Kako popraviti zeljezo u krvi???

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kinderlada

#26 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by kinderlada »

Ciprol wrote:nisam imao problema sa probavom, osim sto je stolica dobila tamnu boju, veoma tamnu.
E ta informacija mi je jako bitna, stvarno :-D
banjaluka078

#27 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by banjaluka078 »

kinderlada wrote: Ispadam neznalica, znam, ali pise znaci na pakovanju bas mekinje?? I kako da to jedem?
Da, da, piše da su mekinje. Obično na istom mjestu gdje su i zobene pahuljice, corn flakes, tako to. Ja sam jela tako što bih pomiješala kašiku mekinja s jogurtom, sačekala malo da "nadođu" i to je to. Ali proguglaj mekinje ili mekinje+zdrava hrana, možda nađeš nekih boljih uputstava.
kinderlada

#28 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by kinderlada »

@banjaluka 078 Hvala puno, zvuci mi ok to sa jogurtom pomijesati i jesti mekinje ,a ne neke ove moderne pahuljice, heheh. :thumbup:
banjaluka078

#29 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by banjaluka078 »

Nema na čemu, samo navali na "prirodu", ali dugoročno. Hemija je hemija... Meni nije bilo lako nimalo, ni ja nisam voljela ništa od stvari koje su dobre za mene, bilo je tu teške borbe sa samom sobom, ali isplati se na kraju - mijenjati prehranu, navike i što više i češće biti sa svježem zraku. Već godinama nisam imala problema sa željezom...a kroz čitavo školovanje sam jedva na nogama stajala od malokrvnosti.
Ghost_Rider_XXX

#30 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Ghost_Rider_XXX »

Imao sam i ja jedan period minimalno željezo i počeo piti vino, bez neke vele promjene prehrambenih navika, vratio željezo u normalu.
ExNihilo

#31 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by ExNihilo »

Kako SMANJITI željezo?

Meni je preko 30 željezo i ne znam imal potrebe da se smanjuje s obzirom da nalaz kaže kako je iznad gornje granice normale?
fatamorgana

#32 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by fatamorgana »

Ellinor wrote:Kako SMANJITI željezo?

Meni je preko 30 željezo i ne znam imal potrebe da se smanjuje s obzirom da nalaz kaže kako je iznad gornje granice normale?

Pa daš onome ko nema.
samma

#33 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by samma »

probaj domaći pekmez od jabuka samoniklica, ako ga imaš gdje nabavit, stvarno je djelotvoran.
biotin sirup od šumskih borovnica je isto tako dobar. imas ga u svim apotekama, košta oko 14 KM.
meni to pomoglo a od ovih ampula što spomenuse odlaze zubi . ;-)
sarajevo_84

#34 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by sarajevo_84 »

Iz iskustva znam da je ovaj recept pravi lijek za željezo, a recept je sljedeći:
1 l Ždrepčeve krvi skuhati sa 1 kg kocke (šećer).
Ohladiti, i piti svaki dan po jednu manju čašu.
Alkohol se ne osjeti jer ispari prilikom kuhanja.

100% garantovano popravi željezo!!!

Drugi lijek su ampule TOTHEMA. Po jednu dnevno istreseš u čašu vode i popiješ.

A naravno sve ostalo što se tiče hrane je odlično, špinat, cvekla, mrkva, jabuke...

Sretno!
frngla

#35 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by frngla »

Image

Biotta sok od cvekle, moze se kupiti u DM-u, meni je pomogao :)
samma

#36 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by samma »

frngla wrote:Image

Biotta sok od cvekle, moze se kupiti u DM-u, meni je pomogao :)
E taj sam i ja koristila, i sad ga trenutno pijem, samo od borovnice i stvarno je extra.
dzejkej

