finale kupa:celik-zeljeznicar

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
LSD

#26 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by LSD »

jeza u ledja wrote:Finalista kupa ide u Evropu jedino ako pobjednik kupa osvoji duplu krunu. (u Evropu mora ici jedan predstavnik preko kupa).

Ako Zeljeznicar bude prvak - Celik sigurno ide u Evropu.
Ako Zeljeznicar ne bude prvak - Celik ide u Evropu samo ako osvoji Kup.

PS: Ako se ne varam to pravilo nema veze sa UEFAom vec sa NFSBiH.
Pa naravno....kažem opet, Željo ce biti prvak ove godine i prvi tim koji ce odbraniti titulu - silom ili milom.
Osvajanje kupa se, logicno, podrazumjeva 8-)
convict

#27 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by convict »

LSD wrote:
jeza u ledja wrote:Finalista kupa ide u Evropu jedino ako pobjednik kupa osvoji duplu krunu. (u Evropu mora ici jedan predstavnik preko kupa).

Ako Zeljeznicar bude prvak - Celik sigurno ide u Evropu.
Ako Zeljeznicar ne bude prvak - Celik ide u Evropu samo ako osvoji Kup.

PS: Ako se ne varam to pravilo nema veze sa UEFAom vec sa NFSBiH.
Pa naravno....kažem opet, Željo ce biti prvak ove godine i prvi tim koji ce odbraniti titulu - silom ili milom.
Osvajanje kupa se, logicno, podrazumjeva 8-)
Logično... što bi rek'o Čombe
splend

#28 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by splend »

cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:...Ako Zeljeznicar bude prvak - Celik sigurno ide u Evropu...
Da, tako je bar dosad bilo. Samo to znači da u prvenstvenoj utakmici tamo oko 1. maja, Čeliku odgovara da na Bilinom Polju pusti Želji utakmicu i tako mu pomogne u utrci za titulom... :-)
a vala, ako im mi pustimo bodove, a oni nama kup, jebo onda to :x
nikakvog razloga ni mi, a ni oni nemaju, da pustamo jedni drugima. pa valjda zato i jesmo nekakvi rivali. nikada necu zaboraviti scenu od prije 3 godine, kad smo se mi na grbavici borili za titulu, i kad smo poveli 2:1, a spiker javlja da modrica vodi u posusju(koja se s nama borila :mrgreen: ) i citava grbavica skoci i slavi :lol: ja znam da njima nije bilo drago radi jebene modrice, vec zato sto mi necemo osvojiti(isto bi se i ja ponasao :mrgreen: )
i upravo zbog ovakvih razloga nebih volio da bude nekih dogovora.
najpostenije ce biti, ako ih klepimo u ligi, i borcu pomognemo, a onda, naravno, uzmemo i kup :mrgreen: :bih:
cyprus

#29 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by cyprus »

splend wrote:
cyprus wrote:
jeza u ledja wrote:...Ako Zeljeznicar bude prvak - Celik sigurno ide u Evropu...
Da, tako je bar dosad bilo. Samo to znači da u prvenstvenoj utakmici tamo oko 1. maja, Čeliku odgovara da na Bilinom Polju pusti Želji utakmicu i tako mu pomogne u utrci za titulom... :-)
a vala, ako im mi pustimo bodove, a oni nama kup, jebo onda to :x
nikakvog razloga ni mi, a ni oni nemaju, da pustamo jedni drugima. pa valjda zato i jesmo nekakvi rivali. nikada necu zaboraviti scenu od prije 3 godine, kad smo se mi na grbavici borili za titulu, i kad smo poveli 2:1, a spiker javlja da modrica vodi u posusju(koja se s nama borila :mrgreen: ) i citava grbavica skoci i slavi :lol: ja znam da njima nije bilo drago radi jebene modrice, vec zato sto mi necemo osvojiti(isto bi se i ja ponasao :mrgreen: )
i upravo zbog ovakvih razloga nebih volio da bude nekih dogovora.
najpostenije ce biti, ako ih klepimo u ligi, i borcu pomognemo, a onda, naravno, uzmemo i kup :mrgreen: :bih:
Ali Čelik ako zijani Kup, a pobjedi Želju u prvenstvu i ispostavi se na kraju da je Želji falilo manje od 3 boda... ispašće da su sami sebi spriječili izlazak u Evropu, i to pobjedom :P
Obuca9

#30 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by Obuca9 »

Ja jeste zakomplikovali, stvar je prosta, da ne može biti prostija.

Samo osvajač Kupa ide u Evropu, onaj ko izgubi u finalu ne ide u Evropu i tačka (osim ako kroz Prvenstvno ne obezbijedi istu).
slobodni armirach

#31 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by slobodni armirach »

nema se tu sta kalkulisat Likče uzima Kup!
shillen

#32 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by shillen »

napokon jedno normalni finale kupa ( iako "mrzim" obje ekipe ) :D
jeza u ledja

#33 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by jeza u ledja »

hz__semir wrote:Ja jeste zakomplikovali, stvar je prosta, da ne može biti prostija.

