Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Oni su ti sve lijepo objasnili, i ja bih ti savjetovala da dva puta razmisliš prije nego pristaneš...
Prije neki dan mi je momak u kancelariji bukvalno plak'o, isto tako je pristao da bude direktor firme, a kako sam ja skontala u pitanju su neki stranci koji su upetljani u sve to, i kad je skont'o šta se zapravo radi, nakon ni 2 mjeseca, bukvalno se za glavu uhvatio... Međutim da bi se on razriješio dužnosti a imenovao drugi direktor trebalo mu je uvjerenje da firma nema neizmirenih obaveza, što nije mogao dobiti jer je dugova bilo . I bio je spreman sve iz svog džepa da plati samo bukvalno da pobjegne iz svega toga... Uglavnom momka su tako prevarili i on je u takvom stanju bio, da sam ja misli da neće preživjeti sve to...
Komšinica wrote:Oni su ti sve lijepo objasnili, i ja bih ti savjetovala da dva puta razmisliš prije nego pristaneš...
Prije neki dan mi je momak u kancelariji bukvalno plak'o, isto tako je pristao da bude direktor firme, a kako sam ja skontala u pitanju su neki stranci koji su upetljani u sve to, i kad je skont'o šta se zapravo radi, nakon ni 2 mjeseca, bukvalno se za glavu uhvatio... Međutim da bi se on razriješio dužnosti a imenovao drugi direktor trebalo mu je uvjerenje da firma nema neizmirenih obaveza, što nije mogao dobiti jer je dugova bilo . I bio je spreman sve iz svog džepa da plati samo bukvalno da pobjegne iz svega toga... Uglavnom momka su tako prevarili i on je u takvom stanju bio, da sam ja misli da neće preživjeti sve to...
Pamet u glavu!
Jeste sve to sto vi govorite ide na jednu stranu...
a na drugoj je strani covjek koji me cijeni otkako znam za sebe i podrzava me u svemu iako je "malo" mutan i sumnjam da bi bas mene, svog prvog komsiju uvalio u nesto mutno al opreza nikad dosta
Komšinica wrote:Oni su ti sve lijepo objasnili, i ja bih ti savjetovala da dva puta razmisliš prije nego pristaneš...
Pamet u glavu!
a na drugoj je strani covjek koji me cijeni otkako znam za sebe i podrzava me u svemu iako je "malo" mutan i sumnjam da bi bas mene, svog prvog komsiju uvalio u nesto mutno al opreza nikad dosta
ako ništa, look on the bright side - kao direktoru biće ti pi*ke ko salate
Pamet u glavu!
tražio si mišljenja. a ti si sam u startu rekao da je tip mutan.
jebiga, ja da stvarno hoću nekome da povjerim firmu, makar bi mu okvirno rekao čime se firma bavi i koje bi njegovo mjesto bilo u svemu tome...al' eto, do tebe je. direktorski posao nije obični posao, čak ni najmanje firme, već je mnogo veća odgovornost od običnog posla. i ne samo što odgovaraš za zakonitost rada firme i što ti neko gore kaže - da ne možeš prestati biti direktor ako firma ima neplaćene kazne - nego ne možeš prestati biti direktor dok on ne nađe drugog direktora, jer firma u svakom trenutku mora imati direktora...znači nije daš otkaz ako ti se ne sviđa i kud koji mili moji, nego ako neko hoće - može ti krv popiti dok te ispiše iz registra...
Moja poznanica je potpisala za direktora gdje nije imala iskustva, ali im je trebao neko sa visom skolom i bilo je ono " ma samo nam treba neko da se vodi da je direktor, ne moras ti o nicemu plaho razmisljati, ne sekiraj se" i slicno. Uglavnom, u toku 5 godina "direktorovanja", silna se naplacala kazni iz svog džepa jer je bila odgovorna za stvari o kojima su joj mogli lampati jer nije bila toliko upucena pa su joj mogli pricati sta su htjeli i grijesili su a ona nije odmah uocavala da grijese u nekim zakonima ili slično. Uglavnom dok bi ona shvatila o cemu se radi, do tada kazna stigne. Jedva se iskobeljala! Uglavnom, bila je direktor firme velikih gazda i na pocetku je blo super, ali kad iskrsne neki problem, moras biti praaaavi profesionalac da znas kako postupiti. Moj savjet: ne ulazi u nesto nesigurno a toliko odgovorno!!
Pacho wrote:Jos nisam detalje razjasnio... ali frajer je mutan do jaja i mene gotivi citav zivot i sad je on predlozio da ja budem direktor te neke firme (uskoro cu saznat o kakvoj se firmi radi) znaci nema veze nikakve sa mojom imovinom.
Ali znam jedan slucaj slican pitali neki "likovi" nekog frajera hoš bit direktor a on pristao i kasnije popu.io foru
Na sudu je direktor odgovoran pred zakonom..
Vlasnik je samo ulagač koji može da izgubi ili zaradi..
Ako je frajer mutan nemoj ni za živu glavu..