#37 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by dzejkej »

lista preparata koje sam pila je preeduga. totema, feroglobin, ferrum lek, cvekla, crvene bobice koje su mi bojile zube, injekcije u nekoliko navrata itd.. o drugim propratnim problemima koje imam kada mi je zeljezo 2 (ref. vrijednosti od 8 do 30) da i me pricam. vadila one vrijednosti IUBC, TIBC (nadam se da sam dobro napisala). elem, to je sve trajalo dok mi doktorica Velija (edokrinolog i internista) nije dala uputnicu da provjerim vitamin B12. pila sam ja B kompleks ali nisam isla ciljano na B12. nalazi su pokazali deficit B12 vitamina i sad radim na tome. u medjuvremenu sam kupila Feroglobin sa B12 vitaminom i dobila sam guber vodu i kad sam to popila rezultati su bili odlicni. zeljezo mi je bilo 15 na zadnjoj kontroli a upravo ove sedmice vadim nalaze da vidimo da li se to stanje odrzalo i kako dalje. znaci, poruka svima koji godinama biju bitku sa zeljezom, nemojte odustajati. mora biti neki razlog zasto ste anemicni i pored pijenja terapija. zene narocito trebaju obratiti paznju na ginekoloske probleme a ako to iskljuce ili saniraju onda se borite. ja sam toliko vremena provela po domovina zdravlja i svaki doktor koji gleda parcijalno tj. samo svoj dio mi kaze gospodjo vi ste zdravi. svi kazu 'gospodjo vi ste zdravi' a gospodja sa zeljezom 2 mora da stane na noge. ali, hvala Bogu, ja sam uspjela.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#38 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by PipiDugaDevetka »

dzejkej wrote:lista preparata koje sam pila je preeduga. totema, feroglobin, ferrum lek, cvekla, crvene bobice koje su mi bojile zube, injekcije u nekoliko navrata itd.. o drugim propratnim problemima koje imam kada mi je zeljezo 2 (ref. vrijednosti od 8 do 30) da i me pricam. vadila one vrijednosti IUBC, TIBC (nadam se da sam dobro napisala). elem, to je sve trajalo dok mi doktorica Velija (edokrinolog i internista) nije dala uputnicu da provjerim vitamin B12. pila sam ja B kompleks ali nisam isla ciljano na B12. nalazi su pokazali deficit B12 vitamina i sad radim na tome. u medjuvremenu sam kupila Feroglobin sa B12 vitaminom i dobila sam guber vodu i kad sam to popila rezultati su bili odlicni. zeljezo mi je bilo 15 na zadnjoj kontroli a upravo ove sedmice vadim nalaze da vidimo da li se to stanje odrzalo i kako dalje. znaci, poruka svima koji godinama biju bitku sa zeljezom, nemojte odustajati. mora biti neki razlog zasto ste anemicni i pored pijenja terapija. zene narocito trebaju obratiti paznju na ginekoloske probleme a ako to iskljuce ili saniraju onda se borite. ja sam toliko vremena provela po domovina zdravlja i svaki doktor koji gleda parcijalno tj. samo svoj dio mi kaze gospodjo vi ste zdravi. svi kazu 'gospodjo vi ste zdravi' a gospodja sa zeljezom 2 mora da stane na noge. ali, hvala Bogu, ja sam uspjela.
Pa, šta sam vam rekao, vidi moj prethodni post. Cijela Jugoslavija je prije rata znala za srebreničku Guber-banju koja pomaže uglavnom ženama jer se zna da su žene i prirodno sa smanjenim željezom u krvi.

Vojvođanke i ostale žene koje je put do mora vodio preko Bosne, obavezno su svraćale u Srebrenicu na jedno 7 dana. Uostalom, raspitajte se kod rodbine, starijih žena šta je značila Guber banja prije rata, u socijalizmu.
Čini mi se da se Guber voda mora piti na slamku i u preporučenim dozama. Preporučenim od strane stručnjaka, a tamo na licu mjesta u DZ Srebrenica, radi ljekar koji je doktorirao radovima o Guber vodi.
Glanzer

#39 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Glanzer »

Evo rjesenja problema:Hemijske osobine termalnih voda Banje Guber
Glavni sadržaj vode Crnog Gubera je dvovalentno gvožđe (Fe), kojeg u 1 kilogramu vode ima 0,1232 gr (tabela br. 11). Pored gvožđa ova voda sadrži i rijetke minerale: bakar (Cu), kobalt (Co), mangan (Mn) i to u jednoj izvanrednoj harmoničnoj kompoziciji. Voda, takođe, sadrži i čitav niz drugih elemenata, što, sve zajedno, predstavlja prirodnu, djelotvornu ljekovitu kombinaciju. Po jednoj litri vode Crnog Gubera dodaje se i 0,25 gr askorbinske kiseline radi stabilizacije i bolje resorpcije. Koncetracija radioaktivnosti iznosi 7,02 nC (nanocurie) = 17,19 MJ (Mahove jedinice).

