božić i uskrs

Rasprave o vjerskim temama.
slatkis86

#26 Re: božić i uskrs

Post by slatkis86 »

Uskrs, jer on prestavlja temelj vjere tj pobjedu zivota nad smrti :wink:
Bellydancesuperstar

#27 Re: božić i uskrs

Post by Bellydancesuperstar »

Uskrs se smatra važnijim.
Zašto?
Zato jer je Isus tim činom postao spasitelj svijeta i otkupio svijet te smo svi dobili mogućnost približiti se Bogu što je do tad zbog istočnog grijeha bilo rezervirano samo za neke pojedince koje je Bog izabrao.
Kad je Isus uskrsnuo zastor u šatoru saveza se potrgao i omogućen nam je pristup Bogu.
Isus je otkupio grijehe svijeta i preuzeo ih na sebe.
Bellydancesuperstar

#28 Re: božić i uskrs

ham3 wrote:Nijedna vjerska tema nije otvorena, a da već u 3. postu nije počelo prepucavanje ko je na ispravnom putu a ko nije. Raja koda nema pametnijeg posla nego se zalijepiti za kompjuter i glumiti koliko su dobri kršćani ili muslimani. Najgore je to, što su svi na NET-u sveci i evlije, a u stvarnom životu krše sve Božije naredbe i zabrane. Ona stara 'pometi prvo ispred svoje avlije' će važiti do Sudnjeg dana. Mislim da zaslužuje Oskara onaj koji je ovu izreku prvi izgovorio 8)
Isus? :D
mentalist

#29 Re: božić i uskrs

Post by mentalist »

ham3 wrote:Nijedna vjerska tema nije otvorena, a da već u 3. postu nije počelo prepucavanje ko je na ispravnom putu a ko nije. Raja koda nema pametnijeg posla nego se zalijepiti za kompjuter i glumiti koliko su dobri kršćani ili muslimani. Najgore je to, što su svi na NET-u sveci i evlije, a u stvarnom životu krše sve Božije naredbe i zabrane. Ona stara 'pometi prvo ispred svoje avlije' će važiti do Sudnjeg dana. Mislim da zaslužuje Oskara onaj koji je ovu izreku prvi izgovorio 8)
:thumbup:

Uskrs=Bozic=Vaskrs=========
smoki_choko

#30 Re: božić i uskrs

Post by smoki_choko »

Bitte_Halt_ja_ja

#31 Re: božić i uskrs

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

WipeOut wrote:
armin.i.am wrote:
WipeOut wrote:Ja tipujem na bozic :D
djevojko,nije ovo utakmica između dva najvaznija blagdana.
ako vec mislis da je jedan vazniji od drugog daj nam neke
argumente.
decko,
gledaj to ovako,
ako vec misle da im Isus Hrist Bog (neuzbillah) onda je po meni logicnije da im je vazniji dan rodjena njihovog boga

htjedoh napisati i sta mislim o prethodnom forumasu,ali sjetih se da nisam na pdf BC nego Religija

gluho i daleko, hoces da kazes da bog nije svemocan i nije u stanju da se stvori u ljudskom obliku ako mu je cejf? omg omg :run:

ja bih rekao da su oba praznika jednako bitna ali se danas bozicu radi komercijalizacije vise posvecuje.
Bellydancesuperstar

#32 Re: božić i uskrs

ja sam vam rekla uskrs i ZAŠTO...nema veze s farbanjem jaja što zaista potječe iz poganskih običaja, ali to je i tako igra za djecu i ništa drugo u čemu ja ne vidim ništa loše.
Bellydancesuperstar

#33 Re: božić i uskrs

Evo, potrudit ću se napisati nešto više o Uskrsu.

Isusovo uskrsnuće je TEMELJ naše vjere jer ako Krist nije uskrsnuo, onda je uzalud naša vjera, onda je uzalud naše propovijedanje. Onda ispada da smo mi lažni svjedoci, jer propovijedamo da je Krist živ, a on je u stvari mrtav, kaže sv. Pavao.
Doista, ako Krist nije uskrsnuo, TADA JE BEZ VRIJEDNOSTI NAŠA VJERA, tada ni smrt nije pobijeđena, ni đavao nadvladan, ni naši grijesi uništeni. Tada smo još u svojim grijesima i umrijet ćemo u našim grijesima.
Odbacite uskrsnuće iz naše vjere i ona više nema nikakve snage! Propada! Jer ako Isus nije uskrsnuo, što će nam? Što će nam mrtvi Isus? MI ne trebamo mrtvog Isusa, jer mrtvi Isus ne može nikome pomoći, nikoga spasiti. Mi trebamo živog Isusa, a ne mrtvog. Da se Isus samo rodio, a da nije uskrsnuo, to za nas ništa ne bi značilo. On bi bio ubijen i bio bi mrtav. Mrtvih se sjećamo, ali ne slavimo njihovu smrt. Da se Isus samo rodio, a da nije uskrsnuo, ni Crkve danas ne bi bilo, a ni kršćana. Svi bismo propali u svojim grijesima. :thumbup:
Mis mekinjas