Naime, ti kao direktor i odgovorno lice prilikom osnivanja društva (pretpostavljam da se radi o društvu d.o.o. ) potpisuješ ovjerenu izjavu o prihvatanju dužnosti koja se deponira (sa ostalim dokumentima) u sudskom registru prilikom osnivanja firme. Znači, ti postaješ lice ovlašteno za zastupanje društva i odgovorno lice za obaveze i poslovanje društva.
Šta iz toga proizilazi? Radi se o slijedećem, ti ne odgovaraš svojom imovinom za obaveze društva, ali, kao što neko već napisa, odgovaraš kao odgovorno lice za zakonitost poslovanja društva, i to po po svim pozitivnim propisima (tu ti ima mnogo zakona po kojima možeš prekršajno odgovarati, a čak i krivično).
Dalje, u slučaju da firma napravi prekršaj kršeći neki od propisa (kojih uistinu ima veoma mnogo), kažnjava se pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu (a u ovom slučaju si to ti).
S obzirom da sam pretpostavljaš da se radi o sumnjivim poslovima, u kojima je jedini cilj ostvarenje profita poslujući na način da se izbjegava zakon, a što češ ti u konkretnom slučaju saznavati tek po dolasku inspekcije, porezne uprave ili finansijske policije, moraš da znaš da češ za svaki prekršaj koji bude evidentiran odgovarati prekršajno, a možda čak i krivično.
Šta se zatim dešava?Danas, sutra, prekosutra ti želiš konkurisati na neko od veoma atraktivnih radnih mjesta, u kojima se među ostalom dokumentacijom traži uvjerenje o nekažnjavanju i uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka. Ako si kažnjavan taj, tada za tebe veoma vrijedan papir nećeš moći da dobiješ, i tu se krug zatvara...
Dobro izvagaj, šta možeš da dobiješ, šta da izgubiš, pa sam odluči....
eh sad nakon razgovora sam saznao kako je bivsi direktor nasao novi posao jer je firma stala sa radom i tek za 5 mjeseci ce pocet raditi...potreban je novi direktor kako bi se on mogao dobiti radnu knjizicu... tako da cu ja biti samo direktor i prijavljen da sam zaposlen umjesto njega...
Pacho wrote:eh sad nakon razgovora sam saznao kako je bivsi direktor nasao novi posao jer je firma stala sa radom i tek za 5 mjeseci ce pocet raditi...potreban je novi direktor kako bi se on mogao dobiti radnu knjizicu... tako da cu ja biti samo direktor i prijavljen da sam zaposlen umjesto njega...
Nek' ti je sretno.. predviđam kroz 5 ili više mjeseci temu pod naslovom, kuku lele kako da prestanem biti direktor
taj direktor nema više hrabrosti da bude direktor pa sad traže novog hazardera. Biti direktor u novoosnovanoj firmi još i nekako a ući u firmu u kojoj se petljalo, muljalo, falsfikovala službena isprava, prao novac,...nipošto. Porazgovaraj sa "bivšim direktorom i knjigovođom firme, pogledaj čime se bave, koliki je promet,......
Pacho wrote:eh sad nakon razgovora sam saznao kako je bivsi direktor nasao novi posao jer je firma stala sa radom i tek za 5 mjeseci ce pocet raditi...potreban je novi direktor kako bi se on mogao dobiti radnu knjizicu... tako da cu ja biti samo direktor i prijavljen da sam zaposlen umjesto njega...
Nemoj se ljutiti ali ti meni djeluješ malo naivno, ali sretno u svakom slučaju! Nadam se da mi nećemo biti u pravu... da se nećeš uhvatiti za glavu.
jesi li se možda zapitao zašto taj lik, što je njegova firma, neće da bude direktor? Naime, zakon dozvoljava da osnivač bude i direktor firme. Zapitaj se malo???
da taj lik ne tusi slucajno one filtere za preciscavanje vode u domacinstcu (generalni predstavnik za BiH), ako jeste, ti si mu treci direktor od ljetos
ne pristaj na to ni za zivu glavu. Direktor je za sve odgovoran, pa tako da ako je taj lik mutan, spremi se da vracas dugove a mozda i u zatvoru da zaglavis.
Ajd pokusaj to gledati manje sumnjicavo, vjerovatno i taj covjek pozanje tebe koliko ti njega i treba mu covjek koji ce voditi firmu i odlucio je da to moze povjeriti tebi. Ja sam na slican nacin postao direktor ove firme, bilo je kao grom iz vedra neba, jos uvijek sam tu i nisam placao kazne, uostalom kad vec udjes vodi malo racuna o tom
Puno srece i ne odustaj
Ako je za 5 mjeseci onda zatraži 2-3 mjeseca od njega da razmisliš. To vrijeme iskoristi da protabiriš knjige firme, razgovarš sa bivšim direktorom i knjigovođom. Ne bi kod brata bio u firmi direktor dok ne bi bio načisto šta me tamo čeka. U svakom slučaju sretno