Kupovina laptopa

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
kojeime

#26 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

Ema, sve zavisi za sta ces ga koristiti. Netbook ti ne moze biti jedini kompjuter, njega kupujes kao drugi kompjuter uz neki bolji laptop ili desktop koji vec imas. Netbook ti se isplati ako imas potrebu cesto i dugo nositi kompjuter uz sebe ali samo ako ti ne treba veliki ekran. Ako ti treba veci ekran ili ne nosis kompjuter sa sobom dugo, onda idi na pravi laptop. Ja odem negdje u inostranstvo, setam gradovima po 10 sati dnevno, nosim netbook u ruksaku, sjednem u kafanu sa WiFi i dignem Skype, ili odem na web stranice da vidim neke informacije, recimo red voznje lokalnih prevoznika, vremensku prognozu, i slicne potrebne informacije. Navece dodjem u hotel i ispraznim u netbook kartice fotoaparata i videokamera da ih mogu koristiti slijedeci dan. Pa onda sortiram materijal, obradjujem slike i slicno. Pravi laptop ti je pretezak za takvo koristenje. Pravi laptop ti uglavnom stoji u sobi kada si na putu.

Znaci prvo razmisli treba li ti relativno lagan i mali prenosni uredjaj. Ako ti treba tek onda razmisli da li ti je bolje tablet ili netbook. Ako ti ne treba prenosni uredjaj, onda ti netbook, a tablet pogotovo nisu rjesenje.

Tablet ti je dobro rjesenje na primjer za grad u kojem zivis. Recimo koristis mobitel sa WiFI funkcijom kada si u gradu. Ekrani mobitela su premaleni za bilo sta. Umjesto toga kupis tablet sa malo vecim ekranom. Pa ubacis ga u torbicu, sjednes negdje na kafu gdje imas WiFi, pa odes na facebook ili Skype ili slicno. Ali ne tablet velicine ekrana A4, vec neki manji. recimo mobitel ima velicinu ekrana 3 incha. Ti kupis tablet sa 7 do 8 incha velikim ekranom. Dovoljno mali da stane u torbicu pored sminke i ostaloga, a veci ekran od mobitela za ugodniji rad.

Ako ne trebas pravu tastaturu i ne trebas puno prostora za smjestanje podataka, a treba ti prenosni uredjaj koji ces dugo nositi u toku dana, tablet je mozda bolji od netbooka. Ako ti trebaju dobra tastatura i prostor za smjestanje podataka i jos poneki softver, a ne trebaju ti veliki ekran, CD/DVD, i jak hardver, netbook je super stvar. Ako ti treba pravi racunar da nosis onda idi na full size laptop. Ali da ga nosis sat-dva, ne da ga nosas kao ja po cijeli dan na ledjima.

U BiH netbookovi su preskupi. Moj model je kostao u Sarajevu 720KM, ja sam ga dobio iz USA i platio tacno 550KM. I to zato sto je bila hitna isporuka, inace je jos jeftiniji. Probaj ga nabaviti iz vana. Mozes u BiH, znam za Sarajevo sigurno, kupiti netbook za oko 500KM ali stariji i slabiji model od ovog mog.

Najjeftiniji tablet koji sam u Sarajevu vidio je neki Prestigio (imaju web stranicu pa pogledaj kakvi su) i kosta oko 400 KM. Meni je to previse za tako los uredjaj. Ne vrijedi realno vise od 200 KM, ali kod nas je tehnika ionako preskupa.

