Pristati ili ne pristati :D

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

slobodni armirach

#26 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by slobodni armirach »

karanana wrote:meni se na prvi pogled ucini da pise pristaviti ili ne pristaviti. ali vidjeh da nije na ljubav & sex.
nisi jedini :lol: :lol: :lol:

postavljac, ma to je zavala ko da gledam, JT ti je pravno sve lijepo objasnio a ti si dovoljno pametan da skontas o cemu se radi
Komšinica

#27 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Komšinica »

Oni su ti sve lijepo objasnili, i ja bih ti savjetovala da dva puta razmisliš prije nego pristaneš...

Prije neki dan mi je momak u kancelariji bukvalno plak'o, isto tako je pristao da bude direktor firme, a kako sam ja skontala u pitanju su neki stranci koji su upetljani u sve to, i kad je skont'o šta se zapravo radi, nakon ni 2 mjeseca, bukvalno se za glavu uhvatio... Međutim da bi se on razriješio dužnosti a imenovao drugi direktor trebalo mu je uvjerenje da firma nema neizmirenih obaveza, što nije mogao dobiti jer je dugova bilo :-) . I bio je spreman sve iz svog džepa da plati samo bukvalno da pobjegne iz svega toga... Uglavnom momka su tako prevarili i on je u takvom stanju bio, da sam ja misli da neće preživjeti sve to...

Pamet u glavu! :wink:
Pacho

#28 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Pacho »

Komšinica wrote:Oni su ti sve lijepo objasnili, i ja bih ti savjetovala da dva puta razmisliš prije nego pristaneš...

Prije neki dan mi je momak u kancelariji bukvalno plak'o, isto tako je pristao da bude direktor firme, a kako sam ja skontala u pitanju su neki stranci koji su upetljani u sve to, i kad je skont'o šta se zapravo radi, nakon ni 2 mjeseca, bukvalno se za glavu uhvatio... Međutim da bi se on razriješio dužnosti a imenovao drugi direktor trebalo mu je uvjerenje da firma nema neizmirenih obaveza, što nije mogao dobiti jer je dugova bilo :-) . I bio je spreman sve iz svog džepa da plati samo bukvalno da pobjegne iz svega toga... Uglavnom momka su tako prevarili i on je u takvom stanju bio, da sam ja misli da neće preživjeti sve to...

Jeste sve to sto vi govorite ide na jednu stranu...
a na drugoj je strani covjek koji me cijeni otkako znam za sebe i podrzava me u svemu iako je "malo" mutan :D i sumnjam da bi bas mene, svog prvog komsiju uvalio u nesto mutno :D al opreza nikad dosta
Duhovni Vođa

#29 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Duhovni Vođa »

Pacho wrote:
Komšinica wrote:Oni su ti sve lijepo objasnili, i ja bih ti savjetovala da dva puta razmisliš prije nego pristaneš...

a na drugoj je strani covjek koji me cijeni otkako znam za sebe i podrzava me u svemu iako je "malo" mutan :D i sumnjam da bi bas mene, svog prvog komsiju uvalio u nesto mutno :D al opreza nikad dosta
ako ništa, look on the bright side - kao direktoru biće ti pi*ke ko salate :D
Miki123

#30 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Miki123 »

Pacho wrote:

Jesi zaposlen? Nisi?
JThomas

#31 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by JThomas »

tražio si mišljenja. a ti si sam u startu rekao da je tip mutan.

jebiga, ja da stvarno hoću nekome da povjerim firmu, makar bi mu okvirno rekao čime se firma bavi i koje bi njegovo mjesto bilo u svemu tome...al' eto, do tebe je. direktorski posao nije obični posao, čak ni najmanje firme, već je mnogo veća odgovornost od običnog posla. i ne samo što odgovaraš za zakonitost rada firme i što ti neko gore kaže - da ne možeš prestati biti direktor ako firma ima neplaćene kazne - nego ne možeš prestati biti direktor dok on ne nađe drugog direktora, jer firma u svakom trenutku mora imati direktora...znači nije daš otkaz ako ti se ne sviđa i kud koji mili moji, nego ako neko hoće - može ti krv popiti dok te ispiše iz registra...
natascha