#34 Re: božić i uskrs

Post by Mis mekinjas »

Ma bitno da nisu radni dani, ni za Božić ni na Uskrs... :D
Highlander

#35 Re: božić i uskrs

Post by Highlander »

["slatkis86"]Uskrs, jer on prestavlja temelj vjere tj pobjedu zivota nad smrti."

Upravo! Smrt je temeljna enigma egzistencije, a uskrsnuće je odgonetka te enigme. Vaskrs/Uskrs je apsolutno najznačajniji hrišćanski praznik. Nema dileme.
Bicgatepc02

#36 Re: božić i uskrs

Post by Bicgatepc02 »

Dobra riječ je primjer imana, a iman je dobro drvo, čiji korijen je čvrst, i čija iskrenost je trajna i stabilna. Grane visoko prema nebu – strah od Allaha dž.š., i ovakva usporedba u komentaru ajeta je vidnija, jača i bolja. Allah dž.š., je poistovjetio drvo tevhida u srcu mu'mina sa dobrim drvetom jakog korijena, visokih grana, koje neprestano ploda daje.

#37 Re: božić i uskrs

Post by Mišo_Kovač »

Oba su podjednako bitna i nema Kršćanstva bez jednog ili drugog. Kristovo rodjenje te Njegova smrt i Uzašće su temelji vjerovanja svakog kršćanina; vjerovanja kojeg ispovjedamo na svakoj misi zadnjih 1700 godina riječima:

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega,
stvoritelja neba i zemlja,
svega vidljivoga i nevidljivoga.
I u jednoga Gospodina Isusa Krista,
jedinorođenoga Sina Božjega.
Rođenog od Oca prije svih vjekova.
Boga od Boga, svjetlo od svjetla,
pravoga Boga od pravoga Boga.
Rođena, ne stvorena,
istobitna s Ocem,
po kome je sve stvoreno.
Koji je radi nas ljudi i radi našega
spasenja sišao s nebesa.
I utjelovio se po Duhu Svetom
od Marije Djevice:
i postao čovjekom.
Raspet također za nas:
pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan.
I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu.
I uzašao na nebo:
sjedi s desne Ocu.
I opet će doći u slavi
suditi žive i mrtve,
i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetoga,
Gospodina i životvorca;
koji izlazi od Oca i Sina.
Koji se s Ocem i Sinom skupa časti
i zajedno slavi;
koji je govorio po prorocima.
I u jednu svetu katoličku i
apostolsku Crkvu.
Ispovijedam jedno krštenje za
oproštenje grijeha.
I iščekujem uskrsnuće mrtvih.
I život budućega vijeka.
Amen.
Hadzi Lojo

#38 Re: božić i uskrs

Post by Hadzi Lojo »

Ima li negdje detaljno objasnjenje lunarnog kalendara u vezi proracuna dana Uskrsa i zasto je razlika svake godine toliko dana?
Takodje sretan Uskrs i svako dobro zelim svima koji slave!
harač

#39 Re: božić i uskrs

Post by harač »

Religious Fantastic wrote:Uskrs!!! Jer to je ipak najuspjesnija ubleha u istoriji ljudske rase koja je prodana milijardama homo sapiensa (ovo sapiens je i te kako upitno)
:lol: pri samom vrhu uz ono muhamedovo letenje na konju
terra_incognita

#40 Re: božić i uskrs

Post by terra_incognita »

uskrs se racuna na sljedeci nacin:
prvi dan proljeca (ekvinocij) pa od njega prvi pun mjesec, pa od njega prva nedjelja.
Pun mjeces bio u srijedu.