E sad, za 100KM vise od tog tableta mozes dobiti stariji netbook. Stariji ali ipak imas barem 160GB hard disk, 10,1 inch ekran, 1 GB RAM, punu mehanicku tastaturu i uglavnom Windows XP i to licenciran. To po meni vrijedi tih 100KM.
Procesor je Atom 260 ili 270 (kod mene je 450), ali XP na toj masini radi bez problema. Cak i Win7 radi, meni radi bez problema, iako se osjeti sporost zbog slabog hardvera.
kojeime

#27 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

Ako nemas nikakav kompjuter onda ne kupuj netbook vec pravi laptop

Ema, sve zavisi za sta ces ga koristiti. Netbook ti ne moze biti jedini kompjuter, njega kupujes kao drugi kompjuter uz neki bolji laptop ili desktop koji vec imas. Netbook ti se isplati ako imas potrebu cesto i dugo nositi kompjuter uz sebe ali samo ako ti ne treba veliki ekran. Ako ti treba veci ekran ili ne nosis kompjuter sa sobom dugo, onda idi na pravi laptop. Ja odem negdje u inostranstvo, setam gradovima po 10 sati dnevno, nosim netbook u ruksaku, sjednem u kafanu sa WiFi i dignem Skype, ili odem na web stranice da vidim neke informacije, recimo red voznje lokalnih prevoznika, vremensku prognozu, i slicne potrebne informacije. Navece dodjem u hotel i ispraznim u netbook kartice fotoaparata i videokamera da ih mogu koristiti slijedeci dan. Pa onda sortiram materijal, obradjujem slike i slicno. Pravi laptop ti je pretezak za takvo koristenje. Pravi laptop ti uglavnom stoji u sobi kada si na putu.

Znaci prvo razmisli treba li ti relativno lagan i mali prenosni uredjaj. Ako ti treba tek onda razmisli da li ti je bolje tablet ili netbook. Ako ti ne treba prenosni uredjaj, onda ti netbook, a tablet pogotovo nisu rjesenje.

Tablet ti je dobro rjesenje na primjer za grad u kojem zivis. Recimo koristis mobitel sa WiFI funkcijom kada si u gradu. Ekrani mobitela su premaleni za bilo sta. Umjesto toga kupis tablet sa malo vecim ekranom. Pa ubacis ga u torbicu, sjednes negdje na kafu gdje imas WiFi, pa odes na facebook ili Skype ili slicno. Ali ne tablet velicine ekrana A4, vec neki manji. recimo mobitel ima velicinu ekrana 3 incha. Ti kupis tablet sa 7 do 8 incha velikim ekranom. Dovoljno mali da stane u torbicu pored sminke i ostaloga, a veci ekran od mobitela za ugodniji rad.

Ako ne trebas pravu tastaturu i ne trebas puno prostora za smjestanje podataka, a treba ti prenosni uredjaj koji ces dugo nositi u toku dana, tablet je mozda bolji od netbooka. Ako ti trebaju dobra tastatura i prostor za smjestanje podataka i jos poneki softver, a ne trebaju ti veliki ekran, CD/DVD, i jak hardver, netbook je super stvar. Ako ti treba pravi racunar da nosis onda idi na full size laptop. Ali da ga nosis sat-dva, ne da ga nosas kao ja po cijeli dan na ledjima.

U BiH netbookovi su preskupi. Moj model je kostao u Sarajevu 720KM, ja sam ga dobio iz USA i platio tacno 550KM. I to zato sto je bila hitna isporuka, inace je jos jeftiniji. Probaj ga nabaviti iz vana. Mozes u BiH, znam za Sarajevo sigurno, kupiti netbook za oko 500KM ali stariji i slabiji model od ovog mog.

Najjeftiniji tablet koji sam u Sarajevu vidio je neki Prestigio (imaju web stranicu pa pogledaj kakvi su) i kosta oko 400 KM. Meni je to previse za tako los uredjaj. Ne vrijedi realno vise od 200 KM, ali kod nas je tehnika ionako preskupa.

