Saobraćajnice u KS

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

chuchumbamayumbe

#26 Re: Saobraćajnice u KS

Post by chuchumbamayumbe »

kurty wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Kurty,
nisam baš najbolje razumio tvoj odgovor, tj citiranje Bitange (u vezi trolejbusa), možeš li mi pojasniti čemu bi trebao da služi onaj dio unutar kruga?

Taj dio je ostavljen takav zbog sigurne voznje kroz kruzni tok tegljacima i vozilima sa prikolicom...
Vidis da su s vanjske strane postavljeni nizi i kosi ivicnjaci, a s unutrasnje strane visoki ivicnjaci, koji nisu prohodni...
OK, jedva skontah. :thumbup: :dance: :)
Thanks!
johntra

#27 Re: Saobraćajnice u KS

Post by johntra »

kurty wrote:
johntra wrote:Šta ima, kako je? Ja ga dobro vidim, a to je ova lijeva polovina koja je već urađena sa trotoarom, dok se desna tek izljeva...znači, da nacrtam, kružna staza u sredini kružnog toka...
nije to pjesacka staza
dobro to za tegljače...zar se to nije moglo uraditi na jeftiniji način, npr., iscrtati taj prostor saobraćajnom trakom ili se baš morao uraditi sa ivičnjacima?
kurty

#28 Re: Saobraćajnice u KS

Post by kurty »

johntra wrote:
kurty wrote:
johntra wrote:Šta ima, kako je? Ja ga dobro vidim, a to je ova lijeva polovina koja je već urađena sa trotoarom, dok se desna tek izljeva...znači, da nacrtam, kružna staza u sredini kružnog toka...
nije to pjesacka staza
dobro to za tegljače...zar se to nije moglo uraditi na jeftiniji način, npr., iscrtati taj prostor saobraćajnom trakom ili se baš morao uraditi sa ivičnjacima?
Ovako:

Postoji:
Središnje saobraćajno ostrvo je uzvišena fizička prepreka kružnog ili ovalnog oblika, smještena u središtu kružne raskrsnice. Ono sprečava vožnju kroz raskrsnicu i ograničava raskrsnicu sa unutrašnje strane.
Kaldrmisani (montažni) dio središnjeg saobraćajnog ostrva (platforma) je onaj dio središnjeg saobraćajnog ostrva, koji skupa sa kružnim kolovozom omogućava saobraćaj dugačkih vozila u kružnoj raskrsnici. Od kružnog kolovoza se razlikuje po materijalu od kojeg je izrađen i boji.

Dalje:

Vozni dio središnjeg saobraćajnog ostrva treba da se izradi tako da se spriječi saobraćaj vozila preko njega (grubi materijal, asfalt), a istovremeno dugačkim vozilima omogući kretanje kroz kružnu raskrsnicu. Postoji samo u malim i srednjim kružnim raskrsnicama, u širini od 1 - 2 m (zavisno od veličine unutrašnjeg radijusa). Preporučljivo je izdići liniju kontakta između središnjeg saobraćajnog ostrva i kružnog kolovoza (2-3 cm).

Nadam se da je sad jasnije :-D
ins

#29 Re: Saobraćajnice u KS

Post by ins »

Pametan prvo malo prosurfa :skoljka:

Image

A puno vise kruznih tokova na http://www.picture-newsletter.com/roundabout/index.htm
johntra

#30 Re: Saobraćajnice u KS

Post by johntra »

Joj, jesi mi ga šukno, oca mi...nego, i dalje smatram da je ovo bespotrebno rješenje, jer postoji masu kružnih tokova bez ove izbočine, a opet niko ne vozi drito kroz kružni i ne siječe ga...primjer za to je ilidžanski kružni, gdje nema ove izbočine, a raja opet vozi po PS-u...razumijem da se na Ilidži to nije moglo izgraditi zbog tramvaja, ali ima ih dosta u svijetu bez ove tzv izbočine, pa opet ferceraju...
kurty

#31 Re: Saobraćajnice u KS

Post by kurty »

johntra wrote:Joj, jesi mi ga šukno, oca mi...nego, i dalje smatram da je ovo bespotrebno rješenje, jer postoji masu kružnih tokova bez ove izbočine, a opet niko ne vozi drito kroz kružni i ne siječe ga...primjer za to je ilidžanski kružni, gdje nema ove izbočine, a raja opet vozi po PS-u...razumijem da se na Ilidži to nije moglo izgraditi zbog tramvaja, ali ima ih dosta u svijetu bez ove tzv izbočine, pa opet ferceraju...

