovati zbog svog neznanja i neupućenosti, ali nije ni toga bilo.

P.S. vidim da ima zabune oko poništavanja/neponištavanja. I u Njemačkoj postoje karte koje je potrebno poništiti, dok postoji vrsta karata (vrijedi i za željeznice) koje su automatski poništene prilikom kupovine na automatu, vrijede do 4h narednog dana, i miran s cijelo vrijeme ne razmišljajući o poništivačima.
Svaka ti čast, učinio si za bh. turizam više nego direktor Turističke zajednice!
:thumbup: :bih:
Gospoda Ministarka

#45 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Gospoda Ministarka »

Licno sam svjedocila, o tome sam pisala i na forumu, maltletiranju stranca, kada su ga trojica ili cetvorica revizora izvukla iz tramvaja i fizicki nasrnuli na njega stjeranog u cosak zidina Bosnjackog instituta.

Gomila ljudi je stajala i nije reagovala.

Drugi slucaj je vezan za meni jako drage starije ljude inace ceste posjetioce Sarajeva, koji su usli na Carsiji, kupili karte koje su naravno i ponistili, posto je bilo ljeto, ogromna guzva i sparina, gospodi je pozlilo, izasli su na stanici kod katedrale da kupe vodu, usli natrag u vozilo, na pokaz revizorima dali prethodno ponistene karte, ostatak znate sila, nagurivanje, deranje zbog "nevazecih" karti i naravno da su morali platiti dvije doplatne karte.

Jako je ruzno sto niti jedan od njih osim sto ne zna progovoriti na maternjem jeziku, kako posao od njeg zahtjeva, vec ne zna niti jedan strani jezik.
helpdesk

#46 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by helpdesk »

Ma da revizori rade na procenat-shvatio bih. Ovako mi ne ide u glavu. Pa zar je tako tesko biti ljubazan, pokazati malo kulture...Sta on ima od toga ako napravi frku, ako se pocne derati na stranca, na naseg covjeka. Fakat ne vidim niti jedan pravi razlog za takvo ponasanje.
manki

#47 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by manki »

Ne osvrćući se na to jesi li se trebao umiješati kod stranaca ili ne, TREBA IH TUŽITI JER SU TE FIZIČKI NAPALI! :x

Tuži od-odmah, barem bih ja da sam na tvom mjestu, a i GRAS bih kontaktirao (znam da nema fajde, ali za svaki slučaj)..

Sretno, i javi kako prođe. Treba tu stoku jednom za sva vremena naučiti pameti. :x
stecak

#48 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by stecak »

manki wrote:Ne osvrćući se na to jesi li se trebao umiješati kod stranaca ili ne, TREBA IH TUŽITI JER SU TE FIZIČKI NAPALI! :x

Tuži od-odmah, barem bih ja da sam na tvom mjestu, a i GRAS bih kontaktirao (znam da nema fajde, ali za svaki slučaj)..

Sretno, i javi kako prođe. Treba tu stoku jednom za sva vremena naučiti pameti. :x
Upravo se o tome radi. Osim maltretiranja stranaca bio sam i fizički napadnut. Policija je napravila zapisnik i rečeno mi je da će protiv njih biti podnesena prekršajna prijava. Šta će dalje biti ostaje da čekam(o).

Suština otvaranja teme jeste da treba reagovati, zvati policiju, prijavljivati slučaj, tužiti, snimati... itd itd

Već imamo nekolicinu svježih primjera i s prijavama nekolicina njih bi bila sankcionisana, pozivana na sud, ostali bi bez posla, ili u najblažem slučaju bi bili kažnjeni sa cifrom od 1,2,3...plate. Veoma, veoma bi dobro svi revizori razmislili kako će se ubuduće odnositi prema putnicima, pa i prema onima koji nemaju validnu kartu (čitaj: djevojkama, ženama, strancima, starcima).
nidokralj

#49 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by nidokralj »

helpdesk wrote:
Ti si bas *urate srece. Za ovoliko vremena u Briselu nije me niko pitao za kartu. S vremena na vrijeme se skupi njih desetak, u zajebanim uniformama, nabildani i metodom slucajnog uzorka kontrolisu karte. E volio bih vidjeti ta *uda koja smiju poslat ove likove u PM.
Koliko si platio kaznu :lol: ? Jarane sve ti pise gdje god da se okrenes, na tri jezika ti govore...Pa kako si fulio? Mora da si neku trebu upratio :lol:
to je bilo u metrou, kasno navece.izadjem iz metroa, lagano uz stepenice kad likovi cekaju gore na vrhu.ja se probo izvadit standardno, ali sam moro platit.ne sjecam se kolika je bila kazna,bilo je to davno :mrgreen: :mrgreen:
Pasiflora

#50 Re: Fizički napad od strane revizora GRAS-a

Post by Pasiflora »

Juniori krenuli u 1. srednje i naravno, napravili iskaznice i kupili kupone. Posto su im to bili prvi kuponi, a oni ne bas previse zainteresirani - nisu odmah upisali broj sa Grasove iskznice na kupon - sjeli u trolu i krenuli kuci. Nasla se 2 nadobudna revizora i napali ih sto im brojevi nisu napisani na kupone. Izveli ih iz trole i jedan rekao: sad su vam oduzeti iskaznice i kupone i ako necete da platite kaznu, dodjite poslijepodne u (ne sjecam se koliko) sati na stanicu na Skenderiji i donesite svaki po 20KM. Djeca me zovu i sve mi ispricaju. Trazim revizore na telefon, naravno odbili su da razgovaraju samnom. Kazem djeci da im daju iskaznice, kupe karte i dodju kuci.
Nakon toga se lijepo prihvatim telefona, nazovem Gras i trazim sefa revizora. Covjek fin i ljubazan (ne sjecam se imena - davno je bilo). Sve mu ispricam i pitam da li su ta dvojica trazili reket ili je to kazna sto juniori nisu napisali broj na kupon????? Covjek mi se izvine zbog neugodnosti i kaze da juniori dodju sutra kod njega po iskaznice i kupone. Pojma nemam kako je to zavrsilo za revozore. Nadam se da je poduzeo neke mjere protiv ove dvojice. Svjesna sam da je zapravo prekrsaj ako broj nije napisan na kuponu - ali opet mora malo biti i slobodne procjene - ako imaj potpuno nove iskaznice i kupone, valjda je ocigledno o cemu se radi!!!!
Dobra je stvar da su juniori ubuduce cim kupe kupone odmah ispisivali brojeve na njih :D.
Post Reply