E sad, za 100KM vise od tog tableta mozes dobiti stariji netbook. Stariji ali ipak imas barem 160GB hard disk, 10,1 inch ekran, 1 GB RAM, punu mehanicku tastaturu i uglavnom Windows XP i to licenciran. To po meni vrijedi tih 100KM.
Procesor je Atom 260 ili 270 (kod mene je 450), ali XP na toj masini radi bez problema. Cak i Win7 radi, meni radi bez problema, iako se osjeti sporost zbog slabog hardvera.
kojeime

#28 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

Ema, ako nemas vec kompjuter onda nikako ne kupuj netbook a pogotovo tablet. Ako kupujes kompjuter koji ce ti biti jedini kompjuter koji ces imati, i na duge staze, onda kupi pravi laptop sa 15 incha ekranom ili vecim. Ili kupi desktop kompjuter.

Opet govorim, netbook ne moze biti jedini kompjuter koji imas, netbook kupujes kada vec imas "pravi" kompjuter, bilo laptop, bilo desktop.
febo_acm

#29 Re: Kupovina laptopa

Post by febo_acm »

kojeime wrote:Ema, ako nemas vec kompjuter onda nikako ne kupuj netbook a pogotovo tablet. Ako kupujes kompjuter koji ce ti biti jedini kompjuter koji ces imati, i na duge staze, onda kupi pravi laptop sa 15 incha ekranom ili vecim. Ili kupi desktop kompjuter.

Opet govorim, netbook ne moze biti jedini kompjuter koji imas, netbook kupujes kada vec imas "pravi" kompjuter, bilo laptop, bilo desktop.
:thumbup: :thumbup:
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#30 Re: Kupovina laptopa

Post by Decerto »

Processor: AMD Turion X2 Ultra 64bit 2.0 GHz
RAM: 3 GB DDR2 800MHz
Graficka: ATi Mobility Radeon HD 3470 Hybrid X2 + Ati Radeon 3200 (Crossfire X) 1GB RAM
HDD: SATA 320 GB 5400 RPM
Display: Super TFT 15.4" Widescreen 16:10 1280x800

Da li ovo spada u "prave" kompjutere,to jest,laptope :D ?
ema_

#31 Re: Kupovina laptopa

Post by ema_ »

kojeime wrote:Ema, ako nemas vec kompjuter onda nikako ne kupuj netbook a pogotovo tablet. Ako kupujes kompjuter koji ce ti biti jedini kompjuter koji ces imati, i na duge staze, onda kupi pravi laptop sa 15 incha ekranom ili vecim. Ili kupi desktop kompjuter.

Imam desktop, a ono što mi sad treba je nešto što ću koristiti idućih nekoliko godina dok sam u pokretu, putovanje ovdje ondje i slično, i ta nosanja koja spominješ također :-) . Zato se dvomumim/troumim između laptopa (što lakšeg) ili tih slabijih rješenja- netbooka ili tableta, koja si već dobro iznio :) Naravno, i cijena je tu bitan faktor :D
kojeime

#32 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

E, to sama moras odluciti. Ja sam ti napisao sta sam i zasto kupio, ali sto odgovara meni ne mora odgovarati tebi, zato cu se uzdrzati od preporuke. Ja sam zadovoljan svojom odlukom, drugi misle da je to glupost. Ali kupovao sam sebi, ne drugima, pa me njihovo misljenje ne interesuje :)

Uglavnom pravilo ti je da sto na mostu dobijes na cupriji ces izgubiti :). Ili u prijevodu, sta god da kupis prije ili poslije ces reci da si se zeznula i da si trebala kupiti ono drugo ili trece :)

Salim se. Skontaj za sta ti masina treba, koliko mozes platiti i nadji masinu koja zadovoljava te kriterije.

Samo par napomena. Najlaksi laptop sa 15 inchnim ekranom je 2,25 kg. Ako ti je nosenje vazno, razmisli o tome. I sto veci ekran, baterija krace traje. Tesko ces naci 15 inchni laptop kojem baterija traje duze od 4 sata pa i toliko. Hoces, ima i takvih, ali kada vidis cijenu sve ce ti biti jasno. I sto duze baterija traje, teza je, to jeste laptop je tezi.