#32 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by natascha »

Moja poznanica je potpisala za direktora gdje nije imala iskustva, ali im je trebao neko sa visom skolom i bilo je ono " ma samo nam treba neko da se vodi da je direktor, ne moras ti o nicemu plaho razmisljati, ne sekiraj se" i slicno. Uglavnom, u toku 5 godina "direktorovanja", silna se naplacala kazni iz svog džepa jer je bila odgovorna za stvari o kojima su joj mogli lampati jer nije bila toliko upucena pa su joj mogli pricati sta su htjeli i grijesili su a ona nije odmah uocavala da grijese u nekim zakonima ili slično. Uglavnom dok bi ona shvatila o cemu se radi, do tada kazna stigne. Jedva se iskobeljala! Uglavnom, bila je direktor firme velikih gazda i na pocetku je blo super, ali kad iskrsne neki problem, moras biti praaaavi profesionalac da znas kako postupiti. Moj savjet: ne ulazi u nesto nesigurno a toliko odgovorno!!
udrch

#33 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by udrch »

Pacho wrote:Jos nisam detalje razjasnio... ali frajer je mutan do jaja :D :evil: i mene gotivi citav zivot i sad je on predlozio da ja budem direktor te neke firme (uskoro cu saznat o kakvoj se firmi radi) znaci nema veze nikakve sa mojom imovinom.
Ali znam jedan slucaj slican pitali neki "likovi" nekog frajera hoš bit direktor a on pristao i kasnije popu.io foru :D
Na sudu je direktor odgovoran pred zakonom..
Vlasnik je samo ulagač koji može da izgubi ili zaradi..
Ako je frajer mutan nemoj ni za živu glavu..
zenicablues

#34 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by zenicablues »

Ovdje je sve jasno kao dan!

Naime, ti kao direktor i odgovorno lice prilikom osnivanja društva (pretpostavljam da se radi o društvu d.o.o. ) potpisuješ ovjerenu izjavu o prihvatanju dužnosti koja se deponira (sa ostalim dokumentima) u sudskom registru prilikom osnivanja firme. Znači, ti postaješ lice ovlašteno za zastupanje društva i odgovorno lice za obaveze i poslovanje društva.

Šta iz toga proizilazi? Radi se o slijedećem, ti ne odgovaraš svojom imovinom za obaveze društva, ali, kao što neko već napisa, odgovaraš kao odgovorno lice za zakonitost poslovanja društva, i to po po svim pozitivnim propisima (tu ti ima mnogo zakona po kojima možeš prekršajno odgovarati, a čak i krivično).

Dalje, u slučaju da firma napravi prekršaj kršeći neki od propisa (kojih uistinu ima veoma mnogo), kažnjava se pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu (a u ovom slučaju si to ti).

S obzirom da sam pretpostavljaš da se radi o sumnjivim poslovima, u kojima je jedini cilj ostvarenje profita poslujući na način da se izbjegava zakon, a što češ ti u konkretnom slučaju saznavati tek po dolasku inspekcije, porezne uprave ili finansijske policije, moraš da znaš da češ za svaki prekršaj koji bude evidentiran odgovarati prekršajno, a možda čak i krivično.

Šta se zatim dešava?Danas, sutra, prekosutra ti želiš konkurisati na neko od veoma atraktivnih radnih mjesta, u kojima se među ostalom dokumentacijom traži uvjerenje o nekažnjavanju i uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka. Ako si kažnjavan taj, tada za tebe veoma vrijedan papir nećeš moći da dobiješ, i tu se krug zatvara...

Dobro izvagaj, šta možeš da dobiješ, šta da izgubiš, pa sam odluči....

SRETNO!!!
ExNihilo

#35 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by ExNihilo »

Ni za živu glavu!

