SSST- Sarajevo School of Science and Technology
- ChataDodajStaHoces
#26 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
U prostorijama Sarajevske Škole za Nauku i Tehnologiju (SSST, Bistrik 7, Sarajevo) održat će se Open Day za sve maturante sarajevskih srednjih škola, u subotu,14.maja 2011. godine, u 12:00 sati koji organizuje ˝Enter SSST˝.
Ova studentska organizacija djeluje pri Univerzitetu, te će maturantima predstaviti program fakulteta: Ekonomija, Političke nauke i Međunarodni Odnosi, Informacioni sistemi i Kompjuterske nauke.
Maturantima će biti predstavljeni svi predmeti kroz realizovane projekte i korištenu literaturu. Druženje će biti nastavljeno u prostorijama SSST-a.
Ovim putem Enter SSST poziva sve maturante kao i njihove roditelje da posjete ovaj događaj i informišu se o mogućnostima koje SSST nudi.
http://ssst.edu.ba/
Ova studentska organizacija djeluje pri Univerzitetu, te će maturantima predstaviti program fakulteta: Ekonomija, Političke nauke i Međunarodni Odnosi, Informacioni sistemi i Kompjuterske nauke.
Maturantima će biti predstavljeni svi predmeti kroz realizovane projekte i korištenu literaturu. Druženje će biti nastavljeno u prostorijama SSST-a.
Ovim putem Enter SSST poziva sve maturante kao i njihove roditelje da posjete ovaj događaj i informišu se o mogućnostima koje SSST nudi.
http://ssst.edu.ba/
-
Fitovac
#27 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
kroz posao sam upoznao nekoliko osoba koje su zavrsile ovaj fax i mogu reci da su me totalno razocarali.
ne znam da li sam ja udario na takve likove, ali oni veze s vezom nemaju a na fakultetu gola devetka i desetka bila.
kada kazem da su me razocarali mislim da osnovne stvari iz IT ne poznaju, ono nem'res beliv it.
jedina stvar koju su razvaljivali je engleski, sto je valjda sasvim razumljivo
koliko sam shvatio ispiti su sablonski, uopste ne zadiru pretjerano u materiju i nisam vidio aman neke tezine.
masa ispita se polaze braneci nekakve seminarske radove, dakle bez klasicnog ispita, nego napisi seminarski, prezentuj ga i hajruj desetku.
ne znam, ja mislim da je to preskup fax za ono (znanja) sto nudi.
sretno u svakom slucaju!
ne znam da li sam ja udario na takve likove, ali oni veze s vezom nemaju a na fakultetu gola devetka i desetka bila.
kada kazem da su me razocarali mislim da osnovne stvari iz IT ne poznaju, ono nem'res beliv it.
koliko sam shvatio ispiti su sablonski, uopste ne zadiru pretjerano u materiju i nisam vidio aman neke tezine.
masa ispita se polaze braneci nekakve seminarske radove, dakle bez klasicnog ispita, nego napisi seminarski, prezentuj ga i hajruj desetku.
sretno u svakom slucaju!
- ChataDodajStaHoces
#28 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Svaki predmet ima ispit-pismeni (nista usmeni i supljiranja). Ocjena se sastoji iz 2 dijela, a to su course work i final exam. Course work ti predstavlja male testove, kvizove, parcijalu (jednu ili dvije), projekat sve zavisi sta profesor odabere i sve ti to cini 50% te tvoje finalne ocjene. Iz tog dijela moras imati 50% (znaci od 50% moras imati 50% - 25% finalne ocjene) da bi uopce dobio priliku izaci na finalni ispit.Fitovac wrote:kroz posao sam upoznao nekoliko osoba koje su zavrsile ovaj fax i mogu reci da su me totalno razocarali.
sretno u svakom slucaju!
Svi finalni ispiti se pripremaju na pocetku semestra, svake godine se mijenjaju, nisu sablonski i poprilicno su zajebani. Taj finalni ispit koji radis nosi 50% tvoje ocjene (onaj drugi dio). Po zavrsetku prvo ga pregleda profesor kod kojeg si radi ispit, i ocjenjuje ga, na osnovu cega ti daje bodove i formulise finalnu ocjenu.
Tu naglasavam da nije kraj, jer external examiners koji dolaze iz Buckinghama provjeravaju odredjen broj testova svakog predmeta, sa svake generacije. Znaci dodju tom tvom profesoru, od 30 studenata izvuku 10-15 radova slucajnim uzorkom (ili cak sve - nisam siguran jer su ove info tajne) i provjeri ponovo. Time se ujedno provjerava profesor, njegov nacin ocjenjivanja i drzi se kvalitet.