Imas laptope koji ne koriste hard disk vec SSD. Oni su laksi ali cijene su bolje da ne gledas. Ma pogledaj laptop sa 160Gb hard diskom i laptop sa 128GB SSD i sve ce ti biti jasno.
Last edited by kojeime on 25/08/2011 16:00, edited 2 times in total.
ema_

#33 Re: Kupovina laptopa

Post by ema_ »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kojeime

#34 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

.
ema_

#35 Re: Kupovina laptopa

Post by ema_ »

I još jedno totalno laičko pitanje, nek se niko ne smije :twisted:

Što se tiče kvarova, "roka trajanja" i sličnih neminovnih scenarija, čija je bolja šansa za preživljavanje, netbook ili notebook? :run:
shin

#36 Re: Kupovina laptopa

Post by shin »

Netbook = poorfag
Notebook = topdog
kojeime

#37 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

Dva potpuno ista modela mogu imati razlicite vijekove tranjanja prije nego sto se pokvare, a kamoli razlicite vrste uredaja. Ema, na to ti tesko iko moze tacno odgovoriti.
dragan.s

#38 Re: Kupovina laptopa

Post by dragan.s »

ema_ wrote:I još jedno totalno laičko pitanje, nek se niko ne smije :twisted:

Što se tiče kvarova, "roka trajanja" i sličnih neminovnih scenarija, čija je bolja šansa za preživljavanje, netbook ili notebook? :run:
Imaš toliko proizvođača i modela da je na to nemoguće dati odgovor. Sve se kvari, a najviše ono što se i mnogo koristi.
Kad nađeš neki potencijalni model potraži po net-u da li su ljudi imali problem sa njim. Znam recimo da su neki modeli Acer Aspire (10") imali problema sa Skype-e videom. I ja sam jedan bezuspješno pokušavao popraviti. Svaki proizvođač ima bolje i lošije modele. A o cijenama da i ne govorimo.
Neki dijelovi su i isti (hard disk, memorija, WLAN karta).
ema_

#39 Re: Kupovina laptopa

Post by ema_ »

http://www.pik.ba/artikal/1695054/toshi ... 0-netbook/

Valja li ovo čemu, ja se zaista ne razumijem :-) :-) .
JBL

#40 Re: Kupovina laptopa

Post by JBL »

ema_ wrote:www.pik ba/artikal/1695054/toshiba-nb200-netbook/

Valja li ovo čemu, ja se zaista ne razumijem :-) :-) .
u biti ne.... to je mini

pored toga sto je mali, ima obicni disk, vjerovatno nema garancije, nema opticnog uredjanja (cd/dvd) sto u tvom slucaju znaci samo dodatan trosak

uzmi najjeftiniji laptop od lenova i bice sve ok
ema_

#41 Re: Kupovina laptopa

Post by ema_ »

U prethodnim postovima, i nakon pojašnjenja od @kojeime, shvatila sam da mi treba baš taj mini :) , a ne laptop, pa ni onaj od 15', zbog nosanja i težine. Faktički treba mi najviše za internet i video pozive iz bijela svijeta :D , pa mi nedostatak cd-dvd ne smeta.

Na ovom piše da ima garanciju, hmm :-? , a ne znam za cijene, koja je realna za novi netbook, koja za polovan. :?:
Discball

#42 Re: Kupovina laptopa

Post by Discball »

ema_ wrote:

Imam desktop, a ono što mi sad treba je nešto što ću koristiti idućih nekoliko godina dok sam u pokretu, putovanje ovdje ondje i slično, i ta nosanja koja spominješ također :-) . Zato se dvomumim/troumim između laptopa (što lakšeg) ili tih slabijih rješenja- netbooka ili tableta, koja si već dobro iznio :) Naravno, i cijena je tu bitan faktor :D
Ima i klasa između tj Ultraportable tj prenosnici-laptopi sa ekranima 12-14 incha, ima jako dobrih modela na polovni tj 13,3 incha za cijene od 750 KM sa AMD procesorom - 1200 KM sa Core i3 procesorom.
Težina u klasi 13,3 incha 1,5-1,9 kg i trajanja baterije do 9 sati.