Znači bit ćeš žrtveno janje!
fixer

#36 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by fixer »

Cim si ti dosao ovdje ispitivat, ti tome nisi dorastao. A onda ne prihvataj.
Pacho

#37 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Pacho »

eh sad nakon razgovora sam saznao kako je bivsi direktor nasao novi posao jer je firma stala sa radom i tek za 5 mjeseci ce pocet raditi...potreban je novi direktor kako bi se on mogao dobiti radnu knjizicu... tako da cu ja biti samo direktor i prijavljen da sam zaposlen umjesto njega... :-) :D
Miki123

#38 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Miki123 »

Pacho wrote:eh sad nakon razgovora sam saznao kako je bivsi direktor nasao novi posao jer je firma stala sa radom i tek za 5 mjeseci ce pocet raditi...potreban je novi direktor kako bi se on mogao dobiti radnu knjizicu... tako da cu ja biti samo direktor i prijavljen da sam zaposlen umjesto njega... :-) :D
Nek' ti je sretno.. predviđam kroz 5 ili više mjeseci temu pod naslovom, kuku lele kako da prestanem biti direktor :D
talić

#39 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by talić »

taj direktor nema više hrabrosti da bude direktor pa sad traže novog hazardera. Biti direktor u novoosnovanoj firmi još i nekako a ući u firmu u kojoj se petljalo, muljalo, falsfikovala službena isprava, prao novac,...nipošto. Porazgovaraj sa "bivšim direktorom i knjigovođom firme, pogledaj čime se bave, koliki je promet,......
JThomas

#40 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by JThomas »

dobra neka firma.

tipkamo se za 5 mjeseci. predviđam temu "ko hoće da bude direktor"... :D
Komšinica

#41 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Komšinica »

Pacho wrote:eh sad nakon razgovora sam saznao kako je bivsi direktor nasao novi posao jer je firma stala sa radom i tek za 5 mjeseci ce pocet raditi...potreban je novi direktor kako bi se on mogao dobiti radnu knjizicu... tako da cu ja biti samo direktor i prijavljen da sam zaposlen umjesto njega... :-) :D
Nemoj se ljutiti ali ti meni djeluješ malo naivno, ali sretno u svakom slučaju! Nadam se da mi nećemo biti u pravu... da se nećeš uhvatiti za glavu.
zenicablues

#42 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by zenicablues »

jesi li se možda zapitao zašto taj lik, što je njegova firma, neće da bude direktor? Naime, zakon dozvoljava da osnivač bude i direktor firme. Zapitaj se malo???
terra_incognita

#43 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by terra_incognita »

da taj lik ne tusi slucajno one filtere za preciscavanje vode u domacinstcu (generalni predstavnik za BiH), ako jeste, ti si mu treci direktor od ljetos :D
hurmasica

#44 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by hurmasica »

ne pristaj na to ni za zivu glavu. Direktor je za sve odgovoran, pa tako da ako je taj lik mutan, spremi se da vracas dugove a mozda i u zatvoru da zaglavis.
miki.ba

#45 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by miki.ba »

Ma pristani mutni tipovi dobro žive, budi i ti mutan.
Bez rizika nema ni profita.
ExNihilo

#46 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by ExNihilo »

Predviđam za 5 mjeseci temu "prison break"
RtrnOfSalisbury

#47 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by RtrnOfSalisbury »

dzebote, nekad je za direktora trebala biografija i poznanstvo sa najmanje djurom pucarom a sad ih na ulici love.
direktorski eldorado
MyCore

#48 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by MyCore »

Ajd pokusaj to gledati manje sumnjicavo, vjerovatno i taj covjek pozanje tebe koliko ti njega i treba mu covjek koji ce voditi firmu i odlucio je da to moze povjeriti tebi. Ja sam na slican nacin postao direktor ove firme, bilo je kao grom iz vedra neba, jos uvijek sam tu i nisam placao kazne, uostalom kad vec udjes vodi malo racuna o tom :)
Puno srece i ne odustaj ;-)
lerdi

#49 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by lerdi »

Ako je za 5 mjeseci onda zatraži 2-3 mjeseca od njega da razmisliš. To vrijeme iskoristi da protabiriš knjige firme, razgovarš sa bivšim direktorom i knjigovođom. Ne bi kod brata bio u firmi direktor dok ne bi bio načisto šta me tamo čeka. U svakom slučaju sretno ;)
Vegetastar

#50 Re: Pristati ili ne pristati :D

Post by Vegetastar »

iiii pristade li na kraju

il da čekamo da izađeš iz zatvora pa da nam se javiš :D
Post Reply