Sljedeće godine će pun mjesecc biti 16.03. u nedjelju pa pretppostavljam da je uskrs u nedjelju nakon toga ili se možda čak i poklope.
Banksy

#41 Re: božić i uskrs

Post by Banksy »

terra_incognita wrote: Sljedeće godine će pun mjesecc biti 16.03. u nedjelju pa pretppostavljam da je uskrs u nedjelju nakon toga ili se možda čak i poklope.
Ne.
Prvi dan proljeća 20.03, prvi pun mjesec nakon toga 15.04, prva nedjelja nakon toga je Uskrs, 20.04.
theTruePath

#42 Re: božić i uskrs

Post by theTruePath »

koja je razlika izmedju uskrsa i vaskrsa? sta je to?
uglavnomja

#43 Re: božić i uskrs

Post by uglavnomja »

theTruePath wrote:koja je razlika izmedju uskrsa i vaskrsa? sta je to?

vaskrs je pravoslavni uskrs, koliko znam.

nekad se poklope datumi, a ove godine je citav mjesec kasnije vaskrsnuo.
ioannes

#44 Re: božić i uskrs

Post by ioannes »

nema nikakve razlike... vaskrs je samo pravoslavni naziv za uskrs
dust in the wind

#45 Re: božić i uskrs

Post by dust in the wind »

razocarao si me, ja sam mislila da ti i o tudjim religijama citas sta :-D
terra_incognita

#46 Re: božić i uskrs

Post by terra_incognita »

Banksy wrote:
terra_incognita wrote: Sljedeće godine će pun mjesecc biti 16.03. u nedjelju pa pretppostavljam da je uskrs u nedjelju nakon toga ili se možda čak i poklope.
Ne.
Prvi dan proljeća 20.03, prvi pun mjesec nakon toga 15.04, prva nedjelja nakon toga je Uskrs, 20.04.
.
Hadzi Lojo

#47 Re: božić i uskrs

Post by Hadzi Lojo »

http://www.calendar-365.com/moon/moon-calendar.html

OK, ali mi nije jasno zasto kombinacija solarnog i lunarnog kalendara. Proteklog utorka 26/03. su Jehovini Svjedoci obiljezavali Isusovu smrt, znaci uoci punog mjeseca, po navodno Jevrejskom kalendaru koji je takodje lunarni.

Interesuje me postoji li u Bibliji potpora za isto, ja ne mogu da nadjem da je Isus izdahnuo uoci punog mjeseca!?

Bez ljutnje molim, ja volim sve da istrazujem, inace jos jednom zelim Sretan nastupajuci Uskrs svim krscanima.
theTruePath

#48 Re: božić i uskrs

Post by theTruePath »

dust in the wind wrote:
razocarao si me, ja sam mislila da ti i o tudjim religijama citas sta :-D
pa evo ucim vidis :-D
theTruePath

#49 Re: božić i uskrs

Post by theTruePath »

Jos me zanima,kako se slavi uskrs? ono tradicionalno
TheMule

#50 Re: božić i uskrs

Post by TheMule »

kockica_kockica wrote:Jaje je simbol radjanja. Početak običaja da se za Uskrs pripremaju jaja potiče iz vremena Marije Magdalene, koja je prilikom širenja evanđelja u Rimu izašla pred cara Tiberija sa riječima "Krist uskrsnu" i pružila mu na dar ofarbano jaje. Tucanje jajeta i lom ljuske, koja simboliše okove, predstavlja početak novog života.

Zec je još u predkršćansko doba bio simbol plodnosti, a u anglosaksonskim narodima predstavljao je zemaljsko utjelovljenje božice plodnosti Eastre. Zečevi su tada bili znani kao životinje s najbržom mogućnošću razmnožavanja i bili su simbol novog rađanja života u proljetno doba.

Inace na temu, najveci krsanski blagdan jeste Uskrs ... jer je jedan od temelja ove vjere, sišao s nebesa,
utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet mučen i pokopan. Uskrsnuo treći dan, po Svetom pismu. uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu.

Jasta je, ona se samo onako ispred cara pojavila u vrijeme kad nisi smio pripovjedati takve stvari...
Prema toj neosnovanoj legendi, car joj nije vjerovo i reko joj da se covjek ne moze uzdignuti iz mrtvih, isto kao sto ni to jaje na stolu ne moze pocrveniti, kad vidi jos jednog cuda, jaje pocrveni. Zasto car nije preso na Krscanstvo odmah, vec se cekalo nekih 300 godina? Zasto se takav dogadjaj nije zapiso u historiji? Nije se desio tamo negdje u pustinji, vec u centru civilizovanog svijeta.
Pravo objasnjenje jeste peganski obicaj
Post Reply