Samo osvajač Kupa ide u Evropu, onaj ko izgubi u finalu ne ide u Evropu i tačka (osim ako kroz Prvenstvno ne obezbijedi istu).
A sta u slucaju duple krune?
cico x

#34 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by cico x »

Bubalo1 wrote:Ocekujem na Bilinom 10.000 ovoga :D :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
ovo su sarajevske face koliko ja vidim ?
Obuca9

#35 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by Obuca9 »

jeza u ledja wrote:
hz__semir wrote:Ja jeste zakomplikovali, stvar je prosta, da ne može biti prostija.

A sta u slucaju duple krune?
Opet ti komplikuješ :D

Sad ti rekoh, ekipa koja izgubi u finalu Kupa ne ide u Evropu, taman da je osvajač Kupa bio i prvak Zemlje i prvak Evrope i prvak Svijeta, sve u isto vrijeme :D
jeza u ledja

#36 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by jeza u ledja »

Pa ko onda ide u Liga Evropu iz Kupa BiH?
Mustang1

#37 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by Mustang1 »

cico x wrote:
Bubalo1 wrote:Ocekujem na Bilinom 10.000 ovoga :D :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
ovo su sarajevske face koliko ja vidim ?
Ma jesu sarajlije al to je novi trend na tribinama nasim :D :lol: :lol: A posto kod navijaci ni na sta ne lice ( u kupu ce to vjerovatno licit na nesto ali govorim opcenito u zadnje vrijeme) onda bi bilo dobro da se pojavi sto vise ovih harmonikica...u slucaju ako celik gubi da se moze popit koja uz sabanove i sinanove pjesme :D :lol:
Obuca9

#38 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by Obuca9 »

jeza u ledja wrote:Pa ko onda ide u Liga Evropu iz Kupa BiH?
Osvajač Kupa.

Ako je ta ekipa, obezbjedila plasman u LP/EL kroz Prvenstvo, onda umjesto nje ide četvrtoplasirani na tabeli.
cyprus

#39 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:Pa ko onda ide u Liga Evropu iz Kupa BiH?
Pa ne mora niko :D Ko recimo kad u finalu kupa Španije igraju Real i Barcelona...
Ja_Ja

#40 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by Ja_Ja »

Kakvom dinamikom napreduju stvari sa NS tesko da ce neko dalje od granicnog prelaza ove godine...
jeza u ledja

#41 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by jeza u ledja »

Evo nadjoh ovdje kod Berta Kassiesa:

http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/

"If the cup winner of a country qualifies for the Champions League, then the losing cup finalist is qualified for the Europa League. If both cup finalists qualify for the Champions League, then an additional team based on league position will be qualified. However, the losing cup finalist does not get the Europa League cup-winner spot, but is treated as a league entrant. The cup winner spot of that country goes to the team with the highest league position. In some countries (England and France) the last league entrant position is given to the League Cup Winner.

Jel ovo znaci da sam u pravu? :P
cyprus

#42 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by cyprus »

Pa tako je dosad bilo, al eto neko reče da se to pravilo promjenilo... Sad ne znam je to tačno :?:
defender46

#43 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by defender46 »

Ako Željo osvoji duplu krunu, u Ligu Evrope ne ide finalista Kupa!

Stigne li dupla kruna na Grbavicu, u Ligu Evrope plasirat će se ekipe koje zauzmu drugo, treće i četvrto mjesto na premijerligaškoj tabeli
Evropska fudbalska federacija (UEFA) promijenila je pravila vezana za plasman timova u evropske kupove, a nove izmjene mogle bi biti na štetu Čelika ili Olimpica.

Prema novim pravilima UEFA u Ligu Evrope ne ide finalista Kupa BiH ukoliko je osvajač najmasovnijeg takmičenja i šampion zemlje. Ovakav ishod, teoretski mogao bi se desiti u BiH.

Naime, Željezničar danas ima priliku da izbori plasman u finale Kupa BiH protiv Širokog Brijega (prvi meč na Grbavici završen je bez pobjednika – 0:0), a Plavi su utrci i za šampionsku titulu. Osvojile li naslov prvaka BiH to ne znači da će se u Ligu Evrope plasirati Čelik ili Olimpic (danas igraju revanš polufinala Kupa u kojem Zeničane brane gol prednosti) kao finalisti Kupa.

Prema novim pravilima u slučaju da je osvajač Kupa i šampion zemlje, u Ligu Evrope ide ekipa koja na kraju sezone to ostvari plasmanom na tabeli. Konkretno, u našem slučaju, ako Željo osvoji duplu krunu, u Ligu Evrope plasirat će se ekipe koje zauzmu drugo, treće i četvrto mjesto na premijerligaškoj tabeli!

To je potvrdio i Velid Imamović, sekretar N/FS BiH za međunarodne odnose.
LSD

#44 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by LSD »

defender46 wrote:Ako Željo osvoji duplu krunu, u Ligu Evrope ne ide finalista Kupa!

