Fratris wrote:rogoz wrote:Slobodan Radulj strahuje za tzv rs!
njegova izjava
Glavni pravobranilac RS je rekao da su nove tužbe "teške" nekoliko stotina milijuna maraka i ukoliko bi RS izgubila pravnu bitku, bila bi ekonomski uništena, odnosno devastirana.
Super, devastirajmo ekonomski pola države i nadajmo se da će drugoj polovici poslije toga biti bolje. Ne znam kako, ali valjda će biti bolje.
Ja sam samo naveo strahovanje tamo njih u tzv rs-u.
...a to sto kazes pola drzave,ocito da je u pitanju negativno opazanje,kad zatreba onda je tzv rs-a pola drzave BiH PA SAMIM TIM ta sumska gubi svoj genocidno stvoreni status entiteta.Na drugoj strani Oni svoju sumsku proglasavaju republikom...ali,nece to proci.
Tema je poziv privatnim licima da kolektivno ili pojedinacno podnesu tuzbu zbog genocida!!!
Neko me dva puta bocka sa pitanjem,"gdje ces podnjeti tuzbu,kom sudu".
Evo odgovora;
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evropska konvencija, ističe on, ima prednost u odnosu na domaće zakone.- Ustavom BiH predviđeno je da se ako domaći zakon nešto nije regulirao ili je regulirao drugačije, direktno primjenjuju međunarodni standardi. Zbog toga bi trebalo primijeniti član 10. stav 2. Evropske konvencije o ljudskim pravima - navodi tužilac Ćosić.
I roditelji mogu podnijeti tužbe
- Prema mom mišljenju, roditelji i porodice žrtava zločina koji se negiraju mogli bi Dodika tužiti za klevetu i vrlo vjerovatno dobiti taj spor. Članovi porodica bi se isto tako mogli pozvati na Evropsku konvenciju i podnijeti prijave Tužilaštvu BiH - kaže Ćosić