Znam da se desavalo da profesor obori studenta na finalnom ispitu a external examiner smatra da je njegovo pokazano znanje bilo dovoljno i ponovo ocjeni ispit. Mali uvid kako funkcionise
btw. desetku je jako jako tesko dobiti, jer svaki od tih sitnih postotaka od 2%, 3% pa fuli ovdje 2,5% se skupi na kraju i onemoguci dobru ocjenu. A+ i A su desetke a iznad 91% su
Tako da je u sustini SSST jako dobar za "prosjecne"-solidne studente (ono lupam 70-80%) a jako komplikovan za one koji zele top ocjene. Opet je tu i prednost jer se diferencira, a drzi se sve po protokolu jer znas na cemu si izgubio/dobio bodove
-
singlemalt
#29 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
A kakva im je ekonomija? Jel bolji onaj americki fakultet?
-
VjecitiStudent
#30 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Na plakatima pise "Prvi u BiH".
Po cemu, cijeni skolarine ili ...?
Po cemu, cijeni skolarine ili ...?
-
Zainteresovani
#31 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Po konkursu za prijemni..
- neo7
#32 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Kako prodje!?qay wrote:Odlucio sam i ja da odaberem CS smjer...
A u subotu bih trebao izaci na prijemni, pa me zanima kakva su vasa iskustva, ako se sjecate, sa prijemnog ispita?
Hvala !
-
qay
#33 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Dobro prodje, upiso.
- Rimad
#34 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Je li, slučajno, bio test gramatike?qay wrote:Dobro prodje, upiso.
Btw, interesuje me, koliko je primljeno, a koliko odbijeno?
-
casanova123
#35 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Odbijeno 20%, primljeno 100% 
-
VjecitiStudent
#36 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Zar se ikada desilo da neki privatni fakultet u BiH odbije ponudjene pare?
Dok je ovaca bice i sisanja ...
Dok je ovaca bice i sisanja ...
-
ortega
#37 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
kako su pojedinci ljubomorni, nije moguce..
- neo7
#38 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
-
Last edited by neo7 on 11/09/2011 19:43, edited 1 time in total.
-
ortega
#39 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
dobro i sta je sad tu problem, jeli tebi neko od tih ljudi na ssst kriv zbog takvog odnosa ili??
- neo7
- tag33
#41 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Pozdrav!
Zanima me ovaj smijer information systems,ako mi neko moze ko studira to reci koja je razlika izmedju njega i computer science smijera? I koja je razlika nakon zavrsetka u poslovima koji se mogu obavljati sa jednim i drugim smjerom
Zanima me ovaj smijer information systems,ako mi neko moze ko studira to reci koja je razlika izmedju njega i computer science smijera? I koja je razlika nakon zavrsetka u poslovima koji se mogu obavljati sa jednim i drugim smjerom
- neo7
#42 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
uputit cu rodjaka na ovu temu, on je upisao ove godine pa mozda ti mogne ponuditi odgovor 
-
casanova123
#43 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
ne studiram ali ti mogu reci da se na CSu radi vise programiranja odnosno prva i druga godina su CS/IS zajedno a onda u trecoj godini CS dobiva computer engineering i databases i jos neke stvari, dok na ISu uimas vise o mrezama, o sigurnosti i administraciji.. pogledaj listu predmeta na njihovoj stranici za CS i za IS 
-
dezurni_ucenik
#44 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Drndo wrote:Ne moras se braniti xDcasanova123 wrote:E vidis, i ja sam mislio isto to sto i ti da upisem. Mislim da me nisi shvatio jednim dijelom. Imam stav da me ne zanimaju price koje me ne zanimaju i koje nemaju nikakve veze sa onim sto sam ja pitao. Neznam jesi li vidio, ali kladim se da jesi, jednu temu koja je isto bila vezana za SSST, pa se na kraju zavrsilo razglabajuci o Ganicu i o njegovoj sumarskoj xD diplomi.ovo sto je boldirano.. e takav stav imam i ja.Drndo wrote: Ja sam odlucio da idem na SSST prvenstveno zbog dobrog odnosa , kvalitetnog obrazovanja. Diplomu nudi svaki fakultet koji ti zavrsavas , ali to sto ti placas je kvaliteta i odnos koji ces dobiti. a drugi idu da naprave nesto u zivotu.
Samo sam spomenuo lovu iz razloga da necu da pricam o Ganicu i ostalima, nego samo o faxu. Jednostavno, zelim da dobijem puno info o SSST prije nego sto upisem, ako ga upisem.
Sve u svemu mislim da na SSST covjek moze upoznati najbolje ljude i veze oko sebe , mozda zvuci malo kretenski ali ima taj filter od 40k KM pa ne da bas svakome da se upise (sto je i dobro i lose , manje blentavih fukara , ali fula se i po koja dobra osoba koja bi da moze i upisala).
Koja si godina (pretpostavljam cetvrta) ili se samo onako raspitujes za fax za dogodine ?
Ovo tako jadno i kompleksaski zvuci....