Ako se pocetak posta odnosi na mene, onda ti nije na mjestu... Lijepo fino sam ti napisao tj. dao odgovor na nesto sto te zanimalo...

Imas milion zasto i milion zato... Ali ovo ovdje je jedno od rjesenja kako da se nesto uradi...
StupskaBitanga

#32 Re: Saobraćajnice u KS

Post by StupskaBitanga »

jesam li ja dobro shvatio ili će se ovfdje voziti kroz kružni tok?
necu

#33 Re: Saobraćajnice u KS

Post by necu »

Hoće,i baš su lijepo ono uradili. :D
StupskaBitanga

#34 Re: Saobraćajnice u KS

Post by StupskaBitanga »

necu wrote:Hoće,i baš su lijepo ono uradili. :D
e svrhe kruznog toka cccccc
ja mislio da će unutra posaditi lijepo cvijeće i da će biti to lijepo uređeno a ono cvrc ne
roki

#35 Re: Saobraćajnice u KS

Post by roki »

Nazalost,u trenutnim Smjernicama FBiH za projektovanje i izgradnju puteva, nisu spomenuti turbo rotori pa se nemogu ni graditi.

Image

Inace seu rotori sa stanovista sigurnosti najsigurniji zbog smanjene brzine voznje u rotoru kao i najmanjeg broja konfliktnih tacaka
ins

#36 Re: Saobraćajnice u KS

Post by ins »

johntra wrote:Joj, jesi mi ga šukno, oca mi...nego, i dalje smatram da je ovo bespotrebno rješenje, jer postoji masu kružnih tokova bez ove izbočine, a opet niko ne vozi drito kroz kružni i ne siječe ga...primjer za to je ilidžanski kružni, gdje nema ove izbočine, a raja opet vozi po PS-u...razumijem da se na Ilidži to nije moglo izgraditi zbog tramvaja, ali ima ih dosta u svijetu bez ove tzv izbočine, pa opet ferceraju...
E vidis, umjesto da si opet malo prosurfao umjesto da si pozurio da mi odgovoris "argumentima", saznao bi da je kruzni tok na Ilidzi protupropisno projektovan, i da je zapravo vrlo opasan. Te da ga nije dobro navoditi kao bilo kakav drugi primjer. :run:
johntra

#37 Re: Saobraćajnice u KS

Post by johntra »

kurty wrote: Ako se pocetak posta odnosi na mene, onda ti nije na mjestu... Lijepo fino sam ti napisao tj. dao odgovor na nesto sto te zanimalo...

Imas milion zasto i milion zato... Ali ovo ovdje je jedno od rjesenja kako da se nesto uradi...
nije se odnosilo na tebe i hvala ti na objašnjenju...odnosilo se na ovog insa, koji voli surfati i praviti se turbo pametan..ti si fino objasnio zbog čega je potrebno to ostrvo...ali, kao što svi znamo postoji mnogo kružnih tokova u Evropi i u svijetu bez ove izbočine, pa me interesuje je li ovo standard i obligatorno u gradnji?
Što se tiče Ilidže, kružni je opasan upravo zbog tramvaja i semafora, ali i zbog nepoznavanja materije kružnog toga od strane vozača, nepoštovanja prava prvenstva prolaza, što će se vjerovatno prenijeti i na ovaj na Dobrinji....
kurty

#38 Re: Saobraćajnice u KS

Post by kurty »

roki wrote:Nazalost,u trenutnim Smjernicama FBiH za projektovanje i izgradnju puteva, nisu spomenuti turbo rotori pa se nemogu ni graditi.

Image

Inace seu rotori sa stanovista sigurnosti najsigurniji zbog smanjene brzine voznje u rotoru kao i najmanjeg broja konfliktnih tacaka

turbo rotori su posebna prica...
nosara

#39 Re: Saobraćajnice u KS

Post by nosara »

Moze li mi neko od strucnjaka objasnit sta sa onim raskrscem prema Nedjaricima i ako (kad) postave semafor na tom mjestu, nece li se tu stvarat cep zbog ogromnog priliva vozila s Dobrinje...? Tu, ili nize, svejedno...