Kod ove veličine nije žrtvovana snaga niti udobnost rada, barem po meni, a bogami i prema mišljenjima informatičkih stručnjaka.

Ja konkretno imam u planu Lenovo E320 NWY4DSC sa Core i3 2330M za 1150 KM
JBL

#43 Re: Kupovina laptopa

Post by JBL »

ema_ wrote:U prethodnim postovima, i nakon pojašnjenja od @kojeime, shvatila sam da mi treba baš taj mini :) , a ne laptop, pa ni onaj od 15', zbog nosanja i težine. Faktički treba mi najviše za internet i video pozive iz bijela svijeta :D , pa mi nedostatak cd-dvd ne smeta.

Na ovom piše da ima garanciju, hmm :-? , a ne znam za cijene, koja je realna za novi netbook, koja za polovan. :?:
Kupujes "polovni" sto znaci da ce ti ga pajdo vjerovatno dati praznog ili bez install particije.... stop opet znaci da ces morati imati medij za install sto ti vjerovatno nemas. Stvar nije bas tako nova da bi jos uvijek bila u garanciju jer je u start bila (vjerovatno) jednu godinu.

Gledaj ti nesto vece, ovo je samo za pogledati mail usput ili nesto slicno. U svakom slucaju ti nece stati u dzep.
kojeime

#44 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

Problem kod polovnih uredjaja koji rede na bateriju je baterija. To jeste njena starost. Moze se desiti da kupis uredjaj, radi kako treba, nakon jedno mjesec-dva baterija pocne trjajti sve krace i krace. To znaci da joj je zivotni vijek prosao i da trebas kupiti novu bateriju. A nove baterija su skupe. tako da na kraju te polovan netbook i nova baterija mogu kostati vise od novog netbooka. Ne mora se to desiti, naravno, ali moze.

Ta Toshiba NB200 je stari model, star je najmanje 2 godine ako ne i vise. Sto znaci slabiji procesor, stara baterija i ko zna sta jos. Mozda nista, a mozda...

Koliko znam taj netbook je dolazio i sa preinstalisanim XP-om, ali nisam siguran. Imama dvojicu drugova koji ga koriste na razlicitim OS. Taj netbook je jedno vrijeme dolazio u m.telu kada je Acer u BH telecomu kostao 800KM ako se uzme njihov mobilni internet, m.tel ja tu Toshibu davao za 300KM sa njihovim mobilnim internetom. Zavisi za koliko ga covjek prodaje.
Cini mi se da sam jedan netbook vidio u Printexu u ulici Kosevo (Kralja Tomislava bivsa) i da je kostao 500 ili 600KM. AKo je ta toshiba 400, nisam siguran da bih je kupio, ali ko zna. Mozda je u super stanju. Tvoj rizik, ema.

U Plusu sam vidio: http://www.plus.ba/proizvodi/opis/?id_pro=1075 (cijena je za kes niza, oko 591KM)
http://www.plus.ba/proizvodi/opis/?id_pro=2065 (535KM za kes)
Imas i ovaj http://www.plus.ba/proizvodi/opis/?id_pro=701 (ekran je 11,6 inca a ne 10,1 pa je i skuplji)

A pogledaj i u drugim radnjama. Ima u Imtecu jedan HP mini za 620KM.

Ako moze da ti neko kupi vani, sada su im cijene oko 200 Eura. Ako ne, ovaj od 535KM je kod nas najjeftiniji nov za koji ja znam.

Sretno
kojeime

#45 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

I kao sto lud i ponosan rece, kod netbooka se OS i ostalo moze lako instalisati sa USB-a, tako da to sto nema CD/DVD nije nedostatak. Doduse XP moze biti problem, ali Win 7 ili Ubuntu je OK.