- threshold
#45 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Druze, fakat je ovo jedna od najjacih provala na ovom forumu. Cuj filter od 40k KM za blentave fukare? A djesi "covjece koji zivi na visokoj nozi i misli da je bolji od bolesnih fukara". Srami se druze, i neka se srami SSST gdje se obrazujes i gdje si otisao zbog "dobrog odnosa i kvalitetnog obrazovanja".Drndo wrote:Ne moras se braniti xD
Sve u svemu mislim da na SSST covjek moze upoznati najbolje ljude i veze oko sebe , mozda zvuci malo kretenski ali ima taj filter od 40k KM pa ne da bas svakome da se upise (sto je i dobro i lose , manje blentavih fukara , ali fula se i po koja dobra osoba koja bi da moze i upisala).
Koja si godina (pretpostavljam cetvrta) ili se samo onako raspitujes za fax za dogodine ?
P.S. Nemam poseban komentar za ovaj SSST jer imam par kolega koji su ga upisali upravo zbog "Daj pare, evo ti diploma" sistema. Pricaj sta hoces, ali tako je. Ima naravno i ljudi koji imaju i talenta i pare, ali vecinom su to ljudi koji imaju samo pare. Eto, dosta jedan hejt od mene.
Nemoj ni pomisliti da sam ja ljubomoran na tvojih 40k koje imas da ides na SSST, imam ih i ja, ali otisao sam drugdje cu steci znanje radom a ne sa 40k.
-
manki
#46 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Ja sam zavrsio PS na SSST-u, ali imam raje koja je bila na CS/IS, kako je neko rekao gore, prve dvije godine se zajedno izucavaju isti predmeti cini mi se, a u zadnje dvije godine se ta dva smijera razdvajaju, gdje je CS cini mi se vise orjentsian prema programiranju, a ovaj drugi ne (ili je obrnuto ne sjecam setag33 wrote:Pozdrav!
I da, ove godine se fakultet seli u novu zgradu na Ilidzi

- threshold
#47 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Manki, je li to onaj kompleks gdje je i BURCH? Sta je sa AUBiH?
-
manki
#48 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Evo ja sam zavrsio SSST prosle godine, i upisao magistarski u inostranstvu kojeg zavrsavam uskoro nadam se, na osnovu stecenog znanja sa SSST-a. SSST su mi roditelji patili od kredita, pozajmica, odgode placanja, ali su platili, i na tome sam im zahvalan. A to "daj pare, evo ti diploma", ne stoji ni sekunde, znam ih licno par koji su moja generacija bili i htjeli tako da dodju do diplome, i otpali su odmah na prvoj ili drugoj godini.threshold wrote:Druze, fakat je ovo jedna od najjacih provala na ovom forumu. Cuj filter od 40k KM za blentave fukare? A djesi "covjece koji zivi na visokoj nozi i misli da je bolji od bolesnih fukara". Srami se druze, i neka se srami SSST gdje se obrazujes i gdje si otisao zbog "dobrog odnosa i kvalitetnog obrazovanja".Drndo wrote:Ne moras se braniti xD
P.S. Nemam poseban komentar za ovaj SSST jer imam par kolega koji su ga upisali upravo zbog "Daj pare, evo ti diploma" sistema. Pricaj sta hoces, ali tako je. Ima naravno i ljudi koji imaju i talenta i pare, ali vecinom su to ljudi koji imaju samo pare. Eto, dosta jedan hejt od mene.
Nemoj ni pomisliti da sam ja ljubomoran na tvojih 40k koje imas da ides na SSST, imam ih i ja, ali otisao sam drugdje cu steci znanje radom a ne sa 40k.
-
manki
#49 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Jeste, cini mi se da su tu negdje. Tu bi i u buducnosti trebala proci tramvajska pruga ako se ne varam (prema Hrasnici cini mi se?), tako da je lokacija super, i ambijent citav (malo jest podaleko od grada doduse).threshold wrote:Manki, je li to onaj kompleks gdje je i BURCH? Sta je sa AUBiH?
AUBiH je prso koliko sam citao, ostali su bez americke diplome/dozvole sta li..
- threshold
#50 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Prosudio sam prema ljudima koje znam da su upisali, ali ne poricem da ima ljudi koji su upisali radi znanja. Samo kazem da je vecina tu radi "40k". NIsta licno. Ti si u Svedskoj cini mi se?manki wrote:Evo ja sam zavrsio SSST prosle godine, i upisao magistarski u inostranstvu kojeg zavrsavam uskoro nadam se, na osnovu stecenog znanja sa SSST-a. SSST su mi roditelji patili od kredita, pozajmica, odgode placanja, ali su platili, i na tome sam im zahvalan. A to "daj pare, evo ti diploma", ne stoji ni sekunde, znam ih licno par koji su moja generacija bili i htjeli tako da dodju do diplome, i otpali su odmah na prvoj ili drugoj godini.
Last edited by threshold on 23/04/2012 12:56, edited 2 times in total.