Moja supruga ima iste probleme a rjesava ih (prije nego kazem,samo da napomenem da joj je brat dr.)pijuci vodu Crni Guber iz Srebrenice.Zbog gubitka zeljeza pije dva puta godisnje tj.popravljeno stanje poslije tretmana vodom traje oko sest mjeeci kada pocinje ponovo gubiti zeljezo tako da je potrebno koristiti dva puta godisnje.
Ako se odlucis za ovaj vid lijecenja treba da se konsultujes sa dr.Almirom(ne znam sad prezime javim kasnije)koji radi u D.Z.Vogosca,iz Srebrenice je,aktivno istrazuje ovaj fenomen,napisao je knjigu o istom,te ce Vam uz predocene nalaze preporuciti kolicine i nacin pijenja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#40 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Glanzer wrote:Evo rjesenja problema:Hemijske osobine termalnih voda Banje Guber
Glavni sadržaj vode Crnog Gubera je dvovalentno gvožđe (Fe), kojeg u 1 kilogramu vode ima 0,1232 gr (tabela br. 11). Pored gvožđa ova voda sadrži i rijetke minerale: bakar (Cu), kobalt (Co), mangan (Mn) i to u jednoj izvanrednoj harmoničnoj kompoziciji. Voda, takođe, sadrži i čitav niz drugih elemenata, što, sve zajedno, predstavlja prirodnu, djelotvornu ljekovitu kombinaciju. Po jednoj litri vode Crnog Gubera dodaje se i 0,25 gr askorbinske kiseline radi stabilizacije i bolje resorpcije. Koncetracija radioaktivnosti iznosi 7,02 nC (nanocurie) = 17,19 MJ (Mahove jedinice).

Moja supruga ima iste probleme a rjesava ih (prije nego kazem,samo da napomenem da joj je brat dr.)pijuci vodu Crni Guber iz Srebrenice.Zbog gubitka zeljeza pije dva puta godisnje tj.popravljeno stanje poslije tretmana vodom traje oko sest mjeeci kada pocinje ponovo gubiti zeljezo tako da je potrebno koristiti dva puta godisnje.
Ako se odlucis za ovaj vid lijecenja treba da se konsultujes sa dr.Almirom(ne znam sad prezime javim kasnije)koji radi u D.Z.Vogosca,iz Srebrenice je,aktivno istrazuje ovaj fenomen,napisao je knjigu o istom,te ce Vam uz predocene nalaze preporuciti kolicine i nacin pijenja.
Zato se digla onolika frka u vezi sa rekonstrukcijom Guber - banje. Shvatili republikosrpskanci kakvu se ''zlatnu kokoš'' ispustili prepuštajući iniicijative u vezi sa rekonstrukcijom Inzku i opštini.
Za prošli mjesec, mart je bila najavljen završetak radova, ali eto, politika se umiješala.
Jara

#41 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Jara »

sarajevo_84 wrote:Iz iskustva znam da je ovaj recept pravi lijek za željezo, a recept je sljedeći:

A naravno sve ostalo što se tiče hrane je odlično, špinat, cvekla, mrkva, jabuke...

Sretno!
treba naglasiti da se radi o vinu... :D
dzejkej

#42 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by dzejkej »