Medjutim, skoro svi netbookovi dolaze sa vec preinstalisanim OS, a i ne znam koliko se isplati kupovati netbook kojem OS nije vec instalisan, pa da sama instalises. Sa jedne strane dodje licenciran OS sa svim driverima i ostalim utility i slicnim softverom instalisanim i namjestenim da radi (nema da na primjer instalises sama driver za WiFi karticu a ono ne radi, ovako je sve je provjereno i radi), a sa druge strane ustedis maksimalno 100KM a moras se patiti sa instalacijama i problemima ako ti neki driver ne radi.
ema_

#46 Re: Kupovina laptopa

Post by ema_ »

E, hvala vam puno.

Ni ja nešto ne bih polovno, ko zna kako je ko odnosio se prema tome :-) , a ako za 600 km mogu dobiti novo i da je sve ok, onda je to taman :) .

@koje ime, znači, ova dva prva što si naveo su ok?
JBL

#47 Re: Kupovina laptopa

Post by JBL »

ema_ wrote:E, hvala vam puno.

Ni ja nešto ne bih polovno, ko zna kako je ko odnosio se prema tome :-) , a ako za 600 km mogu dobiti novo i da je sve ok, onda je to taman :) .

@koje ime, znači, ova dva prva što si naveo su ok?
600 i da je sve ok... nece moci
ema_

#48 Re: Kupovina laptopa

Post by ema_ »

Šta je tvoja zamjerka, tj. minus za ova dva prijedloga od @koje ime?
JBL

#49 Re: Kupovina laptopa

Post by JBL »

ema_ wrote:Šta je tvoja zamjerka, tj. minus za ova dva prijedloga od @koje ime?
jedan je preskup (800), Asus je bas ono za silu, Acer ni u ludilu
kojeime

#50 Re: Kupovina laptopa

Post by kojeime »

Ema, ne mogu ti reci da li su OK ili nisu, to ces sama morati odluciti. Za poredjenje, ja sam svoj platio prosle godine 550KM i to sam ga dobio iz USA, kod nas je taj isti model kostao 720KM. Meni je bio malo skuplji jer je isporuka bila hitna, inace je bio jos jeftiniji. Model je: http://support.acer.com/acerpanam/netbo ... hsp2.shtml

Dakle, moj je za bio za USA trziste, dosao je sa instalisanim Widows 7 starter, 250GB HDD, bez Bluetootha, 8 sati baterija. Mogao se kupiti sa Bluetoothom, 160GB HDD, 4 ili 10 sati baterijom, to sve utice na cijenu. Hocu reci da se isti model moze razlikovati u par nijansi, kao i u boji, i to utice na cijenu. I ne dolazi na svakom isti softver, recimo za Kinu dolazi sa WIn7 home basic, ne dodje svaki utility ili office softver na svakom trzistu, itd...

Dakle, uporedi karaktersitike mog modela sa karakteristikama drugih, uporedi i cijene pa ces stvariti neku sliku o tome da li ti odgovaraju ovi sto sam ih spomenuo. Moj nije vrhunski netbook, ima boljih, ali sam ga spomenuo samo kao polazisnu tacku za tebe da mozes uporedjivati.

I ja sam sa svojim netbookom zadovoljan, mozda je i bolji nego sto sam mislio da ce biti. Naravno, nije ni blizu nekom danasnjem laptopu, ali to i ne mozes ocekivati. JBL mozda ima neka druga iskustva, ali ne slazem se sa njegovom konstatacijom Acer ni u ludilu. Ne da se ne slazem, vec po mom iskustvu mislim suprotno, Acer uopste nije los.

600 KM je puno za netbook ako si u EU ili USA (tamo su oko 200 Eura ili max do 300 USD), ali u BiH to nije losa cijena. VIdjao sam ih i po 800KM i vise. Ao ti neko moze donijeti is EU ili USA proci ces jeftinije, ako ne moze, 600KM je OK. Ako bi ga narucila iz vana i platila transport, carinu i porez, opet bi te dosao oko 600KM.
Post Reply