Po mom misljenju, na ovom mjestu kruzni tok je visak... A kruzni tok sam po sebi, na pravom mjestu, nije lose rjesenje, mada licno, zbog nase saobracajne kulture preferiram semafor+mitraljeska gnijezda, zlu ne trebalo, zbog daltonista... :D
photo

#40 Re: Saobraćajnice u KS

Post by photo »

jutros stojim pored kruznog toka na dobrinji i cekam bus. i gledam tok saobracaja na njemu. niko se nije zadrzao duze od 5 sekundi prije ukljucenja (da propusti kola na rotoru) i guzve iz pravca dobrinjske gimnazije nema ni na mapi, iako je znala biti kolona od semafora do same gimnazije. samo zbog toga, isplati se ovo pravljenje rotora/rondoa/kruznog toka
necu

#41 Re: Saobraćajnice u KS

Post by necu »

Ma nije za naš narod kružni tok,isto divljaci u njemu. :run:
nomVe

#42 Re: Saobraćajnice u KS

Post by nomVe »

Samo oni koji nemaju dodira sa Dobrinjom mogu hvaliti onaj kruzni tok. Totalno nepotreban, pogotovo ako se uzme u obzir kakva je raskrsnica kod SOS sela i koliko nesreca se tamo desavalo.

Prvo iskustvo - auto iz pravca Lukavice uslo u lijevu traku i onda izaslo kroz desnu traku, uopce ne gledajuci ljude koji su u desnoj traci.
Mikado

#43 Re: Saobraćajnice u KS

Post by Mikado »

Image
zateznistub

#44 Re: Saobraćajnice u KS

Post by zateznistub »

photo wrote:jutros stojim pored kruznog toka na dobrinji i cekam bus. i gledam tok saobracaja na njemu. niko se nije zadrzao duze od 5 sekundi prije ukljucenja (da propusti kola na rotoru) i guzve iz pravca dobrinjske gimnazije nema ni na mapi, iako je znala biti kolona od semafora do same gimnazije. samo zbog toga, isplati se ovo pravljenje rotora/rondoa/kruznog toka
Ja sam neko ko svako jutro prolazi iz dobrinje 2 prema gradu i vrlo dobro znam kakve su guzve prema gradu a iz pravca Mimar Sinana. Ko god je odobrio i skontao ovaj kruzni tok HVALA MU.
shin

#45 Re: Saobraćajnice u KS

Post by shin »

Da li je nas kruzni tok sa semaforom (na ilidzi) jedini na svijetu?
VjecitiStudent

#46 Re: Saobraćajnice u KS

Post by VjecitiStudent »

shin wrote:Da li je nas kruzni tok sa semaforom (na ilidzi) jedini na svijetu?
Ako i jeste, dramaticno je smanjio guzve na onom mjestu.
Comrad

#47 Re: Saobraćajnice u KS

Post by Comrad »

Jeste, eto ono je jedini kruzni na svijetu sa semaforima i sa prugom. :-) Sve inzinjer do inzinjera. Je li iko prolazio onda kada nije bilo kruznog. Znate li koje su guzve ondje bile i svakodnevni sudari.

I bas me zanima kako bi se drugacije ono moglo rijesiti, buduci da tramvaj MORA prolaziti onim dijelom. Sine se nemaju gdje izmjestiti, jer bi onda morali izmjestiti i samu okretaljku na Ilidzi.

Ono rjesenje je za mene perfektno. Nema guzvi, tramvaji prolaze, ljudi prolaze i sve nekako funkcionise.
shin

#48 Re: Saobraćajnice u KS

Post by shin »

Kakvo ba rjesenje problema :lol: Vazda je guzva na tom kruznom toku radi semafora, a moglo se to elegantno rjesiti da se semafor pali samo kada tramvaj prolazi.
Dr.Mr.Fr.

#49 Re: Saobraćajnice u KS

Post by Dr.Mr.Fr. »

shin wrote:Da li je nas kruzni tok sa semaforom (na ilidzi) jedini na svijetu?

To sam se i ja pitao...shvatam da se nije moglo drugacije riješiti ali brate semafor na kružnom togu mi je :shock:
dibidus

#50 Re: Saobraćajnice u KS

Post by dibidus »

Ovo je nama komplikovano, za nas su samo ovakvi kruzni tokovi
Image
Post Reply