PipiDugaDevetka wrote: Čini mi se da se Guber voda mora piti na slamku i u preporučenim dozama. Preporučenim od strane stručnjaka, a tamo na licu mjesta u DZ Srebrenica, radi ljekar koji je doktorirao radovima o Guber vodi.
ja sam znala da imam problema sa zeljezom i samo sam cekala priliku da mi neko donese guber vode da i nju probam. sad mi je zao sto sam pila zajedno feroglobin sa B12 (pila sam prije same tablete i sirup feroglobin, bez B12) i guber vodu pa ne mogu izvagati koliko je koja doprinijela podizanju zeljeza ali je ova kombinacija za mene idealna. posebno jer sam imala deficit B12 vitamina.
samo mala preporuka; cim se dobije guber voda staviti u flasu jednu tabletu C vitamina (500 mg) da se rastopi, da voda ne potamni. pije se samo pola fildzana dnevno i obavezno na slamkicu. ako i dotakne zube nema frke meni se nije nista desilo. mozda je to stetno na duze staze a ja sam pila nekih 20-tak dana. koliko sam shvatila preporucuje se piti jedan period, ne duze od mjesec i onda napraviti pauzu.
i za kraj: svima koji imaju problema sa zeljezom toplo preporucujem guber vodu.
Bloo
Globalna šefica

#43 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Bloo »

kak doci do te vode? :zoka:
semmy

#44 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by semmy »

sarajevo_84 wrote:Iz iskustva znam da je ovaj recept pravi lijek za željezo, a recept je sljedeći:

Sretno!
sad htjedoh isto napisati..samo zaboravio/la si 1l soka od maline/kupine ide s vinom i kockom...osim spinata jer on apsolutno nepomaze u podizanju zeljeza, to mi je doktorica rekla.. odkako znam za sebe imam isti problem. ove ampule tothema su odvratne za piti ( najbolje ih je piti s malo jabukovog soka ) a i nakon duzeg koristenja cak i zubi poprime tamnu boju ali pomazu..ja sam ih pila 2x dnevno...
ipak mi je vino sa secerom najbolje pomoglo, pijes 0,5ml ujutru na taste
Last edited by semmy on 11/04/2011 23:07, edited 1 time in total.
upaljac01

#45 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by upaljac01 »

kinderlada wrote:Od kad znam za sebe zeljezo mi je na minimumu, najveci broj je bio 6, a vrlo cesto sam na 3. Dakle totalno sam bez zeljeza :(

Ono sto mi doktori propisu su naravno kojekakve tablete zeljeza, te sirupi, te tabletice za capiti, te ovo te ono, medjutim to mi je tako problem da pijem jer ionako imam problema za opstpacijom (zatvor), a ove tablete samo povecavaju taj problem i tad nastaje horor prica. Ko ima to, zna o cemu pricam.

Eh sad postoji li neki nacin da unosom tih tableta za zeljezo ne dolazi do jos veceg problema sa zatvorom?
I postoje li neke alternative osim tableta?
Dakle ukratko kako popraviti zeljezo u krvi a da probava i ti problemi se dodatno ne pogorsaju??

Hvala za savjete kojih ce biti, nadam se :)

vino od kupina, pokusaj vidjet ces napredak
dzejkej

#46 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by dzejkej »

Bloo wrote:kak doci do te vode? :zoka:
ako znas nekoga ko zna nekoga ko zivi/posjecuje Srebrenicu :-D
ja ne znam kad ce 'moj izvor' :-D da posjeti Guber banju pa ti ne mogu obecati nista ali raspitaj se malo. mozda ce i neki forumash/forumashica uskoro ici u banju. raspitaj se i vidjeces da ces ubrzo pijuckati na slamkicu carobnu kombinaciju :-D
LaCici

#47 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by LaCici »

Za 3 mjeseca popravila zeljezo za 7 jeduci dosta spinata i pijuci fructalov prirodni sok (u staklenci-ima u Mercatoru) od borovnice, kupine i cvekle. Sokovi su poskupi ali eto meni su pomogli, pila sam minimalno casu dnevno. I minimalno jednom sedmicno spinat. I to je to.
PipiDugaDevetka

#48 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Neko je davno na ovom Forumu dojavio da u poliklinici SANASA tu vodu svojim pacijentkinjama dijele besplatno.
Ne znam je li još tako.
Bloo
Globalna šefica

#49 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by Bloo »

PipiDugaDevetka wrote:
Neko je davno na ovom Forumu dojavio da u poliklinici SANASA tu vodu svojim pacijentkinjama dijele besplatno.
Ne znam je li još tako.

hvala čika Pipi
zonbirile

#50 Re: Kako popraviti zeljezo u krvi???

Post by zonbirile »

nije loše uzeti ekser 12-ku pa lizati.
Post Reply