Stigne li dupla kruna na Grbavicu, u Ligu Evrope plasirat će se ekipe koje zauzmu drugo, treće i četvrto mjesto na premijerligaškoj tabeli
Evropska fudbalska federacija (UEFA) promijenila je pravila vezana za plasman timova u evropske kupove, a nove izmjene mogle bi biti na štetu Čelika ili Olimpica.

Prema novim pravilima UEFA u Ligu Evrope ne ide finalista Kupa BiH ukoliko je osvajač najmasovnijeg takmičenja i šampion zemlje. Ovakav ishod, teoretski mogao bi se desiti u BiH.

Naime, Željezničar danas ima priliku da izbori plasman u finale Kupa BiH protiv Širokog Brijega (prvi meč na Grbavici završen je bez pobjednika – 0:0), a Plavi su utrci i za šampionsku titulu. Osvojile li naslov prvaka BiH to ne znači da će se u Ligu Evrope plasirati Čelik ili Olimpic (danas igraju revanš polufinala Kupa u kojem Zeničane brane gol prednosti) kao finalisti Kupa.

Prema novim pravilima u slučaju da je osvajač Kupa i šampion zemlje, u Ligu Evrope ide ekipa koja na kraju sezone to ostvari plasmanom na tabeli. Konkretno, u našem slučaju, ako Željo osvoji duplu krunu, u Ligu Evrope plasirat će se ekipe koje zauzmu drugo, treće i četvrto mjesto na premijerligaškoj tabeli!

To je potvrdio i Velid Imamović, sekretar N/FS BiH za međunarodne odnose.
Po meni, veoma glupo pravilo.
Staro pravilo (da u slucaju ako neki tim osvoji duplu krunu, da u Evropu ide i finalsta kupa) je daleko poštenije i fer.
Last edited by LSD on 07/04/2011 01:45, edited 1 time in total.
ODVRATAN_i_GADAN

#45 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

U Hrvatskoj ( http://www.hns-cff.hr/upl/products/Prop ... ja_HNK.pdf Clanak 13) finalista ide u Europa ligu ako je drugi finalista i prvak drzave.
Crnogorci isto http://www.fscg.co.me/images/stories/pr ... 0-2011.pdf
Last edited by ODVRATAN_i_GADAN on 07/04/2011 01:49, edited 2 times in total.
cyprus

#46 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by cyprus »

LSD wrote:Po meni, veoma glupo pravilo.
Staro pravilo (da u slucaju ako neki tim osvoji duplu krunu, i da u Evropu ide i finalsta kupa) je daleko poštenije i fer.
Ne slažem se... mislim da je baš novo pravilo poštenije, npr. i zbog situacije koju sam ranije opisao. Da je na snazi staro pravilo, Čeliku bi išlo u korist da pogura Želju u prvenstvu i namjerno izgubi... (naravno ako Željo tad bude u trci za šampiona)
LSD

#47 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by LSD »

cyprus wrote:
LSD wrote:Po meni, veoma glupo pravilo.
Staro pravilo (da u slucaju ako neki tim osvoji duplu krunu, i da u Evropu ide i finalsta kupa) je daleko poštenije i fer.
Ne slažem se... mislim da je baš novo pravilo poštenije, npr. i zbog situacije koju sam ranije opisao. Da je na snazi staro pravilo, Čeliku bi išlo u korist da pogura Želju u prvenstvu i namjerno izgubi... (naravno ako Željo tad bude u trci za šampiona)
Ne vidim zašto bi se favorizovao 4-to plasirani tim prvenstva, na uštrb finaliste Kupa :? a ovo novo pravilo ocigledno favorizuje prvenstvo u ovom slucaju i time omalovažava Kup...po meni, teže je doci do finala Kupa nego biti 4 na tabeli ...jer u finalu Kupa se mogu naci i drugoligaši, teoretski...i što bi oni bili zakinuti za svoj uspjeh i trud nekim novim pravilima.
cyprus

#48 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by cyprus »

Da se ja pitam, vjerovatno bih i ukino kup (ne samo kod nas, nego generalno), ne vidim baš neku svrhu njegovog postojanja :oops: Jedino zanimljivo je što je niželigašima to prilika da se susretnu sa nekim većim timom...
LSD

#49 Re: finale kupa:celik-zeljeznicar

Post by LSD »

cyprus wrote:Da se ja pitam, vjerovatno bih i ukino kup (ne samo kod nas, nego generalno), ne vidim baš neku svrhu njegovog postojanja :oops: Jedino zanimljivo je što je niželigašima to prilika da se susretnu sa nekim većim timom...
Kup je super takmicenje, rekao bih najhumanije :mrgreen: takmicenje koje i niželigašima daje šansu da se preko njega plasiraju u Evropu...sjeti se Borca BL, tadašnjeg drugoligaša koji je preko Kupa Maršala (pobjedom nad Zvezdom) izborio Evropu - tadašnji Kup kupova.
Ja mislim da je i Sarajevo kao finalist Kupa otišao jednom tako u Evropu (sezona kad je Željo uzeo duplu krunu u prvom mandatu Osima)...neka me neko ispravi ako griješim.
Last edited by LSD on 07/04/2011 02:07, edited 1 time in total.
Locked